Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 14 Ιουλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας παραβρέθηκε σήμερα (14-07-2010) και ώρα 16.00 σε ειδική εκδήλωση συμβολικού χαρακτήρα, με αφορμή τη συμπλήρωση (18) ετών από τη δολοφονία του Θάνου Αρξαλιάν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής, στην Πλατεία Συντάγματος, στο σημείο της τρομοκρατικής ενέργειας, που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Αρξαλιάν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 14/07/2010 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνάντηση του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα, του Προέδρου και μελών της Ομάδας Εργασίας για την Αξιοποίηση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συμβασιούχων πυροσβεστών ότι ο χρόνος απασχόλησης τους για την φετινή χρονιά θα είναι επτά μήνες και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εντός του μήνα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς θέματα που απασχολούν τους συμβασιούχους πυροσβέστες, καθώς και σχετικές προβλέψεις που περιέχονται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αξιοποίησή τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να δρομολογήσουν από κοινού τις απαραίτητες ενέργειες για τη ρύθμιση νομικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες πρόσληψης των συμβασιούχων.

Νέος τίτλος: Μαθήματα υψηλής μαγειρικής

Έρικα Μπαουερμάιστερ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη Ξένη Πεζογραφία ISBN:978-960-04-4061-4 σελ.232 Ιούλιος 2010 Το Best Seller της εκλεπτυσμένης γεύσης

"Αχαρνής" στο Θέατρο Δάσους

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη Μια πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Δάσους Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 9.15 μμ Η Πολιτική Κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς. Η Υπόθεση του έργου Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Οι συνέπειες του πολέμου πλήττουν καίρια τον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος, αναγκασμένος να ζει εντός των τειχών, βλέπει τη γη του να καταστρέφεται. Ο Αθηναίος αγρότης Δικαιόπολις απογοητευμένος από τους συμπολίτες του που αδρανούν και αγανακτισμένος με τους πολιτικούς που αδιαφορούν για το κοινό συμφέρον και οδηγούν την πόλη στην καταστροφή αποφασίζει να κλείσει συνθήκη «ιδιωτική» ειρήνης με τη Σπάρτη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εξοργισμένοι οι καρβουνιάρηδες του δήμου των Αχαρνών, μόλις το πληροφορούνται, κυνηγούν τον «προδότη» για να τον τιμωρήσουν. Ο Δικαιόπολις θα ζητήσει τη βοήθεια του Ευριπίδη για να τους αντιμετωπίσει, θα μεταχειριστεί κάθε μέσο για να επιβάλει την ειρήνη του και δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τον φιλοπόλεμο στρατηγό, Λάμαχο, τον πιο ισχυρό υπερασπιστή του πολέμου. Σκέψεις για το έργο και τη σκηνοθεσία Ι . Οι Αχαρνής, έργο της νεανικής περιόδου του δημιουργού του, είναι ένα κείμενο που φωτίζει με έναν έξοχο τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να επιβιώνει στα κρίσιμα όρια της υπάρξεώς του.
Η μοναχικότητα του δικαιώματος στην προσωπική ειρήνη με τον εχθρό, όταν συγκρούεται με τις κρατικές συντεταγμένες και τις ιστορικές συνθήκες, παράγει ένα σπινθήρα που ή ακραία κωμικός ή ακραία τραγικός μπορεί να είναι. Όταν συμβαίνουν και τα δύο, μιλάμε για το αριστούργημα μιας ιδιοφυίας που στοχάζεται πάνω στην εύθραυστη επικαιρότητα των θεσμών και στην αδυναμία τους να τιθασεύσουν τα αρχέγονα δικαιώματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η προσωπική ειρήνη του Δικαιόπολι, προσπερνώντας τις κατηγορίες περί προδοσίας, ανακηρύσσει ως πρωταρχικές τις αξίες της γης και της ευγονίας και δεν είναι τυχαίο που ένας γεωργός τις προτάσσει ενάντια στον πόλεμο και την καταστροφή.
Το έργο είναι δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση. Ειδικότερα όταν η τελευταία οργανώνεται από τα ίδια συμφέροντα που επωφελούνται από την βαρβαρότητα και τον πόλεμο και οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία.
ΙΙ. Η σκηνοθεσία επέλεξε να φέρει το έργο στο σήμερα. Επιχειρώντας μια τομή στην ελληνική διαχρονία, επιβεβαιώνεται η παθογένεια και οι εμμονές ενός υπερτροφικού εγώ, που αντιμάχεται τη συλλογικότητα και όποιους θεσμούς νομιμοποιούν ως πρώτιστο επίτευγμα τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η αντιστοιχία του τότε με το σήμερα, ανατριχιαστική. Πόλεμος –στρατιωτικός και οικονομικός- κρίση του πολιτεύματος, δημοκρατία υψηλού κινδύνου, το πολιτικό προσωπικό σε αμφισβήτηση, ηθική πτώση και πολιτισμική παρακμή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Δικαιόπολις επιχειρεί το ατομικό του εγχείρημα. Μία πράξη που φέρει την ποιότητα του απελπισμένου, το δικαίωμα της απόγνωσης, αλλά και το σπέρμα του αμοραλισμού, να κυοφορεί κάτι εξόχως επικίνδυνο, στον πυρήνα του κατορθώματος: από την πράξη του Δικαιόπολι ωφελείται ο ίδιος και η οικογένειά του. Δεν πρόκειται για συλλογική έξοδο από την κατάρρευση της πόλης, αλλά για επιτυχία μιας ιδιωτείας που αποθεώνεται, αλλά δεν προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο που ο γεωργός Δικαιόπολις μετά την παράβαση αλλάζει οικονομική βάση και γίνεται μεταπράτης, πωλητής προϊόντων της γης, ένας μπακάλης. Από εκείνο το σημείο θα ρυθμίζει τις προσφορές, θα ανοίγει την κάνουλα της ειρήνης, κατά το δοκούν, συντρίβοντας τον capitano Λάμαχο, μία κωμικοτραγική εκδοχή ενός θρασύδειλου, άκαπνου πολέμαρχου, παλαιάς κοπής, ενός θαμπού εθνικιστή (;).
Ο Χορός –ένα οργανωμένο χάος- εισέρχεται στη σκηνή οργισμένος, επιθετικός, αδιάλλακτος. Όμως ο Δικαιόπολις θα τον αντιμετωπίσει με θάρρος και με θράσος, θα τον πείσει μεταμφιεζόμενος σε ήρωα του γοητευτικού μεγάλου Αρνητικού της εποχής, του Ευριπίδη. Καθώς ρέει το κρασί και τα κοψίδια σπάνε τις μύτες, ο Χορός μεταστρέφεται, αρνείται τον Λάμαχο και χορεύει συστρεφόμενος, στις παγανιστικές φούρλες του Δικαιόπολι. Έχουμε πια ελεύθερη αγορά, γιορτινά ρούχα, χρώματα, λαμπιόνια, βεγγαλικά, ένα πανηγύρι στη σκηνή. Όμως, πέρα εκεί ο πόλεμος συνεχίζεται. Το κάρο του Δικαιόπολι –όπως και αυτό της Μάννας Κουράγιο- δείχνει να εξαντλεί τα ειρηνικά του πολεμοφόδια.
Η άγρια διαπόμπευση του Λάμαχου, που κερδίζει επάξια τον ρόλο του αποδιοπομπαίου, αποφορτίζει την κοινότητα (;) Μια αίσθηση μετεωρισμού απομένει στο μεθεόρτιο τοπίο, ένα κοινό αίσθημα θολό και ζαλισμένο, όπως το παιδί του τέλους, με το μικρό βεγγαλικό του παγωτού και το πλαστικό σημαιάκι στα αμήχανα χέρια του. Και πάνω ψηλά στα πλακάτ της παράβασης ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης, ο Θεόφιλος, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Λαμπράκης, με το ανεξίτηλο σήμα της ειρήνης. Φωτεινά μετέωρα, κεράκια εφημερίας, που κρατούν αναμμένο τον πολυέλαιο του Έθνους. Λίγο πιο κάτω στα χώματα, συμπλεκόμενοι και διαπλεκόμενοι τραγικοί zanni μιας real politik, Βουλευτάκια της φακής, διαχειριστές της μπίζνας, του μεγάλου χρέους, Ελλάδα, Duty Free, αποικία.
Σωτήρης Χατζάκης Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2010 Συντελεστές
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας Κοστούμια: Έρση Δρίνη Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός Ενορχήστρωση &Μουσική Διδασκαλία: Άρης Βλάχος Φωνητική προετοιμασία: Νίκος Βουδούρης Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάντζελα Γκίντη Βοηθός χορογράφου: Τατιάνα Μύρκου Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Σταμάτης Κραουνάκης (Δικαιόπολις), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Κήρυκας), Δημήτρης Κοντός (Αμφίθεος), Γιάννης Χαρίσης (Πρέσβης Α), Χρήστος Νίνης (Πρέσβης Β΄, Θηβαίος), Νίκος Μαγδαληνός (Πρέσβης Γ’, Ξανθίας), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Αρτάβας, Υπηρέτης Ευριπίδη), Νίκος Τουρνάκης (Θέωρος), Γιάννης Σιαμσιάρης ( Ευριπίδης), Γρηγόρης Βαλτινός (Λάμαχος), Πάολα Μυλωνά (Θεραπαινίδα Λάμαχου, Μούσα,) Τατιάνα Μύρκου (Θεραπαινίδα Λάμαχου, Μούσα, Ειρήνη), Εύα Σωφρονίδου (Θεραπαινίδα Λάμαχου, Κορίτσι Μεγαρίτη), Κώστας Βουτσάς (Μεγαρίτης), Παρθένα Χοροζίδου (Κορίτσι Μεγαρίτη), Αλέξανδρος Τσακίρης (Συκοφάντης, Γεωργός, Β΄ Κήρυκας), Γιάννης Καραούλης (Νίκαρχος), Πολυξένη Σπυροπούλου (Άγγελος Λάμαχου, Κουμπάρα), Θεοδώρα Βουτσά (Παράνυμφος), Χρίστος Νταρακτσής (Παιδί), Νίκος Καπέλιος ( Άγγελος-Νοσοκόμα Λάμαχου). Χορός (με αλφαβητική σειρά)
Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Θεοδώρα Βουτσά, Νίκος Καπέλιος, Θανάσης Καραθανάσης, Γιάννης Καραούλης, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Μαγδαληνός, Χρήστος Μουστάκας, Πάολα Μυλωνά, Τατιάνα Μύρκου, Χρήστος Νίνης, Χρίστος Νταρακτσής, Νίκος Ορτετζάτος, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μιχάλης Σιώνας, Πολυξένη Σπυροπούλου, Εύα Σωφρονίδου, Νίκος Τουρνάκης, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιάννης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Παρθένα Χοροζίδου. Τραγουδιστής: Χρήστος Μουστάκας Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Άρης Βλάχος, Σοφία Κακουλίδου, Άννα Λάκη, Νίκος Μπαχαρίδης, Νίκος Χατζόπουλος. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό εισιτήριο 20 €, Φοιτητικό – Ομαδικό εισιτήριο 15 € Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Κύπρο

«Παρουσία του Διευθυντή της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δήμος Καλαμαριάς πραγματοποιεί εκδήλωση για την Κύπρο» Με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τις Κυπριακές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 18 Ιουλίου 2010 στις 7.15 μ.μ. στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Διευθυντής του προεδρικού γραφείου της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσος Γεωργίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Στις 7.15 μ.μ. επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους και παράκληση για τους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας, στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου. Θα ακολουθήσει συμβολική περιποίηση του ΄Αλσους των Αγνοουμένων με τα 1619 κυπαρίσσια, όσοι και οι αγνοούμενοι ελληνοκύπριοι, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού. Στις 8.30 μ.μ. θα απευθύνουν χαιρετισμοί οι επίσημοι, ενώ η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της ΄Ενωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος και του Ποντιακού - Παραδοσιακού Συγκροτήματος Καλαμαριάς στο χώρο της πλάζ Αρετσούς . Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ - Η ΠΟΡΕΙΑ [ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ]

ΚΘΒΕ: ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι

ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι “Η ώρα της κρίσεως” - Μία ΚΡΙΣΗ-μη επιθεώρηση Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Ιουλίου, στη Μονή Λαζαριστών Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των εναλλακτικών καλοκαιρινών του δράσεων παρουσιάζει την ΚΡΙΣΗ-μη επιθεώρηση με τίτλο, «Η ώρα της κρίσεως». Ένα μουσικο-θεατρικό θέαμα από την ομάδα νέων του ΚΘΒΕ, ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 14 Ιουλίου στον υπαίθριο χώρο της Μονής Λαζαριστών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι μια σειρά εναλλακτικών δράσεων που έχουν στόχο την επικοινωνία με τον πολίτη στους χώρους της καθημερινότητάς τους. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης –όπως αυτή που διανύουμε– η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη θεατρική πράξη πρέπει να ενισχύεται ιδιαίτερα από Οργανισμούς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Οι ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι είναι μία ομάδα νέων του Κ.Θ.Β.Ε. που επιχειρεί να οργανώσει ένα θέαμα μουσικο-θεατρικό με σατιρικό λόγο και εύστοχες αναφορές στις αιτίες που οδήγησαν στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ. Το συλλογικό πνεύμα του εγχειρήματος ενισχύει τους δεσμούς και ενώνει τους υποκριτικούς κώδικες των ηθοποιών σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που αγγίζει τα όρια του θεάτρου δρόμου, του variete και του τσίρκου. Επισημαίνω τη θερμή συμμετοχή των ηθοποιών μας στην εναλλακτική αυτή δράση, γεγονός που προσδοκούμε να αντανακλά και στο τελικό αποτέλεσμα». Σωτήρης Χατζάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε.
Η Παράσταση - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ κουφαίνει… ; - Είναι αλήθεια ότι πτωχεύουμε; Τι ώρα ακριβώς; - Είναι άραγε αναπόφευκτη η ΚΡΙΣΗ ακόμα και στην άλλη ζωή; - Ποια θα είναι η τιμωρία μας; - Και τι λεν τα ζώδια για τη μωρία μας; - Πόσο happy μας κάνει το χάπι; Υπάρχει χάπι και για την ΚΡΙΣΗ; -Υπάρχει ακόμη θέση στον Παράδεισο για τον υπερήφανο Έλληνα; Την απάντηση δίνουν, τραγουδούν και ξεδίνουν: ΟΙ ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι! Μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του ΚΘΒΕ –κάτι ανάμεσα σε μπάντα και τσίρκο– αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν και τραγουδούν σε ρυθμούς γνωστών θεατρικών και μη, μουσικών κομματιών. Ακροβατώντας μεταξύ παραδείσου και κόλασης, κρίσεων, επικρίσεων και μικρών ανταρσιών, πληγώνονται, μπαντάρονται και σχολιάζουν τον εφιάλτη μιας «πτωχής» πραγματικότητας και το «όνειρο» μιας άλλης –καλύτερης ίσως– ζωής, καθώς βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής… από την: «ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ».
Συντελεστές Σκηνοθετική επιμέλεια: Εύη Σαρμή Επιμέλεια κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Παρασκευόπουλος Επιμέλεια μουσικού υλικού: Νίκος Βουδούρης Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Ράπτης Δραματουργική σύνθεση: Ο Θίασος Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου Καλλιτεχνική οργάνωση: Γρηγόρης Καραντινάκης Παίζουν: Θανάσης Δισλής, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαρία Καραμήτρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Γιώργος Μπαγιώκης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Χρίστος Στυλιανού, Στέργιος Τζαφέρης, Χρύσα Τουμανίδου. Μουσικός: Νίκος Ψοφογιώργος
Πρόγραμμα Παραστάσεων: 14-15 Ιουλίου, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Υπαίθριο Θέατρο Μονής Λαζαριστών 22-23 Ιουλίου, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, Θέατρο Κήπου 24 Αυγούστου, «Μερκούρεια», Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Συκεών 10 Σεπτεμβρίου, Δήμος Θέρμης ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Γενική Είσοδος 10€ Πληροφορίες: 2310 266039, 2310 288000

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο | «Θεατρικές διαδρομές» | Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010 | Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο «Θεατρικές διαδρομές» Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010 για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ Στις 25-31 Ιουλίου 2010 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώνει στις Σπέτσες για ένατη συνεχή χρονιά Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο με τίτλο: «Θεατρικές διαδρομές» Στο χώρο της Αναργυρείου Σχολής στις Σπέτσες, δίπλα στη θάλασσα, με την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, φοιτητές, εμψυχωτές νεανικών ομάδων, στελέχη ΜΚΟ θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν διαφορετικές πλευρές και εφαρμογές του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών. Τα βιωματικά εργαστήρια θα εστιάσουν στο θεατρικό λόγο, τη μουσική, το κουκλοθέατρο, τη σχέση θεατρικής τέχνης και παιδαγωγικής. Η Κατασκήνωση-Σεμινάριο περιλαμβάνει τέσσερα βιωματικά εργαστήρια. Περιλαμβάνει επίσης προβολές ταινιών και συζητήσεις κάτω από τα πεύκα της αυλής, άσκηση, μπάνιο, ξεκούραση και, φυσικά, διασκέδαση. Το τελευταίο απόγευμα θα γίνουν οι παρουσιάσεις της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήριο γλέντι. Καθένας μπορεί να συμμετέχει σε ένα εργαστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης. ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ-ΤΙΤΛΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: Εργαστήριο 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου», Δημήτρης Καταλειφός-σκηνοθέτης, ηθοποιός. Εργαστήριο 2:«Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός», Φίλιππος Τσαλαχούρης- συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών. Εργαστήριο 3: «Περί Έρωτος», Γιώργος Μπινιάρης- σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου, Στέλλα Μιχαηλίδου, χορογράφος, ηθοποιός. Εργαστήριο 4:“mPPACT: Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Mαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες”, David Pammenter- σκηνοθέτης, παιδαγωγός, ομότιμος Principal Lecturer Θεάτρου για την Ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Winchester, Μ. Βρετανία και Τζωρτζίνα Κακουδάκη- θεατρολόγος, ηθοποιός. Εισήγηση, προβολή ταινιών: «Το Θέατρο στ’ ακροδάχτυλα», Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre, Στοκχόλμη, Σουηδία. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Άφιξη-εγγραφή-τακτοποίηση: Κυριακή 25/7/2010, 12.00-16.30 Αναχώρηση: Σάββατο 31/7/2010, μέχρι τις 11.00 -Στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, μετά τα εργαστήρια, μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης, για 2 βραδιές, θα γίνουν οι παρουσιάσεις – προβολές από τον Michael Mesche. -Το τελευταίο βράδυ, θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς των εργαστηρίων και θα ακολουθήσει βραδινό πάρτι. ΧΩΡΟΣ: Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, 1χλμ από το λιμάνι. Λεωφορείο αναχωρεί μπροστά από Ξενοδοχείο Ποσειδώνειο συνήθως μόλις φτάνει το πλοίο. Τηλ. Σχολής 2298072206 / 2298073306. Στις Σπέτσες δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. ΔΙΑΜΟΝΗ: 6 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια της Σχολής και ημιδιατροφή στο εστιατόριό της (προτεινόμενη) ή σε ξενοδοχεία/δωμάτια εκτός Σχολής. ΚΟΣΤΟΣ: Α) το ποσό των 430 Ευρώ για σεμινάριο και διαμονή/διατροφή στη Σχολή-μέλος Δικτύου Β) το ποσό των 480 Ευρώ για σεμινάριο και διαμονή/διατροφή στη Σχολή-μη μέλος Δικτύου Γ) το ποσό των 160 Ευρώ για σεμινάριο μόνο-μέλος Δικτύου (θα μείνω εκτός Σχολής) Δ) το ποσό των 210 Ευρώ για σεμινάριο μόνο-μη μέλος Δικτύου (θα μείνω εκτός Σχολής) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Διονυσία Ασπρογέρακα, Στέλλα Γεωργουλέα, Πασχαλιά Μιχαλοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Ντίνα Τσολάκη ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μπέττυ Γιαννούλη ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση www.TheatroEdu.gr, Email: info@theatroedu.gr. Γραμματεία: 2106541600. Πληροφορίες: 2610342991, 6972267716 (Διονυσία Ασπρογέρακα), 2310849065, 6979477928 (Πασχαλιά Μιχαλοπούλου)

Η απόκρυφη ιστορία του οργασμού

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΜΑΡΓΚΟΛΙΣ Η απόκρυφη ιστορία του οργασμού Μετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου Επιμέλεια: Δάφνη Χρήστου ISBN: 978-960-221-477-0 Διαστάσεις: 21Χ14 Σελίδες: 469 Έκδοση: Ιούλιος 2010

Αφιέρωμα στο συνθέτη ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Κ.Ε.ΔΗ.Χ ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077 FAX : 28210 74332 Email : dipeh@otenet.gr Αφιέρωμα στο συνθέτη ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΑΝΙΩΝ Αφιέρωμα στο συνθέτη ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ Συμμετέχει η λαϊκή ορχήστρα του Βενιζέλειου Ωδείου Μπουζούκι: Βασίλης Παυλίδης Κιθάρα: Αντώνης Λαδάκης Ακορντεόν: Κατερίνα Χριστουλάκη Βιολί : Έλενα Μεντζελοπούλου Πιάνο: Τέρυ Στυλιανουδάκη Διεύθυνση: Γιάννης Μεντζελόπουλος Σύντομο ιστορικό Χορωδίας Χανίων Η Χορωδία Χανίων ιδρύθηκε το έτος 1928 και είναι από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία στην Κρήτη. Έχει 50 μέλη και είναι μικτή. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας, Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και μέλος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη. Είχε πάντα εξαίρετους μαέστρους ανάμεσά τους και το διακεκριμένο συμπολίτη μας Μίκη Θεοδωράκη. Έχει συνεργασθεί με σπουδαίους συνθέτες, μαέστρους, χορωδίες και ορχήστρες ελληνικές και ξένες. Έχει τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση αξιόλογα έργα όπως την «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» έργο του μαέστρου της Γιάννη Μεντζελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Η Χορωδία, πάντα παρούσα στις μεγαλύτερες στιγμές της πόλης έχει τιμηθεί αρκετές φορές για το έργο και την προσφορά της. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ σ’ όλο τον Ελλαδικό χώρο και έχει βραβευτεί. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εκκλησιαστικά, κλασσικά, παραδοσιακά και σύγχρονα με συνοδεία πιάνου, ορχήστρας ή A Capella. Μαέστρος της Χορωδίας τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο Γιάννης Μεντζελόπουλος μουσικός και συνθέτης που ακούραστα και πάντα με ανιδιοτέλεια προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στη Χορωδία Χανίων οδηγώντας την με σίγουρα βήματα στο μέλλον.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ "ΠΑΓΩΣΕ" ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr πως η «μαύρη» τρύπα των 33 εκ. ευρώ «μπλοκάρει» τη λειτουργία του δήμου http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7401 Διαβάστε επίσης 1) Φ. Κουβέλης: Ανοιχτός σε συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7403 2) Επείγουσες συναντήσεις με υπουργούς για τα οικονομικά, ζητά η ΕΝΑΕ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7404 3) Ερώτηση Τσίπρα για τα κονδύλια των δήμων http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7407 4) ΥΠ.ΕΣ.: Ο «Καλλικράτης» φέρνει αλλαγές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7409 5) ΝΑΜ: Επιστολή σε Ραγκούση για διακριτή εκπροσώπηση των νησιών http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7405 6) Δ. Βόλβης: Αύριο η ανακοίνωση υποψηφιότητας Γαλαμάτη http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7400 7) Ζούτσος: «Μοντέλο Γέρακα» και στην Παλλήνη http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7408 Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ (Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

Ενημέρωση το Σάββατο 10 Ιουλίου, στους κατοίκους και επισκέπτες της Ιερισσού, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου για το μεγάλο πρόβλημα

Ενημέρωση το Σάββατο 10 Ιουλίου, στους κατοίκους και επισκέπτες της Ιερισσού, από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου για το μεγάλο πρόβλημα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ BLOG: http://stratoniki.wordpress.com

Σωσίβιο και... θηλιά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Σωσίβιο και... θηλιά Το έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από τον στόχο, την ώρα που η λιτότητα πλήττει την αγορά ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη Στον δρόμο που χάραξε η τρόικα βαδίζει ο προϋπολογισμός καταγράφοντας εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος κατά 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Την ίδια ώρα όμως η αγορά στενάζει και οι έμποροι προβλέπουν πλημμυρίδα 60.000 λουκέτων στο σύνολο του έτους, οδηγώντας επιπλέον 110.000 εργαζομένους στη στρατιά των ανέργων που ξεπερνά ήδη τις 586.000. Oι επιδράσεις είναι αλυσιδωτές: το Δημόσιο κόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξάνει τους φόρους συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, οι οποίοι σε καθεστώς ανασφάλειας περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα. Ηδη ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος από 5% στα τρόφιμα έως και 25% στα ρούχα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics * ΑΥΤΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΠΛΑ, ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ…ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΟ * Πρώτος από τα «7 καθάρματα της κρίσης» στην Ευρώπη ο Καραμανλής! * Ανακοινώθηκε το «Forum για την Ελλάδα» από τη Ντόρα Μπακογιάννη * Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων * Tιμήθηκε η μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα στην Κοζάνη * Μεντβέντεφ: Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων * Την οργάνωση IHH που διοργάνωσε την αποστολή στη Γάζα απαγόρευσε η Γερμανία για σχέσεις με τη Χαμάς * Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ * Όλη η αλήθεια για τους Τουρκοκυπρίους * Ταξίδι μεταβυζαντινών εικόνων στη Μόσχα * Πώς το ελληνικό Δημόσιο «γέμισε» από ανενεργές ηλεκτρονικές πύλες * Καταργήθηκε η βίζα μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας * Ισραήλ: «Αποτυχημένη» η προετοιμασία της επιχείρησης κατά της νηοπομπής της 31ης Μαΐου * Κίνδυνος να μη βρεθούν ποτέ τα λείψανα των μισών και πλέον αγνοουμένων * Προσβάλλουν τους νεκρούς * Τίτλοι τέλους για τον Σαρκοζί... * Σερβία: «Κόπωση στην ΕΕ από τη διεύρυνση» * "Καλύτερα να καλούν αυτούς που φημίζονται για το μυαλό αντί για τις γάμπες τους" * "Θα κάνουμε την προσευχή μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ" * Το βαλκανικό στρατηγικό τόξο της Αγκυρας * Οι ευθύνες της ελληνικής επιχειρηματικότητας * Ανοίγουν τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας; * Στόχος η κατάργηση της βίζας για της μονοήμερες επισκέψεις Τούρκων. * Ας ελπίσουμε να έχουμε δει και ακούσει τα χειρότερα!!! * "Ελληνόφωνος" αυτοπροσδιορίστηκε ο πρόεδρος της εθνικής έκθεσης άμυνας DEFENSYS 2010 και της ΔΕΘ!

ΠΑΣΟΚ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΑ "ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr>> ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ, ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ "ΔΥΣΚΟΛΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7394 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1) ΣΗΜΕΡΑ Η 3ΩΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7395 Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της σ, νεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ (ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ 2010)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ" * ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ * ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΣΙΝΩΠΗΣ «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» * ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ"