Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής τους οικονομικούς μετανάστες

ΑΠΟ ΤΟ DISABLED.GRΗ πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρίες που χρειάζονται κάποια μορφή υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς αντλεί αυτή την υποστήριξη από οικονομικούς μετανάστες, άλλοτε επειδή οι οικονομικοί μετανάστες έχουν χαμηλότερες αποδοχές και άλλοτε επειδή η εργασία με τους ανθρώπους με αναπηρίες θεωρείται μια όχι και τόσο αποδεκτή εργασία για τους συμπατριώτες μας και την αποφεύγουν. Μέχρι σήμερα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για όλους τους εργοδότες με αναπηρίες που απασχολούν προσωπικούς βοηθούς.
Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας που να προβλέπει τον ανάπηρο ως εργοδότη - ο οποίος για λόγους επιβίωσης πρέπει να προσλάβει κάποιους ανθρώπους ως προσωπικούς βοηθούς. Η πρόσληψη γίνεται με τον κωδικό που αντιστοιχεί στους οικιακούς βοηθούς και στους άλλους εργαζόμενους που απασχολούνται κατ’ οίκον.
Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι ως προσωπικοί βοηθοί δεν έχουν δικαιώματα σε ταμείο ανεργίας ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εργασία τους ως προϋπηρεσία. Η απασχόληση προσωπικών βοηθών πάντα βρισκόταν στο κενό του νόμου και οι εργοδότες με αναπηρίες είναι τα πρόχειρα θύματα σε κάθε διένεξη μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Προσφάτως η κυβέρνηση προχώρησε στην απλούστευση και στη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραμονής ως προς όλες τις κατηγορίες των αδειών παραμονής των μεταναστών του Ν 3386/2005. Η έκδοση της απόφασης συνδυάζεται με μια ακόμη παρέμβαση:
Την ίδρυση πρότυπων κέντρων εξυπηρέτησης μεταναστών με τη μορφή οne-stop-shop, στα οποία θα διεκπεραιώνονται οι ανωτέρω διαδικασίες από την αρχή έως το τέλος. Τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης απλούστευσης, συνοψίζονται στα εξής:
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Αιγαίο: H μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Η διαμάχη για το Αιγαίο στην πραγματικότητα αρχίζει την πέμπτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, όταν οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν για πρώτη φορά να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα.
Ήταν, όμως, μια προσπάθεια την οποία δεν ενέκρινε η ελλαδική πολιτική ηγεσία…
Η αντίδραση της Βρετανίας, που ασφαλώς δεν επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη, θα έφερνε σε σύγκρουση την Ελλάδα με την Αγγλία, και γενικότερα με τα συμφέροντα του δυτικού συνασπισμού.
Παρά ταύτα, η ελληνική πολιτική ηγεσία πιεζόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και την κοινή γνώμη να θέσει το θέμα στον ΟΗΕ.
Αλλά ούτε και η προσπάθεια μέσω ΟΗΕ απέδωσε. Στο μεταξύ, η Βρετανία μεταβάλλει πολιτική και αρχίζει να επιδιώκει τη «λύση» του προβλήματος όχι πλέον μέσω του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά με πολυμερείς διαβουλεύσεις στις οποίες θα συμμετείχε και η Τουρκία.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λογοτεχνικό Πρωινό Αφιερωμένο στη Στέλλα Βογιατζόγλου Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το 40ο Λογοτεχνικό Πρωινό του στη συγγραφέα Στέλλα Βογιατζόγλου σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 12 μ.μ. στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στέλλα Βογιατζόγλου (1950-2008)
Γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της.
Εργάστηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και για πολλά χρόνια έκανε εκπομπές λόγου στο ραδιόφωνο.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, μελέτες, βιβλία για παιδιά, καθώς και εισηγήσεις για λογοτεχνικά συνέδρια (ΑΠΘ, UNESCO κα).
Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Το σενάριό της για την ταινία μικρού μήκους 'Το τσιφτετέλι' από τη σειρά 'η Θεσσαλονίκη διηγείται', εκπροσώπησε την ΕΤ3 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ευρείας Οθόνης, στο Άμστερνταμ, το 1997.
Το πρώτο της θεατρικό έργο 'Ενδοοικογενειακά' μεταδόθηκε σε συνέχειες από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.
Ακολούθησε το 'Στην υγειά των χαμένων' που μεταφράστηκε στα γερμανικά, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990 και επιλέχτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο European Drama Award (1992).
Τα θεατρικά στιγμιότυπα 'Εξάπαντος' και 'Ωραία που είναι η αυγή' συμμετείχαν στην παράσταση 'Εντός Σχεδίου(;)' από το Θέατρο των Καιρών, ενώ το 'Τσικλιντάν' βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (2001) και έπειτα σε νέα μορφή, με τη συνεργασία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου από το KΘΒΕ (2004) όπου και ανέβηκε για δύο σεζόν (2005-2006).
Η Στέλλα Βογιατζόγλου υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Συντελεστές Λογοτεχνική επιλογή: Ρούλα Αλαβέρα
Επιλογή κειμένων/σύνθεση αρχειακού υλικού/σύλληψη-σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Εισηγητές:Αλεξάνδρα Δελληγιώργη, Συγγραφέας Θανάσης Γεωργιάδης, Ποιητής-Συγγραφέας
Διανομή ΚΘΒΕ (με αλφαβητική σειρά):
Μισέλ Βάλεη, Δημήτρης Κολοβός, Φούλης Μπουντούρογλου, Στέλλα Ράπτη, Εύη Σαρμή, Αλέξανδρος Τσακίρης.Συμμετέχει επίσης η ηθοποιός Μαρία Μωραιτοπούλου
Μουσική επιμέλεια:Οι μουσικές επιλογές είναι της ίδιας της Στέλλας Βογιατζόγλου και προέρχονται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της:
Έτσι κουβεντιάζοντας (Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας), Και...τα ασήμαντα, σημαντικά (ράδιο-Παρατηρητής), Και... ό,τι ήθελε προκύψει (πολιτιστικό ραδιόφωνο ΕΤ3).
Τo υλικό επεξεργάστηκε ηχητικά ο Γιώργος Χατζηβασιλείου.
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου
Υπεύθυνοι παράστασης Οδηγός σκηνής: Ιωάννα Λιάκου, Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Θωμάς Κώστας, Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Ζίγκας , Χειριστής κονσόλας ήχου: Νίκος Τσολάκης Λογοτεχνικά πρωινά του ΚΘΒΕ που ακολουθούν
Ιωάννα Καρυστιάνη 1 Μαρτίου 2009
Παγκόσμια ημέρα ποίησης 15 Μαρτίου 2009
Γιώργος Σκαμπαρδώνης 29 Μαρτίου 2009
Βασίλης Ιωαννίδης 12 Απριλίου 2009 Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, FM 100
Πολιτιστικό site - Go Culture
Χορηγός Λογοτεχνικών Πρωινών: UNIVERSITY STUDIO PRESS

Γαλάζιες ρωγμές και μπλόκα διαρκείας

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΓαλάζιες πιέσεις στα μπλόκα Η κυβέρνηση επιδιώκει διάσπαση του μετώπου με τη βοήθεια γαλάζιων συνδικαλιστών ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Επιχείρηση διάσπασης του αγροτικού μετώπου με απόσυρση των γαλάζιων αγροτών από τα μπλόκα, εφαρμόζει από χθες τα ξημερώματα η κυβέρνηση.
Με έντονες παρασκηνιακές πιέσεις προς τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές επιχειρείται να προκληθεί ρήγμα στο μεγάλο μπλόκο των Τεμπών, το οποίο στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι το κλειδί για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Με αυτό τον σχεδιασμό η κυβέρνηση έχει δύο στόχους, όπως παραδέχονταν χθες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Αφενός να αποδυναμωθούν τα μπλόκα και να προκληθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον αγροτικό κόσμο και αφετέρου να μπορεί σε επόμενο στάδιο να στοχοποιηθεί η αντιπολίτευση, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, ότι υποκινεί την αγροτική εξέγερση για μικροκομματικά οφέλη.
Οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης εμφανίζονταν χθες αισιόδοξοι ότι η κατάσταση «οδεύει προς εκτόνωση» καθώς, όπως έλεγαν, έφεραν αποτελέσματα τα κυβερνητικά τελεσίγραφα ότι οι αγρότες θα χάσουν την ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ αν παρατείνουν τις κινητοποιήσεις
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Εξαργύρωση εισιτηρίων ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν

Εξαργύρωση Εισιτηρίων ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ζητά συγνώμη από το κοινό για την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας της ακύρωσης των προγραμματισμένων παραστάσεων του, το Σάββατο 24/1/2009 και την Κυριακή 25/1/2009, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του.
Οι θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις παραστάσεις που αναβλήθηκαν μπορούν να τα εξαργυρώνουν από τα ταμεία του ΚΘΒΕ ή να κλείνουν θέσεις για οποιαδήποτε παράσταση του ΚΘΒΕ τις μέρες και ώρες που επιθυμούν σύμφωνα με το πρόγραμμα των παραστάσεων. Ειδικότερα οι Σύλλογοι και τα Σχολεία που έχουν αγοράσει ομαδικά εισιτήρια μπορούν είτε να τα επιστρέψουν και να τα εξαργυρώσουν είτε να προγραμματίσουν να παρακολουθήσουν (ατομικά ή ομαδικά) οποιαδήποτε παράσταση του ΚΘΒΕ επιθυμούν κλείνοντας θέσεις τη μέρα της αρεσκείας τους.
Ώρες λειτουργίας ταμείων ΚΘΒΕ: 9.30 π.μ. έως 9.30 μ.μ., τηλ. κρατήσεων: 2310 288000
Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη -Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο: 10-6 μ.μ., τηλ. κρατήσεων: 2310 223211

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Τσαγκάρης

Ουσιαστικό γένους αρσενικού.
Ο τσαγκάρης κατασκευάζει ή επιδιορθώνει υποδήματα.
Στη σύγχρονη γλώσσα χρησιμοποιείται κυρίως με τη δεύτερη έννοια.
Συνώνυμα: υποδηματοποιός και παπουτσής.
Παλαιότερα αυτός που επιδιόρθωνε παπούτσια λεγόταν και μπαλωματής.
Η ετυμολογία της λέξης, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, είναι από το τσαγγάριος/τζαγγάριος, που ανάγεται στην ελληνιστική τζάγγα = είδος μαλακού περσικού υποδήματος.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: τσαγκαράδικο και τσαγκάρικο (= εργαστήριο του τσαγκάρη), τσαγκαροδευτέρα.
Παλιότερα η Δευτέρα ήταν αργία για τους τσαγκάρηδες, και γι' αυτό ειρωνικά χρησιμοποιείται η λέξη για την επόμενη μέρα αργίας όπου αποφεύγουμε τη δουλειά από τεμπελιά.
Θέμα της εβδομάδας: Επαγγέλματα που χάνονται
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Αρμπίλ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Στην Αρμπίλ, τα αλεξανδρινά Άρβυλα, θα κυματίζει η ελληνική σημαία στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που θα λειτουργήσει σύντομα
Στην ίδρυση Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ερμπίλ, στη συμβολή της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, καθώς και στην ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα, συμφώνησαν σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ιρακινός ομόλογός της Χοσυάρ Ζεμπαρί.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ένα ταξίδι ανατολικά στο χώρο και στο χρόνο μέσα από την μουσική, την ιστορία και την παράδοση. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε μιαν άλλη Ελλάδα.
Την Ελλάδα του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας.
Πατρίδες από καιρό σβησμένες από τους χάρτες αλλά τόσο ζωντανές μέσα στις καρδιές μας. Γιατί και οι πατρίδες όμοια με τους ανθρώπους, πεθαίνουν όταν αρχίζουμε να τις ξεχνάμε. Το ταξίδι μας ξεκινά κάθε Σάββατο στις 12.00 από το Ράδιο Πρωινός στους 105,3.
Υπεύθυνη εκπομπής: Λένα Σαββίδου
Μια συνεργασία του Ράδιο Πρωινός και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr Εορτή των Γραμμάτων Το Σωματείο "Παναγία Σουμελά" σε συνεργασία με την Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς, τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Σάντας και τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Σάντας θα πραγματοποιήσει την πατροπαράδοτη εορτή των Γραμμάτων ενόψει και της εορτής των Τριών Ιεραρχών την 1 Φεβρουαρίου 2009 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σάντας.
Στην εκδήλωση θα βραβευθούν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων της Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς του Δήμου Γαλλικού.
Παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Παναγίας Σουμελά
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Τανιμανίδης
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Σάντας
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σιούτης
(Η είσοδος είναι ελεύθερη)
Τηλ. επικοινωνίας 2310271812
info@panagiasoumela.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ" Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να σας προσκαλέσουμε στην δεντροφύτευση που θα πραγματοποιήσουμε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009 στη Νυμφαία Ν. Ροδόπης και συγκεκριμένα στην περιοχή που πραγματοποιείτε κάθε έτος το ολοήμερο πανηγύρι «Παρχάρια».
Σ' αυτήν μας την πρωτοβουλία σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες στην δεντροφύτευση μας που θα είναι μόνον η αρχή.
Σας περιμένουμε!!!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"
ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Τ.Κ. 69100
Τ.Θ. 1143
Τηλ. 6977980957 Όλο το Θρυλόριο στην εκδήλωση της πίτας του χωριού! Είναι από τους πιό δραστήριους συλλόγους της Ροδόπης!
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" απέδειξε χθες για μία ακόμη φορά, ότι το μυστικό της επιτυχίας σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες, είναι η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αλληλουποστήριξη των μελών και οι ξεκάθαρες θέσεις των σκοπών που υπηρετούνται!
Γι αυτό και χθες συγκεντρώθηκε όλο το Θρυλόριο στην κοπή της πίτας του ενωτικού συλλόγου τους, συγκεντρώνοντας και όλη την τοπική εκπροσώπιση των αρμοδίων αρχών!Μπράβο και μόνο μπράβο στην πρόεδρο Χρύσα Μαυρίδου και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που υπηρετούν τόσο ζεστά, τον σύλλογο, το χωριό και τον πολιτισμό του Πόντου! Πηγή: Η Παρέμβαση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ" Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Συν. Ν. Βότση "ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ" σας προσκαλούν στο χορό τους που θα γίνει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 στο Music Hall Restaurant "ΑΠΟΛΛΩΝ" (6ο χλμ. Χαριλάου - Θέρμης, τηλ. 2310461085).
Με τιμή, το Διοικητικό Συμβούλιο
ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: 20 ευρώ
Περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστα ποτά
Ώρα προσέλευσης: 20.00 μ.μ. Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος "Οι Μίθριοι"
Τηλ. 2310476078 Fax 2310476079

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. ΔΗΜ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας κατά την «έφοδό» της στην αρχή προσβάλει κυρίως την όραση.
Ή το ένα μάτι μόνο με τη μορφή της οπισθοβολβικής πάρεσης ή προσβάλλοντας και τα δύο μάτια σαν θάμβος, φωταψίες ή και μερική ή ολική τύφλωση.
Παράλληλα, ένα από τα πιο τακτικά συμπτώματα εφόδου είναι οι οφθαλμικές παρέσεις. Δηλαδή, η αδυναμία μετακίνησης του οφθαλμού προς μία κατεύθυνση.
Δεύτερα σε συχνότητα είναι τα συμπτώματα των παρέσεων και διαταραχών της αίσθησης (μυρμηγκιάσματα – μουδιάσματα).
Όλη αυτή η ομάδα συμπτωμάτων προχωρώντας η ασθένεια παίρνει τη μορφή κεντρικών παρέσεων.
Σε δεύτερο στάδιο εμφάνισης έρχονται τα συμπτώματα που προκύπτουν επηρεασμένα από τις πρωτογενείς φθορές της, π.χ. η οστεοπόρωση και οι πόνοι που προκύπτουν εξαιτίας της ακινησίας και δυσλειτουργίας των νεύρων.
Ξεκινώντας από αυτή την κατανομή, γνωρίζουμε το στάδιο φθοράς και τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΥΤΗΣ.
Οι πρωταγωνιστές της περιόδου των εύκολων κερδών, της συνεχούς καταναλωτικής πίεσης και της ατελείωτης ρευστότητας δημιούργησαν σε όλα τα πρόσωπα (ασθενείς, συγγενείς, γιατρούς, οικονομικούς φορείς κλπ) την ψυχολογία ότι όλα σχετικά με την ασθένεια αυτή είναι σωστά και πλήρως οργανωμένα. Μάλιστα, οι μεγαλοσχήμονοι παράγοντες αυτοί δεν έλαβαν καν υπόψη την επερχόμενη κρίση με τις συνέπειες.
Το κακό είναι πως αυτό συνεχίζεται.
Όλοι, ή σχεδόν όλοι, θεωρούν πως έχουν να κάνουν με μια αρρώστια υπό έλεγχο και σίγουρη φαρμακευτική κάλυψη.
Η αλήθεια είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας, δεχόμενη θεραπεία από φάρμακα αγνώστου δράσης και παρενεργειών, σε ανοργάνωτα κατ’ ευφημισμό ινστιτούτα, όπου σαν ύψιστη θεραπευτική, εφαρμόζεται η αλλαγή του ενός φαρμάκου της μιας εταιρείας από προϊόν της άλλης, της ίδιας ,όμως, δραστικής ουσίας.
Η οικονομική κρίση λόγω των ελλείψεων θα φέρει επιπλέον ταραχή στους ασθενείς, που απροειδοποίητα δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους, αλλά, αντίθετα η ελεγμένη σιωπή αυξάνει την πεποίθηση τους στην οικονομική πραγματικότητα.
Η υφιστάμενη «ωραία» ψυχολογία έχει τεράστιο κόστος και διαιωνίζει την παραπληροφόρηση σε σημείο, κυριολεκτικά, εκτροπής σε αδιέξοδο.
Η λύση έρχεται από την απόλυτη ενημέρωση και οργάνωση αυτοάμυνας των ιδίων των ασθενών και του κύκλου τους.
Τώρα πλέον με την ψηφιακή τεχνολογία υπάρχει δίοδος σε κάθε μέσο – βιβλιοθήκη για ενημέρωση.
Όσα περισσότερα γνωρίζει κανείς ο ίδιος, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζει το πρόβλημά του.
Και η αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας χρήζει άμεσης πληροφόρησης και αντιμετώπισης, ιδιαίτερα τώρα που τα οικονομικά μέσα περιορίζονται. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗΗ λοίμωξη θέλει αντιβίωση, το τραύμα θέλει περιποίηση, το σπάσιμο θέλει γύψο.
Κάτι ανάλογο δεν μπορούμε να προτείνουμε σαν μονοδιάστατη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί είναι μια πολυπαραγοντική νόσος.
Κατά καιρούς, άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί μαγικά φάρμακα, τα οποία «γιατρεύουν» τη σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα.
Κατά καιρούς προπαγανδίζεται η μία ή η άλλη ουσία ή και ο συνδυασμός τους, σαν πανάκεια για την θεραπεία της σκλήρυνσης.
Στο τέλος καταλήγουν σε μια ηχηρή αποτυχία και κυρίως οι κλινικοί γιατροί βλέπουν ότι αυτό που μένει να αντιμετωπίσουν είναι οι παρενέργειες του ενός ή του άλλου φαρμάκου.Βέβαια, κάποια στιγμή ασθενείς, γιατροί, συγγενείς και όσοι άλλοι ασχολούνται με αυτήν την νόσο πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αγνώστου αιτιολογίας, όπου με φάρμακα αγνώστου δραστικότητας και αγνώστων παρενεργειών προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα άγνωστο τέλος.
Άρα, η σκλήρυνση κατά πλάκας προκειμένου να καταπολεμηθεί στο δυνατόν μεγαλύτερο μέτρο, τώρα που υπάρχει και η επάρκεια φαρμάκων για τις παραμέτρους της καθώς και για τις δευτερογενείς βλάβες που προκαλεί, θα πρέπει καταρχήν να είναι γνωστή η έκτασή της. Πρέπει να ξέρουμε σε ποια συστήματα έχει χτυπήσει, ποιες λειτουργικές ικανότητες έχει βλάψει, πόσο καιρό έχουν διαρκέσει αυτά και τι ψυχική δύναμη έχει ο ασθενής ή του εναπομένει προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Το δεύτερο που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό είναι ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας η θεραπεία, όπως και σε όλα τα άλλα νοσήματα, είναι εξατομικευμένη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα αποκλειστικό φάρμακο προκειμένου να αποτελέσει την βασική θεραπεία για κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για μια σειρά συμπτωμάτων που εμφανίζονται με διαφορετικό σχήμα, άλλο τρόπο και άλλη μορφή από ασθενή σε ασθενή. Συνεπώς, η προσωπικότητα του ασθενούς, το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον παίζει έναν μείζονα ρόλο στην όλη εξέλιξη της νόσου.
Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η διάρκεια και το πώς κατά καιρούς αντιμετωπιστήκαν οι διάφορες επιθέσεις – ώσεις της νόσου.Δυστυχώς, η όλη προσπάθεια για θεραπεία -και μιλάμε για θεραπεία, όχι αποθεραπεία- χρειάζεται χρόνο να γνωρίσει ο ασθενής τον γιατρό, τις αντιδράσεις του, χρειάζεται χρόνο ο γιατρός να καταλάβει όλες αυτές τις παραμέτρους της νόσου, όπως παρουσιάζονται στον ασθενή, άρα, λοιπόν η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη.Αυτό αφορά το ψυχολογικό μέρος.
Τώρα στο τεχνικό μέρος, οφείλει ο καθένας να εξετάζει μέχρι το ακέραιο, όλα τα συμπτώματα, παρασυμπτώματα και υπολειπόμενα της νόσου πριν αρχίσει μια ουσιαστική θεραπεία.
Για να έχει επιτυχία αυτή η θεραπεία, και όχι αποθεραπεία, επαναλαμβάνω και πάλι, χρειάζεται χρόνος και αμοιβαία δουλειά. ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ.
Τα σημάδια που θα αναφέρω παρακάτω ή οι κλινικές ενδείξεις, καθώς και άλλες παρατηρήσεις, είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης πολλών δημοσιεύσεων, που κατά καιρούς ανέφεραν ενδεικτικά σημεία, τα οποία μιλούν για μια πολύ καλή πρόγνωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ένα από τα κυριότερα είναι το φύλο.
Έχει παρατηρηθεί ότι στις γυναίκες η πρόγνωση, σε ότι αφορά ακόμη και το παράδειγμα των επιγόνων (δες: http://aboutsclerosis.blogspot.com/2009/01/blog-post_5072.html), είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στους άνδρες.
Επίσης, ένα ουσιαστικό σημείο είναι ότι η πρόγνωση είναι καλή αν εμφανιστεί πριν το 35ο έτος της ηλικίας.
Σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί επίσης και το γεγονός αν έχουμε περισσότερο αισθητικές, παρά κινητικές διαταραχές.
Μάλιστα, όσο λιγότερες είναι αυτές οι αισθητικές διαταραχές και όσο πιο περιορισμένες εμφανίζονται, τόσο καλύτερος είναι ο δείκτης πρόγνωσης.
Μια καλή πρόγνωση προαγγέλλουν επίσης οι σύντομες, επαναλαμβανόμενες και εύκολα εξαφανιζόμενες ώσεις τα δύο πρώτα χρόνια της πορείας.
Βέβαια, η πρόγνωση αυτή κορυφώνεται ως πάρα πολύ καλή, εάν αυτό συμβαίνει με μια ώση, η οποία εντός μίας εβδομάδος υποχωρεί τελείως και δεν ξαναεμφανίζεται.
Επίσης, είναι πάρα πολύ καλή η ένδειξη για μια ικανοποιητική πρόγνωση, όταν αυτή ξεκινάει με τον δείκτη κάτω από το σημείο 3 της σκάλας Kurtzke (EDSS).
Πρέπει επίσης να πούμε πως όσο πιο ήσυχος είναι ο ασθενής, με λιγότερες εξάρσεις, τάσεις για ακραία κατανάλωση δυνάμεων και στρεσσογόνων καταστάσεων και προσέχει τον εαυτό του ιδιαίτερα από τα κρυώματα, τόσο πιο καλή είναι και η πρόγνωση. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ – MSFC Πέρα από την κλασική σκάλα Kurtzke (http://http://aboutsclerosis.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html), υπάρχει και η σκάλα MSFC (Multiple Sclerosis Functional Composite Score), η οποία, χωρίς να δίνει εξαιρετικά διαφορετικά αποτελέσματα, δείχνει την συνδυαστική ικανότητα μεταξύ διαφορών λειτουργιών.
Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αυξάνονται συνεχώς για τρειςς βασικούς λόγους:
Α) τα σημερινά διαγνωστικά στοιχεία έχουν τέτοια ευαισθησία που μπορούν να συλλάβουν και το παραμικρό εύρος συμπτωμάτων
Β) το ευδόκιμο ζωής έχει ανεβεί πάρα πολύ, άρα κατά ακολουθία αυξάνονται και τα περιστατικά
Γ) η ένταση και το στρες της καθημερινότητας φέρνουν την έκρηξη των συμπτωμάτων σε πάρα πολλούς ασθενείς, που σε άλλες περιπτώσεις θα είχανε μείνει σιωπηλά.
Για την τελευταία περίπτωση ένας τρόπος μέτρησης, που ξεκινάει και αυτός από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια και δημοσιεύτηκε το 1999, είναι αυτός της MSFC, όπου στην περίπτωση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, πέρα από την λειτουργικότητα, λαμβάνεται υπόψη και η σχέση μεταξύ διαφόρων δυνατοτήτων π.χ. η σχέση λειτουργικότητας των κάτω άκρων ως προς την δυνατότητα βάδισης.
Στην προκειμένη περίπτωση, μετράται ο αναγκαίος χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής προκειμένου να διασχίζει 7,6 μέτρα.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό σημείο είναι ο συντονισμός βραχίονα με την λειτουργικότητα άκρας χειρός.
Εδώ μετράται ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής, προκειμένου να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία με το χέρι (δες εικόνα).
Και τρίτο και ουσιαστικότερο, πρόκειται για το λεγόμενο τεστ PASAT-3 (Pased Auditory Serial Addition)
Εδώ πρόκειται για ένα απλό τεστ της πρόσφατης μνήμης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και το σκορ που προκύπτει, ακόμα καλύτερα και σε σύγκριση με το σκορ της κλίμακας Kurtzke, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς.
Για τους κλινικούς γιατρούς είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να ελέγχουν τη σωματική κατάσταση και την πρόοδο θεραπείας και πορείας ασθενούς. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
Σχεδόν εδώ και μισό αιώνα οι κλινικοί γιατροί βλέποντας την μεγάλη ανάγκη της ακριβής μέτρησης της βαρύτητας των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, επιχειρούσαν κατά καιρούς με διάφορους κλινικούς τρόπους να επινοήσουν κλίμακες προσδιορισμού της. Έγιναν πολλές και διάφορες προσπάθειες, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, λόγω του ότι η κάθε κλινική, ή ακόμη περισσότερο ο κάθε γιατρός, είχε το δικό του σχέδιο και επέμενε στο δικό του πλάνο.
Ώσπου το 1983 ο γιατρός JF-Kurtzke στο Κλίβελαντ εντόπισε την λεγόμενη κλίμακα ανικανότητας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που έγινε και γνωστή με το όνομά του σαν Expanded Disability Status Scale (EDSS). Ο Kurtzke προσδιόριζε την βαρύτητα των συμπτωμάτων με τρία βασικά στοιχεία: το περπάτημα του ασθενούς, τη χρήση του αμαξιδίου από τον ίδιο και την κατάκλιση. Χρησιμοποιώντας διάφορους σχεδιασμούς δημιούργησε μια σκάλα από το μηδέν, που ήταν το απόλυτα φυσιολογικό, έως το 10, που τελείωνε με τον θάνατο.
Στο σχεδιάγραμμα που παραθέτουμε δείχνει με εικόνες και εξηγήσεις τον τρόπο σκέψης και αξιολόγησης των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την δικιά του εμπειρία.
Σήμερα, παγκόσμια και σχεδόν από όλους του νευρολόγους, η σκάλα εκτίμησης συμπτωμάτων κατά Kurtzke είναι πλέον αποτελεσματική, όσον αφορά εκτίμηση και κατανόηση μεταξύ θεραπόντων γιατρών ή και ασθενών και γιατρών.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κλίμακες για πιο εξειδικευμένες τοποθετήσεις ή μετρήσεις ή συνδυασμούς, αλλά αυτές είναι αποκλειστικά για ειδικούς και κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις.
Ο ασθενής ή οι συγγενείς αν μάθουν την σκάλα Kurtzke, λέγοντας ακριβώς τους πόντους ή τη βελτίωση ή τη χειροτέρευση σε πόντους είναι σαν να δίνουν στον γιατρό την δυνατότητα μιας πλήρους εξέτασης.