Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - 17/12/2009

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2009 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ LOUIS AYALA ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΙΛΗΣ ΚΑΙ ΕΔΙΚΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ Γ. Γ. ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ RICARDO LAGOS ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ELIO DI RUPO ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (16 Σεπτεμβίου) L. AYALA:
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Κοπεγχάγη, τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αυτού του παγκόσμιου οργανισμού όλων των σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων του κόσμου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Τα μέλη της Επιτροπής είναι γνωστά πρόσωπα, που κατέχουν δημόσιες θέσεις σε πολλές χώρες διαφόρων περιοχών του κόσμου.
Είναι ηγέτες πολλών κομμάτων-μελών μας, άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις ευθύνες διαφόρων κρατών. Η Επιτροπή εργάστηκε επί δύο έτη για λογαριασμό των 170 κομμάτων-μελών αυτού του παγκόσμιου οργανισμού, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να καταλήξει σε αυτές τις προτάσεις.
Περιμένω σε λίγο να βρίσκεται μαζί μας ο Πρόεδρος της Χιλής, Ricardo Lagos, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-Moon, για τις κλιματολογικές αλλαγές. Είναι ένας από τους προεδρεύοντες στη συνεδρίαση.
Ο άλλος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Göran Persson.
Ένα από τα μέλη αυτής της Επιτροπής βρίσκεται μαζί μας εδώ.
Είναι ο Elio Di Rupo, ηγέτης των Βέλγων σοσιαλιστών και υπουργός. Όπως είπα, διάφορα μέλη μας ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.
Αυτή η έκθεση παρουσιάστηκε στα μέλη μας τον Σεπτέμβριο, κατά την Εβδομάδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και από τότε βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου διαλόγου, η κορυφαία στιγμή του οποίου, για τη λήψη αποφάσεων, είναι τώρα, σε αυτές τις τρεις μέρες της Διάσκεψη που απομένουν. Ξεκινώντας λοιπόν αυτή τη συνέντευξη Τύπου, σας παρουσιάζω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ. Η σπουδαιότητα της Έκθεσης αυτής της Επιτροπής οφείλεται στο ότι είναι μια ομόφωνη απόφαση ενός μεγάλου αριθμού κομμάτων από όλο τον κόσμο, προοδευτικών κομμάτων, δημοκρατικών κομμάτων, σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, εργατικών κομμάτων, από τις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, αλλά και από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.
Πιστεύω ότι αυτό δείχνει τη δυνατότητα της δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία δυναμική, ώστε να κατανοούμε τα ξεχωριστά προβλήματά μας και να συνεργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας εδώ στην Κοπεγχάγη, αλλά και αργότερα.
Προφανώς, αυτό που λέγεται εδώ και που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας με ηγέτες από όλο τον κόσμο, από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Επίσης, συμμετείχε στην Επιτροπή μας μία σημαντική προσωπικότητα από τους συνεργάτες του Προέδρου Obama, πριν εκλεγεί.
Είναι σημαντικό ότι η Έκθεση αναγνωρίζει πως υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, που πρέπει να ισχύσουν αν θέλουμε να επιτύχουμε.
Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη.
Πρώτα από όλα, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Κοπεγχάγη, η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, δηλαδή να κυβερνήσουμε όλοι μαζί τον πλανήτη μας. Αυτή είναι από μόνη της μια τρομακτική πρόκληση, αλλά και μια από τις βασικές αρχές αυτής της Έκθεσης, δηλαδή η ανάγκη για ισχυρότερη, δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη παγκόσμια διακυβέρνηση του πλανήτη μας. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο των λύσεων που διακρίνουμε είναι ότι για να πετύχουν, πρέπει να είναι βιώσιμες, να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Πρέπει επίσης να είναι δίκαιες, έντιμες, καθαρές λύσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη το διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο κάθε χώρας και την φάση της ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.
Για να είναι δίκαιες, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα της φτώχειας και της ανισότητας. Προχωρώντας λοιπόν προς μια πράσινη οικονομία, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα και τη φτώχεια στον πλανήτη μας. Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο αυτής της Έκθεσης είναι ότι όποιες κι αν είναι οι λύσεις και οι δεσμεύσεις μας, πρέπει να θέσουμε μετρήσιμους και επαληθεύσιμους στόχους. Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και ευθύνη και φυσικά θέλουμε να είναι δεσμευτικοί. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία του διαλόγου. Αισθανόμαστε επίσης ότι για να υπάρξει λύση, πρέπει να ενισχύσουμε τις κυβερνήσεις, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους πολίτες μας και ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες, τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, τις αναπτυσσόμενες χώρες, θα έλεγα ακόμα και τις αναπτυγμένες χώρες και τους πολίτες τους, αφού συζητούμε για μια πολύ σημαντική αλλαγή. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Η μετακίνηση από την οικονομία με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε αυτήν με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν αφορά μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Πρέπει να ενισχύσουμε τους πολίτες μας. Για αυτό το λόγο καταγράψαμε έναν αριθμό προτάσεων, τις οποίες συζητήσαμε διεξοδικά. Πρώτα από όλα, για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση κεφαλαίων και για να καταστήσουμε τις διάφορες χώρες ικανές να αντεπεξέλθουν, προτείναμε την ιδέα του φόρου άνθρακα, ένα φόρο που θα επιβάλλεται σε όλες τις εκπομπές, στα εκπεμπόμενα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θεωρούμε αυτόν το φόρο δίκαιο και πρακτικό. Θα συμβάλλει στην αναδιανομή, δημιουργώντας ένα κεφάλαιο το οποίο αργότερα θα αναδιανεμηθεί σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, συζητήσαμε την ιδέα των ίσων ομολόγων ή ίσων κεφαλαίων, τα οποία θα μεταμορφώσουν ριζικά το εξωτερικό χρέος ή ένα μέρος του εξωτερικού χρέους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, ώστε αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την πράσινη ανάπτυξή τους. Επίσης, συζητήθηκαν τα πράσινα ομόλογα. Θέματα όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, που στο παρελθόν απεκαλείτο Φόρος Tobin, είναι θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά.
Κάποιοι από εμάς το αναφέραμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε να εξετάσει όλες αυτές τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης που είναι πολύ αξιόλογες, αφού προσπαθούμε να βρούμε πώς θα βοηθήσουμε με βιώσιμο τρόπο τη μετάβαση του πλανήτη και ιδιαίτερα των λιγότερο εύπορων τμημάτων του στην πράσινη οικονομία . Οι προτάσεις της Επιτροπής που είναι πολύ σημαντικές.
Είναι τα κίνητρα για την προστασία των δασών και την αναδάσωση, ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσουμε και να το προωθήσουμε και φυσικά για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ή κάποια άλλη. Τέλος, πρέπει να αλλάξουμε άρδην τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, ώστε να ταυτιστούν και να υποστηρίξουν αυτή την αυξανόμενη πράσινη αλλαγή στον πλανήτη μας.
Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, για να μεταβούν οι κοινωνίες μας σε νέες μορφές ενέργειας και νέες δυνατότητες στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπου ουσιαστικά πρέπει να προσφέρουμε την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μεταβούν στην πράσινη οικονομία. Το εκπαιδευτικό σύστημα κάνει τους πολίτες μας πιο χειραφετημένους, πιο συμμετοχικούς, πιο δημοκρατικούς, αφού σε κάποιες περιπτώσεις εκείνοι θα παράγουν την ενέργεια. Θα γίνουν αυτοδιοικούμενοι παραγωγοί ενέργειας στα χωριά ή στις γειτονιές τους. Για να το κατορθώσουμε αυτό, πρέπει – κι αυτή δεν είναι απλά άλλη μια πρόκληση, αλλά η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα εδώ – να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να συμφωνήσουμε, ότι μπορούμε να δεσμευτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ricardo Lagos, ο οποίος είναι επικεφαλής αυτής της Επιτροπής μαζί με τον Göran Persson, για το έργο του, καθώς και τον Elio Di Rupo και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Το έργο τους είναι εξαιρετικό. Φυσικά, μετά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, θα το συνεχίσουμε και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε ακόμα. Θέλω να του δώσω το λόγο για να μας παρουσιάσει τις απόψεις του και να συνδέσει το έργο αυτής της Επιτροπής με τον διάλογο που συνεχίζεται αυτές τις ημέρες.
Θα μας πει ποιος είναι ο πιθανός τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου και πώς εμείς, το δημοκρατικό και σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, μπορούμε να βοηθήσουμε προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση προς όφελος όλων. Ricardo, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά. R. LAGOS:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κ. Πρωθυπουργέ της Ελλάδας. Ο τίτλος αυτής της έκθεσης σημαίνει πολλά.
Ο τίτλος «Από την Οικονομία με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κοινωνία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» σημαίνει ότι μετακινούμαστε από την αγορά στην κοινωνία, από τους καταναλωτές στους πολίτες, που πρόκειται να διοικήσουν τη συγκεκριμένη χώρα.
Βέβαια, υπάρχει η αρχή ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι, αλλά ταυτόχρονα έχουμε διαφορετικές ευθύνες.
Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να συνδυάσουμε το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης με κάποιες πολύ πρακτικές προτάσεις, βασισμένες σε όσα συζητήθηκαν ως τώρα. Μετά το Πόζναν, φάνηκε ολοκάθαρα ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο έπρεπε να παραμείνει ενεργό. Οι G77 και η Κίνα ισχυρίζονται ότι δεν θα δεχτούν την κατάργηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Κι εμείς, δεν θα δεχτούμε την κατάργηση της ιδέας, ότι υπάρχουν χώρες στο Παράρτημα Ι που δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες που δεν ανήκουν στο Παράρτημα Ι δεν δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές τους. Πάντως, θεωρώ ότι δέκα χρόνια μετά το Κιότο, κάτι έχει αλλάξει με τα έργα που έγιναν. Δεν μπορείς να παραμένεις απαθής γιατί γνωρίζεις ότι δέκα χρόνια μετά, οι χώρες που κυρίως θα εκπέμπουν αέρια θα είναι κυρίως οι αναπτυσσόμενες, ιδιαίτερα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι χώρες επιθυμούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Επομένως, το ερώτημα είναι: Πώς μπορείς να συνεχίσεις να αναπτύσσεσαι, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων, αλλά ταυτόχρονα να θέτεις στόχους για να μειώσεις αυτές τις εκπομπές; Η ιδέα είναι ότι μετά το Μπαλί, όπου έγιναν κάποιες προτάσεις, η αποψίλωση των δασών πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Πέρα από τη μείωση, την προσαρμογή, τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας, πρέπει να προστεθεί ένα πέμπτο θέμα, η αποψίλωση των δασών, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 15-20% των συνολικών εκπομπών αερίων. Σήμερα, η αποψίλωση των δασών της Νοτίου Αμερικής αντιπροσωπεύει το 49% του συνόλου των εκπομπών αερίων της περιοχής και των χωρών της Καραϊβικής. Επομένως, η αποψίλωση των δασών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να δούμε πως θα κατανεμηθούν οι ρόλοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα σχεδιάζουμε και προτείνουμε την ύπαρξη οικιοθελών στόχων, αν είναι εφικτό, με την έννοια ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποφασίζουν ένα συγκεκριμένο στόχο, έναν οικιοθελή στόχο, για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Τι θα είναι αυτοί οι στόχοι; Θα είναι διαφορετικοί: 1) Μείωση των εκπομπών αερίων για μείωση της αποψίλωσης των δασών. 2) Μείωση των εκπομπών αερίων με δέσμευση προς τη διεθνή κοινότητα για τους εθνικούς στόχους κάθε συγκεκριμένης χώρας.
Για παράδειγμα, το Μεξικό έχει έναν υπερβολικά φιλόδοξο εθνικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2012.
Όμως, είναι διατεθειμένο να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για αυτούς τους εθνικούς στόχους και να δεσμευτεί; 3) Αν είναι δυνατόν να υπάρξουν τομεακές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες και στους διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον τα επίπεδα τεχνολογίας είναι όμοια. 4) Αν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση, όπως προτείνει ο Hu Jintao για την Κίνα. Επομένως, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να αντιπροσωπεύει τεράστια πλεονεκτήματα. Με άλλα λόγια, ίσως είναι δυνατόν για τις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες ή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ήδη αυτό που αποκαλούμε «χώρες μεσαίου εισοδήματος». Χώρες, οι οποίες μπορούσαν να λάβουν ξένη βοήθεια πριν από δέκα χρόνια, ενώ δεν μπορούν να λάβουν σήμερα. Οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, το Περού, η Βενεζουέλα και άλλες, δεν μπορούν πλέον να λάβουν ξένη βοήθεια, ακόμη και με το κατά κεφαλήν εισόδημα που έχουν.
Συνεπώς, εάν έχουμε χώρες μεσαίου εισοδήματος, το ερώτημα είναι αν μπορούν αυτές οι χώρες να παράγουν και να εμφανίζουν σε εθελοντική βάση τις επονομαζόμενες ΝΑΜΑ, τις εθνικές ενέργειες μείωσης εκπομπών αερίων, κατάλληλες ανά χώρα. Είναι τότε δυνατόν αυτές οι ΝΑΜΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση, να είναι δεσμευτικές, εάν και εφόσον αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, χώρες μέσου εισοδήματος, λαμβάνουν ΝΑΜΑ, για το 3%, το 50% των συνολικών εκπομπών των αναπτυσσόμενων χωρών;
Με άλλα λόγια, μια συγκεκριμένη χώρα που λαμβάνει ΝΑΜΑ, ενεργεί σε εθελοντική βάση, αλλά εάν ένας αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών παρουσιάζει ΝΑΜΑ διαφόρων ειδών, τότε πρόκειται για ένα «μενού», από το οποίο θα επιλέξουν και στη συνέχεια, ο στόχος που τέθηκε σε αυτό το μενού θα γίνει δεσμευτικός. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι στη συνέχεια έχεις μια δεσμευτική συμφωνία για τις αναπτυγμένες χώρες σε εθελοντική βάση και θα έχεις μια δεσμευτική συμφωνία και για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε εθελοντική βάση.
Θα βλέπουν σε αυτό το «μενού» τι πρόκειται να λάβουν και για παράδειγμα, η χώρα μπορεί θα μπορεί να πει «θα μειώσω το ποσοστό αποψίλωσης των δασών σε τέτοιο ποσοστό και αυτή είναι η συμβολή μου». Με άλλα λόγια, εάν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης της πραγματικής συζήτησης.
Από εκεί μπορείτε να λάβετε την ιδέα του όγκου των κατάλληλων ενεργειών μείωσης εκπομπών αερίων ανά χώρα σε εθελοντική βάση. Παίρνετε την ιδέα της αποψίλωσης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις διαπραγματεύσεις, παίρνετε την ιδέα του Vosnan ότι πρέπει να διατηρήσετε το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπό την έννοια ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ένα ελεύθερο δικαίωμα, ωστόσο, αποδέχεστε ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να δώσουν αυτούς τους στόχους σε εθελοντική βάση και οι εν λόγω στόχοι ενδέχεται να γίνουν δεσμευτικοί, εάν αρκετές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες λάβουν παρόμοια μέτρα. Αυτή θα είναι μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση την οποία υποβάλλουμε και νομίζω ότι αυτό είναι και μέρος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε και που θα συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες. EL. DI RUPO:
Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, μόνο να επιμείνω στο γεγονός ότι τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εργάστηκαν πολύ από το 2006 και μετά, για να συμβάλουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Και πράγματι, δεν χρησιμοποιούμε την «τεχνική» των θεαματικών δράσεων και δεν είμαστε πολύ γνωστοί. Ίσως αυτή να είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε τη δουλειά μας, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία εδώ στην Κοπεγχάγη.
Η σύνοψη του Προέδρου Ricardo Lagos είναι και η δική μας σύνοψη. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Σας ευχαριστώ πολύ. Και βεβαίως, τόσο εσείς όσο και εγώ είμαστε σοσιαλιστές και στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο νομίζω, με την πρόταση του 30% και τις ταχείες διαδικασίες χρηματοδότησης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι βρίσκεται εδώ η Helen Clark, η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας. R. LAGOS:
Στο δεύτερο τμήμα της Έκθεσης, υπάρχει μια περιεκτική και σύντομη αναφορά ορισμένων εκ των βασικών δραστηριοτήτων της παρούσας Επιτροπής, που δείχνουν το έργο μας. Από το Λονδίνο, στο οποίο συμμετέχουν ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας του Βρετανού Πρωθυπουργού, Gordon Brown, ο οποίος είναι ήδη εδώ, από συναντήσεις μας στο Σαντιάγκο, από συζητήσεις με παγετωνολόγους στην Ανταρκτική, συζητήσεις στο Συνέδριο της Αθήνας το 2008, στη Ρωσία, στις Σκανδιναβικές χώρες, στη Στοκχόλμη, συζητήσεις με την Αφρική, που διοργανώθηκαν από τον Πρόεδρο Suma και τα κόμματα-μέλη στην κυβέρνηση αυτής της περιοχής, από τη Ναμίμπια έως τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα και άλλες, περιλαμβανομένου του Μαυρίκιου.
Επίσης, οι συζητήσεις αυτής της Επιτροπής στο Πεκίνο, με τον Πρόεδρο Hu Jintao και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την Κίνα σε αυτή τη Σύνοδο. Και πρόσφατα ορισμένες από τις συζητήσεις του δικού μας Συμβουλίου, που αποδέχτηκε αυτή την Έκθεση της Επιτροπής. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είμαι από την ελληνική κρατική τηλεόραση.
Τονίσατε την ανάγκη για μια ισχυρότερη, δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα λέγατε ότι οι υφιστάμενοι φορείς της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν τμήμα του οπλοστασίου της παγκόσμιας κοινότητας για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας; Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Στις συζητήσεις μας - Ρικάρντο μπορείς να προσθέσεις και εσύ σε αυτό, και εσύ Elio - τονίσαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να μεταρρυθμίσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, για να γίνουν ισχυρότερα και πιο αποτελεσματικά. Επίσης, εκφράσαμε την ανάγκη για αλλαγή και μεταρρύθμιση φορέων, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, για να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί των χωρών σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα επειδή πολλές χώρες θα συμβάλλουν με περισσότερα χρήματα, όπως η Κίνα, Αραβικές χώρες, καθώς και η Βραζιλία και χρειάζονται μια ισχυρή φωνή.
Αλλά επιπλέον, και επειδή πρέπει να δούμε αυτούς τους θεσμούς να εργάζονται για την επίτευξη μιας πράσινης οικονομίας.
Και αυτό είναι το σημείο συνάντησης της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του πράσινου κλίματος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ορμή που πρέπει να δημιουργήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Και όχι μόνον.
Και η χρηματοπιστωτική και οικονομική ικανότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει λύση για την οικονομική κρίση την οποία διανύουμε, αλλά και λύση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να συνδεθούν αυτά τα δύο ζητήματα και να μην αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. R. LAGOS:
Στους G20 υπήρχε μια συμφωνία που προβλέπει τη διάθεση ειδικών δικαιωμάτων έως και 250 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αν ακούσετε τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των αναγκών για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πάντα μιλούμε για εκατομμύρια αλλά όχι για δισεκατομμύρια. Και όμως, έγιναν κάποιες συζητήσεις για δέκα δισεκατομμύρια. Εάν είναι δυνατή η σύνδεση αυτών των δύο κρίσεων, όπως είπε μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει συνεπώς να συνδεθούν αυτά τα δύο θέματα.
Ακούω ότι ζητείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβεί σε νέα εκπομπή, πράσινη εκπομπή, αναφορικά με τη διάθεση ειδικών δικαιωμάτων. Και αυτό, βεβαίως, θα ήταν ένα επιπλέον βήμα προς κάποιο είδος παγκόσμιας διακυβέρνησης ή όπως θέλετε να την ονομάσετε. Το άλλο σημείο που θα ήθελα να θέσω είναι ότι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν ορισμένες αναφορές στην Έκθεση, σε ορισμένα σημεία, που μπορούν να συνδεθούν. Και συνεπώς, νομίζω ότι τώρα και οι άνθρωποι σκέφτονται ξανά για το είδος της παγκόσμιας τάξης που μπορεί να επιβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ παλιός, αλλά είναι και πολύ πρακτικός. Συνεπώς, αυτό είναι κάτι που επίσης νομίζουμε ότι πρέπει να επικροτηθεί. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, πώς εκτιμά η Σοσιαλιστική Διεθνής το βαθμό ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ καθώς είναι οι δύο βασικοί πόλοι του αναπτυγμένου κόσμου; Γενικά ποιες είναι οι εκθέσεις σας για τον τρόπο με τον οποίο η Σοσιαλιστική Διεθνής προσπαθεί να προωθήσει την αλλαγή, διότι υποθέτω ότι αυτές οι δύο οντότητες, οτιδήποτε κι αν αποφασίσουν κάνουν μια τεράστια διαφορά. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Δεν έχουμε επίσημες αξιολογήσεις, αλλά μπορώ να γνωστοποιήσω την ανεπίσημη εκτίμησή μας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικά βήματα όταν δήλωσε ότι κινούμαστε από το 20% στο 30% της μείωσης των εκπομπών.
Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και ένα θετικό βήμα και τίθεται στο τραπέζι για να δημιουργηθεί η ισχύς και για να δημιουργήσουμε ένα κίνητρο προκειμένου να το ακολουθήσουν και άλλοι. Και εμείς, ως σοσιαλιστές, περιμένουμε ότι θα το ακολουθήσουν και άλλοι. Δεύτερον, υπήρξε δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχείες διαδικασίες, η οποία είναι σημαντικό να φτάσει αυτά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που ανέφερε πριν ο Ρικάρντο, ενώ το 30-40% αυτών προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών. Τρίτον, υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη προσφορά ύψους περίπου 100 δις ευρώ για αυτή τη μεταφορά τεχνολογίας, για προγράμματα, για την παροχή βοήθειας στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Προφανώς, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας. Εμείς, βεβαίως, ως σοσιαλιστές, προτείναμε και άλλα πράγματα, όπως τον φόρο διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό που συνέβη, δηλαδή, ότι ένας αριθμός σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε αυτό το ζήτημα στην Ε.Ε., για να εξετάσει όλους αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το γεγονός ότι επιτύχαμε συναίνεση, ήταν πολύ σημαντικό. Ο Gordon Brown το ανέφερε, επίσης, όπως και ο Αυστριακός Καγκελάριος, και επιτύχαμε συναίνεση και από άλλες χώρες. Συνεπώς, δεν θέλω να πω ότι είναι μόνο μια σοσιαλιστική προσδοκία, αλλά νομίζω ότι τώρα και τα συντηρητικά κόμματα σκέφτονται σοβαρά πια αυτά τα ζητήματα, καθώς αναθέσαμε στην Επιτροπή να συντάξει μια σχετική έκθεση και να την δώσει στην Ευρώπη. Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να κινηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν.
Και θα περιμέναμε από τις ΗΠΑ να έρθουν με μια πολύ σημαντικότερη προσφορά τις επόμενες ημέρες, την οποία ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να κάνει.
Δουλέψαμε με τους Κινέζους, με την ηγεσία του Tank Jiahuan.
Ήμασταν εκεί. Μιλήσαμε με τον Hu Jintao και τους ανθρώπους του για δύο ημέρες για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Έκαναν ορισμένα πολύ σημαντικά βήματα, εάν δείτε τις αλλαγές στην κινεζική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα, ειδικά εάν αυτό γίνει σε εθελοντική βάση, όπως ανέφερε ο Ρικάρντο, που λένε ότι θα θέσουν στόχους και ότι αυτή θα αποτελέσει μια δεσμευτική διαδικασία για όλους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά είναι επίσης και μια πολύ πλούσια χώρα, υπό την έννοια του πλεονάσματος που έχει και των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Αυτό που προσπαθούμε να τονίσουμε, είναι ότι δεν είναι απλά θέμα δεοντολογίας, δεν είναι απλά ζήτημα ευθύνης, αλλά είναι και μια ευκαιρία για να αλλάξουμε και να κάνουμε τις οικονομίες μας πολύ πιο ανθρώπινες, αλλά και πολύ πιο ανταγωνιστικές. Και εκείνοι που προχωρούν μπροστά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή.
Έτσι αναμένουμε από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία - η Βραζιλία έχει ήδη προχωρήσει, από ορισμένες απόψεις - να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση. R. LAGOS:
Το μοναδικό αξιόλογο πράγμα μετά από το σχόλιό σας αφορά στην Κίνα. Η Κίνα έκανε τρεις συγκεκριμένες ανακοινώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στη συνέλευση. Λένε ότι θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην ενέργεια και τώρα η απόδοση της ενέργειας είναι περίπου 40% σε σχέση με το έτος 2005. Δεύτερον, το 2020, περίπου το 15% της συνολικής ενέργειας θα προέρχεται από μη παραδοσιακές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τρίτον, θα υπάρξουν περίπου 400 εκατομμύρια στρέμματα ανανεωμένου δάσους και αυτοί είναι πολύ συγκεκριμένοι αριθμοί.
Πιστεύω επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το πώς θα αναφερθούν, πώς θα μετρηθούν κλπ.. αλλά θεωρώ ότι αυτό το θέμα μάλλον θα λυθεί.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η μόνη παρατήρησή μου είναι πως είναι σαφέστατο ότι οι ΗΠΑ προτείνουν 17% μείωση στις εκπομπές αερίων σε σχέση με το έτος 2005.
Κάποιες φορές, η νέα ηγεσία των ΗΠΑ ανέφερε ακόμα και το 20%, αλλά αυτό απέχει πολύ από το στόχο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα λένε, «κοιτάξτε, τελικά θέσαμε ένα στόχο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2003».
Αν τα πράγματα είναι έτσι, μάλλον οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια του Κιότο και τότε, αν θέλουμε να υπάρξουν κάποιοι δεσμευτικοί στόχοι, ο μόνος τρόπος είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις τύπου ΝΑΜΑ με τις ΗΠΑ και να βρεθεί τρόπος μέτρησης αυτού του στόχου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η λύση είναι να τεθούν στην τρέχουσα διάσκεψη κάποιοι δεσμευτικοί στόχοι για τις ΗΠΑ, όπως και για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.
Αν χρησιμοποιήσετε την εξίσωση των οικειοθελών στόχων αφού γίνει κάποια συμφωνία, αν το οικειοθελές γίνει δεσμευτικό κι αν αρκετές άλλες χώρες κάνουν το ίδιο, αυτό θα σημαίνει ότι κάτι άλλαξε δέκα χρόνια μετά το Κιότο, σε θετική κατεύθυνση. Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:2150 Ώρα: 13:00 Αθήνα:17/12/2009 Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος, στις 17 Δεκεμβρίου, η μνήμη των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», με εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών του Διοικήσεων. Στην Αθήνα, η καθιερωμένη τελετή δοξολογίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 10:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η μέρα αυτή, έχει ξεχωριστή σημασία για το Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι η μέρα, που μας δίνεται η ευκαιρία να αποτιμήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας, να αναλογιστούμε τη μεγάλη δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον Έλληνα πολίτη και να προδιαγράψουμε το μέλλον.
Σήμερα, οι Έλληνες Πυροσβέστες επιβεβαιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αφοσίωσή μας στον όρκο που δώσαμε, στις αξίες και τα ιδανικά που υπηρετούμε». Στον εορτασμό παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριος Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης , ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ. κ. Αντώνιος Ξιφαράς, οι βουλευτές κύριοι Κώστας Γείτονας , Δημήτριος Καρύδης και Νικόλαος Καντερές, οι Πρέσβεις της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και της Ουκρανίας κ. Βαλέριϊ Τσύμπουχ, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής Αεροπορικών Υπηρεσιών του "Ελ. Βενιζέλος" κ. Ιωάννης Μετσοβίτης, ο Προϊστάμενος Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νεκτάριος Κιούλος, η φυσική ηγεσία του Π.Σ., ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι των ΕΔ/ΣΑ, καθώς και μεγάλος αριθμός συνταξιούχων και εν ενεργεία συναδέλφων. Στη συνέχεια και μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

εσωτερικές δοκιμές του labs.opengov.gr / private beta

Στέλνω για ενημέρωσή σας και σχολιασμό τη πλατφόρμα http://labs.opengov.gr (ονομα χρήστη if και κωδικός if) προκειμένουνα γίνουν άμεσες βελτιώσεις μέσα από τις δοκιμές και τις παρατηρήσείςσας.
Στόχος της πλατφόρμας- η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες-είναι η υποβολή προτάσεων σε τρεις άξονες ( βελτίωση του opengov.gr <http://opengov.gr> ,κυβερνητικά sites , ηλεκτρονικές υπηρεσίες) ( 1η φάση) , η σταδιακή δημιουργία κοινότητας μέσα από το interaction μεταξύ πλατφόρμας καιχρηστών και χρηστών με άλλους χρήστες και προφανώς η αξιοποίηση τωνπροτάσεων .
Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται μπορεί να είναι τριών ειδών ( κείμενο, μοκαπ , λειτουργικό prototype)
Η λειτουργικότητα θα 'αποκαλύπτεται' σταδιακά ενώ θα μπαίνει usergenerated content π.χ (Section κοινότητας , popularity , follow up /comment σε πρόταση / ιδέα επισκέπτη)
O επισκέπτης μπορεί να υποβάλει γραπτή πρόταση χωρίς να είναιεγγεγραμμένος , ενώ αν εγγραφεί θα έχει πρόσβαση σε περισσότερηλειτουργικότητα.
Παρακαλώ δοκιμάστε το site και στείλετε τα σχόλιά σας σε εμένα ή/και στο ipostirixi@opengov.gr <>ipostirixi@opengov.gr> για- την εμπειρία χρήσης- την υποβολή πρότασης- την εγγραφή σας στο openlabs είτε απευθείας ή με 3rd party accountπ.χ gmail, openid , twitter)*
>
Το δοκιμαστικό περιεχόμενο του labs θα σβηστεί όταν ο ο δικτυακός τόπος βγει online οπότε μη διαστάσετε να παίξετε !!
Φιλικά
Γ. Καραμανώλης
<>>

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΑΝΤΙΝ
Μετάφραση: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Σελίδες: 168
ISBN: 960-8397-27-9
(...) τότε ο σκύλος ξυπνούσε, τεντωνόταν, κύρτωνε τη ράχη, κουλούριαζε τη λεπτή και μακριά ουρά του, κι έμπαινε στην καλύβα με κραυγές και γρυλίσματα ασυνήθιστης αγριότητας. Έναν έναν ξυπνούσε τους γιους και τους γαμπρούς που κοιμόνταν αφού είχαν πιει άθλιο κρασί, τους ταρακουνούσε από τα πόδια, έσκιζε παντελόνια, κάπου κάπου διέκοπτε καμιά πράξη που θα κατέληγε να δώσει στον γέρο κι άλλα εγγόνια, κι έτσι, μέσα σε βρισιές, έβγαιναν έξω για να φέρουν τα τσιμπλιασμένα μάτια τους μπροστά στη γκρίζα φωτεινότητα της στέπας.
«Κωλόσκυλο!» τολμούσε να πει μέσα απ' τα δόντια του κάποιος συγγενής.
Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη, το καρναβάλι του Ρίο, το κρύο και βροχερό Αμβούργο, η Παταγονία, το Σαντιάγο της Χιλής τη δεκαετία του ’60, συνθέτουν τη γεωγραφία τού Λυχναριού.
Μέσα σ’ αυτά τα δώδεκα διηγήματα —που το καθένα μοιάζει ένα μικρό μυθιστόρημα— ο Σεπούλβεδα δίνει πνοή σε αξέχαστους ήρωες της πρώτης νιότης, ήρωες μοναδικούς ή καθημερινούς που ζουν ή πέθαναν, θυμούνται ή αφηγούνται...
Ιστορίες ερωτικές που χάνονται μέσα στο χρόνο, πολλά υποσχόμενα ραντεβού που μένουν απραγματοποίητα, παμπάλαια ξενοδοχεία χαμένα στις εσχατιές του πλανήτη που προσελκύουν τους πιο παράξενους ταξιδιώτες, άνδρες που κουβαλούν στην πλάτη συναρπαστικές ζωές, παλιούς και ανομολόγητους έρωτες, ή κρύβουν μυστικές σχέσεις με ήμερα και άγρια ζώα... καθώς και μία συνάντηση με τους ήρωες του διάσημου μυθιστορήματος
Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο Νόθος
Επιμελητής: Μαρία Ελληνικού
Εκδότης: Ν. & Σ. Μπατσιούλας
ISBN13: 978-960-6813-14-6
Σελίδες: 286
Ημ/νία Έκδοσης: Οκτώβριος/2009
Εξώφυλλο: Μαλακό
Μέγεθος: 14x21 Έκδοση: 1
Ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό, σκωπτικό αλλά και δραματικό με κοινωνικές προεκτάσεις και προβληματισμούς, δοσμένο μέσα απ’ τις θεωρήσεις και σκέψεις ενός σύγχρονου νέου. Ο ήρωας και συγγραφέας ανακαλύπτει στα τριάντα του ξαφνικά πως ο πατέρας του δεν είναι ο πραγματικός του πατέρας και πως έχει έναν βιολογικό πατέρα που αγνοεί εντελώς την ύπαρξή του. Ο κόσμος του ανατρέπεται, γκρεμίζεται και ο ίδιος αναρωτιέται σοκαρισμένος ποιος είναι τελικά. Στα δραματικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν προσπαθεί να βρει απαντήσεις στα υπαρξιακά του προβλήματα. Μια σύγχρονη δραματική σάτιρα όπου με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό αναδεικνύεται το πώς σκέπτονται, πώς μιλούν, πώς αντιδρούν, πώς συμπεριφέρονται και πώς ζουν τελικά οι νέοι σε μια κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και της αποξένωσης.

ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ Author: TRAVIS HOLLAND
Title: Ο ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ISBN: 978-960-691-563-5
Pages: 268
Dimensions: 15X23
Cover_Type: ΜΑΛΑΚΟ
Ρωσία, Μόσχα, εποχή Στάλιν.
Εξαϋλωμένες φιγούρες πλανιούνται σε μια πόλη που έχει περιέλθει σε έναν ιδεολογικό λήθαργο, που έχει παραδώσει ζωές σε μια απύθμενη άβυσσο.
Συνεργασία ή προδοσία;
Πρόοδος, αλλά με τι κόστος; Εκβιομηχάνιση, αλλά με τι απώλειες; Παιδεία, αλλά μονής κατεύθυνσης; Ο «φακός» του συγγραφέα ζουμάρει στη ζωή του Πάβελ. Εκπαιδευτικός, πρώην. 'Εντιμος, παλιότερα. Σύζυγος, όχι πια.
Όλα στο πριν.
Πλέον είναι προδότης, χήρος και αρχειοφύλακας στις φυλακές της Λιουμπιάνκα, μόνος, αντιμέτωπος με τις τύψεις, με συντροφιά επικίνδυνα, κακοποιά... βιβλία.
Η ζωή του, κι αυτή καταδικασμένη σε μια νοσηρή επαναληψιμότητα: παραλαβή, ταξινόμηση, πότε πότε κάποια ερώτηση στο συγγραφέα – για υπηρεσιακούς λόγους. Κι ύστερα πάλι πίσω, στη βλοσυρή ρουτίνα που δεν αφήνει καμία χαραμάδα προσμονής. Γύρω του, σκυμμένα στα ράφια του πόνου, βιβλία, αμέτρητα βιβλία, υπομένουν παθητικά, στοιβαγμένα σε σκονισμένους αρχειοθαλάμους, κι ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη λύτρωση της ανάγνωσης. Αλλά τίποτα. Κανένα δε θα γλιτώσει τη θανατική ποινή.
Εκτός από ένα· του Ισαάκ Μπάμπελ.
Αυτό που θα αναλάβει να σώσει ο Πάβελ, κι αν δεν μπορέσει αυτός, θα το κάνει ίσως η Νατάλια, η καινούρια αγαπημένη του, κι έτσι ίσως πάρει το νήμα της ζωής του πάλι απ' την αρχή.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ Α΄τόμος
Διαστάσεις: 24x17 εκ.
Ημ/νία Εκδοσης: 30-04-2007
ISBN: 978-960-335-092-7
Αν τα τρία από τα τέσσερα βιβλία που πρέπει να διαθέτει ένας Άγγλος είναι η Βίβλος, ο Σαίξπηρ και ο Τσώσερ, το τέταρτο είναι απαραιτήτως "Η ανατομία της μελαγχολίας". Η περιβόητη πραγματεία που έγραψε στα τέλη της Αναγέννησης ο θεολόγος Robert Burton (1577-1640) είναι αφενός μία σπουδή πάνω στη σκοτεινή αρρώστια που σήμερα ονομάζουμε κατάθλιψη, αφετέρου μία μνημειώδης αφήγηση της ανθρώπινης συνθήκης.
Παράλληλα συνιστά και ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αντίδοτο στην αρρώστια.
Είναι, ακόμη, η γραφή ενός ισόβιο αναγνώστη, βιβλίο καμωμένο από βιβλία· τράπεζα της πνευματικής μνήμης, δεξαμενή γνωμών και φθεγμάτων, ανοίγεται εγκυκλοπαιδικά σε κάθε περιοχή του επιστητού, υφαίνοντας έναν γιγάντιο ιστό από αναφορές και πραθέματα (1.598 συγγραφείς δανείζουν τη φωνή τους στο κείμενο), "Η ανατομία της μελαγχολίας" συγκέντρωσε ήδη από την έκδοσή της υπερθετικές και μόνον κρίσεις και απέκτησε φανατικό κοινό, ασκώντας εξάλλου ισχυρή επίδραση σε κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων (από τον Μίλτωνα και τον Κητς έως τον Μπέκετ και τον Μπόρχες).
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις αιώνες μέχρι το "απόκρυφο" αυτό αριστούργημα να αποκαλυφθεί και στον μη αγγλόφωνο αναγνώστη.
Στα ελληνικά παραδίδεται για πρώτη φορά. Μετάφραση: Π.Χοροζίδης

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Γιατί το Βυζάντιο
ΓΛΩΣΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ ΣΕΛΙΔΕΣ: 287 ΕΤΟΣ: 2009 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14.0 x 21.0 ISBN: 978-960-19-0326-2 SAPCODE: 21008844
Το «Γιατί το Βυζάντιο», το καινούργιο βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, γραμμένο απευθείας στα ελληνικά, αποτελεί ένα απόσταγμα σχεδόν βιωματικό, από την πολύχρονη διδασκαλία της διαπρεπούς βυζαντινολόγου στη Σορβόννη.
Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικά σε εκείνους που τους απασχολεί το ζήτημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας. «Το πόνημα αυτό», αναφέρει η ίδια, «απευθύνεται σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους (κυρίως τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς βλαστούς τους) που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους, άσχετα από κάθε ιστορική πραγματικότητα και με μόνο μέλημα τη δικαίωση μιας σύγχρονης πολιτικής προσέγγισης, που υπαγορεύουν συμφέροντα και ενδιαφέροντα, ξένα συχνά από την ιστορία και το αντικείμενό της». Η συγγραφέας επιχειρεί να αποσαφηνίσει το Βυζάντιο δια του Βυζαντίου, με πολλαπλές αναφορές σε κείμενα - κλειδιά (Τριακονταετηρικός του Ευσεβίου, Κοσμογραφία του Κοσμά Ινδικοπλεύστη, Τακτικά του Λέοντος ΣΤ' τυο Σοφού, Βίος Ιακώβου του Νεοφωτίστου, Σχόλια του Τζέτζη, Επαναγωγή κ.ά.), τα οποία, κατά τη γνώμη της, εκφράζουν συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της βυζαντινής ψυχοσύνθεσης ή σημαδεύουν παραστατικά τομές και στροφές της ιστορίας του Βυζαντίου. Ο στόχος της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι ο εξής, όπως τον διατυπώνει στον Πρόλογό της: «Να βάλω, κατά το δυνατόν, έστω εκ του πλαγίου και λάθρα σχεδόν, το Βυζάντιο στη θέση που τα επιτεύγματά του μας υπαγορεύουν: να πω συνοπτικά, εννοώ, αυτά που το αναδεικνύουν ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και που εξηγούν, όχι μόνο το πολιτιστικό μεγαλείο του (και αυτό ανεπαρκώς ακόμη γνωστό), αλλά και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη (όπως ήταν κάποτε το Βυζάντιο) μακροβιότητά του». Η επιλογή των θεμάτων που αναπτύσσονται σχετίζεται κυρίως με φαινόμενα μακράς διαρκείας και μπορούν να ερμηνεύσουν το «Γιατί» της βυζαντινής πολιτικής εμβέλειας (εξ ου και ο τίτλος «Γιατί το Βυζάντιο»). Αναλύονται οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία (αυτοκράτορα και πατριάρχη), του κέντρου με την περιφέρεια (Κωνσταντινούπολης και επαρχιών), του Βυζαντίου με τους πολυποίκιλους γείτονές του, φίλους, συμμάχους ή εχθρούς.
Οι συνοριακές συρρικνώσεις, οι δογματικές διαμάχες, οι στρατιωτικοπολιτικές αντιπαλότητες και οι άνισες κοινωνικές διαβαθμίσεις που ρύθμιζαν την καθεστηκυία τάξη εξηγούν τη δυσκολία της βυζαντινής κοινωνίας αλλά και της πολιτικής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Η πτώση της αυτοκρατορίας πρώτα στα χέρια των Σταυροφόρων (1204) και τελικά στους Οθωμανούς (1453) προλογίζουν την χαλεπότητα της μετέπειτα εποχής που θεμέλιό της ωστόσο μένει η πολύχρονη βυζαντινή εμπειρία: θρησκευτική, ιδεολογική και βιωματική. Απόηχός της ως τις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί η αμφίσημη σχέση των Νεοελλήνων με τη Δύση και με την Ανατολή, πρόβλημα της νεοελληνικής ταυτότητας. Έγραψαν για το βιβλίο: Το βιβλίο κάνει βέβαια και μια ιστορική επισκόπηση, πληροφορώντας τον αναγνώστη για βασικά γεγονότα που όρισαν τη μοίρα της αυτοκρατορίας, αναλύει δε και την κεφαλαιώδη σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η κατανόηση του θέματος.
Αναλύει σε βάθος τις σχέσεις του Βυζαντίου με τη Δύση και χρησιμοποιεί πολύ συχνά τις ίδιες τις βυζαντινές πηγές για να θεμελιώσει την επιχειρηματολογία του. Δίνει δε στον αναγνώστη και τα επιχειρήματα εκείνα που θα αμφισβητήσουν παγιωμένες απεικονίσεις της εποχής ως ιδιαίτερα σκοτεινής. Μιλάει για αποφάσεις που έδειξαν ένα πολύ προοδευτικό πρόσωπο- όπως η κατάργηση της δουλείας πολύ νωρίτερα από αλλού, ήδη από τον 12ο αιώνα, ή η απαγόρευση του «μετά βασάνων εξετάζεσθαι».
Μια απαγόρευση που διαφοροποιεί καίρια τις βυζαντινές πρακτικές από εκείνες της Ιεράς Εξέτασης των Δυτικών, αναδεικνύοντας και μια πιο ανθρωπιστική διακυβέρνηση. Έτσι η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ προσφέρει ένα αντικειμενικότερο μέτρο για μια χιλιόχρονη αυτοκρατορία, που είχε αυτονοήτως τόσο σκοτεινές όσο και φωτεινές στιγμές.
Και προσφέρει ένα αιχμηρό όπλο απέναντι σε όσους Δυτικοευρωπαίους κατατάσσουν ακόμα το Βυζάντιο αποκλειστικά στην Ανατολή. Το Βυζάντιο, λέει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, είναι ελληνόγλωσση αυτοκρατορία με εδάφη και στην Ανατολή και στη Δύση, είναι στην πραγματικότητα ο μόνος αυτοκρατορικός διάδοχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, το κυριότερο, ανταποκρίνεται κατεξοχήν στον ορισμό του Πολ Βαλερί για το ποιος είναι στ΄ αλήθεια Ευρωπαίος: έχει επηρεαστεί από την ελληνική ορθολογική σκέψη, γνώρισε τους ρωμαϊκούς διοικητικούς και νομικούς θεσμούς και ζει σύμφωνα με το χριστιανικό πνευματικό πρότυπο. Με την έννοια αυτή, το Βυζάντιο υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία στην Ιστορία. Μανώλης Πιμπλής, Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο, 24.10.2009 Με αυτό το σημαντικό, απλό και κατανοητό για όλους τους αναγνώστες βιβλίο, η συγγραφέας αποσαφηνίζει το Βυζάντιο δια του Βυζαντίου, χρησιμοποιώντας κείμενα - κλειδιά, και αναλύει εκείνα τα επιτεύγματα που το αναδεικνύουν ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και εξηγούν το πολιτισμικό μεγαλείο του και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη μακροβιότητά του. Με άλλα λόγια, εξηγεί το «Γιατί» της βυζαντινής πολιτικής εμβέλειας. Μαρία Φανφάνη, Ο Κόσμος του Επενδυτή, Culture, 7.11.2009 Η ιστορία μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας είναι φυσικό να προκαλεί την προσοχή των ιστορικών ερωτημάτων προς διερεύνηση. Η βυζαντινή περίοδος είναι ένα ανοιχτό πολυδιάστατο ιστορικό ζήτημα, αφού οι τεράστιες εδαφικές κατακτήσεις της ένωσαν, «παγκοσμιοποιήσαν» μια σειρά ετερόκλιτων εθνοτήτων, με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του Βυζαντίου για αιώνες έθεσε την αυτοκρατορία στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου πολιτισμού, μέσα στον οποίο οι ζυμώσεις μεταξύ των παλαιών και νέων εθνοτήτων, που ζητούσαν πιεστικά και επίμονα ρόλο στην ιστορική πραγματικότητα, δημιούργησαν μια πολύπλευρη και πολυσήμαντη ιστορική οντότητα, μπροστά στην οποία η επιστήμη της Ιστορίας θα έχει ένα ενδιαφέρον μέτωπο ανοιχτό προς μελέτη. Είναι φυσικό οι ερμηνείες να περισσεύουν, ωστόσο για μας τους Έλληνες η βυζαντινή περίοδος αναδείχθηκε σε μείζονος σημασίας ζήτημα, γιατί μέσα από αυτήν επιβεβαιώνουμε την ιστορική μας συνέχεια, αλλά και βοηθούμαστε στο να διαμορφώσουμε τη σημερινή μας ταυτότητα. Χωνευτήρι πολιτισμών, αλλά και γεωγραφικό σύνορο που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, η Ελλάδα έχει κληθεί πολλές φορές να αντιμετωπίσει το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού της. Το βιβλίο αυτό της γνωστής ιστορικού στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς φωτίζει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα ελληνικά χαρακτηριστικά της αυτοκρατορίας, τα οποία την καθιστούν την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, δίνοντας έμφαση στα πολιτισμικά επιτεύγματα, τα οποία, όπως σημειώνει, δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά, καθώς και το γεγονός της ασυνήθιστης μακροβιότητάς της. Ξενοφών Μπρουντζάκης, ΠοντίκιArt, 12-18.11.2009 ...Το Βυζάντιο πουλάει. Ιδιαίτερα όταν τα κείμενα υπογράφει η γνωστή βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Ετσι το βιβλίο της «Γιατί το Βυζάντιο» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), σε λιγότερο από έναν μήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα 8.000 χιλ. αντίτυπα. Ηδη, οι εκδόσεις τυπώνουν την 5η και την 6η έκδοση του βιβλίου. «Ηθελα να βάλω, κατά το δυνατόν, έστω εκ του πλαγίου και λάθρα σχεδόν, το Βυζάντιο στη θέση που τα επιτεύγματά του μας υπαγορεύουν», λέει η συγγραφέας. Οταν το θέμα είναι ενδιαφέρον και η υπογραφή έγκυρη το βιβλίο... τσουλάει από μόνο του. Καθημερινή, 21.11.2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Στη Ρωγμή του Χρόνου
Συγγραφέας: Στέλιος Βισκαδουράκης Σελίδες: 206
Οι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προτείνουν τη σειρά διηγημάτων του Στέλιου Βισκαδουράκη Στη Ρωγμή του Χρόνου Ένας μάγκας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής του '43 στον κατοχικό Λάκκο, τη γνωστή γειτονιά του Ηρακλείου χορεύει τον τελευταίο του ζεϊμπέκικο αγκαλιά με την Ιουλιέτα και τον Νεκρό Ιησού· ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής προσπαθεί μέσα από τους μύθους μιας πόλης να βρει απαντήσεις στα διλήμματά του· ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ εμπνέεται από έναν απαγορευμένο έρωτα να ζωγραφίσει την Παναγιά με γαλάζια μάτια· ένας μοναχικός αγιογράφος προσπαθεί να δώσει χρώμα στον ασπρόμαυρο κόσμο ενός κοριτσιού που δεν βλέπει· ένας γέρος ριμαδόρος, ο εγγονός του, ένα παραμύθι για την Κυρά της Λίμνης, ένας έρωτας, μια ελπίδα, μια λύτρωση... Ο Στέλιος Βισκαδουράκης, πολυβραβευμένος λογοτέχνης της νεότερης γενιάς, αποδίδει ως φωτογράφος των συναισθημάτων Στη Ρωγμή του Χρόνου εικόνες της ανθρώπινης ψυχής, των απλών ανθρώπων του μόχθου, της αξιοπρέπειας και του έρωτα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ Το σκηνικό ποίημα της Ματίνας Μόσχοβη ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, θα παρουσιαστεί στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟΝ της οδού Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19 στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2010. Διαβάστε περισσότερα... ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ Το Σωματείο Καθηγητών Χορού ανοίγει ένα δρόμο επικοινωνίας μέσω εργαστηρίων και διαλέξεων, έτσι ώστε τα μέλη αλλά και ο ευρύτερος κόσμος του χορού να πάρει τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για το γίγνεσθαι του χορού στην Ευρώπη και στον κόσμο, για την δική του προσωπική εξέλιξη και κατ’ επέκταση των μαθητών και σπουδαστών του . Διαβάστε περισσότερα... ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ Μουσική και Παραστατικές ΤέχνεςΜια γοητευτική παλέτα Ήχων, Χρωμάτων και Πολιτισμών στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου 2009-2010 19 Δεκεμβρίου 2009 - 12 Ιανουαρίου 2010 Διαβάστε περισσότερα... CHRISTMAS ROOTS ROCK REGGAE PARTY!!....Διαβάστε περισσότερα... 9 ΧΡΟΝΙΑ FRESH AND YELLOW -ALL TOGETHER NOW- Διαβάστε περισσότερα... ΩΔΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΥπόλοιπο εκδηλώσεων του Ωδείου Φίλιππος μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε περισσότερα... ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ Από τους μαθητές του Ωδείου ΦίλιπποςΤην Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου Διαβάστε περισσότερα... «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»Στην αγορά της Βέροιας από τη Φιλαρμονική της Κ.Ε.Π.Α Διαβάστε περισσότερα... ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣΤο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την ευκαιρία των γιορτών, ανοίγει για δύο ημέρες τις πόρτες του στο κοινό με δωρεάν προβολές για μικρούς και μεγάλους. Οργανώνοντας το μπαζάρ υποστηρίζει τις δράσεις του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο απονέμει τιμητική διάκριση στον Μ. Κακογιάννη.Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ε. Γ. Σκιαδάς μιλά για τον Μ. Κακογιάννη Διαβάστε περισσότερα... INVITATION TO A PARTY TEΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣΤΕΤΑΡΤΗ 16, ΠΕΜΠΤΗ 17, ΤΕΤΑΡΤΗ 23 & ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ! Διαβάστε περισσότερα... «ΑΓΓΕΛΟΙ ΥΜΝΟΥΝ» Διαβάστε περισσότερα... INSIDE - OUTSIDE SINGS OF TIMEΔιαβάστε περισσότερα... ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Αναδρομική Έκθεση 1984-2009Στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΕπιμέλεια : Ντένης Ζαχαρόπουλος Διάρκεια : 19.12.2009 – 19.02.2009 Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧοντρό παιχνίδιαπό τους ξένους οίκους Τρικυμία για τις χρυσές εθελουσίες Άβαταρ και ελληνοτουρκική φιλία Νιόπλιας: ευρωπαϊκή πρεμιέρα με θρίαμβο Μαγειρεύουμε ξεχασμένες συνταγές Τα επαγγέλματα των διαζυγίων Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση πτυχίων Στον πάγο η νέα Αττική Οδός «Βλέπουν» δεύτερο κύμα πανδημίας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Διχασμός Τούρκων και Ασσύριων για την ανέγερση μνημείου γενοκτονίας ΠΓΔΜ: Έντονη αντιπαράθεση Γκρούεφσκι-Τσερβένκοφσκι για το θέμα της ονομασίας Η Τουρκία θα καταλήξει όπως και η Γιουγκοσλαβία; Υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor's Eurostat: Το 8,1% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι αλλοδαποί Μπράουν: «Ευπρόσδεκτη η Τζ. Λίβνι στη Βρετανία» Κοπεγχάγη: Συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό τον Γ. Παπανδρέου Εξεταστικές Επιτροπές αμέσως μετά τις γιορτές PARTIYA KARKEREN KURDISTAN (PKK) Η αρχαία ελληνική τραγωδία στην υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου Η συνθήκη της Λισαβώνας, η ένταξη της Τουρκίας και των Σκοπίων, η Τσεχία και η Σλοβενία. Ιράν: Επιτυχής δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil 2 Eκδήλωση στο Νέο Καύκασο Φλώρινας: 1924-2009: Από το Καρς στην Ελλάδα Οι Γερμανοί ξανάρχονται «Ουδέποτε οι Ε/κ θα δεχθούν τη διζωνική» Η μάχη θα δοθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό «Η μεγαλύτερη, τη νέα χρονιά, επιχείρηση θα γίνει στο Ανατ. Αιγαίο» Η δύναμη ενός σκλαβωμένου, αλλά αποφασισμένου λαού! Το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος Στους Ρωμιούς που αντιστέκονται Οικονομική ισχύς και εθνική κυριαρχία Ενταλμα σύλληψης της Λίβνι για εγκλήματα στη Γάζα 16 τουρκικά μαχητικά πάλι σε δεσμευμένη περιοχή - Τουρκία: "Σαμοθράκη και Ψαρά εκτός ασκήσεων" Εκτιμήσεις Έλληνα Πρέσβη στην Αμερική

Εκδήλωση με την Ξανθίππη Καραθανάση

Η Πολιτιστική & Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας παρουσιάζει την Ξανθίππη Καραθανάση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρναίας.
Μια μεγάλη φωνή!
Η "ΚΥΡΙΑ" του τραγουδιού!
Παραδοσιακού, λαικού, ελαφρολαικού,ποιοτικού.....
Κυριες και κύριοι, η ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ τραγουδα στην Αρναία.
Η καλύτερη εκδήλωση γαι να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα.
Θα είμαστε όλοι εκεί.

Αποκάλυψη σοκ ! Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 !!!

ΑΠΟ ΤΟ http://tiresias-press.blogspot.com/Αποκάλυψη σοκ ! Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 !!!
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ :Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές Ελλάδος και Τουρκίας
Η Τουρκία προχώρησε σε ανακοίνωση άσκησης που υποδηλώνει με σαφήνεια συγκρουσιακή τάση....

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Από το Καρς... στην Ελλάδα ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΕΥΚΟΓΕΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135, ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 ΦΑΞ : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr
Από : 17/12/2009 Έως : 21/12/2009 Θέμα : Έκθεση φωτογραφίας a point of view του Konstantin Fischer Τόπος : Πύλη Sabbionara Ώρα : 11.00 - 23.00 Είσοδος : ελεύθερη Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΧΡΙΣΤΟΥΕΓΝΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Konstantin Fischer με τίτλο "a point of view", στην Πύλη Sabbionara 17 - 21 Δεκεμβρίου 2009. Η έκθεση θα λειτουργεί 11.00 - 23.00. Από : 1/1/2010 Έως : 1/1/2010 Θέμα : Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με τη Sinfonietta Διοργάνωση : Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Συνδιοργάνωση Βενιζέλειο Ωδείο Χανίω - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Τόπος : Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων Ώρα : 20.00 Είσοδος : 20€, Φοιτητικό/Μαθητικό 15€ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, ώρα 20.00, θα δοθεί η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία με τη Sinfonietta Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Χανίων. Διεύθυνση Ορχήστρας : Αλέξανδρος Μυράτ. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Από : 19/12/2009 Έως : 10/1/2010 Θέμα : Παιδότοπος στο Δημοτικό Κήπο Τόπος : Δημοτικός ΚήποςΏρα : 10.00 - 22.00 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2009-2010, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΔΗΠΕΧ, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημοτικό Κήπο, ώρα 11.00, θα γίνουν τα εγκαίνια του Παιδότοπου από το Δήμαρχο Χανίων.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα απόδώσει η Φιλαρμινική Ορχήστρα του Δήμου Χανίων. Ο Παιδότοπος στο Δημοτικό Κήπο θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010 κατά τις ώρες 10.00 - 22.00.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ομάδα Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στόχος είναι η διαβούλευση των εμπειρογνωμόνων και των φορέων να οδηγήσει σε μία από κοινού απόφαση για ενιαία και αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας / παραμονής / κράτησης μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών με σκοπό την μετατροπή αυτών σε Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών ( screening center ) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας. Από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βούγιας, αντιλαμβανόμενος το έντονο πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης, ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως αυτή του κλεισίματος του Κέντρου Κράτησης της Παγανής και δεσμεύτηκε για την κατασκευή νέου πρότυπου Κέντρου Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών σε οικόπεδο που παραχώρησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο ίδια πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την σύσταση Ομάδας Εργασίας, οι προτάσεις της οποίας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο νέο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010. Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα γίνει την Παρασκευή 18/12 στις 10 το πρωί στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα επιτραπεί η είσοδος σε δημοσιογράφους και κάμερες κατά την έναρξη των εργασιών της ομάδας.
Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας. Με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο συζήτησαν θέματα κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας των ευπαθών ομάδων για τα οποία και αποφάσισαν να υπάρχει στενή συνεργασία. Συγκεκριμένα ο κ. Βούγιας ενημερώθηκε για τις δομές, τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα στήριξης της Αρχιεπισκοπής προς τους άστεγους, τους άπορους, τους εξαρτημένους και τους μετανάστες και τόνισε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει και στηρίζει το σημαντικό έργο της Εκκλησίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Βούγιας δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής για το πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά που ήδη ολοκληρώνει η Εκκλησία. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την συμβολή του Υπουργείου στην κατασκευή κέντρου ασυνόδευτων ανηλίκων σε οικόπεδο της Εκκλησίας επί της Λ. Αλεξάνδρας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για τα ονόματα των βουλευτών Ρεθύμνου Μανώλη Όθωνα και της Β΄Αθήνας Λάμπρου Μίχου που κυκλοφορούν για τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, στη θέση του παραιτηθέντος Ντίνου Ρόβλια. http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5259
Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για τους αργούς ρυθμούς αποκομιδής και το «λουκέτο» στο ΧΥΤΑ Φυλής http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5250
Επίσης, διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για την επιτροπή για τον «Καποδίστρια 2» που δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ:Διόδια στην Εγνατία από το καλοκαίρι Εκδηλώσεις από την "Πρωτοβουλία Πολιτών για την προάσπιση του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων" «Ο Ρίτσος με τον τρόπο του Γκροτόφσκι» από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου