Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΑΠΕΣ

Μέσα από τα τραγούδια, μας δίνεται η δυνατότητα περάσουμε όμορφα, να γελάσουμε, να κλάψουμε, αλλά περισσότερο απ' όλα να προβληματιστούμε! Αλλωστε ο "στόχος" ενός τραγουδιού, είναι αυτός. Ο Προβληματισμός. Μέσα από τους στίχους "φωτογραφίζει" τις στιγμές μας. Φωτογραφίζει τα προβλήματά μας και δίνει τη δική του λύση. Πόσοι όμως είναι έτοιμοι για τη λύση αυτή; Πόσοι "βλέπουν" μέσα τους, μέσα στην ψυχή τους το πρόβλημα προκειμένου να αναζητήσουν την λύση του στο τραγούδι; Το βίντεο είναι από το .greektube αφιερωμένο εξαιρετικά!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΕκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη» του Κ.Μ.Σ.Τ. για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στο Κ.Μ.Σ.Τ., Μονή Λαζαριστών Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε γλαύκωμα.
Ο Ντεγκά άρχιζε να χάνει την όραση του στα 30 του.
Ο Κλοντ Μονέ είχε καταρράκτη.
Τα έργα τους όμως, διαχρονικά «βλέπουν» το… σήμερα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού («βοήθημα των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης») την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -στο πλαίσιο του προγράμματος προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη»- διοργανώνει μια εκδήλωσηενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών σε σχέση με την τέχνη.
Μια εκδήλωση για την άρση των αποκλεισμών σε μια προσπάθεια κοινωνικής αφύπνισης. Εκατό μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συνοδευόμενα από τους καθηγητές των εικαστικών τους θα επισκεφτούν το χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (Μονή Λαζαριστών), όπου θα υπάρχουν απτικά έργα από τις εκθέσεις «Εικαστικό Πανόραμα» και «Η Ελληνική Χαρακτική σήμερα», που θα συνοδεύονται από τα σχετικά κείμενα σε γραφή Braille και σε γραφή βλεπόντων.
Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος με βίντεο από την παραγωγή των έργων και τις επισκέψεις που έγιναν πέρσι τον χειμώνα στο Μουσείο, καθώς και βίντεο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την εκπαίδευση και την κινητικότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με εργαστήρι, όπου οι μαθητές θα δημιουργήσουν τις δικές τους απτικές αναπαραγωγές τριών έργων της συλλογής Κωστάκη (συνημμένες φωτογραφίες), με την καθοδήγηση των συνεργατών που κάνουν την παραγωγή των απτικών έργων στις εκθέσεις μας, τα μέλη του ΠΣΤ-ΠΕΚΜ και της Σχολής Τυφλών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και παιδιά από τη Σχολή Τυφλών. Οι μαθητές θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες: η 1η ομάδα στις 10:00-11:30, η 2η ομάδα στις 12:00-13:30, η 3η ομάδα στις 16:30-18:00 και η 4η ομάδα στις 18:00-19:30. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα το πρόγραμμα προσβασιμότητας «Αγγίζοντας την τέχνη» εφαρμόζεται αυτό το διάστημα στην Ρόδο (1η Triennale Χαρακτικής Μεσογείου), και στην Αθήνα (έκθεση «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας», Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Πρόκειται για δράσεις που μαζί με την εκδήλωση στις 15 Οκτωβρίου, εντάσσονται στη λίστα δράσεων για τον Οκτώβριο-μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (Art Beyond Sight Awareness Month) του διεθνούς δικτύου “Art Beyond Sight”, μέλος του οποίου είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Συντελεστές Προγράμματος «Αγγίζοντας την Τέχνη»Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Συντονισμός: Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Παραγωγή έργων αφής: Κυριάκος Αγκούτογλου (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος- Ιστορικός), Γεωργία Λίλη (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος- Ιστορικός), Δάφνη Νούλη, (Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.), Ελένη Τσόνη (Συντηρήτρια έργων Τέχνης και έργων ζωγραφικής) και Λάζαρος Καραγιαννίδης (Πτυχιούχος Τμήματος Αρχαιολογικού –Ιστορικού του Α.Π.Θ.).
Συγγραφή κειμένων ανάλυσης έργων τέχνης: Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ.), Εύη Βολογιαννίδου (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός), Νικολίνα Μανώλη (Απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης- Μουσειοπαιδαγωγός), Εύη Παπαβέργου (Επιμελήτρια εκθέσεων-Μουσειοπαιδαγωγός) και Ολυμπία Τσακιρίδου (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειοπαιδαγωγός) Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών –ΠΕΚΜ
Συντονισμός-περιγραφή απτικών έργων: Ελένη Καρυπίδου, Οργανωτική Γραμματέας, Χριστίνα Μπλαβάκη, Μέλος Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών
Συντονισμός: Κατερίνα Αθανασιάδου, Διευθύντρια, Λεία Αβραάμ, Εκπαιδεύτρια κινητικότητας
Παραγωγή έργων αφής: Verena Bartoschek & Nicolas Papageorgiou, Εθελοντές στο Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας «Νέα Γενιά σε Δράση», επιχορηγούμενο από το Ινστιτούτο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς INFO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21- Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 589140-1 & 143, Fax. 2310 600123
info@greekstatemuseum.com ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αγίας Θεοδώρας 3, 54623, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 250111, Fax. 2310 250677
pst8pekm@otenet.gr ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «Ο ΗΛΙΟΣ»-ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ
Βασ. Όλγας 32, 54641, Θεσσαλονίκη Τηλ.2310 830095
hlios@otenet.gr Γραφείο Τύπου Κ.Μ.Σ.Τ.Γιώτα Σωτηροπούλου κιν.6972336261 Τ.2310589152, Φ.2310589210

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ, 1942-1944 26 Σεπτεμβρίου 2008 - 19 Οκτωβρίου 2008 Καλλιτέχνες : ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ παρουσιάζει έκθεση με τίτλο: «ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ, 1942-1944» από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008 στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 - δίπλα στο Εθνικό Θέατρο).
Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Museu Valencia de la il-lustraci i de Modernitat-MuVIM, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008, αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε ο Μελετζής στο διάστημα 1942-1944 και είναι τυπωμένες από τον ίδιο.
Οι φωτογραφίες του Μελετζή από την αντίσταση που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1944), επανεκτίθενται μετά από 50 και πλέον χρόνια.
Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Museu Valenca de la il-lustraci i de Modernitat-MuVIM , στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή στο αντάρτικο χρονολογούνται τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Όλυμπο· οι δεύτερες στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1943.
Τον Φεβρουάριο του 1944, ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, ο Μελετζής οργανώνει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά, συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και τη Θεσσαλία, με στόχο να πραγματοποιήσει, όπως ο ίδιος αναφέρει, «το μεγάλο χρέος του, να απαθανατίσει τον αγώνα του Ελληνικού λαού που αγωνιζόταν για το ξεσκλάβωμα της Ελλάδας».
Η πίστη του στον αγώνα οδήγησε τον Μελετζή να αποτυπώσει «το ηρωικό μεγαλείο που κυριαρχούσε και λαμποκοπούσε στα μάτια των ανταρτών».
Η ηρωική μορφή -ο τύπος του ήρωα πολεμιστή, ως έμβλημα μεγαλείου και δύναμης- αποδόθηκε ιδανικά από τον Μελετζή, ο οποίος σε αρκετές λήψεις εμπλούτισε αυτή την ιδέα με στοιχεία ρητορικής έξαρσης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Nicolás Sanchez Durá και Νίνα Κασσιανού και οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο Σπύρου Μελετζή και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Ο Σπύρος Μελετζής γεννήθηκε στην Ίμβρο το 1906.
Εκεί τέλειωσε το δημοτικό και το Σχολαρχείο.
Το 1923, όταν η Ίμβρος παραχωρήθηκε στην Τουρκία, κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη και από κει στην Αθήνα.
Στην τέχνη της φωτογραφίας μυήθηκε από άξιους δασκάλους, καλλιτέχνες με υψηλή αισθητική, γνώσεις και πείρα του σκοτεινού θαλάμου, όπως ο φωτογράφος των ανακτόρων Μπούκας και ο Γεραλής. Δεν ήταν όμως φτιαγμένος για τον κλειστό χώρο του στούντιο, γι΄αυτό η πρώτη φωτογραφική επαφή του με τη φύση και ειδικά την ηπειρώτικη γη, καθόρισε και τη μελλοντική πορεία της δουλειάς του.
Μετά από περιοδεία και φωτογράφηση 22 μηνών έκανε στα Ιωάννινα, το1938, την πρώτη του έκθεση με θέμα τη φύση αυτή της Ηπείρου.
Η έκθεση αυτή μεταφέρθηκε και στην Αθήνα εντυπωσιάζοντας και αποσπώντας επαινετικές κριτικές.
Το 1939 φωτογράφισε την Κεφαλλονιά.
Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο φακός του κατέγραψε την Αντίσταση του ελληνικού λαού.
Ο Μελετζής έγινε ο επίσημος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης και άρχισε να φωτογραφίζει διάφορα γεγονότα που πραγματοποιούνταν από τις πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις, με κυριότερες την ίδρυση της ΠΕΕΑ, το Γενικό Στρατηγείο, τη Σχολή της Ρεντίνας, τα διάφορα νοσοκομεία και ιατρεία, καθώς και σκηνές από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες.
Σταθμό στην καριέρα του θα αποτελέσει η προσωπική του έκθεση με θέμα την Ελλάδα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βιέννη το 1993.
Το έργο και η προσφορά του έχουν αναγνωρισθεί και ο ίδιος έχει κατ' επανάληψη τιμηθεί από διάφορους φορείς με κορυφαία τιμητική διάκριση την απονομή του Σταυρού του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, το 1995.
Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 2003.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.-2 μ.μ.Τρίτη & Πέμπτη 6 - 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗΚύκλος προβολών «Ταινίες από το αρχείο του Μίμη Κουγιουμτζή Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Κάρολο Κουν πραγματοποιείται κύκλος προβολών με ταινίες από το αρχείο του Μίμη Κουγιουμτζή.Το πρόγραμμα των προβολών περιέχει:-
«Αφιέρωμα στον δάσκαλό μας», ντοκιμαντέρ των Μίμη Κουγιουμτζή και Σάκη Μανιάτη με αφορμή τον εορτασμό 40 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1977).-
«Ο ήχος του όπλου», προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη.
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Σκηνικά–κοστούμια: Γιώργος Πάτσας.
Μουσική επιμέλεια: Ρηνιώ Παπανικόλα (1988).
- Προβολή του κινηματογραφικού ντοκουμέντου της σειράς «Μονόγραμμα» που γυρίστηκε το 1982 στο Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι του Κάρολου Κουν.
Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος.
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης.
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη.
Από το Αρχείο Ηρώς και Γιώργου Σγουράκη.
- Προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης των «Αχαρνέων» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1976.
Μετάφραση: Λεωνίδας Ζενάκος.
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Σκηνικά -κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
- «Μόνος φέρω φορτίο βαρύ» Προβολή της ταινίας του Μίμη Κουγιουμτζή η οποία βασίζεται σε λήψεις από πρόβες, συζητήσεις και παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης (1994).
- Προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης των «Περσών» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1976.
Μετάφραση: Πάνος Μουλάς.
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.
Σκηνικά–κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης.
Μουσική: Γιάννης Χρήστου.
Διάρκεια 18/10/2008-19/10/2008 και 01/11/2008-02/11/2008 Χώρος Αθήνα Μουσείο ΜπενάκηΑμφιθέατρο Κτήριο Οδού Πειραιώς
Ώρες 10.00 - 22.00 Διοργάνωση Μουσείο Μπενάκη

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ"Η οικονομική κρίση του 2008 και η σημάσια της"
ISBN: 978-960-14-1835-3 Αρ. σελίδων: 288 Υπότιτλος: «Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση», γράφει ο Τζορτζ Σόρος για το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής δυσπραγίας που επεκτείνεται σε όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου.
Εν μέσω της εδώ και δεκαετίες πιο σοβαρής χρηματοοικονομικής αναστάτωσης, ο θρυλικός επενδυτής Τζορτζ Σόρος ερευνά τις απαρχές της κρίσης και τις μελλοντικές επιπτώσεις της.
Ο Σόρος, το εύρος της εμπειρίας του οποίου στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι απαράμιλλο, τοποθετεί την τρέχουσα κρίση στο πλαίσιο δεκαετιών μελέτης για το πώς τα άτομα και οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τους κύκλους της οικονομικής ανόδου-πτώσης, που διέπουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Αυτό το συνοπτικό δοκίμιο, που συνδυάζει την πρακτική διορατικότητα με τη φιλοσοφική εμβάθυνση, αποτελεί μια ανεκτίμητη συνεισφορά για την κατανόηση των μεγάλων πιστωτικών κρίσεων και των επιπτώσεών τους στην κάθε χώρα και στην παγκόσμια οικονομία. Η δύναμη του Τζορτζ Σόρος είναι ότι, συλλαμβάνοντας τη συνολική εικόνα, προσδιορίζει πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να υπάρξει βελτίωση.
Ένα επίκαιρο βιβλίο, στο οποίο ο μοναδικός συνδυασμός της αφοσίωσης του Τζορτζ Σόρος στη φιλοσοφία, της εμπειρίας του στον χρηματοπιστωτικό τομέα και το πολιτικό του πάθος δημιουργούν ένα κείμενο εμβριθές και ευανάγνωστο, που δίνει απαντήσεις στα επίκαιρα οικονομικά ζητήματα.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως το κυρίαρχο παράδειγμα ―ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές τείνουν προς την ισορροπία και οι αποκλίσεις από αυτή είναι τυχαίες― είναι εσφαλμένο και παραπλανητικό και μόνο αναζητώντας ένα νέο εννοιολογικό πλαίσιο για το πώς πραγματικά λειτουργούν οι αγορές θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και καταβαράθρωση.
"Πέντε σταυροδρόμια μέχρι τον παράδεισο"
ISBN: 978-960-14-1829-2 Αρ. σελίδων: 296 Υπότιτλος: »Κέρδισα τη Λόρνα και ό,τι κερδίζω το κρατάω.
Τίποτα, ούτε καν η σκιά του Φίλιπ Μπάρτελς, δε θα μπει ποτέ ανάμεσά μας.
Ήμουν καλύτερος άνθρωπος από τον Μπάρτελς, καλύτερος στα πάντα, ανάμεσά τους και στο φόνο».
Μια αφοσιωμένη σύζυγος, σύντροφος ζωής, και μια ­ερωμένη, φρέσκια και ξελογιάστρα.
Ένας άντρας φιλήσυχος.
Ένα φλογερό πάθος ταράζει τη γαλήνη της επίπεδης ζωής του.
Η λύση δε θα είναι εύκολη.
Δε θέλει να πληγώσει, γι’ αυτό αναζητά ένα τέλος ανώδυνο.
Όμως η πορεία που θα πάρουν τα πράγματα θα είναι απρόβλεπτη, στο πλαίσιο μιας συναρπαστικής ιστορίας, όπου τα πάντα ανατρέπονται… Ο βετεράνος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζον Μπίνγκαμ –εφάμιλλος των ιερών τεράτων της λογοτεχνίας του είδους, όπως η Άγκαθα Κρίστι, κατά τον σπουδαίο John Le Carre, που προλογίζει το βιβλίο– ξεκινά την ιστορία με αφορμή ένα κλασικό ερωτικό τρίγωνο, καθώς όμως προχωρά η πλοκή, το πλάνο αλλάζει και η ματιά παύει να επικεντρώνεται στο τέλειο έγκλημα και εστιάζει στα πώς και τα γιατί που κρύβονται πίσω από αυτό…
Πολλές φορές, μια μόνο λέξη που δε λέγεται τη στιγμή που πρέπει είναι πιο ισχυρό όπλο ακόμα κι από το πιο ισχυρό δηλητήριο…
Μια έξοχη καταγραφή της ανθρώπινης ψυχολογίας.
Μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία, όπου, ­ανάσα την ανάσα, το τέλος μοιάζει όλο και πιο θολό…

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

ΑΠΟ ZOUGLA.GRΑναστέλλονται τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων που είναι προγραμματισμένα για σήμερα, μετά την απαγόρευση απόπλου, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο και τοπικά φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό μέχρι την Αίγινα. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια ούτε από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ από τη Ραφήνα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Μαρμάρι. Όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τις ναυτιλιακές τους εταιρείες για να ενημερώνονται για τυχόν τροποποιήσεις στα δρομολογία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣΕΙΡΑ: ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Wolfgang Amadeus Mozart:
"Η Απαγωγη απo το Σεραι" Wolfgang Amadeus Mozart ((1756-1791)"Η Απαγωγή από το Σεράι", KV 384 (Die Entführung aus dem Serail) Singspiel σε τρεις πράξειςΛιμπρέτο του Gottlieb Stephanie του νεότερου, βασισμένο στο λιμπρέτο Μπελμόντ και Κονστάντσε (Belmont und Constanze) ή Η Απαγωγή από το Σεράι (Die Entführung aus dem Serail) του Christoph Friedrich Bretzner.
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση: 16 Ιουλίου 1782, στο Burgtheater της Βιέννης
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Νεολαίας στο πλαίσιο των "Δημήτριων 2008" Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Teatro delle Muse Ancona Η Απαγωγή από το Σεράι Ο Μότσαρτ άρχισε να γράφει την όπερα Η Απαγωγή από το Σεράι στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου του 1781 και την ολοκλήρωσε στα μέσα Μαΐου του επόμενου έτους. Η πρεμιέρα δόθηκε με εξαιρετική επιτυχία στη Βιέννη στις 19 Ιουλίου του 1782. Το βιεννέζικο Singspiel (ένα είδος γερμανικής μουσικής κωμωδίας), που μέχρι εκείνη την εποχή επισκιαζόταν από την "παντοκρατορία" της ιταλικής όπερας στη Βιέννη και γενικότερα στο γερμανόφωνο ευρωπαϊκό χώρο, γνώρισε με μιας, με την εμφάνιση της "τουρκικής" αυτής όπερας του Μότσαρτ, μία εντυπωσιακή αναβάθμιση, ώστε δίκαια το συγκεκριμένο έργο να θεωρείται εποχιακής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της γερμανικής όπερας γενικότερα. Η Απαγωγή από το Σεράι δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε σε μία από τις ευτυχέστερες περιόδους της ζωής του Μότσαρτ, όπως φανερώνει και η ημερομηνία της τέλεσης του γάμου του συνθέτη με την Constanze Weber, στις 4 Αυγούστου 1782. Ίσως είναι σύμπτωση, ίσως όχι: η βασική ηρωίδα στην όπερα ονομάζεται επίσης Konstanze. Βέβαιο είναι σε κάθε περίπτωση ότι η ευτυχία και η αισιοδοξία αυτής της περιόδου αποτυπώνονται στο χαρακτήρα του έργου, κάνοντάς το μια από τις πλέον αξιαγάπητες όπερες του Μότσαρτ. Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος Σκηνοθεσία: Stephen Medcalf Σκηνικά-Κοστούμια: Isabella Bywater Φωτισμοί: Simon Corder Βοηθός σκηνοθέτη: Carmen Jacobi Βοηθός σκηνοθέτη: Ροδόπη ΓαϊτάνουΜουσική προετοιμασία: Jean-Christophe Charron, Νίκος Ζαφρανάς ΔιανομήBelmonte: Mario Zeffiri, τενόρος Pedrillo: Γιάννης Οικονόμου, τενόρος Konstanze: Μυρτώ Παπαθανασίου, σοπράνο Blonde: Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο Πασάς Selim: Δημήτρης Κόντος, ηθοποιός Osmin: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος Τούρκοι στρατιώτες, γυναίκες, ακόλουθοι και φρουροί Συμμετέχουν οι: Βιργινία Γκαϊντατζή, Μανώλης Ευσταθιάδης, Ιωάννα Ζαχαριάδου, Γιώργος Ιατρού, Αικατερίνη Κουφοχρήστου, Μαρία Κρητικού, Αποστολία Μαγουλιώτη, Αθανάσιος Μαρκατόπουλος, Δαμιανός Παρασκευάς, Κωνσταντίνος Πλιατσίδης, Πέτρος Πούτιος, Ελένη Σαββουλίδη, Χρίστος Σαλτσίδης,Χρύσα-Ελένη Σιαμέτη, Ραχήλ Σιδηροπούλου, Αλέξανδρος ΤζοβάνηςΚομπάρσοι:Γιάννης Αδαμίδης, Άρης Δαούτης, Βασίλης Καλαμάρας, Κωνσταντίνος Καλαμάρας Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Αθηναίος Εξωτερικοί συνεργάτες Υπεύθυνη Βεστιαρίου - Αμπιγιέζ: Δάφνη Τσακώτα Υπεύθυνη Μακιγιάζ - Κομμώσεων: Μαντώ Καμάρα Υπεύθυνη Φροντιστηρίου: Φανή Οφλίδου Βοηθοί Αμπιγιέζ: Αθανασία Ηλιάδου, Μαρία Καρανικόλα, Κική Μαυρίδου Βοηθός Μακιγιάζ: Μαρία Κομνηνακίδου Βοηθοί Κομμώσεων: Τάνια Ιορδανοπούλου, Μαρία Οικονόμου ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Υπεύθυνος Παραγωγής: Παναγιώτης Κουντούρης Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Ροδοκαλάκη Stage Manager: Κάλλια Κεραμέως, Μαρίνα Ζάβαλη Υπεύθυνος Ήχου: Τριαντάφυλλος Ζαχαριάδης Υπεύθυνος Φωτισμού: Τρύφων Κεχαγιάς Αυτοματισμοί Σκηνής: Απόστολος Αποστολίδης Μηχανικός Σκηνής: Γιώργος Πατουλίδης Οδηγοί Σκηνής: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Νεοκλής Παπαδόπουλος Βοηθός Φωτισμού: Άγγελος Τενεκετζής Τεχνικοί Σκηνής: Ία Τσκομελίτζε, Μάρεκ Προκοπίου, Ντάβιντ Προκοπίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔιάσημες Ορχήστρες – Διάσημοι Ερμηνευτές ΟρχΗστρα ΔωματΙου Mahler – Christian Tetzlaff A' Μέρος Pierre Boulez (1925): Mémoriale (... explosante-fixe ... Originel), για σόλο φλάουτο και οργανικό σύνολο Johannes Brahms (1833-1897): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77 Allegro non troppo Adagio Allegro giocoso, ma non troppo vivace – Poco più presto Β' Μέρος Johannes Brahms (1833-1897): Συμφωνία αρ.2 σε ρε μείζονα, έργο 73 Allegro non troppo Adagio non troppo - L’ istesso tempo, a grazioso Allegretto grazioso - Presto, ma non assai Allegro con spirito Christian Tetzlaff: βιολί Chiara Tonelli: φλάουτο Ορχήστρα Δωματίου Mahler Διεύθυνση Ορχήστρας: Daniel Harding

Από την ίδρυσή της, το 1997, η Ορχήστρα Δωματίου Mahler (MCO) έχει ερμηνεύσει έργα σε μουσικούς χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα όμως παρέμενε ένα από τα "μαύρα σημεία" στο χάρτη της Ευρώπης. Υπό τη διεύθυνση του Daniel Harding, του Κύριου Διευθυντή Ορχήστρας της MCO, το ντεμπούτο της θα λάβει χώρα την 29η Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα σύγχρονα και ρομαντικά: το Mémoriale του Boulez (1985) θα πλαισιωθεί από το Κοντσέρτο για βιολί και τη 2η Συμφωνία του Brahms. Η MCO επικεντρώνει τη δουλειά της σε έργα του ρομαντισμού εδώ και αρκετό καιρό και επιχειρεί να αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ήχο για τα έργα αυτά. Αντί να χρησιμοποιεί μεγάλο τμήμα εγχόρδων, όπως συνηθίζεται στην ερμηνεία έργων του ρομαντισμού, η MCO ερμηνεύει με δέκα πρώτα βιολιά και οκτώ δεύτερα.Ο Christian Tetzlaff, ο οποίος θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί του Brahms, συνεργάζεται στενά με την MCO εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Tetzlaff θεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους βιολονίστες της γενιάς του και δίνει τακτικά συναυλίες στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Gewandhaus της Λειψίας και σε φεστιβάλ όπως τα Proms, Εδιμβούργου, Λουκέρνης, αλλά και όλα τα σημαντικά θερινά φεστιβάλ των ΗΠΑ. Η MCO ερμήνευσε τη Mémoriale του Pierre Boulez τον Ιούνιο του 2007, ως τμήμα του εναρκτήριου Σαββατοκύριακου του Grand, στην Aix-en-Provence. Η Chiara Tonelli, κύρια φλαουτίστα και ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας, ερμήνευσε το σολιστικό μέρος του φλάουτου στο συγκεκριμένο έργο και θα επαναλάβει την ερμηνεία της στην Ελλάδα. Η “Dépêche AFP” εκφράστηκε διθυραμβικά σχετικά με τη συγκεκριμένη εκτέλεση, επαινώντας την "αρμονία ανάμεσα στην ερμηνεία των μουσικών της ορχήστρας -και ειδικά της Ιταλίδας φλαουτίστας Chiara Tonelli- και τις απαιτήσεις της σύνθεσης ενός σύγχρονου έργου μουσικής δωματίου" (“Dépêche AFP”, 1 Ιουλίου 2007). Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης/Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43αΔΗΜΗΤΡΙΑ«Ο Ψεύτης παππούς» της Άλκης Ζέη Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 14/10/2008, Ώρα: 10.30 Είσοδος Ελεύθερη Θεατρικές παραστάσεις «Ο Ψεύτης παππούς» της Άλκης Ζέη και «Η Κυρά Φύση, τα επτά παιδιά της και ο κακός ρύπος», «Δραματοποίηση και απαγγελία τριών ποιημάτων του Ζάκ Πρεβέρ», «Από την κατασκευή μουσικών οργάνων στην παραγωγή μουσικής» από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Αμπελοκήπων Θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παραστάσεις από τους μαθητές της Β' Τάξης: «Ο ψεύτης παππούς»:
Είναι θεατρική διασκευή και δραματοποίηση του ομώνυμου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Οι μαθητές (Α' τάξη) του σχολείου μας επέλεξαν το έργο και το παρουσίασαν θεατρικά.
Ένας αλλιώτικος παππούς, γύρω στα ογδόντα, συνταξιούχος ηθοποιός, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες, εξάπτει τη φαντασία του εγγονού με τις ιστορίες του και του δείχνει μέσα από την κίνηση, το χορό, το παιγνίδι και τη μουσική το φωτισμένο δρόμο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ένα δρόμο απαλλαγμένο από κάθε ρατσισμό και ξενοφοβία.
Κι αναρωτιέται ο εγγονός: είναι ψεύτης ο παππούς μου ή μήπως δεν είναι; Συντονίστριες της παράστασης οι Σαββίδου Μαρία και Νικολαΐδου Μαρία. «Από την κατασκευή μουσικών οργάνων στην παραγωγή μουσικής»:
Πρόκειται για παρουσίαση μουσικών οργάνων, που κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές με ανακυκλούμενα υλικά, και μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συνοδεία των οργάνων.
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο κατασκευής των οργάνων, τα ίδια τα όργανα και την ονομασία τους και θα δείξουν πως μπορεί να παραχθεί μουσική με αυτά.
Ακόμη με τη χρήση των οργάνων αυτών θα χορέψουν, θα αυτοσχεδιάσουν και θα τραγουδήσουν γνωστό μουσικό θέμα. Συντονίστριες του προγράμματος οι Ματζάρη Μυρτώ, Κακαμούκα Ελένη και Αποστόλου Θεοδώρα. «Δραματοποίηση και απαγγελία τριών ποιημάτων του Ζάκ Πρεβέρ».
Τα ποιήματα επιλέχτηκαν γιατί παρουσιάζουν σχολικά στιγμιότυπα που ξεφεύγουν από την καθιερωμένη συμβατικότητα.
Αναφέρονται σε τάξεις, σε μαθητές και μαθήματα που αντιστέκονται στο κατεστημένο και φέρνουν την ανατροπή. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι Αραμπατζόγλου Αγγελική και Νικολαΐδου Μαρία. «Η κυρά φύση, τα εφτά παιδιά της και ο κακός ρύπος».
Πρόκειται για θεατρικό κείμενο, που βασίζεται στον καμβά του παραμυθιού «Η κατσίκα, τα εφτά κατσικάκια και κακός λύκος», με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
Σε μια εποχή που η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από θέματα περιβάλλοντος είναι ο στόχος και με μέσο το θέατρο δείχνουμε την αναγκαιότητα της προστασίας του πλανήτη.
Την παράσταση πλαισιώνουν σχετικά χορευτικά και βίντεο-προβολή. Την παράσταση επιμελήθηκαν οι Σαχπατζίδης Χαράλαμπος, Ματζάρη Μυρτώ και Χατζημπαχάρη Μαρία.
Τα χορευτικά δίδαξαν οι: Ευαγγελίδου Ελευθερία, Παρίση Ιωάννα και Καζακαντώνη Άννα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ«Περί ματιών ο λόγος» Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 14/10/2008, Ώρα: 10.30 Είσοδος Ελεύθερη Το «Περί Ματιών ο Λόγος» είναι ένα δρώμενο που κέντρο έχει τα μάτια και το ρόλο που παίζουν αυτά στη ζωή των ανθρώπων. Οι μαθητές του Β2 και Β3 του 8ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης μελέτησαν λογοτεχνικά κείμενα, την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, δημοτικά τραγούδια, θρησκευτικούς ύμνους και συγκέντρωσαν τα συμπεράσματά τους σ' ένα έντυπο, ενώ δραματοποίησαν καταστάσεις της καθημερινής ζωής που διαμορφώνονται με τη «συμμετοχή» των ματιών. Επίσης, σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής έγραψαν κείμενα με θέμα τα μάτια, με τη βοήθεια των καθηγητριών Καραγιαννίδου Μελπομένης, φιλολόγου και Δημητριάδου Ανδρονίκης, γαλλικής φιλολογίας.
Τα συμπεράσματά τους και η δραματοποίηση αυτών των καταστάσεων, καθώς και τραγούδια με θέμα τα μάτια θα παρουσιαστούν στο δρώμενο. Μέσα από μια διαδρομή στα μονοπάτια του μύθου και της ιστορίας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στα μάτια καθρεφτίζονται όλα τα συναισθήματα και πως από τα μάτια κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, γιατί τα μάτια ερωτικά, βυζαντινά, μελιά, μαύρα, ζυμωμένα με μέλι και γάλα, βουρκωμένα, αθώα, πονηρά, παραπονεμένα, άπονα, μαργιόλικα «βασανίζουν» τη ζωή μας. Τα μάτια εκφράζουν όλα αυτά που η ψυχή νιώθει, γι' αυτό προσέχουμε όσα αγαπάμε σαν τα μάτια μας και κοιτάμε κατάματα τους ανθρώπους, ρίχνοντας τα προσωπεία, γιατί τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, φτάνει να μάθουμε να τα διαβάζουμε σωστά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΈκθεση ζωγραφικής του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα Δημοτική Πινακοθήκη / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 14/10/2008 - 10/12/2008, Ώρα: 19.30 Είσοδος Ελεύθερη Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και πέθανε στην ίδια πόλη το 1994. Μετά τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Αθήνα κοντά στον Παρθένη και το 1922 φεύγει στο Παρίσι για σπουδές.
Το 1924 εγγράφεται στην Académie Ranson με δάσκαλο το R. Bissière στη ζωγραφική και το Δ. Γαλάνη στη χαρακτική. Για πρώτη φορά εξέθεσε στο Παρίσι το 1923 και το 1928 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει να παρουσιάζει έργα του στο αθηναϊκό κοινό.
Γνωστοί τεχνοκριτικοί όπως ο E. Tériade, o C. Zervos και ο M. Raynal ασχολήθηκαν με το έργο του και δημοσίευσαν άρθρα σε έγκυρα περιοδικά.
Στην Αθήνα συνεργάστηκε με τους Δ. Πικιώνη, Τ. Παπατζώνη, Σ. Καραντινό και Σ. Δούκα για την έκδοση του περιοδικού «Το 3ο Μάτι» (1935-1937), ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό περιοδικό της εποχής.
Υπήρξε μια σημαντική καλλιτεχνική προσωπικότητα και κατέχει σημαντική θέση στη Γενιά του '30.
Το έργο του είναι ποικίλο και πολυδιάστατο (εκτός από ζωγράφος υπήρξε γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος), δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα για ζητήματα της τέχνης και της αισθητικής σε περιοδικά και εφημερίδες και κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα με διεθνή αναγνώριση. Θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής του κυβισμού στην Ελλάδα, ενός ιδιώματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «Σχολής του Παρισιού» και διακρίνεται για τη συγκρατημένη του όψη, χωρίς τις αναλυτικές προθέσεις και για το σεβασμό του προς το αντικείμενο. Αναφορικά με τη σχέση του «κυβισμού» με την ελληνική τέχνη σ' όλες τις φάσεις εξέλιξης, που όπως είναι γνωστό, συνδέθηκε με την «ελληνικότητα», ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει τις εξής ενδιαφέρουσες απόψεις:
«Στον κυβισμό έβλεπα ότι μπορούσε να σχετισθεί με την αρχαία ελληνική αρχή στη σύνθεση, με την άσπιλη αγνότητα, την οικονομία των γραμμών, της μονοκονδυλιάς και του καθαρού περιγράμματος, επίσης δε, με τον ιδιότυπο τρόπο που οι αρχαίοι μεταχειρίζονταν την προοπτική». Ο θαυμασμός του προς την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά και προς τη βυζαντινή και τη λαϊκή, είναι γνωστός. Είναι όμως εξίσου μεγάλο το ενδιαφέρον του για τη «νέα τέχνη», όπως την ονομάζει, που δεν είναι άλλη από αυτή του Πικάσο, του Μπρακ, του Λεζέ, του Κλέε και άλλων, που δεν έχανε την ευκαιρία να παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Το 3ο Μάτι». Το πλέον προσφιλές θέμα του ήταν η Ύδρα, που τον απασχόλησε για δεκαετίες, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο ταλέντο του σε απίθανης έμπνευσης εικόνες από το αγαπημένο του νησί. Στα πρώτα του έργα, των αρχών της δεκαετίας του ‘30, δείχνει να έχει επηρεαστεί από το φοβισμό κι από την τόλμη του να συνθέτει με βάση το χρώμα, αλλά αμέσως μετά προσφεύγει σε μια γεωμετρικότητα από παράλληλα χρωματικά επίπεδα και ζώνες με χωροπλαστική δομή, που στοχεύουν σε μια ποιητική μεταμόρφωση της πραγματικότητας αφηρημένης πνοής, σύμφωνα με τις αρχές του ορφισμού. Ο Γκίκας εξακολούθησε και μεταπολεμικά να ζωγραφίζει ελληνικά τοπία, μυθολογικά θέματα και νεκρές φύσεις σε αναζήτηση ενός άλλου χώρου, που πρόσφερε νέες οπτικές εντυπώσεις.
Η καθαρή γεωμετρικότητα υποχωρεί, το χρώμα γίνεται περισσότερο διάφανο και φασματικό και η επιφάνεια είναι επίπεδη και αβαθής.
Ο θεατής βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στο έργο και παρατηρεί τα θέματα μέσα από τις συγχωνευμένες επιφάνειες και τα αλληλοαναιρούμενα επίπεδα, που επηρεάζουν ανάλογα και την προοπτική.
Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, ακόμα και όταν ο ζωγράφος οδηγείται σ' ένα είδος αφαίρεσης, διακόσμησης και επίπεδης ζωγραφικής. Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ.

Πύρρος Δήμας: Ο νέος… άρχοντας της Αρσης Βαρών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΟ Πύρρος Δήμας είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, πήρε το σχετικό χρίσμα, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που διεξήχθη σε αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
«Θέλουμε και μπορούμε, όλοι οι άνθρωποι της Άρσης Βαρών, να αλλάξουμε σελίδα και με επιμονή και υπομονή να επαναφέρουμε το άθλημά μας, μέσα από τα σχολεία, τη Περιφέρεια, τα Σωματεία και τους Προπονητές, πάλι στις καρδιές των Ελλήνων.
Με οδηγό το παρελθόν βάζουμε στόχους για το μέλλον.
Εγώ προσωπικά πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη Διοίκηση της Άρσης Βαρών προκειμένου να επιστρέψω με την εμπειρία μου, ένα μέρος από αυτά που μου πρόσφερε τόσα χρόνια η Άρση Βαρών», είπε ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΑΒ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Στις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας της IWF, Γιάννης Σγουρός που χαιρέτησε τους εκπροσώπους των Σωματείων, ζήτησε ενότητα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το νέο ΔΣ θα οδηγήσει και πάλι την Άρση Βαρών στο δρόμο των επιτυχιών.

Επιχείρηση «αντι-κραχ»

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑΗ Ευρώπη απειλείται με τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1929 Επιχείρηση «αντι-κραχ» Σύνοδος των «16» του ευρώ στο Παρίσι * Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας τού G7 στην Ουάσιγκτον
* «Τρενάκι του τρόμου» στα χρηματιστήρια
* Σχέδιο «Ξενοκράτης» για τις τράπεζες
* Σχέδια αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας
* Μαζικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων για να σώσουν τις αγορές Σχέδιο σωτηρίας των αγορών, που αντίκρισαν την Παρασκευή την άβυσσο, συζητούν σήμερα στο Παρίσι οι ηγέτες των 16 χωρών της ευρωζώνης.
Η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία υποδηλώνει την αγωνία για ανάληψη επείγουσας δράσης ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και να αποτραπεί το κραχ.
Βάση της επιχείρησης «αντι-κραχ» αποτελούν οι ιδέες του βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν για τη δημιουργία Ταμείου εθνικοποιήσεων. * σελ. Α4
Το ΒΗΜΑ, 12/10/2008 ,
Σελ.: A01
Κωδικός άρθρου: B15484A012ID: 297619
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Το Βατοπέδι πάει Βουλή

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ Θέμα χρόνου είναι η αποστολή της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη στην κατοχή τους αρκετές καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, εν ενεργεία και πρώην υπουργούς. Μαρτυρία για πήγαινε-έλα του ηγούμενου Εφραίμ και του συνεργάτη του Αρσένιου σε υπουργικά γραφεία και μέγαρο Μαξίμου (2006) και καταθέσεις για συναντήσεις τοπικών παραγόντων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Π. Δούκα, με θέμα την κυριότητα της Βιστονίδας και τις ανταλλαγές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στους δύο εισαγγελείς, Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου.
Ακόμη και η παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης στη δικαστική της διαμάχη με τη μονή, τον Ιούνιο του 2004, αποτελεί αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας.
Η παραίτηση αυτή, που ζημίωσε τα συμφέροντα του Δημοσίου, επήλθε με την έγκριση του Π. Δούκα.
Ολα αυτά πριν η έρευνα επεκταθεί στα όσα συνέβησαν μετά την υποχώρηση του Δημοσίου.
Το μεγάλο πλιάτσικο της ανίερης ανταλλαγής δεν έχει μπει ακόμη για τα καλά στο στόχαστρο των εισαγγελέων.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές δεν μπορούν να ερευνήσουν καταγγελίες και αναφορές κατά υπουργών.
Οφείλουν, να αποστείλουν αμέσως τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο.
Η εμπλοκή των υπουργών ήταν έτσι και αλλιώς δεδομένη, αφού με δικές τους υπογραφές (Δρυ, Φωτιάδη επί ΠΑΣΟΚ και Δούκα επί Ν.Δ.) παραδόθηκε η λίμνη Βιστονίδα στη Μονή Βατοπεδίου.
Ομως για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν παραγραφεί τυχόν ευθύνες, ενώ για τους υπουργούς της Ν.Δ. όλα παίζονται.
Ας δούμε αναλυτικά τι φαίνεται να έχει προκύψει:
*Η παραίτηση του Δημοσίου.
Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, δεν περιελάμβανε αυτή την πτυχή.
Ομως οι εισαγγελείς εφετών επιμένουν ιδιαίτερα στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη των γνωμοδοτικών συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που καλούν, θέτουν ερωτήματα για τους λόγους παραίτησης του Δημοσίου.Υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου είχε γνωμοδοτήσει το Β' τμήμα του ΝΣΚ, υπό τον κ. Β. Τζεφεράκο, ο οποίος προσφάτως επελέγη νέος πρόεδρός του.
Την παραίτηση ενέκρινε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, η οποία απεστάλη με «κούριερ» εντός 48 ωρών στην Κομοτηνή και κατατέθηκε αυθημερόν στο δικαστήριο. Προφανώς, κάτι ήθελαν να προλάβουν...
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εισαγγελείς κατέθεσε και ο νομικός σύμβουλος Γ. Κιούσης, ο μόνος που μειοψήφησε στην απόφαση του Β' τμήματος.
Είχε υποστηρίξει ότι δεν χωρεί νομίμως παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης. Λίγες ημέρες πριν, ο Π. Δούκας είχε εγκρίνει την απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων, που τέταρτη φορά έδινε τη λίμνη στη μονή!
*Οι συναντήσεις με υπουργούς.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν αρκετοί μάρτυτες και αφορά τις επισκέψεις παραγόντων της Ξάνθης σε κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης το 2004.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Θ. Ξυνίδης, κατέθεσε ότι ορισμένοι παράγοντες, ανάμεσά τους ο μητροπολίτης Παντελεήμων και ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Κοντός, συναντήθηκαν και με τον Θ. Ρουσόπουλο.
Ο κ. Ξυνίδης προσκόμισε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ρουσόπουλος, ξεκαθάρισε ότι τα κτήματα ανήκουν στη μονή και πως «εάν δεν θέλουν εκεί θα βρουν τρόπο να τα δώσουν αλλού».
*Τη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων.
Μίλησε για βουλημία των μοναχών και υποστήριξε ότι είναι παράνομη η παραχώρηση της κυριότητας της λίμνης.
*Η κατάθεση του οδηγού.
Μάρτυρας, που εκτελούσε χρέη οδηγού στον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, όταν αυτοί επισκέπτονταν την Αθήνα, κατέθεσε στον εισαγγελέα Ηλία Κολιούση.
Είπε ότι τους πήγαινε πρωινές ώρες στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχαν συνάντηση «με το Θοδωρή», εννοώντας τον Ρουσόπουλο και στο γραφείο του Π. Δούκα, του Ευ. Μπασιάκου και τα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Ο μάρτυρας τα συνδύασε μετά τις αποκαλύψεις και πήγε να καταθέσει γιατί δεχόταν απειλές. **Παρ' όλα αυτά, όμως, υπάρχουν απόψεις στον Αρειο Πάγο που θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να τεκμηριωθεί η ποινική ευθύνη των φυσικών προσώπων και στη συνέχεια να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από τους υπουργούς. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/10/2008

«Προσοχή στην πραγματική οικονομία»

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Εχουμε αποθέματα». Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε συνομιλία που είχε αργά χθες το βράδυ με τους δημπσιογράφους που τον συνόδευαν στο επίσημο ταξίδι του στη Μάλτα.
Ηθελε να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεριμνήσει, ώστε να παρέμβει και για τη στήριξη τραπεζών αν χρειαστεί και για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και ευρύτερα του κοινωνικού ιστού, που θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα το επόμενο διάστημα από το ντόμινο που προκαλεί η διεθνής κρίση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για το τραπεζικό μας σύστημα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος:
«Δεν έχουμε πρόβλημα με καμία ελληνική τράπεζα», τόνισε.
«Ούτε με τις μικρές».
Οπως είπε, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. «Αυτό που μας απασχολεί στο εξής είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία.
Σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε περιορισμό της ανεργίας, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη γνώμη του δύο, είναι τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας λόγω της κρίσης σήμερα.
Το ένα είναι το ψυχολογικό.
Εφόσον διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα λειτουργήσει θετικά και για το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα.
Το δεύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα αφορά την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση για τα επόμενα ενάμισι-δύο χρόνια.
Αναφέρθηκε και στη συνολιμία που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό του, ο οποίος του είπε ότι το 40% των τουριστών στη Μάλτα είναι Βρετανοί.
Οταν στη χώρα τους υπάρχει τόσο μεγάλη κρίση, θα επηρεάσει και τον τουρισμό της Μάλτας. Γιατί οι Βρετανοί δεν θα έχουν χρήματα να έλθουν.
Ο Κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναπροσαρμογές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις της κρίσης και τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για το Eurogroup είπε ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε ατζέντα, όπως δεν υπάρχει και στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας.
Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup προγραμματίστηκε για σήμερα Κυριακή, για ψυχολογικούς λόγους, πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Δεν απέκλεισε από χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να τεθεί θέμα ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής επιμένει ότι μπορεί να προχωρήσει παρά την κρίση που υπάρχει.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, αν και δεν έχει προχωρήσει κάποιου είδους συμφωνία.
Υποστήριξε ότι οι πραγματικοί επενδυτές αναζητούν τις ευκαιρίες σε περιόδους ύφεσης και η Ολυμπιακή πωλείται ως ένα καθαρό προΐόν. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/10/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
«Ακρίτεια 2008» από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης Οι διήμερες ετήσιες εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Ακρίτεια 2008» πραγματοποιήθηκαν από το Ποντιακό Σωματείο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Σεπτεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας.
Οι διήμερες εκδηλώσεις περιελάμβαναν το Σάββατο την ομιλία του πρώην δήμαρχου Καλαμάτας κ. Παναγή Κουμάντου, ο οποίος και αναφέρθηκε στο Ποντιακό Ζήτημα και τη Δημοκρατία του Πόντου και συνεχίστηκαν την επομένη με μνημόσυνο και επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ακρίτα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης είπε μεταξύ άλλων:
«Συνεχίζουμε αυτό το θεσμό που έχει καθιερωθεί στην Κοζάνη εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, τα Ακρίτεια, με διήμερες εκδηλώσεις».
Ο ίδιος αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μειωμένη προσέλευση κόσμου σε αυτή τη σημαντική ομιλία και αφού παρατήρησε ότι η προσέλευση του κόσμου σε πολιτιστικές και λαϊκές βραδιές είναι μεγάλη είπε πως «χρειάζεται κάτι να αλλάξει για να μπορέσουμε να τραβήξουμε τον κόσμο και σε αυτές τις εκδηλώσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Από δω ξεκινάμε και προσπαθούμε τη νεολαία μας να ακούει».
Ο κ. Σανίδης προανήγγειλε την ολοκλήρωση του κτιρίου που θα στεγάσει «της πίκρες και τις χαρές του ποντιακού λαού» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, της στέγης της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Ο κ. Κουμάντος αν και νοτιοελλαδίτης, είχε έντονη ενασχόληση με το ποντιακό ζήτημα, κάτι που ο ίδιος δικαιολόγησε αφενός λόγο της καταγωγής της συζύγου του και αφετέρου στην γνωριμία του με το εξέχοντα μέλος της ποντιακής κοινότητας, τον Σάββα Ιωακειμίδη.
«Αυτή η γνωριμία αποτέλεσε την αφορμή για να ασχοληθώ με μια έρευνα σε ότι αφορά την προσπάθεια που έγινε, ειδικότερα μετά το 1919, για τη δημιουργία μια αυτόνομης Ποντιακής Εστίας, ενός αυτόνομου Ποντιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα.
Η ομιλία του κ. Κουμάντου ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος έκανε μια συνοπτική αναφορά του ποντιακού ζητήματος ενώ στο δεύτερο μίλησε εκτενέστερα στην προσπάθεια που έγινε για τη δημιουργία της δημοκρατίας του Πόντου.
Ο κ. Κουμάντος αναφέρθηκε στους λόγους και τις αιτίες για τους οποίους δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια.
Μέσα από την έρευνα, τις επαφές και ταξίδια που χρειάστηκε να κάνει σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αναζήτηση στοιχείων, ο κ. Κουμάντος είπε πως βρέθηκε κοντά στους Πόντιους Αδελφούς.
Την επομένη στο μνημείο του Ακρίτα στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Νέας Χαραυγής και ακολούθησε Μνημόσυνο υπέρ πεσόντων Ελλήνων του Πόντου και Επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Ευξέινου Λέσχης και τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή.
Στις διήμερες εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Κοζάνης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι αντινομάρχες Γιάννης Σόκουτης και Γιάννης Τσαρδακλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Βαγγέλης Καραπάτσιος, ο αστυνομικός διοικητής Κοζάνης Γιώργος Κολτσίδας κ.α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥΜ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2008 – 100 χρόνια από τη γέννησή του Η φιλοξενία γεγονότων και εκδηλώσεων συμβολικού - επετειακού χαρακτήρα, μέσα από τα οποία περιοχές ή πρόσωπα της λογοτεχνίας εξετάζονται κάτω από το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης οπτικής, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με στόχο αφενός την ενίσχυση της φιλολογικής έρευνας και της λογοτεχνικής παραγωγής αφετέρου την εξακτίνωση του έργου των Ελλήνων λογοτεχνών και την άμεση προσέγγισή τους από το ευρύτερο κοινό.
Για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση που συμπληρώνονται το 2008, το ΕΚΕΒΙ έχει προγραμματίσει:
ΛΕΥΚΩΜΑ
Έκδοση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λευκώματος με χρονολόγιο της ζωής του Μ. Καραγάτση, εργοβιογραφία, βιβλιογραφία με μελέτες, άρθρα, ανθολόγιο, φωτογραφικό υλικό, κ.ά.
Η ειδική αυτή έκδοση θα διατίθεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ Δημιουργία κινητής έκθεσης- αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση, που θα συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα και μετά το 2008. Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει εκδηλώσεις στην περιφέρεια δίνοντας κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά. να φιλοξενήσουν την έκθεση και να οργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.
Η έκθεση αποτελείται από 20 ταμπλώ με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον Καραγάτση από τη σειρά «Εποχές και Συγγραφείς».
Κυκλοφορία, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ύστερα από σχετικό αίτημα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), γραμματοσήμου που αναπαράγει γνωστό φωτογραφικό πορτραίτο του συγγραφέα από τον επιστήθιο φίλο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο.
Με αυτόν τον ιδιαίτερο, φιλοτελικό τρόπο δίνεται η αφορμή σε ακόμη περισσότερους αναγνώστες να γνωρίσουν τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ
Στο πλαίσιο του «Έτους Μ. Καραγάτση», το ΕΚΕΒΙ, στον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό για τα Βραβεία διασκευασμένου σεναρίου, προτείνει στους υποψηφίους να ανατρέξουν στο έργο του Μ. Καραγάτση και να διασκευάσουν κάποιο από τα πολλά διηγήματα ή μυθιστορήματα του σε σενάριο για ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο διασκευασμένου σεναρίου κάνετε κλικ εδώ
Για να μάθετε τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού κάνετε κλικ εδώ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ
Πέραν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα για το Έτος Καραγάτση, πραγματοποιούνται και πολλές περιφερειακές εκδηλώσεις για τον τιμώμενο λογοτέχνη.
Τις εκδηλώσεις συνοδεύει συστηματικά η κινητή έκθεση για τον βίο και το έργο του Μ. Καραγάτση που δημιουργήθηκε από το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυγδονίας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Δρυμού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω, Δήμος Καλλιθέας, Γυμνάσιο Αγριάς Βόλου, Τέχνης Χώρος - Θέατρο Όψεις Καρδίτσας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.
Κορυφαίο γεγονός του εορτασμού του Έτους υπήρξε το διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς στις 4 & 5 Απριλίου 2008 στο οποίο συμμετείχαν με πρωτότυπες εισηγήσεις ειδικοί μελετητές του έργου του Μ. Καραγάτση. Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.
Επίσης, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών προγραμματίζει ημερίδα για τα εκατοντάχρονα του Καραγάτση στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 στo Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο "Αντώνη Τρίτση").

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ 13ΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΕΚΙΝΟ 2008Χρυσά Μετάλλια Ταϊγανίδης Χαράλαμπος (S 13-Κολύμβηση) 100μ Ύπτιο (Παγκόσμιο Ρεκόρ – 59.85) 100μ Ελεύθερο (Παγκόσμιο Ρεκόρ – 53.37) Καπελάκης Γεώργιος (S2-Κολύμβηση) 50μ Ελεύθερο – 1:04.85
Σταθελάκος Πασχάλης (F40-Στίβος) Σφαιροβολία (Παγκόσμιο Ρεκόρ – 11.75) Ταμπαξής Χρήστος (S1-Κολύμβηση) 50 μ Ύπτιο – 1:23.15 ΣΥΝΟΛΟ: 5 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Αργυρά Μετάλλια Ταϊγανίδης Χαράλαμπος (S 13-Κολύμβηση) 50μ Ελεύθερο – 24.19 100μ Πεταλούδα – 59.24 200μ Μεικτή Ατομική – 2:16.95 Καπελάκης Γεώργιος (S2-Κολύμβηση) 100μ Ελεύθερο – 2:23.63 Κατσαρός Ανδρέας (S1-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 1:44.53 Πολυχρονίδης Γρηγόρης (BC3-Ατομικό - Μπότσια) Μάμαλος Παύλος Άρση Βαρών σε Πάγκο, κατηγορία των 82,5 κιλών – 225 κιλά Καραγιάννη Ανθή (F13-Στίβος) Άλμα εις μήκος - 5.63m Δήμογλου Αλεξάνδρα (T13-Στίβος)400μ Γυναικών – 56.09 ΣΥΝΟΛΟ: 9 ΑΡΓΥΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Χάλκινα Μετάλλια Ταϊγανίδης Χαράλαμπος (S13-Κολύμβηση) 400μ Ελεύθερο – 4:23.59 Καπελάκης Γεώργιος (S2-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 1:07.31 200μ Ελεύθερο – 5:05.91 Σταματουλά Μαρία (F32-34/52/53-Στίβος) Σφαιροβολία – 5.64 Δήμογλου Αλεξάνδρα (T13-Στίβος) 100μ Γυναικών – 12.56 200μ Γυναικών – 25.59 Τσίου Αναστάσιος (F57/58-Στίβος) Σφαιροβολία – 13.72 Fernades Che Jon (F53/54-Στίβος) Σφαιροβολία – 8.29 Μπαράκας Αθανάσιος (F11-Στίβος) Άλμα εις μήκος – 6.17 Πρώτος Ιωάννης (T13-Στίβος) 400μ Ανδρών – 49.99 ΣΥΝΟΛΟ: 10 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ 4η Θέση Κωστάκης Ιωάννης (S3-Κολύμβηση) 100μ Ελεύθερο – 1:45.72 200μ Ελεύθερο – 3:38.42
Παππάς Γεώργιος (F44-Στίβος) Σφαιροβολία – 15.03 Ζησίδης Δημήτριος (F32-Στίβος) Σφαιροβολία – 8.69 Μαρίνος Αριστοτέλης (F37/38-Στίβος) Άλμα εις μήκος – 5.95 Καραούζας Κωνσταντίνος (SB3-Κολύμβηση) 50μ Πρόσθιο – 54.47 4 x 50μ (Ελεύθερο Σκυταλοδρομία-Κολύμβηση – 2:57.98) Τσότρας Νικόλαος Κωστάκης Γιάννης Τσάκωνας Στυλιανός Καραούζας Κωνσταντίνος Ταξιλδάρης Αλέξανδρος (S1-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 1:50.49 8. Κωνσταντινίδης Αλέξανδρος Μιχαήλ – (F40-Στίβος) Σφαιροβολία – 10.58 5η Θέση Κεραμιδά Μαρία Τζούντο Κατηγορία 57 κιλών Κωστάκης Γιάννης (S3-Κολύμβηση) 50μ Ελεύθερο – 49.84 Μωϋσιάδης Γκρέμισλαβ Άρση Βαρών σε Πάγκο στην κατηγορία των 67,5 κιλών – 187,5 κιλά Τσότρας Νίκος (S7-Κολύμβηση) 50μ Ελεύθερο – 31.01 Καλαράς Ευθύμιος (F54-Στίβος) Δισκοβολία – 27.98 Λιάσκου Μαρία (S2-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 1:24.24 Καντζά Παρασκευή (T11-Στίβος) 200μ Γυναικών – 26.87 8. Πυλαρινός Γεράσιμος, (Ξιφασκία – Σπάθη - Category A) 6η Θέση Τσάκωνας Στηλιανός (S4-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 51.15 Καλόγερος Παντελής (F32/51-Στίβος) Δισκοβολία – 9.78 Τσαγκάρης Βασίλης (SB3-Κολύμβηση) 50μ Πρόσθιο – 55.91 Κοτζιάς Σταμάτης (CP2 – Αγώνας Δρόμου) Ποδηλασία Δρόμου Ανατολίτης Δημήτριος Άρση Βαρών σε Πάγκο, κατηγορία των 100 κιλών – 215 κιλά Καλπακίδου Μαρία (S2-Κολύμβηση) 50μ Ύπτιο – 1:25.56 Φυλαχτός Μαρίνος (F42-Στίβος) Δισκοβολία 41.16 7η Θέση Φύκας Κων/νος (S8-Κολύμβηση) 100μ Ελεύθερο – 1:01.40 Καντζά Παρασκευή (T11-Στίβος) 100μ Γυναικών – 13.13 Ομάδα Ιστιοπλοΐας (Sonar) Πατεράκης Νίκος Χριστοφόρου Βασίλης Αλεξάς Γεώργιος Μπαράκας Αθανάσιος (F11-Στίβος) Άλμα Τριπλούν – 11.89 Καζαντζίδου Αναστασία Άρση Βαρών σε Πάγκο στην κατηγορία 67,5 κιλών – 87.5 κιλά Τσάκωνας Στυλιανός (SM4-Κολύμβηση) 150μ Μεικτή Ατομική – 2:57.99 Καραγιάννη Ανθή (Τ13-Στίβος) 100μ Γυναικών – 12.81 Πρώτος Γιάννης (T13-Στίβος) 200μ Ανδρών – 22.74 Γκουντάνης Νίκος Άρση Βαρών σε Πάγκο στην κατηγορία των 75 κιλών – 190 κιλά Παππάς Γιώργος (F44-Στίβος) Δισκοβολία – 44.84 Χαρακόπουλος Μηνάς (F57/58 – Στίβος) Σφαιροβολία - 12.84 Μπότσια (Ομαδικό - BC 3) Πολυχρονίδης Γρηγόρης Μίχος Δημήτριος Σταυροπούλου Μαρία 8η Θέση Τσάκωνας Στυλιανός (S4 - Κολύμβηση) 200μ Ελεύθερο 3:40.20 Παυλίδου Νικολέτα (F46 - Στίβος) Σφαιροβολία 9.79 Τζίκα Άννα Τοξοβολία (Standing) Καραμηνάς Γιώργος (Στίβος - F33/34/52) Ακόντιο 16.45 Μαρίνος Αριστοτέλης (F38) 100m – 11.93 Ναλμπάντης Ηλίας (F55-56 –) Σφαιροβολία- 10.99 4 x 50m Μεικτή Ομαδική – 3:08.79 Τσάκωνας Στυλιανός Καραούζας Κωνσταντίνος Φύκας Κωνσταντίνος Κωστάκης Ιωάννης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ! Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις Πατάκη, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σας προσκαλούν στην ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα Η Φαντασία πάει σχολείο!
Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για ένα διαφορετικό σχολείο
Μια ημερίδα με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008, 11 π.μ. - 2 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310.27.70.04)
Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα ημερίδας
10:30 Προσέλευση
11:00 Έναρξη α΄ μέρους
12:30 Διάλειμμα
13:00 Έναρξη β΄ μέρους
Ομιλητές: Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΕΠΗ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αισθητική απόλαυση – ιδεολογική χειραγώγηση:
Η εύθραυστη ισορροπία της παιδικής λογοτεχνίας Σταύρος Γρόσδος, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Τα παιδαγωγικά αυτονόηταΘεόδωρος Αζούδης, Φιλόλογος, Ψυχολόγος
Συναισθηματικές προϋποθέσεις της μάθησης και σχολική πράξη
Σοφία Μαντουβάλου, Συγγραφέας, Eιδικός στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία
Εγώ βαριέμαι!
Εσύ βαριέσαι;