Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Οι Εκδόσεις Επίκεντρο σας εύχονται Καλό Καλοκαίρι!

 


Οι Εκδόσεις Επίκεντρο πηγαίνουν διακοπές και σας εύχονται καλό υπόλοιπο καλοκαιριού πάντα με τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου!


Τα βιβλιοπωλεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν κλειστά από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου,
αλλά πάντα μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις μας σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και να επικοινωνείτε μαζί μας για τις παραγγελίες σας στη σελίδα μας: https://www.epikentro.gr/ ή στο e-mail μας: books@epikentro.gr.
Σας ευχόμαστε να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι!


Το Μελάνωμα της Κύπρου
Φούσκας Κ. Βασίλης
Σελίδες: 168
ISBN: 9786182044919
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ένα βι­βλίο-κα­τα­πέλ­της για τη δι­α­χεί­ρι­ση του Κυ­πρι­α­κού από την ελ­λα­δι­κή πλευ­ρά. Είναι οι με­γά­λες σκι­ές, που κου­βα­λά η ελ­λη­νι­κή ιστο­ρία για την Κύ­προ και το Κυ­πρι­α­κό. Είναι τα όσα κρύ­βο­νται βα­θιά μέ­σα στις σκο­τει­νές «σή­ραγ­γες» της ιστο­ρί­ας.
Το βι­βλίο είναι ένα ιστο­ρι­κό εγ­χει­ρί­διο για το Κυ­πρι­α­κό. Η ση­μα­σία και η σπου­δαι­ό­τη­τά του έγκει­ται στο γε­γο­νός ότι βλέ­πει την ιστο­ρία πέ­ραν από την πε­πα­τη­μέ­νη. Από μια οπτι­κή γω­νία που η κα­θε­στη­κυ­ία τά­ξη δεν μπο­ρεί και δεν θέ­λει να την δει. Το βι­βλίο ανα­δει­κνύει πτυ­χές που πα­ρα­μέ­νουν κα­λά κρυμ­μέ­νες από το βα­θύ κρά­τος των Αθη­νών. Ο Βα­σί­λης Φού­σκας με το βι­βλίο του στέ­κε­ται απέ­να­ντι σε μια δι­α­χρο­νι­κή αφή­γη­ση, βο­λι­κή και με πολ­λά ερω­τή­μα­τα να αιω­ρού­νται. Μια αφή­γη­ση που μό­νο το κα­τε­στη­μέ­νο και τα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα εξυ­πη­ρε­τεί. Ο ρό­λος του Κα­ρα­μαν­λή και του Αβέ­ρωφ είναι γνω­στός, αλ­λά σο­πί­μως δεν ανα­φέ­ρε­ται, δεν ανα­δει­κνύ­ε­ται.
Η κα­τα­στρο­φή της Κύ­πρου, ο βί­αι­ος δι­α­με­λι­σμός της, είναι απο­τέ­λε­σμα των σχε­δι­α­σμών του ΝΑ­ΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρε­τα­νί­ας και της Τουρ­κί­ας. Σε αυτούς σχε­δι­α­σμούς συ­ναί­νε­σε και το πο­λι­τι­κό κα­τε­στη­μέ­νο της Αθή­νας. Το έγκλη­μα ανέ­λα­βε να δι­α­πρά­ξει η ξε­νο­κί­νη­τη χού­ντα και οι εκ­πρό­σω­ποί της στην Κύ­προ, η ΕΟ­ΚΑ-Β. Μια κά­στα προ­δο­τών, που δεν δι­κά­στη­κε, δεν τι­μω­ρή­θη­κε πο­τέ!
Ο Βα­σί­λης Κων/νου Φού­σκας είναι κα­θη­γη­τής Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Ανα­το­λι­κού Λον­δί­νου και δι­ευ­θυ­ντής του ερευ­νη­τι­κού κέ­ντρου για τη με­λέ­τη των Κρα­τών, Αγο­ρών και Λα­ών (States, Markets People – STAMP). Το 1998 ίδρυ­σε και από τό­τε δι­ευ­θύ­νει την ακα­δη­μα­ϊ­κή επι­θε­ώ­ρη­ση, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, η οποία κυ­κλο­φο­ρεί οκτώ φο­ρές ετη­σί­ως απ’ τον εκ­δο­τι­κό οίκο Routledge -Taylor Francis. Με το Επί­κε­ντρο ο συγ­γρα­φέ­ας έχει δη­μο­σι­εύ­σει τα Τουρ­κι­κός ιμπε­ρι­α­λι­σμός και απο­τρο­πή (2022), και σε με­τά­φρα­ση (με τον Κώ­στα Δη­μου­λά), Ελ­λά­δα, πα­γκο­σμι­ο­ποί­η­ση και Ευρω­πα­ϊ­κή Ένω­ση. Η πο­λι­τι­κή οικο­νο­μία του χρέ­ους και της κοι­νω­νι­κής κα­τάρ­ρευ­σης (2015) και (με τον Μπου­λέντ Γκο­κάυ), Η απο­σύν­θε­ση του Ευρω­ατ­λα­ντι­σμού και ο νέ­ος αυταρ­χι­σμός (2020). Το συγ­γρα­φι­κό του έρ­γο έχει με­τα­φρα­στεί (από τα αγ­γλι­κά) σε πά­νω από δέ­κα γλώσ­σες, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της κι­νε­ζι­κής, ιτα­λι­κής, ια­πω­νι­κής, τουρ­κι­κής και σερ­βι­κής. Είναι μέ­λος του δι­κτύου «Πα­νελ­λή­νιοι Δι­ά­λο­γοι».
«Πρό­κει­ται για με­λέ­τη που επα­να­το­πο­θε­τεί την ιστο­ρι­κή έρευ­να για το Κυ­πρι­α­κό σε νέα βά­ση. Ανα­δει­κνύει την ύπαρ­ξη δι­α­χρο­νι­κής συ­νέ­χει­ας στην πο­λι­τι­κή των ελ­λη­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων για επι­βο­λή δι­χο­το­μι­κής λύ­σης στην Κύ­προ και τεκ­μη­ρι­ώ­νει τη θέ­ση ότι η δι­κτα­το­ρία υλο­ποί­η­σε την ακραία τυ­χο­δι­ω­κτι­κή εκ­δο­χή αυτής της πο­λι­τι­κής, το απο­τέ­λε­σμα της οποί­ας θα απο­δε­χθεί χω­ρίς αμ­φι­σβή­τη­ση και η πρώ­τη με­τα­πο­λι­τευ­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση». — Γι­άν­νης Μαυ­ρής, Δρ. Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης, πρό­ε­δρος και δι­ευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ιν­στι­τού­του δη­μο­σκο­πή­σε­ων Public Issue και εκλο­γι­κός ανα­λυ­τής του Ρα­δι­ο­φω­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Κύ­πρου (ΡΙΚ) από το 1993
«Μια εξαι­ρε­τι­κά τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νη με­λέ­τη, που απο­δο­μεί συ­στη­μα­τι­κά την πο­λι­τι­κή που δι­α­χρο­νι­κά άσκη­σε στο Κυ­πρι­α­κό το βα­θύ αθη­να­ϊ­κό κρά­τος, απο­κα­λύ­πτο­ντας τον πραγ­μα­τι­κό του ρό­λο στην κα­τα­στρο­φή της Κύ­πρου». — Λου­κάς Αξε­λός, Δρ. του ΕΚ­ΠΑ, δι­ευ­θυ­ντής των εκ­δό­σε­ων Στο­χα­στής και του πε­ρι­ο­δι­κού Τε­τρά­δια πο­λι­τι­κού δι­α­λό­γου, έρευ­νας και κρι­τι­κής
«Ένα ακραιφ­νώς επι­στη­μο­νι­κό βι­βλίο, ίσως από τα πιο ση­μα­ντι­κά που έχουν πο­τέ γρα­φτεί γι’ αυτό το πο­λύ ση­μα­ντι­κό επει­σό­διο, όχι μό­νο της Κυ­πρι­α­κής, αλ­λά και της Ελ­λη­νι­κής και της Τουρ­κι­κής ιστο­ρί­ας». — Bülent Gökay, κα­θη­γη­τής δι­ε­θνών σχέ­σε­ων, University of Keele, Με­γά­λη Βρε­τα­νία
«Ένα εξαι­ρε­τι­κά πρω­τό­τυ­πο βι­βλίο, που φω­τί­ζει άγνω­στες πλευ­ρές του Κυ­πρι­α­κού ζη­τή­μα­τος». — Tunc Aybak, κα­θη­γη­τής δι­ε­θνών σχέ­σε­ων, Middlesex University, Με­γά­λη Βρε­τα­νία
«Χρη­σι­μο­ποι­ώ­ντας πρω­το­γε­νείς πη­γές, το βι­βλίο του Φού­σκα δεί­χνει πως Αβέ­ρωφ και Κα­ρα­μαν­λής προ­τί­μη­σαν ν' ακο­λου­θή­σουν την πο­λι­τι­κή του Κί­σι­ντζερ, πα­ρά ν' αντι­στα­θούν για τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ελ­λά­δας και της Κυ­πρι­α­κής Δη­μο­κρα­τί­ας. Το βι­βλίο αυτό φέρ­νει τα πά­νω-κά­τω». — William Mallinson, πρώ­ην Βρε­τα­νός δι­πλω­μά­της και κα­θη­γη­τής ιστο­ρί­ας

Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ
Θεολογίδης Σωτήρης
Σελίδες: 264
ISBN: 9786182044858
Τιμή: 26,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το μπά­σκετ στο θυ­μι­κό των Ελ­λή­νων φι­λά­θλων είναι από­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νο με την κα­τά­κτη­ση του χρυ­σού Ευρω­πα­ϊ­κού Κυ­πέλ­λου, το 1987, και του αση­μέ­νιου, δύο χρό­νια αρ­γό­τε­ρα.
Ποι­ος από τους ση­με­ρι­νούς, εκα­το­ντά­δες χι­λι­ά­δες φί­λους του αθλή­μα­τος θα μπο­ρού­σε να φα­ντα­στεί ότι στην δε­κα­ε­τία του ’50 κερ­δί­ζα­με με άνε­ση τους ... Γι­ου­γκοσ­λά­βους; Ότι, πο­λύ νω­ρί­τε­ρα, η φτω­χή, μι­κρή και ολι­γά­ριθ­μη Ελ­λά­δα κέρ­δι­σε, χά­ρη στο μπά­σκετ, την πρώ­τη της δι­ε­θνή δι­ά­κρι­ση στην σκιά των Πυ­ρα­μί­δων;
Πώς επι­τεύ­χθη­κε αυτό το άλ­μα; Πώς και γι­α­τί το ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ βρί­σκε­ται σή­με­ρα ανά­με­σα στις με­γά­λες πα­γκό­σμι­ες δυ­νά­μεις σε συλ­λο­γι­κό και εθνι­κό επί­πε­δο; Την απά­ντη­ση επι­δι­ώ­κει να δώ­σει με αυτό το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του για την άγνω­στη πο­ρεία και εξέ­λι­ξη του ελ­λη­νι­κού μπά­σκετ, ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης.
Όπως και το πρώ­το (Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το Κα­λά­θι) είναι το απο­τέ­λε­σμα πο­λύ­χρο­νης έρευ­νας που βα­σί­στη­κε στις μαρ­τυ­ρί­ες των πρω­τα­γω­νι­στών της πε­ρι­ό­δου 1942-1979, σε πλή­θος τεκ­μη­ρί­ων κα­θώς και στις προ­σω­πι­κές του εμπει­ρί­ες από την πλού­σια επαγ­γελ­μα­τι­κή του δι­α­δρο­μή. Οι συ­νε­ντεύ­ξεις παι­κτών, προ­πο­νη­τών και πα­ρα­γό­ντων, κά­θε πε­ρι­ό­δου, ανα­δει­κνύ­ο­νται με την κα­τα­γρα­φή όλων των δι­ε­θνών αγώ­νων και των συ­να­ντή­σε­ων σε κά­θε είδους πρω­τα­θλή­μα­τα. Το σύ­νο­λο της έρευ­νας, με τις συν­θέ­σεις και τους πό­ντους των παι­κτών, απο­τυ­πώ­νε­ται σε 264 σε­λί­δες και ανα­δει­κνύ­ε­ται με πε­ρισ­σό­τε­ρες από 250 σπά­νι­ες φω­το­γρα­φί­ες.
Ο Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης είναι δη­μο­σι­ο­γρά­φος, μέ­λος της ΕΣΗ­ΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.
Γεν­νή­θη­κε στον Κο­λιν­δρό Πι­ε­ρί­ας και είναι μό­νι­μος κά­τοι­κος Θεσ­σα­λο­νί­κης. Απο­φοί­τη­σε από το Ε Γυ­μνά­σιο και από την Σχο­λή Υπο­μη­χα­νι­κών Ηλε­κτρο­λό­γων και Μη­χα­νο­λό­γων Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η δη­μο­σι­ο­γρα­φι­κή του δι­α­δρο­μή ξε­κί­νη­σε από την ημε­ρή­σια απο­γευ­μα­τι­νή εφη­με­ρί­δα «Θεσ­σα­λο­νί­κη» όπου είχε την ευθύ­νη της σε­λι­δο­ποί­η­σης των αθλη­τι­κών σε­λί­δων της (1969-1981).
Πε­ρισ­σό­τε­ρο γνω­στός έγι­νε για τα κεί­με­νά του σχε­τι­κά με το μπά­σκετ. Στη συ­νέ­χεια με­τα­πή­δη­σε στο πο­λι­τι­κό ρε­πορ­τάζ και ανέ­λα­βε (1983) υπεύ­θυ­νος του αντα­πο­κρι­τι­κού Γρα­φείου του Αθη­να­ϊ­κού Πρα­κτο­ρείου Ειδή­σε­ων για πε­ρί­που 20 χρό­νια. Στο με­σο­δι­ά­στη­μα ερ­γά­στη­κε στον Ρ/Σ ΑΝΤ-1 (δι­ευ­θυ­ντής ειδή­σε­ων 1988-91), στις εφη­με­ρί­δες «Εγνα­τία», «Ελεύ­θε­ρη Γνώ­μη», «Ειδή­σεις», «24 Ώρες» και ως πα­ρα­γω­γός εκ­πο­μπών στη Δη­μό­σια Τη­λε­ό­ρα­ση, στο Ρά­διο Πα­ρα­τη­ρη­τής και στο Ρά­διο 105.
Δι­ε­τέ­λε­σε υπεύ­θυ­νος Τύ­που της ΔΕΘ (1993-98) και δι­ε­θνών δι­ορ­γα­νώ­σε­ων. Συ­νε­τέ­λε­σε στην έκ­δο­ση της Εγκυ­κλο­παί­δει­ας «Επι­στή­μη και Ζωή» (1975-77) και συ­νερ­γά­στη­κε με τις εκ­δό­σεις Μαλ­λι­ά­ρης-Παι­δεία. Δι­ε­τέ­λε­σε, επί­σης, μέ­λος της Δ.Ε. της ΕΤ-3 (1993-96). Με την ιδι­ό­τη­τα του αθλη­τι­κού συ­ντά­κτη κά­λυ­ψε πολ­λούς δι­ε­θνείς αγώ­νες των εθνι­κών ομά­δων και των συλ­λό­γων μας.
«Το άγνω­στο ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ» είναι το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του. Προ­η­γή­θη­κε το «Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το κα­λά­θι».
Είναι πα­ντρε­μέ­νος με την Έλ­σα Κο­τσα­νέ­λου και έχουν δύο κό­ρες, τη Μα­ρία και τη Γε­ωρ­γία.


1944 - 1949: Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο, Τόμος Α΄
Μουμτζής Σάκης
Σελίδες: 240
ISBN: 9786182044926
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ο Εμ­φύ­λι­ος άφη­σε ανε­ξί­τη­λη τη σφρα­γί­δα του στους πα­λαι­ό­τε­ρους. Εμείς οι νε­ό­τε­ροι πή­ρα­με τη μυ­ρω­διά που μας άφη­σαν εκεί­νοι που έζη­σαν τα γε­γο­νό­τα.
Ο Σά­κης, λοι­πόν, είχε μία δι­α­φο­ρε­τι­κή ιστο­ρία να μας πει για τον Εμ­φύ­λιο από εκεί­νη που επι­κρα­τού­σε μέ­χρι τα πρώ­τα μνη­μο­νι­α­κά χρό­νια. Πριν δη­λα­δή ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ανα­λά­βει την εξου­σία. Και αυτό έχει τη ση­μα­σία του, υπό την έν­νοια ότι ο αστι­κός μύ­θος σε μία χώ­ρα όπου η Αρι­στε­ρά είχε κυ­ρι­αρ­χή­σει ιδε­ο­λο­γι­κά έλε­γε ότι η Ελ­λά­δα θα ήταν μια κα­λύ­τε­ρη χώ­ρα αν τον Εμ­φύ­λιο τον είχαν κερ­δί­σει οι κομ­μου­νι­στές.
Σή­με­ρα, έπει­τα από 4,5 χρό­νια ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι αυτα­πά­τες έχουν ξε­πε­ρα­στεί. Χρει­ά­στη­κε πρώ­τα να δι­α­ψευ­στούν. Ήταν αναμ­φί­βο­λα μία επί­πο­νη δι­α­δι­κα­σία. Ίσως απ’ όλη αυτή την ιστο­ρία να βγει στο τέ­λος κά­τι κα­λό. Σαν να θά­βου­με, επι­τέ­λους, τον νε­κρό και να απο­φα­σί­ζου­με έτσι να συ­νε­χί­σου­με τη ζωή μας.
Η ιστο­ρία που έχει να μας πει ο Σά­κης για τον Εμ­φύ­λιο προ­σφέ­ρει με­γά­λη υπη­ρε­σία στην ίδια τη Δη­μο­κρα­τία. Η γνώ­ση του πα­ρελ­θό­ντος δεν ανα­μο­χλεύει τα πά­θη. Το θά­ψι­μο της αλή­θει­ας ήταν αυτό που επέ­τρε­ψε στην Αρι­στε­ρά να δι­εκ­δι­κή­σει τη ρε­βάνς στον λε­γό­με­νο τρί­το γύ­ρο.
(Από τον Πρό­λο­γο του Θα­νά­ση Μαυ­ρί­δη)
O Σά­κης Μουμ­τζής γεν­νή­θη­κε το 1953 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Απο­φοί­τη­σε από το Πει­ρα­μα­τι­κό Σχο­λείο το 1971 και πή­ρε το πτυ­χίο της Νο­μι­κής το 1976. Δρα­στη­ρι­ο­ποι­ή­θη­κε πο­λι­τι­κά στο χώ­ρο του Ρή­γα Φε­ραίου, στη Σπου­δά­ζου­σα και στη συ­νέ­χεια στις γραμ­μές της Κομ­μα­τι­κής Ορ­γά­νω­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ εσω­τε­ρι­κού με­τέ­χο­ντας στη συ­ντα­κτι­κή επι­τρο­πή του πε­ρι­ο­δι­κού Αγώ­νας. Επί 30 χρό­νια ασχο­λή­θη­κε με την οικο­γε­νει­α­κή επι­χεί­ρη­ση. Συ­νέ­γρα­ψε τα βι­βλίο «Κόκ­κι­νη βία 1943-1946'' (2013), '' Κόκ­κι­νη βία 1947-1950'' (2015), ''ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, απά­τες και αυτα­πά­τες'' (2016), ''ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το τέ­λος της βαρ­βα­ρό­τη­τας'' (2019), ''Πώς η Ελ­λά­δα πα­ρέ­μει­νε στον ελεύ­θε­ρο κό­σμο'' (2018, τό­μοι δύο). Αρ­θρο­γρα­φεί κα­θη­με­ρι­νά στο Liberl.GR και στις εφη­με­ρί­δες ''ΚΑ­ΘΗ­ΜΕ­ΡΙ­ΝΗ'' και ''ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ'', συ­νερ­γά­ζε­ται με το Δη­μο­τι­κό Ρα­δι­ό­φω­νο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Έχει γρά­ψε δε­κά­δες βι­βλι­ο­κρι­τι­κές. Ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.
«Ο Μουμ­τζής προ­χω­ρεί με προ­σε­κτι­κά βή­μα­τα. Ανα­συν­θέ­το­νται τα γε­γο­νό­τα, αυτά τον οδη­γούν στις ερ­μη­νεί­ες του, οι οποί­ες δεν είναι πά­ση θυ­σία 'ανα­θε­ω­ρη­τι­κές'». — Ηλί­ας Κα­νέλ­λης, Εφη­με­ρί­δα ΤΑ ΝΕΑ, 23-01-2016
«Η αμοι­βαία κα­χυ­πο­ψία Αμε­ρι­κα­νών-Ελ­λή­νων δεν ξε­πε­ρά­στη­κε πο­τέ, γρά­φει ο Σ. Μουμ­τζής, κι όμως τα δο­λά­ρια ήρ­θαν. Μά­λι­στα, 'τα 865,2 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια που εισέρ­ρευ­σαν στη χώ­ρα από το 1948 έως το 1963 απο­τε­λού­σαν ένα επι­πλέ­ον ετή­σιο ΑΕΠ'… Πα­ρά τις προ­φα­νείς δι­α­φο­ρές, στο βά­θος δεν σας θυ­μί­ζουν κά­τι απ’ το σή­με­ρα όλα τα πα­ρα­πά­νω;» — Ηλί­ας Μα­γκλί­νης, Εφη­με­ρί­δα ΚΑ­ΘΗ­ΜΕ­ΡΙ­ΝΗ, 05-01-2016
«Ένα άλ­λο μυ­θο­λο­γι­κό στοι­χείο είναι η, υπο­τί­θε­ται, παλ­λα­ϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη της Αρι­στε­ράς που συν­δέ­ε­ται με την πί­στη πε­ρί αυθόρ­μη­της 'λα­ϊ­κής συμ­με­το­χής' στον Δη­μο­κρα­τι­κό Στρα­τό. Και ο μύ­θος αυτός κα­τα­λύ­ε­ται από τη συ­στη­μα­τι­κή έρευ­να του Μουμ­τζή, ο οποί­ος αμ­φι­σβη­τεί τους αριθ­μούς που συ­χνά ανα­φέ­ρο­νται. Κα­τά τον συγ­γρα­φέα, ο λα­ός αρ­νή­θη­κε να στη­ρί­ξει τις βλέ­ψεις του ΚΚΕ δι­ό­τι, απλού­στα­τα, δεν ήθε­λε τον κομ­μου­νι­σμό». — Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, Πε­ρι­ο­δι­κό THE BOOKS’ JOURNAL, Μάρ­τι­ος 2016
«Στα­δι­α­κά, οι απο­λο­γη­τές των θέ­σε­ων της Αρι­στε­ράς κα­τα­σκεύ­α­σαν μια νέα ορ­θο­δο­ξία που βα­σί­στη­κε σε με­γά­λο βαθ­μό στην κα­κή συ­νεί­δη­ση των γό­νων των νι­κη­τών πέ­ραν των φυ­σι­κών οπα­δών της αρι­στε­ράς. Έτσι δη­μι­ουρ­γή­θη­κε η δι­α­δε­δο­μέ­νη εντύ­πω­ση ότι τον εμ­φύ­λιο τον κέρ­δι­σαν οι αντι­κομ­μου­νι­στές στο πε­δίο της μά­χης, αλ­λά η αρι­στε­ρά στο πε­δίο της ειρή­νης. Τού­το το σχή­μα, το 'ασπρό­μαυ­ρο', ο Σά­κης Μουμ­τζής επι­χει­ρεί να το ανα­τρέ­ψει». — Θά­νος Βε­ρέ­μης, Ιστο­σε­λί­δα Capital.gr, 05-03-2014
«Κα­τά τον συγ­γρα­φέα το 1947, η πα­ρα­τα­κτή δύ­να­μη του Εθνι­κού Στρα­τού ήταν λί­γο με­γα­λύ­τε­ρη από την αντί­στοι­χη του ΔΣΕ, ο οποί­ος όμως υπερ­τε­ρού­σε σε συ­γκε­κρι­μέ­να είδη οπλι­σμού. Έτσι, σε αυτήν την πρώ­τη χρο­νιά του εμ­φυ­λίου πο­λέ­μου κά­θε απο­τέ­λε­σμα ήταν δυ­να­τό, κα­θώς η αμε­ρικaνι­κή βο­ή­θεια δεν είχε αρ­χί­σει να φθά­νει στα πε­δία των μα­χών». — Ιστο­σε­λί­δα Liberal, 10-01-2016
«Ό,τι ακο­λού­θη­σε, ήταν απο­τέ­λε­σμα μι­ας τυ­φλής ιδε­ο­λη­ψί­ας, στην οποία σύρ­θη­κε ο κό­σμος της Αρι­στε­ράς δί­χως να έχει κα­μιά δι­ά­θε­ση να ξα­να­πο­λε­μή­σει, σε αντί­θε­ση με τον ανεκ­δι­ή­γη­το Ζα­χα­ρι­ά­δη που από τον Μάρ­τιο του 1946 ανα­ζη­τού­σε με­θο­δι­κά, μέ­σω των επα­φών σε δι­ά­φο­ρες γει­το­νι­κές χώ­ρες, εκεί­να τα στρα­τι­ω­τι­κά ερεί­σμα­τα και τις συμ­μα­χί­ες που θα του επέ­τρε­παν να ορ­γα­νώ­σει τον ένο­πλο και κα­τά φα­ντα­σία τα­ξι­κό αγώ­να του, που στοί­χι­σε και εξα­κο­λου­θεί να στοι­χί­ζει ανυ­πο­λό­γι­στα στη χώ­ρα». — Ξε­νο­φών Α. Μπρου­ντζά­κης, Εφη­με­ρί­δα ΤΟ ΠΟ­ΝΤΙ­ΚΙ, 26-10-2016
«Ο συγ­γρα­φέ­ας δι­ε­ρευ­νά αν η εμ­φύ­λια βία που ξέ­σπα­σε από τα μέ­σα του 1943 ήταν απόρ­ροια των το­πι­κών ιδι­ο­μορ­φι­ών και της Κα­το­χής ή απο­τέ­λε­σμα του τρι­το­δι­ε­θνι­στι­κού χα­ρα­κτή­ρα του ΚΚΕ. Προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει αν ο γε­νι­κευ­μέ­νος εμ­φύ­λι­ος πό­λε­μος ήταν προ­ϊ­όν ψυ­χρής πο­λι­τι­κής επι­λο­γής του ΚΚΕ ή προ­έ­κυ­ψε από κοι­νω­νι­κές συ­γκρού­σεις». — Εφη­με­ρί­δα ΤΟ ΒΗ­ΜΑ, 29-12-2013
«Ο Σά­κης Μουμ­τζής δεν είναι, υπο­χρε­ω­τι­κά, ένας ανα­θε­ω­ρη­τής της ιστο­ρί­ας. Αλ­λά προ­σεγ­γί­ζει ανα­λυ­τι­κά, ως τραύ­μα, τον εμ­φύ­λιο και, ανα­σκευ­ά­ζο­ντας βή­μα βή­μα την αρι­στε­ρή ιστο­ρι­ο­γρα­φία που κυ­ρι­άρ­χη­σε ιδί­ως με­τά τη με­τα­πο­λί­τευ­ση, επι­δι­ώ­κει την απο­μυ­θο­ποί­η­σή του. Σε αυτό συμ­βάλ­λουν η ευρύ­τα­τη πρό­σβα­ση σε πρω­το­γε­νείς πη­γές, η γνώ­ση της λει­τουρ­γί­ας των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των και η συ­στη­μα­τι­κή, τολ­μη­ρή δου­λειά τεκ­μη­ρί­ω­σης. Συ­μπέ­ρα­σμα; Δεν είναι ότι ξέ­ρου­με μυ­θο­λο­γία, αλ­λά η ιστο­ρι­ο­γρα­φία έχει πολ­λή δου­λειά στο μέλ­λον, στην προ­σπά­θειά της να προ­σεγ­γί­σει και να ξε­κα­θα­ρί­σει τα ιστο­ρι­κά δε­δο­μέ­να, απο­συν­δέ­ο­ντάς τα από την ιδε­ο­λο­γι­κή εκ­με­τάλ­λευ­σή τους και απο­δί­δο­ντας στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δή­θεν μάρ­τυ­ρες για την υπό­θε­ση 'του δί­κιου'». — Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, Πε­ρι­ο­δι­κό THE BOOKS’ JOURNAL, Μάρ­τι­ος 2016
«Οι δι­α­θε­σι­μό­τη­τες και οι συ­νει­δη­το­ποι­ή­σεις απο­τε­λούν τον βα­σι­κό άξο­να της σκέ­ψης του συγ­γρα­φέα, που χω­ρίς να πα­ρα­βλέ­πει τις ηρω­ι­κές συ­μπε­ρι­φο­ρές των ολί­γων ασχο­λεί­ται με τις συ­μπε­ρι­φο­ρές των πολ­λών. Έτσι, με ανα­τρε­πτι­κή μα­τιά αντι­με­τω­πί­ζει τη Μα­κρό­νη­σο και τα έκτα­κτα στρα­το­δι­κεία, ενώ με τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νο τρό­πο ανα­φέ­ρε­ται στην εξάρ­θρω­ση των πο­λι­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ το 1943». — Χ.Α., Εφη­με­ρί­δα ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ, 03-01-2016

1944 - 1949: Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο, Τόμος Β΄
Μουμτζής Σάκης
Σελίδες: 208
ISBN: 9786182044933
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ο Εμ­φύ­λι­ος άφη­σε ανε­ξί­τη­λη τη σφρα­γί­δα του στους πα­λαι­ό­τε­ρους. Εμείς οι νε­ό­τε­ροι πή­ρα­με τη μυ­ρω­διά που μας άφη­σαν εκεί­νοι που έζη­σαν τα γε­γο­νό­τα.
Ο Σά­κης, λοι­πόν, είχε μία δι­α­φο­ρε­τι­κή ιστο­ρία να μας πει για τον Εμ­φύ­λιο από εκεί­νη που επι­κρα­τού­σε μέ­χρι τα πρώ­τα μνη­μο­νι­α­κά χρό­νια. Πριν δη­λα­δή ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ανα­λά­βει την εξου­σία. Και αυτό έχει τη ση­μα­σία του, υπό την έν­νοια ότι ο αστι­κός μύ­θος σε μία χώ­ρα όπου η Αρι­στε­ρά είχε κυ­ρι­αρ­χή­σει ιδε­ο­λο­γι­κά έλε­γε ότι η Ελ­λά­δα θα ήταν μια κα­λύ­τε­ρη χώ­ρα αν τον Εμ­φύ­λιο τον είχαν κερ­δί­σει οι κομ­μου­νι­στές.
Σή­με­ρα, έπει­τα από 4,5 χρό­νια ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι αυτα­πά­τες έχουν ξε­πε­ρα­στεί. Χρει­ά­στη­κε πρώ­τα να δι­α­ψευ­στούν. Ήταν αναμ­φί­βο­λα μία επί­πο­νη δι­α­δι­κα­σία. Ίσως απ’ όλη αυτή την ιστο­ρία να βγει στο τέ­λος κά­τι κα­λό. Σαν να θά­βου­με, επι­τέ­λους, τον νε­κρό και να απο­φα­σί­ζου­με έτσι να συ­νε­χί­σου­με τη ζωή μας.
Η ιστο­ρία που έχει να μας πει ο Σά­κης για τον Εμ­φύ­λιο προ­σφέ­ρει με­γά­λη υπη­ρε­σία στην ίδια τη Δη­μο­κρα­τία. Η γνώ­ση του πα­ρελ­θό­ντος δεν ανα­μο­χλεύει τα πά­θη. Το θά­ψι­μο της αλή­θει­ας ήταν αυτό που επέ­τρε­ψε στην Αρι­στε­ρά να δι­εκ­δι­κή­σει τη ρε­βάνς στον λε­γό­με­νο τρί­το γύ­ρο.
(Από τον Πρό­λο­γο του Θα­νά­ση Μαυ­ρί­δη)
O Σά­κης Μουμ­τζής γεν­νή­θη­κε το 1953 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Απο­φοί­τη­σε από το Πει­ρα­μα­τι­κό Σχο­λείο το 1971 και πή­ρε το πτυ­χίο της Νο­μι­κής το 1976. Δρα­στη­ρι­ο­ποι­ή­θη­κε πο­λι­τι­κά στο χώ­ρο του Ρή­γα Φε­ραίου, στη Σπου­δά­ζου­σα και στη συ­νέ­χεια στις γραμ­μές της Κομ­μα­τι­κής Ορ­γά­νω­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ εσω­τε­ρι­κού με­τέ­χο­ντας στη συ­ντα­κτι­κή επι­τρο­πή του πε­ρι­ο­δι­κού Αγώ­νας. Επί 30 χρό­νια ασχο­λή­θη­κε με την οικο­γε­νει­α­κή επι­χεί­ρη­ση. Συ­νέ­γρα­ψε τα βι­βλίο «Κόκ­κι­νη βία 1943-1946'' (2013), '' Κόκ­κι­νη βία 1947-1950'' (2015), ''ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, απά­τες και αυτα­πά­τες'' (2016), ''ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το τέ­λος της βαρ­βα­ρό­τη­τας'' (2019), ''Πώς η Ελ­λά­δα πα­ρέ­μει­νε στον ελεύ­θε­ρο κό­σμο'' (2018, τό­μοι δύο). Αρ­θρο­γρα­φεί κα­θη­με­ρι­νά στο Liberl.GR και στις εφη­με­ρί­δες ''ΚΑ­ΘΗ­ΜΕ­ΡΙ­ΝΗ'' και ''ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ'', συ­νερ­γά­ζε­ται με το Δη­μο­τι­κό Ρα­δι­ό­φω­νο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Έχει γρά­ψε δε­κά­δες βι­βλι­ο­κρι­τι­κές. Ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.
«Ο Μουμ­τζής προ­χω­ρεί με προ­σε­κτι­κά βή­μα­τα. Ανα­συν­θέ­το­νται τα γε­γο­νό­τα, αυτά τον οδη­γούν στις ερ­μη­νεί­ες του, οι οποί­ες δεν είναι πά­ση θυ­σία 'ανα­θε­ω­ρη­τι­κές'». — Ηλί­ας Κα­νέλ­λης, Εφη­με­ρί­δα ΤΑ ΝΕΑ, 23-01-2016
«Η αμοι­βαία κα­χυ­πο­ψία Αμε­ρι­κα­νών-Ελ­λή­νων δεν ξε­πε­ρά­στη­κε πο­τέ, γρά­φει ο Σ. Μουμ­τζής, κι όμως τα δο­λά­ρια ήρ­θαν. Μά­λι­στα, 'τα 865,2 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια που εισέρ­ρευ­σαν στη χώ­ρα από το 1948 έως το 1963 απο­τε­λού­σαν ένα επι­πλέ­ον ετή­σιο ΑΕΠ'… Πα­ρά τις προ­φα­νείς δι­α­φο­ρές, στο βά­θος δεν σας θυ­μί­ζουν κά­τι απ’ το σή­με­ρα όλα τα πα­ρα­πά­νω;» — Ηλί­ας Μα­γκλί­νης, Εφη­με­ρί­δα ΚΑ­ΘΗ­ΜΕ­ΡΙ­ΝΗ, 05-01-2016
«Ένα άλ­λο μυ­θο­λο­γι­κό στοι­χείο είναι η, υπο­τί­θε­ται, παλ­λα­ϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη της Αρι­στε­ράς που συν­δέ­ε­ται με την πί­στη πε­ρί αυθόρ­μη­της 'λα­ϊ­κής συμ­με­το­χής' στον Δη­μο­κρα­τι­κό Στρα­τό. Και ο μύ­θος αυτός κα­τα­λύ­ε­ται από τη συ­στη­μα­τι­κή έρευ­να του Μουμ­τζή, ο οποί­ος αμ­φι­σβη­τεί τους αριθ­μούς που συ­χνά ανα­φέ­ρο­νται. Κα­τά τον συγ­γρα­φέα, ο λα­ός αρ­νή­θη­κε να στη­ρί­ξει τις βλέ­ψεις του ΚΚΕ δι­ό­τι, απλού­στα­τα, δεν ήθε­λε τον κομ­μου­νι­σμό». — Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, Πε­ρι­ο­δι­κό THE BOOKS’ JOURNAL, Μάρ­τι­ος 2016
«Στα­δι­α­κά, οι απο­λο­γη­τές των θέ­σε­ων της Αρι­στε­ράς κα­τα­σκεύ­α­σαν μια νέα ορ­θο­δο­ξία που βα­σί­στη­κε σε με­γά­λο βαθ­μό στην κα­κή συ­νεί­δη­ση των γό­νων των νι­κη­τών πέ­ραν των φυ­σι­κών οπα­δών της αρι­στε­ράς. Έτσι δη­μι­ουρ­γή­θη­κε η δι­α­δε­δο­μέ­νη εντύ­πω­ση ότι τον εμ­φύ­λιο τον κέρ­δι­σαν οι αντι­κομ­μου­νι­στές στο πε­δίο της μά­χης, αλ­λά η αρι­στε­ρά στο πε­δίο της ειρή­νης. Τού­το το σχή­μα, το 'ασπρό­μαυ­ρο', ο Σά­κης Μουμ­τζής επι­χει­ρεί να το ανα­τρέ­ψει». — Θά­νος Βε­ρέ­μης, Ιστο­σε­λί­δα Capital.gr, 05-03-2014
«Κα­τά τον συγ­γρα­φέα το 1947, η πα­ρα­τα­κτή δύ­να­μη του Εθνι­κού Στρα­τού ήταν λί­γο με­γα­λύ­τε­ρη από την αντί­στοι­χη του ΔΣΕ, ο οποί­ος όμως υπερ­τε­ρού­σε σε συ­γκε­κρι­μέ­να είδη οπλι­σμού. Έτσι, σε αυτήν την πρώ­τη χρο­νιά του εμ­φυ­λίου πο­λέ­μου κά­θε απο­τέ­λε­σμα ήταν δυ­να­τό, κα­θώς η αμε­ρικaνι­κή βο­ή­θεια δεν είχε αρ­χί­σει να φθά­νει στα πε­δία των μα­χών». — Ιστο­σε­λί­δα Liberal, 10-01-2016
«Ό,τι ακο­λού­θη­σε, ήταν απο­τέ­λε­σμα μι­ας τυ­φλής ιδε­ο­λη­ψί­ας, στην οποία σύρ­θη­κε ο κό­σμος της Αρι­στε­ράς δί­χως να έχει κα­μιά δι­ά­θε­ση να ξα­να­πο­λε­μή­σει, σε αντί­θε­ση με τον ανεκ­δι­ή­γη­το Ζα­χα­ρι­ά­δη που από τον Μάρ­τιο του 1946 ανα­ζη­τού­σε με­θο­δι­κά, μέ­σω των επα­φών σε δι­ά­φο­ρες γει­το­νι­κές χώ­ρες, εκεί­να τα στρα­τι­ω­τι­κά ερεί­σμα­τα και τις συμ­μα­χί­ες που θα του επέ­τρε­παν να ορ­γα­νώ­σει τον ένο­πλο και κα­τά φα­ντα­σία τα­ξι­κό αγώ­να του, που στοί­χι­σε και εξα­κο­λου­θεί να στοι­χί­ζει ανυ­πο­λό­γι­στα στη χώ­ρα». — Ξε­νο­φών Α. Μπρου­ντζά­κης, Εφη­με­ρί­δα ΤΟ ΠΟ­ΝΤΙ­ΚΙ, 26-10-2016
«Ο συγ­γρα­φέ­ας δι­ε­ρευ­νά αν η εμ­φύ­λια βία που ξέ­σπα­σε από τα μέ­σα του 1943 ήταν απόρ­ροια των το­πι­κών ιδι­ο­μορ­φι­ών και της Κα­το­χής ή απο­τέ­λε­σμα του τρι­το­δι­ε­θνι­στι­κού χα­ρα­κτή­ρα του ΚΚΕ. Προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει αν ο γε­νι­κευ­μέ­νος εμ­φύ­λι­ος πό­λε­μος ήταν προ­ϊ­όν ψυ­χρής πο­λι­τι­κής επι­λο­γής του ΚΚΕ ή προ­έ­κυ­ψε από κοι­νω­νι­κές συ­γκρού­σεις». — Εφη­με­ρί­δα ΤΟ ΒΗ­ΜΑ, 29-12-2013
«Ο Σά­κης Μουμ­τζής δεν είναι, υπο­χρε­ω­τι­κά, ένας ανα­θε­ω­ρη­τής της ιστο­ρί­ας. Αλ­λά προ­σεγ­γί­ζει ανα­λυ­τι­κά, ως τραύ­μα, τον εμ­φύ­λιο και, ανα­σκευ­ά­ζο­ντας βή­μα βή­μα την αρι­στε­ρή ιστο­ρι­ο­γρα­φία που κυ­ρι­άρ­χη­σε ιδί­ως με­τά τη με­τα­πο­λί­τευ­ση, επι­δι­ώ­κει την απο­μυ­θο­ποί­η­σή του. Σε αυτό συμ­βάλ­λουν η ευρύ­τα­τη πρό­σβα­ση σε πρω­το­γε­νείς πη­γές, η γνώ­ση της λει­τουρ­γί­ας των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των και η συ­στη­μα­τι­κή, τολ­μη­ρή δου­λειά τεκ­μη­ρί­ω­σης. Συ­μπέ­ρα­σμα; Δεν είναι ότι ξέ­ρου­με μυ­θο­λο­γία, αλ­λά η ιστο­ρι­ο­γρα­φία έχει πολ­λή δου­λειά στο μέλ­λον, στην προ­σπά­θειά της να προ­σεγ­γί­σει και να ξε­κα­θα­ρί­σει τα ιστο­ρι­κά δε­δο­μέ­να, απο­συν­δέ­ο­ντάς τα από την ιδε­ο­λο­γι­κή εκ­με­τάλ­λευ­σή τους και απο­δί­δο­ντας στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δή­θεν μάρ­τυ­ρες για την υπό­θε­ση 'του δί­κιου'». — Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, Πε­ρι­ο­δι­κό THE BOOKS’ JOURNAL, Μάρ­τι­ος 2016
«Οι δι­α­θε­σι­μό­τη­τες και οι συ­νει­δη­το­ποι­ή­σεις απο­τε­λούν τον βα­σι­κό άξο­να της σκέ­ψης του συγ­γρα­φέα, που χω­ρίς να πα­ρα­βλέ­πει τις ηρω­ι­κές συ­μπε­ρι­φο­ρές των ολί­γων ασχο­λεί­ται με τις συ­μπε­ρι­φο­ρές των πολ­λών. Έτσι, με ανα­τρε­πτι­κή μα­τιά αντι­με­τω­πί­ζει τη Μα­κρό­νη­σο και τα έκτα­κτα στρα­το­δι­κεία, ενώ με τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νο τρό­πο ανα­φέ­ρε­ται στην εξάρ­θρω­ση των πο­λι­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ το 1943». — Χ.Α., Εφη­με­ρί­δα ΜΑ­ΚΕ­ΔΟ­ΝΙΑ, 03-01-2016


Η Ζωή του Νου. Τόμος Ι: Σκέψη
Ψυχογιός Κ. Δημήτρης
Arendt Hannah
Σελίδες: 304
ISBN: 9786182043547
Τιμή: 15,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η Ζωή του Νου, απο­τε­λού­με­νη από δύο τό­μους που εξε­τά­ζουν τη Σκέ­ψη και τη Βού­λη­ση, είναι το τε­λευ­ταίο και ίσως το κο­ρυ­φαίο έρ­γο της Χά­να Άρεντ. Με­τα­το­πί­ζο­ντας το εν­δι­α­φέ­ρον της από τον κό­σμο της πο­λι­τι­κής πρά­ξης, τη Vita Activa, με τον oποίο είχε ασχο­λη­θεί δη­μι­ουρ­γι­κό­τα­τα, δι­εισ­δύει βα­θιά στις νο­η­τι­κές δι­α­δι­κα­σί­ες, στη Vita Contemplativa. Πρό­κει­ται για εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη και προ­κλη­τι­κή ανά­λυ­ση του αν­θρώ­πι­νου νου μέ­σω της κρι­τι­κής προ­σέγ­γι­σης του έρ­γου των με­γά­λων φι­λο­σό­φων, από τους Προ­σω­κρα­τι­κούς ως τους σύγ­χρο­νους. Κύ­κνειο άσμα της Χά­να Άρεντ, γεν­ναι­ό­δω­ρη φι­λο­σο­φι­κή πα­ρα­κα­τα­θή­κη για τη ση­με­ρι­νή και τις επό­με­νες γε­νι­ές.
Ο Δη­μή­τρης Κ. Ψυ­χο­γι­ός γεν­νή­θη­κε το 1948 στα Λε­χαι­νά Ηλεί­ας. Γνω­ρί­ζει ανά­γνω­ση και γρα­φή, θυ­μά­ται λί­γη από την αριθ­μη­τι­κή που έμα­θε όταν σπού­δα­ζε Φυ­σι­κή και Πλη­ρο­φο­ρι­κή και αρ­κε­τή από την ιστο­ρία και εθνο­λο­γία της Ελ­λά­δας με την οποία ασχο­λή­θη­κε στο δι­δα­κτο­ρι­κό του στις κοι­νω­νι­κές επι­στή­μες. Υπήρ­ξε ερευ­νη­τής στο ΕΚ­ΚΕ (1975-1995), Κα­θη­γη­τής στο Πά­ντειο Πα­νε­πι­στή­μιο (Τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας, Μέ­σων και Πο­λι­τι­σμού, 1992-2009), όπου δί­δα­σκε μα­θή­μα­τα για τα μέ­σα μα­ζι­κής επι­κοι­νω­νί­ας και τη γρα­φή, μέ­λος του Εθνι­κού Συμ­βου­λίου Ρα­δι­ο­τη­λε­ό­ρα­σης (ΕΣΡ) (1999-2001). Ασχο­λή­θη­κε κα­τά και­ρούς με την πο­λι­τι­κή, ερ­γα­ζό­ταν πά­ντα ως συ­ντά­κτης σε εφη­με­ρί­δες και πε­ρι­ο­δι­κά, στην Ελευ­θε­ρο­τυ­πία (1976), στις Αντι­θέ­σεις (1980-85), στο Αντί (1985-1990) και ως δι­ευ­θυ­ντής της Αυγής (1988), για να κα­τα­λή­ξει να αρ­θρο­γρα­φεί στο Βή­μα από το 1990, επω­νύ­μως και με ψευ­δώ­νυ­μα (Βοκ­κά­κι­ος), στο οποίο συ­νε­χί­ζει να γρά­φει κά­θε Κυ­ρι­α­κή με το ψευ­δώ­νυ­μο Δι­ό­δω­ρος Κυ­ψε­λι­ώ­της. Επί δι­κτα­το­ρί­ας, στη Δη­μο­κρα­τι­κή Άμυ­να και στο Κί­νη­μα 20ής Οκτώ­βρη, στη συ­νέ­χεια Σο­σι­α­λι­στι­κή Πο­ρεία και ΕΑΡ. Το μυ­θι­στό­ρη­μα Χι­ο­νί­ζει ήσυ­χα στις Αγρι­ό­λευ­κες (Γα­βρι­η­λί­δης, 2011) είναι το πρώ­το που εξέ­δω­σε. Έχει γρά­ψει αρ­κε­τά βι­βλία - πλέ­ον πρό­σφα­τα είναι τα Γευ­στι­κές Ανα­μνή­σεις, Στιγ­μές της Με­τα­πο­λί­τευ­σης, Η Πο­λι­τι­κή Βία στην Ελ­λη­νι­κή Κοι­νω­νία, - και με­τα­φρά­ζει Χά­να Άρεντ στις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο: Κρί­σεις της Δη­μο­κρα­τί­ας, Πε­ρί Βί­ας, Άν­θρω­ποι σε Χρό­νους Ζο­φε­ρούς. Είναι πα­ντρε­μέ­νος και πα­τέ­ρας πολ­λών παι­δι­ών.
Η Χά­να Άρεντ (1906-1975) ήταν από τους στο­χα­στές που με τη βα­θύ­τη­τα και την πρω­το­τυ­πία του έρ­γου τους ση­μά­δε­ψαν τον 20ό αιώ­να.
Γεν­νή­θη­κε Γερ­μα­νο­ε­βραία, σπού­δα­σε στα πα­νε­πι­στή­μια Μαρ­βούρ­γου, Φρά­ι­μπουργκ και Χα­ϊ­δελ­βέρ­γης με τους Μάρ­τιν Χά­ι­ντε­γκερ, Έντμουντ Χού­σερλ και Καρλ Γι­ά­σπερς. Σώ­θη­κε από τους χιτ­λε­ρι­κούς δι­ωγ­μούς δρα­πε­τεύ­ο­ντας στη Γαλ­λία και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου έζη­σε ως τον θά­να­τό της δι­α­τη­ρώ­ντας πά­ντα στε­νούς δε­σμούς με τη Γερ­μα­νία και την Ευρώ­πη. Δί­δα­ξε πο­λι­τι­κή φι­λο­σο­φία στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Σι­κά­γου και στη New School of Social Research της Νέ­ας Υόρ­κης.
Τα έρ­γα της έχουν με­τα­φρα­στεί σε δε­κά­δες γλώσ­σες, ανε­ξά­ντλη­τα είναι τα βι­βλία, τα συ­νέ­δρια, τα άρ­θρα, οι συ­ζη­τή­σεις και ανα­φο­ρές στις αίθου­σες δι­δα­σκα­λί­ας και στα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης για τη ζωή και το έρ­γο της.
«Το σπου­δαι­ό­τε­ρο έρ­γο της Άρεντ ... νέ­ες ιδέ­ες που μας δι­α­φω­τί­ζουν και για τις δι­κές μας προ­σω­πι­κές νο­η­τι­κές εμπει­ρί­ες» — James M. Altman, New Republic
«Ένα από τα πιο φω­τει­νά μυ­α­λά του 20ου αιώ­να» — Boston Globe
«Το συ­ναρ­πα­στι­κό­τε­ρο και προ­κλη­τι­κό­τε­ρο βι­βλίο από όσα έγρα­ψε η Άρεντ. Δι­δά­σκει εμ­φυ­τεύ­ο­ντας στον ανα­γνώ­στη τις απο­ρί­ες που η ίδια βί­ω­σε τό­σο βα­θιά.» — The New York Times Book Review
«Μια πα­θι­α­σμέ­νη δι­ά­νοια κα­τα­πι­ά­νε­ται με το θε­με­λι­ώ­δες πρό­βλη­μα της λει­τουρ­γί­ας του νου.» — Newsweek

Η Ζωή του Νου. Τόμος ΙΙ: Βούληση
Ψυχογιός Κ. Δημήτρης
Arendt Hannah
Σελίδες: 384
ISBN: 9786182043912
Τιμή: 18,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η Ζωή του Νου, απο­τε­λού­με­νη από δύο τό­μους που εξε­τά­ζουν τη Σκέ­ψη και τη Βού­λη­ση, είναι το τε­λευ­ταίο και ίσως το κο­ρυ­φαίο έρ­γο της Χά­να Άρεντ. Με­τα­το­πί­ζο­ντας το εν­δι­α­φέ­ρον της από τον κό­σμο της πο­λι­τι­κής πρά­ξης, τη Vita Activa, με τον oποίο είχε ασχο­λη­θεί δη­μι­ουρ­γι­κό­τα­τα, δι­εισ­δύει βα­θιά στις νο­η­τι­κές δι­α­δι­κα­σί­ες, στη Vita Contemplativa. Πρό­κει­ται για εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη και προ­κλη­τι­κή ανά­λυ­ση του αν­θρώ­πι­νου νου μέ­σω της κρι­τι­κής προ­σέγ­γι­σης του έρ­γου των με­γά­λων φι­λο­σό­φων, από τους Προ­σω­κρα­τι­κούς ως τους σύγ­χρο­νους. Κύ­κνειο άσμα της Χά­να Άρεντ, γεν­ναι­ό­δω­ρη φι­λο­σο­φι­κή πα­ρα­κα­τα­θή­κη για τη ση­με­ρι­νή και τις επό­με­νες γε­νι­ές.
Ο Δη­μή­τρης Κ. Ψυ­χο­γι­ός γεν­νή­θη­κε το 1948 στα Λε­χαι­νά Ηλεί­ας. Γνω­ρί­ζει ανά­γνω­ση και γρα­φή, θυ­μά­ται λί­γη από την αριθ­μη­τι­κή που έμα­θε όταν σπού­δα­ζε Φυ­σι­κή και Πλη­ρο­φο­ρι­κή και αρ­κε­τή από την ιστο­ρία και εθνο­λο­γία της Ελ­λά­δας με την οποία ασχο­λή­θη­κε στο δι­δα­κτο­ρι­κό του στις κοι­νω­νι­κές επι­στή­μες. Υπήρ­ξε ερευ­νη­τής στο ΕΚ­ΚΕ (1975-1995), Κα­θη­γη­τής στο Πά­ντειο Πα­νε­πι­στή­μιο (Τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας, Μέ­σων και Πο­λι­τι­σμού, 1992-2009), όπου δί­δα­σκε μα­θή­μα­τα για τα μέ­σα μα­ζι­κής επι­κοι­νω­νί­ας και τη γρα­φή, μέ­λος του Εθνι­κού Συμ­βου­λίου Ρα­δι­ο­τη­λε­ό­ρα­σης (ΕΣΡ) (1999-2001). Ασχο­λή­θη­κε κα­τά και­ρούς με την πο­λι­τι­κή, ερ­γα­ζό­ταν πά­ντα ως συ­ντά­κτης σε εφη­με­ρί­δες και πε­ρι­ο­δι­κά, στην Ελευ­θε­ρο­τυ­πία (1976), στις Αντι­θέ­σεις (1980-85), στο Αντί (1985-1990) και ως δι­ευ­θυ­ντής της Αυγής (1988), για να κα­τα­λή­ξει να αρ­θρο­γρα­φεί στο Βή­μα από το 1990, επω­νύ­μως και με ψευ­δώ­νυ­μα (Βοκ­κά­κι­ος), στο οποίο συ­νε­χί­ζει να γρά­φει κά­θε Κυ­ρι­α­κή με το ψευ­δώ­νυ­μο Δι­ό­δω­ρος Κυ­ψε­λι­ώ­της. Επί δι­κτα­το­ρί­ας, στη Δη­μο­κρα­τι­κή Άμυ­να και στο Κί­νη­μα 20ής Οκτώ­βρη, στη συ­νέ­χεια Σο­σι­α­λι­στι­κή Πο­ρεία και ΕΑΡ. Το μυ­θι­στό­ρη­μα Χι­ο­νί­ζει ήσυ­χα στις Αγρι­ό­λευ­κες (Γα­βρι­η­λί­δης, 2011) είναι το πρώ­το που εξέ­δω­σε. Έχει γρά­ψει αρ­κε­τά βι­βλία - πλέ­ον πρό­σφα­τα είναι τα Γευ­στι­κές Ανα­μνή­σεις, Στιγ­μές της Με­τα­πο­λί­τευ­σης, Η Πο­λι­τι­κή Βία στην Ελ­λη­νι­κή Κοι­νω­νία, - και με­τα­φρά­ζει Χά­να Άρεντ στις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο: Κρί­σεις της Δη­μο­κρα­τί­ας, Πε­ρί Βί­ας, Άν­θρω­ποι σε Χρό­νους Ζο­φε­ρούς. Είναι πα­ντρε­μέ­νος και πα­τέ­ρας πολ­λών παι­δι­ών.
Η Χά­να Άρεντ (1906-1975) ήταν από τους στο­χα­στές που με τη βα­θύ­τη­τα και την πρω­το­τυ­πία του έρ­γου τους ση­μά­δε­ψαν τον 20ό αιώ­να.
Γεν­νή­θη­κε Γερ­μα­νο­ε­βραία, σπού­δα­σε στα πα­νε­πι­στή­μια Μαρ­βούρ­γου, Φρά­ι­μπουργκ και Χα­ϊ­δελ­βέρ­γης με τους Μάρ­τιν Χά­ι­ντε­γκερ, Έντμουντ Χού­σερλ και Καρλ Γι­ά­σπερς. Σώ­θη­κε από τους χιτ­λε­ρι­κούς δι­ωγ­μούς δρα­πε­τεύ­ο­ντας στη Γαλ­λία και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου έζη­σε ως τον θά­να­τό της δι­α­τη­ρώ­ντας πά­ντα στε­νούς δε­σμούς με τη Γερ­μα­νία και την Ευρώ­πη. Δί­δα­ξε πο­λι­τι­κή φι­λο­σο­φία στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Σι­κά­γου και στη New School of Social Research της Νέ­ας Υόρ­κης.
Τα έρ­γα της έχουν με­τα­φρα­στεί σε δε­κά­δες γλώσ­σες, ανε­ξά­ντλη­τα είναι τα βι­βλία, τα συ­νέ­δρια, τα άρ­θρα, οι συ­ζη­τή­σεις και ανα­φο­ρές στις αίθου­σες δι­δα­σκα­λί­ας και στα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης για τη ζωή και το έρ­γο της.
«Το σπου­δαι­ό­τε­ρο έρ­γο της Άρεντ ... νέ­ες ιδέ­ες που μας δι­α­φω­τί­ζουν και για τις δι­κές μας προ­σω­πι­κές νο­η­τι­κές εμπει­ρί­ες» — James M. Altman, New Republic
«Ένα από τα πιο φω­τει­νά μυ­α­λά του 20ου αιώ­να» — Boston Globe
«Το συ­ναρ­πα­στι­κό­τε­ρο και προ­κλη­τι­κό­τε­ρο βι­βλίο από όσα έγρα­ψε η Άρεντ. Δι­δά­σκει εμ­φυ­τεύ­ο­ντας στον ανα­γνώ­στη τις απο­ρί­ες που η ίδια βί­ω­σε τό­σο βα­θιά.» — The New York Times Book Review
«Μια πα­θι­α­σμέ­νη δι­ά­νοια κα­τα­πι­ά­νε­ται με το θε­με­λι­ώ­δες πρό­βλη­μα της λει­τουρ­γί­ας του νου.» — Newsweek
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

🌍 Πώς είναι η ζωή σ' έναν πλανήτη που φλέγεται;










Δημογραφικό: Στροφή στις καταναλωτικές συνήθειες ακόμη και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης



Δημογραφικό: Στροφή στις καταναλωτικές συνήθειες ακόμη και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης

Διοικητές των ΥΠΕ: Τι υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης



Διοικητές των ΥΠΕ: Τι υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Αντιδράσεις κυρίως επί της πολιτικής του Υπουργείου και της διαδικασίας και όχι τόσο για τα πρόσωπα των διοικητών εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους νέους διοικητές των ΥΠΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά κυρίως του νόμου Κεραμέως και αμφισβήτησαν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

ΕΚΤ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις περικοπές συντάξεων!


ΕΚΤ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις περικοπές συντάξεων!
Η μεγαλύτερη μείωση συνταξιοδοτικών παροχών στην Ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα καταγραφεί στην Ελλάδα τις επόμεν...

Στο μάτι της ΑΑΔΕ υπό την απειλή κατασχέσεων 600.000 φορολογούμενοι


Στο μάτι της ΑΑΔΕ υπό την απειλή κατασχέσεων 600.000 φορολογούμενοι
Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι βρίσκονται προ της επιβολής κατασχέσεων από τις εισπρακτικές υπηρεσίες...

Τα σύγχρονα διεθνή τοπόσημα της χώρας - Η συμβολή τους στο ΑΕΠ και την κοινωνία


Τα σύγχρονα διεθνή τοπόσημα της χώρας - Η συμβολή τους στο ΑΕΠ και την κοινωνία
Η κατασκευή ενός εμβληματικού κτηρίου πριν 50 χρόνια στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, ενός Μουσείου σε μια πόλη...

Ελαιόλαδο: Προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών φέρνει η αυξημένη παραγωγή εφέτος


Ελαιόλαδο: Προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών φέρνει η αυξημένη παραγωγή εφέτος
Από μέτρια έως καλή αναμένεται να είναι η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα μας σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ...