Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής τους οικονομικούς μετανάστες

ΑΠΟ ΤΟ DISABLED.GRΗ πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρίες που χρειάζονται κάποια μορφή υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς αντλεί αυτή την υποστήριξη από οικονομικούς μετανάστες, άλλοτε επειδή οι οικονομικοί μετανάστες έχουν χαμηλότερες αποδοχές και άλλοτε επειδή η εργασία με τους ανθρώπους με αναπηρίες θεωρείται μια όχι και τόσο αποδεκτή εργασία για τους συμπατριώτες μας και την αποφεύγουν. Μέχρι σήμερα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για όλους τους εργοδότες με αναπηρίες που απασχολούν προσωπικούς βοηθούς.
Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας που να προβλέπει τον ανάπηρο ως εργοδότη - ο οποίος για λόγους επιβίωσης πρέπει να προσλάβει κάποιους ανθρώπους ως προσωπικούς βοηθούς. Η πρόσληψη γίνεται με τον κωδικό που αντιστοιχεί στους οικιακούς βοηθούς και στους άλλους εργαζόμενους που απασχολούνται κατ’ οίκον.
Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι ως προσωπικοί βοηθοί δεν έχουν δικαιώματα σε ταμείο ανεργίας ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εργασία τους ως προϋπηρεσία. Η απασχόληση προσωπικών βοηθών πάντα βρισκόταν στο κενό του νόμου και οι εργοδότες με αναπηρίες είναι τα πρόχειρα θύματα σε κάθε διένεξη μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Προσφάτως η κυβέρνηση προχώρησε στην απλούστευση και στη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραμονής ως προς όλες τις κατηγορίες των αδειών παραμονής των μεταναστών του Ν 3386/2005. Η έκδοση της απόφασης συνδυάζεται με μια ακόμη παρέμβαση:
Την ίδρυση πρότυπων κέντρων εξυπηρέτησης μεταναστών με τη μορφή οne-stop-shop, στα οποία θα διεκπεραιώνονται οι ανωτέρω διαδικασίες από την αρχή έως το τέλος. Τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης απλούστευσης, συνοψίζονται στα εξής:
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: