Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλος διαγωνισμός In2life: Κερδίστε τρία MSI Notebooks από το E-Shop

Μεγάλος διαγωνισμός In2life:
Κερδίστε τρία MSI Notebooks από το E-Shop Ό,τι πιο πρακτικό, ό,τι πιο χρήσιμο μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα το βρει στο νέο notebook της MSI, Wind U120.
Το In2life για ακόμα μία φορά πρωτοπορεί και σε συνεργασία με το E-Shop, το κυρίαρχο on-line (και μη) κατάστημα στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, εξασφαλίζει για τρεις τυχερούς από εσάς από ένα MSI Wind U120 Notebook, αξίας 399,90 ευρώ!
Δηλώστε τώρα συμμετοχή μέσω της Φόρμας Διαγωνισμού, απαντήστε στο σχετικό ερωτηματολόγιο και κάντε έναν εξαιρετικό φορητό υπολογιστή, με την υπογραφή του E-Shop, δικό σας. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου και τα ονόματα των νικητών θα αποσταλούν την ίδια μέρα με mail.
Μάθετε περισσότερα για το MSI Wind U120 εδώ.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΑΠΥΡΟΣΗ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ΜΙΡΙΑΜ ΛΕΝΑΡΝΤ
Μετάφραση: Έλσα Βιδάλη
ISBN: 978-960-6715-63-1 Αρ. σελίδων: 400 Διαστάσεις: 14x21
Γιατί ο Ντεριντά διάβαζε Πλάτωνα όταν οι φοιτητές καταλάμβαναν τη Σορβόνη το Μάη του 1968;
Γιατί ο Φουκό έγραφε για τον Οιδίποδα Τύραννο την εποχή που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των φυλακισμένων μαζί με τον Βιντάλ-Νακέ;
Η Αθήνα στο Παρίσι διερευνά την καθοριστική συμβολή των κειμένων και των ιδεών της αρχαίας Ελλάδας στη διαμόρφωση των σημαντικότερων μεταπολεμικών ρευμάτων της γαλλικής σκέψης.
Η Μίριαμ Λέναρντ υποστηρίζει πως οι Γάλλοι διανοητές στράφηκαν στο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους σχετικά με τη φύση της ηθικής επιλογής και το ρόλο του πολιτικού υποκειμένου στις σύγχρονες κοινωνίες.
Το βιβλίο εξετάζει το πώς οι τύχες του Οιδίποδα, της Αντιγόνης και του Σωκράτη βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τα όρια της δημοκρατίας και της τυραννίας, που τόσο απασχόλησε το πνευματικό κατεστημένο στη Γαλλία.
Η Λέναρντ ανιχνεύει την πρόσληψη του Οιδίποδα Τύραννου και της Αντιγόνης του Σοφοκλή, καθώς και του Συμποσίου και του Φαίδρου του Πλάτωνα στα έργα των Βερνάν, Λεβί-Στρος, Φουκό, Λακάν, Ιριγκαρέ, Ντεριντά και άλλων

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΆνθρωπος στο πηγάδι
ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία ISBN : 9789604554430
ΣΕΛΙΔΕΣ : 272 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Το νέο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου. Ένας σαραντάρης συγγραφέας, ο Ηλ, πηγαίνοντας προς την αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων για να φύγει σε εκδρομή, γίνεται, χωρίς να το θέλει, ο πρωταγωνιστής ενός παράξενου ατυχήματος.
Γλιστράει στα σαρκώδη φύλλα των φυτών που έχουν απλωθεί γύρω από τα ερείπια ενός παλαιού αρχοντικού και πέφτει σ’ ένα πηγάδι το οποίο δεν είχε προστατευτικό στόμιο.
Οι τεράστιες ρίζες των δέντρων, που έχουν κατακλύσει το πηγάδι, συγκρατούν την πτώση του σαν δίχτυ ασφαλείας ενός τσίρκου, και δεν σκοτώνεται.
Χτυπάει όμως άσχημα το πόδι του. Θα μείνει μες στο πηγάδι όρθιος, σαν τιμωρημένος και ανακρινόμενος σε αστυνομικό τμήμα, αναλογιζόμενος τη ζωή του, τη ζωή των άλλων, τις περιπέτειες της πατρίδας του, συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα δεν γνωρίζει ακόμη, σε πόσα δεν έδωσε σημασία και τα προσπέρασε.
O Hλ θα αναλογισθεί ακόμα, βασανιστικά όμως, τα κείμενα που γράφει με πολύ κόπο επί τόσα χρόνια, τις ιστορίες τις οποίες δεν άρχισε, και θα ανακαλέσει άλλες, καινούργιες ιστορίες, που είτε του φανερώθηκαν τούτες τις κρίσιμες ώρες του είτε τις άφησε μισές γιατί δεν έβρισκε το τέλος τους.
Ελπίζει ότι η σωτηρία του θα πραγματοποιηθεί όπως εκείνος τη φαντάζεται και με τον ίδιο τρόπο πιστεύει ότι θα σκεφτεί και η φίλη του.
Θα γίνουν όμως έτσι τα πράγματα;
Σε ποια κρίσιμη στιγμή του βίου μας οι φίλοι σκέφτονται τη σίγουρη σωτηρία μας όπως ακριβώς εμείς φανταζόμαστε ότι θα πραγματοποιηθεί;
Μόνο εμείς ξέρουμε πώς είναι να μένει κάποιος ολομόναχος και αβοήθητος σ’ ένα πηγάδι.
Θα σκεφτούν άραγε όσοι μας αγαπούν με τον ίδιο τρόπο;

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ δημοσιογράφος και οι εξουσίες του Ζεράρ Σπιτερί
Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY ISBN: 978-960-03-4409-7 σελ. 336 26 Ιανουαρίου 2009
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Χειραγώγηση, παραπληροφόρηση, εξάρτηση από εξουσίες, αγραμματοσύνη, κυνισμός...
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά των δημοσιογράφων.
Στόχος του παρόντος δοκιμίου είναι να εντοπίσει την πηγή αυτών των κατηγοριών και να εξετάσει, χωρίς εξωραϊσμούς, τις συνθήκες άσκησης ενός επαγγέλματος που για πολλά χρόνια χαρακτηριζόταν από αβεβαιότητα, στην εποχή της μαζικής ενημέρωσης, κυρίως στο πλαίσιο του Τύπου γνώμης κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια του εικοστού αιώνα.
Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που στηρίζεται στην παρατήρηση και την εμπειρία, σα να έκανε επιτόπου ρεπορτάζ, οριοθετεί το ρόλο και τις πραγματικές εξουσίες του δημοσιογράφου στο πλαίσιο ενός πρωτόγνωρου περιβάλλοντος, που επηρεάζεται από ενημερωτικά κυκλώματα στρατηγικών επικοινωνίας και διακυβευμάτων εξουσίας.
Πώς συμπεριφέρεται ο μεσολαβητής μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
Ποιες οι σχέσεις του με τους ειδικούς, τους διανοούμενους, τους πολιτικούς, τις επιχειρήσεις, με τους συναδέλφους του ή με τα πιο επιθετικά στοιχεία της κοινωνίας των πολιτών;
Τι περιθώριο δράσης διαθέτει;
Με ποιους τρόπους παρεμβαίνει στο δημόσιο χώρο;
Σε πολλά επίπεδα, αυτή η μελέτη προχωρεί σε αποκαλύψεις, εξετάζοντας την πρακτική πραγματικότητα, με τη βοήθεια πολλών παραδειγμάτων: αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι οι επαναλαμβανόμενες κατηγορίες κατά του δημοσιογράφου και των εξουσιών του, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε ό,τι αφορά σε άλλα θέματα, μεγάλης σημασίας.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ!

Έκρυψαν παρ΄ ολίγον τραγωδία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Στο παρά 5΄γλίτωσε τη σύγκρουση τρένο του ΟΣΕ Προσπάθησαν να κρύψουν το συμβάν που τρομοκράτησε 180 επιβάτες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος
Νέα τραγωδία στον ΟΣΕ αποφεύχθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα δρομολόγια υψηλού ρίσκου που εξακολουθούν να εκτελούν τα τρένα του Οργανισμού, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.
Τα κενά στον τομέα της ασφάλειας εξακολουθούν να είναι σημαντικά, καθώς σε μεγάλα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου δεν λειτουργούν- λόγω των έργων- τα φωτοσήματα και τα συστήματα τηλεδιοίκησης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ρύθμιση της κυκλοφορίας των τρένων επαφίεται στον ανθρώπινο παράγοντα!

Λιτότητα σοκ αλλιώς χρεοκοπούμε

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΛιτότητα, γιατί βουλιάζουμε Σήμα κινδύνου από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που «αδειάζει» την κυβέρνηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Ένα ισχυρό σοκ λιτότητας, με περιορισμό στις μισθολογικές αυξήσεις του Δημοσίου, μαχαίρι στις δαπάνες και σύλληψη της φοροδιαφυγής, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ από το 2009, υπέδειξε ως αναγκαία «θεραπεία» για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Άπο: Mη μας σπρώχνετε ξανά στην αγκαλιά των Τούρκων

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics του Σάββα Καλεντερίδη
Δέκα χρόνια μετά τις εφιαλτικές στιγμές που ζήσαμε στο Ναϊρόμπι, που κατέληξαν στην παράδοση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στους Τούρκους και τη φυλάκισή του στο Ιμραλί, παραθέτω μέρος συνομιλίας που είχα με τον Κούρδο ηγέτη, στις 9 Φεβρουαρίου 1999, λίγες μέρες πριν την παράδοσή του και ενώ ήταν σε εξέλιξη τα "πέταξέ τον έξω" και άλλες...παρόμοιες αθλιότητες.
Το άκρως διδακτικό και εξαιρετικά επίκαιρο κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου "Παράδοση Οτζαλάν:
Η ώρα της αλήθειας", σελ. (Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ, τηλ. 210 3316036, bookstore@infognomon.gr).
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - μπουρμπούλια

Mπουρμπούλια.
Ουσιαστικό γένους ουδετέρου, συνήθως στον πληθυντικό.
Αποτελεί χαρακτηριστικό έθιμο του πατρινού καρναβαλιού.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο www.carnivalpatras.gr, τα μπουρμπούλια είναι «απογευματινοί χοροί στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας όπου οι γυναίκες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό, αλλά υποχρεωτικά ντυμένες με ένα μακρύ και φαρδύ μαύρο φόρεμα (ντόμινο) και μάσκα, ώστε να μην αναγνωρίζονται.
Έχουν την πρωτοβουλία στο χορό και στην επιλογή καβαλιέρου. Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση τα μπουρμπούλια ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών.
Γίνονται και σήμερα για να διατηρείται η παράδοση».
Παραδίδεται ότι τα χρόνια του Μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος ονόμασε μπουρμπούλι (= μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
Στο Ερμηνευτικό και Ετυμολογικό Λεξικό της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα διαβάζουμε ότι ο μπούρμπουλας, εκτός από είδος σκαθαριού, σημαίνει και «κόχλασμα, βρασμός, βράσιμο».
Η λέξη θεωρείται ονοματοποιία, δηλαδή αποδίδει τον ήχο «μπουρ μπουρ».
Θέμα της εβδομάδας: Πατρινό καρναβάλι... για πάντα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
«Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ» Με γενικό τίτλο «Πόντος Αιώνια Πατρίδα», αυτό το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, η εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» της ΕΡΤ3, παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό προσκύνημα στις εστίες όπου έδρασε και μεγαλούργησε ο Ποντιακός Ελληνισμός.Αφηγήσεις και μαρτυρίες ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς, παράθεση της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης των Ελληνορθόδοξων Μνημείων της Ποντικής Γης, συναντήσεις με ποντιοφώνους της Σαμσούντας και των Σουρμένων, καταγραφή της Κασταμονής που υπήρξε η γενέτειρα των Μεγάλων Κομνηνών, περιήγηση στην Πόλη των Κοτυώρων (Ορντού) και των ονομαστών παρχαριών Τσάμπασιν και Σεμέν καθώς και σε χωριά της περιοχής Σαμσούντας όπως Όξε, Τσιρακμάν, Αλτίνκαγια, Άντγιερι και Ασάραγατς και τέλος ένα ιδιαίτερο προσκύνημα στη Μονή του όρους Μελά, την Παναγία Σουμελά, παραμονή 15Αύγουστου. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
Ημερομηνία Προβολής: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 Ώρα: 13.30-15.00 μ.μ.
Έρευνα – Καταγραφή – Κείμενα- Μαρτυρίες: ΘΩΜΑΪΣ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ
Αρχισυνταξία: ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ
Πρωτότυπη Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΤΖΙΔΗΣ
Μοντάζ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Η Διοίκηση του Ποντιακού Συλλόγου Τσοτυλίου και Περιχώρων σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τον χορό που διοργανώνει ο Σύλλογος μας την ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στο οικογενειακό κέντρο "ΑΚΡΙΤΑΣ" στα Αλωνάκια.
Ώρα έναρξης 21:30
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΤΣΟΤΥΛΙ - ΚΟΖΑΝΗ Τ.Κ. : 50002
ΤΗΛ: 2468031870 ΦΑΞ: 2468350108 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ" (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 68) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΣΤΙΣ 10.00 μ.μ.
ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΥΪΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΣΑΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6977044513
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 15
Τ.Κ. 12242 Τηλ. 2105901305 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ NEUSS "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"Ο Σύλλογος Ποντίων Neuss "Εύξεινος Πόντος" διοργανώνει τον ετήσιο χορό του στο Mehrzweckhalle Neuss, Bockholtstr.102, 41460 Neuss στις 21 Φεβρουαρίου 2009, στις 7.00 μ.μ. με τον Γιάννη Τσιτιρίδη.
Στη λύρα ο Άκης Τσαουσιδης και στο νταούλι ο Τάσος Τσαουσίδης.
Στο λαϊκό πρόγραμμα το συγκρότημα "Ελλάς 2000". ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ NEUSS "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"
VEREIN DER GRIECHEN AUS PONTOS e.V
DUSSELDORFER STRABE 112 41460 NEUSSTEL. +4921315316777
mail@euxeinospontos-neuss.de ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ «Ο AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας "Ο Άγιος Νικόλαος" διοργανώνει ποντιακή βραδιά το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 στις 9.00 μ.μ. στο κέντρο "Κεσίδης" στη Νέα Σεβάστεια Δράμας με καλεσμένους καλλιτέχνες τους: Σιαμλίδη Γιώργο στο τραγούδι και Κοτίδη Θόδωρο στη λύρα καθώς και τους Ανανιάδη Γιώργο, τραγούδι και Ζεπιάδη Λάζο στη λύρα.
Τα χορευτικά συνοδεύουν οι νεαροί Αυγητίδης Γιώργος στη λύρα, Αυγητίδης Βασίλης νταούλι και τραγούδι ο Χάρης Κεφαλίδης.
Τηλ. επικοινωνίας: 6937502256
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ «Ο AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
ΑΡΚΑΔΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 10
ΔΡΑΜΑ
Τ.Κ. 66100
ΤΗΛ. 2521033585
syllogosdipotamon@hotmail.com ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ "ΦΙΛΩΝ ΚΤΕΝΙΔΗΣ" ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ(ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 15 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ).
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 15,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 54624
ΤΗΛ.: 2310271812 FAX: 2310285343

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ24 Φεβρουαρίου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του KΩΣTA APKOYΔEA O APIΘMOΣ TOY ΘEOY την Tρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Θα μιλήσουν οι: ΓIΩPΓOΣ ZAPKAΔAKHΣ, συγγραφέας NEKTAPIOΣ ZAPPAΣ, δρ Bυζαντινής Aρχαιολογίας Πανεπιστημίου Aιγαίου ANTΩNHΣ NTOYΣIAΣ, computer artist Aποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός ΘEOΔΩPA ΠAΠAΪΩANNOY
4 Μαρτίου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου ΛOΓOΣ ΓIA THN YΔPA σε επιμέλεια του Θανάση Θ. Nιάρχου την Tετάρτη 4 Mαρτίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΠPOKOΠHΣ ΠAYΛOΠOYΛOΣ, Yπουργός Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης KΩNΣTANTINOΣ ΣBOΛOΠOYΛOΣ, Aκαδημαϊκός – Kαθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών ΓIΩPΓOΣ ΓEΩPΓHΣ, Πρέσβης της Kυπριακής Δημοκρατίας KΩNΣTANTINA AΔAMOΠOYΛOY, Aρχειονόμος – Iστορικός – Προισταμένη του Iστορικού Aρχείου/Mουσείου Ύδρας H ΔHMHTPA ΓAΛANH θα διαβάσει ποιήματα για την Ύδρα των N. Eγγονόπουλου, Λ. Στεφάνου, Γ. Σεφέρη, N. Kαρούζου, Γ. Kοντού, Δ. Ποταμίτη, M. Σαχτούρη, M. Kριεζή.9 Μαρτίου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ΘEOΔΩPOY I. ΔEYTOY ΣΜΥΡΝΗ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ τη Δευτέρα 9 Mαρτίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Θα μιλήσουν οι: MAPIΛIZA ΞENOΓIANNAKOΠOYΛOY, Bουλευτής B΄ Aθήνας APXONTIA ΠAΠAΔOΠOYΛOY, Φιλόλογος – ιστορικός ΓIΩPΓOΣ ΠAΠAXPHΣTOΣ, Δημοσιογράφος – συγγραφέας

Ο Πάμπλο Πικάσο αποκάλυψε: "Είμαι ένας απατεώνας"

ΑΠΟ ΤΟ http://antipliroforisi.blogspot.com/Ο Πάμπλο Πικάσο αποκάλυψε: "Είμαι ένας απατεώνας"
Ο επιφανής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο σε σενέντευξή του στο συγγραφέα Τζιοβάνι Παπίνι είπε:
«Στην τέχνη, ο λαός δεν αναζητά πλέον ανακούφιση και εξύψωση.
Αλλά οι λεπτεπίλεπτοι, οι πλούσιοι, οι αργόσχολοι, αναζητούν το καινούργιο, το παράδοξο, το πρωτότυπο, το ασυνήθιστο, το σκανδαλώδες. Και εγώ, από τον κυβισμό και έπειτα, ικανοποίησα τους σοφούς και τους κριτικούς με όλες τις ευμετάβλητες σαχλαμάρες που μου έρχονται στο κεφάλι, και όσο λιγότερο με καταλάβαιναν τόσο περισσότερο με θαύμαζαν.
Με το να διασκεδάζω με αυτά τα παιχνίδια, αυτές τις κουταμάρες, αυτές τις σπαζοκεφαλιές, έγινα διάσημος και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Και η διασημότης για ένα ζωγράφο σημαίνει πωλήσεις,κέρδη, περιουσία, πλούτη.
Και σήμερα -όπως ξέρεις- είμαι διάσημος, είμαι πλούσιος.
Αλλά όταν βρίσκομαι μόνος με τον εαυτό μου, δεν έχω το κουράγιο να θεωρούμαι καλλιτέχνης με τη μεγάλη και την παλιά σημασία της λέξεως.
Αυτοί ήσαν μεγάλοι ζωγράφοι, ο Τζιότο, ο Ρέμπραντ, ο Τισιανός, ο Γκόγια.
Δεν είμαι παρά ένας κοινός σαλτιμπάγκος, που κατάλαβε το πνεύμα των καιρών του και εξήντλησε όσο καλύτερα μπορούσε τη βλακεία, τη ματαιοδοξία, τη φιλοχρηματία των συγχρόνων του.
Είναι πικρή η εξομολόγηση μου, πιο βλαβερή απ' όσο φαίνεται, αλλά έχει τη χάρη να είναι ειλικρινής».
(«Δημοσιογραφική» τεύχος Μαρτίου 1999, διά περισσότερα εις «Βήμα» 14-3-1999)

Ένα έγκλημα του «Βαθέος Κράτους» στον τουρκικό κινηματογράφο

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Το Παρόν της Κυριακής – 15.02.2009
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
Εδώ και λίγες εβδομάδες το φιλοθεάμον κοινό της Τουρκίας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πρωτότυπη ταινία για τα τουρκικά δεδομένα.
Οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της χώρας είχαν την ευαισθησία να ασχοληθούν με μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας:
Τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955, που άλλαξαν τη μοίρα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά περισσότερα εδώ.