Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συνεργάτη μας Χρήστου Ζάλιου με τίτλο «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Το βιβλίο περιλαμβάνει όλα τα έθιμα της Νάουσας που έχουν σχέση με το χορό, όπως ο παραδοσιακός γάμος και τα αποκριάτικα δρώμενα, καθώς και καταγραφή όλων των χορών της Νάουσας και μουσικοκινητική τους ανάλυση.
Ακόμη υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τις κομπανίες που υπήρχαν στη Νάουσα από τα μέσα του 19ου αιώνα, τις παραδοσιακές μελωδίες σε παρτιτούρες και τα τραγούδια του γάμου και του γλεντιού.
Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται DVD με παρουσίαση αυθεντικών χορευτικών εκτελέσεων και τη διδα-σκαλία όλων των χορών της Νάουσας.
Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές παραδοσιακών χορών των ΤΕΦΑΑ, σε χοροδιδάσκαλους παραδοσιακών χορών, σε λαογράφους και σε όλους όσοι αγαπούν την ελληνική παράδοση.
Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Βέροιας :
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ της Τασούλας Χριστοδούλου, (Τρεμπεσίνας 12-Βέροια).
ΕΠΙΚΑΙΡΟ του Μαμουδέλη Μιχ., (Βενιζέλου 38-Βέροια).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Η Θέση της Τουρκίας την Επόμενη Μέρα: Μεταξύ Λωζάννης και Σεβρών του Σάββα Καλεντερίδη
To άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», τον Απρίλιο του 2003.
Η Θέση της Τουρκίας την Επόμενη Μέρα: Μεταξύ Λωζάννης και Σεβρών Ιστορικό Πλαίσιο
Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς (26 Ιανουαρίου 1699) αποτελεί για την τουρκική εθνικιστική πολιτική διανόηση το σημείο καμπής για τον τουρκισμό, αφού τότε αρχίζει για πρώτη φορά η καθοδική πορεία και η απώλεια εδαφών για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Τούρκους, μετά τη θυελώδη εμφάνιση τους στα εδάφη της Ανατολίας το 1071 (Μάχη του Ματζικέρτ).
Μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Οθωμανική Αυτοκρατορία οδηγείται από περιπέτεια σε περιπέτεια και από ήττα σε ήττα, ενώ... κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821) και μέχρι το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1913), υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σύνολο σχεδόν των εδαφών που είχε καταλάβει από το 14ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
H άνοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σταμάτησε με την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά περισσότερα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ «Ούλ’ εντάμαν…» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τα τμήματα του Συλλόγου μας συνεργάσθηκαν και παρουσιάζουν με πολύ μεράκι τη δουλειά τους σε μια μεγάλη παράσταση: Η τετραφωνική χορωδία με συνοδεία ορχήστρας, τραγουδά παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Π. Τσακαλίδη. Η θεατρική ομάδα με τρία μονόπρακτα παρουσιάζει στα Ποντιακά ένα μέρος της δουλειάς της σε σκηνοθεσία του Γ. Γεωργιάδη. Τα χορευτικά τμήματα πλαισιώνουν την εκδήλωση με άψογες χορευτικές εκτελέσεις υπό την επίβλεψη του Β. Ζηλιανίδη. Επιμέλεια – Σκηνοθεσία – Γιάννης Γεωργιάδης Στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Καλαμαριάς 10 Ιανουαρίου 2009, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 20 ΚΑΙ ΒΡΥΟΥΛΩΝ (ΤΕΡΜΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Νο 6 ΚΑΙ Νο 7) ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Τ.Κ. 55132 ΤΗΛ. & FAX: 2310451318 karslides1924@yahoo.gr ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου θα γίνει το Ετήσιο Συναπάντεμα των Τριανταφυλλιωτών στο "ΠΑΡΑΚΑΘ". Ο Σύλλογος μας καλεί όλα τα μέλη του σε μια εκδήλωση με την οποία φιλοδοξεί να καλύψει το κενό της μεταξύ μας επικοινωνίας και να αναδείξει όλα αυτά που μας ενώνουν μέσα από τον δρόμο της Παράδοσης τον δρόμο που όλοι διανύουμε μαζί ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία και έχοντας τον ίδιο προορισμό, που δεν είναι άλλος από την προσήλωση στις κοινές αξίες, τα ιδανικά και τις παραδόσεις μας.Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, το μικρό χορευτικό μας θα παρουσιάσει χορούς της ΠΑΤΡΙΔΑΣ αποδεικνύοντας ότι και τα παιδιά μας, μας ακολουθούν στον δρόμο αυτό. Σας προσκαλούμε σε ένα Ποντιακό γλέντι με τους: Κώστα Σιαμίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Δημήτρη Πιπερίδη, Βασίλη Τοπαλίδη (ο αδερφός του κεμεντζετσή μας, του Δημήτρη) και άλλων, στο κατώφλι του καινούριου χρόνου τον οποίο σκοπεύουμε να υποδεχθούμε με αισιοδοξία, σ'εναν ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΌΡΟ: στο ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΠΑΡΑΚΑΘ". Ευχή μας είναι, φέτος να γίνουμε περισσότεροι, ενισχύοντας έτσι το ηθικό όλων αυτών που εργάζονται αδιάκοπα και ακούραστα για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ αλλά και τον ίδιο τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ αφού από την συμμετοχή όλων στις εκδηλώσεις του εξαρτάται η καλή λειτουργία του βιωσιμότητά του. Πληροφορίες για την τιμή εισόδου: 6944838680. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 56430 Τηλ. & Fax 2310600626 Kιν. 6944838680 http://triantafillia-serres.blogspot.com ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Ο ετήσιος χορός του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης "Παναγία Σουμελά" θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2009 στο οικογενειακό κέντρο "Διογένης" με το Γ. Στεφανίδη. ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Εργατικές Κατοικίες Μυλαυλάκου Τ.Κ. 60100 Κατερίνη Τηλ. - Φαξ: 2351021596 http://www.soumela.gr/ panagiasoumela@freemail.gr