Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - ευρωκάλπη
Θέμα της εβδομάδας: Ευρωεκλογές
Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Η λέξη ευρωκάλπη σημαίνει το κιβώτιο που έχει μια σχισμή στην επάνω πλευρά του, μέσα στο οποίο οι εκλογείς ρίχνουν το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η λέξη επίσης χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις ευρωεκλογές και ειδικότερα είτε τη διαδικασία είτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών.
Η κάλπη, όπως την ξέρουμε σήμερα, καθιερώθηκε στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των βουλευτών και δημάρχων στη χώρα από το έτος 1920.
Οι κάλπες που καθιερώθηκαν τότε ήταν ξύλινες και αντικατέστησαν τις προηγούμενες σιδερένιες κάλπες του συστήματος του σφαιριδίου.
Οι σιδερένιες κάλπες ήταν χωρισμένες εσωτερικά σε δύο μέρη, στην εξωτερική πλευρά των οποίων γράφονταν οι λέξεις ΝΑΙ και ΟΧΙ.
Τότε ο κάθε ψηφοφόρος έριχνε μυστικά ένα σφαιρίδιο σε κάθε τμήμα, είτε προς την πλευρά του ΝΑΙ είτε προς την πλευρά του ΟΧΙ.
Στις εθνικές εκλογές του 2004 άρχισε η αντικατάσταση των ξύλινων καλπών με διαφανείς πλαστικές κάλπες, που ολοκληρώθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006.
Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: