Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

ΑΠΟ ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 24-11-2018/1200 B
Α.Α. 30/2018 

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
(25/11) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.
ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ
ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (25/11)
ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
TΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (26/11) 

ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΉ
ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΥΦΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr

Κράνος Ασφαλείας VFR2009-N Nickel Sicor

Κράνος Ασφαλείας VFR2009-N Nickel Sicor
Χαρακτηριστικά – Πλεονεκτήματα: 
Το κράνος VFR2009 έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς σε κτίρια και άλλες δομές, είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 14458: 2006.

Κράνη πυροσβεστών, που παρέχουν απόλυτη προστασία από κτυπήματα και πτώσεις στερεών και υγρών προϊόντων, από χημικά, από θερμική ακτινοβολία, από UV και IR ακτινοβολία, υψηλής μηχανικής αντοχής, με δύο προσωπίδες (ματιών και προσώπου) ενσωματωμένες στο κέλυφος
Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από κράμα υλικών, συμπεριλαμβανομένου και Kevlar, από ειδικές ίνες υψηλής τεχνολογίας και ρητίνες τα οποία εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας.
Απορροφά και διανέμει την ενέργεια από την επίδραση ώστε να μην μεταφέρεται εξ ολοκλήρου και βίαια στο κεφάλι και το λαιμό του χρήστη ενω για μεγαλύτερη δύναμη στο κράνος, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος και εγκάρσια στρογγυλεμένες ενισχύσεις.
Επίσης προσφέρει μια τέλεια μόνωση μεταξύ του εξωτερικού του κράνους και το κεφάλι του χρήστη.
Διαθέτει σύστημα ρύθμισης προσαρμογής για μεγαλυτερη άνεση στην χρήση ενώ είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να χρησιμοποιηθεί με τα πιο κοινά συστήματα επικοινωνίας.
Προδιαγραφές – Πρότυπα:
Διαφανές προστατευτικό κάλυμμα προσώπου VFR V1
Αντανακλαστική ασπίδα προσώπου VFR V2
Διαφανής ασπίδα ματιών VFR V3
Κελυφος από θερμοπλαστικό υλικό
Σύστημα ρύθμισης προσαρμογής
Αφαιρείται γρήγορα
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα πιο κοινά συστήματα επικοινωνίας
EN 14458: 2006

Προτεινόμενη Χρήση:
Κατάλληλο για Πυροσβέστες-Δασοπυροσβέστες-Διασώστες και για εργασίες όπου απαιτείται προστασία από θερμότητα και φωτιά.

Ραντάρ ICOM MXR-5000R 36NM


Black Box type Marine Rader (Radome 4KW)
To μοντέλο MXR-5000R marine radar, παρέχει σαφήνεια στη διάκριση στόχων. Τα σημεία αναφοράς καθώς και οι στόχοι AIS, μπορούν να τεθούν στην οθόνη του ραντάρ.
Το marine radar συντελεί στην αποφυγή συγκρούσεων και αυξάνει την ασφάλεια σας στη θάλασσα.
Οι εικόνες του ραντάρ μπορούν να τοποθετηθούν στην οθόνη του plotter στην ίδια κλίμακα, γεγονός που βοηθά την ανίχνευση επικίνδυνων αντικειμένων.
Simplified ATA (Automatic Tracking Aid)
Η απλοποιημένη λειτουργία ΑΤΑ σας επιτρέπει την παρακολούθηση έως και 10 στόχων. και το ραντάρ συνεχίζει να παρακολουθεί τους στόχους αυτόματα
Ο στόχοι ΑΤΑ μπορεί να επικαλύπτονται στην οθόνη plotter.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

DIAMOND X510N BASE ANTENNA VHF/UHF

DIAMOND X510N BASE ANTENNA VHF/UHF
DIAMOND X510N ANTENNA VHF/UHF ΚΕΡΑΙΑ ΒΑΣΗΣ 
Κεραία υψηλής απολαβής,προσυντονισμένη για την ραδιοερασιτεχνική μπάντα VHF/UHF.
Μία πολύ γνωστή κεραία παγκοσμίως,ίσως η πιό πολυχρησιμοποιημένη στον ραδιοερασιτεχνικό κόσμο.
Κατασκευασμένη απο fiberglass και ανοξείδωτο ατσάλι, με μήκος/ύψος5,20μ.μήκος ράντιαλς 3Χ50εκ
Ο τύπος της κεραίας είναι Collinear με τρια στοιχεία 5/8λ στα 2μ και οκτώ 5/8λ στα 70 εκ.
Made in Japan
ΤΕΧNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Band: 2m/70cm
Element Phasing: 3-5/8l/8-5/8l
Gain (dB): 8.3/11.7
Watts: 330 (2m) / 250 (70cm)
Connector: N TYPE
Weight: 2 Kg
Length: 5,20Μ
Max Wind Resistance: 90 MPH

Η πριγκίπισσα Καλομαθημένη

Η πριγκίπισσα Καλομαθημένη 
Συγγραφέας: Νατάσα Σάρμα
Εικονογράφος: Πρίγια Κουριγιάν
Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
Ημερομηνία έκδοσης: 1 Οκτωβρίου 2018
Σχήμα: 24 Χ 24
Σελίδες: 44
Εξώφυλλο: Σκληρό
ISBN: 978-960-567-160-0
Η πριγκίπισσα Καλομαθημένη είναι στην πραγματικότητα πολύ… κακομαθημένη!
Κάθε εποχή που πηγαίνει διακοπές με τους γονείς της, τον βασιλιά και τη βασίλισσα, καταφέρνει να τρελάνει
τον προϊστάμενο διακοπών του παλατιού με τα καμώματα και τις παραξενιές της.
Όλα όμως έχουν ένα όριο…
Μια σπαρταριστή ιστορία από τη Νατάσα Σάρμα, εικονογραφημένη με παιχνιδιάρικη διάθεση από τη Πρίγια Κουριγιάν, που υπόσχεται πολύ γέλιο!

Βοηθήστε τους Αστέγους αυτό το βαρύ Χειμώνα


Υπάρχουν τόσοι πολλοί άστεγοι εκεί έξω για τους οποίους δεν υπάρχει η πολυτέλεια της θέρμανσης. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ωραία και άνετα σακάκια για να τους προστατεύσουν από το κρυολόγημα.
Η ζωή γίνεται δύσκολη για τους συνανθρώπους μας στους δρόμους.
Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί άνθρωποι στον κόσμο που βοηθούν αυτούς τους άστεγους στην πάλη τους κατά του χειμώνα.

Δωρίζουν τα ρούχα τα κασκόλ και το πουλόβερ τους σε αυτούς τους φτωχούς.
Οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις εικόνες της χειρονομίας τους στο twitter και είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι.
Ντάλας-Τέξας, Νεμπράσκα-ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Τουρκία και Βουλγαρία.
ΑΣ  ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ

Αυτό το χειμώνα ας βοηθήσουμε και τους δικούς μας αστέγους και τους φτωχούς, να δωρίσετε ρούχα στους ανθρώπους κοντά σας και να τους βοηθήσετε να πολεμήσουν το βαρύ κρύο!

Νέα κυκλοφορία "Η επιδίωξη της ισχύος. Ευρώπη 1815-1914" του Richard J. Evans

      Richard J. Evans     

         

Η επιδίωξη της ισχύος
     
        Ευρώπη 1815-1914

 
                 

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
ISBN: 978-960-221-791-7,
σχ. 24x17,σελ. 950,
α΄ έκδοση Νοέμβριος 2018,
τιμή: 45,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς για τον Economist
 
Από τον συγγραφέα της μνημειώδους τριλογίας για το Γ΄ Ράιχ, ένα βιβλίο αναφοράς για την Ευρώπη την εποχή που δέσποζε στον υπόλοιπο κόσμο όπως ποτέ πριν και ποτέ ξανά 

Για πρώτη φορά σ' έναν τόμο, ένα πανόραμα της Ευρώπης του 19ου αιώνα: μιας εποχής εθνικών και κοινωνικών συγκρούσεων, από την πτώση του Ναπολέοντα μέχρι το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, από τις επαναστάσεις του 1830 και του 1848 μέχρι την ενοποίηση της Γερμανίας και της Ιταλίας, κι από τους ρωσοτουρκικούς πολέμους μέχρι τις αναταραχές στα Βαλκάνια. Ανάμεσα στα μεγάλα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι το τέλος της αριστοκρατικής κυριαρχίας και η ανάδυση της βιομηχανικής κοινωνίας, η παρακμή της θρησκευτικής πίστης και η άνοδος της κοσμικής επιστήμης και ιατρικής, το ταξίδι της τέχνης, της μουσικής και της λογοτεχνίας από το ρομαντισμό στο μοντερνισμό, η αντικατάσταση των τιμωριών του παλαιού καθεστώτος από τη νεωτερική φυλακή, οι φεμινιστικοί αγώνες για την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Κοινή σ' αυτό το ευρύ φάσμα μετασχηματισμών, ήταν η επιδίωξη της ισχύος σε όλους τους τομείς της ζωής: από τον τραπεζίτη που πάλευε για οικονομική δύναμη μέχρι το δουλοπάροικο που αγωνιζόταν να ξεφύγει από την εξουσία του γαιοκτήμονα, από το μηχανικό που πρόβαλλε την ισχύ της κοινωνίας πάνω στο περιβάλλον μέχρι τον ψυχίατρο που ζητούσε να ασκήσει τη δύναμη της επιστήμης πάνω στην ίδια την ανθρώπινη φύση.
Η συναρπαστική αφήγηση του Ρίτσαρντ Έβανς ξαναβρίσκει την αίσθηση του δέους και του θαυμασμού που διαπερνούσε αυτή τη μοναδική εποχή, όταν κυβερνώντες και κυβερνώμενοι ταξίδευαν στα αχαρτογράφητα νερά τεράστιων πολιτισμικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών. Είναι το έργο ενός ιστορικού στο απόγειο των ικανοτήτων του, απαραίτητο για όποιους προσπαθούν να καταλάβουν την Ευρώπη, τότε και τώρα.

«Η διεθνική ιστορία στα καλύτερά της... κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά θέματα στροβιλίζονται μαζί σ’ έναν τεράστιο καμβά εξαιρετικής λεπτομέρειας και ομορφιάς.»
THE TIMES
                
«Συνυφαίνει επιδέξια την πολιτική σύγκρουση και μετάβαση, τον οικονομικό μετασχηματισμό, την κοινωνική αναταραχή και την πολιτισμική αλλαγή.»
THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

«Ο Έβανς θέλει “να αφήσει τους συγχρόνους να μιλήσουν για λογαριασμό τους”. Κι αυτό το κάνει ωραιότατα, ζωντανεύοντας τις αφηγήσεις του με σύντομα πορτρέτα ελάχιστων γνωστών αλλά γοητευτικών προσωπικοτήτων.»
FINANCIAL TIMES

«Μια λαμπρή εγκυκλοπαιδική ιστορία, πλούσια σε λεπτομέρειες, από τις πιο απόκρυφες μέχρι τις πιο οικείες... ένα αληθινό επίτευγμα.»
NEW STATESMAN

«Η πραγματική επιτυχία του βιβλίου έγκειται στην επικαιρότητά του. Η Ευρώπη παρουσιάζεται όχι σαν γεωγραφικός χώρος- τα ανατολικά σύνορά της ήταν πάντα δύσκολο να οριστούν- αλλά σαν μια συλλογική οντότητα με κοινή ιστορία. Όταν το ξέχασαν, το 1914, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφεραν την καταστροφή. Αυτό είναι που δεν θα ‘πρεπε να ξανακάνουν ποτέ.»
THE ECONOMIST

«Προαπαιτούμενο για όποιον θέλει να καταλάβει τι βρίσκεται στα θεμέλια της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας... ή πώς η Ευρώπη στο σύνολό της έφτασε στη σημερινή της μορφή.»
PORTLAND BOOK REVIEW
Ο Richard J. Evans γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1947. Το 1989 έγινε καθηγητής στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και το 1998 καθηγητής νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Από το 2014 είναι καθηγητής στο Wolfson College του Καίμπριτζ και κοσμήτορας στο Gresham College του Λονδίνου. Το 1994 τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Αμβούργου για την Τέχνη και την Επιστήμη, που προορίζεται για σημαντικές πολιτιστικές υπηρεσίες στην πόλη, ενώ το 2012 χρίστηκε ιππότης. Ο Έβανς έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν, το 2000, εξέθεσε στο δικαστήριο τις ιστορικές πλαστογραφήσεις του διαβόητου «αναθεωρητή» του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Έρβιν (έγκλειστου σήμερα σε βιενέζικη φυλακή).
Έργα του είναι: The Feminist Movement in Germany, 1894-1933 (1976), The German Family (1981), The German Working Class, 1888-1933. The Politics of Everyday Life (1982), Comrades and Sisters. Feminism, Socialism, and Pacifism in Europe, 1870-1945 (1987), Death in Hamburg. Society and Politics in the Cholera Years, 1830-1910 (1987), In Hitler’s Shadow. West German Historians and the Attempt to Escape from the Nazi Past (1989), The German Bourgeoisie (1991), Rituals of Retribution(1996), Rereading German History. From Unification to Reunification, 1800-1996 (1997), In Defense of History (1999), Telling Lies about Hitler. The Holocaust, History and the David Irving Trial (2001/2002), The Coming of the Third Reich (2003), The Third Reich in Power (2005), The Third Reich at War (2008), Cosmopolitan Islanders. British Historians and the European Continent (2009), Altered Pasts. Counterfactuals in History(2013), The Pursuit of Power. Europe 1815-1914 (2016).
Η τριλογία του, Η έλευση του Γ΄ ΡάιχΤο Γ΄ Ράιχ στην εξουσία και Το Γ΄ Ράιχ στον πόλεμο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
 

Σεμινάριο: Δορυφόροι του Ηλιακού Συστήματος, Σάββατο 24 Νοεμβρίου


Σεμινάριο: Δορυφόροι του Ηλιακού Συστήματος, Σάββατο 24 Νοεμβρίου
Το Ηλιακό μας Σύστημα φιλοξενεί περίπου 200 δορυφόρους ή φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τους πλανήτες.
Τα πρώτα φεγγάρια (εκτός της Σελήνης) ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 με το τηλεσκόπιό του.
Από τότε και με την βοήθεια των διαπλανητικών αποστολών και των τροχιακών και επίγειων τηλεσκοπίων ανακαλύφθηκαν και οι υπόλοιποι, ενώ ήδη σχεδιάζονται αποστολές για την εξερεύνηση δορυφόρων που ίσως διαθέτουν συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής, όπως η Ευρώπη, ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία.
-Πως δημιουργούνται όμως οι δορυφόροι;
-Πως δημιουργήθηκε η Σελήνη μας;
-Ποιές είναι οι ομοιότητες και διαφορές των δορυφόρων του Ηλιακού μας Συστήματος;
-Γιατί υπάρχουν δορυφόροι καλυμμένοι με πάγο, δορυφόροι με θάλασσες μεθανίου και δορυφόροι γεμάτοι με ηφαίστεια;
-Υπάρχουν υπόγειες θάλασσες στους δορυφόρους;
-Πόσο πιθανή είναι η ύπαρξη ζωής σε κάποιους από αυτούς;
Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσει ο χημικός Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης στο σεμινάριο του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Εκδόσεις Ταξιδευτής Τραυματική Μνήμη και Δημόσια Ιστορία


Bullying στο ελληνικό σχολείο Τα παιδιά μιλούν...

Bullying στο ελληνικό σχολείο
Τα παιδιά μιλούν...

Βάνα Νίκα
Ταξιδευτής, 2016
192 σελ.
ISBN 978-960-579-066-0,
Το φαινόμενο bullying αποτελεί πραγματικότητα στην κοινωνική ζωή των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας, αναγνωριζόμενο πλέον ως το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Όμως η έννοιά του τυλιγμένη σε ασάφεια και σύγχυση επιφέρει ακόμα προβληματισμούς σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές του χώρου των κοινωνικών επιστημών.
Προωθώντας τις φωνές μιας ομάδας μαθητών και μαθητριών ηλικίας 11-12 χρόνων που συμμετείχαν σε περιστατικά ανάλογα με αυτά που χαρακτηρίζονται ως περιστατικά bullying το παρόν βιβλίο έχει στόχο να κατανοήσει και να αποτυπώσει τις απόψεις τους για το φαινόμενο, όταν αυτό εκτυλίσσεται μέσα στην δική τους κοινωνική ζωή, αλλά και έξω από αυτήν.
Οι μαθητές και μαθήτριες μιλούν για τις εμπειρίες τους, τις χαρακτηρίζουν, δίνουν εξηγήσεις για την εμφάνισή τους, μιλούν για τις αντιδράσεις τους σ' αυτές και ταυτόχρονα εξηγούν τους λόγους των συγκεκριμένων επιλογών αντίδρασής τους. Όσα τα παιδιά 'καταμαρτυρούν' μοιάζουν ως μία διαρκή προσπάθεια εξασφάλισης των κοινωνικά αποδεκτών προσωπικών τους ταυτοτήτων συμμορφούμενα με τα επικρατούντα κοινωνικο-πολιτισμικά στερεότυπα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και κοινωνικοποιούνται. Μέσα στο παρόν βιβλίο μεταφέρονται μηνύματα προσωπικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, εκπαιδευτικά, οργανωτικά τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη από όλους όσους ενδιαφέρονται για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υιοθετεί τις πανανθρώπινες ηθικές αξίες.

Εμείς επενδύουμε στη ζωή

Δήμος Αριστοτέλη – ένας φιλόξενος τόπος με πλούσια πολιτισμική και φυσική κληρονομιά. Αυτά ήρθε να ταράξει ένας σεισμός – όχι σεισμός που γκρεμίζει σπίτια και βουλιάζει χωριά, άλλα ένας σεισμός που διχάζει κοινωνίες, γκρεμίζει συνειδήσεις, και δημιουργεί ένα απέραντο χάσμα. Ο σεισμός της Eldorado. Παντού στον κόσμο, η ίδια ιστορία. Όσο πιο επιβαρυντικό είναι για έναν τόπο το σχέδιο εξορυκτικής δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για βελτίωση του προσωπείου της εξορυκτικής εταιρίας. Ονομάζεται "κοινωνική εταιρική ευθύνη" - μια προσπάθεια να δείξει η εταιρία κοινωνική ευαισθησία, να μετατρέψει τον εαυτό της σε αναπόσπαστο, ευεργετικό εταίρο της τοπικής κοινωνίας. Με το ένα χέρι υποσκάπτει τις συνθήκες που εξασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον ζωής για τον τόπο, με το άλλο αρπάζει -ή και ενίοτε δημιουργεί- "χρυσές ευκαιρίες" για χορηγείς με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Ένα συνέδριο εδώ, ένα ταξίδι για δημοσιογράφους εκεί, μια συνδρομή σε πυρόσβεση, ένα πρόγραμμα τουριστικού οργανισμού ή μια αθλητική διοργάνωση παραπέρα. Όταν αρνούνται τοπικές κοινωνίες και τοπικές αρχές να συναινέσουν στο χτίσιμο αυτού του άλλοθι, καταστρατηγούν ή υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον;
Οι "επενδύσεις με κάθε κόστος" έχουν ήδη κοστίσει πολύ στην Χαλκιδική. Χρειάστηκαν δεκαετίες πολιτικής-εταιρικής διαπλοκής στην περιοχή για να αδειοδοτηθούν, χρησιμοποιήθηκε η οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει την ανάγκη τους, δόθηκαν εγκρίσεις βασισμένες σε ελλιπής και τρωτές μελέτες, άλλαξαν νόμοι για να τις στηρίξουν, ποινικοποιήθηκε ένας κοινωνικός αγώνας. Η πολιτική διαπλοκή δεκαετιών προετοίμασε, έστισε και σήμερα υλοποιεί ένα εξορυκτικό σχέδιο που αντί για ανάπτυξη ισοδυναμεί με την καταστροφή του τόπου και της δυνατότητας του να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ζωή. Ένα εξορυκτικό σχέδιο το οποίο υλοποιείται με συνεχείς παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων, το οποίο στηρίζεται σε ξύλινα επιστημονικά πόδια.
Η αλήθεια είναι μια. Τα ίδια τα "επενδυτικά σχέδια" -εφόσον ισοδυναμούν με την καταστροφή ενός τόπου- γεννούν τον αγώνα εναντίον τους. Όσα χρηματικά ποσά κι αν ξοδέψει μια εταιρία σε συμβούλους επικοινωνίας ή ειδικούς στρατηγικού σχεδιασμού κι εξομάλυνσης σχέσεων με την τοπική κοινωνία, τα “βάρη” της δεν "αίρονται" τόσο εύκολα, και η τοπική κοινωνία δεν θα "καθίσει κάτω απ' τη μπάρα" όταν αγωνίζεται για την υπεράσπιση της ζωής του τόπου. Οι υπηρεσίες μεμονωμένων ανθρώπων μπορεί να αγοράζονται, η κοινωνική συναίνεση όμως όχι.
Στο δικό μας αφήγημα, οι νόμοι, οι συνθήκες, οι διακρατικές συμφωνίες με εταιρικά μεγαθήρια δεν είναι φυσικοί νόμοι που διέπουν αναπόφευκτα το σύμπαν. Είναι συνθήκες που πρέπει ν' αλλάξουν έτσι ώστε να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ευημερία. Οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, οι κρατικοί μηχανισμοί υπάρχουν για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο – όχι πρόσκαιρα και ευκαιριακά, άλλα στο διηνεκές. Η αλληλεγγύη, και οι κοινωνικοί αγώνες είναι πιο δυνατοί από την ποινικοποίηση, την προπαγάνδα και τη διαπλοκή. Ο χρυσός τους δε βρίσκεται μόνο στις Σκουριές του κόσμου. Χρυσός τους είναι και η σιωπή μας. Και δεν τους τον χαρίζουμε.
Καθώς βιαζόταν η αλήθεια, βιαζόταν ο τόπος μας και οι ζωές μας. Και αρχίζει το κυνήγι, αρχίζει η κόλαση της τρομοκράτησης της κοινωνίας. Απ' τη μια να μην μπορείς να κοιμηθείς βλέποντας τον Κάκκαβο να χάνεται, κι απ' την άλλη να πετάγεσαι στον ύπνο σου να μη σου σπάσουν την πόρτα του σπιτιού σου κι αρπάξουν τον άντρα σου, το παιδί σου. Ξημερώνει, και ξυπνάς σε μια φυλακή. Κι αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που θα σε κάνει να σταθείς ξανά όρθιος, να συνεχίσεις να παλεύεις για τη λευτεριά σου και τον τόπο σου. Είναι όμως κάτι δυνατό, είναι η αλήθεια, είναι η ζωή. Είναι η συνέχεια του να είσαι άνθρωπος.
Δεν σωπάσαμε μπροστά στην καταστροφή και στο έγκλημα κατά του τόπου μας. Δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη βία της καταστολής, να παρατήσουμε σπίτια, οικογένειες, δουλειές, καθημερινότητα και να είμαστε ξανά και ξανά στους δρόμους και στο βουνό. Άλλοτε φωνάζαμε δυνατά το δίκιο μας, κι άλλοτε με μάτια γεμάτα δάκρυα και αγωνία, δίναμε κουράγιο ο ένας στον άλλον να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μας. Πότε βουβοί κι ακίνητοι, και πότε να σφύζουμε από συνθήματα και να κάνουμε ατελείωτα χιλιόμετρα για το δίκιο ενός τόπου. Δεν θα δεχτούμε ποτέ την λογική του να χαθεί ο μεγαλύτερος υδροφορέας της Χαλκιδικής, να καταστραφούν τα δάση και τα βουνά μας. Δύσκολο να παλεύεις για τη ζωή και τον τόπο σου. Αυτό καταλάβαμε απ' τα τόσα χρόνια αγώνα που έκαναν πριν από εμάς άνθρωποι, και μέχρι σήμερα. Το κόστος τεράστιο αφού καταλαβαίνεις ότι μετά από τόσες δίκες, τόσα δακρυγόνα, τόσο κυνηγητό, το ίδιο το κόστος για να συνεχίσουν την εξόρυξη θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος - εγώ, εσύ, όλοι εμείς που γίναμε "κάτοικοι των Σκουριών", που είπαμε αλήθεια ότι οι εξορύξεις “με κάθε κόστος” δεν είναι επενδύσεις.
Εμείς, λοιπόν, επενδύουμε στη ζωή. Ο αγώνας ενάντια στη μεταμόρφωση του τόπου μας σε μια εξορυκτική έρημο ήταν, είναι και θα είναι αγώνας ζωής για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Οφείλουν να το καταλάβουν αυτό οι διοικούντες και να μη μας εκθέτουν σ' ανεπανόρθωτο κίνδυνο.
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού-χαλκού
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Ierissos against gold mining
WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

5 ξενώνες για να ανάψουμε το πρώτο τζάκι

ArtTravel

1

 Ελλάδα

 5 ξενώνες για να ανάψουμε το πρώτο τζάκι.
Πατήστε εδώ
2

Ιωάννινα

Συνδυασμός χαλάρωσης και πολυτέλειας στα καλύτερα hotels.
3

Θεσσαλονίκη

48 ώρες την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.
Πατήστε εδώ
Πατήστε εδώ
4

Ψυρρή

15+1 αγαπημένες γωνιές.
Πατήστε εδώ

Μην τα αγνοήσετε ποτέ! Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Νίκος Τατασόπουλος - Τα ωραία του Τσιτσάνη

-31%❄️Εορτές Χάνια Πηλίου 3Μέρες 2Ατομα ΚΑΙ Παιδί Δωρεάν μόνο 99€.Πρόλαβε την προσφορά!

Ekdromi.gr
Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων!
Χάνι του Ζήση - Χάνια Πηλίου
Χάνι του Ζήση - Χάνια Πηλίου-31%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 5 ετών (+1 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (21/12/2018 έως 06/01/2019)
 Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
✔ Υπέροχη Τοποθεσία ✔ Δωρεάν Ιδιωτικό Parking ✔ Τζάκι
★ Χώρος Στάθμευσης ★ Εστιατόριο ★ Γυμναστήριο ★ Spa
€99 από €144Δες το Τώρα!
Περισσότερες Προσφορές
Ξενώνας Φιλύρα - Τσαγκαράδα Πηλίου
Ξενώνας Φιλύρα - Τσαγκαράδα Πηλίου- 41%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα
 Πρωινό
 Χριστούγεννα (21/12/2018 έως 26/12/2018)
 Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€199 από €340Δες το Τώρα!
4* Miression Traditional Guesthouse & Holiday House Pelion - Πήλιο
4* Miression Traditional Guesthouse & Holiday House Pelion - Πήλιο- 30%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 6 ετών
 Χωρίς Πρωϊνό
 Έως 25/04/2019
 Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ και -3% έκπτωση με COSMOTE DEALS for YOU!
€110 από €157Δες το Τώρα!
4* Anamar Pilio Resort - Πήλιο
4* Anamar Pilio Resort - Πήλιο
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα (+11 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Εορτές (21/12/2018 έως 06/01/2019)
 Free WiFi στους κοινόχρηστους Χωρους
€360Δες το Τώρα!
Alkistis Hotel - Πορταριά Πηλίου
Alkistis Hotel - Πορταριά Πηλίου- 30%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 3 ετών (+4 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Χριστούγεννα (21/12 έως 26/12) ΚΑΙ Πρωτοχρονιά (29/12/2019 έως 03/01/2019)
 Free Wi Fi
€297 από €425Δες το Τώρα!
Αρχοντικά Καραμαρλής Boutique Hotel - Μακρινίτσα Πηλίου
Αρχοντικά Καραμαρλής Boutique Hotel - Μακρινίτσα Πηλίου
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα
 Πρωινό
 Εορτές (22/12/2018 έως 06/01/2019)
 Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€289Δες το Τώρα!
Anovolios Boutique Hotel Pelion - Άγιος Γεώργιος Νιλείας, Πήλιο
Anovolios Boutique Hotel Pelion - Άγιος Γεώργιος Νιλείας, Πήλιο
 5 ημέρες (4 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 2 ετών
 Χωρίς Πρωϊνό
 Εορτές (21/12/2018 έως 06/01/2019)
 Free Wi Fi
€312Δες το Τώρα!
4* Portaria Hotel & Spa - Πορταριά Πηλίου
4* Portaria Hotel & Spa - Πορταριά Πηλίου
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα (+11 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Χριστούγεννα (23/12/2018 έως 27/12/2018)
 Ρεβεγιόν Παραμονή Χριστουγέννων με μουσική από DJ!
€605Δες το Τώρα!
Αρχοντικά Καραμαρλής Guesthouse - Μακρινίτσα Πηλίου
Αρχοντικά Καραμαρλής Guesthouse - Μακρινίτσα Πηλίου
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 5 ετών (+2 επιλογές)
 Χωρίς Πρωϊνό
 Εορτές (22/12/2018 έως 06/01/2019)
 Free WiFi
€199Δες το Τώρα!
5* Negroponte Resort - Ερέτρια
5* Negroponte Resort - Ερέτρια- 35%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 6 ετών (+7 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Χριστούγεννα (23/12 έως 26/12) ΚΑΙ Πρωτοχρονιά (30/12/2018 έως 02/01/2019)
 Ρεβεγιόν, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με ζωντανή μουσική!
€304 από €470Δες το Τώρα!
Amadriades Boutique Hotel - Καλάβρυτα
Amadriades Boutique Hotel - Καλάβρυτα- 35%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών (+1 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (22/12/2018 έως 08/01/2019)
 Early Check in και Late Check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€289 από €445Δες το Τώρα!
5* Galini Wellness Spa & Resort - Καμένα Βούρλα
5* Galini Wellness Spa & Resort - Καμένα Βούρλα- 28%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ 2 Παιδιά, ένα έως 12 και ένα έως 2 ετών (+8 επιλογές)
 Πλήρης Διατροφή
 Χριστούγεννα (21/12 έως 26/12) ΚΑΙ Πρωτοχρονιά (28/12/2018 έως 02/01/2019)
 Εορταστικό Ρεβεγιόν την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τη συνοδεία μουσικής!
€438 από €608Δες το Τώρα!
Ilaeira  Mountain Resort - Ταΰγετος
Ilaeira Mountain Resort - Ταΰγετος
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 2 ετών (+2 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (21/12/2018 έως 06/01/2019)
 Για διαμονή τεσσάρων διανυκτερεύσεων δίδεται ένα δείπνο Δωρεάν!
€349Δες το Τώρα!
King Iniohos Hotel - Δελφοί
King Iniohos Hotel - Δελφοί
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα KAI ένα Παιδί έως 6 ετών (+4 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Χριστούγεννα (22/12 έως 26/12) ΚΑΙ Πρωτοχρονιά (29/12/2018 έως 02/01/2019)
 Εορταστικό Ρεβεγιόν με ζωντανή μουσική!
€318Δες το Τώρα!
5* Metropolis Hotel - Ιωάννινα
5* Metropolis Hotel - Ιωάννινα
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 7 ετών (+2 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (22/12/2018 έως 06/01/2019)
 Early check in στις 10:00 και Late check out στις 16:00!
€409Δες το Τώρα!
Kaimak Mountain Lodge - Καϊμακτσαλάν
Kaimak Mountain Lodge - Καϊμακτσαλάν- 40%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών (+3 επιλογές)
 Πρωινό
 Χριστούγεννα (23/12 έως 26/12) ΚΑΙ Πρωτοχρονιά (30/12/2018 έως 02/01/2019)
 Early check in στις 10:00 και Late Check out στις 18:00!
€329 από €550Δες το Τώρα!
Casa Di Neve - Καρπενήσι
Casa Di Neve - Καρπενήσι- 50%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (21/12/2018 έως 07/01/2019)
 Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€299 από €598Δες το Τώρα!
Petra & Elato Art Hotel - Ορεινή Αρκαδία
Petra & Elato Art Hotel - Ορεινή Αρκαδία
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 Άτομα ΚΑΙ ένα Παιδιά έως 6 ετών (+2 επιλογές)
 Πρωινό
 Εορτές (22/12/2018 έως 06/01/2019)
 Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€130Δες το Τώρα!
4* Naiades Hotel - Λίμνη Πλαστήρα