Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Thessaloniki International Film Festival

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών ΤαινιώνΤο Κέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης Caid με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Για πρώτη φορά, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επιστημονικά ντοκιμαντέρ που θίγουν τα πλέον σύγχρονα ζητήματα της ζωής και αποτυπώνουν με εξαιρετική σαφήνεια τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μία μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης.
Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν τα εννέα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο 4o Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας και αφορούν στις θεματικές: Διάστημα, Εξελικτική Βιολογία, Βιολογία, Θετικές Επιστήμες, Σεισμολογία, Περιβάλλον, Νευροεπιστήμες, Αρχαιολογία, Βιολογία, Ιστορία της Επιστήμης.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και το πρόγραμμα προβολών κάντε κλικ εδώ Ανοιχτή συζήτηση με τον Τζιμ Γιαννόπουλος
Ο ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της Fox Filmed Entertainment, Τζιμ Γιαννόπουλος, ολοκλήρωσε τον κύκλο των masterclasses και των ανοιχτών συζητήσεων του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas» του Ιδρύματος Fulbright, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ ***
Η τελετή λήξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέφτει απόψε Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 20.00 με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή.
Με οδηγό τον παρουσιαστή της τελετής Χρήστο Λούλη, θα ταξιδέψουμε και θα θυμηθούμε διάσημα κινηματογραφικά φινάλε που αγαπήσαμε σε μία τρισδιάστατη διαδρομή που θα μας φέρει στο σήμερα και στην απονομή των βραβείων του 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, το ερώτημα Why cinema now? – θεματικός άξονας του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γεννά νέα ερωτήματα που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο προς την 51η διοργάνωση.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής Παραγωγή: SAMBO EVENTS – Μιχάλης Αργυρού Videoanimation by Geometry Προβολή στην πρόσοψη του Ολύμπιον: URBAN SCREEN Sound designs: Fabrika Sonic Artists Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής Ξεκίνησαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, απλώνεται και φέτος στην Ελλάδα με τη συνεργασία τοπικών φορέων.
Δεκαεπτά πόλεις επισκέπτονται φέτος οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις, έναντι έντεκα πέρυσι, ταξιδεύοντας το σινεφίλ κοινό ανά την Ελλάδα σε ό,τι πιο ενδιαφέρον και ανατρεπτικό προτείνει το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια, ο Βόλος, τα Γρεβενά, η Έδεσσα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης είναι οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν φέτος μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 50ου Φεστιβάλ, από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Η διοργάνωση των Περιφερειακών Εκδηλώσεων εναρμονίζεται με την επιθυμία του Φεστιβάλ να φέρει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους και εκτός Θεσσαλονίκης με την πρόσφατη ελληνική και ξένη κινηματογραφική παραγωγή.
Μάλιστα φέτος, σε δύο πόλεις, το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με τρεις συναυλίες.
Πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη σήμεα Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα δώσει μια συναυλία ο Βαγγέλης Κοντόπουλος, στον Βόλο, στις 28 Νοεμβρίου θα δώσει μία συναυλία η Picccolo Orchestra Populare ενώ στο Κιλκίς, στις 26 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί το συγκρότημα Infidelity.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των περιφερειακών εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ

Καθηγήτρια σε νυχτερινό σχολείο εκανε sex με μαθητές! Μετονομάστε τις εφημερίδες Τα 5 καλύτερα sites για να ανακαλύψετε εφαρμογές για το iPhone! "Τα πιο διάσημα πειράματα σκέψης!!" 37 Eurofighter έτοιμα για την Ελλάδα μετά το 2013 Η χρυσή λίστα της ΕΛΑΣ με πιο... ακριβούς εγκληματίες Η 11η αγωνιστική αποτελέσματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σκληρό πόκερ μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης Έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Σάρκα και οστά» πήρε η αίθουσα βαρέων αθλημάτων «Ξεπαγώνει» τις συμβάσεις έργου;

"Τα πιο διάσημα πειράματα σκέψης!!"

"Τα πιο διάσημα πειράματα σκέψης!!" Απολίτιστο Στέκι

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣε πανδημία με κλειστές Εντατικές! Δημόσιο: 10 κλειδιά για τις προσλήψεις Μπέιμπι σίτερ με πτυχίο Ψυχολογίας Έφτασε η ώρα της αλήθειας Cupcakes, η νέα μόδα στα γλυκά Δέσμευσή μας η κατάργηση του «10» Το χαράτσι και στα μεσαία ακίνητα Και τώρα βιολογικά προφυλακτικά Μετωπική στη Ν.Δ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Αν μη τι άλλο, ας σεβαστούμε τη Θυσία τους. Το πρόβλημα θα αυτο-επιδεινώνεται όσο θα καθυστερεί η οριστική επίλυσή του ΜΟΣΧΑ Έτοιμη να "χτυπήσει" με πυρηνικά Προσδοκίες για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά Η εξαργύρωση της ηθικής πολιτικής Κεμαλισμός, Ισλάμ και τουρκική εξωτερική πολιτική Στέλνει ΝΟΤΑΜς επιθετικότητας Λίγες σκέψεις περί εθνικισμού και νεωτερικότητας Η εξασφάλιση της ελληνικής συμμετοχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Ίων Δραγούμης Υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών: Μιά άλλη άποψη! Ο γόρδιος δεσμός της 2ης γενιάς μεταναστών Πατριωτισμός Πολιτική, Stage και Ρουσφετιστάν (και η θέση της ελληνικής αριστεράς) Θεσμικές δεσμεύσεις.Ευρωπαϊκή στρατηγική στη σκιά της Ουάσιγκτον Tο δίλημμα Οι Αφγανοί παίρνουν μέτρα για τη διαφθορά Εγγύηση για την έρευνα και την διάσωση στο Αιγαίο η Ελλάδα Το έγκλημα που δεν ξεχνιέται... Η διεύρυνση δεν είναι προτεραιότητα Τη φωτιά έβαλαν Tούρκοι στρατιώτες με προμελετημένο σχεδιασμό Λύσεις χωρίς κόστος Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ειδική σχέση; Η «ρεαλίστρια» και ο «εθνικιστής» Σκηνικό κρίσης με το Καστελλόριζο Στην Ελλάδα λείπει η πίστη, το όραμα, ο ρεαλισμός

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Η συμφωνία Τουρκίας – Αρμενίας και το Ποντιακό ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ"

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - ανθηρόστομος ή αθυρόστομος;
Θέμα της εβδομάδας: Παρετυμολογίες
Πολύ συχνά ένας ομιλητής, προσπαθώντας να φέρει στα μέτρα του μια λέξη που δεν του είναι οικεία, την ετυμολογεί με εσφαλμένο τρόπο. Έτσι, καταφέρνει να την προσαρμόσει σε μορφές που του είναι ήδη γνωστές και να κατανοήσει τη σημασία της.
Με αυτό τον τρόπο προκύπτει η παρετυμολογία ή λαϊκή ετυμολογία.
Γνωστή παρετυμολογία αποτελεί η χρήση του επιθέτου ανθηρόστομος αντί του ορθού αθυρόστομος.
Ανθηρόστομος αποκαλείται ειρωνικά αυτός που, όταν μιλάει, βγαίνουν λουλούδια (άνθη) από το στόμα του, ενώ ως αθυρόστομος χαρακτηρίζεται αυτός που δεν έχει πόρτα (θύρα) στο στόμα του, δηλαδή αυτός που εκφράζεται με βωμολοχίες και άσεμνα λόγια.
Το επίθετο παρετυμολογήθηκε ως ανθηρός + στόμα, αντί του ορθού α + θύρα + στόμα, επειδή το επίθετο ανθηρός είναι σημασιολογικά πιο οικείο από το επίθετο άθυρος.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας.

IXTHEIS-Νέο video clip-Το βιβλίο της ζωής

Οι "IXTHEIS" οπτικοποιούν το ομώνυμο τραγούδι από τη νέα δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο "Το βιβλίο της ζωής". Σε ανεξάρτητη παραγωγή και με ευαισθησία, μεταφέρουν το κεντρικό μήνυμα της νέας τους κυκλοφορίας. Κάποια πράγματα είναι "γραφτό" να γίνουν. Κάποια άλλα ίσως δεν είναι. Μπορείτε να το δείτε εδώ Καλή ακρόαση.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR

Το μεγάλο μπαμ

Το μεγάλο μπαμ - 23/11/2009 - 09:00 - 11:00 έως 28/11/2009 - 19:00
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 31,39,3Ξέρετε τι είναι το 734;
Όχι, όχι! Δεν είναι απλά ένα νούμερο.
Δεν είναι 7 εκατοντάδες, 3 δεκάδες και 4 μονάδες. Είναι οι 734 κάτοικοι ενός μικρού πλανήτη, 367 Περαχωρίτες και 367 Δωθεχωρίτες.
Ενός πλανήτη που βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος... και ονομάζεται... 734. Ενός πλανήτη που θα γίνει άνω - κάτω από την παρουσία δυο διαστημικών ταξιδευτών που από ένα λάθος κωδικό .... αλλά νομίζω ότι τη συνέχεια αξίζει να δείτε επί σκηνής, στο καινούργιο "ταξίδι" που ετοίμασε για σας, ο θεατρικός σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών του Ν. Θεσσαλονίκης "Διθύραμβος εξ' αμάξης".
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑΣ: ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΣ Φ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Μ. ΑΡΧΙΛΑΟΣ:ΠΙΝΕΛΗΣ Π. ΑΜΑΛΙΑ: ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ Μ. ΣΤΑΘΗΣ: ΚΥΠΡΑΙΟΣ Δ. ΖΑΜΠΕΤΑ:ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α. ΚΙΤΣΟΣ: ΔΟΥΚΑΣ Θ. ΖΗΣΗΣ: ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ Π. ΚΛΟΝΤΙΝ: ΣΚΥΡΙΑΝΙΔΟΥ Α. ΜΑΡΙΓΩ: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ Μ. ΒΟΥΡΛΙΝΑ: ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΙΩ. ΖΟΥΡΛΙΝΑ:ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΦΡ. ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ: ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΙΡ. ΦΕΡΕΝΤΙΝ:ΒΟΥΡΤΑΚΗ Β. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΓΚΑΓΚΟΥΔΗ Σ. ΥΦΕΣΗ: ΣΔΟΥΚΟΥ Ε. ΔΙΕΣΗ: ΜΩΡΑΪΤΗΣ Σ. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΟΥΡΤΣΑΚΗ Β. ΜΟΥΣΙΚΗ:ΣΔΟΥΚΟΥ Ε. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΙΩ. ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΡ. ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ-ΦΩΤΙΣΤΗΣ: ΙΩΑΝΝΟΥ Ν. ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΟΜΑΔΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο παρουσιάζουν στο Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία στην Θεσσαλονίκη,στις 26 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 20.30, το βιβλίο Συνάντηση στην Πόλη. Το παρόν και το μέλλον.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Λάκης Βίγκας, πρόεδρος της κοινότητας Νεοχωρίου
Κρίστη Ψάλτη, πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β. Ελλάδος Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας Απογευματινή (Κωνσταντινούπολης) Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 3, Παραλία
τηλ. 2310 226190.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σόνιας Ζαχαράτου ΤΡΕΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (και μία ημέρα)την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Αθηνά Ραπίτου, δημοσιογράφος -Διονύσης Καρατζάς, ποιητής
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Αλίκη Καγιαλόγλου.
Συντονισμός : Ζέττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας.
Πρωτοπορία στην Πάτρα,
Γεροκωστοπούλου 31, Πλατεία Γεωργίου, τηλ. 2610 27 87 27.