Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Νέες εκθέσεις


Εικαστικό αφιέρωμα στον Αριστοτέλη Βασιλικιώτη με δύο εκθέσεις
«Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: Απρόσμενες αλλαγές πορείας»
& «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: 1902-1972»
Εγκαίνια: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» & Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ
Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 20:00
Εικαστικό αφιέρωμα στον Αριστοτέλη Βασιλικιώτη με δύο εκθέσεις, «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: Απρόσμενες αλλαγές πορείας» & «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: 1902-1972» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μυκόνου, η ΚΔΕΠΠΑΜ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Η αναδρομική έκθεση «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: απρόσμενες αλλαγές πορείας» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στη Θεσσαλονίκη (14.10.2022- 04.12.2022) με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 από τον θάνατο του ζωγράφου Τέλη Βασιλικιώτη (1902-1972), και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αγαπημένη του Μύκονο, το νησί με το οποίο συνέδεσε τη ζωή και την τέχνη του μετά τη γνωριμία και τον γάμο του με τη Μυκονιάτισσα Φρόσω Αξιώτη, αδελφή της Μέλπως Αξιώτη.
Γεννημένος στην Ευπατόρια της Κριμαίας, την οποία εγκατέλειψε λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Βασιλικιώτης χάραξε τη δική του πορεία στη ζωγραφική με βασικούς σταθμούς την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο. Μέσα από 60 έργα (ελαιογραφίες, γκουάς, ακουαρέλες, κ.ά.) του καλλιτέχνη και αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η αγάπη του για το εξωτικό -το διαφορετικό, το οποίο καλλιεργήθηκε στα χρόνια της παραμονής του στην Αιθιοπία, αλλά και η έμπνευσή του από το ελληνικό τοπίο (Αίγινα, Πήλιο, Αττική) με έμφαση σε αυτό της Μυκόνου. Οι προσωπικοί δεσμοί που ανέπτυξε με το κυκλαδίτικο νησί τον ώθησαν να προβάλει μια άλλη πλευρά της ειδυλλιακής ομορφιάς του, που ξεφεύγει από τα στεγανά της μανιέρας των λευκών σπιτιών.
«Τη Μύκονο την αγάπησε και τη ζωγράφισε πολύ. Συγχρόνως όμως φοβόταν τη ‘γραφικότητά’ της που θα μπορούσε να τον σπρώξει στην ευκολία. Δεν τον ενδιέφερε ούτε η ‘τουριστική’, ούτε η ‘φωτογραφική’ ζωγραφική. Αυτό το μήνυμα προσπάθησε να περάσει και στους μαθητές του που για χρόνια εκπαίδευε στο ατελιέ του» αναφέρει η κα Αμαρυλλίδα Βασιλικιώτη-Weiler, κόρη του καλλιτέχνη.
Τα υστερότερα χρονολογικά έργα της έκθεσης είναι αυτά που σηματοδοτούν την επιστροφή του Αριστοτέλη Βασιλικιώτη στη λογοτεχνική παράδοση της γενέτειράς του. Ελεύθερος από οποιοδήποτε καταναγκασμό στράφηκε στις μνήμες των παιδικών του χρόνων, τότε που διάβαζε από το πρωτότυπο έργα των ουκρανικής καταγωγής συγγραφέων Nikolai Gogol («Ο Βίη», «Η μύτη») και Vladimir Korolenko («Το όνειρο του Μακάρ»). Σε αυτά κυριαρχούν οι έντονες αντιθέσεις των συμπληρωματικών κυρίως χρωμάτων, που διαμορφώνουν πλατιές ζώνες. Ο καλλιτέχνης έγινε τολμηρότερος συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της εικαστικής του διαδρομής και στράφηκε περισσότερο στην αφαιρετικότητα ή καλύτερα στη λιτότητα και την ανάδειξη του καίριου, του βασικού, χωρίς να καταλήγει στην αφαίρεση. Η στροφή του στις ρίζες του, στη ρωσική λογοτεχνία αποτελεί, την ύστατη, άγνωστη προσφορά του στην ελληνική ζωγραφική και την πιο μοντέρνα δουλειά του, που -αν ζούσε περισσότερο- ίσως τον οδηγούσε σε μια ακόμα απρόσμενη αλλαγή πορείας.
Παράλληλα, εγκαινιάζεται μόνιμη έκθεση «Αριστοτέλης Βασιλικιώτης: 1902-1972». Σε αυτή παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν από τα 38 ζωγραφικά έργα, που γενναιόδωρα δώρισε η κόρη του καλλιτέχνη, Αμαρυλλίς (Μαρία) Βασιλικιώτη-Weiler στην ΚΔΕΠΠΑΜ, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού να γνωρίσουν ευρύτερα το πολύπλευρο έργο του πατέρας της.
Στα έργα της δωρεάς, πέρα από την αγάπη του για τη Μύκονο και τις ομορφιές της, κρύβεται το εικαστικό του σχόλιο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι «Τουρίστες στο γιαλό της Μυκόνου», στα «Μαγαζάκια με τα σουβενίρ» αποτυπώνονται ξέχωρα από τους ντόπιους και τις δραστηριότητές τους, ξέχωρα από τα ειδυλλιακά τοπία του νησιού. Αποτελούν τη νέα πραγματικότητα της δεκαετίας του ’60 και του ’70, την οποία ο Βασιλικιώτης απέδωσε με διεισδυτική ματιά στους πίνακές του, όπως ακριβώς έκανε στα χρόνια της νεότητάς του, όταν ζούσε στην Αιθιοπία. Πρόκειται για μια εικόνα της Μυκόνου σε μετασχηματισμό, με τη μαεστρία ενός προικισμένου καλλιτέχνη, που την αγάπησε με την ίδια θέρμη που κι εκείνη τον αγκάλιασε.
Το εικαστικό αφιέρωμα συνοδεύουν έκδοση κι έντυπο (δίγλωσσα, ελληνικά-αγγλικά)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουνίου - 30 Ιουλίου 2023
Ωράριο λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης «Μαρία Ιγγλέση»: Δευτέρα 19:00-24:00, Τρίτη-Σάββατο 11:00-14:00 & 19:00-24:00, Κυριακή 11:00-14:00
Λεζάντες έργων
Image (1) Το λιµάνι της Μυκόνου, ακουαρέλα σε χαρτί, 23 x 30 εκ.
Image (2) Τουρίστες στο γιαλό της Μυκόνου, λάδι σε μουσαμά, 64 x 78,5 εκ.

📚 Ετοιμαστείτε για βουτιές σε νέα βιβλία













Εκδόσεις Κέδρος | Νέες Κυκλοφορίες

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GIULIANO DA EMPOLI
Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας
Στη βραχεία λίστα για το βραβείο Γκονκούρ
Μετάφραση: Τούλα Τόλια |
Σελ.: 280 | Τιμή: 15.50 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5363-8
Ο μάγος του Κρεμλίνου είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για τη Ρωσία των τελευταίων τριάντα ετών. Μέσω της αφήγησης του Μπαράνοφ παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία και αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας του ρωσικού μοντέλου διακυβέρνησης. Το βιβλίο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκδόθηκε το 2022 στη Γαλλία, όπου αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός.
Τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας και ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο Γκονκούρ.
Μεταφράζεται σε 29 γλώσσες.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΑΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο ΘΥΡΙΔΟΠΟΙΟΣ
Σελ.: 448 | Τιμή: 17.50 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5361-4

Από τον συγγραφέα του βιβλίου Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου
Ο Μάνος, φερετροποιός στην Αθήνα του ’41, ξυπνάει στο νοσοκομείο ύστερα από την απόπειρα αυτοκτονίας του. Κάτω απ’ το παράθυρο του θαλάμου του ο γερμανικός στρατός διασχίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας νικητής, κι ωστόσο αυτή η εισβολή νιώθει να τον ελευθερώνει. Η εθνική ήττα, με έναν αναπάντεχο τρόπο, μεταμορφώνεται στη λύτρωσή του, οδηγώντας τον από το προσωπικό του σκοτάδι σε μια καινούργια αλήθεια.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΕΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
Σελ.: 48 | Τιμή: 8.80 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5353-9
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ

LUCAS SAUL
ΓΚΕΣΤΑΠΟ.
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
Το βιβλίο περιέχει ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό.
Μετάφραση: Ηρώ Σκάρου |
Σελ.: 192 | Τιμή: 14.40 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5343-0
Το βιβλίο ξετυλίγει την ιστορία της Γκεστάπο, από την ίδρυσή της το 1933 έως την κατάρρευσή της το 1945, και αποτυπώνει τις απάνθρωπες μεθόδους και τις πρακτικές που εφάρμοζε για να ανακρίνει και να εξολοθρεύσει τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματά της. Ο συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από πολυάριθμες πηγές, παρουσιάζει το προφίλ των κυριότερων στελεχών της Γκεστάπο. Καταγράφει τα αίτια που οδήγησαν στη γιγάντωσή της, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή της, και περιγράφει τις αποστολές των ταγμάτων που σκόρπιζαν τον τρόμο στη Γερμανία και στην κατεχόμενη Ευρώπη.
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΙΜΙΛΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΑΚΡΥΠΩΓΩΝΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Έγχρωμη εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου |
Σελ.: 64 | Τιμή: 12.00 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5107-8 |
Ηλικία: από 8 ετών |
Σκληρό εξώφυλλο
Μέσα από την ιστορία του βασιλιά Μακρυπωγωνάτου ανακαλύπτουμε πόσο σημαντικές είναι η ελευθερία και η δημοκρατία και ποιοι αγώνες οδήγησαν στη δημιουργία συνταγμάτων.
Στο τέλος του βιβλίου επισκεπτόμαστε τη γειτονιά των γνώσεων, όπου μας περιμένουν χρήσιμες πληροφορίες, κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες και παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα πρώτα, πολύ σπουδαία άρθρα του ελληνικού συντάγματος.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

LILIAN SILBURN
57. ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ. Η κρυμμένη ενέργεια στον άνθρωπο και η αφύπνισή της
Σελ.: 328 | Τιμή: 19.90 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5270-9
H κουνταλίνι γιόγκα είναι ένα είδος γιόγκα που εστιάζει στην πνευματική και σωματική υγεία. Συνδυάζει την παραδοσιακή γιόγκα με σύγχρονες πρακτικές, όπως ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό, για να προάγει τη θεραπεία του νου και του σώματος.
Στόχος αυτού του είδους της γιόγκα είναι η αφύπνιση της ενέργειας κουνταλίνι, που βοηθά στην ισορροπία των τσάκρα και συμβάλλει στην πνευματική ευεξία.
Μία ανατολική επιστήμη που βοηθά τον άνθρωπο να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο τής ζωής του.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ Α. ΜΠΕΪΛΗ

ΑΛΙΚΗ Α. ΜΠΕΪΛΗ
ΑΡΧΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΚΡΥΠΤΙΚΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ
Σελ.: 432 | Τιμή: 25.00 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5360-7 |
Σκληρό εξώφυλλο
Αφορμή για αυτό το βιβλίο ήταν η ύπαρξη στα βιβλία της Α.Α.Μπ. κάποιων κειμένων που είχαν ως αναφορά προέλευσής τους το Αρχαίο Σχόλιο. Στην προσπάθεια να καταγραφούν όλα αυτά τα κείμενα βρέθηκαν πολλά που, ενώ είχαν παρόμοιο περιεχόμενο, δεν ήταν σαφής η προέλευσή τους από το Αρχαίο Σχόλιο ή προέρχονταν από διάφορες παρόμοιες πηγές. Έτσι αποφασίστηκε να μπουν σε μια ξεχωριστή ενότητα κάτω από τον γενικό τίτλο Κρυπτικά Κείμενα. Από τα τελευταία έγινε μια νέα ταξινόμηση και δημιουργήθηκε μια καινούργια ενότητα με τον τίτλο Κανόνες η οποία περιλαμβάνει όλα εκείνα τα κείμενα τα οποία έχουν αυτή την αναφορά. […] Τέλος θεωρήθηκε ότι ήταν ευκαιρία να προστεθεί μια επιπλέον ενότητα στην οποία θα περιλαμβάνονταν όλοι οι διαλογισμοί, τα μάντραμ και οι ασκήσεις που αναφέρονται στα βιβλία και αφορούν το ευρύ κοινό ή προσωπικά κάποιους μαθητές του Θιβετανού.





Τα βιβλία μας μπορείτε να τα προμηθεύεστε
από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα παραγγέλνετε:Μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος στην ιστοσελίδα μας
Τηλεφωνικά στο 210.38.02.007 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 15:00)
Στέλνοντας e-mail στο orders@kedros.gr
Ή μπορείτε να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο μας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γεωργίου Γενναδίου 3,
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.00 - 16.00
(Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη)

ΧΟΡΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


 

Νέα στοιχεία / Η ΕΛ.ΑΣ. ήξερε για το διπλό «συμβόλαιο θανάτου»


Νέα στοιχεία / Η ΕΛ.ΑΣ. ήξερε για το διπλό «συμβόλαιο θανάτου»

Ο φόβος πλέον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι θα ξεκινήσει - ύστερα από έναν χρόνο «σιγής» - ο εμφύλιος α λα Μεξικό της ελληνικής μαφίας που ήδη καταμετρά 22 θύματα.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στην Αταλάντη – Τι είπε ο Λέκκας


Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στην Αταλάντη – Τι είπε ο Λέκκας

Αλλάζει εκ βάθρων το Taxis της Εφορίας!


Αλλάζει εκ βάθρων το Taxis της Εφορίας!
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα Taxis δρομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών, με την υλοποίηση των οποίων αυτοματ...



Τι αναφέρει ο Άρειος Πάγος για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές


Τι αναφέρει ο Άρειος Πάγος για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές
Σύμφωνα με το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ...


Έκρηξη ακρίβειας σε τρόφιμα και φάρμακα


Έκρηξη ακρίβειας σε τρόφιμα και φάρμακα
Με ρυθμούς πολλαπλάσιους από τον επίσημο πληθωρισμού ανεβαίνουν οι τιμές των τροφίμων και των φαρμάκων, αποτελ...

Τι άλλαξε στο φόρο μεταβίβασης α’ κατοικίας


Τι άλλαξε στο φόρο μεταβίβασης α’ κατοικίας
Αλλαγές στους όρους απαλλαγής ή όχι από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία επήλθ...