Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Καταστροφές σε 88 καταστήματα ο-εώς τώρα-απολογισμός στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΟ GREECE-SALONIKA.blogspot Καταστροφές σε 88 εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τα τελευταία 24ωρα κατέγραψαν τα συνεργεία του Εμπορικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας (ΕΣΘ).
Σύμφωνα με αυτά, τα 10 (κινητής τηλεφωνίας) καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα 78 υπέστησαν θραύση υαλοπινάκων και άλλες ζημίες, όπως ξήλωμα επιγραφών, πινακίδων και ψευδοροφών, ενώ σε 30 δηλώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων και σε δεκάδες καταστροφές ή και πυρπόληση (με χρήση μολότοφ) των ειδών που υπήρχαν στη βιτρίνα.
Βάσει των αναφορών των εμπόρων στα συνεργεία του Επιμελητηρίου, κυρίως εκλάπησαν ρούχα, συσκευές κινητών τηλεφώνων, καλλυντικά, υποδήματα και κοσμήματα (χρυσά δαχτυλίδια, ρολόγια και αξεσουάρ).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑΌταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα Από την Εταιρεία Θεάτρου ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ HAPPY END Στο δρόμο για τη δουλειά συναντάς τυχαία το 100% τέλειο κορίτσι για σένα.
Θα της μιλήσεις;
Θα τη σταματήσεις;
Ή μήπως θα την αφήσεις να φύγει;
Αλλά ακόμη κι αν την προλάβεις είναι αλήθεια το 100% τέλειο κορίτσι για σένα;
Δεν είναι καν ο τύπος σου, κι όμως από πενήντα μέτρα μακριά το ξέρεις, το νιώθεις, αυτή είναι.
Όσο κι αν λογικά μέσα μας λέμε ότι το 100% τέλειο ταίρι είναι μια ουτοπία κανείς ποτέ δεν παύει να ελπίζει σ’ αυτήν. Η παράσταση Η performance αυτή παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο φουαγιέ του Θεάτρου Επί Κολωνώ το χειμωνα που μας πέρασε.
Πρόκειται για μια ιστορία με αφορμή το ομώνυμο διήγημα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι με τίτλο «Ο Ελέφαντας εξαφανίζεται».
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κοάν. Η ομάδα Η Γεωργία Μαυραγάνη σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών .
Επίσης παρακολούθησε το τμήμα θεάτρου της σχολής Das Arts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Το 2004 ίδρυσε την Εταιρία θεάτρου ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ HAPPY END με την οποία έχει σκηνοθετήσει τις εξής παραστάσεις :
Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι σε σύνθεση και κείμενα της ιδίας (Θέατρο Αμόρε, Θέατρο Πορεία), Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου .
Παραμύθι για δύο του Φίλιπ Ρίντλεϊ (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου-ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης)
Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα του Χαρούκι Μουρακάμι (Θέατρο Επί Κολωνώ)Από δω και πέρα μόνο happy end, μία μουσική παράσταση βασισμένη στη νουβέλα του Τρούμαν Καπότε Breakfast at Tiffany’ s (Θέατρο Χώρα)
Σταθερά μελη της ομάδας είναι ο Αντώνης Ντουράκης και η Βάσω Καβαλιεράτου Κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας δεν είναι η κλασσική ρεαλιστική απεικόνιση ιστοριών αλλά κυρίως η χρήση της προς το κοινό αφήγησης, η διαδραστικότητα της πρωτότυπης και ζωντανής – όποτε αυτό είναι δυνατό – μουσικής (που στην παράσταση λειτουργεί ως ένας επιπλέον ρόλος) και τέλος η κατάθεση προσωπικών ντοκουμέντων των ηθοποιών αλλά και άλλων ανθρώπων που αποτελούν υλικό έρευνας με αφορμή την κάθε παράσταση. Στόχος της ομάδας είναι η εμπλοκή του κοινού στην προβληματική του κάθε έργου μέσω του εργαλείου που μόνο το θέατρο διαθέτει δηλαδή της φυσικής παρουσίας των προσώπων. Γι’αυτό το λόγο η ομάδα χρησιμοποιεί πολύ συχνά εναλλακτικούς χώρους για τις παραστάσεις της όπως φουαγιέ –μπαρ ακόμη και δημόσιους χώρους καθώς αυτοί δίνουν την ευκαιρία στο διαδραστικό θέαμα να παραχθεί με φυσικό και όχι εκβιαστικό τρόπο. Συνολικά η ομάδα μετράει περίπου 500 παραστάσεις
Ενώ υπολογίζεται τις δουλειές της έχουν παρακολουθήσει 15000 θεατές. Ταυτότητα της παράστασης Συγγραφέας: Χαρούκι ΜουρακάμιΣκηνοθεσία: Γεωργία ΜαυραγάνηΦωτισμοί: Φίλιππος ΜπουραΐμηςΜουσική: Μάνος Ροβίθης Παίζουν οι ηθοποιοί:Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου Μικρό Φεστιβάλ 1 Η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα οργάνωσε το «μικρό φεστιβάλ», μια συνάντηση νέων θεατρικών σχημάτων από όλη τη χώρα, για πρώτη φορά 1–18 Απριλίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, στο Χώρο Τέχνης 3ος Όροφος.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της που στόχο έχει να προωθηθεί η συνεργασία και η συνεύρεση νέων δημιουργών καθώς και να δοθεί η δυνατότητα σε νέα θεατρικά σχήματα να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συνάντησης ομάδων από όλη την Ελλάδα. Στο Μικρό φεστιβάλ έλαβαν μέρος οι ομάδες: 1–2 Απριλίου Ομάδα Θεάτρου Ωκύπους με το έργο UBU του Alfred Jarry, σε διασκευή Guillem Pellegrin 4–5 Απριλίου Εταιρεία Θεάτρου ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ HAPPY END με το έργο Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα με αφορμή το ομώνυμο διήγημα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι με τίτλο «Ο Ελέφαντας εξαφανίζεται» 11–12 Απριλίου Ομάδα Πλάνη με το έργο Το Στοίχημα του Άντον Τσέχοφ 14–15 Απριλίου Levantes Dance Theatre με την παράσταση Gin & Satsumas της Ελένης Εδιπίδη 17–18 Απριλίου Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα με την παράσταση Σκυλιά στο Πάρκο Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και δύο εργαστήρια–workshops: 3 Απριλίου Εργαστήριο: Σκηνική Σύνθεση, με εισηγητή τον Θοδωρή Αμπαζή, Μουσικοσυνθέτη – Σκηνοθέτη, γενικό γραμματέα του ΕΚΔΙΘ 6 Απριλίου Workshop: Μία performance για τις Βάκχες του Ευριπίδη, με εισηγητή τον Νίκο Καλαϊτζίδη, σκηνογράφο. Πηγαίνετε τώρα πίσω στο Μικρό Φεστιβάλ 2 (Άνοιξη 2009). Περιοδικό City, Δεκέμβριος 2005 Τα παιδία παίζει Φώτος Λαμπρικίδης Το έργο – η παράσταση: ‘Άμεσα συνδεδεμένα και τα δύο, μιας και δεν υπήρχε ένα δραματουργικό κείμενο ορισμένο εξαρχής μα περισσότερο η ιδέα, η επιθυμία για παιχνίδι, δημιουργία, συμμετοχή.
O Λόγος κατέχει εδώ ελάχιστο μερίδιο μπροστά στην κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, την ευρηματικότητα, τις πανανθρώπινες αξίες και τα βαθιά μηνύματα που ενέχει η σύλληψη της σκηνοθεσίας.
Μια ομάδα νεαρών ηθοποιών επιδόθηκε με ζήλο και αφοσίωση στην παρουσίαση της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου για επιβίωση εν καιρώ πολέμου ή …ειρήνη, πάντοτε με σατιρική διάθεση και γνήσιο χιούμορ.
Σε μια άδεια σκηνή με τα απολύτως απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα αξιοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό το σώμα και τη φωνή τους δίνοντας μια γενναιόδωρη εκδοχή της νιότης που δύναται να θέτει στόχους και η οποία καταφέρνει να μην αναλώνεται στο θλιβερό «τίποτα» του καιρού μας.
Πρόκειται, οπωσδήποτε, για μια παράσταση ολικού θεάτρου, ιδιαιτέρως απαιτητική σε τεχνικά ζητήματα με ζηλευτή αμεσότητα, η οποία «αγγίζει» και τον πλέον δύσπιστο θεατή, εξασφαλίζοντας σε υψηλά επίπεδα την πολυπόθητη επικοινωνία σκηνής-Πλατείας.
Τα ίδια τα μέσα του θεάτρου καθιστούν την παράσταση ατόφια, ειλικρινή, τίμια.
Η σκηνική ευφυΐα συμβαδίζει με την καλλιτεχνική ευαισθησία και τη θεατρική πληρότητα. Δε θα σταθώ σε ερμηνευτικά ατοπήματα, ατέλειες, σε επιμέρους σχόλια ή δύσκαμπτα σημεία του όλου θεάματος διότι φρονώ πως όλα τούτα υπερκαλύπτονται από το κέφι και τη διάθεση των νέων για επικοινωνία.
Διαπίστωσα - ιδίοις όμμασι - τη λαχτάρα τους για παιχνίδι, ανακαλύπτοντας εκ νέου τη χαρά της ζωής μέσα από την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα, τη δροσιά του ελπιδοφόρου εγχειρήματος.
0 Δ. Σακατζής φέρει την ευθύνη της απολαυστικής σκηνοθεσίας και το βάρος μιας νέας ομάδας την οποία και θα παρακολουθούμε στενά σε κάθε της βήμα, μήπως κι έτσι ανακαλύψουμε ξανά το θέατρο σε τούτη την πόλη, την οποία παραδίδουν και εφέτος οι γνωστοί-άγνωστοι στην αγκαλιά του μασκαρεμένου Μορφέα, πότε με «θόρυβο» πότε δήθεν σιωπηρά.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί, πως το εντυπωσιακό ονοματεπώνυμο «Ούγκα Κλάρα» αποδίδεται σε μια ανέμελη… αγελάδα!
Η απόλυτη υπονόμευση εκ των έσω σε μια εποχή που το αυθόρμητο γέλιο τείνει να στερέψει και η σοβαροφάνεια απειλεί να μας καταβροχθίσει με μια χαψιά. Εφημερίδα Καθημερινή, 25-6-2006 Το θεατρικό μέλλον χαμογελά… Σπύρος Παγιατάκης Συμβαίνουν πράγματα και θάματα αυτήν τη στιγμή στο θέατρό μας.
Καλά πράγματα.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι κάποιες διεργασίες έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια.
Παρ’ όλο τον πληθωρισμό του (σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου υπάρχουν τόσες σκηνές όσες στην Αθήνα!) το θέατρο στην Ελλάδα μοιάζει να ξανανιώνει.
Και δεν είναι μόνο το κοινό το οποίο είναι πλέον σε πολύ νεότερες ηλικίες από άλλοτε.
Είναι και μια σειρά από θεατρικές ομάδες που δεν είναι απλώς «νεανικές» και «φρέσκιες», αλλά εφαρμόζουν κιόλας μεθόδους δουλειάς που μαρτυρούν σοβαρή σκέψη και διάθεση να πάνε την τέχνη τους παραπέρα.
Να πάρουμε, για παράδειγμα, την παράσταση «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» ή «Παιχνίδια Πολέμου» από την «Ομάδα Καλλιτεχνών - ΟYΓΚΑ ΚΛΑΡΑ».
Είθισται μετά την «κανονική» θεατρική περίοδο που τελειώνει με το Πάσχα, στα αθηναϊκά θέατρα του κέντρου αλλά κυρίως της περιφέρειας να ξεφυτρώνουν μικρά άγνωστα συγκροτήματα που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους.
Όπως αυτό εδώ από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρουσιάζει σχεδόν αποκλειστικά με το σώμα και την κίνηση: «παιδιά που γεννιούνται, μεγαλώνουν, παίζουν, στρατεύονται και ξαφνικά καλούνται να πολεμήσουν», όπως συνοψίζει το πρόγραμμα της παράστασης. Νέοι ηθοποιοί
Μια ομάδα νέων ηθοποιών (Κώστας Αναστασίου, Κώστας Νικολάου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Ευάγγελος Μανιτάκης, Γιώργος Κολοβός, Σίμος Τσακίρης, Κώστας Ισαακίδης, Δημήτρης Σακατζής και ο μουσικός Ηρακλής Λέγκος) γίνονται κυριολεκτικά λάστιχο πάνω στη σκηνή εικονογραφώντας μιαν ανθρώπινη πορεία από τη γέννηση μέχρι το τέλος.
Όπως πληροφορεί από το πρόγραμμα ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Σακατζής, το θέαμα προορίζεται περισσότερο ως «υλικό εργασίας» για ένα ιδιότυπο θεατρικό εργαστήρι όπου συμμετέχουν και νέοι οι οποίοι προέρχονταν από χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αλβανία και ζουν στο «Παπάφειο» της Θεσσαλονίκης.
Το υπερκινητικό αποτέλεσμα ήταν μεν εντυπωσιακό ακόμα και για ένα κανονικό κοινό, παρ’ όλο που ήταν έκδηλος ένας ερασιτεχνισμός, ο οποίος εκδηλωνόταν κυρίως με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαρα περιγράμματα στην κίνηση.
Η παντομίμα, δηλαδή η τέχνη του να εκφράζεσαι δίχως λόγια, είναι από τις πλέον ντελικάτες τέχνες.
Και υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη και εξυπηρετική τεχνική, όπως την ξεκίνησε συστηματικά πριν από καμιά ογδονταριά χρόνια ο Γάλλος Ετιέν Ντεκρού και τη συνέχισε ο συμπατριώτης του Ζ. Λεκόκ.
Μια τεχνική η οποία απλώς δανείζεται στοιχεία από το χορό για να βάλει όμως σε κίνηση και το μυαλό του ερμηνευτή.
Παράδειγμα: ένας χορευτής μπορεί να είναι άριστος χορευτής, αλλά κουτός σαν κότα.
Σε κάποια παρόμοια περίπτωση ο μίμος θα προδινόταν αμέσως.
Πιστεύω, λοιπόν, πως αν η Ομάδα ΟΎΓΚΑ ΚΛΑΡΑ είχε δαπανήσει σωστά κάποιο από το χρόνο της στη σωστή –να πω «επιστημονική» με τέτοιους επιστήμονες σαν τον μακαρίτη τον Ζαν-Λουί Μπαρώ, τον αθεόφοβο Μαρσέλ Μαρσώ που στα 83 του δίνει ακόμα παραστάσεις!– μελέτη της κίνησης, αυτή τη στιγμή θα είχε ήδη αναδυθεί στην αφρόκρεμα της νέας θεατρικής μας γενιάς.
Γιατί κάτι άλλο που εντυπωσιάζει σε πολλές από τις νεόκοπες ομάδες είναι ο πολύς χρόνος που διαθέτουν για την επεξεργασία των λεπτομερειών.
«Στην αρχική μορφή το έργο πρωτοπαίχθηκε τον Ιούνιο του 2002 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Δ. Σακατζής.
Κι από τότε το επεξεργάζονται!{ … } … έχουμε μία πρακτική η οποία – αντίθετα με τα συνήθη αμερικανικά previews και τα επαρχιακά try-outs, ή ακόμα τις πολύμηνες πρόβες στο βερολινέζικο Μπερλίνερ Ανσάμπλ – σπάνια εφαρμοζόταν στην Ελλάδα: την εξαντλητική και μακρόχρονη πρόβα - παράσταση.
Μόνο και μόνο γι’ αυτό το στοιχείο, δηλαδή για τη σοβαρή ενασχόληση με την προετοιμασία μιας παράστασης, το θεατρικό μέλλον μοιάζει να χαμογελά.
Ναι, το θέατρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια θετική πορεία μετεξέλιξης όπου πολλά αλλάζουν. Προς το καλύτερο. Και στη σκηνή και στο κοινό. Πρόγραμμα Παραστάσεων Παιζει ΣημεραΠρεμιέρα για ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - σε, 03:50 ώρες. Προγραμματισμενες παραστασεις
10 December 2008 Πρεμιέρα για ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
11 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
12 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
13 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
14 December 2008 Της Ομορφιάς Γινάτι, ώρα έναρξης 20:30
17 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
18 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
19 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
20 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
21 December 2008 Της Ομορφιάς Γινάτι, ώρα έναρξης 20:30
24 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
25 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
26 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
27 December 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ώρα έναρξης 21:30
28 December 2008 Της Ομορφιάς Γινάτι, ώρα έναρξης 20:30

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ SALONICA-PRESS ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΡΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι από την στιγμή που θα βγει από την βαλλιστική εξέταση ότι ήταν εξοστρακισμός, κατευθείαν θα βγει κόσμος και θα τονίζει ότι τζάμπα βγήκαν οι νέοι στους δρόμους, τζάμπα φωνάζανε για ένα λάθος. Μια άτυχη στιγμή. Μια "παρεξήγηση" όπως φρικαλέα δήλωσε ο συνήγορος του αστυνομικού ο Α. Κούγιας. Εμείς από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, δεν μας ενδιέφερε το αποτέλεσμα της βαλλιστικής. Για μας έχει μόνο δικονομική σημασία. Δηλαδή για το πώς θα βγει η κατηγορία. Εξ' αμελείας ή εκ προθέσεως. Το μεγάλο ζήτημα είναι να πάρουμε απαντήσεις για το γιατί γύρισε στο σημείο. Πήγε για μανούρα?? Πόσο επικίνδυνος είσαι όταν αφού προκλήθηκες από 15 χρονα, πήγες πάρκαρες το αυτοκίνητο και γύρισες πεζός να ζητήσεις τα ρέστα? Τόσο πολύ θίχτηκες από τα 15χρονα? Τι μπορεί να σου είπαν ? Εκεί ξεκίνησαν όλα. Εκεί άρχισε το κακό. Για αυτό είσαι μόνο υπεύθυνος εσύ. Δεν πήγες στο περιστατικό που σε είχαν καλέσει, άλλο ένα παράπτωμα, διότι κάποιος μπορεί να κινδύνευε εκεί και το μόνο που ήθελες ήταν να πας να κάνεις τσαμπουκά. Το δεύτερο ζήτημα είναι γιατί έβγαλες όπλο. Κύριε 37χρονε, όταν τα παιδιά σας φτάσουν 15 χρονών και θα έχετε τους γνωστούς εφηβικούς καβγάδες στο σπίτι, θα βγάλετε όπλο??? Ποιός πατέρας δεν έχει ακούσει μπινελίκι από τον έφηβο γιο του? (και όποιος δεν το έχει ακούσει, είτε έχει κλειστά τα αυτιά του, είτε το παιδί του του τα χώνει πίσω από την πλάτη του τρεις χειρότερα). Αυτή είναι η εφηβεία.. Αμφισβήτηση των πάντων. Αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε εξέλιξη του κόσμου. Αν κινδύνευε η ζωή σας, γιατί γυρίσατε στο σημείο ? Στην σχολή δεν σας έχουν μάθει ότι όταν βγαίνει το όπλο από την θήκη μπορεί να προκληθεί ατύχημα? Δεν θα καταδικάσουμε εμείς κανέναν. Αλλά δεν μπορείτε στις συνειδήσεις μας , να μας πείσετε ότι είστε αθώος. Μπορεί σε 3-4 χρόνια να είστε ελεύθερος, μπορεί να περάσει άσχημες στιγμές η οικογένεια σου, όμως όλα αυτά είναι συνέπειες των πράξεών σου. Ένα παιδί έφυγε. Μια χώρα καίγεται. Δεν ήθελες να τον σκοτώσεις , ήθελες να τον φοβίσεις. Είδες πόσο φοβήθηκαν όλοι αυτοί που βγήκαν στον δρόμο μετά από αυτό που έκανες ? Μιλάμε πάντα για τον δράστη και όχι τον συνάδελφο του αστυνομικό, ο οποίος δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Έχουμε βρεθεί και μεις σε στιγμές , όπου δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε έναν φίλο σε έναν τσαμπουκά. Και βέβαια καλά έκανε και τον ακολούθησε. Δεν μπορούσε να τον αφήσει μόνο του. SALONICA PRESS http://salonica-press.blogspot.com/2008/12/blog-post_6874.html

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗTo 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ΠETPOY KOYMΠΛH H ΘEIA ΔIKH την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
ΠOΠH ΔIAMANTAKOY, δημοσιογράφος ΔHMHTPHΣ KAMΠOYPAKHΣ, δημοσιογράφος
Aποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο ηθοποιός PENOΣ XAPAΛAMΠIΔHΣ.
Παίζει live μουσική ο MΠAMΠHΣ ΣTOKAΣ. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185
To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της EΛENAΣ MAPOYTΣOY METAΞY ΣYPMOY KAI AΠOBAΘPAΣ τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.
Tο βιβλίο θα παρουσιάσει ο ΓIΩPΓOΣ-IKAPOΣ MΠAMΠAΣAKHΣ.
Aποσπάσματα θα αποδώσει η IΩANNA TΣIPIΓKOYΛH.
Tην ίδια μέρα, στο φουαγιέ του θεάτρου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας και κολάζ της ΓIANNAΣ ΘΩΔH και της EΛENAΣ MAPOYTΣOY. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίουΟ Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κύπρος που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γεωργίου Καρατζά της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 19:00.
Ομιλητές:
Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Κύπρος Χρυσοστομίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β' Αθηνών, Πολιτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Σε κατάρρευση κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ.

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΘέλει στον «γύψο» τις συγκεντρώσεις Σκληραίνει η κυβέρνηση μετά την κατάρρευση.
«Πράσινο» για δυναμική αντίδραση της Αστυνομίας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. ΠολίτηςΔιονύσης Νασόπουλος
Σε πλήρη κατάρρευση και αντιμέτωπες με την οργή των πολιτών βρίσκονται η κυβέρνηση και η Αστυνομία μετά τη νύχτα των κουκουλοφόρων που άφησε ερείπια, οικονομική καταστροφή, φόβο και ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας.
O Πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει ξανά τον έλεγχο των κινήσεων ζητά τώρα χείρα βοηθείας από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τους κάλεσε όλους στο Μαξίμου να καταδικάσουν τα επεισόδια ώστε να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση σε δυναμική στάση των διωκτικών αρχών τα προσεχή 24ωρα.
Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων εμφανίζεται να εξετάζει η κυβέρνηση εάν μέχρι αύριο δεν έχουν αποκλιμακωθεί τα επεισόδια στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός επεδίωξε χθεςχωρίς αποτέλεσμα- να ματαιωθεί η σημερινή συγκέντρωση για την απεργία που είχαν από ημέρες προγραμματίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον νέο προϋπολογισμό.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Απίστευτοι βανδαλισμοί στο κτίριο της Νομικής

ΑΠΟ ΤΟ taxalia - Τo N.1 BLOG ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔιέλυσαν χθες το βράδυ το κτίριο της Νομικής και Οικονομικού (Ν.Ο.Ε.) του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου.
Μάλιστα, σπάζοντας όλες τις πόρτες, έκαψαν τη βιβλιοθήκη του οικονομικού.
Οι εικόνα που αντίκρυσαν οι καθηγητές σήμερα, ήταν τραγική.
Ο 1ος και 2ος όροφος είναι κατεστραμμένος.
Ο 3ος τη γλίτωσε γιατί είχε πιό ανθεκτικές κλειδαριές.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΖΗΤΟΥΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης πραγματοποιείται την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 9.00 π.μ. η δίκη, η οποία θα εκδικάσει την αίτηση των κατοίκων της Ουρανούπολης που διεκδικούν την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης 3005/21-12-007 (αντικατέστησε την 2823/22-5-07), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης στη Μονή Βατοπεδίου, ανταλλάσοντάς το με το 2,36% της Βιστωνίδας λίμνης! Στη δίκη, έχουν κληθεί να καταθέσουν πολιτικοί παράγοντες, έγκριτοι νομικοί και πολίτες οι οποίοι θα καταδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συμβολαιογραφική πράξη είναι καθ' όλα αντίνομη και καταχρηστική για το Δημόσιο συμφέρον. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου επισημαίνει:
«Από τη γνωστή πια σε όλους «υπόθεση Βατοπαιδίου» η δυσοσμία εξακολουθεί να αναδύεται. Μοναχοί, πολιτικοί που ψηφίστηκαν από τον λαό για να υπερασπίζονται την περιουσία του, νομάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του δημοσίου και επιχειρηματίες παντός είδους, εμφανίζονται να λεηλατούν τη δημόσια περιουσία. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εν μέσω του σκανδάλου, προφανώς υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος που βάραινε την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθούν όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις που παραχωρούσαν στο μοναστήρι την ιδιοκτησία της λίμνης , αναγνωρίζοντας ότι ήταν παράνομες.
Όμως, οι επιχειρηματίες που φέρονται ως συνεργάτες της Μονής εξακολουθούν να χτίζουν ανεμπόδιστα, από τις υπηρεσίες του δημοσίου, εκτάσεις στην Μίκρα, το Ωραιόκαστρο και αλλού.
Αυτό μας δείχνει ότι τίποτα δεν τελείωσε και αποκτά επιπλέον ειδικό βάρος η επικείμενη εκδίκαση».
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου -που συγκροτήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο στην Ιερισσό με στόχο να παρεμβαίνει στα μείζονα προβλήματα του Δήμου- δηλώνει απερίφραστα ότι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Ουρανούπολης στη μάχη αυτή, της οποίας η έκβαση πρέπει να είναι μόνο νικηφόρα. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου καλεί τους κατοίκους της περιοχής αλλά και κάθε ενεργό πολίτη την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 9.00 π.μ. στην είσοδο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατοίκους. halkidikinews.gr

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Όταν οι πολιτικοί, οι πολιτικάντηδες βγαίνουν και ανακοινώνουν τα «μεγαλόπνοα σχέδια τους» για το καλό της χώρας – έτσι λένε, εμείς από κάτω, φανατιζόμαστε και τους χειροκροτούμε. «Οι δικοί μας, θα νικήσουν, θα τους κάνουμε κυβέρνηση, θα τους τσακίσουμε τους άλλους»… Και έρχεται η ώρα που στρογγυλοκάθονται στα βουλευτικά έδρανα και στις καρέκλες των υπουργείων και ενώ ο κόσμος περιμένει να κάνουν πράξη όλα αυτά που προεκλογικά υποσχεθήκαν, εκείνοι το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα άνευ προηγούμενου μπάχαλο, αποτελειώνοντας εκείνα που άφησαν οι προκάτοχοι τους. Κάπως έτσι έγινε και με την σημερινή κυβέρνηση, η οποία στα πλαίσια των όποιων «μεταρρυθμίσεων» διέλυσε στην κυριολεξία τη χώρα από άκρη σε άκρη, σε όλους τους τομείς. Πρώτα απ’ όλα στην οικονομία, και ακολουθουν όλα τα άλλα. Πέντε χρόνια «κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων – απορρυθμίσεων» και η ανεργία πήγε στα ύψη (μην ακούτε τα παραμύθια των ποσοστών που διαδίδουν), ο κόσμος δεν έχει λεφτά, φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για «ταμείο κατά της φτώχειας» (όχι ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαμε τα ίδια χάλια, δεν ηταν όμως σε αυτό το σημείο), οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους, και τους φτωχούς φτωχότερους. Ο μεροκαματιάρης πάει στο σουπερ μάρκετ να ψωνίσει κάποια βασικά πράγματα και το λιγότερο που θα δώσει είναι από 50 μέχρι 80 ευρώ! Δηλαδή, για να θυμηθούμε την αγία δραχμούλα, από 16 μέχρι 25000! Όταν με αυτά τα χρήματα, γέμιζες δυο καρότσια πράγμα. Μεταρρυθμίσεις, και από δίπλα μια άλλη πραγματικότητα. Κλείσιμο ένα σωρό επιχειρήσεων, στο δρόμο και άλλοι άνεργοι. Μηνιάτικα στον ιδιωτικό τομέα από 670 μέχρι και 800 ευρώ με άπειρες εργατοώρες και στον αντίποδα; Να κάνουμε έναν μικρό υπολογισμό να δούμε πόσα θέλει κάποιος το μήνα για κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Ενοίκιο. Να πούμε στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ; Ψώνια. Δεν βάζω τετραμελείς οικογένειες, ας πούμε μια τριμελής. Άλλα 300; (βλέπετε τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν την προς τα πάνω «στρογγυλοποίηση» των τιμών). Αν έχεις αυτοκίνητο, δεν θα θέλεις κανένα 150 άρι για βενζίνες; Λογαριασμός κινητού; Να πούμε το λιγότερο 60 ευρώ; Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Φροντιστήρια παιδιού – ων ……. Ρουχισμός; Καλά εδώ δεν αγοράζεις ρούχα κάθε μήνα, αλλά τις τιμές τους τις ξέρετε έτσι δεν είναι; Δόση καρτών (αν έχεις που οι περισσότεροι δυστυχώς έχουν) και δανείου; Ας μην βάλουμε κάποιο ποσό μια και διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση. Στα έκτακτα πλην σταθερά έξοδα, είναι και οι λογαριασμοί που έρχονται κάθε δίμηνο ΔΕΗ, ΟΤΕ, και κάποιοι άλλοι. Να πούμε για ΔΕΗ και ΟΤΕ ακόμα ένα 150 άρι (και λίγα είναι); Πόσα έχουμε μέχρι εδώ ρε παιδιά; Έφυγε ήδη ο μισθός; Και άντε να δουλεύουν και οι δυο στο σπίτι, κάτι γίνεται, τσίμα – τσίμα τα κουτσοκαταφέρνεις. Αν δουλεύει ο ένας μόνο που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, τι γίνεται; Πάμε στις συντάξεις των «μεταρρυθμίσεων». Ντρέπομαι να αναφέρω νούμερα, όπως ντρέπομαι κάθε φορά που αντικρίζω ηλικιωμένους στις λαϊκές αγορές να ψάχνουν στα «απομεινάρια», στα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι πωλητές για να βρουν κάτι που να τρώγεται. Επειδή τα κανάλια δεν ξαναέδειξαν τέτοιες εικόνες, δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι, παίρνουν τώρα αρκετά χρήματα για να μην πεθάνουν της πείνας. Πολύ αποτελεσματικές οι «μεταρρυθμίσεις», μόνο που σαν αποτέλεσμα είχαν την φτώχεια και την ανέχεια. Και μέσα σε όλες τις «άλλες μεταρρυθμίσεις», είναι και εκείνες για την παιδεία. Είναι όλα αυτά λοιπόν που έφτασαν τον κόσμο στα αμήν, που έκαναν έξαλλους τους νέους, γιατί στα πιο πάνω θα καταλήξουν και αυτοί αύριο μεθαύριο, η γενιά των 600 ευρώ, Στην ανεργία, στην φτώχεια στην ανέχεια, στον κάθε πολιτικάντη μπας και διοριστούν στο δημόσιο. Οι νέοι είναι έξαλλοι γιατί βλέπουν τους γονείς τους να παιδεύονται, να είναι χρεωμένοι, και να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι επειδή οι «μεταρρυθμίσεις» τους θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, σκλάβους να δουλεύουν μια ζωή για να πληρώνουν το ανύπαρκτο κράτος στο οποίο ζούμε. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

«Μια μωβ σκιά»...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αρθρο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ για τα επεισόδια που έγιναν τον Μάιο του 1986... Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Το Τέταρτο» «...Μια μωβ σκιά Μαΐου ξάπλωσε στον τόπο.
Οσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και στη Νομική Σχολή.
Και στην οδό Σκουφά και Σόλωνος, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους ενόχλησαν τους Ελληνες πολίτες και αγανάκτησαν τον Τύπο ολόκληρο.
Γιατί δεν τους εξολοθρεύουν και δεν τους σπάνε το κεφάλι.
Γιατί δεν ρίχνουν δακρυγόνα.
Και η Σύγκλητος και οι φοιτητές όλων των παρατάξεων, όλοι αγανακτισμένοι με τα τριάντα-εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κάτω, δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους.
Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα, προπηλακίζονται ατελείωτα και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς.
Κι ο προπηλακισμός αρχίζει από τον δάσκαλο, τον επιστάτη του σχολείου, από τον οδηγό και τον εισπράκτορα του λεωφορείου, απ' τον καθηγητή και τον δημόσιο λειτουργό ώς τον δημόσιο υπάλληλο, από τους αξιωματικούς κι εκπαιδευτές στο κέντρο κατατάξεως ώς τον τυχαίο μοτοσικλετιστή της τροχαίας που θα του ζητήσει άδειες, ταυτότητες και πιστοποιητικά.
Ως τον γιατρό του νοσοκομείου που θα τον πάνε σηκωτό, ύστερα από τη γροθιά του οργάνου της τάξεως.
Και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Εξύβριση αρχής - έτσι ονομάζεται η απαίτηση εξηγήσεων.
Χειροδικία κατά της αρχής - έτσι είθισται να αποκαλείται η ενστικτώδης κίνηση του αμυνόμενου νέου.
Και η ιστορία δεν έχει τέλος.
Η ανωνυμία και η εισαγγελική αρχή θα του προσφέρει ή μια τραυματική αγανάκτηση ισόβια ή τον επιζητούμενο από την πολιτεία ευνουχισμό του.
Αυτή είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και, δυστυχώς, γνησίως ελληνική τα πρόσφατα και τελευταία σαράντα χρόνια - όσα είχα δηλαδή την ευτυχία να ζήσω σαν επώνυμος πολίτης εις τούτον τον ένδοξον κατά τα άλλα τόπον μας.
Μια μωβ σκιά Μαΐου σκέπασε την Αθήνα.
Κι όμως δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος, μια εφημερίδα ν' αγανακτήσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει την αλήθεια για αυτό το τρίγωνο του αίσχους.
Σκουφά, Μαυρομιχάλη και Ιπποκράτους.
Κι άρχισε μια σκόπιμη, ύποπτη κι έντεχνη σύγχυση τριών ασχέτων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι νεαροί των Εξαρχείων να παρουσιάζονται ίδιοι με τους αλήτες των γηπέδων, τους επονομαζόμενους χούλιγκανς, και επιπλέον να καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη, με στήλες ολόκληρες των θλιβερών εφημερίδων μας, ότι οι νέοι αυτοί, οι αναρχικοί, είναι οι βομβιστές και ίσως οι πιθανοί δράστες των δολοφονιών ή εμπρησμών.
Και φυσικά, όταν με το καλό τελειώσει η δίωξη των εκατό, σαράντα ή είκοσι παιδιών και η όλη επιχείρηση στεφθεί με «επιτυχία», να πάρει τις διαστάσεις ενός πραγματικού θριάμβου... κατά του εγκλήματος.
Την ίδια ώρα που δολοφονούνται εκδότες και οι δολοφόνοι δεν ανευρίσκονται. Δολοφονούνται πολίτες και οι δολοφόνοι δεν αποκαλύπτονται.
Πεθαίνουν νέοι από ξυλοδαρμούς και οι δράστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και, τέλος, δεν... ανακαλύπτονται.
Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ' αφέλεια, σ' όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δεν συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος». (...)
Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό,τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας.
Και σας αγαπώ». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2008

Οι 36 κρίσιμες ώρες

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑΑποφασίζουν ακραία αστυνομικά μέτρα Απαγόρευση των διαδηλώσεων και άρση του πανεπιστημιακού ασύλου εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η ένταση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008
Ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διεθνή εικόνα της χώρας αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης θα είναι οι επόμενες 36 ώρες, καθώς ο Πρωθυπουργός προσπαθεί με καθυστέρηση τριών ημερών, να επιβάλει από χθες το απόγευμα την τάξη.
Ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε χθες από την Αστυνομία να εγκαταλείψει την αμυντική στάση και να προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις από την Πέμπτη και μελετά το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, εφόσον ως αύριο δεν έχει αποκλιμακωθεί η ένταση.
Αφού εξασφάλισε τη δημόσια καταδίκη των κουκουλοφόρων από όλα τα κόμματα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός υπέκυψε χθες στις πιέσεις κορυφαίων υπουργών του και άλλαξε τη στρατηγική του, υιοθετώντας πιο επιθετική τακτική, αλλά και έκτακτα μέτρα τα οποία διέψευδε ως προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα όμως εισπράττει από χθες οξύτατη κριτική από το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανυπαρξία του κράτους, αλλά και από στελέχη της ΝΔ που τον επικρίνουν για το νέο πλήγμα που δέχθηκε στην αξιοπιστία της η κυβέρνηση.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1ο Διαδικτυακό Forum υποστήριξης για τον καρκίνο Δέκα μήνες μετά την λειτουργία του δικτυακού τόπου http://www.bestrong.org.gr/ , της Κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Φίλων του Καρκίνου ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, υλοποιούμε άλλον ένα στόχο σε σχέση με τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες.
Μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, τον Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε η λειτουργία του Διαδικτυακού Forum της οργάνωσής μας, www.bestrong.org.gr/forum/index.php .
Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει για τα ελληνικά δεδομένα και έχει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι η δημιουργία αυτού του Forum, έχει προέρθει από μια Μ.Κ.Ο. που παρέχει πληροφόρηση & υποστήριξη, σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο! Γιατί με τον καρκίνο δεν εμπλέκεται μόνο ο ασθενής αλλά και το περιβάλλον του.
Το Forum έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα και την ευχρηστία των μελών του.
Θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα πληροφόρησης αλλά και υποστήριξης που αφορούν τον καρκίνο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε και να μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους που βίωσαν ή βιώνουν τον καρκίνο, την δική σας εμπειρία.
Μέσω του Forum υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με την οργάνωση ή τον ιδρυτή της Παναγιώτη Μιχαήλ για οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε να υποβάλετε.
Το Forum για την καλύτερη λειτουργία αλλά και την ασφάλεια των μελών του, ελέγχεται από επαγγελματίες υγείας της οργάνωσης. Πιστεύουμε στην δύναμη του γραπτού λόγου και της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, που βίωσαν ή βιώνουν ένα πρόβλημα σαν και το δικό μας.
Το να συμμετέχουμε σε μια Online κοινότητα, επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους, είναι τόσο θεραπευτικό μέσον, που το γνωρίζουν μόνο εκείνοι οι οποίο το έχουν κάνει πράξη!
Ήδη η οργάνωσή μας, συμμετέχει σε διάφορες κοινότητες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, στοχεύοντας έτσι στην πληροφόρηση και την υποστήριξη, με όλα τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία της επικοινωνίας.
Οι κοινότητες αυτές είναι: Blogger, Facebook, Flickr, You Tube, Go Petition. Επιστήμονες και συγγραφείς γνωρίζουν ότι η εξωτερίκευση προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων μέσω του γραψίματος είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ένιωσαν καλύτερα μόλις παρακινήθηκαν να εκφράσουν γραπτώς τα συναισθήματά τους και να τα μοιραστούν με άλλους ανθρώπους στα διαδικτυακά forum. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2008 της ιατρικής επιθεώρησης «Οncologist», ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο που παρακινήθηκαν να εκφράσουν γραπτώς τα συναισθήματά τους πριν υποβληθούν σε θεραπεία ένιωσαν καλύτερα σε πνευματικό και φυσιολογικό επίπεδο απ΄ ό,τι άλλοι ασθενείς που δεν δοκίμασαν να γράψουν τις σκέψεις τους.
Επίσης επιταχύνει τη μετεγχειρητική ανάρρωση. Ορισμένα νοσοκομεία στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να φιλοξενούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους ιστολόγια από ασθενείς.
Προχώρησαν μάλιστα σε αυτή την κίνηση παρακινημένα από την πεποίθηση πολλών ερευνητών ότι το «blogging» έχει θεραπευτική αξία, αλλά και από τη διαπίστωση ότι πολλοί άνθρωποι που μάχονται ενάντια στον καρκίνο και σε άλλες σοβαρές ασθένειες αναζητούν και τελικά βρίσκουν παρηγοριά στα ιστολόγια. Ελπίζουμε, αυτός ο χώρος να γίνει ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας για εσάς, βοηθώντας σας παράλληλα να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο με σιγουριά, βρίσκοντας την πληροφόρηση & υποστήριξη που χρειάζεστε! Κάντε τώρα την εγγραφή σας www.bestrong.org.gr/forum/ucp.php?mode=register Φιλικά Παναγιώτης Μιχαήλ Πρόεδρος της οργάνωσης

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - μοιχός-μυχός

Η λέξη μοιχός, σπάνιας χρήσης σήμερα (λόγω αποποινικοποίησης της μοιχείας), σημαίνει αυτόν που έχει διαπράξει μοιχεία, δηλ. έχει συνάψει εξωσυζυγική σχέση.
Προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και για το θηλυκό γένος αντιστοιχεί ο τύπος μοιχαλίδα, που ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους.
Η λέξη μυχός, επίσης αρχαία, σημαίνει το εσώτερο μέρος, σημείο, συνήθως ενός κόλπου, και σπανιότερα ενός λιμανιού κτλ.
Παραδείγματα:
παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στο μυχό του κόλπου.
Ο παράλιος οικισμός αναπτύχθηκε στο μυχό του ομώνυμού του όρμου.
Από το ουσιαστικό μυχός παράγεται το επίθετο μύχιος, που σημαίνει «εσωτερικός, εσώτατος» και χρησιμοποιείται σε φράσεις όπως μύχιες σκέψεις, μύχιοι πόθοι κτλ.
Στο ουσιαστικό μυχός βασίζεται και το επίθετο ενδόμυχος, που έχει παρεμφερή σημασία με το μύχιος και απαντάται σε φράσεις όπως ενδόμυχες σκέψεις, ενδόμυχοι φόβοι κτλ.
Θέμα της εβδομάδας: Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

Ελληνική Δημοκρατία, 2008

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Ένα παιδί 15 χρονών πεθαίνει από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια.
Τα Εξάρχεια που από γραφική συνοικία της Αθήνας, με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας, έχουν καταντήσει φυλακή για τους απλούς ανθρώπους που έτυχε να ζουν εκεί, εκείνους που δεν αμφισβητούν το σύστημα με τον τρόπο που είδαμε τις τελευταίες μέρες.
Ο θάνατος και το φέρετρο του άτυχου παιδιού γίνεται αυτομάτως γήπεδο για κάθε είδους παιχνίδια.
Πρώτα απ' όλα, ο Αλέξης "δολοφονείται".
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν τον ειδικό φρουρό να πυροβολεί στο ψαχνό.
Ο ειδικός φρουρός λέει ότι πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό.
Ο ένας συνήγορός του (Καπερνάρος) παραιτείται για "προσωπικούς λόγους" και ο έτερος (Σαλαβράκου), δηλώνει ότι από τη μελέτη της δικογραφίας διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον πελάτη του, ενώ από τον οικογενειακό κύκλο του ενός δικηγόρου αφήνεται να εννοηθεί ότι ασκήθηκαν πιέσεις και απειλές εναντίον του γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση του "δολοφόνου".
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Το Δ.Σ. της Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης σας ενημερώνει ότι λόγω μη απαρτίας στην προηγούμενη συνάντηση, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Δεκεμβρίου & ώρα 7.00 μ.μ. στη Λέσχη του Συλλόγου.
Με τιμή το Δ.Σ. Νεολαίας
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Πάροδος Θερμοπυλών 8
Τ.Κ. 67100
Ξάνθη
Τηλ. 2541072817 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008)
Πραγματοποιηθήκαν και φέτος οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" στα γραφεία μας.
Η συμμετοχή των μελών μας ήταν μεγάλη καθώς και η πίστη ότι θα συνεχιστεί το πρωταρχικό έργο του συλλόγου, δηλαδή η μετάδοση στις καινούργιες γενιές των παραδόσεων ηθών και εθίμων και αναμνήσεων των προγόνων μας.
Οι εκλεγέντες θα συνεδριάσουν για να συσταθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ"
ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Τ.Κ. 62100
ΣΕΡΡΕΣ
ΤΗΛ & FAX : 2321058522
akritesserron@yahoo.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ (19-11-2008)
Με εξαιρετική επιτυχία και για ένατη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», διοργάνωσαν Ποντιακή Βραδιά με Ποντιακά φαγητά, λύρα νταούλι και τραγούδια.
Η "βραδιά" πραγματοποιήθηκε στο Οικογενειακό Κέντρο «ΠΟΤΑΜΑΚΙ» στον Αη Γιάννη Σερρών, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008.
Προσφέρθηκαν Ποντιακά φαγητά και γλυκά (Τανουμένον σουρβάν, Συρόν, Αβριστέν, Πυσία, Τσιριχτά, Ωτία, Πυρεσκία, Φασούλε με μαύρα λάχανα, Ποντιακές Πίτες και γλυκά), που μαγείρεψαν και πρόσφεραν οι κυρίες του Συλλόγου μας σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το μεγάλο χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε διάφορους ποντιακούς χορούς και στην συνέχεια οι χοροί συνεχίστηκαν από τους παρευρισκόμενους φίλους.
Στο τραγούδι ήταν ο Ξενίδης Κώστας, στην λύρα ο Μάκης Γαργαϊτίδης και Ζαραφίδης Νίκος, και στο νταούλι ο Κάτης Στάθης και Ζαραφίδης.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τις κυρίες του Συλλόγου που με πολύ μεράκι μαγείρεψαν και προσέφεραν τα νοστιμότατα ποντιακά εδέσματα και τον ιδιοκτήτη του οικ.
Κέντρου «Ποταμάκι» για την παραχώρηση της αίθουσας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ"
ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Τ.Κ. 62100
ΣΕΡΡΕΣ
ΤΗΛ & FAX : 2321058522
akritesserron@yahoo.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:30 ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2
Τ.Κ. 59300
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ Δεν είμαστε τρομοκράτες, "κουκουλοφόροι", "γνωστοί-άγνωστοι" ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ! Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι.... Κάνουμε όνειρα -μη σκοτώνετε τα όνειρά μας! Έχουμε ορμή - μη σταματάτε την ορμή μας. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς. Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνογια τη "βιτρίνα", παχύνατε, καραφλιάσατε,ΞΕΧΑΣΑΤΕ! Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε, Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους. ΜΑΤΑΙΑ! Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι, έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένετε τη μέρα που θα πεθάνετε. Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε δεν δημιουργείτε! Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε. ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ Που είναι οι γονείς; Που είναι οι καλλιτέχνες; Γιατί δε βγαίνουν έξω να μας προστατέψουν; ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ! ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα ΕΜΕΙΣκλαίμε κι από μόνοι μας.

ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Οι εικόνες της καταστροφής που όλοι μας τόσες μέρες βλέπουμε δεν έχουν τελειωμό. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες πόλεις είναι στο έλεος των κουκουλοφόρων οι οποίοι έκαψαν, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Μια άλλη παράγραφος των επεισοδίων όμως, είναι και αυτή της ρίψης μολότοφ κατά των πυροσβεστών οι οποίοι πήγαιναν να σβήσουν τις φωτιές, να σώσουν τις περιουσίες του κοσμάκη και, να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που κινδύνευαν στα φλεγόμενα κτίρια.Όλοι μας είδαμε το πυροσβεστικό όχημα στα χέρια των κουκουλοφόρων οι οποίοι το έβαλαν φωτιά. Αναρωτηθήκαμε πόσες μολότοφ εκτοξεύτηκαν κατά των πυροσβεστών την ώρα που εκείνοι έτρεχαν να σβήσουν φωτιές; Λίγα από αυτά τα περιστατικά έδειξαν τα κανάλια, ελάχιστες οι αναφορές που έγιναν, γιατί βλέπετε οι πυροσβέστες «δεν κρατανε γκλομπ» δεν κτυπάνε κόσμο δεν πυροβολούν…. Αντίθετα, τρώνε τα χημικά, τις πέτρες, τις μολότοφ προσπαθώντας να σβήσουν φωτιές, να σώσουν το σπίτι, το μαγαζί, να σβήσουν εκείνον που από λάθος του πυρπολήθηκε από βόμβα μολότοφ πριν την πετάξει. Βλέπετε για τους πυροσβέστες ακόμα και οι κουκουλοφόροι δεν είναι αντίπαλοι, είναι πολίτες. Κι όμως, κανείς δεν το βλέπει έτσι αυτό. Η κίνηση αυτή των κουκουλοφόρων, να ρίχνουν δηλαδή και στους πυροσβέστες βόμβες μολότοφ, σημαίνει ότι αυτά τα καλόπαιδα θέλουν να καταστρέψουν, θέλουν να κάψουν ολοσχερώς μαγαζιά, σπίτια, αυτοκίνητα, οπότε οι πυροσβέστες τους χαλούν τα σχέδια. Εδώ και τεσσερις μερες η χωρα καιγεται από ακρη σε ακρη. Η πυροσβεστες από το σαββατο είναι εξω, εχουν ξεπερασει τους εαυτους και τις αντοχες τους, είναι τοσα πολλα τα συμβαντα που πραγματικα είναι να απορει κανεις πως τα προλαβαινουν και μαλιστα τη στιγμη που στον τοπο που εχει τη φωτια είναι οι κουκουλοφοροι και οι βομβες και οι πετρες πεφτουν βροχη. Και ξερετε ποια είναι η τραγικη πραγματικοτητα; Αλλωστε πολλοι από εσας θα το ειδατε από κοντα, όπως το ειδαν διαφοροι επαγγελματιες. Πολλες είναι οι φορες που οι κουκουλοφοροι προσπαθουν να «εγκλωβισουν» καποιο πυροσβεστικο για να το καταστρεψουν. Οι κουκούλες είναι εξω για να καψουν να λεηλατησουν, ακομα και να σκοτωσουν. Αδιαφορουν για το αν οι πυροσβεστες η οι επαγγελματιες προσπαθουν να σωσουν τους κοπους και τους μοχθους μιας ζωης. Βεβαια, αυτοι οι «γνωστοι αγνωστοι» αν θα παρει φωτια το δικο τους σπιτι, το δικο τους αυτοκινητο, αν εγκλωβιστουν μεσα στις λαμαρινες του αυτοκινητου τους σε καποιο τροχαιο, θα περιμενουν τους πυροσβεστες για να τους σωσουν. Τους πυροσβεστες εκεινους, που σε πρωτη ευκαιρια θα τους πεταξουν την μολοτοφ, και θα τους καψουν το οχημα, το εργαλειο για την προστασια της ανθρωπινης ζωης και περιουσιας.. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com