Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο
ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ISBN 9789604582150 Σελίδες: 356 Τιμή:25.00 €
Η αναθεωρητική στάση του Γιάννη Κολιόπουλου γονιμοποιεί διαρκώς νέους τόπους, αψηφώντας οποιοδήποτε κόστος.
Αμφισβήτησε τον εθνικό ρόλο των ληστών, επαναπροσδιόρισε τις αρχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, πολέμησε τις θεωρίες συνωμοσίας στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, ανέδειξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και οδήγησε την έρευνα για το Μακεδόνικο Ζήτημα σε νέους δρόμους. Αρκεί κανείς να διαβάσει με προσοχή τη δίτομη ιστορία του, για να εντοπίσει πλήθος νέων ερωτημάτων και προκλήσεων για τολμηρή έρευνα.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και ο πρώτος λόγος της έλξης μαθητών και επιστημονικών θαυμαστών.
Παρά τις όψιμες κριτικές που δέχτηκε, δεν μπορεί κανείς να του αμφισβητήσει το χαρακτήρα ενός κατ' εξοχήν αναθεωρητικού ιστορικού με τόλμη λόγου και άποψη, φιλελεύθερη και φιλοευρωπαϊκή Ο δεύτερος λόγος της επιστημονικής γοητείας του είναι η γραφή του.
Δεν εννοώ το γλωσσικό όργανο, που με τα χρόνια έγινε λογιότερο ή την κομψότητα στο χειρισμό της αγγλικής πρόζας, που επαινέθηκε σε κάθε βιβλιοκρισία- ούτε την ευρηματικότητα στους τίτλους και τους όρους, που κι αυτή μας επηρέασε όλους.
Εννοώ τη δυνατότητα να αναδεικνύει με τη γραφή του τον ανθρώπινο παράγοντα, να ζωντανεύει τα πρόσωπα, διπλωμάτες, κλέφτες, καπετάνιους, βοεβόδες, μέσα στα γεγονότα και τις θεωρητικές συζητήσεις, χωρίς να χάνει ποτέ το στημόνι της αφήγησης. ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόκειται για μια συλλογή ιστορικών μελετών για το Έθνος, το Κράτος και την Πολιτική που έχουν γραφεί από μαθητές του Γιάννη Κολιόπουλου, καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο παρών τόμος αφιερώνεται από τους μαθητές του σε αυτόν, ως έναν κατ' εξοχήν αναθεωρητικό ιστορικό με τόλμη λόγου και άποψη φιλελεύθερη και φιλοευρωπαική.
Στο έργο αυτο περιέχονται πορίσματα σημαντικων και πολυετών ερευνών εμπνευσμένα από τη δική του διδασκαλική παραίνεση για τολμηρή επιχειρηματολογία.
Κάθε κεφάλαιο αναλύει ένα θέμα της μεσοπολεμικής, κυρίως, περιόδου.
Αναλύεται το Μακεδονικό ζήτημα ενώ παράλληλα τεκμηριώνονται οι ελληνικές θέσεις, μέσω της εθνογραφικής χαρτογράφησης.
Το βιβλίο ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα παρουσιαστεί επίσημα στην Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα19:00 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη.

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΣΟΥ Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 8/6/2009 - 9/6/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.45 & 22.45ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΣΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ 2008 (Εγχρ.) Διάρκεια: 90' Σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη
Η Νίκη, μια υπάλληλος σε κατάστημα καλλυντικών, χτυπάει με το αμάξι της ένα παιδί και το σκοτώνει.
Προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη, οι τύψεις και οι ενοχές, όμως, δεν την αφήνουν στιγμή.

Έναρξη λειτουργίας θερινού κινηματογράφου ΑΥΡΑ

Με την ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», ανοίγει την Δευτέρα 8 Ιουνίου ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος ΑΥΡΑ στην Καλαμαριά, συνεχίζοντας και φέτος τη μαγική διαδρομή στην 7η τέχνη που χαρίζει στους θαμώνες του, αξέχαστες νοσταλγικές στιγμές. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν και ορισμένες εξ αυτών είναι πρώτης προβολής συνεπικουρούμενες πάντα από τις χειμερινές επιτυχίες, θα δώσουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να δουν και να απολαύσουν τις καινούριες αλλά και όσες δεν είχαν την ευκαιρία να δουν στις χειμερινές αίθουσες.
Στον φυσικό ειδυλλιακό χώρο της Αρετσούς, δίπλα στο κύμα, στήθηκε και λειτουργεί από το 1988 ο πρώτος δημοτικός κινηματογράφος «ΑΥΡΑ» που λειτούργησε σ΄αυτή την πόλη και έχει εξοπλιστεί με τα τελειότερα συστήματα ήχου και εικόνας.
Είναι πάντως σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι στο χώρο αυτό υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Το πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου «ΑΥΡΑ» έχει ως εξής: 1 Δευτέρα 8.6 - Τετάρτη 10.6 Ο Ηλίας του 16ου 2 Πέμπτη 11.6 - Σαββάτο 13.6 Μια νύχτα στο μουσείο Night at the museum II ESCAPE FROM THE SMITHSONIAN 3 Δευτέρα 15.6 - Κυριακή 21.6 Slumdog Millionaire 4 Δευτέρα .29.6 - Τετάρτη 1.7 Αδιακρισίες Duplicity 5 Πέμπτη 2.7 - Κυριακή 5.7 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝSTATE OF PLAY 6 Δευτέρα 6.7 - Τετάρτη 8.7 ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑSOY CUBA / I AM CUBA 7 Πέμπτη 9.7 - Τετάρτη 15.7 Milk 8 Πέμπτη 16.7 - Κυριακή 19.7 Πεθαίνω για σένα 9 Δευτέρα 20.7 - Τετάρτη 22.7 Bang Bang 10 Πέμπτη 23.7 - Κυριακή 26.7 Σφραγισμένα χείλη The reader 11 Δευτέρα 27.7 - Κυριακή 2.8 ILLUMINATI Οι πεφωτισμένοι 12 Δευτέρα 3.8 - Τετάρτη 5.8 Ο δρόμος της επανάστασης Revolutionary Road 13 Πέμπτη 6.8 - Κυριακή 9.8 Ο Παλαιστής THE WRESTLER 14 Δευτέρα 10.8 - Κυριακή 16.8 The code Εντιμότατοι Διαρρήκτες 15 Δευτέρα 17.8 - Τετάρτη 19.8 Vicky Cristina Varcelona 16 Πέμπτη 20.8 - Κυριακή 23.8 Issiz Adam ALONE Πάντα μόνος 17 Δευτέρα 24.8 - Τετάρτη 26.8 ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 1 ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΡΟΣ 1ο MESRINE: L' ENNEMI PUBLIC No 1 / PUBLIC ENEMY NUMBER ONE (PART 1) 18 Πέμπτη 27.8 - Κυριακή 30.8 ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 1 ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΡΟΣ 2ο MESRINE: L' ENNEMI PUBLIC No 1 / PUBLIC ENEMY NUMBER ONE (PART 2) 19 Δευτέρα 31.8 - Κυριακή 6.9 Public Enemies Δημόσιος Κίνδυνος 20 Δευτέρα 7.9 - Κυριακή 13.9 Grand Torino

Η «ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ» ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Θα αναρωτιέστε όλοι για ποια κομμωτική, και μάλιστα των εκλογών μιλώ. Ρε παιδιά, όλον αυτό το καιρό ακούμε, βλέπουμε, διαβάζουμε, μας πρήζουν το συκώτι (άντε μη πω και τι άλλο) με τις «ψαλίδες» των δημοσκοπήσεων. Όχι ανοίγει η ψαλίδα, όχι κλείνει η ψαλίδα, όχι η ψαλίδα «στόμωσε» και δεν κόβει καλά….. Από τη μια λοιπόν έχουμε την «ψαλίδα», και από την άλλη τις τρίχες των πολιτικών! Νάτο λοιπόν το κομμωτήριο, έτοιμο να λειτουργήσει. Βαφές μπλε, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, σκατουλί, για πιστολάκι πολλές διαγραφές, και για λακ διάφορα «πασαλείμματα» που ακούν στο όνομα «έργα – εξαγγελίες». Το «κομμωτήριο» λειτουργεί, μόνο που ο «μικρός» δεν προλαβαίνει να μαζέψει τις πολλές τρίχες που πέφτουν κάτω. Και η ψαλίδα ανοιγοκλείνει, και κόβει τούφες. Τούφες πυκνές, αλλά και αραιές. Ανοιγοκλείνει η ψαλίδα, και όπου ναναι θα καραφλιάσουμε. Δε θα μας μείνει ούτε «χνούδι». Αδέλφια κουράγιο. Όπου ναναι τελειώνει ΚΑΙ αυτό το κούρεμα.
Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Στις 6 Ιουνίου 2009 Πραγματοποιούνται τα Εγκαίνια του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δελτίο Τύπου 28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η μεγαλύτερη συντροφιά του πολιτισμού Για 28η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει με ξεχωριστή επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή του αναγνωστικού κοινού, ανελλιπώς από το 1982, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 21 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τον ερχομό του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Ελλάδα, στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη, ενώ ο ΙΘ΄ Πνευματικός Μάιος – Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένος στα 50 χρόνια από το θάνατο του γλωσσολόγου Μανώλη Τριανταφυλλίδη και στα 30 χρόνια από το θάνατο του θεατρολόγου Σωκράτη Καραντινού. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση τονίζει : «Παρά την ανησυχητική μείωση των συμμετοχών εκδοτικών οίκων που σημειώθηκε σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις για το βιβλίο, το 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου παρουσιάζει και φέτος τον ίδιο με πέρυσι και πάντα μεγάλο αριθμό συμμετοχών.Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμη και στις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, οι άνθρωποι του βιβλίου και το αναγνωστικό κοινό στηρίζουν το Φεστιβάλ Βιβλίου, ως κορυφαίο και καταξιωμένο θεσμό του πολιτισμού» Τα επίσημα εγκαίνια του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Ιουνίου 2009 στις 8.30 το βράδυ. Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής: Στα εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης . Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών. Στο χώρο του Φεστιβάλ βιβλίου φιλοξενούνται εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 έως 23.00
Κυριακές: 10:30 έως 13.30 & 18:30 έως 23.00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Π.Σ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ...259/2007.......... ΕΔΡΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΚ 63077 ΤΗΛ-FAX 23740 23880 Προς: Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Γραφείο Υπουργού) Υπ. Όψιν ΑΝ. Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας κου Κορτσάρη Νικολάου Υπ. Όψιν Ειδικού Σύμβουλου Πολιτικής Προστασίας Υ.ΜΑ.Θ Κ. Πετανίδη Χρήστου Προς Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο Προς προιστάμενο Π.Σ.Ε.Α Χαλκιδικής Χ. Στεργιάδη Προς Δήμαρχο Κασσάνδρας Κανέλη Αριστείδη Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (Γραφείο Αρχηγού) Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Πολιτικά γραφεία κ.κ Βουλευτών Χαλκιδικής Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Πυροσβεστικού Σώματος Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μ.Μ.Ε Θεσσαλονίκης Μ.Μ.Ε Νομού Χαλκιδικής Κασσάνδρα, 4 Ιουνίου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Π.Σ Χαλκιδικής σας καλεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009 και ώρα 10:00 πμ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κασσάνδρας όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παραλαβής δωρεάς εξοπλισμού από την κυρία Παναγιώτα Σταμπουλή προς τους Εθελοντές Πυροσβέστες του Νομού Χαλκιδικής. Η Δασκάλα Παναγιώτα Σταμπουλή, προσφέροντας στους συγχωριανούς της δώρισε αρχικά στο Κ.Υ Κασσάνδρας ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Προέβη στην δωρεά αλυσοπρίονων και δισκοπρίονων στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κασσάνδρας, καθώς και σε δωρεά προς τους Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού ενώ η προσφορά της προς τον συνάνθρωπο δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται. Κατά την διάρκεια της τελετής θα πραγματοποιηθεί ειδική τιμητική εκδήλωση κατά την οποία θα απονεμηθούν από την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Χαλκιδικής διακρίσεις τόσο στη Δωρήτρια, όσο και σε αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Κεσαπίδης Κωνσταντίνος. Θα ακολουθήσει Δεξίωση από τον Δήμο Κασσάνδρας. Πληροφορίες 6979110621 – Νικολαίδης Θεόδωρος Πρόεδρος Ε.Ε.Π.Π.Σ.Χ 6976903596 Τσούγκαρης Βασίλης Αντ/δρος Ε.Ε.Π.Π.Σ.Χ Από το γραφείο τύπου

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΣΤΟ 28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Oι εκδόσεις Δια Βίου μετά την επιτυχημένη παρουσία τους στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν και στο 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 5 μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009, για μια στάση στη… στάση βιβλίου των εκδόσεων Δια Βίου. Θα μας βρείτε στο περίπτερο 146. Σας περιμένουμε για να δείτε από κοντά τα νέα μας βιβλία, να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις μας και να συμμετάσχετε στον μεγάλο μας Διαγωνισμό. Οι επισκέπτες του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης μπορούν να πάρουν μέρος στο μεγάλο μας Διαγωνισμό. Με την αγορά ενός μόνο βιβλίου των εκδόσεων Διά Βίου όλοι κερδίζετε αναμνηστικά δώρα και μπαίνετε στην κλήρωση για ένα PlayStation 3 ή ένα Ηλεκτροκίνητο Παιδικό Αυτοκινητάκι (κατά επιλογή του νικητή). Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας: www.ekdosis-diaviou.gr Εκδήλωση στην μικρή εξέδρα του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Τρίτη 9 Ιουνίου 2009 19:30 ·Παρουσίαση του βιβλίου της Μυρτώς Δημητρίου «Οι περιπέτειες του Φρίξου»
Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν στη δραματοποίηση του παραμυθιού με ζωντανή μουσική και θεατρικό παιχνίδι, που θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Τέχνης και Λόγου "Φαντασία". Πρόγραμμα 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Καθημερινά από τις 18:30-23:00 και τις Κυριακές και το πρωί από τις 10:30-13:30.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Έμφαση στους συνοριακούς ελέγχους και την επανεισδοχή μεταναστών δίνει η ΕΕ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά «Η αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης των συνοριακών ελέγχων και επανεισδοχής λαθρομεταναστών, με τις μεσογειακές χώρες προέλευσης και διέλευσης της λαθρομετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Λιβύης, είναι θέμα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα», αναφέρει το τελικό κείμενο της δήλωσης.
Στην δήλωση τσεχικής Προεδρίας και Κομισιόν υπογραμμίζεται και η σημασία της εφαρμογής συμφωνιών επανεισδοχής και ενίσχυσης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ.

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - ευρωκάλπη
Θέμα της εβδομάδας: Ευρωεκλογές
Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Η λέξη ευρωκάλπη σημαίνει το κιβώτιο που έχει μια σχισμή στην επάνω πλευρά του, μέσα στο οποίο οι εκλογείς ρίχνουν το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η λέξη επίσης χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις ευρωεκλογές και ειδικότερα είτε τη διαδικασία είτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών.
Η κάλπη, όπως την ξέρουμε σήμερα, καθιερώθηκε στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των βουλευτών και δημάρχων στη χώρα από το έτος 1920.
Οι κάλπες που καθιερώθηκαν τότε ήταν ξύλινες και αντικατέστησαν τις προηγούμενες σιδερένιες κάλπες του συστήματος του σφαιριδίου.
Οι σιδερένιες κάλπες ήταν χωρισμένες εσωτερικά σε δύο μέρη, στην εξωτερική πλευρά των οποίων γράφονταν οι λέξεις ΝΑΙ και ΟΧΙ.
Τότε ο κάθε ψηφοφόρος έριχνε μυστικά ένα σφαιρίδιο σε κάθε τμήμα, είτε προς την πλευρά του ΝΑΙ είτε προς την πλευρά του ΟΧΙ.
Στις εθνικές εκλογές του 2004 άρχισε η αντικατάσταση των ξύλινων καλπών με διαφανείς πλαστικές κάλπες, που ολοκληρώθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006.
Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com