Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Τα blogs “παρέλυσαν” την τσιμπίδα του νόμου!

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ
- «Σκότωσε την ερωμένη του»…«Ε, θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία!»…
- «Βίασε μια 20χρονη κοπέλα»…
«Ε, το πιθανότερο είναι ότι θα τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης»…
- «Με αποκάλεσε μαλ@*!@, π!*^!η, κλπ.»…
«Ε, κάνε του μήνυση για εξύβριση!»…
-«Το «Χ» blog έγραψε κάτι υβριστικό σε βάρος μου»…
«………….Μμμμ…
Και τώρα;;;»…
Τον τελευταίο καιρό λόγω της «έξαρσης» του φαινομένου των blogs και συνακόλουθα του αντίκτυπου που αυτό έχει, έχει ξεσπάσει «επιδημία» αγωγών κατά διαφόρων blogger.
Και ορθώς, μέχρι ένα βαθμό, διότι η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει την οξεία κριτική και την ειρωνεία, όχι όμως και την εξύβριση, τη δυσφήμηση, τη συκοφαντική δυσφήμηση και την προσβολή της προσωπικότητας των άλλων.

Αιγαίο: Μία απεριποίητη πληγή του Ελληνικού κράτους. Ως πότε;

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ
-Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά με όλο αυτό το story Ελλάδα-Τουρκία (δίκαιο θάλασσας) και κατάλαβα τί ακριβώς γίνεται ή μάλλον δε γίνεται, απογοητεύτηκα πλήρως…
Το θέμα μπορεί να λυθεί εάν βρεθεί, απλούστατα, κάποιος που θα χει τα κότσια και τον τσαμπουκά να το κάνει! «Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας…
Τα λόγια της αυτά προκάλεσαν την οργή μου…γιατί;
Μα για την κοροϊδία, για το παραμύθι που μας έχουν μάθει να πιπιλάμε σαν καραμέλα τόσα χρόνια… «αχ, αυτοί οι άτιμοι οι Τούρκοι, παραβιάσεις επί παραβιάσεων κλπ., κλπ.»…

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΑν αγαπάτε τα παιδιά σας, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας
Μαρκάκης Νίκος
Κωδικός 21381 Βάρος 0,96 kg ISBN 978-960-422-740-2 Σχήμα 16X23.5
Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά Σελίδες 504 Πρώτη έκδοση 2008
Η ανατροπή των εδώ και αιώνες καθιερωμένων ρόλων και η αποσταθεροποίηση της οικογένειας, οδηγούν τα παιδιά σε σύγχυση που δεν τους επιτρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν τη δική τους ταυτότητα.
Συχνά βαδίζουν στα τυφλά, χωρίς καθοδήγηση, πρότυπα ζωής και κυρίως χωρίς αξίες.
Το να είναι κανείς γονέας είναι τέχνη.
Διδάσκεται.
Καλός γονέας δεν είναι πλέον ο θυσιασμένος γονέας, αλλά ο ευτυχισμένος γονέας!
Καλός γονέας είναι αυτός που προσπαθεί να γίνεται καλύτερος.
Κι ας κάνει και λάθη.
Οι τύψεις, οι ενοχές, ο θυμός γίνονται ενέργεια, ενδυνάμωση, δύναμη αλλαγής.
Δε «μεγαλώνουμε» πλέον τα παιδιά μας, αλλά τον εαυτό μας: τις ανάγκες μας, τα θέλω μας, το όραμά μας. Βοηθήστε τα παιδιά σας, βοηθώντας τον εαυτό σας.
Το φροντισμένο «δέντρο» είναι αυτό που δίνει καλό «καρπό».
Συνήθως, κάτω από το μαθησιακό πρόβλημα ή την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού κρύβεται κάποιο ψυχολογικό αίτιο ή/και κάποια δυσλειτουργία της οικογένειας.
Εξάλλου, οι ίδιοι οι γονείς, από άγνοια ή ακόμα και με την πολλή τους αγάπη δημιουργούν κάποιες φορές την ενοχλητική αυτή συμπεριφορά.
Η λύση (που δίνουν) είναι το πρόβλημα.
Η «αγάπη» τους πολλές φορές ευνουχίζει, παραλύει τα παιδιά.
Η αυθεντική αγάπη προπονεί, βοηθά το παιδί να γίνει ο εαυτός του, να αυτοποιηθεί.
Ας αναγνωρίσουμε τ’ αυτονόητο: δεν υπάρχουν προβληματικά παιδιά. Υπάρχουν «κόμποι» που θέλουν λύσιμο ή κόψιμο...
Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως!
Τα ίδια τα παιδιά μάς δείχνουν το δρόμο.
Ας τον ακολουθήσουμε...
Νίκος Μαρκάκης

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΟΡΠΙΑΣ ΖΩΗΣ Συγγραφέας(είς) : ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Κατηγορία(ες) : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία Α έκδοσης: 1/12/2008 Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 2008 Σχήμα βιβλίου : 205x145 Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ Αριθμός σελίδων : 328 ISBN : 978-960-325-785-1 Αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου Περιεχόμενα 1.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΟΡΠΙΑΣ ΖΩΗΣ Κεφάλαια α' - λβ' 2.ΙΣΤΟΡΙΚΟ Πρώτες δημοσιεύσεις Σημείωμα του συγγραφέα Χειρόγραφο/ Εκδόσεις 3. ΑΝΑΔΡΑΣΗ Επιστολές Κριτικές/ Παρουσιάσεις 4. ΣΧΟΛΙΑ 5. ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Μίμος, έπος και προσευχή Συντομογραφίες 6. ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΆνθρωπος στο πηγάδι ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Ελευθερίου Μάνος ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία ISBN : 9789604554430 ΣΕΛΙΔΕΣ : 272 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Το νέο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου. Ένας σαραντάρης συγγραφέας, ο Ηλ, πηγαίνοντας προς την αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων για να φύγει σε εκδρομή, γίνεται, χωρίς να το θέλει, ο πρωταγωνιστής ενός παράξενου ατυχήματος.
Γλιστράει στα σαρκώδη φύλλα των φυτών που έχουν απλωθεί γύρω από τα ερείπια ενός παλαιού αρχοντικού και πέφτει σ’ ένα πηγάδι το οποίο δεν είχε προστατευτικό στόμιο.
Οι τεράστιες ρίζες των δέντρων, που έχουν κατακλύσει το πηγάδι, συγκρατούν την πτώση του σαν δίχτυ ασφαλείας ενός τσίρκου, και δεν σκοτώνεται.
Χτυπάει όμως άσχημα το πόδι του. Θα μείνει μες στο πηγάδι όρθιος, σαν τιμωρημένος και ανακρινόμενος σε αστυνομικό τμήμα, αναλογιζόμενος τη ζωή του, τη ζωή των άλλων, τις περιπέτειες της πατρίδας του, συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα δεν γνωρίζει ακόμη, σε πόσα δεν έδωσε σημασία και τα προσπέρασε.
O Hλ θα αναλογισθεί ακόμα, βασανιστικά όμως, τα κείμενα που γράφει με πολύ κόπο επί τόσα χρόνια, τις ιστορίες τις οποίες δεν άρχισε, και θα ανακαλέσει άλλες, καινούργιες ιστορίες, που είτε του φανερώθηκαν τούτες τις κρίσιμες ώρες του είτε τις άφησε μισές γιατί δεν έβρισκε το τέλος τους.
Ελπίζει ότι η σωτηρία του θα πραγματοποιηθεί όπως εκείνος τη φαντάζεται και με τον ίδιο τρόπο πιστεύει ότι θα σκεφτεί και η φίλη του.
Θα γίνουν όμως έτσι τα πράγματα;
Σε ποια κρίσιμη στιγμή του βίου μας οι φίλοι σκέφτονται τη σίγουρη σωτηρία μας όπως ακριβώς εμείς φανταζόμαστε ότι θα πραγματοποιηθεί;
Μόνο εμείς ξέρουμε πώς είναι να μένει κάποιος ολομόναχος και αβοήθητος σ’ ένα πηγάδι.
Θα σκεφτούν άραγε όσοι μας αγαπούν με τον ίδιο τρόπο;

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ISBN: 978-960-524-268-8 Χαρακτηριστικά: 14,5 x 21 εκ., 347 σελ.
Η ποιητική αυτή σύνθεση του Κώστα Μανουρά είναι άκρως εντυπωσιακή από άποψη μορφής και περιεχομένου.
Σε μια εποχή που η διαλεκτική ποίηση υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, έρχεται ως παρήγορο μήνυμα το έμμετρο αυτό μυθιστόρημα το οποίο ανακαλεί αυτόματα στη μνήμη μας τα λαμπρά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, με κορυφαίο δημιούργημα τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Ο έρωτας και η παλικαριά αποτελούν τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους υφαίνεται η πλοκή του έργου σε μια γλώσσα πλούσια και εκφραστική.
Ο ποιητής έχει αφομοιώσει δημιουργικά την προφορική παράδοση στη διαχρονική της πορεία, αλλά σε κάθε στίχο διαφαίνεται η προσπάθειά του να δώσει το δικό του στίγμα, να παρουσιάσει πτυχές της προσωπικότητάς του με τις επιλογές και τους συνδυασμούς που κάνει, συνειδητά ή μη, για να διαμορφώσει τελικά το ύφος του.
Το ποίημα έχει έντονο διαπροσωπικό υπόβαθρο που του δίνει τον χαρακτήρα του λαϊκού δημιουργήματος, στην επιφάνεια όμως αναδύονται συχνά λυρικές εξάρσεις που παραπέμπουν στην προσωπική, και με την έννοια αυτή, ανεπανάληπτη, δημιουργία.

Ενημέρωση από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Η κυπριακή οργάνωση αποκατάστασης αναπήρων έχει εκδώσει ανοιχτό κάλεσμα για ημερίδα που πρόκειται να διοργανωθεί στην Κύπρο στις 3 του Δεκέμβρη 2009.
Το κείμενο, κάλεσμα βρίσκεται διαθέσιμο στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22058
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την ανεξάρτητη διαβίωση των φοιτητών με αναπηρίες βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22072 και χρειάζεται να διαβαστεί γιατί μακάρι τα προβλήματα των φοιτητών με αναπηρίες να ήταν τόσο απλά και οι λύσεις τους ακόμη πιο απλές.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα προβλήματα και ακόμη χειρότερο δεν είναι τόσο απλή η κοστολόγηση των λύσεων.
Διαβάστε για την αποκατάσταση της όρασης με βλαστοκύτταρα στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22056
Άρση των περιορισμών για την έρευνα με τα βλαστοκύτταρα έχει ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Διαβάστε τη σχετική είδηση στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22076 και ας «κρατάμε μικρό καλάθι».
Η θεραπεία της παράλυσης αναφερθεί τόσο εύκολα και με τόσο απλές πολιτικές.
Ένα ενδιαφέρον κείμενο που αφορά τις δικαστικές περιπέτειες αυτών που αποκτούν κάποια αναπηρία σε κάποιο τροχαίο ατύχημα και βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22066 ένα και ένα δεύτερο κείμενο αντίστοιχου προβληματισμού βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22064
Κατά λάθος εγκυμοσύνη σε ίδρυμα της Λευκωσίας.
Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=22031
Διαβάστε για τηλεοπτικές ιστορίες αγριότητας και βαρβαρότητας στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=21981
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΕραστές
Mια συλλογή από μικρές «ιστορίες» συνοδευόμενες από ασπρόμαυρες εικόνες, μικρά, καθημερινά ενσταντανέ της ζωής με θέμα το ερωτικό πάθος και πρωταγωνιστές όλους τους αιώνιους και αμετανόητους εραστές.
Είναι ένα πρωτότυπο άλμπουμ που βασίζεται στην ιδέα της αμφίσημης και ταυτόχρονα αμφίδρομης λειτουργίας κειμένου-εικόνας που μπορεί να αγοραστεί σαν δώρο από όλους.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΛΗΤΟΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ 1430-1930 Αριθμός Περιορισμένων Αντιτύπων: Γλώσσα Έκδοσης:Ελληνικά Σελίδες:248 Διαστάσεις:26,5 x 28 εκ. Τιμή:90 € ISBN:978-960-7265-91-3 Εκδοτικός Οίκος:ΜΙΛΗΤΟΣ
Περιγραφή: Ο τόμος αυτός είναι ένα «πανόραμα» του περιηγητικού φαινομένου σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη.
Συγκεντρώνει –σε ελληνική μετάφραση– επιλεγμένες αγγλικές, αμερικανικές και γαλλικές περιηγητικές πηγές για την πόλη κατά την περίοδο 1430-1930.
Περιλαμβάνει επίσης αναλυτικό βιβλιογραφικό κατάλογο των περιηγητών που εντόπισαν οι συγγραφείς και συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα για τον καθένα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/3/ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/3 ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΡΑ 19:00 ΤΕΤΑΡΤΗ 11/3 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΡΕΣ 18:00 & 21:00

Πάγωμα μισθών, φόροι στα καύσιμα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Μισθοί στον πάγο και φόροι - φωτιά Τα αφήνει όλα ανοιχτά ο Παπαθανασίου με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Έτοιμη να προχωρήσει σε επώδυνα μέτρα είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες, ο οποίος άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παγώματος των μισθών στο Δημόσιο.

Ευρώπη-κρίση τους φέρνουν πιο κοντά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΛειώνουν οι πάγοι Γιώργου - Σημίτη Τετ-α-τετ την Πέμπτη με αφορμή την κρίση και την απαξίωση της Ελλάδας στην Ευρώπη ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Λειώνουν οι πάγοι στις σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.
Η συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στο γραφείο του προέδρου του Κινήματος, στη Βουλή, θεωρείται και είναι το πρώτο βήμα για την «πανστρατιά» στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης με τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ "Ο ΔΙΓΕΝΗΣ" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ» ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 μ.μ. ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ (ΕΝΑΝΤΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ). ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σύλλογος Ποντίων Ρόδου "Ο Διγενής" Αλ. ΠαναγούληΡόδος Τ.Κ. 85100 Τηλ & Fax: 2241035553 digenis08@gmail.com ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόγραμμα 15ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Σάββατο 21.03.2009 Ώρα προσέλευσης: 14:00 Χαιρετισμοί1. «Σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής νεολαίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» Ομιλητές:- Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών- Κώστας Τσουκαλάς, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΘα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση - διάλογος με την συμμετοχή όλων τωννεολαίων 2. «Ποντιακή Νεολαία στον κόσμο του σήμερα» • Αφιέρωμα στην Ποντιακή Νεολαία της Γεωργίας Παρουσίαση: Γιώργος Νικολαϊδης • Αφιέρωμα στα αδέρφια μας των ΗΠΑ και του Καναδά Προβολή βίντεο της Σεβαστής Συμμεωνίδου • Προβολή του ντοκυμαντέρ “Πόντος” (www.pontosmovie.com) Σενάριο-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Στεφανίδης • «Ένα ποντιόπουλο στήν κορυφή του κόσμου!» Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Παραολυμπιονίκης Δείπνο-Παρακάθ’ Κυριακή 22.03.2009 Ώρα προσέλευσης: 10:00 1. «Εν πολύχορδον όργανον έκ Πόντου Κεμανές»Ομιλητής: Γιώργος Πουλαντζακλής 2. Θέματα Ποντιακής νεολαίας: Εισήγηση-διάλογος πάνω σε διάφορα επίκαιρα θέματα της Ποντιακής νεολαίας Ευρώπης. ΛήξηPress Release 15. Congress of the Pontian Youth in EuropeAgenda:Saturday, 21st of March 2009Start: 2 pmSalute of invited guests1. Greek Youth – Which are the problems they are facing in their daily life, in Greece and abroadAn open discussion will follow with plenty of interesting questions and feelingsSpeakers:- Foteini Tsalikoglou, Professor of psychology, Panteion University Athens- Kostas Tsoukalas, Professor of sociology, University Athens2. Pontian Youth all over the world• The pontian youth of Georgia (Caucasus)Speaker: Georgios Nikolaidis• The pontian youth in the United States of America and in CanadaPictures and film Sewasti Symmeonidou• Filmlet PONTOS ( www.pontosmovie.com )Producer and director Panagiotis Stefanidis• A pontian at the top of the worldParaolympian Charalambos TaiganidisDinner – Parakath, dancing until the early morning hoursSunday, 22nd of March 2009Start: 10 am1. Kemanes – The big unknown of the pontian world of instrumentsSpeaker: Georgios Poulantsaklis2. Miscellaneous – Suggestions and announcements from the Pontian Youth CommitteeEnd ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ www.osepe.de ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης Δέσποινα Οργαντζίδου Πρόεδρος Μιλτιάδης Ανδρεανίδης Αντιπρόεδρος Α 'Όλγα Φραγγίδου Αντιπρόεδρος Β' Κωνσταντία Μυρίδου Γ.Γραμματέας Ζωή Τσαμασλίδου ΤαμίαςΝικόλαος Γιαμάκης Υπεύθυνος Νεολαίας Πηνελόπη Πολυματίδου Υπεύθυνη Ιματιοθήκης Παντελής Γιαννουλίδης Υπεύθυνος Αιμοδοσίας Ελένη Καλαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών Ώρες Πρόβας: Τμήματα ΚυριακήςΠαιδικό Αρχάριο 16:00-17:00 Παιδικό Προχωρημένο 17:00-18:30 Παιδικό Παραστάσεων 18:00-19:30 Εφηβικό 19:00-20:30 Βασικό Παραστάσεων 20:00-21:30 Βασικό Χορευτικό 21:00-22:30 Τμήματα Δευτέρας Ενηλίκων Προχωρημένο 17:30-19:00 Ενηλίκων Αρχάριο 19:00-20:30 Τμήμα Εκμάθησης χορού Σέρρα 20:30-22:00 Χοροδιδάσκαλος: Νικολαΐδης Κων/νος Λύρα: Φερενίδης Σάββας Τσοπουζίδου Πελαγία ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Αθανασίου Διάκου 26 Τ.Κ. 56533 Πολίχνη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. & Fax 2310666810 www.pontioipolichnis.gr info@pontioipolichnis.gr ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83 Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195 info@psomiadion.gr Αθήνα 22.01.2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις: ● Σάββατο 14/03/2009 και ώρα 21:30 θα πραγματοποιηθεί o ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», στο ποντιακό κέντρο «ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ», Πειραιώς 68, Μοσχάτο. ● Κυριακή 15/03/2009 και ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί o ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων «ΟΙ ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΕΣ», στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΜΑΔΡΥΑΔΕΣ», 21ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρμι. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας. Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ερμίδου Γεωργία

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Χελάνδιον

Χελάνδιον: Βυζαντινό πολεμικό πλοίο με δύο ιστούς.
Εκινείτο με κουπιά αλλά και με τη βοήθεια δύο τετράγωνων πανιών, ένα σε κάθε ιστό.
Όπως διαπιστώνουμε από την εικονογραφία της εποχής ήταν εφοδιασμένο με έμβολο, το οποίο βρισκόταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στην πλώρη του έφερε ειδική κατασκευή για να εξακοντίζεται το υγρό πυρ.
Αν και τον 9ο αι. πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τύπο πλοίου στο β΄μισό του 10ου αι. κατέληξε να ταυτισθεί με τον δρόμωνα.
Στο κατάστρωμά του επέβαιναν πολεμιστές που επεδίωκαν την από κοντά μάχη με τον εχθρό. Συχνά χρησιμοποιήθηκε σαν ιππαγωγό.
Χελάνδιον < (ε) χέλ(υς) = χέλι + καταλ. -άνδιον
Θέμα της εβδομάδας: Ιστορία - Βυζαντινά πλοία
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Συρία: Πιθανή μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics «Πιθανή θα ήταν μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ αλλά κανονικές σχέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν μόνο εάν το Ισραήλ έθετε τέλος στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Ισως υπάρξει μια πρεσβεία και τήρηση των τύπων αλλά εάν θέλει κάποιος ειρήνη θα πρέπει να είναι εκτενής», δήλωσε ο αλ-Ασαντ μιλώντας στην ημερήσια εφημερίδα των ΗνωμένωνΑραβικών Εμιράτων, «al-Khaleej».

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΙΔΑΝΟΣΧΙΛΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΒΡΟΧΗ ΜΕΣΣΑΡΗ -ΤΡΑΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ Σελίδες: 448 Διαστάσεις: 21x14 εκ. Ημ/νία Εκδοσης: 01-05-2008
ISBN: 978-960-335-129-0
Η Αγγέλα...η Έλενα...η Βιργινία...η Άντζελα... Τέσσαρες γυναίκες,τέσσαρες γενιές, διαποτισμένες από την αισθητικη μαγεία του έργου ενός ξεχασμένου ποιητή, βιώνουν τις πιο συγκλονιστικές δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
Δεινά πολέμων,καταστροφές,κοινωνικές αναταραχές και ανακατατάξεις,διαψευσμένες ελπίδες,την προδοσία και το θάνατο,ακολουθώντας τη δική της μοίρα η κάθε μια,ανάλογα με τυχαίες και όχι συγκυρίες, με τον ψυχισμό της,την ευαισθησία,τη γενναιότητα,την εσωτερική τρυφεράδα,την αποφασιστικότητα,την παραίτηση,την αγωνιώδη αναζήτηση τoυ απόλυτου έρωτα...... ΜΕΣΣΑΡΗ -ΤΡΑΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗΟ Τεχνίτης της θάλασσας, Μυθιστορηματική Βιογραφία
Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη
ISBN 978-960-89797-8-9 σελίδες 224
Όταν η επιθυμία δουλεύεται μεθοδικά και με μεράκι, τότε το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά. Μια ευαίσθητη και γεμάτη ρεαλισμό μυθιστορηματική βιογραφία του Ραφαήλ Μελαχροινού, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ναυπηγούς.
Ο Ραφαήλ Μελαχροινός γεννήθηκε στην Ύδρα.
Εκεί συνάντησε και τον έρωτα της ζωής του, την Ασπασία, με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν δέκα παιδιά.
Ξεκινώντας ως μαθητευόμενος τεχνίτης ξύλινων σκαριών στην Ύδρα, κατάφερε με επιμονή και πείσμα να στήσει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυπηγικές εταιρείες και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο εξωτερικό.
Μετά το θάνατό του, τα γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στον Πειραιά.
Στο «Όλγα», ένα από τα ιδιόκτητα σκαριά της οικογένειας, γυρίστηκαν σκηνές και από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία Έξοδος, ενώ πολλά από τα πλοία της οικογένειας μνημονεύονται σε βιβλία της εποχής.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΑγνοδίκη Συγγραφέας: Σπύρος Ζερβός Σελίδες: 286 ISBN: 978-960-6748-39-4
Δίψαγε για μάθηση, για έρωτα, η ψυχή της επιθυμούσε να ορίζει η ίδια τον εαυτό της κι έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση...
Μεταμφιεσμένη σε άντρα, πήρε το δρόμο για την Ηροφίλιο Ιατρική σχολή της Αλεξάνδρειας. Εκεί γνώρισε τον έρωτα, τον δόλο, την απόρριψη, αλλά μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα Μαιευτήρας - Γυναικολόγος κι επέστρεψε στην πατρίδα της για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία και την αποδέσμευση όλων των Ελληνίδων. Η Αγνοδίκη η Αθηναία γεννήθηκε σε μια εποχή που τα πάντα ορίζονταν από τους άντρες.
Δεν είχε δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, ακόμα και στον έρωτα.
Κάθε της κίνηση ήταν ελεγχόμενη από τον εκάστοτε άντρα που εξουσίαζε τη ζωή της, είτε αυτός ήταν πατέρας, είτε ένας υποψήφιος σύζυγος, επιλεγμένος σύμφωνα με τα δεδομένα της οικογένειας.
Έπρεπε να εναντιωθεί σε αυτή την καταπίεση, να βρει τρόπους να ξεφύγει από τη φυλακή της ακόμα και αν αυτό απαιτούσε θυσίες μεγαλύτερες από εκείνες που είχε φανταστεί... Η Αγνοδίκη η Αθηναία είναι ένα υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο της Αθήνας του 3ου αι. π.Χ. Τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία γι' αυτήν μας τα έχει αφήσει ο μεταγενέστερος Ρωμαίος συγγραφέας Υγίνος Γάιος-Ιούλιος, ο οποίος υπήρξε Διευθυντής της Παλατινής βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Η Αγνοδίκη ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη φεμινίστρια της εποχής της και έσπειρε τον πρώτο σπόρο της ισότητας των δύο φύλων.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣΘαυμαστός καινούριος κόσμος ΧΑΞΛΕΫ ΑΛΝΤΟΥΣ
Σχήμα:21X14 Αρ Σελίδων:288 ISBN:00000130
Γλώσσα: Ελληνικά Mετάφραση:Ελένη Κυπραίου
Το προφητικό αριστούργημα του Άλντους Χάξλεϋ, σήμα κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο η ραγδαία επιστημονική εξέλιξη και πρόοδος, η ανάπτυξη των υλικών όρων ζωής στη σύγχρονη εποχή και μαζί η αυταρχική εξουσία.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΟ κώδικας του Αρχιμήδη
Τα μυστικά του πιο σπουδαίου παλίμψηστου στον κόσμο
ΡΕΒΙΛ ΝΕΤΣ – ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΟΕΛ
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
ISBN: 978-960-221-397-1Διαστάσεις: 23Χ16 Σελίδες: 345 Έκδοση: Νοέμβριος 2007
Πληροφορίες και σχόλια:
Ο Ρεβίλ Νετς δεν πίστευε στα μάτια του όταν άνοιξε το e-mail του μια μέρα του 1998.
Καιρό τώρα ετοίμαζε μια νέα μετάφραση και έκδοση όλου του έργου του Αρχιμήδη, και η σημαντικότερη πηγή κειμένων που του έλειπε ήταν ένα γνωστό αλλά χαμένο βυζαντινό παλίμψηστο.
Το ηλεκτρονικό γράμμα έλεγε ότι το πολύτιμο αυτό χειρόγραφο είχε αίφνης εμφανιστεί. Και ήταν έτοιμο να βγει σε δημοπρασία των Κρίστις στη Νέα Υόρκη...
Στον Κώδικα του Αρχιμήδη, ο Νετς, μαζί με τον Γουίλιαμ Νοέλ, έφορο του μουσείου στο οποίο κατέληξε το παλίμψηστο μετά την αγορά του έναντι 2.000.000 δολαρίων από άγνωστο πλειοδότη (σημειωτέον ότι στη δημοπρασία πήρε μέρος χωρίς επιτυχία και το ελληνικό κράτος), παρακολουθούν το απίστευτο ταξίδι αυτού του αρχαίου κώδικα από τη γέννησή του σ' ένα μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης και την εξορία του στους Αγίους Τόπους και στην εμπόλεμη Ευρώπη, μέχρι την πρόσφατη επανεμφάνισή του στις ΗΠΑ.
Στη διαδρομή αυτή, έχοντας ανακυκλωθεί σαν προσευχητάριο γραμμένο πάνω στο αρχαίο κείμενο, υπέστη σοβαρές φθορές και έμεινε ξεχασμένο σε βιβλιοθήκες και υπόγεια.
Σήμερα, χάρη σε μια εντυπωσιακή διεθνή συνεργασία που περιλαμβάνει συντηρητές χειρογράφων, ειδικούς της ηλεκτρονικής απεικόνισης, κλασικούς φιλολόγους και σύγχρονους μαθηματικούς, τα χαμένα κείμενα και σχεδιαγράμματα του Αρχιμήδη έρχονται επιτέλους στο φως.
Όπως προκύπτει από το βιβλίο, τμήματα του Κώδικα που μπόρεσαν να διαβαστούν για πρώτη φορά δείχνουν ότι ο Αρχιμήδης είχε μια αντίληψη του «απείρου» που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, ήταν δε ο πρώτος ο οποίος ασχολήθηκε σοβαρά με τη συνδυαστική.
Όπως υποστηρίζει ο Νετς, αν το μαθηματικό του έργο, που τώρα αποκαλύπτεται σ' όλο του το εύρος και το βάθος, προστεθεί στις πιο γνωστές συμβολές του στη φυσική και τη μηχανική, γίνεται ολοφάνερο ότι ο Αρχιμήδης είναι «ο πιο σημαντικός επιστήμονας που έζησε ποτέ». « .
Η κατάσταση του χειρογράφου δεν είναι καθόλου καλή.
Στην πραγματικότητα η κατάστασή του ήταν κακή ήδη την εποχή που το μελέτησε για πρώτη φορά ο Χάινμπεργκ, στις αρχές του 20ού αιώνα . . .
Σήμερα όμως το χειρόγραφο διαβάστηκε στο σύνολό του, χάρη στη βοήθεια που πρόσφερε η σύγχρονη τεχνολογία. Χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός διαφόρων τεχνικών.
Εξελιγμένες τεχνικές ψηφιακής φωτογράφησης (πολυφασματική απεικόνιση, απεικόνιση φθορισμού ακτίνων Χ), τεχνικές επεξεργασίας και βελτιστοποίησης της ψηφιακής εικόνας, ενώ σχεδιάστηκε και ένα ειδικό λογισμικό αναγνώρισης χαρακτήρων (ΟCR).. . .
Τρία από τα επτά κείμενα του Αρχιμήδη που περιέχει το παλίμψηστο δεν ανευρίσκονται σε κανένα άλλο από τα γνωστά χειρόγραφα του Αρχιμήδη, και αυτό ακριβώς είναι που καθιστά ανεκτίμητη την αξία του.
Αν δεν υπήρχε το παλίμψηστο, δεν θα γνωρίζαμε τα εν λόγω έργα του Αρχιμήδη και επομένως η εικόνα που θα είχαμε για την επιστημονική προσωπικότητά του θα ήταν περιορισμένη και ατελής.» Aπό συνέντευξη στο Focus του Γιάννη Χριστιανίδη, επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παγίως η αναψηλάφηση υπολειμμάτων δεν είναι «γκλαμουράτη» δουλειά.
Ακόμη και αν δεν αναφερόμαστε σε ρακοσυλλέκτες, πόσοι ανατόμοι, αναστηλωτές μνημείων, συντηρητές χειρογράφων κ.ο.κ. κερδίζουν έστω και ένα πεντάλεπτο δημοσιότητας στη σταδιοδρομία τους;
Αλλάζουν όμως τα πράγματα όταν το έργο τους πρωταγωνιστεί σε μια σημαντική αποκάλυψη. Από την πρώτη έκδοση της «Ανατομίας ενός εγκλήματος» ως τις πρόσφατες τηλεοπτικές σειρές με ντετέκτιβ «κομπιουτεροανατόμους», το κοινό κρατάει την αναπνοή του για τη λύση του αινίγματος.
Εν προκειμένω η περίπτωση εντάσσεται απόλυτα σε αυτή τη συνταγή επιτυχίας. Ο μελετητής αρχαίων κειμένων Ρεβίλ Νετς και ο έφορος μουσείου Γουίλιαμ Νοέλ συνέγραψαν ένα καταπληκτικό θρίλερ αναδόμησης του παρελθόντος.
Αυτό το επίτευγμά τους θα ήταν από μόνο του αρκετό για να σας πούμε «διαβάστε το». Ωστόσο για τους εδώ αναγνώστες το θέμα τους είναι τέτοιο που προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Πρόκειται για την πιο σημαντική νέα προσθήκη στα όσα γνωρίζαμε για το επίπεδο διανόησης των αρχαίων προγόνων μας. Και μάλιστα για τον συγκλονιστικότερο επιστήμονα όλων των εποχών, τον Αρχιμήδη.Ο «συγκλονιστικότερος», ο «μεγαλύτερος»...
Σας φαίνεται υπερβολική η δήλωση; Δεν θα είναι όταν τελειώσετε την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.
Διότι η επιτυχία των συγγραφέων είναι τριπλή:
Στο ένα επίπεδο κρατούν εναργή την προσοχή μας με την απίστευτη περιπέτεια ενός πακέτου χειρογράφων ανά τους αιώνες και τις χώρες. Ποιος κατέγραψε τα ευρήματα του σοφού των Συρακουσών; Ποιος τα έκλεψε; Ποιος τα μετέγραψε;
Ποιος τα βρήκε; Ποιος τα πρωτοδιάβασε;
Ποιος τα πούλησε; Ποιος τα αγόρασε;.. Σε δεύτερο επίπεδο, μας συγκινούν με την επιμονή και την επιμέλεια που δείχνουν - αυτοί, οι «κουτόφραγκοι» - στο να εξιχνιάσουν γράμμα προς γράμμα και λέξη προς λέξη το τι κρύβεται κάτω από τα αλλεπάλληλα στρώματα γραφής (παλίμψηστο γαρ). Μια πραγματική επιστημονική και τεχνολογική οδύσσεια για να διαβάσουν σωστά τους Ελληνες... Και έπειτα, στο τρίτο επίπεδο, μας συγκλονίζουν με τα όσα γράφουν για τον Αρχιμήδη. Τα όσα ανακαλύπτουν και μας αποκαλύπτουν, σιγουρεύουν τα υπερθετικά που αρμόζουν στον άνδρα. Μια διάνοια αξεπέραστη, ένας εξερευνητής ακαταμάχητος. Ανίκητος εδώ και 21 αιώνες!Οπως προκύπτει από τα επτά κείμενα του Αρχιμήδη που βρίσκονται στον «Κώδικα» και μπόρεσαν να διαβαστούν για πρώτη φορά, ο Αρχιμήδης είχε μια αντίληψη του «απείρου» που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη συνδυαστική. Οπως υποστηρίζει ο Νετς, αν το μαθηματικό του έργο προστεθεί στις πιο γνωστές συμβολές του στη φυσική και στη μηχανική, γίνεται ολοφάνερο ότι ο Αρχιμήδης είναι «ο πιο σημαντικός επιστήμονας που έζησε ποτέ».... Ισως τώρα νιώθετε ότι χάσαμε περισσότερα από όσα νομίσαμε όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπόρεσε το 1998 να κερδίσει τη δημοπρασία του παλίμψηστου. Ωστόσο δεν χάσαμε τίποτε. Το ίδιο το παλίμψηστο είναι ένα θλιβερά σαρακοφαγωμένο «υπόλειμμα». Αλλά η παραχώρησή του στην «επιστημονική ανατομία» και η γνώση που ξεπήδησε από την ψηφιακή ψηλάφησή του αντιστάθμισαν υπέρμετρα την «απώλεια». Η ανθρωπότητα ολόκληρη κέρδισε από τη νέα γνώση. Εμείς, οι Ελληνες, ας διαβάσουμε αυτή την υπέροχη παρακαταθήκη (με την εξαίρετη μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη) και ας ρουφήξουμε την έμπνευση που τόσο μας λείπει!ΥΓ.: Επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες για τον παλίμψηστο «Κώδικα του Αρχιμήδη» θα βρείτε στον ειδικό δικτυακό τόπο που διατηρεί για αυτόν ο Νοέλ: http://www.archimedespalimpsest.org/ ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, Το ΒΗΜΑ, 17/02/2008