Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥΜ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2008 – 100 χρόνια από τη γέννησή του Η φιλοξενία γεγονότων και εκδηλώσεων συμβολικού - επετειακού χαρακτήρα, μέσα από τα οποία περιοχές ή πρόσωπα της λογοτεχνίας εξετάζονται κάτω από το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης οπτικής, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με στόχο αφενός την ενίσχυση της φιλολογικής έρευνας και της λογοτεχνικής παραγωγής αφετέρου την εξακτίνωση του έργου των Ελλήνων λογοτεχνών και την άμεση προσέγγισή τους από το ευρύτερο κοινό.
Για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση που συμπληρώνονται το 2008, το ΕΚΕΒΙ έχει προγραμματίσει:
ΛΕΥΚΩΜΑ
Έκδοση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λευκώματος με χρονολόγιο της ζωής του Μ. Καραγάτση, εργοβιογραφία, βιβλιογραφία με μελέτες, άρθρα, ανθολόγιο, φωτογραφικό υλικό, κ.ά.
Η ειδική αυτή έκδοση θα διατίθεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ Δημιουργία κινητής έκθεσης- αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση, που θα συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα και μετά το 2008. Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει εκδηλώσεις στην περιφέρεια δίνοντας κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά. να φιλοξενήσουν την έκθεση και να οργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.
Η έκθεση αποτελείται από 20 ταμπλώ με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον Καραγάτση από τη σειρά «Εποχές και Συγγραφείς».
Κυκλοφορία, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ύστερα από σχετικό αίτημα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), γραμματοσήμου που αναπαράγει γνωστό φωτογραφικό πορτραίτο του συγγραφέα από τον επιστήθιο φίλο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο.
Με αυτόν τον ιδιαίτερο, φιλοτελικό τρόπο δίνεται η αφορμή σε ακόμη περισσότερους αναγνώστες να γνωρίσουν τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ
Στο πλαίσιο του «Έτους Μ. Καραγάτση», το ΕΚΕΒΙ, στον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό για τα Βραβεία διασκευασμένου σεναρίου, προτείνει στους υποψηφίους να ανατρέξουν στο έργο του Μ. Καραγάτση και να διασκευάσουν κάποιο από τα πολλά διηγήματα ή μυθιστορήματα του σε σενάριο για ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο διασκευασμένου σεναρίου κάνετε κλικ εδώ
Για να μάθετε τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού κάνετε κλικ εδώ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ
Πέραν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα για το Έτος Καραγάτση, πραγματοποιούνται και πολλές περιφερειακές εκδηλώσεις για τον τιμώμενο λογοτέχνη.
Τις εκδηλώσεις συνοδεύει συστηματικά η κινητή έκθεση για τον βίο και το έργο του Μ. Καραγάτση που δημιουργήθηκε από το ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυγδονίας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Δρυμού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω, Δήμος Καλλιθέας, Γυμνάσιο Αγριάς Βόλου, Τέχνης Χώρος - Θέατρο Όψεις Καρδίτσας, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.
Κορυφαίο γεγονός του εορτασμού του Έτους υπήρξε το διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς στις 4 & 5 Απριλίου 2008 στο οποίο συμμετείχαν με πρωτότυπες εισηγήσεις ειδικοί μελετητές του έργου του Μ. Καραγάτση. Αναμένεται η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.
Επίσης, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών προγραμματίζει ημερίδα για τα εκατοντάχρονα του Καραγάτση στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 στo Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο "Αντώνη Τρίτση").

Δεν υπάρχουν σχόλια: