Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Καρίνα Λάμψα, Ιακώβ Σιμπή
Η ζωή απ΄την αρχή
Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)
ISBN: 978-960-221-483-1
Διαστάσεις: 24Χ17
Σελίδες: 447
Έκδοση: Απρίλιος 2010
Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Την ώρα που οι νέοι κυρίαρχοι της Ευρώπης μοίραζαν ξανά την τράπουλα, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι πρόσφυγες χτυπούσαν την κλειστή πόρτα της Παλαιστίνης. Μπροστά στη βούλησή τους, η βρετανική απαγόρευση αποδείχτηκε ανίσχυρη. Αψηφώντας τη βρετανική Εντολή, η Εβραϊκή Εγκατάσταση στην Παλαιστίνη οργάνωσε μια παράτολμη επιχείρηση κρυφής μετανάστευσης, που ξεδιπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νικηφόρα πλοία του βρετανικού ναυτικού στη μάχη τους με τις δυνάμεις του Άξονα, κυνηγούσαν τώρα καΐκια με κρυφούς μετανάστες για να τους στείλουν σε βρετανικές αποικίες όπως η Κύπρος.
Αιχμάλωτοι μιας ιστορικής συγκυρίας, χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά, ιδίως παιδιά, αγωνίστηκαν με αποφασιστικότητα και τόλμη για το δικαίωμα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακριά από τον «τόπο του θανάτου». Οι εναπομείναντες -εκείνοι που επέζησαν των ναζιστικών στρατοπέδων ή βγήκαν μετά τον πόλεμο από τα κρησφύγετά τους- είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του δράματος που εξιστορείται σ' αυτό το βιβλίο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στην άγνωστη μεταπολεμική οδύσσεια των Ελλήνων Εβραίων.
Σημαντικό μέρος της αφήγησης αφιερώνεται στα πλοία που έβαλαν πλώρη για την Παλαιστίνη από έναν απόμερο κολπίσκο του Σουνίου και στις περιπέτειες των ιδιαίτερων επιβατών τους. Έχοντας βιώσει εφιαλτικές εμπειρίες, οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν φτάνοντας στον προορισμό τους να προσαρμοστούν σ' έναν πρωτόγνωρο τρόπο ζωής. Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων Εβραίων, συνηθισμένοι πριν απ' τον πόλεμο σ' έναν αστικό τρόπο ζωής, έγιναν ξαφνικά αγρότες σε κιμπούτς.
Από τη μουντή μεταπολεμική κεντρική Ευρώπη, ο αναγνώστης μεταφέρεται στα λιμάνια του Νότου και της ταραγμένης Ελλάδας, για να ταξιδέψει από κει στη βρετανική Κύπρο, πριν φτάσει, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, στην Παλαιστίνη. Δεν είχαν τίποτα να περιμένουν, Οι δικοί τους είχαν σκοτωθεί, η πόλη τους, η γειτονιά τους, είχε ερημώσει. Είχαν χάσει τους φίλους τους, τα επαγγέλματά τους, τις περιουσίες τους. Ήθελαν να φύγουν το γρηγορότερο από τον «τόπο του θανάτου». Να μπουν στο πρώτο σαπιοκάραβο που θα έβαζε πλώρη για έναν άγνωστο προορισμό, την Παλαιστίνη.
Με μόνη ελπίδα να πιάσουν τη ζωή απ' την αρχή.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ISBN: 978-960-256-672-5
Έτος έκδοσης: 2009
Κατηγορία: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Σελίδες: 530
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να διατυπωθεί μια νέα, ως ένα βαθμό, ερμηνεία της σκέψης του Εφέσιου, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κοσμολογία του: παρουσιάζονται νέα στοιχεία, που αντλούνται τόσο από τα ίδια τα αποσπάσματα του Ηρακλείτου όσο και από σχόλια των Αριστοτέλη, Θεοφράστου, Κλήμεντα καθώς και άλλων δοξογράφων της αρχαιότητας, με μια αναφορά και στα ευρήματα από τη μελέτη του Παπύρου του Δερβενίου. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στα σχόλια και τις αναλύσεις νεότερων μελετητών, ενώ παράλληλα εξετάζονται και τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η Τέχνη της γραφής 10 κορυφαίοι συγγραφείς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στο Paris Review Συλλογικό Έργο Μετάφραση: Τουλγαρίδου Μαρίνα Επιμέλεια: Γκούρεβιτς Φίλιπ Σελ.: 280
Σχήμα: 17X24
ISBN: 978-960-6863-51-6
1η έκδοση: Απρίλιος 2010
Σειρά: Επί των κειμένων
Εισαγωγή: Ορχάν Παμούκ Πώς τα κατάφεραν οι κορυφαίοι συγγραφείς; Χέμινγουεϊ: Πας στους αγώνες;Δημοσιογράφος: Ναι, πότε πότε.Χέμινγουεϊ: Τότε, θα διαβάζεις την εφημερίδα Racing Form…Εκεί θα βρεις την αληθινή τέχνη της μυθοπλασίας.Συζήτηση σ΄ένα καφέ της Μαδρίτης, Μάιος 1954Επί μισό και πλέον αιώνα το Paris Review έχει εκμαιεύσει μερικές από τις πιο αποκαλυπτικές και τολμηρές σκέψεις που διατύπωσαν οι αυθεντίες της λογοτεχνίας του καιρού μας.
Οι συντάκτες του περιοδικού έχουν μιλήσει με τους περισσότερους, κορυφαίους στον κόσμο, μυθιστοριογράφους, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς και κριτικούς και οι ίδιες οι συνεντεύξεις κέρδισαν την αναγνώριση ως κλασικά λογοτεχνικά έργα, ως μία ουσιαστική και εμπεριστατωμένη καταγραφή της συγγραφικής ζωής.
Από τότε που ιδρύθηκε το Paris Review, το 1953, έχει προσφέρει γόνιμες συζητήσεις με τους σπουδαιότερους συγγραφείς του καιρού μας, παραστατικές αυτοπροσωπογραφίες που από μόνες τους συνιστούν έργα αυθεντικής λογοτεχνίας. Από τον Ουίλιαμ Φόκνερ που είναι κάθετος στην άποψή του ότι για να γραφτεί ένα αξιόλογο μυθιστόρημα χρειάζεται «ενενήντα εννιά τοις εκατό ταλέντο… ενενήντα εννιά τοις εκατό πειθαρχία… ενενήντα εννιά τοις εκατό δουλειά», μέχρι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που παρατηρεί ότι «στην πρώτη παράγραφο λύνεις τα περισσότερα από τα προβλήματα του βιβλίου σου», το Paris Review έχει καταφέρει να εκμαιεύσει αποκαλυπτικές και τολμηρές σκέψεις από τους πιο δεινούς μυθιστοριογράφους, ποιητές και κριτικούς του σύγχρονου κόσμου.
Στην Τέχνη της Γραφής περιλαμβάνονται οι εκ βαθέων συνεντεύξεις δέκα σημαντικών συγγραφέων (πέντε νομπελίστες και όλοι πολυβραβευμένοι) που δόθηκαν στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό Paris Review όπου αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες τα μυστικά της τέχνης τους: Τ.Σ. Έλιοτ, Τρούμαν Καπότε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σολ Μπέλοου, Χόρχε Λούις Μπόρχες, Γκρέιαμ Γκριν, Ουίλιαμ Φόκνερ, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Χάρολντ Μπλουμ.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ιστορίες του Βάλτου Συγγραφέας - Συντελεστές Αργύρης Βεργόπουλος Εκδότης Γκοβόστης ISBN960-446-082-3 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα14χ21 εκ. Σελίδες 496
Οι «Ιστορίες του βάλτου» είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα. Εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο αναδεικνύεται μια κοινωνία εντόμων – κουνουπιών. Στο δεύτερο, αναδεικνύεται μια ανθρώπινη κοινωνία, σύγχρονη, με όλα τα χαρακτηριστικά της, ενώ στο τρίτο επιχειρείται ένας παραλληλισμός ανάμεσα στην κουνουπική και στην ανθρώπινη κοινωνία. Όλα συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, στις όχθες ενός βάλτου, την Κουνουπολάνδη. Μεταφορικά θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Πρότυπο η δική μας, με τη μεγάλη παράδοση, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και την ανεξάντλητη καρτερία στις απανωτές κατακτήσεις, μεγαλαυχίες και απογοητεύσεις. Ερέθισμα λοιπόν της μυθοπλασίας είναι η δεκαετία του ’60 και ιδιαίτερα τα γεγονότα του Ιουλίου του 1965 (Ιουλιανά). Ο κεντρικός ήρωας, ένας διανοούμενος, ο Αστέριος-Αλαφροΐσκιωτος, είναι ο ζωντανός μάρτυρας όλου αυτού του σκηνικού. Στην Κουνουπολάνδη, οι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να αγγίξουν το φως που τους έλκει, καίγονται. Παράλληλα, στην ανθρώπινη κοινωνία, η μια πολιτική ανατροπή διαδέχεται την άλλη.
Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Τότε κάποιοι –οι Άλλοι– κατευθύνουν τα πράγματα από το παρασκήνιο, έτσι ώστε να αναγκαστεί ο λαός να αναζητήσει διέξοδο αναδεικνύοντας μέσα από το άμορφο πλήθος έναν Ηγέτη-Σωτήρα, τον «λαϊκό» ήρωα, που, τονώνοντας το εθνικό τους φιλότιμο, θα τους βγάλει από την κρίση. Το σχέδιο θα κινδυνεύσει να ναυαγήσει από ένα τυχαίο συμβάν.
Τότε ανασύρουν από την αφάνεια μια «λαμπρή μετριότητα». Εκμεταλλευόμενοι τον αυθορμητισμό και την αφέλεια του λαού τον χρίζουν πρωθυπουργό. Αυτός θα βαυκαλιστεί από την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να παίξει το ρόλο καταλύτη αλλάζοντας τη μοίρα του λαού του.
Ο πρωθυπουργός θα γίνει, χωρίς τη θέλησή του, το εξιλαστήριο θύμα, όταν θα αντιληφθεί ότι είναι πιόνι στα χέρια των Άλλων. Θέλοντας να ξεμπλέξει απ’ όλα αυτά, γίνεται ένας ακόμη μάρτυρας στο «μαρτυρολόγιο» του «ηρωικού» λαού.
Ο Αλαφροΐσκιωτος, ο διανοούμενος, υπερασπίζοντας το δικαίωμα να σκέπτεται ελεύθερα, με πρωταρχική έγνοια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία του λαού, θα πληρώσει κι αυτός το βαρύ τίμημά του, αλλά θα επιβιώσει για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΣΑΛΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (Επιμέλεια - Παρουσίαση)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Το περιβάλλον μετά τη διεθνή διάσκεψη των Η.Ε. στο Μπαλί
Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σειρά: ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έκδοση: 2009, 04
ISBN: 978-960-08-0473-7
Σελίδες: 453
Διαστάσεις: 17x24
Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να είναι καθοριστικές ακόμη και σε επίπεδο που να αφορούν στο σύνολο των παραμέτρων του αειφορικού αναπτυξιακού φαινομένου.
Επιπτώσεις, λοιπόν, που αφορούν και αγγίζουν επιβαρυντικά τόσο την οικονομική αύξηση όσο και την κοινωνική πρόοδο, στο πλαίσιο μιας γενικευμένης, όσο και παγκόσμιας αναπτυξιακής ύφεσης.
Η ρήση, σύμφωνα με την οποία η τελευταία δεν αποτελεί μη αναστρέψιμη δυσάρεστη κατάσταση, αλλά η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικότερα δεινά που να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται να είναι αληθινή. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει καθολικά αποδεκτό και άμεσα υλοποιήσιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαρκή ενεργειακή επανάσταση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κύριου παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ
Τέμπλ Ρόμπερτ Σχήμα: 16Χ23,5
Σελίδες: 384 Στο βιβλίο Κάτω Κόσμος, ο Ρόμπερτ Τέμπλ εξετάζειτις ελληνικές και ρωμαϊκές παραδόσεις περί τηςμαντικής τέχνης και της πρόβλεψης του μέλλοντος, και τις συγκρίνει με αυτές της αρχαίας Κίνας. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε όλα τα αρχαία νεκρομαντεία, αλλά και μελέτης των αρχαίων κειμένων που συνδέονται με αυτά, μας προσφέρει μια πολύτιμη μελέτη που ρίχνει φως σε μια σκοτεινή πτυχή της ιστορίας της μαντικής… Ο Τεμπλ είναι από τους σπάνιους συγγραφείς, που μπορούν να ξυπνήσουν μέσα μας τη μαγεία.Manchester Evening News Μια εξαιρετικά δυνατή αποκαλυπτική αφήγηση μιας κρυφής πλευράς της ανθρωπότητας! Ο συγγραφέας όχι μόνο αποκαλύπτει μυστικά των νεκρομαντείων της Ελλάδας που είχαν χαθείς και λησμονηθεί για πάνω από 2000 χρόνια, αλλά σπάει τους κώδικες του κινέζικου ιτσίγκ που ήταν μυστικοί για πάνω από 3000 χρόνια! Η έρευνά του, είτε γίνεται μέσα στις αρχαίες σήραγγες των νεκρομαντείων που σώζονται μέχρι σήμερα, είτε στις πολυδαίδαλες βιβλιοθήκες του κόσμου, είναι συγκλονιστική!Γιούρι Γκέλερ συγγραφεύς του Little Book of Mind-Power Οι μάντεις και οι πυθίες, κάποτε όριζαν την μυστική ζωή της ανθρωπότητος.
Το βιβλίο αυτό είναι το καλύτερο απ’ όσα έχω διαβάσει για το θέμα των μαντείων, των μυστηριωδών ναών και των τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να μαντεύουν το μέλλον.Μάικλ Μπέιτζεντ, συγγραφεύς του βιβλίου Holy Blood, Holy Grail

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η Ελλάδα και οι Έλληνες την εποχή του Όθωνα (Τόμος Α) Μια χειμερινή παραμονή και μια καλοκαιρινή περιπλάνηση το 1859
ISBN: 960-7778-56-1
Έτος έκδοσης: 2002
Σελίδες βιβλίου: 392
Εκτύπωση βιβλίου: Α/Μ
Δέσιμο: Χαρτόδετο
Βάρος: 0.6
Διαστάσεις: 14 x 21
Μερικά από τα περιεχόμενα του βιβλίου: Πρώτες εντυπώσεις από την Αθήνα - Επίσκεψη στην Ακρόπολη - Ο κόλπος της Ελευσίνας - Τα ιερά κτήρια της Αθήνας - Το πανηγύρι της Παναγίας - Οι αρετές και η μακροβιότητα των χωρικών - Κηφισιά - Πρωινός πλους προς Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες - Ναύπλιο, Παλαμήδι, Αργος - Αρκαδικά τοπία, Τριπολιτσά, Σπάρτη - Μυστράς - Ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία - Οι νέοι Ολυμπιακοί Αγώνες - Για την εκπαίδευση των Ελληνίδων - Η ελληνική Πρωτοχρονιά - Τα διδάγματα του ελαιόδεντρου - Πολιτικές συζητήσεις στην Αθήνα - Το ελληνικό καρναβάλι - Μανιάτικα μοιρολόγια - Εκδρομή στην Τήνο και η γιορτή της Ευαγγελίστριας - Πάσχα στην Αθήνα - Ένας μεγαλειώδης γάμος - Πρωινό στο Σούνιο - Η ευρωπαϊκού επιπέδου ζωή στη Σύρο - Μια μέρα στη Δήλο και τρεις στη Νάξο - Στην Ίο και τη Σαντορίνη - Γιορτές και γάμοι στη Νάξο, η ιστορία του νησιού - Μνήμες από τη γαλλική κατοχή στον Πειραιά - Εύβοια, Λαμία, Θερμοπύλες, Βόλος και Πήλιο - Τα μοναστήρια των Μετεώρων - Η Μεγάλη Ιδέα - Δελφοί, οι πηγές και οι ναοί τους - Παρνασσός, Γαλαξίδι, Ιτέα - Αράχοβα, Λιβαδειά, Θήβα - Αίγιο, Λουτράκι, Κόρινθος - Αθήνα, κέντρο της σύγχρονης Ελλάδας - Η Ελληνική Εκκλησία - Τα Ιόνια Νησιά - Τι επιθυμεί η σύγχρονη Ελλάδα και τι πράττει; - Ελληνικές εθνικές αρετές και ελαττώματα.