Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Ο ΟΣΔΕΛ χορηγός στο 6ο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Βιβλιοσκώληκες 2025, για Δημοτικά και Γυμνάσια - Επεκτείνεται το δίκτυο των Βιβλιοθηκών που συμμετέχουν

Νέες κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2025

 

Νέες κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2025

Ιχνηλασία της Τοπικής Εβραϊκής Ιστορίας
Ελευθερίου Ξένια
Σελίδες: 392
ISBN: 9786182044049
Τιμή: 19,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το πα­ρόν βι­βλίο συ­νι­στά επε­ξερ­γα­σμέ­νη μορ­φή του πρώ­του μέ­ρους της δι­δα­κτο­ρι­κής έρευ­νας της Ξέ­νι­ας Ελευ­θε­ρίου η οποία εντάσ­σε­ται στον κλά­δο της Δι­δα­κτι­κής της Ιστο­ρί­ας και με­λε­τά τη Δη­μό­σια Ιστο­ρία του Ολο­καυ­τώ­μα­τος των Θεσ­σα­λο­νι­κέ­ων Εβραί­ων, με κε­ντρι­κό άξο­να με­λέ­της τη σχο­λι­κή Ιστο­ρία. Οι εκ­δη­λώ­σεις κα­τά τις Ημέ­ρες Μνή­μης του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, η ανέ­γερ­ση νέ­ων μνη­μεί­ων, η πραγ­μα­το­ποί­η­ση μό­νι­μων και πε­ρι­ο­δι­κών εκ­θέ­σε­ων στα μου­σεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης και σε πο­λι­τι­στι­κούς χώ­ρους, η ονο­μα­το­θε­σία και με­το­νο­μα­σία οδών της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η το­πο­θέ­τη­ση «Δει­κτών Μνή­μης» για τη σή­μαν­ση ιστο­ρι­κών τό­πων, η δι­ε­ξα­γω­γή δι­ε­θνών και πα­νελ­λα­δι­κών επι­στη­μο­νι­κών συ­νε­δρί­ων, ημε­ρί­δων και εκ­παι­δευ­τι­κών σε­μι­να­ρί­ων για το εν λό­γω ιστο­ρι­κό «συ­γκρου­σι­α­κό» τραυ­μα­τι­κό θέ­μα, όπως και η αύξη­ση της εκ­δο­τι­κής πα­ρα­γω­γής, εξε­τά­ζο­νται στην πα­ρού­σα έρευ­να, κα­θώς οι εξε­λί­ξεις στο επι­στη­μο­νι­κό πε­δίο της Ιστο­ρί­ας αφο­ρούν την πα­ρα­γω­γή και τη δι­ά­χυ­ση της ιστο­ρι­κής γνώ­σης, τη συ­γκρό­τη­ση ετε­ρο­γε­νών μορ­φών ιστο­ρι­κής κουλ­τού­ρας και τη δι­α­μόρ­φω­ση συλ­λο­γι­κών ταυ­το­τή­των σε ανα­φο­ρά με το πα­ρελ­θόν και τη βι­ω­μέ­νη εμπει­ρία των κοι­νω­νι­κών υπο­κει­μέ­νων. Το σύγ­χρο­νο πλαί­σιο της Δι­δα­κτι­κής της Ιστο­ρί­ας επι­βάλ­λει την αφύ­πνι­ση όλων ως προς τη δι­α­δι­κα­σία κρι­τι­κού ελέγ­χου της γε­νι­κό­τε­ρης δη­μό­σι­ας χρή­σης της Ιστο­ρί­ας, όπως και κά­θε μορ­φή πλη­ρο­φό­ρη­σης. Σή­με­ρα, ένα από τα νε­ό­τε­ρα και εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αντι­κεί­με­να της σύγ­χρο­νης επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας απο­τε­λεί η εξέ­τα­ση των σχέ­σε­ων με­τα­ξύ ακα­δη­μα­ϊ­κής και Δη­μό­σι­ας Ιστο­ρί­ας. H δι­δα­σκα­λία της Το­πι­κής Ιστο­ρί­ας, απο­τε­λώ­ντας μία εναλ­λα­κτι­κή μορ­φή ιστο­ρι­κής εκ­παί­δευ­σης, εν­θαρ­ρύ­νει τη βι­ω­μα­τι­κή κα­τα­νό­η­ση και την έρευ­να του τραυ­μα­τι­κού ιστο­ρι­κού πα­ρελ­θό­ντος. Η έκρη­ξη του εν­δι­α­φέ­ρο­ντος για την επί­μα­χη μνή­μη του Ολο­καυ­τώ­μα­τος από τις κοι­νω­νι­κές και αν­θρω­πι­στι­κές επι­στή­μες, από τη Δη­μό­σια Ιστο­ρία και από την κοι­νω­νία των πο­λι­τών επα­να­φέ­ρει το αίτη­μα της πολ­λα­πλής επε­ξερ­γα­σί­ας του ιστο­ρι­κού τραύ­μα­τος. Το βα­σι­κό ερώ­τη­μα που προ­σπα­θεί να απα­ντη­θεί μέ­σω της πα­ρού­σας με­λέ­της, είναι εάν και σε ποι­ον βαθ­μό η ιστο­ρι­κή λή­θη και η άγνοια για τη γε­νο­κτο­νία των Ελ­λή­νων Εβραί­ων συ­νε­χί­ζει να υφί­στα­ται στη σχο­λι­κή εκ­παί­δευ­ση, πα­ρά τις δι­ε­θνείς εξε­λί­ξεις για την Εκ­παί­δευ­ση του Ολο­καυ­τώ­μα­τος (HolocaustEducation) από πα­γκό­σμι­ους εκ­παι­δευ­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς.
H Ξέ­νια Ελευ­θε­ρίου είναι Δι­δά­κτωρ της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του Α.Π.Θ. με θέ­μα δι­δα­κτο­ρι­κής δι­α­τρι­βής Η προ­σέγ­γι­ση του Ολο­καυ­τώ­μα­τος στο ελ­λη­νι­κό σχο­λείο και η θέ­ση του στη δη­μό­σια ιστο­ρία με επι­βλέ­πο­ντα Κα­θη­γη­τή, τον τ. Κο­σμή­το­ρα της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του Α.Π.Θ., Ομό­τι­μο Κα­θη­γη­τή Δη­μή­τρη Κ. Μαυ­ρο­σκού­φη. Η με­τα­πτυ­χι­α­κή της έρευ­να με τίτ­λο Η δη­μό­σια ιστο­ρία ως συ­γκρου­σι­α­κό θέ­μα: Το Ολο­καύ­τω­μα των Ελ­λή­νων Εβραί­ων στο δι­α­δί­κτυο έλα­βε το 2019 την Υπο­τρο­φία Αρι­στεί­ας «Αλ­μπέρ­τος Ναρ» της Ισ­ρα­η­λι­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Θεσ­σα­λο­νί­κης και έπει­τα, δη­μο­σι­εύ­τη­κε από τις εκ­δό­σεις Τα­ξι­δευ­τής (Αθή­να).
Από το 2022 ερ­γά­ζε­ται ως Επι­στη­μο­νι­κή Υπεύ­θυ­νη του Εβρα­ϊ­κού Μου­σείου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Οι δύο τε­λευ­ταί­ες εκ­θέ­σεις του Εβρα­ϊ­κού Μου­σείου τις οποί­ες επι­με­λή­θη­κε είναι οι εξής: Θεσ­σα­λο­νι­κέ­ων Συ­να­γω­γές: Άγνω­στες πτυ­χές της Το­πι­κής Ιστο­ρί­ας (2024) και Στιγ­μι­ό­τυ­πα Κα­τα­κτη­τών 1941-1944. Η συλ­λο­γή Ασ­σα­έλ (2024). Τον Δε­κέμ­βριο του 2024 επι­με­λή­θη­κε και τον κα­τά­λο­γο της τε­λευ­ταί­ας έκ­θε­σης. Το 2024 σχε­δί­α­σε και επι­με­λή­θη­κε το πρώ­το μου­σει­ο­παι­δα­γω­γι­κό πρό­γραμ­μα του Εβρα­ϊ­κού Μου­σείου Θεσ­σα­λο­νί­κης με τίτ­λο Εβρα­ϊ­κές γι­ορ­τές στα τρα­πέ­ζια της Θεσ­σα­λο­νί­κης για μα­θη­τές Δη­μο­τι­κού. Το 2023 επι­με­λή­θη­κε την πρώ­τη ψη­φι­α­κή ξε­νά­γη­ση με γυ­α­λιά VR σε οθό­νες αφής στο Εβρα­ϊ­κό Μου­σείο Θεσ­σα­λο­νί­κης με τίτ­λο Ανα­ζη­τώ­ντας τα ίχνη της εβρα­ϊ­κής πα­ρου­σί­ας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.
Το 2021 εκ­δό­θη­καν οι έρευ­νές της στους επι­στη­μο­νι­κούς συλ­λο­γι­κούς τό­μους Νε­ό­τε­ρος Ελ­λη­νι­κός Εβρα­ϊ­σμός. Η δυ­να­μι­κή πα­ρου­σία η οδυ­νη­ρή απου­σία το σή­με­ρα (εκ­δό­σεις University Studio Press) και Με­τά τον πό­λε­μο. Η Θεσ­σα­λο­νί­κη και η τύ­χη των εβρα­ϊ­κών πε­ρι­ου­σι­ών (εκ­δό­σεις Αλε­ξάν­δρεια). Έχει λά­βει μέ­ρος σε δι­ε­θνή και πα­νελ­λή­νια συ­νέ­δρια, ημε­ρί­δες και επι­μορ­φω­τι­κά σε­μι­νά­ρια. Έχει συγ­γρά­ψει επι­στη­μο­νι­κά άρ­θρα και βι­βλι­ο­κρι­σί­ες, κυ­ρί­ως για την το­πι­κή εβρα­ϊ­κή ιστο­ρία, τον αντι­ση­μι­τι­σμό και την προ­σέγ­γι­ση του Ολο­καυ­τώ­μα­τος μέ­σω της Δη­μό­σι­ας Ιστο­ρί­ας. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζουν στη Δη­μό­σια Ιστο­ρία του Ολο­καυ­τώ­μα­τος, την εβρα­ϊ­κή ιστο­ρία, την Μου­σει­ο­παι­δα­γω­γι­κή, τη Δι­δα­κτι­κή της Ιστο­ρί­ας, την Ιστο­ρία της Εκ­παί­δευ­σης.

…τρεις Κυριακές, Δευτέρα μία…
Τριανταφύλλου Θανάσης
Σελίδες: 440
ISBN: 9786182045442
Τιμή: 19,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Τρία ζευ­γά­ρια φί­λων από πε­ρι­ο­χές της Ατ­τι­κής δι­ορ­γα­νώ­νουν μια μι­κρή από­δρα­ση Σαβ­βα­το­κύ­ρι­α­κου στο χι­ο­νι­σμέ­νο όμορ­φο Πή­λιο. Οι και­ρι­κές συν­θή­κες και το χι­ό­νι που συ­νε­χώς επι­δει­νώ­νε­ται ανα­γκά­ζουν τα πρό­σω­πα της πα­ρέ­ας να πα­ρα­μεί­νουν σχε­δόν απο­κλει­σμέ­να στο ξε­νο­δο­χείο που τους φι­λο­ξε­νεί. Εκεί δι­α­μορ­φώ­νουν τη δι­α­μο­νή τους ανά­λο­γα με τις συν­θή­κες. Τυ­χαία γνω­ρί­ζο­νται και με ένα άλ­λο, ξε­χω­ρι­στής κουλ­τού­ρας, ομό­φυ­λο ζευ­γά­ρι ηλι­κι­ω­μέ­νων. Τα κοι­νά τους εν­δι­α­φέ­ρο­ντα για βι­βλία, κι­νη­μα­το­γρά­φο, τέ­χνες κλπ. συμ­βάλ­λουν στη δι­εύ­ρυν­ση και στα­θε­ρο­ποί­η­ση πια της πα­ρέ­ας με οκτώ πια πρό­σω­πα. Οι βρα­δι­ές και οι μέ­ρες στο Πή­λιο, όπως εξε­λί­χθη­καν, θυ­μί­ζουν μι­κρά εν­δι­α­φέ­ρο­ντα συ­μπό­σια με την πα­λιά ση­μα­σία του όρου. Ο απο­κλει­σμός λό­γω του χι­ο­νιού συ­ντε­λεί στο να γί­νουν όμορ­φες συ­ζη­τή­σεις ποι­κί­λης ύλης. Μι­λούν για πολ­λούς και πολ­λά. Η πα­ρέα συ­νέ­χι­σε να είναι όμορ­φα ζω­ντα­νή και με­τά την επά­νο­δο όλων στην Αθή­να. Ένας επι­πλέ­ον συν­δε­τι­κός κρί­κος υπήρ­ξαν και κά­ποι­ες ερ­γα­σί­ες που ήθε­λαν από κοι­νού να κά­νουν ο μα­θη­μα­τι­κός στο επάγ­γελ­μα Δη­μή­τρης (ένα πρό­σω­πο από τα τρία αρ­χι­κά ζευ­γά­ρια)με έναν από τους και­νού­ρι­ους δυο φί­λους τους, που ως ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής του Πο­λυ­τε­χνείου είχε κοι­νά ερευ­νη­τι­κά εν­δι­α­φέ­ρο­ντα με τον Δη­μή­τρη. Ερ­γά­ζο­νταν εντα­τι­κά, για να συ­ντά­ξουν προς δη­μο­σί­ευ­ση ερ­γα­σί­ες που να δί­νουν απα­ντή­σεις σε κά­ποια ανοι­χτά θέ­μα με τους τέ­λει­ους αριθ­μούς. Το τρα­γι­κό γε­γο­νός της άγρι­ας φω­τι­άς στο Μά­τι της Ατ­τι­κής, με τις κα­τα­στρο­φές που εντε­λώς απρό­βλε­πτα έφε­ρε και με τρεις θα­νά­τους, ως πα­ρά­πλευ­ρες συ­νέ­πει­ες εκεί­νης της αξέ­χα­στης νύ­χτας της πυρ­κα­γι­άς, άλ­λα­ξε κα­θο­ρι­στι­κά την κα­τά­στα­ση της πα­ρέ­ας …. Από συ­ντρο­φιά χα­ράς και δη­μι­ουρ­γί­ας, η ζωή σε όσους της πα­ρέ­ας απέ­μει­ναν άλ­λα­ξε άρ­δην…. Κυ­ρί­ως άλ­λα­ξε η ζωή του Δη­μή­τρη από κά­θε άπο­ψη, οδη­γώ­ντας τον σε σκο­τά­δια κα­τά­θλι­ψης…… Οι φί­λοι του σκέ­φτο­νται δι­ά­φο­ρα, για να τον βο­η­θή­σουν να ξα­να­βγεί στις χα­ρές της ζω­ής. Θα τα κα­τα­φέ­ρουν;….
Το βι­βλίο είναι γραμ­μέ­νο ως μια άτυ­πη δι­λο­γία. Δί­νει την αίσθη­ση ενός ζω­ντα­νού δι­α­λό­γου με­τα­ξύ των χα­ρα­κτή­ρων του. Στην σε πολ­λά επί­πε­δα δο­μη­μέ­νη μυ­θο­πλα­σία του, πε­ρι­γρά­φει πε­ρι­ό­δους της ζω­ής τους, με πολ­λές επε­κτά­σεις και ανα­μνή­σεις σε θέ­μα­τα και σκη­νές το­πι­κής και ευρύ­τε­ρης ιστο­ρί­ας, με ανα­φο­ρές σε τέ­χνη, κι­νη­μα­το­γρά­φο, πρό­σω­πα, βι­βλία, συγ­γρα­φείς, ποι­η­τές, ακό­μη και σε απλές, κα­τα­το­πι­στι­κές συ­ζη­τή­σεις, για επι­στη­μο­λο­γι­κά θέ­μα­τα με αριθ­μούς στην πο­ρεία τους στον χρό­νο. Η ανα­δρο­μή σε ανα­μνή­σεις και γε­γο­νό­τα απο­τε­λεί μια όμορ­φη σύν­θε­ση σε έναν πλού­σιο καμ­βά, που κρα­τάει αμεί­ω­το το εν­δι­α­φέ­ρον του ανα­γνώ­στη. Σ’ αυτό συμ­βάλ­λει η πο­λύ προ­σε­κτι­κά δο­μη­μέ­νη πα­ρου­σί­α­σή τους σε κύ­κλους, με μια σπει­ρο­ει­δή εξέ­λι­ξη τους. Η πο­λυ­πλο­κό­τη­τα των γε­γο­νό­των του βι­βλίου είναι έξω από στε­ρε­ό­τυ­πα μι­ας εύκο­λης μυ­θο­πλα­σί­ας …..
Ο Θα­νά­σης Τρι­α­ντα­φύλ­λου γεν­νή­θη­κε και δι­α­μέ­νει στη Λά­ρι­σα. Σπού­δα­σε μα­θη­μα­τι­κά στο Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το 1976 δι­ο­ρί­στη­κε ως κα­θη­γη­τής μα­θη­μα­τι­κών στη δευ­τε­ρο­βάθ­μια δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση. Δι­ε­τέ­λε­σε από το 1986 Δι­ευ­θυ­ντής δι­α­φό­ρων Σχο­λι­κών μο­νά­δων Δ.Ε. Το 2003 επι­λέ­χθη­κε ως Σχο­λι­κός Σύμ­βου­λος Μα­θη­μα­τι­κών. Ασχο­λή­θη­κε με ζη­τή­μα­τα επι­μόρ­φω­σης κα­θη­γη­τών, ως συ­νερ­γά­της-επι­μορ­φω­τής (από το 1995) του Πε­ρι­φε­ρει­α­κού Επι­μορ­φω­τι­κού Κέ­ντρου (Π.Ε.Κ.) Λά­ρι­σας, του οποίου δι­ε­τέ­λε­σε και Ανα­πλη­ρω­τής Δι­ευ­θυ­ντής-Υπο­δι­ευ­θυ­ντής του για ορι­σμέ­νο δι­ά­στη­μα. Το 2010 συ­ντα­ξι­ο­δο­τή­θη­κε ως Προ­ϊ­στά­με­νος Επι­στη­μο­νι­κής και Παι­δα­γω­γι­κής Κα­θο­δή­γη­σης Δ.Ε. Πε­ρι­φε­ρει­α­κής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσ­σα­λί­ας και Σχο­λι­κός Σύμ­βου­λος. Δι­ε­τέ­λε­σε μέ­λος και -στη συ­νέ­χεια- Πρό­ε­δρος της Καλ­λι­τε­χνι­κής Επι­τρο­πής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λά­ρι­σας («Θεσ­σα­λι­κό Θέ­α­τρο»), κα­τά τα έτη 1989-1997. Είναι μέ­λος της Ε.Μ.Ε. (Ελ­λη­νι­κής Μα­θη­μα­τι­κής Εται­ρεί­ας) και επί σει­ρά ετών Πρό­ε­δρος του Πα­ραρ­τή­μα­τος της Ε.Μ.Ε. Λά­ρι­σας. Οι δυο γιοι του Θω­μάς και Θο­δω­ρής είναι γι­α­τροί.
Έγρα­ψε και κυ­κλο­φό­ρη­σαν μέ­χρι σή­με­ρα:
Οι Αριθ­μοί και άλ­λες μα­θη­μα­τι­κές ψη­φί­δες στο έρ­γο του Οδυσ­σέα Ελύ­τη, Επί­κε­ντρο, Θεσ­σα­λο­νί­κη 2012.
Επτά βι­βλία για μι­κρά παι­διά (ΣΑΤ ΕΚ­ΔΟ­ΤΙ­ΚΗ ΕΠΕ-ΝΑΥ­ΤΙ­ΛΟΣ, Πει­ραι­άς 1989, 1990). (Εξα­ντλη­μέ­να).
Τρι­α­ντα­φύλ­λου Θαν., Κα­λο­γι­άν­νης Αντ., Μα­θη­μα­τι­κά Γ' Λυ­κείου- ΑΝΑ­ΛΥ­ΣΗ, εκδ. ΚΟΡ­ΦΗ, Αθή­να 1993. (Εξα­ντλη­μέ­νο).
Κα­λο­γι­άν­νης Αντ., Τρι­α­ντα­φύλ­λου Θαν., Ασκή­σεις Ανά­λυ­σης, εκδ. ΚΟΡ­ΦΗ, Αθή­να 1994. (Εξα­ντλη­μέ­νο).
Το βι­βλίο του Μα­θη­μα­τι­κά και Λο­γο­τε­χνία είναι το δεύ­τε­ρο με το οποίο επι­χει­ρεί­ται μια μα­θη­μα­τι­κή ιχνη­λα­σία σε μη μα­θη­μα­τι­κά κεί­με­να της λο­γο­τε­χνί­ας.

Μνήμη, αναπαράσταση και φιλοσοφία στη λογοτεχνία του στρατοπέδου
Πολίτου Μαρία
Σελίδες: 136
ISBN: 9786182045305
Τιμή: 9,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Στο βι­βλίο αυτό πα­ρου­σι­ά­ζο­νται και με­λε­τώ­νται συ­γκρι­τι­κά τρία εμ­βλη­μα­τι­κά έρ­γα της στρα­το­πε­δι­κής λο­γο­τε­χνί­ας (Στά­λαγκ VI C, Ημε­ρο­λό­γιο της ομη­ρί­ας του Όμη­ρου Πέλ­λα, Μια ημέ­ρα του Ιβάν Ντε­νί­σο­βιτς του Αλε­ξά­ντρ Σολ­ζε­νί­τσιν, Λοι­μός του Αν­δρέα Φρα­γκιά) που δι­α­σώ­ζουν πα­ράλ­λη­λα την ιστο­ρι­κή μνή­μη για τις συν­θή­κες δι­α­βί­ω­σης των κρα­του­μέ­νων στα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης του Ολο­κλη­ρω­τι­σμού (Να­ζι­σμού και Στα­λι­νι­σμού) στην Ευρώ­πη και κα­τά τη δι­άρ­κεια του Ελ­λη­νι­κού Εμ­φυ­λίου. Η αφη­γη­μα­τι­κή ανα­πα­ρά­στα­ση των γε­γο­νό­των αυτών, έτσι όπως τα βί­ω­σαν οι συγ­γρα­φείς των έρ­γων, θα μας οδη­γή­σει στη φι­λο­σο­φι­κή δι­ε­ρεύ­νη­ση του ακραίου κα­κού της στρα­το­πε­δι­κής βί­ας και των βα­σα­νι­στη­ρί­ων, της σχέ­σης ελεύ­θε­ρης βού­λη­σης και ανα­γκαι­ό­τη­τας, της απο­προ­σω­πο­ποί­η­σης των θυ­τών και των θυ­μά­των, της ηδο­νής που επι­φέ­ρει η άσκη­ση της εξου­σί­ας από άν­θρω­πο σε άν­θρω­πο. Το σώ­μα και οι τα­λαι­πω­ρί­ες που υφί­στα­ται σε συν­θή­κες τέ­τοιου τύ­που εγκλει­σμού, η αγω­νία και ο τρό­μος του θα­νά­του, ο στο­χευ­μέ­νος υπο­βι­βα­σμός στο επί­πε­δο του ζώου, η αν­θρώ­πι­νη εκ­μη­δέ­νι­ση και η νο­μι­μο­ποί­η­ση της απαν­θρω­πο­ποί­η­σης του Εαυ­τού και του Άλ­λου, η «γυ­μνή ζωή», αυτή που κα­θί­στα­ται στα­δι­α­κά και με­θο­δι­κά ανά­ξια να βι­ω­θεί, θα βρε­θούν στο κέ­ντρο του φι­λο­σο­φι­κού προ­βλη­μα­τι­σμού μας, με βα­σι­κούς οδη­γούς τα λο­γο­τε­χνι­κά κεί­με­να αλ­λά και τον στο­χα­σμό ση­μα­ντι­κών φι­λο­σό­φων, όπως οι Todorov, Foucault, Agamben, Arendt, Levinas, Merleau-Ponty και Ricoeur.
H Μα­ρία Πο­λί­του γεν­νή­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου ζει και ερ­γά­ζε­ται­ως φι­λό­λο­γος στη Μέ­ση­Εκ­παί­δευ­ση. Σπού­δα­σε Κλα­σι­κή Φι­λο­λο­γία στη Φι­λο­σο­φι­κή Σχο­λή του ΑΠΘ και Θε­α­τρο­λο­γία στο Τμή­μα Θε­ά­τρου της Σχο­λής Κα­λών Τε­χνών του ΑΠΘ. Κά­το­χος με­τα­πτυ­χι­α­κών τίτ­λων, του Δι­α­τμη­μα­τι­κού Προ­γράμ­μα­τος Με­τα­πτυ­χι­α­κών Σπου­δών (ΔΠ­ΜΣ) «Ευρω­πα­ϊ­κής Λο­γο­τε­χνί­ας και Πο­λι­τι­σμού» ΑΠΘ και του ΔΠ­ΜΣ «Φι­λο­σο­φία: Κεί­με­να, Ερ­μη­νεί­ες, Πρα­κτι­κές» των τμη­μά­των Φι­λο­σο­φί­ας Παι­δα­γω­γι­κής και Πο­λι­τι­κών Επι­στη­μών ΑΠΘ. Από τον Ιού­νιο του 2024 είναι υπο­ψή­φια δι­δά­κτωρ στο Τμή­μα Βυ­ζα­ντι­νών και Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Κύ­πρου. Τα κύ­ρια ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν σε ζη­τή­μα­τα που απορ­ρέ­ουν από τη σχέ­ση της Λο­γο­τε­χνί­ας με την Ιστο­ρία. Έχει λά­βει μέ­ρος με ανα­κοι­νώ­σεις σε επι­στη­μο­νι­κά συ­νέ­δρια και ημε­ρί­δες.Κρι­τι­κά κεί­με­νά της έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε έντυ­πα και ηλε­κτρο­νι­κά λο­γο­τε­χνι­κά πε­ρι­ο­δι­κά, κα­θώς και σε πρα­κτι­κά συ­νε­δρί­ων. Έχει συμ­με­τά­σχει με­κρι­τι­κά δο­κί­μια και ποι­ή­μα­τά της σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και αν­θο­λο­γί­ες. Έχει εκ­δώ­σει ως τώ­ρα τρεις ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές: Εφή­με­ρη στην Πέ­να του Θεού (2014), επι­τέ­λους απο­βί­βα­ση (2018), Στο σώ­μα σου κή­πος (2024). Είναι μέ­λος της Εται­ρί­ας Λο­γο­τε­χνών Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια
Παλάζη Φ. Μαριάνθη
Σελίδες: 376
ISBN: 9786182045343
Τιμή: 22,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η με­λέ­τη αυτή δι­ε­ρευ­νά την ιστο­ρία του εκ­παι­δευ­τι­κού συ­γκρο­τή­μα­τος των Αρ­χι­γε­νεί­ων (τμή­μα θη­λέ­ων 1857-1922, αρ­ρέ­νων 1868-1894), από την ίδρυ­σή του το 1857 έως την παύ­ση της λει­τουρ­γί­ας του το 1922, τα δί­κτυα επαγ­γελ­μα­τι­κής κι­νη­τι­κό­τη­τας και την κοι­νω­νι­κό­τη­τα των απο­φοί­των του. Η δι­ε­ρεύ­νη­ση ανέ­δει­ξε τις δι­α­φο­ρε­τι­κές δι­οι­κή­σεις υπό τις οποί­ες λει­τούρ­γη­σαν τα Αρ­χι­γέ­νεια και τις αντί­στοι­χες εκ­παι­δευ­τι­κές επι­λο­γές και πρό­τυ­πα: την «Aρχι­γέ­νειο» δι­οί­κη­ση κα­τά το γαλ­λι­κό εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα, την «Πα­τρι­αρ­χι­κή» ως ανώ­τε­ρο εθνι­κό ίδρυ­μα’, και εκεί­νη της Ελ­λη­νι­κής Πο­λι­τι­κής Δι­οί­κη­σης Θρά­κης κα­τά τον τύ­πο του Αρ­σα­κείου. Πα­ρά τα δι­α­φο­ρε­τι­κά εκ­παι­δευ­τι­κά πρό­τυ­πα, στα­θε­ρά γνω­ρί­σμα­τα υπήρ­ξαν η συ­νε­χής επι­κοι­νω­νία με τα παι­δα­γω­γι­κά και μου­σι­κά ευρω­πα­ϊ­κά ρεύ­μα­τα, ο πρα­κτι­κός χα­ρα­κτή­ρας των σπου­δών, ο προ­σα­να­το­λι­σμός στην κά­λυ­ψη των εκ­παι­δευ­τι­κών ανα­γκών των ελ­λη­νορ­θό­δο­ξων κοι­νο­τή­των της πε­ρι­φέ­ρει­ας, και η προ­σαρ­μο­γή των εκ­παι­δευ­τι­κών επι­λο­γών στη με­τα­βαλ­λό­με­νη πο­λι­τι­κή συ­γκυ­ρία, όπως: η έμ­φα­ση στα μα­θή­μα­τα «ελ­λη­νι­κό­τη­τας» (ελ­λη­νι­κά, θρη­σκευ­τι­κά, εκ­κλη­σι­α­στι­κή μου­σι­κή), όταν εντεί­νο­νται οι εθνι­κοί και θρη­σκευ­τι­κοί αντα­γω­νι­σμοί ή επι­δι­ώ­κε­ται η προ­σέγ­γι­ση των τουρ­κο­φώ­νων ορ­θο­δό­ξων από άλ­λα δόγ­μα­τα, και η επα­να­λει­τουρ­γία του Οικο­τρο­φείου, για την εκ­παί­δευ­ση με­γα­λύ­τε­ρου αριθ­μού δι­δα­σκα­λισ­σών, κα­τά την κο­ρύ­φω­ση της αντι­βουλ­γα­ρι­κής πο­λι­τι­κής.
Η ίδρυ­ση και λει­τουρ­γία των Αρ­χι­γε­νεί­ων απο­τέ­λε­σε συμ­βο­λή στον εκ­συγ­χρο­νι­σμό της ελ­λη­νορ­θό­δο­ξης κοι­νό­τη­τας στο πε­δίο της εκ­παί­δευ­σης, το­μή στα μο­ντέ­λα ζω­ής των κο­ρι­τσι­ών, που συ­νή­θι­ζαν να εγκλεί­ο­νται στο σπί­τι έως τον γά­μο τους, και εφαρ­μο­γή στην πρά­ξη της ρι­ζο­σπα­στι­κής φι­λο­σο­φι­κο-πο­λι­τι­κής άπο­ψης για την ανά­γκη εκ­παί­δευ­σης όλων, ανε­ξαρ­τή­τως κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κής κα­τα­γω­γής. Ιδρύ­θη­κε για την ωφέ­λεια του έθνους’ εκτός αστι­κού χώ­ρου, στον οποίο συ­νή­θως ανα­γεί­ρο­νταν πα­ρό­μοια ιδρύ­μα­τα∙ δι­α­δρα­μά­τι­σε ρό­λο στη δι­ά­δο­ση της ελ­λη­νο­φω­νί­ας, με το εκτε­τα­μέ­νο δί­κτυο γε­ω­γρα­φι­κής κι­νη­τι­κό­τη­τας των απο­φοί­των του δι­δα­σκα­λείου, που συ­νή­θι­ζαν να απο­κτούν δύο πτυ­χία, δα­σκά­λας και νη­πι­α­γω­γού, για να δι­δά­ξουν στην πε­ρι­φέ­ρεια, ενώ στο μι­κρα­σι­α­τι­κό τμή­μα (βό­ρειο και κε­ντρι­κό), το δί­κτυο απο­κτά διτ­τή λει­τουρ­γία, εκ­παι­δευ­τι­κή ή/και γα­μή­λια, ως τρό­πο κα­τα­πο­λέ­μη­σης της τουρ­κο­φω­νί­ας. Το ίδρυ­μα ενέ­τα­ξε τις από­φοι­τες στη συλ­λο­γι­κό­τη­τα των «αρ­χι­γε­νί­δων», εν­δυ­να­μώ­νο­ντας την αυτο­πε­ποί­θη­σή τους, με απο­τέ­λε­σμα, πα­ρά τους πε­ρι­ο­ρι­σμούς που έθε­ταν ο δη­μό­σι­ος και ιδι­ω­τι­κός χώ­ρος, να πα­ρα­μέ­νουν στο επάγ­γελ­μα, με πο­λύ­μορ­φες προ­σαρ­μο­γές «εαυ­τού», και να ανα­λαμ­βά­νουν συλ­λο­γι­κή δρά­ση με κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις.
Η Μα­ρι­άν­θη Φ. Πα­λά­ζη γεν­νή­θη­κε και ζει στους Νέ­ους Επι­βά­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης. Απο­φοί­τη­σε από το Τμή­μα Ιστο­ρί­ας και Αρ­χαι­ο­λο­γί­ας της Φι­λο­σο­φι­κής Σχο­λής του ΑΠΘ και έλα­βε το με­τα­πτυ­χι­α­κό της δί­πλω­μα από το King’s College του Πα­νε­πι­στη­μίου του Λον­δί­νου. Εκ­πό­νη­σε δι­δα­κτο­ρι­κό στο Πα­νε­πι­στή­μιο Κρή­της, όπου δι­ε­ξή­γε και με­τα­δι­δα­κτο­ρι­κή έρευ­να με υπο­τρο­φία του ΙΚΥ και της Ευρω­πα­ϊ­κής Ένω­σης, και όπου συ­νε­χί­ζει συμ­με­τέ­χο­ντας σε δι­ε­πι­στη­μο­νι­κό ερευ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ των Τμη­μά­των Ιστο­ρί­ας και Ια­τρι­κής. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζο­νται στην ιστο­ρία της ελ­λη­νορ­θό­δο­ξης κοι­νό­τη­τας της ύστε­ρης οθω­μα­νι­κής πε­ρι­ό­δου, όπως και στην ιστο­ρία της εκ­παί­δευ­σης και των γυ­ναι­κών. Στην ερ­γο­γρα­φία της πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται, εκτός από επι­στη­μο­νι­κά άρ­θρα, η μο­νο­γρα­φία Ένα Όνο­μα, Δύο Τό­ποι: Επι­βά­τες Ανα­το­λι­κής Θρά­κης, Νέοι Επι­βά­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης (Αθή­να: Ίδρυ­μα Μεί­ζο­νος Ελ­λη­νι­σμού, 2009). Έχει επί­σης συμ­με­τά­σχει σε συ­νέ­δρια και επι­στη­μο­νι­κές εκ­θέ­σεις (για τον γυ­ναι­κείο Τύ­πο και την εκ­παί­δευ­ση της ελ­λη­νορ­θό­δο­ξης κοι­νό­τη­τα
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Λάρισα: Το χρονικό του διπλού φονικού στους Γόννους – Πότε αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση



Λάρισα: Το χρονικό του διπλού φονικού στους Γόννους – Πότε αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση

Πως συνδέονται ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες με καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος



Πως συνδέονται ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες με καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος
Περισσότεροι από 1 στις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος παγκοσμίως αποδίδονται σε ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης ήταν οι σημαντικότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν.



Από τα ακίνητα στις παραγωγικές επενδύσεις – Άλλαξε το μείγμα


Από τα ακίνητα στις παραγωγικές επενδύσεις – Άλλαξε το μείγμα
Αλλαγή του μείγματος των επενδύσεων στην Ελλάδα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν υφίσταται πλέον το...



Ανδρουλάκης για Τέμπη: Θα το πάμε μέχρι τέλους για να πληρώσουν αυτοί που έχουν ευθύνες


Ανδρουλάκης για Τέμπη: Θα το πάμε μέχρι τέλους για να πληρώσουν αυτοί που έχουν ευθύνες
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξήγησε, στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σ...

ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος έπιασε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ. ευρώ


ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος έπιασε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ. ευρώ
Εκτεταμένη φοδιαφυγή εντόπισε ο αλγόριθμος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω κυκλωμάτων έκδοσης και ...


Οριστική άφεση χρέους με πτώχευση μικρού αντικειμένου


Οριστική άφεση χρέους με πτώχευση μικρού αντικειμένου
Άμεση και οριστική απαλλαγή από τα χρέη τους θα έχουν πολύ σύντομα όσοι επιλέγουν τη διαδικασία της πτώχευσης ...