Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Έκθεση για την Ειρήνη σε επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΥ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης και καταξιωμένος επιμελητής εκθέσεων Μιχαήλ Ρωμανός, ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της μεγάλης ομαδικής έκθεσης που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης. Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση που είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη των λαών, έχει τίτλο "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "ΜΕΛΙΝΑ" στο Θησείο, τέλη Σεπτέμβρη. Ο Μιχαήλ Ρωμανός, έχει επιλέξει να παρουσιάσει έργα νέων κυρίως καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ όπως ο ίδιος σημειώνει στον πολυτελή κατάλογο της έκθεσης που έκδοσε ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων: "...Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα, γίνονται Ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική Ειρήνη, φιλία και συναδέρφωση των λαών. Η Ειρήνη υπήρξε πάντοτε προϋπόθεση της πολιτιστικής δημιουργίας. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις ειρηνικές δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της Ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Απεικονίζει γλαφυρά τις ιδέες της αδερφότητας, της αλληλεγγύης και του πανανθρώπινου σεβασμού, που κυριαρχούν σημειολογικά στα έργα των δημιουργών, που εμπνέονται κι εστιάζουν στην οικουμενικότητα των αξιών που διέπουν τους πολιτισμούς της Ειρήνης..."

"Πείρε φωτιά ο... κώλος μας!!"

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΣΤΕΚΙ"Πείρε φωτιά ο... κώλος μας!!"

Eχθρική και εριστική η συμπεριφορά του Πανοζάχου κατά των συμβασιούχων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας!

ΑΠΟ ΤΟ epirusgate.blogspot.comEχθρική και εριστική η συμπεριφορά του Πανοζάχου κατά των συμβασιούχων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας!

Στηρίζει τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ η Δημοκρατική Αναγέννηση.

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.pamme.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/8/09 Σε αποδοχή των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλεί την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αναγέννηση, ενόψει μάλιστα ενός σκληρού χειμώνα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και των αναμενόμενων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε μια ύστατη έκκληση η ΓΣΕΒΕΕ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στα εξής μέτρα: - Δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα αφορούν μόνο πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Επιτάχυνση και των διαδικασιών.- Ένταξη των αστικών συνεταιρισμών που ιδρύονται από μικρομεσαίους επιχειρηματίες στα αναπτυξιακά και Κοινοτικά προγράμματα.- Αύξηση των κονδυλιών χρηματοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ και αυστηρή παρακολούθηση της ροής χρηματοδότησης προς τις μικρές επιχειρήσεις από τις τράπεζες.- Μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες για τουλάχιστον 6 μήνες. Ιδιαίτερα για τα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ.- Δημιουργία τράπεζας για μικρές επιχειρήσεις (δάνεια - εγγυήσεις) με συμμετοχή και του κράτους που ενδεχομένως θα είναι μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.- Σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με υποχρέωση για επενδύσεις.- ?μεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, ώστε οι ΜμΕ να χρησιμοποιούν ένα μέρος των κερδών τους για επενδύσεις χωρίς να το αποδίδουν για φορολόγηση.- Για επιχειρήσεις με τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ το αφορολόγητο να διαμορφωθεί στο 50% των κερδών.- Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που εξαγγέλθηκαν και το πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου είναι σημαντικά, αλλά έχουν καθυστερήσει και δεν πρόκειται να «εισέλθουν» στην αγορά πριν από το 2010.- Να αρχίσει ο διάλογος για μία σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών και να υπάρξει επαναδιαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», στη λογική της ύπαρξης και δεύτερης ευκαιρίας για τον επιχειρηματία.- Για την περίοδο 2009 - 2010 ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τη διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας στις ΜμΕ. Είναι άμεση ανάγκη ? προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αναγέννηση ? η κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να προχωρήσει στα επιβαλλόμενα μέτρα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον βαρύ οικονομικό χειμώνα που έρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι σ? αυτόν τον τόπο οι ΜμΕ εξακολουθούν να είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της πατρίδας μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.pamme.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273
Δύο άρθρα του κ. Στέλιου Παπαθεμελή, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο
Να παραδειγματισθούμε από τους Τούρκους.
Του Στέλιου Παπαθεμελή Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης
Επικεφαλής του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ «Είν? οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων ?
είν? οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων, κομμάτι ? κατορθώνουμε κομμάτι παίρνουμ? επάνω μας ? κι αρχίζουμε να? χουμε θάρρος και καλές ελπίδες. Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.» Κ. Καβάφης, Τρώες Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα παραδέρνει αυτό τον καιρό στη δίνη που προκαλούν οι δραματικές αποκαλύψεις των σκανδάλων στα οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πιθανόν όχι μόνο αυτές. Οι κομματικοί σχηματισμοί απορροφημένοι στα διαρκώς ογκούμενα υπαρξιακά τους προβλήματα και στο άχαρι έργο, οι μεν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους δε, εγκατέλειψαν τα μείζονα και ουσιώδη στον αυτόματο πιλότο. Αυτή η χώρα δεν παράγει μεγάλη πολιτική. Γι΄ αυτό δεν παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες των ενεργεία και δυνάμει αντιπάλων της, οι οποίοι με εντυπωσιακή δεξιότητα μετατρέπουν τα πολλαπλά τους μειονεκτήματα σε στρατηγικά πλεονεκτήματα. Οι ημέτερες δυνάμεις, δυνάμεις εθνικής ακινησίας, χάνουν διαρκώς έδαφος. Παρακολούθησαν άναυδες και αμήχανες την γαλαντομία με την οποία ο Ομπάμα απένειμε τον πρώτο και μέγιστο στρατηγικό ρόλο του διεθνούς υποσυστήματος της ευρύτερης περιοχής μας στην Τουρκία. Τον καιρό που εμείς υπνώττουμε ο Τούρκος αγρυπνεί και δουλεύει. Είναι με τους Αμερικάνους, αλλά και με το Ιράν, πείθοντας τους πρώτους ότι για τα συμφέροντά τους συναλλάσσεται με τους Αγιατολάχ. Υπερασπίζεται, τους Παλαιστίνιους, αλλά είναι πιστός στις συμφωνίες του με το Ισραήλ. Είναι με τους Εβραίους, αλλά και με τους ?ραβες. Παραδοσιακά φιλικός ζωτικός χώρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο αραβικός αφέθηκε να λεηλατηθεί και αυτός από τους Τούρκους, παρά την ιστορική έχθρα και δυσπιστία των Αράβων απέναντί τους. Ωστόσο το άκρον άωτον των επιτυχιών του γείτονα και της παταγώδους αποτυχίας την δικών μας είναι οι πρόσφατες ρωσοτουρκικές ενεργειακές συμφωνίες (αέριο, πετρέλαιο, πυρηνική). Ο Καραμανλής είχε κάνει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που υλοποιούμενη θα ξεκολλούσε τη χώρα από τη θέση της ακίνητης και δεδομένης.
Η Ουάσιγκτον όμως γνωρίζει ότι το κυρίαρχο πολιτικό μας προσωπικό τρέφει απέναντί της μαζοχιστικά αισθήματα. Εμείς «ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά η Δύση δεν ανήκει σε μας. Την διεκδικούν και την οικειοποιούνται τα αντίπαλα συμφέροντα, τα οποία ανήκουν ταυτόχρονα και στη Δύση και στην Ανατολή. Και πρωτίστως στον ευατό τους. Δυστυχώς το στρατηγικό άνοιγμα Καραμανλή προς ανατολάς δεν έχει άχρι καιρού αίσιον και ευτυχές τέλος. Οι βουλγαρικές παλινωδίες, αλλά και η δική μας απραξία οδήγησαν σε αποτελμάτωση την όλη πρωτοβουλία. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ακόμη ότι η ουσιαστικοποίηση και ο εμπλουτισμός των ελληνορωσικών σχέσεων δεν σημαίνει έξοδο μας από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το παράδειγμά της Τουρκίας είναι εύγλωττο. Δεν μπορεί να είναι ευφυέστεροι οι πασάδες από μας.
Το ΝΑΤΟ δεν εγγυάται ούτε πολλοστημόριο της εθνικής μας ασφάλειας. Κανένας άλλωστε από τους διεθνείς θεσμούς δεν εγγυάται τα σύνορά μας. Πρέπει να βρούμε εγγυητή. Με όρους έντιμης αμοιβαιότητας ο Ρώσος μπορεί να είναι αυτός . Την ξεκινήσαμε αλλά δεν αναζωογονήσαμε αυτή τη σχέση. Η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα σοβαρό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών . Μεμονωμένες συμβουλές και συμβολές κάποιων για την προσέγγιση ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γίγνεσθαι δεν υποκαθιστούν τις αναγκαίες κάθε φορά μελέτες και αναλύσεις. Στη Μόσχα του Πούτιν κυκλοφορούν λόμπι και λομπίστες κατ? εικόνα και ομοίωση αυτών της Ουάσιγκτον. Οι Τούρκοι φυσικά προσέλαβαν και τους καλύτερους. Εμείς πορευόμαστε στα τυφλά. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αγοράσει ρωσικά τεθωρακισμένα. Έκτοτε, όπως διέρρευσε οι δικοί μας ποιούνται την νήσσα και ο πολιτικά αρμόδιος αρνείται να συναντήσει τον Ρώσο πρέσβη... Κι? ενώ όπως ήταν φυσικό κάποια στιγμή Αμερικανοί και Ρώσοι θα τα έβρισκαν τόσο στην αντιπυραυλική όσο και στον Καύκασο εμείς σπεύσαμε να δηλώσουμε «αμερικανότεροι» των Αμερικάνων.
Εξάλλου και η μετά Παπαδόπουλον Κυπριακή ηγεσία αντί να αξιοποιήσει τον ρωσικό παράγοντα εναπέθεσε τις ελπίδες της εξολοκλήρου στον αγγλοαμερικανικό αποδεχόμενη το διενεκές των βάσεων. Ο Πούτιν στην ?γκυρα υπέγραψε 12 διακρατικές και 8 ιδιωτικοεπιχειρηματικές συμφωνίες καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων. Μετά τον Ομπάμα ο Τούρκος «τσουβάλιασε» και τον Πούτιν. Σε ατμόσφαιρα ευφορίας ο Ερντογάν στήνει το σκηνικό των ευρωεξετάσεών του. Την περασμένη εβδομάδα γευμάτισε με τους «θρησκευτικούς μειονοτικούς ηγέτες» δηλαδή και τον Πατριάρχη. Την ίδια στιγμή που γίνονταν το γεύμα οι τουρκικές αρχές ποδοπατούσαν το δικαίωμά της θρησκευτικής ελευθερίας Ελλήνων Ρώσων και λοιπών προσκυνητών, αρνούμενοι να επιτρέψουν τη θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή της Σουμελά στην Τραπεζούντα και διαλύοντας βάναυσα την ακολουθία της Παρακλήσεως που γίνονταν εκτός της μονής. Η επίσημη Ελλάς «κατάπιε» και τα δύο συμβάντα. Με το πρώτο ο Ερντογάν μεθόδευσε να μετατρέψει σε θρησκευτική την εθνική Ελληνική μειονότητα της Τουρκίας παρά την αντίθετη ρητή επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης. Η επίσημη Ελλάς εσιώπησε αιδημόνως και στις μεθοδεύσεις Ερντογάν και στις «πατάτες» Πούτιν («δύο κράτη στην Κύπρο» - «να εφαρμοσθεί το σχέδιο Ανάν»). Όμως «καιρός του ποιήσαι». Οι επικίνδυνες αντιφάσεις της Ακαδημίας στο σκοπιανό. Zwei Professoren Vaterland verloren (Δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου και η πατρίδα καταστράφηκε.) Otto Bismark Του Στέλιου Παπαθεμελή Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Επικεφαλής του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Η Ακαδημία Αθηνών υπέκυψε στον πειρασμό του χονδροειδούς ολισθήματος της πολιτικής τάξης της χώρας να παραδώσει και αυτή το αναποτίμητο όνομα της Μακεδονίας στο σκοπιανό προτεκτοράτο. Στα 1992 η συνείδηση σύμπαντος του Ελληνισμού εκφράστηκε με την πεντακάθαρη θέση: Ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία, δηλαδή τη λέξη, ή παράγωγά της (Κωνσταντίνος Καραμανλής ? Ανδρέας Παπανδρέου). Η αυτοϋπονόμευση αυτής της θέσης ξεκίνησε μετά και παρά την Λισαβόνα (26-27/6/92), ενώ το σπέρμα της προϋπήρξε ήδη πέραν των γνωστών διαρροών και στην επίσημη επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προς τους ομολόγους του από 23/6/92: «Μπορούμε να πούμε στα Σκόπια ότι θα τα αναγνωρίσουμε με όποιο όνομα επιλέξουν, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει το «Μακεδονία», αλλά θα έχουν την ελευθερία να αυτοαποκαλούνται με όποιο όνομα επιθυμούν». Ιδού η διπλή και made in Creece ονομασία! Και από διολίσθηση σε ολίσθηση περάσαμε στην «Ενδιάμεση» και μέσω αυτής στην κοινά αποδεκτή. Το «κοινά αποδεκτή» επέβαλε ένα αλισβερίσι με τον Αμερικανό μεσολαβητή ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ ως διαπραγματευτής, αλλά ως πληρεξούσιος του αδικοπραγούντος αντιδίκου, που είναι σφετεριστής της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ιδιοποιούνται το παρελθόν για να υφαρπάξουν το μέλλον. Σ? αυτό το νταραβέρι η ελληνική πλευρά υπήρξε πάντοτε η πλευρά του δούναι και η σκοπιανή του λαβείν. Εδώ όμως υπάρχει ένα μέγιστο αυταπόδεικτο. Ο αείμνηστος Καραμανλής το είχε συνοψίσει στη φράση: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Πρόκειται για αξίωμα με την μαθηματική έννοια του όρου. Δεν επιδέχεται δηλαδή ανταπόδειξη. Η Μακεδονία ως ιστορία, ως παράδοση και ως πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του «Ελληνικού». Η εικόνα ενός κράτους, συγκριτικά ισχυρού, που διαπραγματεύεται με τον ξυπόλητο κλέφτη των πνευματικών του τιμαλφών, (που εξ? απόψεως αξίας ισοδυναμούν με έδαφος) δεν είναι ό,τι τιμητικότερο για το κράτος. Περνώντας από διάφορες φάσεις αλλεπαλλήλων μονομερών πάντοτε υποχωρήσεων η εν παρακμή πολιτική τάξη απεδέχθη «ως βάση συζητήσεως» ό,τι διαβολικό της σέρβιρε ο απίθανος μεσολαβητής για να καταλήξει στην απίστευτη οίκοθεν πρόταση της «σύνθετης» ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό».Λένε «για όλες τις χρήσεις», αλλά τρέχα γύρευε βέβαια?. Εννοείται ότι από την υπογραφή της ετεροβαρούς επίμεμπτης Ενδιάμεσης η μία μετά την άλλη χώρα έσπευδαν να αναγνωρίζουν το προτεκτοράτο ως «Μακεδονία» χωρίς την παραμικρή ελληνική αντίδραση. Εάν εμείς διαθέταμε τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό θα σταματούσαμε ακόμη και χωρίς «Κολοκοτρωνέϊκο τρόπο» τις «προσκυνημένες» ξένες κυβερνήσεις. Χωρίς να απειλήσουμε «τσεκούρι και φωτιά», αλλά με απλές, συμβατές πολιτικοδιπλωματικές κινήσεις, με ευφυή διαχείριση των ούτως ή άλλως μεγάλων πακέτων εκ μέρους μας. (Πρβλ. κρίσιμες παρατηρήσεις του ε.τ. πρέσβεως Ε. Καραγιάννη, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Ιούλ.2009). Η Ακαδημία γνωσιμαχεί σήμερα προς εαυτήν και αντιφάσκει. Ενώ διατηρεί αμετάλλακτα τα «επειδή» του 1992, καταλήγει στο διαμετρικά αντίθετο «δια ταύτα». Και εμφανίζεται ως δεκανίκι του παραπαίοντος «ρεαλισμού» των πολιτικών. Ούσα η ίδια επιστημονικός θεσμός άγεται σε ένα πολιτικό συμπέρασμα, τραβηγμένο από τα μαλλιά εξ? επόψεως λογικής, αλλά εναρμονισμένο με τις κατευναστικές επιλογές του πολιτικού μας προσωπικού: «Η επιλογή της παράτασης του αδιεξόδου περί την ονομασία της ΠΓΔΜ, όχι μόνον εκτρέφει βλέψεις εξακολουθητικά επεκτατικές, αλλά διαιωνίζει και επιτείνει τη γενικότερη αστάθεια?.». Οι σοφοί συζητητές μας δεν συνειδητοποίησαν ότι αυτό που φοβούνται, αυτό ακριβώς διαιωνίζεται με τη «σύνθετη» που στην πράξη θα γίνει «σκέτη». Αλλά πέραν αυτού το ποιητικό αίτιο του σκοπιανού αλυτρωτισμού δεν είναι ότι το προτεκτοράτο κατέχει γεωγραφικά το 1/10 του εδάφους του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, αλλά ότι οι σημερινοί Σλάβοι κάτοικοί του σε αντίθεση με τους παππούδες τους, έχουν χρίσει εαυτούς κατ? ευθείαν γραμμή απογόνους του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και λειτουργούν ως κληρονόμοι απάσης Μακεδονίας. Και δεν θα πάψουν ως «Βόρεια» να διεκδικούν δια των εκάστοτε πατρώνων τους τη «Νότια». Η πρόταση των Αθανάτων προκαλεί σύγχυση και ενσπείρει αβεβαιότητα στους Έλληνες.
Σε μια στιγμή που περιμένει κανείς να ανανήψει το πολιτικό κατεστημένο και να ανακαλέσει την ολέθρια πρόταση για «σύνθετη», παίρνει τη σκυτάλη η Ακαδημία.
Έλεος!

Παπαθεμελής για τις δηλώσεις Ράσμουσεν

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.pamme.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/8/09 Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, τις σχετικές με τη στάση της Ελλάδας στη Συμμαχία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και επικεφαλής του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Στέλιος Παπαθεμελής, υπογράμμισε: «Ο νέος Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν διαπιστώνει ότι «η διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας δυσκολεύει το έργο της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και την Αφρική» και ζητεί «καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που είναι σύμμαχοι». Πριν το κάνει αυτό και το επαναλάβει σήμερα στην Αθήνα ο κ. Ράσμουσεν, όφειλε να λάβει υπόψη του ότι η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής και εποικισμού στην Κύπρο. Προσβάλει έργω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο κατά σύστημα, κατ? εξακολούθηση και κατά κλιμάκωση. Και διατηρεί casus belli κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που αυτή ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να καθορίσει τα χωρικά ύδατα στα 12 Ν.Μ. Οφείλει κατά συνέπεια ο κ. Ράσμουσεν να επιβάλλει στην Τουρκία την συμμόρφωσή της με τα διεθνή νόμιμα και αφού συμβεί αυτό, να ζητήσει λόγο και από την Ελλάδα».

Συνάντηση Καραμανλή - Παπανδρέου

ΑΠΟ ΤΟ FATSA-TVΣυνάντηση Καραμανλή - Παπανδρέου

Lords of the Sea

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
John R. Hale Lords of the Sea Viking Adult, 2009 Του Dwight Garner The New York Times Book Review Το 1969, στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ, ο κ. Hale παρακολουθούσε το μάθημα «Εισαγωγή στην Ελληνική Ιστορία» του θρυλικού καθηγητή Kagan.
Όταν ο τελευταίος έμαθε ότι ο μαθητής του ήταν μέλος της ομάδας κωπηλασίας απάντησε: «Χα! Ένας κωπηλάτης», και ακολούθως έκανε μια εισήγηση. «Μου είπε να ερευνήσω την Αθηναϊκή ιστορία από τη θέση του κωπηλάτη» μας λέει ο Hale. «Είχα βρει μια αποστολή ζωής». Δεκαετίες αργότερα έχει γράψει το πρώτο του βιβλίο «Lords of the Sea: The Epic Story of the Athenian Navy and the Birth of Democracy».
Εν πολλοίς, είναι ένα βιβλίο για τον πόλεμο. Περιγράφει μια σειρά μαχών σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Αθήνας και των εχθρών της.

Κάθε δύση έχει και ανατολή - Ηλιοβασίλεμα Στην Πόλη

ΑΠΟ ΤΟ http://ibisclub.blogspot.com/Κάτι διαφορετικό κάτι ουσιαστικό που μας βοηθά να ξεχάσουμε την πορτοκαλή απόχρωση της φωτιάς.
Κάθε δύση έχει και ανατολή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τους κ. Υπουργούς 1.Εμπορικής Ναυτιλίας, 2. ΥΠΕΧΩΔΕ, 3. Τουριστικής Ανάπτυξης με θέμα: « Υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις εγκαταστάσεις της ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΛΙΑΣ Α.Ε. στην περιοχή Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής ». ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 26 Αυγούστου 2009
κκ. Υπουργοί Η Α.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥΛΙΑ έχει υποβάλει αίτημα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς καυσίμων στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στην περιοχή της Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής. Η περιοχή όπου η εταιρία προτίθεται να εγκαταστήσει τον αγωγό, αντίθετα με ότι αναφέρει η ίδια, σε έγγραφό της, παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν οργανωμένες ακτές, τουριστικά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης – αναψυχής κ.τ.λ.. Επί πλέον επειδή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη παραθεριστικής κατοικίας και είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται έντονα η επένδυση σε παραθεριστική κατοικία.Ως εκ τούτου, όπως αντιλαμβάνεστε η εγκατάσταση του αγωγού μεταφοράς καυσίμων έρχεται σε αντίθεση με τη μορφή ανάπτυξης που υπάρχει και η οποία συνεχώς βελτιώνεται και εξαπλώνεται στην εν λόγω περιοχή. Επειδή όλοι οι κάτοικοι, οι σύλλογοι, οι φορείς του Νομού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ν.Α., οι όμοροι Δήμοι είναι αντίθετοι με το εν λόγω αίτημα της εταιρίας, φοβούμενοι την υποβάθμιση την περιοχής, λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( σχετικό έγγραφο και υπογραφές σας έχουν αποστείλει )
Σας ερωτώ Είναι στις προθέσεις σας να χορηγήσετε σχετική άδεια εγκατάστασης θαλάσσιου αγωγού μεταφοράς καυσίμων στην εταιρία ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥΛΙΑ Α.Ε. ή όχι ; Αθήνα 25/8/2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Κωνσταντινουπόλεως 234, 682 00, Ν. Ορεστιάδα, Τ +30 25520 28280 F +30 25520 28288 Ε mail@dionysos-net.gr
http://patounik-dionysos.blogspot.com Νέα Ορεστιάδα, 25/08/2009 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Ανοιχτή Πρόσκληση Τον Γιώργο Μαρίνο και τον Πέτρο Φιλιππίδη τιμά φέτος το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Στο ανανεωμένο Φεστιβάλ της Νέας Ορεστιάδας, από τις 30 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2009, οι φίλοι του θεάτρου απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να συμμετέχουν σε μια ολοκληρωμένη εβδομάδα θεάτρου με διαγωνιζόμενες παραστάσεις από ερασιτεχνικούς θιάσους όλης της Ελλάδας, καθημερινά θεατρικά εργαστήρια από καταξιωμένους δασκάλους του Θεάτρου, μουσικά, κινηματογραφικά και θεατρικά αφιερώματα στις μεταμεσονύχτιες παράλληλες εκδηλώσεις. Η Κριτική Επιτροπή των διαγωνιζόμενων παραστάσεων αποτελείται από τους: Γιώργος Ζιάκας (σκηνογράφος, ενδυματολόγος), Δημήτρης Βερνίκος (σκηνοθέτης, επίκ. καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Σάκης Σερέφας (συγγραφέας), Νίκος Χατζόπουλος (σκηνοθέτης, μεταφραστής), Κατερίνα Διαδασκάλου (ηθοποιός). Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας. Για δηλώσεις συμμετοχής στα workshops και στην Επιτροπή Κοινού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, μέχρι και την έναρξη του Φεστιβάλ, στο τηλ. του ΔΙΟΝΥΣΟΥ: 2552028280 Το Πρόγραμμα Κυριακή, 30/8 Έναρξη του Φεστιβάλ Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ - Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ τιμούν τον Πέτρο Φιλιππίδη. Θα μιλήσουν ο ηθοποιός και βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Κώστας Καζάκος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης - «Να οι ευαισθησίες μας». Μουσικοθεατρική παράσταση από τον ΔΙΟΝΥΣΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, αφιερωμένη στα 20 χρόνια δράσης του. Αποσπάσματα από τις παραστάσεις: «Σκουπίδια», «κι άλλα Σκουπίδια», «Λόξα και Δόξα» του Γ. Ξανθούλη, «Όλα του Τσέχωφ δύσκολα», «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Θεατρική Παράσταση: Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας παρουσιάζει την “Περιφέρεια” του Γιώργου Σουρή Δευτέρα, 31/8 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιεράπετρας. Bertold Brecht «Η όπερα της πεντάρας» Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Ντοκιμαντέρ: “Γιάννης Τσαρούχης” του Δημήτρη Βερνίκου Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 15:30 - 17:30. Γιάννης Ρήγας: «Αναζητώντας τη χαμένη ανάγνωση» 17:30 - 19:30. Κάγιο Βελτς: Παντομίμα Τρίτη, 1/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Θεατρική Ομάδα Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Δήμου Μηχανιώνας. Κλεοπάτρας Κουτσομανή «Άρωμα κανέλας» Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Θεατρική Παράσταση: το Πανδαιμόνιο7 παρουσιάζει το «Άγημα τιμών» του Νίκου Βασιλειάδη Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 15:30 - 17:30. Γιάννης Ρήγας: «Αναζητώντας τη χαμένη ανάγνωση» 17:30 - 19:30. Μάρθα Φωκά: Μάσκα Τετάρτη, 2/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Νέα Lingua di Corpo - Θεατρική Έρευνα - Θέατρο Αναζήτηση. Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Ντοκιμαντέρ: «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 17:00 - 19:00. Γιάννης Ρήγας: «Αναζητώντας τη χαμένη ανάγνωση» Πέμπτη, 3/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Θεατρική Ομάδα Δήμου Πυλαίας. Heinrich Von Kleist «Σπασμένη Στάμνα» Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Μουσική βραδιά: η «Όπερα Νέων» τραγουδάει Όπερα Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 15:30 - 17:30. Κάγιο Βελτς: Παντομίμα 17:30 - 19:30. Μάρθα Φωκά: Μάσκα Παρασκευή, 4/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» Δήμου Ταύρου. Παύλου Μάτεσι «Η Εξορία» Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 17:00 - 19:00. Μάνια Παπαδημητρίου: Υποκριτική Σάββατο, 5/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Μουσική βραδιά: οι «Musica Mista» τραγουδάνε τραγούδια από το Θέατρο Workshops 10:00 - 13:00. Ειρήνη Καλογηρά: Κίνηση 17:00 - 19:00. Μάνια Παπαδημητρίου: Υποκριτική Κυριακή, 6/9 Λήξη του Φεστιβάλ Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, 21:00΄ - Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ τιμούν τον Γιώργο Μαρίνο. Θα μιλήσουν: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης - Απονομή Βραβείων Δεύτερος Πευκώνας, 23:30΄ Party Λήξης Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώνει ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας, σε συνδιοργάνωση με την Υπερνομαρχία Ροδόπης - Έβρου, τη Νομαρχία Έβρου, το Δήμο Ορεστιάδας και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της πόλης.

Απίστευτες σκηνές βίας στο ανατολικό Λονδίνο- Φωτογραφίες

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Το ποδόσφαιρο "επέστρεψε στον Μεσαίωνα" Μετά από πολλά χρόνια, η βία στα αγγλικά γήπεδα έκανε και πάλι την εμφάνιση της. Οπαδοί της Γουέστ Χαμ και της Μίλγουολ συγκρούσθηκαν πριν και μετά τον αγώνα των ομάδων τους στο ανατολικό Λονδίνο για το Carling Cup.
Ένας 44χρονος τραυματίσθηκε σοβαρά καθώς δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν ελαφρότερους τραυματισμούς.
Η αστυνομία του Λονδίνου εξετάζει τις εικόνες από το σύστημα κλειστού κυκλώματος CCTV για να εντοπίσει τους ταραξίες.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αυτοί που συμμετείχαν στα επεισόδια θα αποκλεισθούν για πάντα από τα γήπεδα. Περισσότερα στο Foreign Press

Ο ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ "ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ".

Αν και "έφυγε" από το μάταιο τούτο κόσμο, από τη μπανανία που λέγεται Ελλάδα, αν και τα τραγούδια του τα έγραψε, τα ΕΖΗΣΕ σε άλλες εποχές, άλλες στιγμές, μετά από το "Ολοκαύτωμα" εξακολουθούν να στιγματίζουν ΟΛΟΥΣ τους Παντελήδες αυτής της χώρας. Ξυπνήστε αδέλφια. Καταστρέφεται η χώρα και εμείς ψάχνουμε ποιό κόμμα να ψηφίσουμε, ποιός βουλευτής θα βολέψει εμάς και τα παιδιά μας.

Μέτρα κατόπιν εορτής για τα καμένα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Κολλημένη στο 2007 η κυβέρνηση - Αποζημιώσεις έως 750 ευρώ ανά τ.μ. Μέτρα κατόπιν εορτής για τα καμένα
Με παρωχημένες συνταγές και μέτρα κατόπιν εορτής επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή περιλαμβάνουν αποζημίωση έως 750 ευρώ ανά τ.μ. για τις καμένες κατοικίες και επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ στις νομαρχίες και τους ΟΤΑ των περιοχών που έπληξε η πυρκαγιά. Αναλυτικότερα, η «δέσμη μέτρων» που αποφάσισε η κυβέρνηση περιλαμβάνει αποζημίωση 750 ευρώ ανά τ.μ. για τις κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά, με όριο τα 120 τ.μ.
Αντίστοιχα, για τις κατοικίες που χρειάζονται επισκευή, η αποζημίωση ανέρχεται έως τα 450 ευρώ ανά τ.μ.(ανάλογα με τις ζημιές) με όριο πάλι τα 120 τ..μ.

Native Nations Dance Theater 06/9/2009

Native Nations Dance Theater - 06/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Κήπου Είδος Εκδήλωσης: Χορός Η Είσοδος είναι ελεύθερη Λεωφορεία: 15,11,58,3,5,6,39
Ένα από τα σημαντικότερα χορευτικά συγκροτήματα των ΗΠΑ έρχεται στα Δημήτρια για να μας φανερώσει τα μυστικά των ινδιάνικων φυλών, των αυτόχθονων της αμερικανικής γης. Ένα εντυπωσιακό θέαμα που χορογραφείται από επαγγελματίες χορευτές με ρίζες, όμως, ινδιάνικες! Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των Ινδιάνων της Αμερικής Native Nations Dance Theater (NNDT) της Πολιτείας Πενσυλβανία, είναι ένας από τους σπουδαιότερους περιοδεύοντες οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες που προβάλει αυτόχθονες καλλιτέχνες από διάφορες φυλές με στόχο την παρουσίαση αυθεντικών θεμάτων μουσικής, χορών, προφορικών παραδόσεων και ιστοριών στον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι ο μόνος επαγγελματικός οργανισμός χορού των Ινδιάνων της Αμερικής στην πόλη της Φιλαδέλφεια, με εκπαιδευτικές παραστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που τις έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια ανθρώπων. Το Native Nations Dance Theater ιδρύθηκε το 1991 και διευθύνεται από τη Vaughnda Hilton (με ρίζες στις φυλές Blackfeet/Seminole/Creek) και τον Delwin Fiddler Jr. (της φυλής Lakota) που είναι απόγονος του Αρχηγού Κεφάλι της Άλκης (Chief Elk Head) και του Αρχηγού Καθιστός Ταύρος (Chief Sitting Bull). Οι παραστάσεις τους δημιουργούνται, χορογραφούνται και παρουσιάζονται από επαγγελματίες και περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Κατά καιρούς το Native Nations Dance Theater έχει συνεργασθεί με καλλιτέχνες από τις ακόλουθες φυλές: Aztec, Arawak, Blackfeet, Carib, Cree, Creek, Chitimacha, Cherokee, Crow, Delaware, Flathead, Lakota, Nanticoke, Seminole, Shoshone, Taino και Six Nations.
Αποστολή του είναι να παράσχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στην προσπάθεια μεταλαμπάδευσης στο ευρύτερο κοινό της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτοχθόνων φυλών Το NNDT προωθεί και τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και αντιμετώπισης των υπαρχόντων στερεότυπων στην αμερικανική κοινωνία σχετικά με τους αυτόχθονες πολίτες. Το συγκρότημα έχει κάνει ειδικές εμφανίσεις σε πολλές παρελάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αφιερώματα.
Επιπλέον, έχει δώσει παραστάσεις για Αμερικανικές Πρεσβείες, Ομοσπονδιακούς Οργανισμούς των Η.Π.Α., τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μουσείο Βρετανικής Αυτοκρατορίας, την Disney, την Pepsi Co, την American Experience, το τηλεοπτικό δίκτυο PBS, το δίκτυο ABC, το Discovery Theater και αλλού. Τα μέλη του συγκροτήματος
Vaughnda Hilton, Delwin Fiddler Jr., Andrew Hilton Lyn, Pauline Hilton, Raoule Hilton II, Andrew Hilton Lyn Jr., Nicole Turner, Erin Washington, Scott Henrichsen, Brandon Williams

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Ρασμούσεν: "Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δυσκολεύουν το έργο του ΝΑΤΟ" Τα λάθη που έκαναν την Αττική κρανίου τόπο Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ Κύπριοι δασοκομάντος βάζουν... φωτιές για να σβήσουν τις φλόγεςΑντιδράσεις στην Τουρκία για χρήση ορθόδοξης εκκλησίας ως τέμενοςΗ προσέγγιση της τραγωδίας από άλλη σκοπιά Τουρκία. Ο στρατός υπογραμμίζει την ενότητα της χώρας αναφορικά με τις κυβερνητικές προσπάθειες για συμφιλίωση με τους Κούρδους. Αυστηρό μήνυμα Μπακογιάννη σε Σκόπια και Αγκυρα Το πιο πικρό τραγούδι To άρθρο του Βότση που επικαλείται ο Κοροβέσης Φορτώνουν στην Αθήνα σχέδιο για δημιουργία «έθνους Λαζών» Δύο γραμμές στο Κυπριακό Εμείς, οι ηγέτες μας και το 1974 H Τουρκία δεν θέλει την ΕΕ στο Αιγαίο Γυμνή στις μάχες με τη φωτιά η Πυροσβεστική Θερμική βόμβα στην Αττική Σημαντική βοήθεια του 575 Τάγματος πεζοναυτών Σήκω και ξεκίνα την αντίσταση Ηλεκτρονικά «μάτια» στα δάση της Κύπρου Εζησα 15 μήνες στα μπουντρούμια του «Αττίλα» Αιφνιδιαστικά στην Τσετσενία ο Πούτιν ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΚΤΡΟΠΗ:ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΧΩΝ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ομιλία Δρα Βάσου Λυσσαρίδη σε εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων 18.5.2008

Jose Carreras In Concert 07/9/2009

Jose Carreras In Concert-07/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Γής Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 80 € Κανονικό: 50 € Φοιτητικό: 30 € Λεωφορεία: 15,16
Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του David Giménez Ο Χοσέ Καρέρας, μία από τις πιο σημαντικότερες φωνές της εποχής μας, που έχει συγκινήσει και συνεπάρει με τις ερμηνείες του εκατομμύρια φιλόμουσους σε όλο τον κόσμο, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική συναυλία, προσκεκλημένος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών Καλλιπάτειρα. Ο διάσημος Ισπανός - Καταλανός τενόρος Χοσέ Καρέρας, το νεώτερο μέλος των Τριών Τενόρων (Παβαρότι, Ντομίνγκο, Καρέρας), που από το 1990, έφεραν στο προσκήνιο το λυρικό τραγούδι με τις κοινές τους εμφανίσεις σε γήπεδα και μεγάλους συναυλιακούς χώρους, θα εμφανισθεί στα 44α Δημήτρια.Γνωστός και ως «η φωνή της καρδιάς» ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης ξεχωρίζει για το πάθος του και τις αισθαντικές του ερμηνείες, δίνοντας «ζωή» σε τραγούδια τόσο Ισπανικά - Καταλανικά και Ιταλικά - Ναπολιτάνικα, όσο και στις πλέον δημοφιλείς άριες του διεθνούς ρεπερτορίου.
Η απλότητα και η ηρεμία του επί σκηνής, η γλυκιά φωνή και η εξαιρετική εκφραστικότητά του παρασύρουν το κοινό του σε ένα μαγικό ταξίδι απόλαυσης και συναισθημάτων.
Η κάθε του εμφάνιση συνιστά μία αξέχαστη εμπειρία με όλα τα ηχοχρώματα, που ο μεγάλος καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του ο Μαέστρος David Giménez και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα προσφέρουν απλόχερα στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Πέρσες του Αισχύλου - 06/9/2009

Πέρσες του Αισχύλου - 06/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Δάσους Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο Κανονικό: 22 € Φοιτητικό: 14 € Λεωφορεία: 24
Οι «Πέρσες», ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ντίμιτερ Γκότσεφ.
Μια τραγωδία που μιλά για πραγματικά περιστατικά και συνάμα ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ έχει ήδη στις αποσκευές του την περίφημη παράσταση των «Περσών» που ανέβασε στο Deutsches Theater του Βερολίνου - παράσταση της χρονιάς για το 2006 σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Theater Heute. Με την παράσταση που ανέβηκε φέτος στην Επίδαυρο, ο σκηνοθέτης δεν εκπληρώνει μόνο ένα παλιό όνειρο, αλλά έρχεται ξανά αντιμέτωπος με το έργο του Αισχύλου, συνεχίζοντας την αναζήτηση στην αρχαία τραγωδία και προτείνοντας μια νέα εκδοχή, με αρωγούς μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και με βασικό ερέθισμα τον χώρο του αρχαίου θεάτρου. Το έργο του Αισχύλου που κέρδισε το πρώτο βραβείο ανήκει στη χαμένη τετραλογία: «Φινεύς», «Πέρσες», «Γλαύκος Ποτνιεύς» και «Προμηθεύς Πυρκαεύς» (σατυρικό δράμα), η οποία διδάχτηκε την άνοιξη του 472 π.X.. Οι «Πέρσες», είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία που επικεντρώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός και όχι σε ένα μυθικό επεισόδιο, καθώς πραγματεύεται τον αντίκτυπο που είχε στην περσική αυλή η συντριπτική ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.X.
Η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής του Περσικού στόλου από τον αγγελιοφόρο, η οδύνη των Περσών για την ήττα τους και η επιστροφή του ταπεινωμένου Ξέρξη συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας. Η ταυτότητα της παράστασης Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου Σκηνοθεσία: Ντίμιτερ Γκότσεφ Σκηνικά - κοστούμια: Μάρκ Λάμμερτ Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη Βοηθός Σκηνοθέτη Α΄: Ανέστης Αζάς Βοηθός Σκηνοθέτη Β΄: Ασπασία -Μαρία Αλεξίου Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μαριαλένα Λαπατά Διανομή: Άτοσσα: Αμαλία Μουτούση Δαρείος: Μηνάς Χατζησάββας Ξέρξης: Νίκος Καραθάνος Τρελός: Λένα Κιτσοπούλου Aγγελιαφόρος: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Παπανικόλαου, Πρόδρομος Τσινικόρης Χορός
Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κόρα Καρβούνη, Σύρμω Κεκέ, Ρηνιώ Κυριαζή, Εύη Σαουλίδου, Έλενα Τοπαλίδου.

Ο Miro της Μαγιόρκα 06/9/2009 έως 05/2/2010

Ο Miro της Μαγιόρκα - 06/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Τελλόγλειο Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Η Είσοδος είναι ελεύθερη Λεωφορεία: 24,17
Η έκθεση Ο Mirό της Μαγιόρκα, μια συνεργασία του Τελλογλείου και του Ιδρύματος Pilar i Joan Mirό της Μαγιόρκα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αυτού του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.
Ένας μεγάλος αριθμός έργων και τεκμηρίων του Mirό (ξεπερνούν τα 400) καλύπτουν όλη τη θεματολογία του και αφορούν: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα για γλυπτά ή για δημόσια τέχνη, για sobreteixisms, για μπαλέτο, για μουσική, υλικό για τον Βασιλιά Ubu του Jarry κ.α. Η μακέτα του εργαστηρίου Sert, μαζί με έγγραφα, σημειώσεις, έπιπλα, αντικείμενα κ.ά. μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, την εσωτερική πλευρά της δημιουργικής του σκέψης.
Στην έκθεση παρουσιάζεται κυρίως το έργο του ώριμου Mirό στη Μαγιόρκα, αυτό που δημιούργησε στο εργαστήριο που του σχεδίασε ο φίλος του, αρχιτέκτονας Josep Lluis Sert το 1956.
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί τομή στο έργο του Mirό, γιατί εκεί επανεξετάζει την ως τότε πορεία του και κάνει μια νέα αρχή.
Πρόκειται για μια περίοδο απεριόριστης ανεξαρτησίας και αναζήτησης.
Τη δίψα του να εισβάλει σε νέα πεδία μαρτυρεί το εικαστικό του ιδίωμα -κηλίδες, πιτσιλιές, ροές, γραφικά, ίχνη, γρατζουνιές, ραφές, καρφιά, σχοινιά, αξιοποίηση του τυχαίου, της βίαιη χειρονομίας, έρευνα με μεγαλύτερη εμμονή στην εκφραστικότητα των υλικών. Θέματά του βιόμορφες σουρεαλιστικές μορφές-σύμβολα, η γυναίκα, τα πουλιά, τοπία, ο κόσμος του ουρανού, ο ήλιος, το φεγγάρι, αστερισμοί. Όπως συνέβη στην περίπτωση της έκθεσης Suite 347 του Picasso, το Αρχείο Σπητέρη προσφέρει και στην έκθεση Μirό πλούσιο αρχειακό υλικό, σε άρθρα και δημοσιεύσεις στον γαλλικό κυρίως και στον ελληνικό τύπο της εποχής, για το ώριμο έργο του καλλιτέχνη. Το εργαστήριο Sert παρουσιάζεται σε χωριστή έκθεση στο Τελλόγλειο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ μαζί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων πρόσφεραν ευγενώς στα πλαίσια της Έκθεσης Mirό στο Τελλόγλειο μια κατά το δυνατόν πιστή μικρογραφία αυτού του εργαστηρίου, η οποία κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υποδέχεται εκπαιδευτικά προγράμματα στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Καλογήρου και η καθηγήτρια Αλκμήνη Πάκα, ενώ την κατασκευή ανέλαβε η εταιρία Octanorm-Hellas, με την υποστήριξη πολλών φορέων. Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο πρόλαβε στον σχεδιασμό της την «Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Θεσσαλονίκης (5Μ)», τα οποία συνεργάζονται συμβολικά για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό συνυπάρχει με νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby's, ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα. Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίπλα στη συμβολική φιλοξενία ενός ζωγραφικού έργου του Μirό εκτίθεται μια σειρά φωτογραφιών του σπουδαίου φωτογράφου που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, του Francesc Català-Roca.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο, σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας, φιλοξενούν από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος της Μαγιόρκα και το Τελλόγλειο Ίδρυμα οργανώνουν παράλληλα με την έκθεση Μirό σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού, μουσικής, λόγου, δρώμενων και γαστρονομίας, που ενισχύουν αμφίδρομες πολιτιστικές σχέσεις.
Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.
Την γενική επιμέλεια ο Μάριος Ελευθεριάδης, την επιστημονική επιμέλεια η Maria Luisa Lax- Cacho από το Ίδρυμα Μirό της Μαγιόρκα.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Αγαπητέ κύριε Στάλιν Τιτλος πρωτότυπου Dear Mr Stalin Συγγραφέας - Συντελεστές Γιόζεφ Στάλιν-Φραγκλίνος Ρούζβελτ
Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-040-3 Έκδοση1905 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 15χ23 εκ. Σελίδες 480
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένη η αλληλογραφία μεταξύ του Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ και του Γιόζεφ Β. Στάλιν.
Οι τριακόσιες και πλέον επιστολές αποτελούν πολυτιμότατη πηγή πληροφοριών για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τη σχέση των δύο παντοδύναμων ηγετών σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης.
Η τότε απόρρητη αλληλογραφία ξεκινά με μια επιστολή που ο Ρούσβελτ έστειλε στον Στάλιν τον Ιούλιο του 1941, προσφέροντας αρωγή στη Σοβιετική Ένωση μετά την αιφνίδια χιτλερική επίθεση, και ολοκληρώνεται με την επιστολή που συνέταξε ο Ρούσβελτ λίγα λεπτά πριν από το θάνατό του, τον Απρίλιο του 1945, επιχειρώντας να διευθετήσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Στάλιν.
Οι επιστολές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Αγαπητέ κ. Στάλιν φανερώνουν την ιδιαίτερη σχέση των δύο ανδρών, την εξαιρετική δεινότητά τους στους διπλωματικούς ελιγμούς, καθώς και τους προβληματισμούς τους για τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της εποχής τους.
Η διαφωτιστική εισαγωγή και τα σχόλια που συνοδεύουν τις επιστολές βοηθούν τους αναγνώστες να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκαν τα κείμενα αυτά.
Η υψίστης ιστορικής σημασίας επιστολογραφία των δύο ισχυρότερων ανδρών του κόσμου την περίοδο εκείνη, ενδεικτική της ανθρώπινης φύσης, θα αιχμαλωτίσει όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίζουν το πώς κέρδισαν οι Σύμμαχοι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Χαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922.
Η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού Συγγραφέας: ΜΙΛΤΟΝ ΓΚΑΪΛΣ
Κατηγορία: Άλλες Κατηγορίες - Δοκίμιο - Μαρτυρίες
ISBN: 978-960-699-821-8 Κωδικός: 35126
Σύντομη περιγραφή
Το Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένο με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Γκάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα.
Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.
«Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δε γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία.
Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον».
Α. Βιστωνίτης Το Βήμα της Κυριακής, 25/5/08
«Ποιος έκαψε τη Σμύρνη;
Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Το βιβλίο του Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος, βασίστηκε σε ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης»
Νατάσα Μπαστέα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28-29/6/08
«Το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Giles Milton,προσφέρει κάτι πέραν μιας ωραίας αφήγησης, καθώς ανασυστήνει ένα πολιτισμικόκαι ιστορικό περιβάλλον με μια εξ αποστάσεως ματιά.
Είναι ένα ‘θερμό’ βιβλίο, αλλά όχι ‘εν θερμώ’».
«Το βιβλίο είναι μια ευτυχής προσθήκη στη διεθνή βιβλιογραφία για την παλιά Σμύρνη».
Νίκος Βατόπουλος Καθημερινή, 4/10/08
«Το πρόβλημα με τη Μικρασιατική καταστροφή είναι πως ό,τι κι αν διαβάσεις έχει γραφτεί με έντονη συναισθηματική προδιάθεση και ιδιαίτερα υποκειμενική προοπτική, είτε έχει γραφτεί από Έλληνες, Τούρκους ή Αρμένιους.
Βασικά, εξιστορούν τη δική τους εκδοχή.
Εγώ πάλι ήθελα μια πιο αποστασιοποιημένη διήγηση, γι’ αυτό και επέλεξα τη λεβαντική κοινότητα και χρησιμοποίησα τις δικές τους ανέκδοτες πηγές… στη διήγησή τους περιγράφουν αυτά που είδαν και αυτά που έζησαν, και τα περιγράφουν χωρίς εμπάθεια.»
Γκάιλς Μίλτον σε συνέντευξη στο BHMAGAZINO, 21/9/2008

Κωστής Μαραβέγιας + Cabaret Balkan

Τιμή εισιτηρίου: 20€ ΄Ωρα έναρξης: 21.00 Ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει επιτέλους το μεγάλο party που είχε υποσχεθεί στους φίλους του και αναβλήθηκε τον Ιούνιο λόγω μιας ξαφνικής και εντελώς απρόσμενης καλοκαιρινής καταιγίδας. Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ο Κωστής Μαραβέγιας γιορτάζει τη...συνέχεια του καλοκαιριού στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και σας προσκαλεί στη γιορτή του για ένα ξέφρενο p arty με «παράνομη» μεσογειακή τρέλα και βαλκανικές πινελιές από τους Cabaret Balkan! Οι κάτοχοι εισιτηρίων δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα εισιτήριά τους.
Τα εισιτήρια που έχουν πωληθεί θα ισχύσουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία ενώ θα υπάρξουν φυσικά και καινούργια εισιτήρια στα σημεία προπώλησης και στο ταμείο του θεάτρου το βράδυ της συναυλίας. Ο Κωστής Μαραβέγιας, ύστερα από έναν απόλυτα επιτυχημένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη με εμφανίσεις που εντυπωσίασαν και κατέκτησαν το κοινό όπως απέδειξαν και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις που πήρε, τώρα επιστρέφει για μία και μοναδική μεγάλη συναυλία στη Μονή Λαζαριστών. Ο Κωστής Μαραβέγιας και η δυναμική του μπάντα παρουσιάζουν το “maraveyas ilegal live” με τραγούδια και μουσικές από την ομώνυμη δισκογραφική του δουλειά αλλά και διασκευές της μεσογειακής σκηνής (Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη, Οράνο), οι ευρηματικοί Cabaret Balkan από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρουν το κέφι και τη βαλκανική τους τρέλα και το αποτέλεσμα είναι μία εκρηκτική χορευτική βραδιά, με ενέργεια, χιούμορ, πάθος και ρυθμό! Αν έχετε ακούσει για τα live τους αλλά δεν τους έχετε δει ακόμη ζωντανά ή αν θέλετε να ξαναζήσετε αυτή την εμπειρία, ο Κωστής Μαραβέγιας και η μπάντα του σας προσκαλούν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών και στο πιο μεγάλο party! Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της οργάνωση «Πολίτες του Κόσμου»-Αναδοχή απόρων και ορφανών παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Οργάνωση παραγωγής: PROSPERO www . prospero . com . gr www. myspace. com/ maraveyas www.maraveyas.net

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135 - ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 FAX : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr Web Site : www.dipeh.gr
ΤΖΑΜΙΑ (GA MED FRED JAMIL) Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 26/8/2009 - 27/8/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.30 & 22.30 7 € ΤΖΑΜΙΑ (GA MED FRED JAMIL) - ΔΑΝΙΑ 2008 (Έγχρ.) Διάρκεια: 89' Σκηνοθεσία Ομάρ Σαργκαουί
Ο Τζαμίλ, σουνίτης μετανάστης δεύτερης γενιάς στην Κοπεγχάγη, καλείται να εκδικηθεί τη δολοφονία της μητέρας του από έναν σιίτη Άραβα.
Όταν το κάνει, ο κύκλος του αίματος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αριστοφάνη Λυσιστράτη Θέατρο «ΖΙΝΑ» 28/8/2009 - 28/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.30 Είσοδος : 24€, 17€Αριστοφάνη Λυσιστράτη Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη Σκηνοθεσία: Θύμιου Καρακατσάνη Moυσική: Γιάννη Μαρκόπουλου Σκηνικά - Κοστούμια: Ρένας Γεωργιάδου Χορογραφίες: Δημήτρη Παπάζογλου Στο ρόλο της Λυσιστράτη ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ και στο ρόλο του Κινησία ο ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ Συμμετέχουν: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΗΓΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΨΑΛΤΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΣΙΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΡΗΝΙΩ ΚΑΖΑΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΣΑΚΗΣ ΡΕΝΑ ΣΦΗΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΟΓΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ Ώρες παραστάσεων: 9:30μ.μ. Τιμές Εισιτηρίων: 24 Ευρώ και 17 Ευρώ (Παιδικά – Φοιτητικά) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί για ανήθικη. Τουναντίον είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων - και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης..
Μολονότι ο μύθος είναι πλάσμα της φαντασίας εξωπραγματικό κι απίθανο, η πορεία του συντελείται με την πιο αβίαστη φυσικότητα κι αληθοφάνεια. Η ψυχολογία των ηρώων, οι λόγοι τους και τα έργα τους δεν έχουνε τίποτα το αδικαιολόγητο. Ο Αριστοφάνης, όσο κανένας άλλος ποιητής του παλιού καιρού, γνώρισε κι απόδωσε με πολλή σοφία και τέχνη την ψυχή των γυναικών του λαού - των νοικοκυράδων. Η «Λυσιστράτη» από την άποψη της συνθετικής τελειότητας και της ισορροπίας μέσων και σκοπού μπορεί να σταθεί δίπλα στο σοφόκλειο δράμα. Η σκηνή του όρκου των γυναικών, του ερωτικού παιχνιδιού Μυρρίνης - Κινησία, της λιποψυχίας των αντάρτισσων και στο τέλος η θαυμαστή νουθεσία της Λυσιστράτης προς τους εμπόλεμους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, είναι από τα πιο αριστουργηματικά κατορθώματα του δημιουργικού Λόγου. Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ. ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας. Η αθηναϊκή πολιτεία, είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε - και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός.
Είχε προηγηθεί η σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων ―όλα τούτα με την προδοσία του Αλκιβιάδη - κι ο λαός ήθελε την ειρήνη. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν είτανε καθόλου ανεδαφικό παρά επίκαιρο και καλοδεχούμενο κάθε καιρό. Φάρος Πολιτισμού 2009 Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Ναυτικό Μουσείο Κρήτης 26/8/2009 - 26/8/2009 Ενετικό Λιμάνι Ώρα : 19.00 και 21.00 Είσοδος : ελεύθερη Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2009 που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, η ΔΗΠΕΧ και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009 Νεώριο του Μορο, ώρα 19.00 Παρουσίαση της νέας σειράς γραμματοσήμων Φάρων από τα ΕΛΤΑ (μεταξύ των οποίων και ο Φάρος Χανίων), πλαισιωμένη από έκθεση Φαρικού υλικού της Υπηρεσίας Φάρων και μέρους της συλλογής του Γήση Παπαγεωργίου. Διάρκεια έκθεσης : 26 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 09.30 – 15.00 και 18.30 – 21.30 Ακτή Κουντουριώτη - Φίρκας, ώρα 21.00 Κεντρική εκδήλωση «Φάρος Πολιτισμού 2009» Α’ Μέρος Συναυλία με τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Χανίων Διεύθυνση : Δέσποινα Δρακάκη Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Παύλος Μπαϊλάκης Β’ Μέρος Ομιλία Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη Γ’ Μέρος Δρώμενο «Άνθρωπος – Φως» 1. Το πρώτο φως 4. Πάθη Ανθρώπων 2. Ο Κόσμος είναι ένας 5. Φως το αιώνιο 3 . Πνοή φωτός 6. «…συ που ΄σαι τόσο μόνος κι είσαι σοφός» Αφήγηση : Βασίλης Γκούστης, ηθοποιός Επιμέλεια και επιλογή κειμένων : Βαρβάρα Περράκη, πάνω σε στίχους των : Ορφικών, Κωστή Παλαμά, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Καββαδία, Μανόλη Πρατικάκη, Ορφέα Περίδη. Πυροτεχνήματα : Ανδρέας Πυροβολάκης Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια, Video : Λεωνίδας Μανωλικάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΛΤΑ - ΕΡΑ Χανίων - Λιμεναρχείο Χανίων - Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου - Σύλλογος Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα - Πολυτεχνείο Κρήτης - Ναυτικός Όμιλος Χανίων - Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων. Αφιέρωμα στο Στέλιο Καζαντζίδη Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων 31/8/2009 - 31/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.30 Είσοδος : ελεύθερηΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΧΑΝΙΑ 2009 που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ώρα 21.30, συνδιοργανώνουν με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων συναυλία με τη Μπάντα και τη Λαϊκή Ορχήστρα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων, που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μάκη Γεωργογιαννάκη, θα εκτελέσουν τις σημαντικότερες επιτυχίες της πολύχρονης καριέρας του Στέλιου Καζαντζίδη. Τραγούδια θ’ αποδώσουν γνωστοί Χανιώτες καλλιτέχνες. Ο Στέλιος Καζαντζίδης (29 Αυγούστου 1931 – 14 Σεπτεμβρίου 2001) θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του στο πεντάγραμμο απέδωσε αριστοτεχνικά, με την ουράνια φωνή του, δημιουργίες μεγάλων συνθετών όπως του Βασίλη Τσιτσάνη, του Άκη Πάνου, του Μανώλη Χιώτη, του Τάκη Σούκα, του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Γιώργου Ζαμπέτα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Χρήστου Λεοντή, του Μάνου Λοϊζου και πολλών άλλων. Η όλη παρουσία του στο χώρο του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού συνδέθηκε, άμεσα ή έμμεσα, με τα προβλήματα των Ελλήνων που αγωνίζονταν να στηριχθούν στα πόδια τους ύστερα από τον σκληρό αγώνα κατά της χιτλερικής κατοχής και την μπόρα του εμφύλιου πολέμου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Διαξιφισμοί στο Ζαγόρι! ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:"Θα χτυπήσουμε αποφασιστικά το «μαύρο» πολιτικό χρήμα" Βάση ιδιωτικών ελικοπτέρων η Κόνιτσα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ «Αγοράζοντας ένα βιβλίο, ένα τετράδιο ή ένα στυλό για το παιδί σου, σκέψου και το παιδί που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα» «Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας» Αυτά τα παιδιά πώς θα αποκτήσουν τα απαραίτητα για το σχολείο; Πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία για να υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους, έτοιμους για μια νέα σχολική χρονιά! Τα προαύλια θα πλημμυρίσουν από παιδικές φωνούλες και τα παιδιά θα ξεκινήσουν το νέο έτος γεμάτα ενθουσιασμό και διάθεση να μάθουν καινούρια πράγματα.. Είναι όμως η κατάσταση ίδια για όλα τα παιδιά;
Όχι! Και αυτό συμβαίνει γιατί οι απαιτήσεις του σχολείου αυξάνονται διαρκώς και πολλές οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, αφού δεν τους το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι «Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας». Η αγωνία μας είναι μεγάλη.
Πώς θα ανταπεξέλθουν όλα αυτά τα παιδιά στις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου τους;
Όλα έχουν δικαίωμα να νοιώσουν τη χαρά που δίνει η αγορά σχολικών ειδών στην αρχή κάθε σχολικού έτους και να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία του μαθήματος.
Θα αφήσουμε μια μερίδα παιδιών να αισθανθούν μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους ή θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τους εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα; O Eθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν μπορεί να αγνοήσει το πρόβλημα.
Γι' αυτό λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, ξεκινάει μία πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών για τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σχολικών απαιτήσεων. Είδη που χρειάζονται τα παιδιά: Tετράδια (μπλε και χρωματιστά) Σχολικές τσάντες Σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί) Ακουαρέλες Τέμπερες Μπλοκ ζωγραφικής Μαρκαδόρους Ξυλομπογιές Μολύβια Στυλό Γόμες Ξύστρες Πινέλα Παλέτες Τετράδια μουσικής Κασετίνες Ντοσιέ (μικρά και μεγάλα) Φύλλα ανταλλακτικά Φακέλους με αυτιά Χαρτί Α4 ΔιαφάνειεςΧαρτόνια Κόλλες γλασέ, βελουτέ, οντουλέ UHUΧαρτί μιλιμετρέ
Πλαστελίνες Διάφανο αυτοκόλλητο για ντύσιμο βιβλίων Ετικέτες Γεωμετρικά όργανα Ψαλιδάκια Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να νοιώσει κανένα παιδί μειονεκτικά απέναντι στα άλλα παιδιά, να βρεθεί στη δύσκολη θέση να δικαιολογηθεί στο δάσκαλό του γιατί δεν έχει τα απαραίτητα για το μάθημα και, το σπουδαιότερο, να μην μπορεί να αποδώσει στο μάθημα ανάλογα με τις δυνατότητες του γιατί δεν έχει τα απαιτούμενα. Τα σημεία συγκέντρωσης των σχολικών ειδών είναι τα εξής: Αθήνα - Στουρνάρη 16 - Τηλ. 210 3306140 Καρέας - Δάφνης 2 & Λ. Ι. Καρέα - Τηλ. 210 7609550 Νίκαια - Αργυρουπόλεως 9 & Aνω Τζουμαγιάς - Τηλ. 210 4256040 Περιστέρι - Τεμπών - Δημητροκάλη και Δραγούμη 4 - Τηλ. 210 5785820 Μαρούσι - Πανός 25 - Τηλ. 210 8026021 Μελίσσια - Τέρμα Βιτσίου - Τηλ. 210 8040918 Αρχαία Κόρινθος - Θέση «Θέατρο» - Τηλ. 27410 32628 Πάτρα - Σολωμού 121 - Τηλ. 2610 332499 Πύργος - Αραχώβης 3 - Τηλ. 26210 81040 Κέρκυρα - Χαμηλή Μαγουλάδων - Τηλ. 26630 51755 Θεσσαλονίκη - Εγνατίας 82 - Τηλ. 2310 250160 Χαλκίδα - Αβάντων 65 - Τηλ. 22210 79788 Κυλλήνη - Πύργος Ηλείας - Τ.Κ. 27068 Τηλ. 26230 93933 Κέντρο Στήριξης - Γκλιάτη 2 - Τηλ. 210 6095844 Φοίνικας Καλαμαριάς - Εθνικής Αντιστάσεως & Θησέως - Τηλ. 2310 383141 Τρίπολη - Ελευθερίου Βενιζέλου 22 - Τηλ. 2710 234154 e-mail: info@hamogelo.gr Url: www.hamogelo.gr