Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 12 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΙΟΣ
9 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 10 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ 24 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ 31 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ 21 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 1 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Oscar ξεκούδουνου πολιτικού συνθήματος

ΑΠΟ ΤΟ http://panic-gr.blogspot.com/Κατά καιρούς έχουμε ακούσει απίστευτες ατάκες από... φωτεινά μυαλά της πολιτικής.
Σαν το σύνθημα όμως του Τάκη Μαυρίκου δεν υπάρχει άλλο:
"Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο"
Πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτικής καμπάνιας ένα πολιτευόμενος επιλέγει ένα σύνθημα που η μία φράση του αναιρεί την άλλη!
Θεϊκές στιγμές!
Περιμένουμε ακόμα περισσότερα από τον εκδότη(εφημερίδων που χρειάζεται ντεντέκτιβ για να βρεθεί σε ποιά περίπτερα διανέμονται) και -κρατηθείτε- αντιπροέδρου του ΔΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία Η πλάκα με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας.
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι ένας Εργατικός πολιτειακός υπουργός "εκμεταλλεύεται κατά τρόπο απαράδεκτο τα όσα έγιναν στο Πόντο στην περίοδο 1915-22 προκειμένου να κερδίσει ψήφους για την Εργατική παράταξη".
Ο Τούρκος πρέσβης στην Καμπέρα, Μουράτ Ερσάβι, επισκέφθηκε τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ, και διαμαρτυρήθηκε για "δυσφήμιση" της χώρας του.
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη, φέρεται να δήλωσε ότι "θα εξετάσει το όλο θέμα". Ο Τούρκος πρέσβης θα συνοδεύει τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών σε εκδήλωση που θα γίνει σε ένα δεκαπενθήμερο στην Καλλίπολη με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής των Anzac's το 1915 από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο κ. Ερσάβι δήλωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες επιστολές από Τούρκους της Αυστραλίας που διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του υπουργού περί γενοκτονίας των Ποντίων από τον Ατατούρκ και φοβούνται μήπως πέσουν θύματα διακρίσεων.
Στο σάλο που προκλήθηκε αναφέρεται και εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας The Weekend Australian.
Πινακίδα για την Ποντιακή Γενοκτονία
Το αρχικό έναυσμα της αυστραλιανής κόντρας για την γενοκτονία των Ποντίων δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, όταν, πριν μήνες, πήγε ντυμένος με ποντιακή στολή σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Ν. Αυστραλίας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια ειδικής πλάκας με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, όπου ο κ. Άτκινσον μίλησε για την "γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τους εθνικιστές Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ".
Οι δηλώσεις του αυτές ενόχλησαν τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος πλησίασε τον ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο γερουσιαστή Ν. Αυστραλίας, Άλαν Φέργκιουσον.Μάλιστα, οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να ξηλωθεί η πινακίδα του Αυστραλιανού Μουσείου που αναφέρεται στην Ποντιακή Γενοκτονία.
Ο κ. Φέργκιουσον, χρησιμοποιώντας το βήμα της αυστραλιανής ομοσπονδιακής γερουσίας, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Άτκινσον και επαίνεσε τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι τότε "ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας αντιστεκόταν στην ελληνική εισβολή".
Είπε, επίσης, ότι "τότε έγιναν φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τις σημερινές αξίες".
Αργότερα ο κ. Φέργκιουσον ζήτησε συγγνώμη αν ενόχλησαν οι δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ενώ υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στην Αυστραλία για γεγονότα που συνέβησαν πριν εκατό χρόνια και διχάζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία της".
Σημείωσε, μάλιστα, ότι τον έχουν πλησιάσει και Έλληνες της Ν. Αυστραλίας που του είπαν ότι έφυγαν από την Ελλάδα "για να ξεχάσουν την φρίκη των πολέμων και να ζήσουν ήσυχα".
Ο κ. Άτκινσον, από την πλευρά του, είπε ότι ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής τόλμησε να κάνει κάτι που δεν έκανε ούτε η Τουρκία: "Να κατηγορήσει τους Αρμένιους για φρικαλεότητες σε βάρος των Τούρκων".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν ένας Φιλελεύθερος πολιτικός αμφισβητούσε τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί θα τον αποδοκίμαζε το κόμμα του, ενώ τώρα με την περίπτωση του κ. Φέργκιουσον δεν υπήρξε καμιά δημόσια αποδοκιμασία από την παράταξη από την οποία προέρχεται.
Ο κ. Άτκινσον είπε ότι ο ίδιος διατηρεί αγαθές σχέσεις με την τουρκική κοινότητα και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα στο πολιτειακό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ο κ. Άτκισον που έχει στην έδρα του εκατονταπλάσιους περισσότερους Έλληνες ψηφοφόρους από τους Τούρκους μετέφρασε και στα Ελληνικά την ομιλία του κ. Φέργκιουσον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και την έστειλε σε χιλιάδες ψηφοφόρους του, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερους τους Τούρκους.
Ο κ. Ερσαβί παραδέχθηκε ότι εκείνη την εποχή κάποια πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και έγινε "ένας πόλεμος μέσα στον μεγάλο πόλεμο" αλλά τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για "γενοκτονία" και ο ισχυρισμός πως οι Τούρκοι σκότωσαν 350.000 Πόντιους είναι εξωπραγματικός.
Υπάρχουν ομολογίες και μαρτυρίες
Στην επιστολή του προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Άτκινσον αναφέρει μεταξύ άλλων:"Ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής κ. Φέργκιουσον αναφέρει ότι ο Τούρκος πρέσβης του είπε ότι η ομιλία μου για τους σκοτωμούς, τη σκληρή μεταχείριση και την εξορία των Ποντίων Ελλήνων και των Αρμενίων είναι μια "παντελώς αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της αλήθειας".
Και συνεχίζει ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής:
"Μπορούμε όλοι μας να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Σίγουρα, έγιναν ωμότητες στο παρελθόν.
Μιλάμε για γεγονότα που συνέβηκαν εδώ και 100 χρόνια.
Αυτά είναι πάντα συζητήσιμα θέματα.
Έχουν την υπόθεση των Αρμενίων, των Ποντίων Ελλήνων και πολλών άλλων λαών που προσπαθούν να επιβάλλουν την ηθική κρίση του σήμερα για γεγονότα που έγιναν εδώ και 100 χρόνια.
Αυτά τα γεγονότα δεν δίνονται σήμερα με απόλυτη ακρίβεια.
Χωρίς αμφιβολία, έγιναν ωμότητες και από τις δυο πλευρές.
Αλλά είναι δύσκολο για μας σήμερα να κρίνουμε αμερόληπτα και δεν πρέπει να κρίνουμε όταν δεν γνωρίζουμε τα πλήρη γεγονότα.
Το τουρκικό έθνος είναι σήμερα μια φιλική δύναμη".
Παρ' ότι αποτελεί ακόμα ποινικό αδίκημα στην Τουρκία το να μιλά ή να γράφει κανείς για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν έχω ακούσει ποτέ την τουρκική κυβέρνηση να φτάσει σε σημείο να ισχυριστεί ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν ωμότητες εναντίον των Τούρκων - έμεινε στα χέρια του Φιλελεύθερου γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Πολλοί από μας γνωρίζουμε άτομα εδώ στη Νότια Αυστραλία που ήσαν μάρτυρες των απελάσεων των Ελλήνων του Πόντου και άλλων Ελλήνων της Μικρός Ασίας, ειδικά από τα παράλια του Αιγαίου κοντά στη Σμύρνη.
Έχουμε τις μαρτυρίες τους καθώς και συνταρακτικές αναφορές των διπλωματών και προξένων που υπηρέτησαν στην Τουρκία εκείνη την εποχή.
Έχουμε τις ομολογίες των αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μερικοί από τους πολύ ηλικιωμένους θυμούνται ακόμα αυτά τα γεγονότα.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν μπορεί να διαγράψει τα μαρτύρια που συνέβησαν σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων, λέγοντας ότι συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα ή ότι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για την ίδια τους τη δυστυχία ή ότι οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι λεηλασίες και οι εξορίες είχαν διαφορετική ηθική αξία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα του τι συνέβη στην Ανατολία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι σημερινές καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας δεν αποτελούν λόγο του να λογοκρίνουμε το θέμα.
Ούτε τα 50 χρόνια καλών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας δεν πρέπει να θεωρηθούν λόγος για λογοκρισία όσον αφορά το ζήτημα της μεταχείρισης των Αυστραλών αιχμαλώτων στις φυλακές Changi της Σιγκαπούρης ή στους σιδηροδρόμους της Βιρμανίας.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φιλελεύθερου γερουσιαστή ότι δεν γνωρίζω τα γεγονότα, μελετώ για πολλά χρόνια τώρα το θέμα αυτό, στην ιστορική του και όχι μόνο διάσταση, τη μεταχείριση σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως των Ασσυρίων και των Συρίων ορθοδόξων, αλλά και για τη μεταχείριση σε βάρος των Κούρδων.
Όπως και ο γερουσιαστής Ferguson, έτσι και εγώ επισκέφθηκα την Τουρκία πέρυσι και κατά τη διάρκεια μέρους του ταξιδιού μου αυτού φιλοξενήθηκα από την τουρκική κυβέρνηση.
Η φιλοξενία αυτή δεν σημαίνει ότι κατά την επιστροφή μου στην Αυστραλία θα κάνω "θελήματα" για τον Τούρκο πρέσβη.
Ο γερουσιαστής Ferguson, αντίθετα, νιώθει υποχρέωση προς τον "προσωπικό του φίλο", Τούρκο πρέσβη, αφού μέσα σε 24 ώρες τον πλησίασε γι' αυτό το θέμα"
Σχετικό δημοσίευμα: Τhe Αustralian ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ'' Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 37η τακτική αιμοδοσία του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης “ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ” και του “Ράδιο Ακρίτες 102,3fm” που έγινε την Κυριακή 5 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.
Στην αιμοδοσία συμμετείχαν πολλοί τακτικοί αιμοδότες του συλλόγου και συγκεντρώθηκαν 40 φιάλες.
Οι Ακρίτες του Πόντου διατηρούν τράπεζα αίματος από το 1990 με πολλούς εθελοντές αιμοδότες και πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο τακτική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Την απόλυτη ικανοποίησή τους, για τον σημαντικό αριθμό αιμοδοτών αλλά και για την ομαλή διαδικασία της αιμοληψίας, εξέφρασαν ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Γαλεγαλίδης και ο υπεύθυνος του τμήματος αιμοδοσίας Θεόδωρος Νικολαΐδης.
Στους αιμοδότες προσφέρθηκαν Ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν για αυτό το σκοπό μέλη του Τμήματος Γυναικών του Συλλόγου
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
01. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 02. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ03. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ04. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ05. ΣΚΟΥΔΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ06. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ07. ΒΑΡΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ08. ΤΕΜΕΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ09. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ10. ΧΑΤΖΗΑΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ11. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ12. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ13. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ14. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ15. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ16. ΑΜΠΑΤΣΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ17. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ18. ΜΑΤΖΗΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ19. ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ20. ΜΠΕΤΧΑΒΑ ΠΩΛΙΝΑ21. ΓΑΛΕΓΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ22. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ23. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ24. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ25. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ26. ΑΣΔΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ27. ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ28. ΞΥΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ29. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ30. ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ31. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ32. ΣΤΟΥΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ33. ΤΑΚΑΒΑΚΟΓΛΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ34. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ35. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ36. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ37. ΡΟΛΑΝΤΙ ΝΤΕΝΤΕ38. ΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ39. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ40. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12 Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818

Υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα η οποία καταπιέζεται;

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Να διεκδικήσουν τις "περιουσίες τους" από την Ελλάδα κάλεσαν εκπρόσωποι του "Ουράνιου Τόξου" παιδιά-προσφύγων των οποίων οι γονείς "κυνηγήθηκαν" από την Ελλάδα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο Νάτσε Παρίσης και ο Δημήτρης Ιωάννου, από το "Ουράνιο Τόξο" της Ελλάδας, και ο Στόϊκο Τστόκοβ, από την οργάνωση Όμο-Όλιντεν-Πιρίν της Βουλγαρίας επισκέφθηκαν την Αυστραλία φιλοξενούμενοι της αυτοαποκαλούμενης "Αυστραλο-Μακεδονικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Australian Macedonian Human Rights Committee). Η ίδια επιτροπή οργάνωσε και συνέδριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου οι Παρίσης και Ιωάννου υποστήριξαν ότι: "Επιβάλλεται να αναγνωριστεί η ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η αναγνώρισή της αντί να διχάζει θα ενώνει την Ευρώπη".

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ 5η ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.greekamericannewsagency.comΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ 5η ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώπιον της Τουρκικής ενθοσυνέλευσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανέναν!
Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας έλληνας σε όλο τον κόσμο να αφήσει να περάσει απαρατήρητο αυτό το γεγονός.
Είναι εθνική προσβολή.
Ατίμωση των νεκρών και των ηρώων μας.
Το κύμα και η θέλλα των αντιδράσεων αντικατοπτρίζει την οργή και το θυμό για αυτή την συστηματική διαστρέβλωση της ιστορίας!
Η ιστορική λήθη σκοτώνει τους λαούς.

ΚΡΙΣΗ ; Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει....

ΑΠΟ ΤΟ www.synidisi.gr ΚΡΙΣΗ; Απλοί υπολογισμοί Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα Η αντίδραση και οι απλοί υπολογισμοί που έστειλε ένας τηλεθεατής στο CNN: Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων θα κοστίσει: 700 δις$ που πρόκειται να δοθούν στις αμερικανικές τράπεζες + 500 δις $ που έχουν ήδη πάρει, + τα δισεκατομμύρια € που θα δώσουν ή έχουν ήδη δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις «καταρρέουσες» τράπεζές τους. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, ο τηλεθεατής έκανε τον παρακάτω υπολογισμό: “ Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αν διαιρέσουμε μόνο τα 700 δις $ με τα 6,7 δις του πληθυσμού της γής, παίρνουμε 104 εκατομμύρια $ / κάτοικο”. “Αν δίναμε αυτό το ποσόν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη, όχι μόνο θα ξεριζώναμε τη φτώχεια, αλλά και κάθε άνθρωπος στη Γη θα γινόταν εκατομμυριούχος”. Και συμπεραίνει: “μου φαίνεται πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την κατανομή του πλούτου στη Γη...” Ας πάρουμε την περίπτωση της Γαλλίας με τα 60 εκατομμύρια κατοίκων και τα 26 δις € -χρήματα των φορολογουμένων-που επενδύει η γαλλική κυβέρνηση στις τράπεζες: 26 δις € / 60 εκ κάτοικοι = 433,33 εκατομμύρια € για κάθε Γάλλο πολίτη. Σε κάθε τετραμελή οικογένεια πχ, θα αντιστοιχούσαν 1,733 δις € Με τέτοια ποσά οι οικογένειες θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με μεγάλη ευκολία και επομένως δεν θα υπήρχε κρίση. Ακόμη και με πολύ μικρότερα ποσά θα μπορούσαν να το κάνουν και να ξαναρχίσουν επιπλέον να καταναλώνουν. Η κρίση βασιλεύει και οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν. Τα χρήματα πάνε σ’εκείνους που τα έχασαν με πειραματισμούς και «πρωτοποριακές» επενδύσεις, και τίποτα δεν μένει για τους ανθρώπους. Διαδώστε το! ΤΕΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Η ιστορία των Αρμενίων της Κομοτηνής σε βιβλίο που θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες Ένα "κομμάτι" της Κομοτηνής, ανεξερεύνητο κατά πολύ έως σήμερα, καθώς δεν υπήρξε κατά το παρελθόν κάποια συστηματική καταγραφή του, η ιστορία των Αρμενίων της θρακικής αυτής πόλης, αποτυπώνεται μέσα σε έναν πλούσιο, σε φωτογραφικό και άλλο υλικό, βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, "φωτίζοντας" άγνωστες πτυχές. Την ιστορία των Αρμενίων της Κομοτηνής, που θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες- ελληνικά, αρμενικά και αγγλικά- επεξεργάζονται και καταγράφουν η πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Αρμενίων Κομοτηνής, Τζένη Κασαπιάν και ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Χατζόπουλος. Το βιβλίο, που βρίσκεται στην τελική του φάση και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κασαπιάν, αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Ιούνιο, θα εκδοθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, της Υπερνομαρχίας Έβρου - Ροδόπης και του νομαρχιακού διαμερίσματος Ροδόπης και της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής. Στις περίπου 500 σελίδες του, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γίνει κοινωνός της ιστορίας της αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής, τα πρώτα στοιχεία για την οποία χρονολογούνται στις αρχές του 18ου αιώνα, καθώς και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας αυτών. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, "προίκα" της αρμενικής κοινότητας από ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή και μη έχοντας πίσω τους απογόνους εμπιστεύτηκαν τις φωτογραφίες τους και κατ' επέκταση ένα σημαντικό κομμάτι της ίδιας τους της ζωής σε αυτούς που έμειναν πίσω, καθώς κι ένα σημαντικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, με έγγραφα, επιστολές, καταλόγους κ.ά. περιλαμβάνει η πρωτότυπη- λόγω του αριθμού των γλωσσών- έκδοση. Από πότε, όμως, υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία Αρμενίων στην Κομοτηνή; Όπως εξηγεί η κ. Κασαπιάν, υπήρχε μια ταφόπλακα του 1650 ως αποδεικτικό στοιχείο της αρμενικής παρουσίας στην περιοχή, που όμως δεν υπάρχει πια, έχει καταστραφεί. Αυτό που διασώζεται ως παλαιότερη ένδειξη της εμφάνισης και παρουσίας των Αρμενίων στην Κομοτηνή είναι μια άλλη ταφόπλακα του 1758. Σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιευμένα, διάσπαρτα στοιχεία, οι περισσότεροι Αρμένιοι της Κομοτηνής ήταν έμποροι μεταξιού, καπνού, βαμβακιού, αλλά και χρυσοχόοι, ενώ ορισμένοι ήταν και κρατικοί υπάλληλοι. Ο "χρυσός αιώνας" των Αρμενίων της Κομοτηνής, σύμφωνα με την κ. Κασαπιάν, τοποθετείται από τις αρχές του '20 έως και το '30, την εποχή δηλαδή που ήρθαν οι πρόσφυγες στην περιοχή. Σήμερα, η αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής αριθμεί περί τα 130 άτομα, από τους παλιούς, ντόπιους κατοίκους της πόλης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ήρθαν από τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη "σώμα" της κοινότητας, υπό την έννοια ότι δεν έχουν γραφεί στα μητρώα της. Συνδετικός "κρίκος" των Αρμενίων της Κομοτηνής, όπως και πολλών άλλων κοινοτήτων σε διάφορες περιοχές, είναι η θρησκεία. 'Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέει και η κ. Κασαπιάν, "αιώνες μακριά από μια πατρίδα, αυτό που κρατά ενωμένη μια κοινότητα είναι ο θρησκευτικός σύνδεσμος". Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής εδώ και αρκετά χρόνια έχουν το δικό τους μουσείο, όπου σε έναν πολυλειτουργικό χώρο φυλάσσεται και εκτίθεται ό,τι πιο σπάνιο έχει διασωθεί στο διάβα των αιώνων, ενώ από το 1980 λειτουργεί ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος, που σκοπό έχει τη διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας των Αρμενίων. Η ποντιακή κουζίνα της Μαρίας Λόη ενώπιον των Ποντιακών Συλλόγων Το καινούργιο βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Η ποντιακή κουζίνα της Μαρίας Λόη» θα παρουσιάσει η ίδια η συγγραφέας την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 4.30 το απόγευμα, στο δημαρχιακό μέγαρο Καλαμαριάς, στους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς. Πρόκειται για ένα βιβλίο γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, που αναδεικνύει την αυθεντικότητα της παραδοσιακής συνταγής και βασίστηκε σε συνεντεύξεις της Μαρίας Λόη με νοικοκυρές ποντιακής καταγωγής απ΄ όλη την Ελλάδα. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Αργυρούπολη 02-04-2009 Δελτίο Τύπου Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το μοναδικό βιβλίο-λεύκωμα του Δρ. Παύλου Κανονίδη "Αρχιτεκτονική και Πολιτισμός του Πόντου" τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη και την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Αργυρούπολης κος Δημήτρης Ευσταθιάδης. Οι ομιλητές κα Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κος Απόστολος Κακλαμάνης τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κος Φώτης Κουβέλης Βουλευτής Β' Αθηνών και ο κος Χάρης Πασβαντίδης Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών, τόνισαν την ιστορική σημασία αυτού και επίσης ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης που προχώρησαν στην έκδοση του.Τη εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κος Συμεών, ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κος Νεράτζης Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Δρ. Φυτσίλης Φώτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, ο Δήμαρχος Ελληνικού κος Χρήστος Κορτζίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Ηλίας Ν. Ιορδανίδης ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΝΤΟΥ 10 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ. 16452 Τηλ: 2109602961 / 694415522Fax: 2109602961 www.ep-a.gr info@ep-a.gr

Οι ήρωες της Κυθρέας

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Οι ήρωες της Κυθρέας Τελέσθηκε πρόσφατα το ετήσιο μνημόσυνο της ηρωικής γυναίκας της Λαπήθου, που με κίνδυνο τη ζωή της έσωσε τη ζωή 12 εθνοφρουρών μας κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Είναι καθήκον της πολιτείας και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου να τιμά και να σέβεται τέτοιες ηρωικές μορφές. Όμως υπάρχει και μια άλλη οικογένεια από τρία άτομα, που έδωσαν τη ζωή τους για τη σωτηρία 5 εθνοφρουρών μας.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τουρκικής εισβολής και στις 16 Αυγούστου 1974, η οικογένεια του Ανδρέα Ορφανίδη Ραμέ, η σύζυγός του Χρυστάλλα και η κόρη τους Μηλίτσα, μπήκαν στο τελευταίο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στη σωτηρία, όταν ξαφνικά παρουσιάστηκαν, στο βάθος του δρόμου, 5 εθνοφρουροί, έξαλλοι και φοβισμένοι, τρέχοντας προς το λεωφορείο και φωνάζοντας στους επιβάτες «σταθείτε, δώστε ρούχα να αλλάξουμε, έρχονται οι Τούρκοι». Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.