Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Δεκεμβρίου 2008, Νο 491, σελίδες: 176, τιμή: 6,00 €) Με το τεύχος Δεκεμβρίου 2008 του Διαβάζω συμπληρώνονται τρία χρόνια νέας πορείας. Αυτά τα χρόνια το περιοδικό οργάνωσε συζητήσεις, διοργάνωσε εκδηλώσεις, συνέχισε και διεύρυνε το θεσμό των βραβείων, παρενέβη σε επίκαιρα ζητήματα διαλόγου…
Πιστεύει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του βιβλίου από τους υπεύθυνους. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Νίκος Θέμελης μιλάει στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο, με αφορμή το έκτο μυθιστόρημά του Οι αλήθειες των άλλων (εκδόσεις Κέδρος), στο οποίο διαπραγματεύεται κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας μας σε μια προοπτική να αναδείξει κρυφές πτυχές της, και αναλύει τον τρόπο που δούλεψε. Η Ευγενία Φακίνου μιλάει στη Νίκη Ορφανού για το τελευταίο της μυθιστόρημα Για να δει τη θάλασσα (εκδόσεις Καστανιώτη),το οποίο καταπιάνεται με το θέμα της ταυτότητας και την αξία της βιωματικής μνήμης.
Η πανεπιστημιακός Αγγέλα Καστρινάκη, κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική λογοτεχνία με την έκδοση του μυθιστορήματος Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), ένα μυθιστόρημα για τη δόμηση και την αποδόμηση του έρωτα, όπως λέει η ίδια.
Ο Ντέιβιντ Μίτσελ, γνωστός στο ελληνικό κοινό, υπογράφει ένα πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενά του μυθιστόρημα, με τίτλο Ο μαύρος κύκνος (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Ένα σπιρτόζικο, διασκεδαστικό και συγκινητικό βιβλίο για την δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση.
Συνέντευξη στη Νίκη Ορφανού.
Ο Γιάννης Καλπούζος, έχοντας ήδη εκδώσει ποιητικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων, αναμετριέται με τον δύσκολο κόσμο της πεζογραφίας και μιλάει στην Όλγα Σελλά για το νέο του βιβλίο Ιμαρέτ, Στη σκιά του ρολογιού (εκδόσεις Μεταίχμιο). ΟΔΗΓΟΣ 150 ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Οι συντάκτες του Διαβάζω ετοίμασαν έναν πλήρη οδηγό προτάσεων για όλα τα γούστα και όλα τα είδη αναγνωστών, παρουσιάζοντας όλες ή σχεδόν όλες τις νέες κυκλοφορίες του φθινοπώρου-χειμώνα του 2008.
Πιο συγκεκριμένα θα βρείτε προτάσεις για: ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, ιστορία, μελέτες, δοκίμια, εκδόσεις φιλοσοφίας, επιστημονικές εκδόσεις, μαρτυρίες, βιογραφίες, μουσική, ταξιδιωτικά βιβλία, λευκώματα, κόμικς, παιδικά βιβλία. ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Β’ μέρος «Ημερολόγια Ελλήνων συγγραφέων» Η έρευνα της φιλολόγου Κρυσταλλίας Μακατού, το α’ μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού, προξένησε ενδιαφέρον ανάμεσα στους λογοτεχνικούς κύκλους, δίνοντας το έναυσμα για ενασχόληση με ένα θέμα που έμενε στα αζήτητα των φιλολόγων και των κριτικών: την ημερολογιογραφία.
Στο β’ μέρος της έρευνας γράφουν και μιλούν οι:
Κατερίνα Σχινά, Τίτος Πατρίκιος, Αλέξης Ζήρας, Ζέφη Κόλια, Περικλής Κοροβέσης, Μιχάλης Μοδινός, Χρήστος Μπουλώτης, Γιώργος Ξενάριος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Ευγένιος Τριβιζάς, Φίλιππος Φιλίππου, Θανάσης Χειμωνάς. ΠΡΟΣΩΠΑ Η στήλη «Πρόσωπα» του τεύχους είναι αφιερωμένη στη Νένη Ευθυμιάδη, που έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου.
Μια συγγραφέας με έντονη και παραγωγική δράση, παρούσα σε πνευματικούς ομίλους και λογοτεχνικά περιοδικά που πάλεψε για τη λογοτεχνία και την πνευματική ζωή. Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, θερμιδωριανά οξύτονα, στήλη άλατος, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, διαβάζω comics, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, τα ευπώλητα, κ.ά. Καλά Χριστούγεννα με τις θερμότερες ευχές μας!
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΗ βιβλιοθήκη του Ραβέλ
Διηγήματα
Υπό έκδοση
ISBN: 978-960-03-4777-7
Μια «διαβολική» βιβλιοθήκη σε έναν τόπο εξωτικό.
Ένας μυστικοπαθής συγγραφέας.
Ο ολοκληρωτικός έλεγχος της ανθρώπινης εμπειρίας.
Η άβυσσος που καλείται μνήμη.
Η μνήμη ως προϋπόθεση της αγάπης.
Η προδοσία και η εκδίκηση. Μια μυστική γλώσσα που εξαφανίζεται υπό περίεργες συνθήκες. Το όνειρο ως παρενδυσία της απειλής. Δύο άνθρωποι που δεν μπορούν να συναντηθούν, μιας και ο καθένας τους ζει όταν ο άλλος κοιμάται.
Η αστεία πρόληψη που καταστρέφει την καριέρα ενός ακαδημαϊκού.
Η αδυναμία του δημιουργού μπροστά στο έργο του.Διηγήματα για την ύπαρξη, τον έρωτα, τη γλώσσα, τη γνώση, την αιωνιότητα και το υπερφυσικό.
Ιστορίες που αναζητούν υπερρεαλιστικές οάσεις στον ιστό της καθημερινής ζωής, ενώ παράλληλα ξεναγούν τον αναγνώστη σε μικροκόσμους μυστηρίου, όπου μπορεί κάθε φορά να απολαύσει απερίσπαστα το φανταστικό προσωπείο της πραγματικότητας
Η λονδρέζικη μέρα της Λώρα Τζάκσον
Μυθιστόρημα
Υπό έκδοση
ISBN: 978-960-03-4784-5
Την ημέρα του θανάτου της ποιήτριας Λώρας Τζάκσον, το 1991, οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν την ακόλουθη νεκρολογία:
«Η Λώρα Ράιντινγκ Τζάκσον ήταν μια τραγική φιγούρα και από τις πιο προικισμένες γυναίκες αυτού του αιώνα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λογοτεχνική κριτική και η Iστορία θα πρέπει να αναμετρηθούν με το μοναδικό της επίτευγμα».
Η ζωή της Λώρας Τζάκσον ήταν μια σειρά από ρήξεις που κομμάτιασαν βάναυσα τη βιογραφία της με απανωτές μαχαιριές.
Έφυγε από τη Νέα Υόρκη για να ζήσει στην Ευρώπη
· δημιούργησε έναν μακροχρόνιο, παράνομο, ερωτικό δεσμό με τον ποιητή Ρόμπερτ Γκρέιβς
· η σχέση τους τερματίστηκε απότομα, με μια διπλή απόπειρα αυτοκτονίας, κάποια λονδρέζικη μέρα του 1929.
Tο 1940 ήρθε η επόμενη μαχαιριά, όταν η ποιήτρια απαρνήθηκε την τέχνη της, συντάσσοντας την πιο διάσημη αποκήρυξη στην Iστορία της ποίησης.
Ύστερα αποσύρθηκε στη σιωπή, βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα ράντσο στη Φλόριντα, και αφιέρωσε τα επόμενα τριάντα χρόνια της ζωής της σε ένα ογκώδες φιλοσοφικό δοκίμιο για την ποίηση.
Η Λώρα ζούσε κάθε στιγμή με μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού της.
Λες και φοβόταν να αντικρίσει το οριστικό πρόσωπο της ύπαρξής της.
Κάθε στιγμή η Λώρα Τζάκσον γινόταν μια «άλλη» Λώρα.
Αυτή είναι μία από τις ιστορίες της.
Ή ίσως η ιστορία της πιο βαθιάς μαχαιριάς…
Ο αριθμός του Θεού
Μυθιστόρημα
Υπό έκδοση
ISBN: 978-960-03-4645-9 Όταν ο Ραλφ Άντερχιλ, ερευνητής στο ΜΙΤ της Βοστόνης, ανοίγει την πόρτα, περιμένει ν' αντικρίσει τη γυναίκα της ζωής του, Έμιλυ Πέιν, που έρχεται να μαζέψει τα πράγματά της, αποφασισμένη να φύγει για πάντα από κοντά του.
Μπροστά του, όμως, βλέπει να σωριάζεται αιμόφυρτος ο συνάδελφός του, Χένρυ Σάλμαν. Πριν χάσει τις αισθήσεις του, εκείνος του κάνει μιαν αποκάλυψη.
Στον υπολογιστή του εργαστηρίου τους έχει εμφανιστεί ο επόμενος Μεγάλος Πρώτος Αριθμός. Παραδόξως, αποτελείται μόνο από τα ψηφία 4 και 7.
Πίσω τους φαίνεται να υπάρχει δομή κι ένα κρυμμένο μήνυμα από μιαν ανώτερη οντότητα που επιθυμεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.
Τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ασυνήθιστα φαινόμενα και ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές, ο Ραλφ και η Έμιλυ προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο του αριθμού και συγχρόνως να λύσουν το γρίφο της σχέσης τους.
Κι ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η Μέρα της Κρίσης πλησιάζει, κάποιοι άλλοι ανησυχούν για κάτι ακόμα χειρότερο…

Ημέρα κατά του AIDS

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗμέρα κατά του AIDS Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα από κοινωνικούς και κρατικούς φορείς σε όλη τη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων με τον ιό HIV του AIDS καταγράφουν οι επιστήμονες τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας.
Παρ΄ ότι για το 2008 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών υπερβαίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το συνολικό αριθμό αυτών που είχαν καταγραφεί για το 2007.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ανησυχητικές, καθώς εκτιμάται ότι οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2008 θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2006, όταν είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.
Η επιδημία του AIDS στη χώρα μας ακολουθεί μια πορεία που μοιάζει με καρδιογράφημα, καθώς τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ήταν αυξητική σε άνδρες και γυναίκες, το 2000-2002 ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε, ενω το 2003-2004 αυξήθηκε ελάχιστα.
Το 2005 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι δηλώθηκαν λιγότερα κρούσματα από το 2005.
Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα.
Για το 2008 το 51,3% των ανδρών που μολύνθηκαν δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, ενώ το 33,6% δεν μπορεί να καθορίσει με ποιον τρόπο μολύνθηκε.
Οσον αφορά τις γυναίκες, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 48,3% δεν μπορεί να καθορίσει πώς μολύνθηκε.
Οι ηλικίες κατά τις οποίες δηλώνονται τα περισσότερα νέα περιστατικά είναι άνδρες 30-35 ετών, ποσοστό 19,9% και γυναίκες 25-29 ετών ποσοστό 22,5%.
Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην ηλικία 25-35 καταγράφονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις για το 2008.
Ο συνολικός αριθμός οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 9.229 άτομα από τα οποία 7.409 ήταν άνδρες και 1.772 γυναίκες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το θέμα του AIDS δεν πρέπει να ξεχαστεί, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η ασθένεια "δηλώνει παρούσα" όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών με AIDS, χάρη στα νεότερα αντιϊκά φάρμακα.
Αυτό, όμως, λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για όσους πιστεύουν λανθασμένα ότι η νόσος νικήθηκε.
Το AIDS αφορά ολους, επισημαίνουν, γι΄αυτό και θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας τις προφυλάξεις ανεξάρτητα από τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ.Δ.Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
"Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου.
Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφ' όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός", είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

Εισαγγελέας καλεί 30 για το Βατοπέδι

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Πλούσιο το «ιερό» μετοχολόγιο Δεκάδες εκατ. σε μετοχές τηλεπικοινωνιών, τραπεζών, κατασκευαστικών και υγείας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Πλούσιο μετοχολόγιο είχε η Μονή Βατοπεδίου, η οποία είχε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την υγεία, τον χώρο των τροφίμων, των κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Μονής, Άθω Κοιρανίδη, στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν μετοχές του ΟΤΕ, της Μarfin Ιnvestment Group, της Vivartia και της Singular Logic, των Αris και ΜFG Fund, του νοσοκομείου «Υγεία», της εταιρείας Gerum, της Μarfin Ρopular Βank, και των εταιρειών Πάπιστας Συμμετοχική, Πάπιστας Συμμετοχική Ακινήτων και Ανθεμιάς, στην οποία ο κ. Κοιρανίδης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ευρω-ανάσα 480 € από μείωση επιτοκίων

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕυρωμποναμάς για δανειολήπτες Γενναία μείωση επιτοκίων την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος Δημήτρης Πεφάνης
Σε σημαντική μείωση επιτοκίων- ανάσα για τους δανειολήπτες- αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να ρίξει το κόστος του χρήματος και δώσει οξυγόνο στην οικονομία.
Oι αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για αναμενόμενη πτώση 0,5% στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, που είναι σήμερα 3,25%, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο μποναμά 480 ευρώ για ένα μέσο 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ.
Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές κάνουν λόγο για «ψαλίδι» έως και 0,75% τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με τη Citigroup το βασικό επιτόκιο του ευρώ δεν αποκλείεται να βυθιστεί ακόμη και στο 1% ή ακόμη και χαμηλότερα μέσα στο 2009.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το άλλο Κόσοβο στον Καύκασο Η πρόσφατη κρίση στη Γεωργία επανακαθόρισε τις ισορροπίες στον Καύκασο και έθεσε δύο παλιά προβλήματα σε νέα βάση: την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και τον «δούρειο ίππο» των παλαιών εκκρεμοτήτων που ανά πάσα στιγμή μπορούν να επανέλθουν στο προσκήνιο βίαια και να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Και αν για το ενεργειακό «μεγάλο παιχνίδι» των αγωγών η Μόσχα βρίσκεται απέναντι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, οι ίδιοι παίκτες συγκλίνουν στην αντιμετώπιση της ξεχασμένης σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πρώτη φορά Ρώσοι και Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Τούρκοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση: να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
* Τον Σεπτέμβριο ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έκανε την...πρώτη μετά από δεκαετίες επίσκεψη στο Ερεβάν, μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την προσπάθεια της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Αρμενία.
* Στις 17 Οκτωβρίου ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, επισκέφθηκε το Ερεβάν και δήλωσε αισιόδοξος για το Καραμπάχ είναι πλέον πιθανή, ίσως και μέσα στο 2009.
* Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η Μόσχα, που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει μονομερώς την Αρμενία στη διαμάχη της με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ φαίνεται να παίρνει μια πιο ισορροπημένη στάση και να προσεγγίζει το Μπακού.
* Στις 2 Νοεμβρίου ο Μεντβέντεφ έφερε στη Μόσχα τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαργκασιάν για συνομιλίες. Υπέγραψαν μάλιστα κοινή διακήρυξη, το πρώτο έγγραφο που έχει υπογραφές και από τις δύο χώρες μετά την κατάπαυση του πυρός στο Καραμπάχ, το 1994.
Το πολιτικό πλαίσιο ήδη υπάρχει, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και η πρωτοβουλία του Μινσκ, όπως έχει ονομαστεί η ομάδα των χωρών που δραστηριοπούνται για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) περιγράφει σε επίσημο κείμενο το περίγραμμα της λύσης:
Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τα κατειλημμένα αζέρικα εδάφη, που θα γίνουν αποστρατικοποιημένη ζώνη, να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις στο διάδρομο του Λατσίν, περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και συνδέει την Αρμενία με τα εδάφη του περίκλειστου Καραμπάχ, και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Αξιοποιείται η ιστορική λίμνη Σέρα, στα Πλάτανα ΤραπεζούντοςH ιστορική λίμνη Σέρα
Η λίμνη Σέρα, που δέχεται τα νερά του ομώνυμου ποταμού που πηγάζει από τα όρη της Ματσούκας, από τα αντιπρανή που βρίσκονται πίσω από τα άλλοτε ελληνικά χωριά Σολντόι, Χατζάβερα, Σπέλια και Μουλάκα, πρόκειται να αξιοποιηθεί τουριστικά, μετά από σχετική παρέμβαση που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΑΚΡ, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Τραπεζούντας, Μουσταφά Τσουμούρ (Mustafa Cumur).
Ο Τσουμούρ, που επισκέφθηκε τη λίμνη μαζί με τον έπαρχο Πλατάνων (Akçaabat), επιθεώρησε τις εργασίες καθαρισμού της λίμνη που έκανε η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρησης Υδάτων (DSİ) και ενημερώθηκε για τα σχέδια που βρίσκονται σε ξέλιξη για την τουριστική ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής, σχέδια στα οποία συμμετέχει και το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας.
Συγκεκριμένα ο Τσουμούρ δήλωσε:
"Μέχρι σήμερα δεν έγιναν οι επενδύσεις που θα έπρεπε στη λίμνη Σέρα. Έχει αποκαλυφθεί μια πολύ κακή εικόνα.
Τώρα η Εταιρεία Διαχείρησης Υδάτων και το Πολυτεχνείο Τραπεζούντας εργάζονται πάνω σε διάφορα σχέδια για την ανάπτυξη της λίμνης.
Όταν ολοκληρωθούν και υλοποιηθούντα σχέδια αυτά, θα μπορούν οι άνθρωποί μας να επισκέπτονται τις παραλίμνιες περιοχές και να διασκεδάζουν.
"Στα πλαίσια του προγάμματος ανάπλασης των παραλίμνιων περιοχών προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής έκτασςη 90 στρεμμάτων, ένα μικρό νησάκι στο κέντρο της λίμνης, διάδρομοι περιπάτου, ξύλινες εξέδρες κλπ.
Το όλο πρόγραμμα για την αξιοποίηση της λίμνης προβλέπεται να στοιχίσει 13 εκατ. λίρες Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι για μας τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, η λίμνη και ο ποταμός Σέρα έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού από εδώ πήρε το όνομά του ένας από τους πιο ρωμαλέους και φαντασμαγορικούς παραδοσιακούς χορούς, η χορός Σέρα, που σε άλλες περιοχές ονομάζεται Τρομαχτόν ή Λάζικον.
Πηγή: Ποντιακά Θέματα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ "Η ΚΟΖΙΑΝΗ" ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ
Την Τετάρτη 3-12-2008 και ώρα 19.00 με 21.00 θα διεξαχθεί στο σύλλογό μας σεμινάριο εκμάθησης ποντιακών χορών.
Το σεμινάριο μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος μέλος και μη του συλλόγου.
Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών κ. Αφουξενίδης Τριαντάφυλλος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6977222521 (Σκόρδα Βασιλική) και 6974647064 (Μηντελής Αποστόλης).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ "Η ΚΟΖΙΑΝΗ"
Ι. ΦΑΡΜΑΚΗ 20
Τ.Κ. 50100
ΚΟΖΑΝΗ
ΤΗΛ. 2461029080 FAX 2461029080 ΚΙΝ.6948286427 & 6978155752
info@koziani.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Πρόβες Χορευτικών Τμημάτων 2008-2009
Δευτέρα & Παρασκευή 7.30 με 9.00 (Χορευτικό Αρχαρίων)
Τετάρτη & Σάββατο 7.30 με 9.00 (Χορευτικό Εμφανίσεων)
Σάββατο 5.00 με 6.00 (Μικρό Χορευτικό)
Σάββατο 6.00 με 7.30 (Μεσαίο Χορευτικό)
Συνδρομή για όλα τα Χορευτικά 30 Euro.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Πάροδος Θερμοπυλών 8
Τ.Κ. 67100
Ξάνθη
Τηλ. 2541072817

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕγκαίνια του νέου βιβλιοπωλείου των εκδόσεων «Πελασγός»
6 ολόκληρους μήνες μετά την επίθεση της 5ης Ιουνίου 2008, των κουκουλοφόρων που κατέστρεψαν ολοσχερώς το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Πελασγός», επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 14, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια το έστησα ξανά από την αρχή. Στην μεγάλη αυτή δοκιμασία μου συμπαραστάθηκαν αρκετοί φίλοι, συναγωνιστές και συγγενείς.
Συγκινητική η συμμετοχή γνωστών και αγνώστων «πελατών», αλλά και κάποιων συναδέλφων εκδοτών.
Δυναμικά παρούσα η νεολαία του ΛΑ.Ο.Σ. που ανέλαβε εθελοντικά να απομακρύνει τους τόνους των καμένων βιβλίων και επίπλων - κόποι μιας ολόκληρης τίμιας ζωής. Ιδιαιτέρως σημαντική και καθοριστική τις πρώτες εβδομάδες, ήταν η οικονομική στήριξη που δέχθηκα από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και από τους -πρωτίστως φίλους- βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη. Ο τελευταίος μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα (αγαπητός φίλος), παρ’ ότι καμένοι και αυτοί μου συμπαραστάθηκαν μέσω των εκπομπών τους, ηθικά και υλικά πάρα πολύ.
Χωρίς όλους αυτούς δεν θα κατάφερνα να ξανανοίξω (έστω 6 μήνες μετά).
Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποχρεωμένος να συνεχίσω με βαθειά και ακλόνητη πίστη στην έκδοση βιβλίων εθνικής αυτογνωσίας. Έχω λοιπόν την χαρά να σας προσκαλώ όλους στα νέα εγκαίνια του βιβλιοπωλείου μου, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 6 μ.μ.
Ελάτε να χαρείτε μαζί μου, με υπομονή, επιμονή και πίστη στις ευγενείς αξίες του Ελληνισμού, την επαναλειτουργία του βιβλιοπωλείου, το οποίο από εδώ και πέρα θα φέρει το όνομα «Η αλληλεγγύη των φίλων», προς τιμήν όλων εσάς.
Σας προσκαλώ όλους στα νέα εγκαίνια του βιβλιοπωλείου μου, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 6 μ.μ.
Ελάτε. Με ιδιαίτερη συγκίνηση
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας