Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η Θάτσερ φοβόταν την επανένωση της Γερμανίας

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Helmut Kohl δεν έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα την εχθρότητα που αντιμετώπισε σε μια ευρωπαϊκή συνεδρία στις 8 Δεκεμβρίου, 1989.
Δέκα μέρες νωρίτερα είχε παρουσιάσει σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Στα απομνημονεύματά του, ο πρώην καγκελάριος περιγράφει ένα δείπνο ηγετών, κατά το οποίο η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ είπε χαρακτηριστικά: «Νικήσαμε τους Γερμανούς δύο φορές, και τώρα επέστρεψαν πάλι».
Η εναντίωση της Θάτσερ στην ενοποίηση της Γερμανίας ήταν γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Απόρρητα έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας προδίδουν ότι η Θάτσερ επέμενε πεισματικά στην άποψη ότι η κυβέρνηση της Αγγλίας θα έπρεπε να αντισταθεί με νύχια και με δόντια στην ιστορική εξέλιξη της Γερμανίας.
Η Σιδηρά Κυρία της Αγγλίας είχε επανειλημμένα επικρίνει τους υπουργό Εξωτερικών, Douglas Hurd και πρέσβη της Αγγλίας στη Βόννη, Christopher Mallaby, οι οποίοι στήριξαν την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ελληνική εβδομάδα (# 14)

Τι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ελληνική εβδομάδα (# 14) Η χαρακτηριστική στήλη του ibis blog επιστρέφει και παρουσιάζει σκέψεις, εικόνες και δρώμενα που αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό και θετικά/αρνητικά συναισθήματα.
Περιβάλλον, το μανιφέστο των Γερμανών bloggers, ελληνική έρευνα, οι επιπτώσεις των greeklish, τέχνη και χρήσιμα διαδικτυακά links φιλοξενούνται στις παρακάτω γραμμές.
Καλή ανάγνωση. Το σημερινό post ξεκινά με ένα επίκαιρο αλλά και κοινωνικά καυστικό quiz: Ποιος γνωστός υπουργός-βαρόνος "περνά" με κόκκινο τα φανάρια της Μεσογείων και μάλιστα έξω από το Υπουργείο του;

Ελλάς-(Ιταλό)Γαλλία, Συμμαχία

Xωρίς πλάκα τώρα, έτσι όπως έχει εξελιχτεί η πολιτική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι τα καλά pr (δημόσιες σχέσεις για να το πούμε και στα Ελληνικά). Και όταν έχεις συνεργαστεί με την γυναίκα του σημερινού Γάλλου Προέδρου και μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο και να πεις δυο λόγια σε πιο οικείο κλίμα είναι προσόν. Στην φωτό βλέπουμε την υποψήφια με την ΝΔ στην Α’ Αθήνας Έλενα Κουντουρά αγκαλιά με την Κάρλα Μπρούνι την εποχή που αμφότερες διάβαιναν τις μεγαλύτερες πασαρέλες της Ευρώπης.
Σήμερα και οι δύο –η κάθε μια με τον δικό της τρόπο- έχουν συμμετοχή στην πολιτική.
Η Έλενα στην χώρα της ενώ η Κάρλα στην Γαλλία (αν και Ιταλίδα) στο πλευρό του Σαρκοζί (ο οποίος τυγχάνει και εγγονός Έλληνα).
Αυτού του είδους η… διαπλοκή μας αρέσει πολύ! http://www.panicproject.org

Thessaloniki International Film Festival

Έναρξη της προπώλησης της CineΚάρταF
Ξεκινάει η πώληση της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να την αποκτήσετε από το ειδικό γραφείο στην είσοδο του Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), από τις 13:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.
Επίσης, στον ίδιο χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε και το βιβλιοπωλείο του ΦΚΘ και να ενημερωθείτε για τις εκδόσεις και τα προϊόντα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2310 - 378.410 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση cinekartaf@filmfestival.gr ή κάντε κλικ εδώ. 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Why cinema now? (13-22 Νοεμβρίου 2009)
Ματιές στα Βαλκάνια Αφιέρωμα στον Γκόραν Πασκάλιεβιτς Αφιέρωμα σ' έναν απ' τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, στον σέρβο σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς, πραγματοποιεί το επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια.
«Φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει μισό αιώνα ζωής, αναπτύσσοντας έναν διάλογο γύρω από τη φύση και τον ρόλο του κινηματογράφου σήμερα. Το ουμανιστικό σινεμά του Γκόραν Πασκάλιεβιτς, μακριά από στερεότυπα και διδακτισμούς, καθρεφτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή ακριβώς την ανάγκη για επανατοποθέτηση απέναντι σε μια κοινωνία που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, παλιός γνώριμος της διοργάνωσης, θα παραβρεθεί στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του - συνολικά 13 μεγάλου μήκους και 2 μικρού μήκους - και να παραδώσει ένα masterclass.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Προβολές
ΟΛΥΜΠΙΟΝΘέμις(Ελλάδα, 2008)
Ημέρες και ώρες προβολών: Πέμπτη - Τετάρτη, 19:30
Σκηνοθεσία: Μάρκος Γκαστίν, Έχρωμο, 85΄.Ricky (Γαλλία, Γερμανία, 2009)
Ημέρες και ώρες προβολών: Πέμπτη - Τετάρτη, 21:10, 23:00
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν, Έγχρωμο, 90' ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Μερικοί το προτιμούν καυτό (ΗΠΑ, 1959)
Ημέρες και ώρες προβολών:
Πέμπτη έως Τετάρτη: 20:30 και 22:45
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ, Ασπρόμαυρη, 120΄

Το οδηπορικό μιας κοινής πορείας.

Πάρε το δρόμο το παλιό. (ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) Πάρε το δρόμο το παλιό εκείνο του πατέρα, κι άμα σου πουν τί θες εδώ, καν΄τους αμέσως πέρα. & Αυτοί δεν ξέρουν ν΄αγαπούν, δεν ξέρουν να πονάνε, έμαθαν μόνο να μισούν και βολεμένοι να ΄ναι. & Πάρε το δρόμο το παλιό, μαζί σου κι άλλους δύο, σήμερα να ΄μαστε οχτώ κι αύριο χίλιοι-δύο. & Μύρια δίκια να υψωθούν, σημαίες να γενούνε, κι άμα τα κότσια τους βαστούν να΄ρθουν να μετρηθούμε. & Πάρε το δρόμο το παλιό και μη φοβάσαι αγέρα, εμείς βαστάμε στο βοριά, βαστάμε και στη ξέρα. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΛΗΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

"Θα επενδύσω στη Μπόχουμ..."

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

E, Πρόεδρε! Μίμης Ανδρουλάκης ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA JOHN LUND/CORBIS/APEIRON PHOTOS Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4985-6 17 Σεπτεμβρίου 2009 Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου Σωτήρης Χατζηγάκης ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4960-3 17 Σεπτεμβρίου 2009 Διόρθωση παλιών μύθων Και άλλες ιστορίες Μπέρτολτ Μπρεχτ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣ Μετάφραση, πρόλογος, σχόλια και εργοβιογραφία: Νάντια Βαλαβάνη Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4984-9 σελ. 272 17 Σεπτεμβρίου 2009, Επανέκδοση Περί φωτίσεως Μυθιστόρημα Ζοζέ Σαραμάγκου ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αθηνά Ψυλλιά Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4234-5 σελ. 376 17 Σεπτεμβρίου 2009, Επανέκδοση Λόγος και επικοινωνία στην εκπαιδευτική πράξη Ρητά και άρρητα μηνύματα κατά τη διαμόρφωση του επικοινωνιακού κλίματος στη σχολική τάξη Πέτρος Μπερερής, Εύη Τρούκη ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣTHN EKΠAIΔEYΣH / ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4952-8 17 Σεπτεμβρίου 2009 Παίδων και εφήβων Στυλιανός Σ. Χαρκιανάκης (Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας) ΠΟIHΣH - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4963-4 17 Σεπτεμβρίου 2009 Εκδόσεις Καστανιώτη
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Διαβάστε στη "Σ" που κυκλοφορεί

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Περί ορέξεως ΣΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αρ. Σελίδων: 136
ISBN: 978-960-382-752-8
Γλώσσα: Ελληνικά
Ανατομία της ψυχογενούς ανορεξίας και της ψυχογενούς βουλιμίας, δύο προβλημάτων που γίνονται ολοένα και πιο απειλητικά για την κοινωνία μας _ και μαζί ένας εμπεριστατωμένος οδηγός για να τα αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τα αντιμετώπισουμε σωστά όταν εκδηλωθούν στο κοντινό μας περιβάλλον

Οργιάζουν τα κυκλώματα που επιδίδονται σε κλοπές κυνηγετικών όπλων στην Ήπειρο!

ΑΠΟ ΤΟ epirusgate.blogspot.comΟργιάζουν τα κυκλώματα που επιδίδονται σε κλοπές κυνηγετικών όπλων στην Ήπειρο!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΤΗΛ. 23730-21630 ΦΑΞ. 23730-21637 Email: gdriv10@otenet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 θα επισκεφτεί στις 18.30 το Μεταγγίτσι και θα μιλήσει στον Άγιο Νικόλαο στις 20.30 το βράδυ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΤΗΛ. 23730-21630 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009 θα επισκεφτεί στις 18.00 τον Αγ. Παύλο, στις 18.30 την Γωνιά, στις 19.00 το Λάκκωμα και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε πάνελ για τις εκλογές στην ΕΡΤ3.

«Μακρινά ξαδέρφια»!!! Συνέντευξη στο Μουσικόραμα από την Μαρία Παπαδάκη

«Μακρινά ξαδέρφια»!!! Συνέντευξη από την Μαρία Παπαδάκη Τόσο μακρινά που δεν έχουν καμιά συγγένεια.
Συμπράττουν όμως και δημιουργούν.
Αχολογούν με νότες και στίχους.. ψαγμένους και κατασταλαγμένους σε νοήματα..
Με αφορμή τον καινούργιο τους δίσκο..
«Καλό ταξίδι», ρωτώ, απαντούν και καταθέτουν γνώμες κι’ απόψεις στο «Μουσικόραμα»..

Μίκης Θεοδωράκης Συναυλία για τη ζωή και το έργο του

Ζωή & έργο του Μ. Θεοδωράκη - 24/9/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ινστιτούτο Γκαίτε Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Λεωφορεία: 5,6,33Μίκης Θεοδωράκης
Συναυλία για τη ζωή και το έργο του
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε
Ο Γερμανός δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων και συγγραφέας Χανσγκέοργκ Χέρμαν διαβάζει αποσπάσματα από την γερμανική βιογραφία του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ο ρυθμός της ελευθερίας» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008.
Τον συνοδεύουν οι μουσικοί του σχήματος «Quijote» από το Κέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, γνωστό και ως Καρλ-Μαρξ-Στατ μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών. Πρόκειται για τρεις μουσικούς που έχουν ειδικευτεί στην ερμηνεία τραγουδιών και ορατόριων του Θεοδωράκη.
Ο Χανσγκέοργκ Χέρμαν έγραψε την βιογραφία του Θεοδωράκη μετά από τριετή έρευνα. Αναζήτησε τους σταθμούς μαρτυρίου του Μίκη, τις φυλακές και τους τόπους εξορίας της «λευκής τρομοκρατίας» και της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, την Ικαρία, την Μακρόνησο και την Ζάτουνα.
Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά και την εξορία του Θεοδωράκη στο Παρίσι καθώς διαμένει εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Χέρμαν προσπάθησε να συλλάβει και να κατανοήσει την προσωπικότητα του συνθέτη μέσα από πολυάριθμες συνεντεύξεις με συγχρόνούς του, με ιστορικούς και δημοσιογράφους αλλά και φίλους ή συνοδοιπόρους του μεγάλου μουσικού.
Στη βιογραφία του Χέρμαν, ο συνθέτης αποτελεί το επίκεντρο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο εκείνους που αγωνίστηκαν και υπέφεραν μαζί του τα δεινά του φασισμού, του πολέμου, του εμφυλίου και της δικτατορίας.
Και είναι εκείνος που με τη μουσική του συνέβαλλε στην ενότητα των Ελλήνων τις σκοτεινές μέρες της Χούντας ενώ η μουσική του ήταν επίσης εκείνη που ταξίδεψε τους μεγάλους Έλληνες ποιητές στην ελληνική επαρχία, όπου την δεκαετία του 1960 επικρατούσε απόλυτη πολιτιστική «ερήμωση».
Στο επίκεντρο της βιογραφίας βρίσκεται ο «πολίτης Θεοδωράκης» που δεν ανταποκρίνεται μόνο στα καθήκοντά του ως πολίτης αγωνιζόμενος ενάντια σε ολιγαρχικούς και δικτάτορες αλλά και προειδοποιεί:
«Η ελευθερία είναι καθήκον».
Αυτό είναι κάτι που κάθε καινούρια γενιά πρέπει να μάθει και να κατανοήσει. «Αντίσταση, ποίηση, δημοτικό τραγούδι», πάνω σ' αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται το μεγαλειώδες έργο του έτσι όπως το όρισε και το κατέγραψε ο ίδιος.
Με το βιβλίο του ο Χανσγκέοργκ Χέρμαν προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα και στους πολυάριθμους θαυμαστές του Μίκη στη Γερμανία.
Ο συγγραφέας έζησε για 15 χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά.
Εκεί παντρεύτηκε, εκεί γεννήθηκε η κόρη του Μάρθα.
Η εγκατάσταση στο Παρίσι που έγινε κυρίως για επαγγελματικούς λόγους έπρεπε κατά τη γνώμη του να συνοδεύεται από ένα δείγμα έμπρακτης εκτίμησης προς την χώρα που τον φιλοξένησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι πήρε πριν από 5 χρόνια την απόφαση να γράψει αυτό το βιβλίο και να το αφιερώσει στην κόρη του και στους Έλληνες φίλους του.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΦεύγουν ψηφοφόροι και... υποψήφιοι Πλαστικές χωρίς νυστέρι Αγωνία για τον δάσκαλο των Καλάς Με καρδιά πρωταθλητή Εμπιστευόμαστε όσους μας μοιάζουν Λίγες βροχές, περισσότεροι καύσωνες Θέλουν να κόψουν τα ψηλά τακούνια Ρεσιτάλ ενός διεφθαρμένου Θα ξαναχτίσουμε το ΕΣΥ

"Οκτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά

Οκτώ Γυναίκες - 23/9/2009 έως 27/9/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ράδιο City Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο Vip: 25 € Κανονικό: 20 € Λεωφορεία: 5,6,33
"Οκτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά Μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ που το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ εντυπωσιακές πρωταγωνίστριες, ανάμεσά τους την Κατρίν Ντενέβ, τη Φανί Αρντάν, την Ιζαμπέλ Υπέρ, την Εμανουέλ Μπεάρ.
Τώρα ο Νίκος Καραθάνος το ανεβάζει στο θέατρο με μια απροσδόκητη καινοτομία: επιστρατεύει οκτώ γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς για να υποδυθούν τις «Οκτώ Γυναίκες»! Οκτώ γυναίκες - διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικούς δεσμούς συγγένειας ή όχι μεταξύ τους - κατηγορούνται, όταν ο Μαρσέλ, ο μοναδικός άνδρας της οικογένειας, βρίσκεται δολοφονημένος μ' ένα μαχαίρι στην πλάτη!
Ποιος είναι ο δολοφόνος;
Κάποιος έξω από το σπίτι, μία από τις οκτώ γυναίκες ή μήπως και οι οκτώ μαζί; Εγκλωβισμένες σ' ένα αστικό περιβάλλον, από το οποίο φαίνεται να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής, αναζητούν το δράστη, για να βρεθούν - καταρχήν - αντιμέτωπες με το κουβάρι της δικής τους ζωής, μιας ζωής κτισμένης με αλλεπάλληλα μυστικά και ψέματα!
Ο Νίκος Καραθάνος θα υποδυθεί τη στρυφνή και νευρωτική Αυγούστα που έμεινε τελικά γεροντοκόρη, γιατί στα πάρτι δεν την πλησίαζε κανείς (το ρόλο είχε η Ιζαμπέλ Υπέρ στην ταινία)!
Ο Χρήστος Στέργιογλου την υπεροπτική και γοητευτική Γκάμπι, σύζυγο του θύματος (στο ρόλο ήταν η Κατρίν Ντενέβ).
Την αδελφή του μακαρίτη, την πρώην στριπτιζέζ, σκληρή και μυστηριώδη Πιερέτ (η Φανί Αρντάν στην ταινία) θα παίξει ο Αιμίλιος Χειλάκης!
Τη σέξι καμαριέρα Λουίζ που φαίνεται ότι ερωτοτροπούσε με το αφεντικό της (Εμανουέλ Μπεάρ) υποδύεται ο Χρήστος Λούλης.
Τη φιλάργυρη και συμφεροντολόγο γιαγιά, τη Μάμυ, ο Κοσμάς Φουντούκης.
Την κυρία Σανέλ, την πληθωρική γκουβερνάντα με τα μυστικά πάθη, ο Νίκος Χατζόπουλος. Τη Σουζάν, τη μία από τις δύο κόρες του μακαρίτη (που θα αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν και δική του) ο Αργύρης Ξάφης.
Και τη νεότερη Κατρίν, την αγαπημένη κόρη του μπαμπά και κρυφά ερωτευμένη μαζί του, ο Γιάννης Κότσιφας! Και οι καινοτομίες δε σταματούν εδώ: η δράση μεταφέρεται στα τέλη του 18ου - αρχές 19ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο χιονισμένο λόφο (αντί για ένα ζεστό αστικό σαλόνι) και οι οκτώ γυναίκες, που δεν είναι γυναίκες αλλά άνδρες που τις υποδύονται, εμφανίζονται με ένα μάλλον ουδέτερο μαύρο ρούχο, που παραπέμπει σε σχέδιο εποχής, δίχως όμως περούκες, αλλά με το πρόσωπο φυσικό, σχεδόν άβαφο, και τη φωνή όχι γυναικωτή!
Κι αυτό είναι και το μεγάλο σκηνοθετικό και ερμηνευτικό στοίχημα: πώς οι οκτώ άνδρες θα υποδυθούν τις γυναίκες, χωρίς να τις μιμηθούν - τουλάχιστον με στερεότυπο ή γκροτέσκο τρόπο. Συντελεστές: Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Κινησιολογία: Αμάλια Μπέννετ Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Στίχοι: Λένα Κιτσοπούλου Μουσική: Φωτεινή Μπαξεβάνη Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Αρμαγανίδης Βοηθός φωτιστή: Νίκος Βλασόπουλος Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κυριακή Τσίτσα, Τατιάνα Σουχορούκωφ, Δάφνη Ηλιοπούλου Κατασκευή σκηνικού: Θόδωρος Μουρτάς Κατασκευές κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη Ειδικές κατασκευές: Γκάι Στεφάνου Εικαστική επιμέλεια σκηνικού: Βασίλης Σακκής Ζωγραφική σκηνικού: Γιώργος Φερέτος Μάσκα: Δήμητρα Καίσαρη Κατασκευή παπουτσιών: Κώστας Βλαχόπουλος Ερμηνεύουν: Θανάσης Ιωάννου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Στέργιογλου, Κοσμάς Φοντούκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Χατζόπουλος Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα-κρουστά, Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο, Κώστας Κωνσταντίνου μπάσο, Κώστας Μπαλταζάνης κιθάρα.

Έκθεση Ζωγραφικής

Έκθεση Ζωγραφικής - 21/09/2009 έως 27/09/2009 Ώρα: 19:30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33
Στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών κατά τη διάρκεια των Θερινών Διακοπών των Σχολείων, για Εργαζόμενες Μητέρες- Καλοκαίρι 2009» και κατά τη διάρκεια των «εικαστικών» που πραγματοποιούνται από υπεύθυνους εκπαιδευτικούς εικαστικών τεχνών, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ζωγραφίζουν και κατασκευάζουν πρωτότυπες και έξυπνες δημιουργίες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία από το 2000 και προσφέρει χαρά και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά.
Την έκθεση των έργων απολαμβάνουν τόσο οι ίδιο οι μαθητές όσο οι γονείς και οι επισκέπτες.

Ο κόσμος του θεάτρου και πώς να τον ανακαλύψετε

Ο κόσμος του θεάτρου - 21/09/2009 έως 23/10/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Ανδρέας Βουτσινάς Δραματική Σχολή Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Η Είσοδος είναι με προσκλήσεις
Επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ ΔημητρίωνΟ κόσμος του θεάτρου και πώς να τον ανακαλύψετε
Εκπαιδευτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα
Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς
Στόχος του προγράμματος είναι η θεωρητική αλλά και πρακτική επαφή των παιδιών με βασικές αρχές της τέχνης του θεάτρου.
Μέσα από αναφορές στα στοιχεία που αφορούν στο θέατρο και μια συνοπτική περιδιάβαση στην ιστορία του, τα παιδιά αποκτούν μια σφαιρική αντίληψη πάνω στη δραματική τέχνη.
Το πρόγραμμα απαρτίζεται από δύο μέρη.
Μέσα από την προβολή slide show και ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων για τα μικρά παιδιά, προσφέρεται μια συνοπτική εικαστική περιήγηση στην πορεία και τα είδη του θεάτρου, από τις απαρχές μέχρι τη σύγχρονη εποχή, ενώ για τους μαθητές Γυμνασίου δίνεται έμφαση στο αρχαίο δράμα.
Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, αναλαμβάνουν δράση και δημιουργούν σταδιακά τη δική τους μικρή θεατρική παράσταση.
Στο τέλος, όλα μαζί, παρακολουθούν το δρώμενο της κάθε ομάδας.
Υπεύθυνοι Προγράμματος - Ενημέρωση Παύλος Δανελάτος - Δ/ντης Σπουδών της Πρότυπης Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» Γιάννα Τσόκου - Δρ Θεατρολογίας Χρύσα Ιωαννίδου - Ειδική Εμψυχώτρια, Ηθοποιός, Μουσικοπαιδαγωγός Λουκία Ορφανίδου - Θεατρολόγος - Ηθοποιός

NOESIS Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα

Φέρτε την τάξη στο διάστημα - 21/09/2009 Ώρα: 11:00 με 14:00
Χώρος Εκδήλωσης: Νόησις Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία
NOESIS Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα
Σε μια τρίωρη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, και σε άλλα τρία ευρωπαϊκά Κέντρα Διάδοσης Επιστημών, στο Μιλάνο, στη Βαρκελώνη και στο Μέχελεν του Βελγίου, θα βραβευθεί ο Θόδωρος Πιερράτος, νικητής του διαγωνισμού Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα με θέμα την πρόταση ενός πειράματος, που θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα στη Γη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δείξει τις ιδιότητες ενός περιβάλλοντος μικρο-βαρύτητας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν τα βραβευμένα πειράματα με τη βοήθεια ενός κιβωτιδίου εκπαιδευτικού υλικού, που έχει ετοιμάσει για το σκοπό αυτόν η ESA.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παράλληλες δράσεις που θα ξετυλίγονται στα τέσσερα Κέντρα Επιστημών, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα τηλεοπτικά, καθώς και εικοσάλεπτη ζωντανή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βέλγος αστροναύτης Frank de Winne θα πραγματοποιήσει τα βραβευμένα πειράματα σε περιβάλλον μικρο-βαρύτητας.

ΓΚΛΟΥΜΙΣΤΕΡ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Ομάδα Χαμαιλέων παρουσιάζει την παράσταση ΓΚΛΟΥΜΙΣΤΕΡ Μια παράσταση για ένα ενυδρείο, μία φωτογραφία και ένα τελείως αποτυχημένο stand up. «Οι διηγήσεις αυτών, που έχουν πια πεθάνει, λένε ότι η Γκλούμιστερ ήταν κάποτε η ιδανική πόλη, για να φτιάξει κανείς την οικογένειά του – αν αγαπούσε την ηρεμία, τους μεγάλους ανθισμένους κήπους και τα κυριακάτικα γεύματα με τους γείτονες…» Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Aπό την Γκλούμιστερ εδώ και χρόνια είχαν χαθεί τα χρώματα.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ (Βασισμένο στο παραμύθι «Γκλούμιστερ» της Ιωάννας Μήτσικα) Κείμενο: Ιωάννα Μήτσικα, Έφη Κάντζα Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου, Ιωάννα Μήτσικα, Έφη Κάντζα Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου Παίζουν: Ιωάννα Μήτσικα, Έφη Κάντζα Γραφίστας: Πάνος Γκένας Οργάνωση παραγωγής : Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Art Minds, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com,
dafni73@gmail.com ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 Ημερομηνίες παραστάσεων: 25/9 – 30/9/2009 και 9-11/10/2009 Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή Ώρα: κάθε Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 00:00, λοιπές ημέρες στις 22:00 Διάρκεια: 60’ Εισιτήρια: 12€ και 8€ φοιτητικό Χώρος: Studio Vis Motrix, Αγν. Στρατιώτη 20, (έναντι Αγ. Δημητρίου) Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310228161