Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΩΛΚΟΣ

Κωνσταντοπούλου, Λίζα Sa Raja Meura Παραμυθιστόρημα Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 64 ISBN 978-960-426-572-5 Βασιλάκου, Καίτη Οι πόρτες Μικρές έκκεντρες ιστορίες Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 252 ISBN 978-960-426-573-2 Κασάμπαλης, Δημήτρης Το μυστικό του Μυστικού Δείπνου Ιστορικό μυθιστόρημα Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 304 ISBN 978-960-426-570-0 Τζιτζικάκης, Γεώργιος Ελ. Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω Μυθιστόρημα Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 192 ISBN 978-960-426-567-1

«To Μέλλον του Βιβλίου, Έντυπου και Ηλεκτρονικού»

Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) συμμετέχοντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Πατρών σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα:
«To Μέλλον του Βιβλίου, Έντυπου και Ηλεκτρονικού»
Η εν λόγω ημερίδα που συνδιοργανώνεται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών και την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 στην Πάτρα - «Πολιτεία»,Ακτή Δρυμαίων 84. Στις εργασίες της ημερίδας θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Βιβλιοθηκονομίας - Επιστήμης της Πληροφόρησης, ενώ θα βραβευθεί για την προσφορά του ο Κωνσταντίνος Στάϊκος.
Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης τι μώντας την αρχαιότερη Δημοτική Βιβλιοθήκη της χώρας μας , που συμπληρώνει το 2010 έναν αιώνα ζωής, θα τιμήσει με απονομή πλακέτας τον Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα και τον Πρόεδρο του ΔΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο
Για την παρακολούθηση της ημερίδας, για όσους συναδέλφους από την Αθήνα ενδιαφέρονται, έχει προγραμματιστεί οργανωμένη οδική αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου 15 Μαΐου στις 6.45 από την Ομόνοια (απέναντι από το Hondos Center) και επιστροφή στην Αθήνα μετά το τέλος της ημερίδας.
Η συμμετοχή είναι Δωρεάν.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Στην Ταμία του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ κ. Μαρία Αλεξανδράκη κιν: 6974483271
Στα γραφεία της ΕΕΒΕΠ κάθε Τρίτη και Πέμπτη τηλ: 210 3302128
Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ένωσης:
Χορηγός της συμμετοχής της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης στην ημερίδα είναι η εταιρεία ELiDOC Systems and Services.

«To Μέλλον του Βιβλίου, Έντυπου και Ηλεκτρονικού»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών σας καλεί στην Ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον του βιβλίου, έντυπου και ηλεκτρονικού» Που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυσή της Η οποία θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Πολιτεία» (Ακτή Δυμαίων 84) βΤο Σάββατο 15 Μαΐου 2010 και ώρα 09.30. Ο Πρόεδρος του ΔΣ Της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών Σπύρος Θεοδωρόπουλος. ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών Μαιζώνος 110, 262 21 Πάτρα Τηλ.: 2610-277751 E-mail: libparta@otenet.gr & mailto:patrasbib@gmail.com Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης Σκουφά 52, 106 72 Αθήνα Τηλ. & fax: 210 3302128 mailto:E-mail%3Ainfo@eebep.gr ΗΜΕΡΙΔΑ «100 Χρόνια από την Ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών: Το Μέλλον του Βιβλίου, Έντυπου και Ηλεκτρονικού» ΠΑΤΡΑ - «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», Ακτή Δυμαίων 84, τηλ.: 2610 342-200 ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΜΑΪΟΥ 2010

Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010

Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010
Οι νικητές Τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 10 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, τόνισε: «Θα θέλαμε όλοι η σημερινή τελετή να ήταν μια ανέφελη γιορτή του βιβλίου. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Εκφράζοντας τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους ανθρώπους του βιβλίου θέλω να αποτίσω φόρο σεβασμού και τιμής στα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της οδού Σταδίου.
Χρόνια μετά τις εποχές του Ντίκενς, του Μπαλζάκ, του Ντοστογιέφσκι, του Στάινμπεκ, όταν οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούσαν την ανθρώπινη ζωή μικρής αξίας αντικείμενο, φτάσαμε στο σήμερα, όπου μοιάζει τίποτα να μην έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν "οράματα" και "ιδέες" που καίνε βιβλία, καίνε βιβλιοπωλεία και δολοφονούν ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Ζούμε σε μια κρισιακή κατάσταση και συνηθίζεται να λέγεται πως το βιβλίο είναι ένα στήριγμα σε κάθε δύσκολη περίσταση. Αλλά δεν είναι ούτε άλλοθι ούτε διαφυγή. Το βιβλίο και ιδιαίτερα το λογοτεχνικό βιβλίο είναι μια σχέση ζωής. Όσοι συνήθισαν από μικροί να διαβάζουν δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτή τη συνήθεια. Η λογοτεχνία, η ποίηση, το μυθιστόρημα είναι μια σύμβαση με τον κόσμο, με τους αναγνώστες. Ένας συνεχής διάλογος με την πραγματικότητα, με το ίδιο το πρόσωπό μας, το ατομικό και το κοινωνικό.
Σήμερα δεν τιμούμε μόνον τους βραβευμένους αλλά όλους εκείνους τους έλληνες συγγραφείς που έχουν το κουράγιο να συνεχίζουν να γράφουν, να εμπνέονται, να ξανασκέφτονται την πραγματικότητά μας, όσο ανάποδη και σκληρή κι αν είναι.
Τα βραβεία είναι αποτέλεσμα της σύγκλισης των προσπαθειών πολλών ανθρώπων. Πρώτα και κύρια των εκδοτών, που μας τροφοδοτούν απεριόριστα με βιβλία, μετά των συγγραφέων που εμπιστεύονται το θεσμό, των βιβλιοπωλών αλλά και όλων των αναγνωστών μας, παλιών και καινούργιων». Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά: Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, προς τιμή του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.
Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, εκδότης του περιοδικού Διαβάζω, στην εκδότρια Μαρίνα Καραϊτίδη για την πολύχρονη προσφορά της στο χώρο του βιβλίου. Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη, Χρήστος Μπουλώτης (κείμενο), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Στη διαπασών, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδόσεις Καστανιώτη.
Το βραβείο απένειμε η Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος της επιτροπής που έκρινε τα παιδικά βιβλία. Βραβείο Ποίησης:
Διακοπές στην πραγματικότητα: Ποιήματα, σχεδιάσματα, μεταγραφές, Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη.
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης:
Ένας χωρικός στη Νέα Υόρκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, εκδόσεις Ίνδικτος.
Το βραβείο απένειμε ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο εκδότης την Ινδίκτου διάβασε τη δήλωση άρνησης παραλαβής του βραβείου για λογαριασμό του Γιάννη Κιουρτσάκη. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη:
Ο ήχος του ακάλυπτου: Έξι κοινόχρηστες ιστορίες, Κάλλια Παπαδάκη, εκδόσεις Πόλις (διήγημα).
Το βραβείο απένειμε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, λέγοντας: «Υπάρχουν 2 συγκινήσεις για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς: η μεθυσμένη και η μεθυστική: Ας διαλέξουμε τη δεύτερη». Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας:
Ο θησαυρός των αηδονιών και άλλα διηγήματα, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Βραβείο Μυθιστορήματος:
Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή, Βασίλης Γκουρογιάννης, εκδόσεις Μεταίχμιο
Το βραβείο απένειμε ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς. Ο Βασίλης Γκουρογιάννης αφιέρωσε το βραβείο του στην Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να αμβλύνει τις τύψεις και τις ενοχές μας για τα δεινά που της προκαλέσαμε.» Οι κριτικές επιτροπές Η κριτική επιτροπή για τις κατηγορίες μυθιστόρημα, διήγημα – νουβέλα, λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τους: Ευριπίδη Γαραντούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χριστίνα Ντουνιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μανώλη Πιμπλή, δημοσιογράφο, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ. Η κριτική επιτροπή για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους: Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πόλυ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, Γιώργο Παπαντωνάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ "ΣΥΝΘΕΣΗ"

"Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των μαθητικών εκδηλώσεων μουσικής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ" για τον Μάϊο 2010ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΧΟΡΩΔΙΑΣ (ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 19:00)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 20:00)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΧΟΡΩΔΙΑΣ
(ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 19:00 )
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ (ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 20:00)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Η Autonomia EXPO ετοιμάστηκε για τις 28, 29 και 30 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Η Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ είναι η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή, την ανεξάρτητη διαβίωση και τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες και είναι έτοιμη για να ανοίξει την πόρτα της στις 28, 29 και 30 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Με σύνθημα το «η επιβίωση είναι τέχνη» σε μια έκταση 4000 τ.μ. 70+ περίπτερα θα παρουσιάσουν χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες, καθώς επίσης και στους επαγγελματίες στον χώρο της αποκατάστασης και της ειδικής αγωγής. Η Autonomia EXPO είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε τις διαθέσιμες τεχνολογίες και υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική αγορά ώστε με τη βοήθεια αυτών των τεχνολογιών και των υπηρεσιών να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε το δικό σας προσωπικό ανεξάρτητο τρόπο ζωής.
Είναι μια επίσης μεγάλη ευκαιρία για όλους εκείνους τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θέλουν οι δραστηριότητές τους να μην εμποδίζουν τους καταναλωτές με αναπηρίες και ειδικές καταναλωτικές ανάγκες. Η Autonomia EXPO είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή και την ανεξάρτητη διαβίωση. Είναι μια έκθεση αυτής καθεαυτής της αναπηρίας ως εμπειρίας και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής.
Πέρα από την Autonomia EXPO των περιπτέρων υπάρχει και η Autonomia EXPO των διαδρόμων όπου χιλιάδες άνθρωποι με κάθε είδους αναπηρία αποτελούν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί γνήσιους πρεσβευτές μιας αξιοβίωτης και απελευθερωτικής αναπηρίας και δείχνουν τους διαφορετικούς τρόπους που χρησιμοποιούν τις ίδιες προσαρμοσμένες τεχνολογίες για να διατηρήσουν το δικό τους ανεξάρτητο τρόπο δημιουργικής ζωής. Είναι αυτονόητο πως η Autonomia EXPO είναι απολύτως προσπελάσιμη σε όλες τις γνωστές αναπηρίες. Πληροφορίες για την πρόσβαση στην Autonomia EXPO μπορείτε να βρείτε στο http://www.autonomiaexpo.org/?page_id=585 Η Autonomia EXPO υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη, αλλά και μοναδικά προσπελάσιμη, καμπάνια γνωστοποίησης που γίνεται στην Ελλάδα και στοχεύει στην ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, των καταναλωτών με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.
Η καμπάνια της Autonomia EXPO δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Ενημερώνει ταυτοχρόνως και όλους τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θέλουν η χρήση και η κατανάλωση των υπηρεσιών τους και των προϊόντων τους να μην εμποδίζει. Στο http://www.autonomiaexpo.org/ ?p=984 μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό «διαφημιστικό» σποτ που πρόκειται να παίξει σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Autonomia EXPO διοργανώνεται από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και από το http://www.disabled.gr/.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι μη κερδοσκοπική υποστηρικτική εταιρία και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, http://www.disabled.gr/ και http://www.autonomiaexpo.org/

Ο διάσημος συγγραφέας Chris Impey στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο διάσημος συγγραφέας Chris Impeyστο Ίδρυμα Ευγενίδου
Τον βραβευμένο λόγιο και ερευνητή Chris Impey φιλοξενεί σε μία και μοναδική Βραδιά Βιβλίου η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).
Ο σπουδαίος Αμερικανός καθηγητής και συγγραφέας έρχεται για μία ημέρα στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το παγκόσμιο best seller του με τίτλο «Το Ζωντανό Σύμπαν – H αναζήτηση της ζωής στο Διάστημα», το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και θα συνομιλήσει με το κοινό για το κεντρικό θέμα του βιβλίου, που δεν είναι άλλο από μία μελέτη της ζωής στο Διάστημα.
Στην εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ο Chris Impey θα αναφερθεί στην επιστήμη εκείνη η οποία αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε το Σύμπαν και αποτελεί έναν οδηγό για το τι πραγματικά σημαίνει ζωή και πού μπορεί να υπάρχει, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα εκπληκτικό έργο που ερμηνεύει το παρελθόν μας και προβλέπει το μέλλον μας.
Ο επιστημονικός αυτός κλάδος δεν είναι άλλος από την Αστροβιολογία – τη μελέτη δηλαδή της ζωής στο Διάστημα – ένα από τα ταχύτερα εξελισσόμενα και πιο δημοφιλή επιστημονικά πεδία!
Έχοντας ως αφορμή το βιβλίο του, ο Chris Impey θα μιλήσει για τα πρώτα βήματα της επιστήμης και θα προχωρήσει στις επαναστατικές θεωρίες που διατυπώθηκαν κατά την Αναγέννηση, μεταξύ των οποίων και η δήλωση του Κοπέρνικου ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος αλλά απλώς ένας πλανήτης, που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.
Τονίζοντας ότι «κι αν ακόμη η Γη δεν είναι ο μοναδικός πλανήτης, είναι ο μόνος ζωντανός πλανήτης που γνωρίζουμε ως σήμερα», ο διάσημος συγγραφέας θα ασχοληθεί με το Διάστημα, εκεί όπου οι αστροβιολόγοι ερευνούν τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής, πέρα από τον κόσμο μας, ενώ θα θέσει ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως:
- Θα βρεθεί άραγε ζωή στον Άρη, στον «πλανήτη του θανάτου», που έχει σαμποτάρει τις περισσότερες πλανητικές αποστολές ή στην Αφροδίτη, την «κακή δίδυμη» αδελφή της Γης της οποίας η ζέστη μπορεί να λιώσει το μόλυβδο;
Το συγγραφέα θα προλογίσει ο Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει γράψει την εισαγωγή της Ελληνικής Έκδοσης του Βιβλίου, ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους σε μία μοναδική συνάντηση - συνομιλία με τον συγγραφέα! Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Chris Impey είναι διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και υποδιευθυντής ενός εκ των μεγαλύτερων αστρονομικών τομέων της χώρας. Έχει γράψει περισσότερες από 160 ερευνητικές εργασίες και είχε την έγκριση 24 προγραμμάτων για το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ. Έχει τιμηθεί με δέκα βραβεία διδασκαλίας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και έχει επιλεγεί ως Καθηγητής της Χρονιάς στην Αριζόνα από το Ίδρυμα Κάρνεγκι. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας και το 2002 επιλέχθηκε ως Διακεκριμένος Διδάσκαλος Επιστημών. Το 2007 διετέλεσε επιστημονικός επισκέπτης στο Ίδρυμα «ΦΒΚ». Ζει στο Τούσον της Αριζόνας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thelivingcosmos.com και www.chrisimpey.com ενώ για απευθείας επικοινωνία με το συγγραφέα επισκεφθείτε το προσωπικό του ιστολόγιο (blog): http://thelivingcosmos.com/blogs.html Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210 9469631-32

Νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Κέδρος - ελληνική πεζογραφία

Έλενα Μαρούτσου
ΤΟ ΝØΗΜΑ ΣΕΙΡΑ: «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»
Νουβέλα
ISBN: 978-960-04-4056-0
σελ. 208
Μάιος 2010
Νίκος Καρακάσης
Βασιλιάς ΙΚΕΛΟΣ Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 9789600438505
σελ. 400
Απρίλιος 2010

ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ [ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ]

Ο Ντάννυ και η Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ μέχρι 16 Μαΐου 2010 Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου «Ο Ντάννυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα» (ένας απάχικος – αλήτικος χορός) του πολυβραβευμένου Τζων Πάτρικ Σάνλεη, σε σκηνοθεσία του Π. Ζηβανού, που παρουσιάζουν οι «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Μέσα στο «μήλο του κόσμου». Τη Νέα Υόρκη. Κάπου στο Μπρόνξ. Σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης. Σε ένα ξεπεσμένο μπαρ, μία γυναίκα και ένας άνδρας. Συναντιούνται τυχαία. Παραδίνονται στη δίνη ενός απάχικου –(αλήτικου) χορού. Νόημα και όρια στη ζωή τους, έχουν πάψει προ πολλού να υπάρχουν. Μέσα τους μια τρικυμία. Γύρω τους μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει ούτε σε άνθρωπο ούτε σε ζώο. Ίσως μπορέσουν απόψε, μπροστά μας, να ταξιδέψουν πια μαζί στη «βαθιά γαλάζια θάλασσα». Μία σύγχρονη παραβολή για το προαιώνιο πολεμικό παιχνίδι του έρωτα Μια μικρή σταγόνα αισιοδοξίας κι ελπίδας, μέσα σ’ ένα θυμωμένο κόσμο που καταρρέει γιατί εκδικείται κάθε τι το ανθρώπινο. Από τον ελάχιστα γνωστό στη χώρα μας πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο (βραβεία Πούλιτζερ, Τόνυ, Όσκαρ) Τζων Πάτρικ Σάνλεη. Η πρεμιέρα έγινε στις 10 Απριλίου 2010 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ (έδρα του Κ.Θ.Ε.Θ), Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία. (Περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου) Παραστάσεις: Παρασκευή-Σάββατο 21.15 Κυριακή 20.00 Κρατήσεις θέσεων: Τετάρτη με Κυριακή, 17.00-20.00 στο τηλ. 2310865 904 Τιμές εισιτηρίων 15€, 10€, 7€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Απόδοση – Σκηνοθεσία- Φωτισμοί : Πέτρος Ζηβανός Σκηνικά – κοστούμια: Νατάσα Ζηβανού Μουσική – Ηχητικό περιβάλλον – Video: Γιώργος Χούχος Κινησιολογία – Ιωάννα Μήτσικα Βοηθός Σκηνοθέτη – Λήδα Μπατσή Οργάνωση παραγωγής : Γιάννης Γκουντάρας, Art Minds Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δάφνη Μουστακλίδου, Art Minds Διανομή: Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Τσίκουλας Το ΚΘΕΘ επιχορηγείται από το ΕΚΕΘΕΧ. Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,58 FM Ραδιοφωνικός Σταθμός 89 Rainbow Περιοδικό Biscotto Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό Provoleas.gr

Νέες εκδόσεις & επανεκδόσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. Καλλικράτεια: 12/05/2010
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: 5591
ΓΡΑΦΕΙΟ Δ.Σ. Ταχ. Δ/νση: Οσ. Παρασκευής 44 ΠΡΟΣ : Πίν.Αποδεκτών
Ταχ. Κώδικας: 63080 - Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ
Τηλέφωνα: 2399350002
Φάξ: 2399350020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε εφαρμογή της με αριθμ.107/2010 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αιτούμεθα την διατήρηση του Δήμου Καλλικράτειας ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΥ σε αντίθεση με το Σχέδιο Νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που συνενώνει τους Δήμους Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Μουδανιών σε ένα Δήμο με έδρα τα Ν.Μουδανιά, σας ενημερώνουμε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. Δήμου Καλλικράτειας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕλεγχος περιουσίας για 1.000.000 επαγγελματίες

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Υπεγράφη η Ρωσοτουρκική Συμφωνία για την Κατασκευή του Πρώτου Τουρκικού Πυρηνικού Σταθμού Συνένωση των Αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και Σαμψούντα-Τσεϊχάν Προτείνει η Ρωσία Πόκερ με ανοιχτά χαρτιά Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική «αμφισημίας» για τα πυρηνικά Ενεργειακή Αιγαίου: Και 2η άδεια για γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αίγυπτο Η Αμερικανική και η Ρωσική Οικονομία: Συγκριτική Μελέτη ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ Ιβάνοφ: «Απαξιωτική» η ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Προβοκάτσια της ΜΙΤ κατά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή Συνεχή αεροναυτικά επεισόδια στο Αιγαίο - Τουρκικές φρεγάτες κατά C-130 F-4E & F-16 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ:Τα λάθη των κυβερνήσεών μας διευκόλυναν την Ευρωκατοχύρωση των βλέψεων της Τουρκίας Η "Ομάδα Αιγαίου" σαλπάρει για 10 ακριτικά νησιά "Βουτιά" 2,3% του ΑΕΠ κατά το A΄ τρίμηνο του 2010 Επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων Στο τραπέζι τα εξοπλιστικά, η βίζα και τα σχολικά βιβλία Πώς στην περίπτωση της Ελλάδας τετραγωνίστηκε ο κύκλος Τα «όχι» του '99 και 2006 θέλει να κάμψει ο Ερντογάν Επιστολή στον Αυστραλό πρωθυπουργό για την ελληνική γλώσσα Συνέντευξη του Έλληνα πρεσβευτή Ξύδα Διάλεξη για τη γεωπολιτική και τους κινδύνους META TIΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κάλλιο αργά παρά ποτέ Ελλάδα: Επίκεινται απολύσεις από 100.000 επιχειρήσεις Καταγγέλουν τον Γ. Καρατζαφέρη για προαναγγελία επεισοδίων κατά Ερντογάν

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ - Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΑ ΣΑΝΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "ΟΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ"Εκδήλωση Μνήμης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ"

ΓΛΥΦΑΔΑ: ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ...ΒΑΘΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr>> ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟΨΙΣ-S.M.R. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΘΗΝΩΝ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6659 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1) ΧΑΝΙΑ: ΝΔ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΩΗΝ ΝΔ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6657 N. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΘΥΝΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6652 3) ΤΕΔΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: "ΟΧΙ" ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6655 4) ΔΡΑΚΟΣ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο "¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6654 5) ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Η ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6650 6) ΝΑΜ: ΕΥΟΔΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6656 7)ΚΡΗΤΗ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6658 Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 12-05-2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε απάντηση όσων διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. για δήθεν παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, είναι προφανές ότι κανείς πολιτικός δεν παρακολουθείται. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Κίνδυνος υπερθέρμανσης των κατοικημένων περιοχών της Γης έως το 2300

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Νεκρό αγριογούρονο στην Εγνατία Οδό Ελληνοαλβανική συνεργασία για την πυροπροστασία στην Περιφέρεια Ηπείρου

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 11/5/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Σε συνέχεια των ελέγχων που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εσωτερική αγορά αλλά και στα σημεία εισόδου της χώρας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και της ασφάλειας των τροφίμων, εντοπίστηκαν φορτία μη ασφαλή και ακατάλληλα για κατανάλωση. «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση σε όλα τα σημεία της Επικράτειας προκειμένου να εντοπίσουν τα προϊόντα εκείνα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι καταναλωτές οφείλουν να απολαμβάνουν ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων που να ανταποκρίνονται στα υψηλά ποιοτικά στάνταρ που έχουμε θέσει ως Πολιτεία» ανέφερε σε δήλωση της η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Ενώ ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, τόνισε ότι «οι έλεγχοι συνεχώς ενισχύονται και συντονίζονται με πιο ολοκληρωμένο τρόπο». Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η εισαγωγή και δόθηκε εντολή για επιστροφή, απόσυρση ή και καταστροφή των ακόλουθων φορτίων: 11 τόνοι κρέατος βοοειδών σε ψύξη, προέλευσης Ουρουγουάης, εξαιτίας απουσίας πρωτότυπου κτηνιατρικού πιστοποιητικού. 25 τόνοι φιστίκια με κέλυφος, προέλευσης Ιράν, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 19,5 τόνοι αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης ΗΠΑ, εξαιτίας προσβολής από έντομα. 111 κιλά καρποί Ogbono, προέλευσης Νιγηρίας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 18 τόνοι κονσερβών ανανά σε σιρόπι, προέλευσης Ταϊλάνδης, εξαιτίας εμφανών αλλοιώσεων της εσωτερικής επιφάνειας των δοχείων. 2,5 τόνοι κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας. 2,5 τόνοι πιπεριές, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 4,4 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 1,1 τόνοι φασολάκια, προέλευσης Ιορδανίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 6,3 τόνοι αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 271 τόνοι σκληρού σίτου βιολογικής παραγωγής, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας τους. 250 κιλά πιπεριές, προέλευσης Συρίας, εξαιτίας ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 38 τόνοι σουσάμι, προέλευσης Αιθιοπίας, εξαιτίας παρουσίας σαλμονέλας. 80 τόνοι σταφίδα, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αλλοιώσεων από έντομα και μη αναγραφής της χώρας προέλευσης. 32 τόνους ελιές μαύρες, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας προσβολής από δάκο και αλλοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών. 35 τόνοι αραχίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 7 τόνοι βερύκοκα αποξηραμένα, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας ανίχνευσης θειωδών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. 36 τόνοι σταφίδες, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης των φορτίων. Παράλληλα, μετά από γνωστοποιήσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τις Ζωοτροφές και τα Τρόφιμα (RASFF) αλλά και πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δόθηκε εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για διενέργεια δειγματοληψιών και ελέγχους αποξηραμένων μούρων Goji προέλευσης Κίνας και σταφυλιών προέλευσης Ινδίας για την παρουσία υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Χωριάτικη σαλάτα αλά ΔΝΤ.

Χωριάτικη σαλάτα αλά ΔΝΤ.