Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΚΥΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΛΥΡΙΚΟ-ΦΩΝΗΜΑΤΑ Απρίλιος Σάββατο 4, στις 9:30 μ.μ. Η ξεχωριστή φωνή και ερμηνεία της Μαριμέλ Χρύση επικαιροποιεί εκφραστικά τιςδιάσημες δημιουργίες του ΚΟΥΡΤ ΒΑΪΛ σε στίχους ΜΠEΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ! Στο πιάνο συνοδεύει ο Dαvid McClurkin! Kαλλιτεχνική επιμέλεια: Σταμάτης Mπερής Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ με ποτό (γενική είσοδος) Σάββατο 11, στις 9:30 μ.μ. Δυο μοναδικές μουσικές βραδιές εμπνευσμένες από τις διάσημες δημιουργίες τουΚΟΥΡΤ ΒΑΪΛ και την ΚΑΡΜΕΝ του ΜΠΙΖΕ! Ο Σταμάτης Μπερής και ο Σταύρος Μπερής, σε φωνητικό ντουέτο και δύο κιθάρες, ερμηνεύουν σαγηνευτικά, ρυθμικά LATIN, εμπνευσμένα από την ΚΑΡΜΕΝ του ΜΠΙΖΕ!Σταμάτης Μπερής: τενόρος, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, σολίστ της Ε.Λ.Σ. της οποίας διετέλεσε και αναπληρωτής Διευθυντής, με σαράντα πρωταγωνιστικούς ρόλους και πλούσια δισκογραφία, έχει συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας και έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Σταύρος Μπερής: τενόρος, υπότροφος και απόφοιτος του Guildhall School of Music and Drama, μαέστρος χορωδιών με πλούσια καλλιτεχνική δράση και περισσότερες από 400 εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σημαντική δισκογραφική παρουσία. Διδάσκει στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος. Σύλληψη - Αφήγηση: Mάγδα Mαυρογιάννη, ηθοποιός Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ με ποτό (γενική είσοδος) ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ, Σόλωνος 124, Αθήνα Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3837667, 210 3837540

The Great Gamble: The Soviet War in Afghanistan

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
The Great Gamble: The Soviet War in Afghanistan Gregory FeiferThe Great Gamble: The Soviet War in AfghanistanTantor Media, Inc., 2009
Του Nicholas ThompsonThe New York Times Book Review Γενάρης 1988:
Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές ήταν τοποθετημένοι σε ένα γκρεμό που έβλεπε το δρόμο του Γκάρντεξ-Κόστ στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.
Η δουλειά τους ήταν να προστατεύσουν τους στρατιώτες που προσπαθούσαν να βρουν δίοδο μέσα στον πυκνά ναρκοθετημένο δρόμο από κάτω.
Γύρω τους, βαριά οπλισμένοι Ισλαμιστές (πολλοί από το Πακιστάν) οι οποίοι τα τελευταία οκτώ χρόνια πολεμούσαν τον Κόκκινο Στρατό και την κυβέρνηση της Καμπούλ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Απριλίου Κ.Α.Π.Η Καλαμαριάς
ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η.
01/04/09 : Παρουσίαση χορωδίας και χορευτικού στο Κ.Α.Π.Η. Λαγκαδά.05/04/09 : Ημερήσια εκδρομή στην Μακρυνίτσα Σερρών (Μονή Παναγίας Γούμερα) - Μουριές - Δοϊράνη.07/04/09 : Επίσκεψη στην έκθεση χειροτεχνίας της ομάδας Εργοθεραπείας του Κ.Α.Π.Η. Φοίνικα.
Παρουσίαση της χορωδίας.08/04/09 : Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Βασιλιάς Ληρ» στο Βασιλικό Θέατρο.13/04/09 : Επίσκεψη στο φιλανθρωπικό παζάρι του Ορφανοτροφείου Θηλέων «Μέλισσα»14/04/09 : Πρωινός καφές - Μοίρασμα πασχαλινών λαμπάδων στα μέλη. 25/04/09 : Παρουσίαση της χορωδίας και του χορευτικού στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πλατεία του Δημαρχείου στην μνήμη του ιερέως Παπανικόλα.28/04/09 : Πρωινός καφές - Παρουσίαση της χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Κηφισιάς.29/04/09 : Πασχαλινό γλέντι στις 6.30 το απόγευμα.30/04/09 - 03/05/09 : Πρωτομαγιάτικη τετραήμερη εκδρομή στην Ζάκυνθο.
Κ.Α.Π.Η. Κηφισιάς
02/04/09 : Πρωινός καφές - Ομιλία από την νοσηλεύτρια κα Ζώπτου Σοφία με θέμα «Αϋπνία - Πώς να κοιμηθείτε καλά».03/04/09 : Επίσκεψη μαθητών του 18ου Νηπιαγωγείου για γνωριμία με το χώρο του Κ.Α.Π.Η. και τα μέλη.06/04/09 : Απογευματινή συνάντηση γυναικών.08/04/09 : Επίσκεψη μελών στην έκθεση χειροτεχνίας της ομάδας Εργοθεραπείας του Κ.Α.Π.Η. Φοίνικα και παρουσίαση του χορευτικού.09/04/09 : Πρωινός καφές - Τραγούδια από τη χορωδία - Ομιλία από το μέλος του Κ.Α.Π.Η. κα Γεωργιάδου Αλίκη. Ευχές από τον πρόεδρο του Κ.Α.Π.Η. κ. Zαμπέτογλου Σταύρο και μοίρασμα πασχαλινών λαμπάδων στα μέλη.12/04/09 : Εκδρομή στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη Μελίκη Ημαθίας & στο φράγμα της Σφηκιας.13/04/09 : Επίσκεψη μελών στο φιλανθρωπικό παζάρι του Ορφανοτροφείου Θηλέων Μέλισσα. 27/04/09 : Απογευματινή συνάντηση γυναικών.28/04/09 : Παρουσίαση της χορωδίας στον πρωινό καφέ του κεντρικού Κ.Α.Π.Η.29/04/09 : Πασχαλινή γιορτή στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.
Κ.Α.Π.Η. Κρήνης
01/04/09 : Πρωινός καφές - Ομιλία από την νοσηλεύτρια κα Καραγκιόζη Όλγα με θέμα «Υπέρταση και παρενέργειες».07/04/09 : Επίσκεψη από τις σχολές Ξυνή για περιποίηση των μελών (δωρεάν κούρεμα - χτένισμα).08/04/09 : Πρωινός καφές - Μοίρασμα πασχαλινών λαμπάδων στα μέλη από τον πρόεδρο του Κ.Α.Π.Η. κ. Ζαμπέτογλου Σταύρο.22/04/09 : Πρωινός καφές - Συζήτηση με τα μέλη για τα έθιμα του Πάσχα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος.23/04/09 : Πασχαλινή γιορτή στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. με μουσική και φαγητό.25/04/09 : Ημερήσια εκδρομή στα Τέμπη.29/04/09 : Πρωινός καφές - Ομιλία από τον κοινωνικό λειτουργό κ. Οικονόμου Γαβριήλ με θέμα «Το άγχος του θανάτου ως πηγή δημιουργίας»
Κ.Α.Π.Η. Φοίνικα
01/04/09 : Συμμετοχή μελών στο διαγωνισμό τάβλι.06/04/09 : Τεστ μνήμης στα μέλη από την ψυχολόγο του Κ.Α.Π.Η. κα Ζαμπετογλίδου Χριστίνα.07/04/09 : Έκθεση χειροτεχνίας της ομάδας εργοθεραπείας. Εκδηλώσεις στα πλαίσια της εκθέσεως : Παρουσίαση της χορωδίας του κεντρικού Κ.Α.Π.Η. το πρωί.Παρουσίαση του χορευτικού του Κ.Α.Π.Η. Καραμπουρνάκι και της χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Πέλλας το απόγευμα.08/04/09 : Έκθεση χειροτεχνίας της ομάδας εργοθεραπείας. Εκδηλώσεις στα πλαίσια της εκθέσεως : Παρουσίαση του χορευτικού του Κ.Α.Π.Η. Κηφισιάς το πρωί. Παρουσίαση της χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Αγγελοχωρίου το απόγευμα.14/04/09 : Ανάγνωση κειμένου από την κοινωνική λειτουργό κα Τόκου Βαρβάρα,με θέμα «Ποιος είναι πλούσιος και ποιος φτωχός». Μοίρασμα πασχαλινών λαμπάδων στα μέλη.21/04/09 : Συνάντηση ομάδας πρωινού καφέ με θέμα συζήτησης πως περάσαμε τις γιορτές.26/04/09 : Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Ένας ήρωας με παντόφλες»στην αποθήκη Δ στο λιμάνι.28/04/09 : Πρωινός περίπατος δωρεάν για τα μέλη στα Πετροκέρασα.
Κ.Α.Π.Η. Καραμπουρνάκι
07/04/09 : Πρωινός καφές - Ομιλία από τη νοσηλεύτρια κα Πατσίστα Δέσποινα με θέμα «Πασχαλινά ήθη κι έθιμα». Συμμετοχή - εμφάνιση του Χορευτικού στην έκθεση χειροτεχνίας της ομάδας Εργοθεραπείας του Κ.Α.Π.Η. Φοίνικα.14/04/09 : Πρωινός καφές - Ευχές από τον Πρόεδρο του Κ.Α.Π.Η., κ. Ζαμπέτογλου Σταύρο, την προϊσταμένη κα Γεωργαλή Αθανασία και το προσωπικό του Κ.Α.Π.Η. για το Πάσχα. Μοιράζονται στα μέλη λαμπάδες, κατασκευές από το τμήμα Εργοθεραπείας.17-20/04/09 : Τετραήμερη πασχαλινή εκδρομή Ναύπλιο - Παναγία Μαλεβή - Επίδαυρο21/04/09 : Πρωινός καφές 28/04/09 : Πρωινός καφές - Ομιλία από τη Ψυχολόγο του Κ.Α.Π.Η., κα Ζαμπετογλίδου Χριστίνα με θέμα: «Διαχείριση ελεύθερου χρόνου». Απογευματινό πασχαλινό γλεντάκι στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. Τσούγκρισμα αυγών, μοίρασμα τσουρεκιών από τον πρόεδρο,την προϊσταμένη και το προσωπικό του Κ.Α.Π.Η.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας με θέμα « Εξοπλισμός Εργαστηρίων ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ » ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 3 Απριλίου 2009 Kατατέθηκε 31/3/09 Αρ. Πρωτ. 16994 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Θέμα : « Εξοπλισμός Εργαστηρίων ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ » κ. Υπουργέ Στο νομό Χαλκιδικής, για τον συντονισμό των εργαστηριακών μαθημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές, λειτουργούν δύο Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα ( ΣΕΚ ). Ένα στον Πολύγυρο και ένα στα Ν. Μουδανιά. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο ΣΕΚ των Ν. Μουδανιών και από την συζήτηση με τη Διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, εκτός των αλλαγών που απαιτούνται σε προγράμματα σπουδών και βιβλίων, πρέπει να ενισχυθεί τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και οικονομικά. Τα εργαστήρια που καλούνται οι μαθητές να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις, εκτός ορισμένων ειδικοτήτων( Πληροφορική – CNC ), είναι σε αρκετές των ειδικοτήτων που λειτουργούν, λίαν επιεικώς, απαράδεκτες και ως προς τους χώρους που χρησιμοποιούνται και ως προς τον εξοπλισμό τους. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και τα εργαστήρια στο ΣΕΚ Πολυγύρου. Επειδή πιστεύω ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης και της στήριξης της Τεχνικο – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σας ερωτώ Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αναβάθμιση της Τεχνικο - επαγγελματικής Εκπαίδευσης; Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών της Τεχνικο – Επαγγελματικής Εκπ/σης με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό; Τι προβλέπεται για τα ΣΕΚ της Χαλκιδικής; Είναι στις προτεραιότητές σας η γενναία χρηματοδότηση της Τεχνικο – Επαγγελματικής Εκπ/σης ή όχι; Αθήνα 31/3/2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - καφέ

Καφέ.
Το καφέ είναι το χρώμα του καφέ, δηλαδή των σπόρων του καφεόδεντρου:
Σύμφωνα με την ψυχολογική ερμηνεία των χρωμάτων, όσοι επιλέγουν το καφέ είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα.
Είναι ουσιαστικό που προέρχεται από το αντίστοιχο άκλιτο επίθετο.
Με παρόμοια σημασία χρησιμοποιείται επίσης το επίθετο καφετής, καφετιά, καφετί.
Η ελληνικής καταγωγής λέξη καστανός αποδίδει το ανοιχτό καφέ του κάστανου και χαρακτηρίζει κυρίως χρώμα ματιών και μαλλιών.
Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική cafe (που έχει τουρκικές και αραβικές ρίζες).
Θέμα της εβδομάδας: Χρώματα

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά
Δοκίμια-Ποίηση Εκδόσεις Ιωλκός 175 σελίδες διαστάσεις βιβλίου 20,5Χ14 εκ …….Και αφού οι θύελλες είναι αναπόφευκτες και οι δοκιμασίες αναπόφευκτες, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από το να διαφαίνεται η διαφυγή τους.
Και αναγκαστικά, όπως ανασαίνουμε και όπως βαδίζουμε, θα αντιστεκόμαστε σε όλα τα επερχόμενα, όπως οι φυλλωσιές ενός δυνατού και αειθαλές δένδρου.
Γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, παρά μονάχα να ελπίζουμε.
Και γιατί όταν ένα δοκιμαζόμενο δένδρο κρατιέται στις θύελλες, δεν κρατιέται μόνο για τον εαυτό του, αλλά σαν επιδίωξη μιας κληρονομιάς, που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα…….

4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ Το Ωδείο Φουντούλη διοργανώνει τον 4ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος ενδιαφερόμενοι κάθε εθνικότητας, ενήλικες, μαθητές, ακόμη και παιδιά. Ο Διαγωνισμός καλύπτει όλες τις κατηγορίες ποίησης και στιχουργικής και δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τη δουλειά τους και να διακριθούν. Στόχος του Διαγωνισμού είναι να συγκεντρωθεί αξιόλογο και σύγχρονο ποιητικό υλικό το οποίο θα είναι επιλεγμένο και διαθέσιμο για να μελοποιηθεί. Τα βραβευθέντα έργα θα συμπεριληφθούν σε λίστα προτεινόμενων έργων για μελοποίηση, η οποία θα προωθηθεί σε ταλαντούχους συνθέτες. Τα μελοποιημένα έργα θα παρουσιαστούν σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες. Τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό βραβεύθηκαν αξιόλογοι ποιητές και στιχουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι: Μάρω Βλαχάκη (Σκόπελος), Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου (Θάσος), Χάρης Μελιτάς (Αθήνα), Ουρανία Κανιούρα (Καρδίτσα), Αναστασία Γκίτση (Αστυπάλαια), Νόνη Σταματέλου (Ιωάννινα), Χρήστος Πεντεδήμος (Καλαμπάκα), Αντώνης Ευθυμίου (Αθήνα), Στέφανος Κακαβούλης (Αθήνα), Χρήστος Ζάχος (Κέρκυρα), Δημήτρης Καπετανάκης (Βέροια), Χρήστος Φλουρής (Σπάρτη), Νίκος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα), Θεοδόσης Βολκώφ (Αθήνα), Κασσιανή Αμυγδαλίτση (Βόλος), Κωνσταντίνος Θωμαΐδης (Θεσσαλονίκη), Εύα Αρβανίτη (Αίγιο), Νίκη Παπαδήμου (Βόλος), Αργύρης Σταυρόπουλος (Σπάρτη), Νικ. Καρίμπας (Αθήνα), Νικ. Πολύζος (Ροδόπολη Αττικής), Ελένη Μωυσιάδου - Δοξαστάκη (Ηράκλειο Κρήτης), Δέσποινα Τσαούσογλου (Γιαννιτσά), Αντώνης Βλαζάκης (Χανιά), Ιωάννα Κατσιούρα (Βόλος), Άννα Καγιαμπάκη (Ηράκλειο Κρήτης), Κωνσταντίνος Ράπτης (Βόλος), Στέλιος Χριστοδουλάκης (Ασπρόπυργος), Αθηνά Λαγού (Αλεξανδρούπολη), Αφροδίτη Μαλιχούδη (Αθήνα), Βενετία Σιώντα (Καστοριά), Παντελής Σκαφιδάς (Βόλος), Ελένη Αργυροπούλου – Αμυγδαλίτση (Βόλος), Ασπασία Καλομέρα (Βόλος), Ιωάννης Μαλαμούσης (Βόλος)), Γιώργος Ζαχαρόπουλος (Βόλος), Μαρία Βιτσεντζάκη (Αθήνα), Γεωργία - Μυρσίνη Γρυμάνη Τραχανιά (Ηράκλειο Κρήτης), Αμαλία Βαΐτση (Βόλος), Κων. Ποζουκίδης (Κοζάνη), Ευτυχία Κωτίδου (Θεσσαλονίκη), Ευάγγελος Παναγιώτου (Βόλος), Μέλλω Αγορίτση - Καλομέρα (Βόλος), Γεωργία Χιόνη (Αθήνα), Θεόδωρος Σαντάς (Θεσσαλονίκη), Εύα Μπεριάτου (Ιταλία), και πολλοί άλλοι. Μέχρι σήμερα, μελοποιήθηκαν βραβευμένα ποιήματα από τους ποιητές: Μάρω Βλαχάκη, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Χάρης Μελιτάς, Αναστασία Γκίτση, Ουρανία Κανιούρα, Νικ. Καρίμπας, Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Ελένη Αργυροπούλου, Ελένη Μωυσιάδου, Κων. Ποζουκίδης, κα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 10 Απριλίου 2009. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210 39930 κ. Ζωή Ναούμ, καθημερινά 6.30 - 8.30 μμ. e-mail: info@foudoulis.gr web page: www.foudoulis.gr/poetry

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ανέβζηγος Αροθυμία» από την «Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων»Αυτό το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» «Ανέβζηγος Αροθυμία» θα κάνει αφιέρωμα στην «Ποντιακή Διάλεκτο». Φιλοξενούμενοι της εκπομπής, ο Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Τσολάκης, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορικότητα και την εξέλιξη της ποντιακής διαλέκτου από το χθες στο σήμερα και ο εκδότης κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την ποντιακή διάλεκτο στο σημερινό Πόντο. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ποντιακά ένα μικρό απόσπασμα από τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Διδάκτωρος Παν/νίου ULM Γερμανίας και Επικ. Καθηγητή Α.Π.Θ Dr. Χρήστου Αντωνιάδη. Επίσης γίνονται αναφορές στην ποντιακή λογοτεχνία και τα ποντιακά ανέκδοτα, ενώ παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο ένα ποντιακό παραμύθι και μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή από την κ. Σοφία Ιασωνίδου. Η εκπομπή «Ανέβζηγος Αροθυμία» (Άσβεστη Νοσταλγία) η οποία μεταδίδεται από το Ράδιο πρωινός στους 105,3 κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 και από το διαδίκτυο στο www.proinosonline.gr πραγματεύεται θέματα που άπτονται του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ειδικότερα τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μουσική, τους χορούς, τους θρύλους και τις παραδόσεις των πολύπαθων αυτών περιοχών. Τα αρχεία των προηγούμενων εκπομπών μπορείτε να τα κατεβάσετε από τη διεύθυνση:www.thalassa-karadeniz.livepage.gr/file/2166_ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ_ΑΡΟΘΥΜΙΑ. Υπεύθυνοι εκπομπής: Λένα Σαββίδου - Αχιλλέας Λέρας Συντακτική ομάδα: Σαββουλίδης Λευτέρης, Παπαδοπούλου Νόπη, Τεκίδου Κατερίνα.Ηχοληψία: Χρήστος Καρακικές Μια συνεργασία του Ράδιο Πρωινός και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων. Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων Καλαμπάκας 28 Τ.Κ. 42100Τρίκαλα Τηλ. & fax : 2431074588 www.efxeinostrikala.livepage.gr pontiakostrikalon@yahoo.gr ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ 2α Απριλίου, 2009 Αριθ. Πρωτ. 13 / 2009 Προςκ. Θεόφιλο Κωτσίδη Webmaster E-pontosκ. Κωτσίδη,Διαβάσαμε σήμερα με ενδιαφέρον το άρθρο που αναρτήσατε «Ποίος η ποίοι τους πίεσαν για το θέμα της παρέλασης φέτος», ένα άρθρο αναφερόμενο στα παρασκηνιακά της Ομογενειακής παρέλασης στην Νέα Υόρκη. Μας εξέπληξε αρχικά το γεγονός που αναρτήθηκε ένα ανώνυμο άρθρο από το blog Pontiaka Τhemata, γεγονός που δεν μας έχετε συνηθίσει. Ανακαλύψαμε ότι η αρθρογράφος είναι η κ. Σεβαστή Μπούρα-Μπούτου. Το άρθρο σίγουρα κρύβει αρκετές αλήθειες. Άλλα όμως γεγονότα είναι εντελώς υποθετικά και άλλα κακόβουλα και αστήριχτα στοιχεία διαβιβασθέντα στην αρθρογράφο, από «καλοπροέραιτους» πόντιους. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά πέρα από την επίσημη πρόταση που κατέθεσε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υορκής, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο, είχε και συναντήσεις με αξιωματούχους της για περαιτέρω πίεσεις για προώθηση του θέματος της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δυστυχώς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υορκής αποφάσισε κατά. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά συνεπής στους 353,000 αδικοχαμένους αδελφούς μας συνεχίσει το αγώνα για προώθηση και αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονιάς. Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά Γενική Γραμματεία και Γραφείο Τύπου ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ 50-23 199 TH STREET, FRESH MEADOWS, NY 11365 TEL: (917) 302-4086FAX: (718) 482-7524 WWW.PANPONTIAN.ORG DMOLOHIDES@PANPONTIAN.ORG ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ" ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ-ΧΕΙΛΑΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΜΗΤΡ. ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ 13, ΚΑΤΕΡΙΝΗ. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ Γυμναστηρίου 13 Τ.Κ. 60100Κατερίνη Τηλ. 2351023941 www.enosipontionpierias.gr epp@kat.forthnet.gr "ΕΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΤΣΑΒΟΓΛΗ" Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΕΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΤΣΑΒΟΓΛΗ" ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:30 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΤΟΝ", ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 42 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 10:00 - 13:00 ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΟΘΩΝΟΣ 12 ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ. Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» Όθωνος 12 Τ.Κ. 56429Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310667891 Fax: 2310608818 www.akritestoupontou.gr info@akritestoupontou.gr

«Ο κ. Καραμανλής δεν πηγαίνει στην Ουάσιγκτων»

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και η δυναμική των Εληνοαμερικανικών σχέσεων
του κ. Ελευθέριου Καραγιάννη Πρέσβη ε.τ.
Το άρθρο του συμφοιτητή και φίλου μου Βασίλη Μαρκεζίνη που αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ της Κυριακής (22.03.2009) στην ιστοσελίδα σας, αποτέλεσε το έναυσμα για να γραφούν οι κατωτέρω απόψεις σχετικά με την σημασία τόσο μίας επίσκεψης ΄Ελληνα Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Υπερδύναμης όσο και της δυναμικής που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις.

ΝΕΥΡΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΑΞ-ΠΛΑΝΚ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Από το γερμανικό ινστιτούτο νευρολογίας ΜΑΞ-ΠΛΑΝΚ του Γκότιγκεν, η νευρολόγος – ερευνήτρια Αννελόρε Ερενράιχ δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης ερευνητικής προσπάθειας σχετικά με τη δράση της ερυθροποιητίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η ερυθροποιητίνη, μία από δεκαετίας γνωστή αυξητική ορμόνη, που δρα στον μυελό των οστών και παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, που χρησιμεύουν για την ανάπλαση των ιστών σε διάφορα όργανα του σώματος και κυρίως, των νεφρών σε περιπτώσεις ανεπάρκειας τους.
Οι Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν υποδοχείς της ερυθροποιητίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, που ενεργοποιούνται δραστικά με την χορήγηση του φαρμάκου.
Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται και υπόθεση θεραπείας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ξεκινάει, ως γνωστόν, από μία ανοσολογική αντίδραση που καταστρέφει τη μυελίνη της μεμβράνης των νευραξόνων στον εγκέφαλο.
Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο ενεργοποιημένος υποδοχέας της ερυθροποιητίνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανατραπεί ο συνδυασμός αυτός και να επιταχυνθεί η νευρογένεση, δηλαδή, η θεραπεία στον τόπο της εγκεφαλικής διαταραχής.
Δηλαδή, έχουμε μία άμεση διορθωτική θεραπευτική δράση, που προστατεύει από τη βλαβερή εξέλιξη και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις νέες φυσιολογικές διαδικασίες για επαναποκατάσταση.
Αυτό, βέβαια, είναι το ερευνητικό τμήμα της υπόθεσης.
Γραφειοκρατικά τώρα, αρχίζει και το θεσμικό (επαναδοκιμές) για την τελική άδεια χορήγησης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕυρωπαϊκό συνέδριο στο Μιλάνο με συμμετοχή της «Πρώτης Γραμμής» Ξεφεύγει από τα στενά όρια της Κύπρου το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης «Πρώτη Γραμμή». Την Κυριακή 5 Απριλίου ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με το εξωτερικό θα συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο του Μιλάνου, το οποίο διοργανώνει το ιταλικό κόμμα FORZA NUOVA. Θα ομιλήσουν οι: Ρομπέρτο Φιόρε, ευρωβουλευτής FORZA NUOVA (Ιταλία) Μπρούνο Γκολνίς, ευρωβουλευτής FRONT NATIONAL (Γαλλία) Σιμόν Ντάρμπυ, αντιπρόεδρος BNP (Μεγάλη Βρετανία) Στράτος Καρανικολάου, υπεύθυνος σχέσεων με το εξωτερικό «Πρώτης Γραμμής» (Κύπρος) Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Η δικιά μας Ευρώπη.
Λαοί και παραδόσεις ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις και τις τράπεζες».