Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Φαίνεται τελικά ότι το παιχνίδι με τα Σκόπια το έχουμε χαμένο από χέρι, και ας λένε ότι θέλουν οι πολιτικοί προκειμένου να «χρυσώσουν» το χάπι.
Απέναντι λοιπόν στις Ελληνικές θεωρίες», έχουμε τις «πράξεις» των γειτόνων.
Και ποιες είναι αυτές;
Αλλάζουν και τις ...πινακίδες τα Σκόπια!
Νέα ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των Σκοπίων για αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, η οποία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αλλαγή των πινακίδων των οχημάτων, μετά το νέο έτος.
Στις νέες πινακίδες επανέρχεται ο κωδικός ΜΚ-ο οποίος πριν 10 χρόνια είχε ξαναδημιουργήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις ενώ είχε αναγκάσει την Ελλάδα να απαγορεύσει την είσοδο οχημάτων στη χώρα εάν έφεραν το σχετικό σήμα ΜΚ-, και επιπλέον, σε κάθετη λωρίδα αμέσως μετά τον κωδικό, θα αναγράφεται στα αγγλικά «Macedonia»!Αντιδράσεις σημειώθηκαν ήδη από την αντιπολίτευση, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 5» έθεσε το ερώτημα:
«Είναι συνετό αυτή τη στιγμή να προκαλείται η Ελλάδα , όταν σύμφωνα με όλα τα μηνύματα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ η Μακεδονία, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, πρέπει να απέχει από προκλητικές κινήσεις, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ;».Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, δεν απάντησε στην ερώτηση «πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, εάν η Ελλάδα τούς δημιουργήσει προβλήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα ».
Για τον εαυτό της, είπε πως δεν επισκέπτεται την Ελλάδα και δεν σκοπεύει να την επισκεφθεί!!Κοιτάζοντας προσεχτικά τις τελευταίες κινήσεις της Σκοπιανής κυβέρνησης πάντως το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως εκβιάζει η ίδια το Ελληνικό βέτο για δικούς της εσωτερικούς λόγους.
Φωνές της Αντιπολίτευσης ήδη έχουν κατηγορήσει ανεπίσημα την κυβέρνηση για "εσκεμμένη πρόκληση της Ελλάδας ώστε να ασκηθεί τελικά το βέτο και η ίδια-με το Ελληνικό βέτο ως άλλοθι-να κρύψει την αδυναμία της να συμμορφωθεί εγκαίρως με τα κριτήρια που θέτει η Συμμαχία για την είσοδο κάθε νέου μέλους.."
(πηγή Greece-Salonika.blogspot).
Για ακόμα μια φορά οι εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμοι bloggers απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο δραστήριοι από τον όποιο πολιτικό, και την όποια κυβέρνηση.
Απέδειξαν ότι ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΟΥΝ όλα εκείνα που κάποιοι φροντίζουν με κάθε επιμέλεια να κρύψουν από τον κόσμο προκειμένου να αποφύγουν το όποιο πολιτικό κόστος,
Και το «Πολιτικό Κόστος» φαίνεται ότι είναι πιο σημαντικό από το άλλο, μιας ξεπουλημένης πατρίδας.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναθεματίζουν τους πολιτικούς κάθε φορά που ακούν τα μεγάλα ΘΑ, τα μεγαλόπνοα σχέδια για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία είναι μια πολιτική των υποχωρήσεων, μια πολιτική του σύγχρονου «ραγιαδισμού».
Βέβαια εδώ πρέπει να πω, ότι μεγάλο μέρος ευθύνης φέρουμε και ΕΜΕΙΣ, οι απλοί πολίτες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
Κάποιος, κάποιοι τους ψηφίσαν, και τους ξαναψήφισαν.
Παρόλο που είχαμε δει ότι ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ, τους ξαναψηφίσαμε, και θα τους ξαναψηφίσουμε.
Και θα τους ψηφίσουμε και πάλι, όχι για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα όπως το Σκοπιανό και άλλα πολλά, αλλά για να διορίσουν το παιδί μας στο δημόσιο, για να μας κάνουν ΟΛΑ τα ρουσφέτια τα οποία ναι μεν βολεύουν κάποιους, αλλά ρίχνουν πίσω την υπόλοιπη χώρα.
Αυτοί είμαστε, και έτσι οι Σκοπιανοί, και οι όποιοι Σκοπιανοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κάνουν τα δικά τους.

20% ΕΠΑΝΩ ΤΟ AIDS ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



Το περασμένο Σάββατο ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, και δυστυχώς τα διάφορα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είμαστε ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ, και ότι δεν έχουμε την ενημέρωση που πρέπει.
Και αφήνοντας την υπόλοιπη Ελλάδα, θέλω να επικεντρώσω την αναφορά μου στην Βόρεια Ελλάδα, στην «γειτονιά» μας δηλαδή, έξω από την πόρτα μας, γιατί τόσο κοντά είναι.
Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία, τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, και θα πρέπει να λάβουμε ΑΜΕΣΑ μέτρα.
Αύξηση έως και 20% των περιστατικών μόλυνσης από AIDS παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα!Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», από το 2005 έως σήμερα καταγράφονται ετησίως 100 νέα περιστατικά οροθετικών σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε καταγράφονταν 30-45 νέα περιστατικά.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αρκετά νέα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό HIV παρατηρούνται στις νεαρότερες ηλικίες, 18-25 ετών, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της τάσης που επικρατεί να ξεχαστεί το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ, όπου υπάρχει η μοναδική μονάδα που λειτουργεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν 560 ασθενείς υπό παρακολούθηση, εκ των οποίων το 80% είναι άνδρες.
Οι πάσχοντες προέρχονται απ' όλο το φάσμα των ηλικιών, ωστόσο η κυριότερη κατηγορία είναι μεταξύ 35 και 45 ετών.
Επιπλέον, στους τέσσερις πάσχοντες που είναι δηλωμένοι υπάρχει ένας που δεν γνωρίζει καν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό.
Στα μέσα του 2008 αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ένα νέο χάπι για τη θεραπεία των πασχόντων από AIDS.
Σήμερα οι πάσχοντες είναι αναγκασμένοι να παίρνουν από 7 έως και 15 χάπια την ημέρα.
Πλέον, από το νέο έτος, αυτοί που είναι σε πρώιμο στάδιο θα μπορούν να παίρνουν μόνο ένα χάπι το οποίο έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα προηγούμενα.
Πανελλαδικά, από την αρχή του 2007 έχουν καταγραφεί 420 νέα περιστατικά οροθετικών, εκ των οποίων 60 έπασχαν από AIDS, ενώ πέθαναν 30 άτομα.
Από τα 420 περιστατικά που δηλώθηκαν,
το 83,1% ήταν άνδρες και
το 16,9% γυναίκες.
Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται στα 8.584 άτομα, εκ των οποίων
το 80,1% ήταν άντρες και
το 19,3% γυναίκες.
Ο αριθμός των οροθετικών παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών ανέρχεται σε 77 περιπτώσεις, εκ των οποίων
το 62,3% αγόρια και το
36,4% κορίτσια.
Το 70,1% μολύνθηκαν από τη μητέρα, ενώ το 15,6% ήταν πολυμεταγγιζόμενα παιδιά. Το 2007 δηλώθηκε μόνο μία μετάδοση του HIV από τη μητέρα στο παιδί.
Αυτά τα στοιχεία φίλοι μου, αφορούν όπως έγραψα πιο πάνω τη γειτονιά μας, και φωτογραφίζουν την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και την αδιαφορία μας απέναντι σε αυτή τη μάστιγα.
Κατά καιρούς διαβάζουμε στα «ψιλά» του τύπου για διάφορα περιστατικά, για άτομα με aids τα οποία «κόλλησαν» σκόπιμα άλλα (συμβαίνουν και τέτοια), αλλά την ίδια στιγμή το ξεχνάμε.
Αισθανόμαστε πολύ πιο «ισχυροί» από την ασθένεια αυτή;
Δεν μπορώ να εξηγήσω την όποια αδιαφορία μας η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.
Και κάτι ακόμα!
25.000 «κρυφοί» φορείς στην ΕλλάδαΈως και σε 25.000 είναι πιθανόν να ανέρχεται ο «κρυφός» αριθμός των αδιάγνωστων περιπτώσεων φορέων του ιού του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis, η οποία καταλήγει σε αυτόν τον υπολογισμό βασιζόμενη σε αναγωγικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται σε επιδημιολογικές έρευνες πανευρωπαϊκά.Ο κώδωνας του κινδύνου πάντως έχει κρούσει προ πολλού για την Ελλάδα με τα 8.594 πιστοποιημένα κρούσματα που ανακοινώνονται επισήμως, καθώς η επικράτηση της ασθένειας βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία από το 2002, ενώ κοινή παραδοχή αποτελεί η διαπίστωση ότι επικρατεί εφησυχασμός και έλλειψη ενημέρωσης.

Δημόσιος Διάλογος για το Θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη


Ιωάννης Π.ΣταμούληςΠυραγόςΠρόεδρος του Δ.Σ.της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματοςjstam01@in.gr

Παρακολουθώ τις ανησυχίες , τις απόψεις αλλά και τα παράπονα όλων αυτών των συμπολιτών μας , που ανεξάρτητα τους σκοπούς τους και τις επιδιώξεις τους έρχονται εθελοντικά κοντά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ο επαγγελματικός και συνδικαλιστικός φορέας των Ελλήνων Αξιωματικών του Π.Σ. ,κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με τον θεσμό του εθελοντή Πυροσβέστη, με κορυφαία στιγμή , τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Εθελοντή στην Αθήνα, λίγα χρόνια πριν.Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής του θεσμού στο Π.Σ. πράγματι πιστεύω , ότι ήρθε η ώρα , να ανοίξει επίσημα ο διάλογος για την αποτίμηση , την μελέτη και τον επαναπροσδιορισμό του συνολικού πλαισίου της εθελοντικής παροχής πυρόσβεσης διάσωσης.
Ήδη στον προγραμματισμό του νέου Δ.Σ. της Ένωσής μας, περιλαμβάνεται η μελέτη του συγκεκριμένου θέματος και η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, που να ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα , να αφομοιώνει τον ενθουσιασμό και τον αλτρουισμό του εθελοντισμού , αλλά ταυτόχρονα να πιστοποιεί την ικανότητα , να εγγυάται την ασφάλεια και τέλος να συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού έργου του Π.Σ.Η μέχρις τώρα πορεία του Εθελοντή-Πυροσβέστη ανέδειξε μερικά σημαντικά κύρια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:


1 Tα κίνητρα που προβλέπονται για τους εθελοντές , πρέπει να είναι αποκλειστικά επηρεασμένα από την ίδια την ουσία της επιθυμίας για άμισθη , αφιλοκερδή προσφορά , αλτρουισμό και αγάπη προς το λειτούργημα του Πυροσβέστη-Διασώστη.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι οικονομικά-ανταποδοτικά, ή να είναι μοριοδοτήσεις-προθάλαμοι για επαγγελματική αποκατάσταση.Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις , όπως η τιμητική βαθμολογική εξέλιξη ,η καθιέρωση τιμητικών διαμνημονεύσεων – παρασήμων, η δωρεάν συνδρομή στις πυροσβεστικές εκδόσεις ,καθώς και η παροχή γενικότερων διευκολύνσεων όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα αστικής συγκοινωνίας, εκπτώσεις σε μέσα υπεραστικής συγκοινωνίας , ελεύθερη είσοδο σε μουσειακούς-πολιτιστικούς χώρους .


2 Η συμμετοχή των εθελοντών στη πυροσβεστική ζωή , εκπαίδευση και επιχειρήσεις, απαιτεί ένα μίνιμουμ επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και υγιεινής που πρέπει να προεξετάζονται πριν κάποιος αποκτήσει την ιδιότητα του εθελοντή.Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το Π.Σ. ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας ,που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τομείς που ενέχουν ένα ποσοστό διαβαθμισμένης δραστηριότητας , καθώς και ότι οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης –διάσωσης παρουσιάζουν ιδιαιτέρως αυξημένες συνθήκες επικινδυνότητας.Ο συνδυασμός αυτών των δύο , προδιαγράφει την αναγκαιότητα ενός ελέγχου τόσο του ποινικού μητρώου, όσο και της υγιεινής και σωματικής κατάστασης του υποψήφιου εθελοντή.


3 Η εκπαίδευση των εθελοντών , πρέπει να μπει θα μπορούσαμε , να πούμε σε επαγγελματική βάση.Η επικινδυνότητα του πυροσβεστικού έργου και η πολυπλοκότητα των αναγκών επέμβασης , καθιστά αναγκαία το μίνιμουμ του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων για την ασφαλή εμπλοκή στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις.Αυτό πολύ πιθανόν να σημαίνει την ίδρυση σχετικής σχολής εθελοντών πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Ακαδημία , που να παρέχει οργανωμένα και αποτελεσματικά τη βασική εκπαίδευση και εν συνεχεία δια βίου τις απαραίτητες μετεκπαιδεύσεις.Με σχετική νομοθετική ρύθμιση μπορεί να προβλεφθεί σχετική υποχρέωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών φορέων για την κάλυψη των συμμετεχόντων εθελοντών για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, που θα απουσιάζουν από την εργασία τους.


4 Εξίσου σημαντικό , επίσης είναι να προσδιοριστεί ένας κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας των εθελοντών του Π.Σ. ανάλογος με των επαγγελματιών , που να προδιαγράψει επακριβώς το πλαίσιο δράσης τους ,με τα καθήκοντά , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.


5 Παρόμοια διαδικασία , θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τις ανεξάρτητες εθελοντικές ομάδες και τους μεμονωμένους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στον επιχειρησιακό τομέα του Π.Σ. , ώστε η δράση τους να καταστεί απόλυτα συμβατή κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής διαχείρισης κρίσεων.


Θα πρέπει απαραίτητα να καθιερωθούν διαδικασίες , εκπαίδευσης και τελικής πιστοποίησης από το Π.Σ. που να καθορίζει την ανάλογη διαβάθμιση για το επίπεδο επέμβασης στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις.Αυτές οι λίγες σκέψεις για τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος , αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος, που με τη βοήθεια και συνδρομή όλων των μετεχόντων μπορεί να αποκτήσει τη βέλτιστη μορφή. Σε ένα τέτοιο δημόσιο διάλογο πιστεύω ότι θα φωτιστούν όλες οι πλευρές . Θα κατανοηθούν οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ των επαγγελματιών και κατά νόμο υπεύθυνων πυροσβεστών , και των εθελοντών συναδέλφων.Παράλληλα όμως θα αναδειχθούν οι κοινοί δίαυλοι συντονισμού και επικοινωνίας και των δύο πλευρών που με απολύτως συμβατό τρόπο , θα διαχειριστούν οργανωμένα και με ασφάλεια την οποιαδήποτε διακινδύνευση της πολιτικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής τούτης της χώρας.
Το βασικό στοιχείο για την ουσιαστική προσφορά γενικότερα των εθελοντών πυροσβεστών είναι η αγαστή και σωστά οργανωμένη διασύνδεση με το Πυροσβεστικό Σώμα, , η συμβατότητα μέσων και μεθόδων, και το ουσιαστικότερο η προσωπική επαφή των εθελοντών και επαγγελματιών συναδέλφων.
Ο εθελοντισμός αποτελεί μια από τις ωραιότερες εκφράσεις κοινωνικής προσφοράς. Προσθέτει τα υψηλότερα αισθήματα ανθρωπισμού και αγνής συλλογικής παρέμβασης σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από ανταγωνιστικά εγώ και στυγνές ιδιοτέλειες. Άλλωστε η έκταση των απειλών του ίδιου του κοινωνικού ιστού , δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν από το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων. Και τούτο δεν είναι εθελοντικό , μάλλον είναι αναγκαίο.