Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Προκήρυξη του διαγωνισμού για το «βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης» 2013

Βρυξέλλες - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε σήμερα το διαγωνισμό για το τρίτο «βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις προσβάσιμες πόλεις (Access City Award).
Το ετήσιο βραβείο αναγνωρίζει και τιμά τις πόλεις που εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην παροχή ενός προσβάσιμου περιβάλλοντος για όλους, και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία. Το βραβείο είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να δημιουργήσει μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια: η βελτιωμένη προσβασιμότητα δημιουργεί μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις, ειδικά από άποψη δημογραφικής γήρανσης. 

Οι πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για το βραβείο έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 (16.00 ώρα Βρυξελλών).
«Οι πόρτες των πόλεών μας πρέπει να είναι ανοιχτές σε όλους», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Viviane Reding. «Τα επιχειρήματα υπέρ της προσβασιμότητας είναι ισχυρά. Το βραβείο αυτό τιμά όσους δείχνουν πώς μπορούν να γίνουν προσβάσιμες οι πόλεις: ανταλλάσσοντας εμπειρίες, οι επιτυχίες μερικών μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία. Με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή αυτών με μειωμένη κινητικότητα αυξάνεται. Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις αστικές μεταφορές, στους δημόσιους χώρους, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τεχνολογία έχει καταστεί πραγματική πρόκληση. Ωστόσο, η παροχή προσβασιμότητας έχει επίσης οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020 που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια για όλους.
Η διαδικασία επιλογής
Η επιλογή θα λάβει χώρα σε δύο φάσεις, με μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν την τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς στην προσβασιμότητα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψηφίους τις τέσσερις πόλεις που θα προκριθούν και θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες. Η τελετή θα συμπέσει με τη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3-4 Δεκεμβρίου 2012. Ο νικητής του διαγωνισμού θα αναδειχθεί «Νικητής του βραβείου φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης 2013».
Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα κάνει επίσης ειδική «μνεία» στις πόλεις που έχουν επιδείξει σημαντικές επιτυχίες και αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς ή πτυχές της προσβασιμότητας.
Κριτήρια απονομής βραβείου
Η προσβασιμότητα πρέπει να εφαρμόζεται με συνεκτικό και συστηματικό τρόπο στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές. Οι πρωτοβουλίες θα αξιολογηθούν ως προς την ολοκληρωμένη προσέγγισή τους σε τέσσερις βασικούς τομείς: το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους· τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές· τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ)· τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο των μέτρων προσβασιμότητας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία και στην πόλη γενικότερα, και θα λάβει υπόψη την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Οι πόλεις θα πρέπει επίσης να επιδείξουν την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεων που τα εκπροσωπούν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών προσβασιμότητας της πόλης.
Τρόπος υποβολής υποψηφιότητας
Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέσω διαδικτύου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 (16.00 ώρα Βρυξελλών) στα αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/justice/access-city.
Γενικές πληροφορίες
Η πρώτη και η δεύτερη χρονιά διοργάνωσης του διαγωνισμού για το «Βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης»
Το «Βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης» ξεκίνησε το 2010, και την πρώτη χρονιά του θεσμού απονεμήθηκε στην ισπανική πόλη Άβιλα. Το 2011, 114 πόλεις από 23 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν υποψηφιότητα. Το βραβείο απονεμήθηκε στην αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ σε μια τελετή στις Βρυξέλλες την 1η Δεκεμβρίου 2011.
Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν: Κρακοβία (Πολωνία), Μάρμπουργκ (Γερμανία) και Σανταντέρ (Ισπανία). Το 2011 η κριτική επιτροπή έκανε ειδική μνεία στις εξής πόλεις: Τεράσα (Ισπανία) για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους· Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) για τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές· Όλομουτς (Τσεχική Δημοκρατία) για τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών· και Γκρενόμπλ (Γαλλία) για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 παρέχει το γενικό πλαίσιο δράσης στον τομέα της αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε επίπεδο ΕΕ, για να συμπληρώσει και να στηρίξει τη δράση των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια πρόταση για μια «Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας», που θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο του 2012.
Η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την προσβασιμότητα σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η ΕΕ κάνει χρήση ποικίλων μέσων εκτός από τη νομοθεσία και την πολιτική, όπως έρευνα και τυποποίηση, για να βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις ΤΠΕ, στις μεταφορές και σε άλλους τομείς, και για να προωθήσει μια αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει επίσης στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς υποστηρικτικής τεχνολογίας προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, και υποστηρίζει μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους» που θα ωφελήσει ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες
Διαβάστε περισσότερα για το «βραβείο φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης» στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/justice/access-city
Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm
Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΙΜΠΑΣΗΣ

ROMAIN ROLLAND [Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΨΥΧΗ - ΖΑΝ ΚΡΙΣΤΟΦ] - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

Ευριπίδου Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Ευριπίδου Ιφιγένεια εν Αυλίδι
3/8/2012
Διοργάνωση : 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Τόπος : Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Ώρα : 21:30 Είσοδος : 17 € - 12 €
Ευριπίδου Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής.
Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητα της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.
Μετάφραση : Κ.Χ. Μύρη
Σκηνοθεσία, επεξεργασία κειμένου : Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό : Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια : Παναγιώτα Κοκκόρου
Μουσική : Κωνσταντίνος Βήτα
Φωτισμοί : Νίκος Σωτηρόπουλος.
Πρωταγωνιστούν :
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Kλυταιμνήστρα), Στέλιος Μάινας (Αγαμέμνων),
Ιωάννα Παππά (Ιφιγένεια), Μηνάς Χατζησάββας (πρεσβύτης)
Γιάννης Στανκόγλου (Αχιλλέας), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (άγγελος), Άγγελος Μπούρας (Μενέλαος), Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λένα Παπαληγούρα, Αρετή Πασχάλη.
Σε ρόλο κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Λευκάδα, Μήλος... οι πιο δημοφιλής προορισμοί σε καταπληκτικές τιμές!

Κεφαλονιά: 419€ για ένα 5ήμερο για 4 άτομα σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα
Κεφαλονιά: 419€ για ένα 5ήμερο για 4 άτομα σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, προσφορά Αυγούστου. Σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο 4* κάντε τις ομορφότερες οικογενειακές διακοπές, χαλαρώνοντας στην πισίνα ή στο ιδιωτικό σας jacuzi, πίνοντας τον καφέ σας ατενίζοντας το Ιόνιο, κολυμπώντας στις υπέροχες παραλίες του νησιού! Τιμή μοναδική!
Λευκάδα: 339€ για ένα 5ήμερο για 4 άτομα στον όμορφο Δρυμώνα

Λευκάδα: 339€ για ένα 5ήμερο για 4 άτομα στον όμορφο Δρυμώνα.Εξαιρετική προσφορά για οικογενειακές διακοπές σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, με άνετη οδική πρόσβαση, χωρίς έξοδα εισιτηρίων, διακοπές ξεκούραστες και οικονομικές για ολόκληρο το καλοκαίρι!

Μήλος: 199€ για ένα 6ήμερο για 2 άτομα στον υπέροχο Τριοβάσαλο

Μήλος: 199€ για ένα 6ήμερο για 2 άτομα στον υπέροχο Τριοβάσαλο.Όμορφα , άνετα δωμάτια , σε μια γραφική τοποθεσία, με πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού, εξερευνήστε το πανέμορφο νησί με μια καταπληκτική προσφορά για όλο το καλοκαίρι!

Σαντορίνη, Φηροστεφάνι: 280€ για 3ήμερο για 2 άτομα με θέα στην καλντέρα

Σαντορίνη, Φηροστεφάνι: 280€ για 3ήμερο για 2 άτομα σε superior double room με θέα στην καλντέρα και πλούσιο πρωινό. Σε ένα από τα ομορφότερα και πιο ρομαντικά σημεία της Σαντορίνης. Η θέα από το ξενοδοχείο θα σας μαγέψει! Ισχύει για όλο τον Αύγουστο.

Σαντορίνη:255€ 4ήμερο all inclusive για 2 άτομα

Σαντορίνη:255€ 4ήμερο all inclusive (Διαμονή, Πρωινό, Μεσημεριανό, Βραδινό, Ποτά) για 2 άτομα σε δίκλινο δώμάτιο, wellcome drink, ποτά, αναψυκτικά, καφές, σνακς σε απεριόριστή ποσότητα. Απολαύστε τη διαμονή σας σε super τιμή!

MUSIC VILLAGE teaser trailer

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ - πρέπει

To ΔΝΤ παραδέχεται πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν μπορεί να τελεσφορήσει

Οι μισοί γερμανοί αναπολούν το μάρκο
Η Εύα σε hot εμφάνιση

Τα βρήκαν μεταξύ τους οι τρεις, υποστηρίζει το Reuters

To ΔΝΤ παραδέχεται πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν μπορεί να τελεσφορήσει

Κλείνουν εκατόν πενήντα σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ο Ρέσλερ εμμένει και επιμένει στις απόψεις του για την Ελλάδ

Ο Άσαντ μεταφέρει χημικά όπλα, διατείνεται το περιοδικό Spiegel

Στουρνάρας: "Ο δρόμος θα είναι μακρύς"

Απορρίπτει τα πάντα ο Σόϊμπλε, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Δεν αποκλείει να προκύψουν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ο Φώτης Κουβέλης

Δεν θα θιγούν οι χαμηλές συντάξεις, οι υπόλοιπες;

Πως διαμορφώνονται οι βάσεις για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ

Κληροδοτήματα αξίας δισεκατομμυρίων στα αζήτητα

Independent Greek Net

Τα «νάνο-υλικά» των αρχαίων Ελλήνων
Θεές του Αιγαίου: Η μία και οι πολλές
Ηθικές διαστάσεις "μιζενς" παίρνει το σκάνδαλο της Ελ. Ολυμπιακής Επιτροπής
Read more
Αυστραλία: Συνήγορος των «Μακεδόνων» ο Jenkins
Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3291/81/lang,el
"Θα πέφτουν τα Τούρκικα αεροπλάνα σαν τα παπάκια", προειδοποιούν οι Ρώσοι
Read more
«Μακεδονική μειονότητα» ...βλέπει ο Γκρούεφσκι
Read more

Φτιάχνει νέο κόμμα ο Λοβέρδος;

Φτιάχνει νέο κόμμα ο Λοβέρδος;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διατύπωσαν την κοινή εκτίμηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανοικοδόμησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. [...]
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ… γίνονται ένα

Στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, με τις πολλές συνιστώσες, ή παλαιότερα της ιταλικής «Ελιάς», ενός μοντέλου που δείχνει να ενδιαφέρει έντονα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρόλο που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. [...]

Today at InfognomonPolitics

Today at InfognomonPolitics
Η μεγάλη επιστροφή των Κούρδων στο διεθνές προσκήνιο
Τα «μαγικά» γυαλιά

«Στη γαλέρα της ζωής μου, τράβηξα άγριο κουπί»

Τούρκοι ιδιοκτήτες εκτάσεων στη Ροδόπη αποζημιώθηκαν το 2012, για απαλλοτριώσεις του 1952

Ο Σεφέρης στο λογοτεχνικό κανόνα

ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Δεν θα επιτρέψει ελέγχους σε πλοία της η Ρωσία

Τζον Κάρλος: «Ένιωθα ότι εκπροσωπώ τους απόκληρους της κοινωνίας»

Οι Κούρδοι της Συρίας απειλούν την Άγκυρα

Μήνυμα στήριξης από Ουάσιγκτον

Δύο νέες σημαίες ύψωσε το κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα

Εωράκαμεν τούς ληστάς…

Χαμάς: «Καμπή» η συνάντηση με Αιγύπτιο πρόεδρο

Τη Δύση και γειτονικές χώρες της Συρίας κατηγορεί η Ρωσία

Ανεστάλη η απεργία στη Χαλυβουργία Ελλάδος

Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο;

Χωρίς λόγια...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΙΣΕΩΝ

Μπορεί η αραβική άνοιξη να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη μουσουλμανική αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν; Μέρος Β’

Damascus, the volcano has been extinguished

Ιερώνυμος προς Ρεπούση: «Ποια είσαι εσύ κυρά μου...»

Έγγραφα Φόρειν Όφις: Δυσφήμιση του Γρίβα σχεδίαζε ο Χάρτινγκ

Ο Ερντογάν βάλλει κατά της ΕΕ γιατί δεν του επιτρέπει να μετέχει στις Συνόδους Κορυφής. Αναφορές και στην Κύπρο

Διατάξτε...

ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ; Όχι, σύμφωνα με το Κοράνι! Άπιστοι και αμαρτωλοί οι γενίτσαροι Πομάκοι

Αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε το χαμό της γυναίκας του

Τί είναι ευτυχία;
Sean Egan:«Kανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει και η Γερμανία»

«Η μοίρα όλων μας, Αριστερών και Δεξιών, πλούσιων και φτωχών, είναι συνδεδεμένη με τον ευλογημένο και μαρτυρικό αυτόν τόπο»

Αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε το χαμό της γυναίκας του

Η Κύπρος δείχνει το δρόμο των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα

Συμβουλές για το σεξ από την Σάρον

Τα βακτήρια κάνουν καλό στην υγεία...

Τα μαλλιά τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα σε μήκος

Ένα βήμα πριν από την χρεωκοπία

Δείτε την Βαλτική να συναντάται με την ...Βόρεια θάλασσα (vid)

Καθημερινή ενημέρωση από το e-Pontos

Καθημερινή ενημέρωση από το e-Pontos
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"

5ο ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ"