Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Κύμα αντιδράσεων για την Ιόνια Οδό Στιγμές από την χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στα Γιάννενα

Στην ακριτική Σάμο υποψήφιος ο Στέλιος Παπαθεμελής

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/9/09 Στην ακριτική Σάμο κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπεθεμελής. Η υποψηφιότητα αυτή του κ. Παπαθεμελή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενεργούς αντίστασης στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, κόντρα στην ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και την άμεση ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης των ακριτικών μας περιοχών, που έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι Έλληνες ακρίτες μας, καλούνται να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αναγέννησης, για να ακουσθεί επιτέλους η φωνή τους στην ελληνική Βουλή.
Μια φωνή που για δεκαετίες παραμένει αταλάντευτη και κρυστάλλινη, υποστηρίζοντας σταθερά, την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου στις κοινωνίες της πατρίδας μας που επιμένουν, παρά την εγκατάλειψή τους από το αθηνοκεντρικό κράτος, να φυλάνε Θερμοπύλες.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Ένα καταπληκτικό site με μια μεγάλη συλλογή απο... Εντυπωσιακό! Πετάει σε κλειστό δωμάτιο! Τσιγάρο Μοτοσυκλέτα - Cigarette Motorbike Στη Σελήνη βρέθηκε το ψυχρότερο μέρος του Ηλιακού Συστήματος Office Web, η σουίτα της Microsoft online Photosynth Πρώτοι οι κινέζοι στο παράνομο "κατέβασμα" μουσικών αρχείων Κολλημένοι με το Facebook οι Έλληνες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ε.Ε.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ε.Ε.Μ.Ε. Υπεύθυνος τύπου της Ε.Ε.ΕΜΕ: Νίκος Θεοδωρίδης, 6944-134525 Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" συνδιοργανώνουν το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Ε. «Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει» Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 30 - 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009 Υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού Το συνέδριο έχει σκοπό να φέρει σε επαφή όλους όσοι ασχολούνται με τη μουσική αγωγή και τη διδασκαλία της μουσικής σε όλες της τις μορφές και σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα. Οι γενικοί θεματικοί άξονες του 6ου συνεδρίου είναι: Μουσική και Εκπαίδευση Μουσική και Ψυχολογία Αξίες της Μουσικής Αγωγής Μουσική και Ειδική Αγωγή Μουσική και Ιατρική Μουσική και Εγκέφαλος Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν παραπάνω από 100 ειδικοί επιστήμονες, μουσικοπαιδαγωγοί, μουσικοθεραπευτές και ιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παραπάνω από 50 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι Graham Welch, Λένια Σέργη και Θανάσης Δρίτσας.
Εκτός από τις διαλέξεις, τις επιστημονικές ανακοινώσεις και τα εργαστήρια, θα υπάρχουν εκθέσεις μουσικών οργάνων και εκπαιδευτικού υλικού, μουσικές συναυλίες και άλλες παρουσιάσεις εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοχώρο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στο www.eeme.gr ή καλέστε στο 6939560404. Διαδικασία Εγγραφής Καταθέστε το χρηματικό ποσό για την εγγραφή σας στην Τράπεζα EUROBANK, στο λογαριασμό με αριθμό 00260200470123586478 (όνομα λογαριασμού: MYRTO VOUGIOUKA).
Στην απόδειξη κατάθεσης να είναι ευανάγνωστο το όνομα του καταθέτη και να αναγράφεται «για συμμετοχή στο Συνέδριο ΕΕΜΕ 2009». Συμπληρώστε το Δελτίο Εγγραφής και στείλτε το ηλεκτρονικά στο info@eeme.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δελφών 127, ΤΚ. 54248, Θεσσαλονίκη ή με φαξ στο 2310858658. Φυλάξτε την απόδειξη κατάθεσης και έχετέ την μαζί σας την ημέρα έναρξης του συνεδρίου οπότε και θα παραλάβετε την απόδειξη πληρωμής από τη Γραμματεία του Συνεδρίου. Το κόστος εγγραφής είναι: Σύνεδροι, μέλη της ΕΕΜΕ: 75 Ευρώ έως την έναρξη του Συνεδρίου Σύνεδροι, μη μέλη της ΕΕΜΕ: 150 Ευρώ έως την έναρξη του Συνεδρίου Φοιτητές, μέλη της ΕΕΜΕ: Δωρεάν Φοιτητές, μη μέλη της ΕΕΜΕ: 50 Ευρώ

H επικαιροτητα των blogs

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ IRAKLIO WEB RADIO
ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΩΝ BLOGS ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΟΥ IRAKLIO WEB RADIO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ http://irakliowebradio2.blogspot.com

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

"Λεξοχαρές και Λεξοπανηγύρια"
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Θέτη Χορτιάτη
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Σεφερίδου Αφροδίτη-Ελένη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:Γραμματική Καραβασιλικού
Εκδόσεις Δια Βίου (2009), Σχήμα: 15,5cm Χ 24,00cm (Σκληρό εξώφυλλο),
σελ. 64, χαρτί Velvet 150 gr,
ISBN: 978-960-87001-5-4,
Λεξοχαρές και Λεξοπανηγύρια… ένα πέταγμα με τη μαγική σκούπα του παραμυθιού σ’ ένα πανηγύρι με χίλια μύρια παιχνίδια της φαντασίας πάνω στη γλώσσα μας που με μέτρο και αρμονία παίζει με τις λέξεις, αναδεικνύοντας τα πλούτη της και δημιουργώντας μια χαρούμενη, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα ευεργετική για τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.
Με χιούμορ, σάτιρα αλλά και γνώση θίγονται πολλά σύγχρονα θέματα, γίνονται νύξεις για κοινωνικούς προβληματισμούς, το περιβάλλον και τις αγωνίες των παιδιών και των νέων.
"Οι Περιπέτειες του Φρίξου"
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μυρτώ Δημητρίου
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Μαρία Τσακιρίδου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
Εκδόσεις Δια Βίου (2008), Σχήμα: 21cm Χ 28,5cm (Σκληρό εξώφυλλο),
σελ. 40, χαρτί Velvet 150 gr,
ISBN: 978-960-87001-4-7,
Μια φορά και έναν καιρό σε μια φιδογειτονιά ζούσε ο Φρίξος, ένα μικρό πράσινο φιδάκι. Δεν του άρεσε καθόλου το χρώμα του και ήθελε οπωσδήποτε να το αλλάξει και να γίνει εξερευνητής. Έτσι λοιπόν πήρε τη μεγάλη απόφαση να το σκάσει από το σπίτι του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Το φιδάκι μας θα ζήσει την περιπέτεια της ζωής του μαζί με την πεταλούδα, τα βατραχάκια, την ακρίδα, το γρύλο, την κουκουβάγια και την αράχνη. Τα ζωάκια με τον τρόπο τους θα του δείξουν ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και μπορεί να πετύχει πολλά με τις δικές του δυνάμεις, αρκεί να το θελήσει!
Το βιβλίο συνοδεύεται από CD, με τη φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Ζερβουδάκη και την παιδική χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς.
Το παραμύθι προσφέρεται για σχολικές παραστάσεις"Το Κουκουτσάκι"
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Λίτσα Ρακά-Ζαγγελίδου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
Εκδόσεις Δια Βίου (2008), Σχήμα: 23,5 cm Χ 24,5cm (Σκληρό εξώφυλλο), σελ. 40, χαρτί Velvet 150 gr, ISBN: 978-960-87001-3-0
Μόλις το κουκουτσάκι μας απομακρύνθηκε από τη ζεστή αγκαλιά του φρούτου που το φιλοξενούσε, μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες και φοβήθηκε πολύ. Το μέλλον του φάνταζε αβέβαιο. Ήταν σίγουρο πως δεν θα ζούσε πια πολύ! Όμως μια έκπληξη το περίμενε. Μια καινούργια αγκαλιά άνοιξε γι' αυτό και του έδειξε πόσο χρήσιμο ήταν κι ας μην μπορούσε να τρέξει ή να πετάξει! Μια τρυφερή ιστορία που μιλάει για τη δύναμη που κρύβουν τα μικρά και ασήμαντα πράγματα και πώς η φύση τα μεταμορφώνει σε μεγάλα και σημαντικά εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της ζωής.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Θέτη Χορτιάτη
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Τζώρτζης Παρμενίδης
ΗΧΟΙ:Χρήστος Παρμενίδης
ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Ρούλα Παπανικολάου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:Γραμματική Καραβασιλικού
Εκδόσεις Δια Βίου (2007), Σχήμα:15,5 cm Χ 24,00cm (συνοδεύεται από CD),
σελ. 56, χαρτί Velvet 150 gr, ISBN: 978-960-87001-2-3,
Τα λέω τ’ ουρανού¨ είναι η νέα ποιητική συλλογή για παιδιά της Θέτης Χορτιάτη, στην οποία η ποιήτρια με έμπνευση, ευαισθησία, γνώση και τέχνη αγγίζει θέματα σύμφωνα με την προσληπτικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
Όπως η ίδια η Χορτιάτη αναφέρει: «Η παιδική ποίηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη γλωσσογονική περίοδο, που θεωρείται πως είναι ως τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Η ποίηση προσκαλεί τα παιδιά στον ιερό χορό των λέξεων σ’ ένα πέταγμα με το παιχνίδι: « πετάει πετάει ο νους!».
Αυτές είναι οι πιο δημιουργικές στιγμές των παιδιών, όπου κάνουν την πραγματικότητα όνειρο και το όνειρο πραγματικότητα.
Έτσι τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα, αποκτούν ευχέρεια συνδυαστικής φαντασίας και τόλμη ψυχής.
Αυτό συντείνει στην απελευθέρωση του παιδιού από την παθητική προσαρμογή σε κάποιες σταθερές συνθήκες και καταστάσεις ενώ οξύνει την κριτική του ικανότητα και την εφευρετικότητά του.
Ακριβώς σ’ αυτό έγκειται και η εκπαιδευτική αξία της φαντασίας στην παιδική ποίηση, καθώς καλεί το παιδί σε μια δυναμική συμμετοχή του για το όραμα του αυριανού κόσμου».
Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, όπου η ποιήτρια διαβάζει τα ποιήματά της και μιλάει στα παιδιά.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:Πέτρος Μπουλούμπασης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
Eκδόσεις Δια Βίου (2007), Σχήμα: 23,5 cm Χ 24,5 cm (Σκληρό εξώφυλλο),
σελ. 48, χαρτί Velvet 135 gr, ISBN: 978-960-87001-1-6,
Το μικρό βατραχάκι είναι λυπημένο. Νομίζει ότι είναι άσχημο, αφού δε μοιάζει καθόλου με τα πανέμορφα, άσπρα νούφαρα της λίμνης.
Οι δικοί του προσπαθούν να το πείσουν ότι έχει άδικο, γιατί, ναι μεν το κάθε πλάσμα είναι διαφορετικό, το καθένα όμως έχει τη χάρη του και όλα μαζί μπορούν και πρέπει να ζουν χαρούμενα κι αρμονικά σ' αυτή την πλάση. Ένα αισιόδοξο και τρυφερό βιβλίο, με δυνατό νόημα.
Με τον, γεμάτο ρυθμό, άμεσο και ευρηματικό ποιητικό λόγο του, τη γεμάτη αρμονία πρωτότυπη και χαρούμενη εικονογράφηση, ενθουσιάζει και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Estonian Jazz

Estonian Jazz - 25/9/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Γενί Τζαμί Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Λεωφορεία: 15,11,58,3,5,6,39«Ήχος από τα Νησιά του Βορρά»
Villu Veski (σαξόφωνο) - Tiit Kalluste (ακορντεόν)
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Εσθονίας Έχει ο ευρωπαϊκός βορράς δημοτική μουσική;
Υπάρχουν... νησιώτικα τραγούδια και στη Βόρεια Θάλασσα; Ένας σαξοφωνίστας και ένας ακορντεονίστας έρχονται να αποδείξουν πως ναι, κάθε λαός έχει την δική του παράδοση και να παντρέψουν την παγκόσμια τζαζ με ήχους τοπικούς.
Στη «μουσική ταξιδιωτική έκθεση» που προτείνουν οι δύο καλλιτέχνες Veski και Kalluste θα γνωρίσουμε ήχους από τη λαϊκή μουσική παράδοση της Εσθονίας. Το πρόγραμμα του ντουέτου με δημοτική μουσική και σύνθεση «Ήχος από τα Νησιά του Βορρά» επιδεικνύει το ελεγειακό κάλλος της δημοτικής μουσικής σε συνδυασμό του σήμερα και του αρχαίου ύφους.
«Είναι σαν μια μουσική ταξιδιωτική έκθεση από τα Νησιά του Βορρά, εμπνευσμένη από την φύση, την δημοτική μουσική, θρύλους και μύθους» λένε οι ίδιοι οι μουσικοί.
Ο σαξοφωνίστας Villu Veski και ο ακορντεονίστας Tiit Kalluste είναι δύο άνδρες καλά εκπαιδευμένοι στην μουσική τζαζ, την δημοτική αλλά και τον αυτοσχεδιασμό.
Όλως περιέργως, μόλις εδώ και μερικά χρόνια ανακάλυψαν την μοναδική αίγλη και ευγενική μελαγχολία της μουσικής του Βορρά.
Μετά από αρκετές ντούο εμφανίσεις το καλά δεμένο δίδυμο «έπεσε πάνω» στην μουσική των Νησιών Φέρο... το μεγάλο μπαμ έγινε!
Έρωτας από την πρώτη ματιά!
Εξελίχθηκε σε ένα συνεχές πάθος και κατέληξε σε μία ακόμη βαθύτερη αφοσίωση στη μουσική της υπόλοιπης περιοχής.
Στο τέλος του 1998, παρουσίασαν ένα αρκετά ενδιαφέρον άλμπουμ με τίτλο «Ήχος από τα Νησιά του Βορρά».
Το 2002, το ντουέτο Veski- Kalluste ολοκλήρωσε το «Ήχος από τα Νησιά του Βορρά ΙΙ» ως συνέχεια του πρώτου τους άλμπουμ. Επιπλέον, στη στοχαστική -φιλοσοφημένη έκφραση της μουσικής που ξεπροβάλλει από τις πρώτες μουσικές συνθέσεις του ντουέτου, αρκετοί διαφορετικοί ήχοι και ρυθμοί έρχονται να προστεθούν, διατηρώντας έναν αόρατο κρίκο μεταξύ ριζών και μοντέρνων καιρών.

EarthDance

EarthDance - 26/09/2009 Ώρα: 16:00 με 17:00
Χώρος Εκδήλωσης: Macedonia Palace Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολείαΦέτος στη 12η του χρονιά παγκοσμίως, το Earthdance 2009 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσει στις 16:00μ.μ. και θα διαρκέσει για 8 ολόκληρες ώρες με ένα Stage παραπλεύρως του Μακεδονία Παλλάς (Στάση Στρατηγείο) και ένα δεύτερο stage στο bar Sindetiras στην οδό Βογατσικού 4 που θα φιλοξενήσει γνωστούς DJs από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ξεκινήσει στις 20:00, γεμάτο ενέργεια , χορό και άφθονη μουσική. Στις 02.00π.μ (00.00 GMT), η Θεσσαλονίκη θα συνδεθεί διαδικτυακά με όλες τις πόλεις ανά τον κόσμο που μετέχουν στο Earthdance και όλοι οι καλλιτέχνες παγκοσμίως που θα βρίσκονται εκείνη την ώρα στην σκηνή θα συγχρονίσουν τη μουσική τους για περίπου 20 λεπτά σε μια έκκληση για ειρήνη, φέρνοντας ήχο και εικόνα από διαφορετικές τοποθεσίες του πλανήτη.

Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου

Τα εικαστικά του Ρίτσου - 24/9/2009 έως 23/10/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Κ.Ι.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 3,39Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου Πρωτότυπα έργα από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Αφιέρωμα στον εικαστικό Γιάννη Ρίτσο (1909-1990) για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο ποιητής με τις αναρίθμητες ποιητικές συλλογές, τα πεζογραφήματα, τα θεατρικά έργα, τις μεταφράσεις, όταν δεν έγραφε ζωγράφιζε.
Ζωγράφιζε γιατί θεωρούσε αυτή την ενασχόληση έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης, άλλωστε στις σχεδιαστικές του αποτυπώσεις ενυπάρχουν όλες οι όψεις της ποιητικής του διάστασης. «Ζωγράφιζα από μικρό παιδί» εξομολογείται ο ίδιος «τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα από εικόνες με ζώα, δέντρα, φυτά και κάθε λογής ομορφιές της φύσης».
«Τη ζωγραφική πάνω στις πέτρες την ξεκίνησα εξόριστος στην Γυάρο, όπου δεν είχα άλλα μέσα ζωγραφικής, επηρεασμένος από την Βάσω Κατράκη που την έβλεπα να ζωγραφίζει πάνω σε χαλίκια». Με αυτόν τον τρόπο οι πέτρες, τα βότσαλα, οι ρίζες των καλαμιών, τα τσιγαρόκουτα, τα ευτελή και απρόβλεπτα αυτά υλικά έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Ρίτσος γέμιζε τις βασανιστικές και απελπισμένες ώρες του στα βουβά χρόνια της εξορίας.
Πρώτα στη Γυάρο και μετά στο Παρθένι της Λέρου συνέχισε να δουλεύει με λέξεις και χρώματα, να αποτυπώνει με ζωγραφική ευχέρεια ανθρώπινες μορφές που παλεύουν με την αγριότητα του κόσμου που προσδοκούν με την ομορφιά του έρωτα. Ενοιωθε την ανάγκη να αντιπαραθέτει στους πόνους και τις αδικίες της εξορίας την ομορφιά της ζωής και την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ετσι, δημιούργησε ένα πανόραμα αγοριών και κοριτσιών με ελληνικές κατατομές,εμπνευσμένο από την αρχαία αγγειογραφία, αναζητώντας με τις ζωγραφιές του ένα κόσμο αιώνιας νιότης.
Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά «η ελληνική τέχνη είναι ανθρωποκεντρική με κύριο ιδεώδες της το κάλλος». Δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Κραγιόνια και ακουαρέλλες τον συνόδευαν παντού.
Στο σπίτι του στη Σάμο ζωγράφισε πολλά τοπία και πορτραίτα.
Κάθε στιγμή της ζωής του ήταν στιγμή δημιουργίας. Οι ρίζες από τα καλάμια που ξέθαβε ο δυνατός άνεμος τον χειμώνα και που έβρισκε στις έρημες παραλίες του Καλάμου, μεταμορφώνονταν σε πρωτότυπα έργα τέχνης στα χέρια του. Οι ρίζες πρωτόγονες και ολόγυμνες ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για να αποτυπώσει την αγωνία, το τραγικό του βίωμα και τις μαρτυρικές φυσιογνωμίες από τα πάθη του λαού. Στο έργο του Γιάννη Ρίτσου η εκφραστική ανάγκη επικεντρώνεται ισότιμα στην εικαστική παραγωγή και την ποιητική κατάθεση.
Σπάνια περίπτωση ανθρώπου και ταλέντου όπου οι δημιουργίες του, η ποίηση και η ζωγραφική, είναι δημιουργίες γεμάτες χρώματα, αισθήσεις βαθιές και διαπεραστικές. Διαδικασίες όπου η μία συμπληρώνει την άλλη και αν δεν είναι ισότιμη η μία ωστόσο φωτίζει τις αναζητήσεις της άλλης.

Μίκης Θεοδωράκης Συναυλία για τη ζωή και το έργο του

Ζωή & έργο του Μ. Θεοδωράκη - 24/9/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ινστιτούτο Γκαίτε Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Λεωφορεία: 5,6,33Μίκης Θεοδωράκης
Συναυλία για τη ζωή και το έργο του
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε
Ο Γερμανός δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων και συγγραφέας Χανσγκέοργκ Χέρμαν διαβάζει αποσπάσματα από την γερμανική βιογραφία του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ο ρυθμός της ελευθερίας» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008.
Τον συνοδεύουν οι μουσικοί του σχήματος «Quijote» από το Κέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, γνωστό και ως Καρλ-Μαρξ-Στατ μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών. Πρόκειται για τρεις μουσικούς που έχουν ειδικευτεί στην ερμηνεία τραγουδιών και ορατόριων του Θεοδωράκη.
Ο Χανσγκέοργκ Χέρμαν έγραψε την βιογραφία του Θεοδωράκη μετά από τριετή έρευνα. Αναζήτησε τους σταθμούς μαρτυρίου του Μίκη, τις φυλακές και τους τόπους εξορίας της «λευκής τρομοκρατίας» και της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967, την Ικαρία, την Μακρόνησο και την Ζάτουνα. Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά και την εξορία του Θεοδωράκη στο Παρίσι καθώς διαμένει εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Χέρμαν προσπάθησε να συλλάβει και να κατανοήσει την προσωπικότητα του συνθέτη μέσα από πολυάριθμες συνεντεύξεις με συγχρόνούς του, με ιστορικούς και δημοσιογράφους αλλά και φίλους ή συνοδοιπόρους του μεγάλου μουσικού.
Στη βιογραφία του Χέρμαν, ο συνθέτης αποτελεί το επίκεντρο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο εκείνους που αγωνίστηκαν και υπέφεραν μαζί του τα δεινά του φασισμού, του πολέμου, του εμφυλίου και της δικτατορίας.
Και είναι εκείνος που με τη μουσική του συνέβαλλε στην ενότητα των Ελλήνων τις σκοτεινές μέρες της Χούντας ενώ η μουσική του ήταν επίσης εκείνη που ταξίδεψε τους μεγάλους Έλληνες ποιητές στην ελληνική επαρχία, όπου την δεκαετία του 1960 επικρατούσε απόλυτη πολιτιστική «ερήμωση».
Στο επίκεντρο της βιογραφίας βρίσκεται ο «πολίτης Θεοδωράκης» που δεν ανταποκρίνεται μόνο στα καθήκοντά του ως πολίτης αγωνιζόμενος ενάντια σε ολιγαρχικούς και δικτάτορες αλλά και προειδοποιεί:
«Η ελευθερία είναι καθήκον».
Αυτό είναι κάτι που κάθε καινούρια γενιά πρέπει να μάθει και να κατανοήσει.
«Αντίσταση, ποίηση, δημοτικό τραγούδι», πάνω σ' αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται το μεγαλειώδες έργο του έτσι όπως το όρισε και το κατέγραψε ο ίδιος. Με το βιβλίο του ο Χανσγκέοργκ Χέρμαν προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα και στους πολυάριθμους θαυμαστές του Μίκη στη Γερμανία.
Ο συγγραφέας έζησε για 15 χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Εκεί παντρεύτηκε, εκεί γεννήθηκε η κόρη του Μάρθα.
Η εγκατάσταση στο Παρίσι που έγινε κυρίως για επαγγελματικούς λόγους έπρεπε κατά τη γνώμη του να συνοδεύεται από ένα δείγμα έμπρακτης εκτίμησης προς την χώρα που τον φιλοξένησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι πήρε πριν από 5 χρόνια την απόφαση να γράψει αυτό το βιβλίο και να το αφιερώσει στην κόρη του και στους Έλληνες φίλους του.

"Οκτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά

Οκτώ Γυναίκες - 23/9/2009 έως 27/9/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ράδιο City Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο Vip: 25 € Κανονικό: 20 € Λεωφορεία: 5,6,33"Οκτώ γυναίκες" του Ρομπέρ Τομά Μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ που το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ εντυπωσιακές πρωταγωνίστριες, ανάμεσά τους την Κατρίν Ντενέβ, τη Φανί Αρντάν, την Ιζαμπέλ Υπέρ, την Εμανουέλ Μπεάρ. Τώρα ο Νίκος Καραθάνος το ανεβάζει στο θέατρο με μια απροσδόκητη καινοτομία: επιστρατεύει οκτώ γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς για να υποδυθούν τις «Οκτώ Γυναίκες»! Οκτώ γυναίκες - διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικούς δεσμούς συγγένειας ή όχι μεταξύ τους - κατηγορούνται, όταν ο Μαρσέλ, ο μοναδικός άνδρας της οικογένειας, βρίσκεται δολοφονημένος μ' ένα μαχαίρι στην πλάτη!Ποιος είναι ο δολοφόνος; Κάποιος έξω από το σπίτι, μία από τις οκτώ γυναίκες ή μήπως και οι οκτώ μαζί;
Εγκλωβισμένες σ' ένα αστικό περιβάλλον, από το οποίο φαίνεται να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής, αναζητούν το δράστη, για να βρεθούν - καταρχήν - αντιμέτωπες με το κουβάρι της δικής τους ζωής, μιας ζωής κτισμένης με αλλεπάλληλα μυστικά και ψέματα!
Ο Νίκος Καραθάνος θα υποδυθεί τη στρυφνή και νευρωτική Αυγούστα που έμεινε τελικά γεροντοκόρη, γιατί στα πάρτι δεν την πλησίαζε κανείς (το ρόλο είχε η Ιζαμπέλ Υπέρ στην ταινία)!
Ο Χρήστος Στέργιογλου την υπεροπτική και γοητευτική Γκάμπι, σύζυγο του θύματος (στο ρόλο ήταν η Κατρίν Ντενέβ).
Την αδελφή του μακαρίτη, την πρώην στριπτιζέζ, σκληρή και μυστηριώδη Πιερέτ (η Φανί Αρντάν στην ταινία) θα παίξει ο Αιμίλιος Χειλάκης!
Τη σέξι καμαριέρα Λουίζ που φαίνεται ότι ερωτοτροπούσε με το αφεντικό της (Εμανουέλ Μπεάρ) υποδύεται ο Χρήστος Λούλης.
Τη φιλάργυρη και συμφεροντολόγο γιαγιά, τη Μάμυ, ο Κοσμάς Φουντούκης.
Την κυρία Σανέλ, την πληθωρική γκουβερνάντα με τα μυστικά πάθη, ο Νίκος Χατζόπουλος. Τη Σουζάν, τη μία από τις δύο κόρες του μακαρίτη (που θα αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν και δική του) ο Αργύρης Ξάφης.
Και τη νεότερη Κατρίν, την αγαπημένη κόρη του μπαμπά και κρυφά ερωτευμένη μαζί του, ο Γιάννης Κότσιφας!
Και οι καινοτομίες δε σταματούν εδώ: η δράση μεταφέρεται στα τέλη του 18ου - αρχές 19ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο χιονισμένο λόφο (αντί για ένα ζεστό αστικό σαλόνι) και οι οκτώ γυναίκες, που δεν είναι γυναίκες αλλά άνδρες που τις υποδύονται, εμφανίζονται με ένα μάλλον ουδέτερο μαύρο ρούχο, που παραπέμπει σε σχέδιο εποχής, δίχως όμως περούκες, αλλά με το πρόσωπο φυσικό, σχεδόν άβαφο, και τη φωνή όχι γυναικωτή!
Κι αυτό είναι και το μεγάλο σκηνοθετικό και ερμηνευτικό στοίχημα: πώς οι οκτώ άνδρες θα υποδυθούν τις γυναίκες, χωρίς να τις μιμηθούν - τουλάχιστον με στερεότυπο ή γκροτέσκο τρόπο. Συντελεστές: Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Κινησιολογία: Αμάλια Μπέννετ Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Στίχοι: Λένα Κιτσοπούλου Μουσική: Φωτεινή Μπαξεβάνη Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Αρμαγανίδης Βοηθός φωτιστή: Νίκος Βλασόπουλος Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κυριακή Τσίτσα, Τατιάνα Σουχορούκωφ, Δάφνη Ηλιοπούλου Κατασκευή σκηνικού: Θόδωρος Μουρτάς Κατασκευές κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη Ειδικές κατασκευές: Γκάι Στεφάνου Εικαστική επιμέλεια σκηνικού: Βασίλης Σακκής Ζωγραφική σκηνικού: Γιώργος Φερέτος Μάσκα: Δήμητρα Καίσαρη Κατασκευή παπουτσιών: Κώστας Βλαχόπουλος Ερμηνεύουν: Θανάσης Ιωάννου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Στέργιογλου, Κοσμάς Φοντούκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Χατζόπουλος Παίζουν οι μουσικοί:
Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα-κρουστά, Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο, Κώστας Κωνσταντίνου μπάσο, Κώστας Μπαλταζάνης κιθάρα.

ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ

Ορφέας & Ευρυδίκη - 19/09/2009 Ώρα: 20:00
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Κήπου Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 15,11,58,3,5,6,39ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ»
Ένα ταξίδι στον χρόνο, ένας μύθος.
Ένα ταξίδι στην μελωδία, στην χώρα των μουσών και των νυμφών.
Μια περιπέτεια που φτάνει ως την άκρη του κόσμου.
Η απόδειξη πως όταν αγαπάμε μπορούμε τα πάντα.
Ακούστε την μαγική μελωδία του μεγαλύτερου μουσικού του κόσμου, του Ορφέα (...ως και τα δέντρα έγερναν απαλά για να τον ακούσουν). Δείτε την μεγαλύτερη ιστορία αγάπης που ενέπνευσε όπερες, θεατρικά έργα, πίνακες ζωγραφικής μεγάλων καλλιτεχνών. Αφήστε την παιδική ψυχή να καταλάβει πως η αγάπη είναι ο καταλύτης, η θετική ενέργεια που πρέπει να έχουμε στην καρδιά μας. Ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό, σύγχρονο.Θεοί και ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μας υπόσχονται αξέχαστες συγκινήσεις.
Η σύγχρονη τεχνολογία συναντάει την αρχαία μυθολογία δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό θέαμα.
ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ
Ερμής : ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Video)
Έρωτας: ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΟΥ (Video)
Τάνταλος: ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ (φωνή)
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΤΖΙΜΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ (Καπετάνιος-Ραδάμανθυς-Πλούτωνας)
ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ (Αρισταίος-Μίνωας)
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ορφέας)
ΠΑΝΟΣ ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ (Νέος-Αιακός)
ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΗΤΣΙΚΑ (Ευρυδίκη)
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΛΙΑΚΟΥ (Περσεφόνη)
ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΕΠΚΟΥ (Καλλιόπη)
ΜΑΓΔΑ ΘΕΟΣΙΔΟΥ (Φίδι-Ακόλουθος)
ΧΡΥΣΑ ΕΡΜΙΔΟΥ (Φίδι-Ακόλουθος)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ VIDEO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
3D ANIMATION: BRIAN MORRIS
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΚΟΥΛΙΔΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΧΟΣ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΥΡΚΟΥ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΜΑΛΗ.

Η Julia Migenes τραγουδάει Schubert

Julia Migenes - μια βραδiά με τον Schubert - 20/9/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Βασιλικό Θέατρο Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 45 € Κανονικό: 30 € Λεωφορεία: 5,6,33,39,78
Η Julia Migenes τραγουδάει Schubert
Μία κορυφαία λυρική τραγουδίστρια με σπουδαία επίσης καριέρα και στο χώρο του μιούζικαλ, η ιστορική Carmen του Francesco Rossi, η συμπρωταγωνίστρια του Placido Domingo και του Ruggero Raimondi, η μούσα του Leonard Bernstein, η βραβευμένη με Grammy Χούλια Μιγκένες, μας ξεναγεί στο μουσικό κόσμο ενός από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες, του Φραντς Πήτερ Σούμπερτ.
Τραγούδι: Julia Migenes
Αφήγηση: Πολύδωρος Βογιατζής
Πιάνο: Edouard Ferlet
Σκηνοθεσία: Philippe Calvario
«Είμαι υπονομευμένος από ένα σφοδρό και ανελέητο πόνο.
Ω Θεία Τέχνη, είσαι η μόνη ικανή να ελαφρύνεις αυτό το έντονο συναίσθημα»
Φραντς Πήτερ Σούμπερτ
Στο πλάι της Χούλια Μιγκένες ένας ταλαντούχος ηθοποιός, ο Πολύδωρος Βογιατζής και ένας φημισμένος σολίστας, ο πιανίστας Έντουαρντ Φερλέ, που με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Φιλίπ Καλβάριο διεισδύουν μαζί με τη Μιγκένες στο σύμπαν του Σούμπερτ.
Δομώντας από κοινού μία παράσταση - διάλογο ανάμεσα στο έργο και τη ζωή του, στη μουσική και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα.
Η Χούλια Μιγκένες από τη μία ερμηνεύοντας με το μοναδικό λυρικό της τρόπο κάποια από τα αριστουργήματα Lieder του Σούμπερτ, το μουσικό είδος που ο ίδιος πρώτος όλων ανέδειξε και τελειοποίησε.
Την προσφυγή δηλαδή της κλασικής μουσικής στην ποίηση, στην υπέρτατη πνευματικότητα και στον υπερβατικό λόγο, που δημιούργησε ένα καταφύγιο και μία ισχυρή παράδοση, μία καθολική κυριαρχία του ποιητικού αισθήματος πάνω στις μουσικές εμπνεύσεις.
Από την άλλη ο Πολύδωρος Βογιατζής με τη μεστή αφήγησή του μάς αποκαλύπτει τον άνθρωπο, το χαρακτήρα, το μυστήριο και τις αντιφάσεις μέσα από τα ίδια τα λόγια του Σούμπερτ, σε κείμενα απ' το προσωπικό του ημερολόγιο και επιστολές στα αδέλφια και στους φίλους του.
Παρουσιάζεται έτσι ταυτόχρονα το έργο και ο φορέας του, η συνοχή και η αλληλεπίδρασή τους, η αμοιβαία εμπλοκή τους σ' αυτό το μεγαλειώδες, ευαίσθητο, διαχρονικό και λαμπερό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Σε μία σκηνική ιχνηλασία αυτού του οικουμενικού δημιουργού, σε μία απόπειρα αποκρυπτογράφησης της πεσιμιστικής φύσης του, σε μία προσέγγιση της πολυπλοκότητας μιας μουσικής ιδιοφυίας.
Που άντλησε αποκλειστικά μέσα απ' τις προσωπικές και πολλές φορές οδυνηρές εμπειρίες του την απίστευτη έμπνευσή του, που έζησε ανικανοποίητος δίχως ν' αγγίξει την ευτυχία, που τη στιγμή που καθιερωνόταν παγκόσμια και διαχρονικά ως ένας από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες, δήλωνε απογοητευμένος για τις «άφαντες φιλοδοξίες και επιθυμίες» του.
Οι μουσικοί του ρεμβασμοί που αποδίδει στο πιάνο ο Έντουαρτ Φερλέ, υπογραμμίζουν ιδανικά αυτή τη μοιραία σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο έργο του Σούμπερτ.
Η μουσική και η αλληλογραφία, αυτού του τόσο εμπνευσμένου και καταδικασμένου καλλιτέχνη, προσεγγίζει μέσα απ' αυτή την παράσταση τη μοίρα και την καθημερινότητα του κάθε ενός από εμάς.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧαριστική βολήτα σκάνδαλα στο παρά 5' Μόδα για πραγματικές γυναίκες Έξι βίλες, έξι ιστορίες Τα μυστικά του υγιεινού μπάρμπεκιου Δεν μ΄ αρέσει να μου λένε τι να κάνω «Στην Κίνα μιλάμε μόνο για το μέλλον» Με ψυχή και πάθος «Πήγα στον πόλεμο για να σώσω ζωές» Η Ελλάδα μου έδωσε πόνο, πίκρα

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 432 ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Κάλπη-γκιλοτίνα Τελικά, η κάλπη, στην οποία αναζήτησε σανίδα σωτηρίας ή διαφυγής ο Κώστας Καραμανλής, αποδεικνύεται σωστή γκιλοτίνα.
Εκεί, στις 4 Οκτωβρίου, θα πληρώσει για τα πολιτικά εγκλήματα της πενταετούς πρωθυπουργικής θητείας του που έσυρε την Ελλάδα πίσω στο 1993: ήταν η τελευταία χρονιά που η οικονομία μας βρέθηκε σε ύφεση.
Τη βαριά, αλλά δίκαιη ποινή την επιβάλλει ο ελληνικός λαός. Με την ετυμηγορία του θα στείλει τον τελευταίο Καραμανλή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τον τίτλο του πλέον ακατάλληλου προσώπου που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας. Σε ρόλο δημίων όμως αναδεικνύονται ο Γιώργος Σουφλιάς, που φανερά ώθησε τον Καραμανλή στη λαιμητόμο, και η Ντόρα Μπακογιάννη, που από το παρασκήνιο κινούσε τα νήματα ώστε να κάνουν άλλοι τη βρόμικη δουλειά. Σελ.2 Ετοιμάζει διάγγελμα αποχώρησης το βράδυ της ήττας Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον Νίκο Κακαουνάκη (το αποκάλυψε, άλλωστε, στην εκπομπή του στον Flash) προανήγγειλε την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή…
Είναι πλέον κοινό μυστικό.
Όσοι μάλιστα ζουν τον πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες το γνωρίζουν – ακόμη και το τελετουργικό του…
Ο Κώστας Καραμανλής σκηνοθετεί την αποχώρησή του. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, θα βγει την Κυριακή το βράδυ και, εφόσον έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τη μορφή διαγγέλματος. Με προμετωπίδα το «μήνυμα» που έλαβε και με συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία για τις δυο φορές που τον τίμησε ο ελληνικός λαός, αλλά και τις προσπάθειες που έκανε, θα αποδεχθεί την ήττα του. . Σελ.12 και Σελ.13 Το κόσμημα της… παραίτησης Υπάρχει ένα περιστατικό πολύ αποκαλυπτικό των διαθέσεων του Καραμανλή…
Το κόσμημα της συζύγου του. Θα ξεκινήσουμε όμως την αναφορά μας στο περιστατικό αυτό από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο άλλωστε αντιγράφει συνεχώς ο Κώστας Καραμανλής.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, έλεγε στους συνεργάτες του ότι «αν σας κάνουν δώρα, και μάλιστα ακριβά δώρα, θέλω να με ενημερώνετε – να το γνωρίζω και να γνωρίζω λεπτομέρειες. Από ποιον και πόσο κάνει»…
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήξερε ότι από τέτοια γεγονότα μπορεί να δημιουργηθεί άσχημη πολιτική ατμόσφαιρα... Και προφυλασσόταν. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχαν κάνει δώρο στην Αγγέλα Κοκκόλα ένα ρολόι. Φαινόταν πανάκριβο. Σελ. 14 Κύμα αποχωρήσεων από τα γαλάζια ψηφοδέλτια Αυτό πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει!
Η Ν.Δ. βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, τα στελέχη της προεξοφλούν την ήττα, ο Κ. Καραμανλής είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το κόμμα σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς, υποψήφιοι βουλευτές αποσύρονται, παρότι έχουν ανακοινωθεί επίσημα, και οι δελφίνοι ξαναζεσταίνουν τις μηχανές για την κούρσα της διαδοχής…
Την ώρα που κάποιοι νεοκαραμανλικοί (από τους ελάχιστους που απέμειναν) ονειρεύονται «πράσινη παρένθεση» και νέες πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, προεξοφλώντας ασυμφωνία στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή επιχειρώντας να κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ! Σελ. 16 και Σελ. 17 Κύμα συνταξιούχων στις γαλάζιες λίστες Λίγο πριν να λήξει η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών, η Ρηγίλλης δέχθηκε μια ακόμη ψυχρολουσία: από το ψηφοδέλτιο της Φλώρινας παραιτήθηκε η Αναστασία Παυλίδου. Στο κομματικό επιτελείο σήμανε αμέσως συναγερμός για να αποτραπούν και άλλες αποχωρήσεις και να μη μείνουν τα ψηφοδέλτια με κενές θέσεις.
Υπήρχε κίνδυνος να παρουσιάσει η Ν.Δ. υποψηφιότητες που θα απορρίπτονταν από τις δικαστικές αρχές ως εκπρόθεσμες.
Η θέση του Σ. Τσιτουρίδη στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς καλύφθηκε άρον-άρον χθες με την υποψηφιότητα μιας συνταξιούχου αστυνομικού (!), αλλά δεν ήταν η μόνη επιλογή απόλυτης ανάγκης. Είναι γυναίκα και έχει αρκετά ψηφαλάκια στην Ακροδεξιά και στην Αστυνομία. Πρόκειται για τη Γαρουφαλιά Καρφουνιάρη. Σελ. 18 Εικόνα διάλυσης η Ν.Δ. Η διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ., με τα σποτ που δείχνουν μόνο Καραμανλή και παίζουν σχεδόν… πένθιμη μουσική, προκάλεσε φωνές διαμαρτυρίας και εκκλήσεις να αλλάξουν τα πάντα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ώστε να διασωθεί το κόμμα.
Οι φωνές υπουργών στο παρασκήνιο είναι ενδεικτικές. Κάνουν σκληρή κριτική για ασυγχώρητα λάθη στις εμφανίσεις του Κ. Καραμανλή. Δεν είναι δυνατόν, λένε, τις δύο πρώτες εβδομάδες να κινείται στα προάστια των Αθηνών και μόλις την περασμένη Τετάρτη να κάνει την πρώτη ανοιχτή του συγκέντρωση και μάλιστα κάτω από το μπαλκόνι του εκλογικού κέντρου του θείου Αχιλλέα, στις Σέρρες! Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις έδειξαν έναν αδιάβαστο και αμελή Καραμανλή.
Δεν γίνεται, λένε στελέχη της κυβέρνησης, να λέει σοβαρά ο πρωθυπουργός ότι τα έσοδα μειώθηκαν το 2009 λόγω των επεισοδίων του Δεκεμβρίου.
Αλλά και τα αστειάκια, το περίφημο λύσιμο της γραβάτας στη συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ, οι ατάκες του τύπου «πάρτε και καμιά ανάσα» σε αυτούς που φώναζαν συνθήματα στις Σέρρες, προκαλούν ειρωνικά σχόλια. Σελ. 19 Δημ(ι)οσκοπήσεις για τη Ν.Δ. Η σαφέστερη ένδειξη της ηττοπάθειας που επικρατούσε στη Ν.Δ. πολύ πριν προκηρυχθούν και επίσημα οι πρόωρες εκλογές πέρασε απαρατήρητη.
Ήταν η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να επαναφέρει σε ισχύ την παράλογη διάταξη που απαγορεύει τις ανακοινώσεις των δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήξεραν την κατάρρευση και ζήτησαν καταφύγιο σε μια σπασμωδική προσπάθεια για συγκάλυψη της αλήθειας (όπως έκαναν και με τα σκάνδαλα). Σελ. 20 στο πέταλο Εδώ και καιρό σάς γράφουμε ότι στη Ν.Δ. επικρατεί η απόλυτη διάλυση.
Δεν υπάρχουν στελέχη για να ασχοληθούν με τις εκλογές.
Γι’ αυτό έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κάτι τύποι που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο επί των ημερών της ηγεσίας Μητσοτάκη.
Ο Στεφανάκος, ο Μπεχράκης, ο Βαρδαλάκης και φυσικά ο Αντώνης Σγαρδέλης, ο άνθρωπος που τον επέβαλε πριν από ένα χρόνο ο Μητσοτάκης στον Καραμανλή.
«Επειδή δεν έχω ανθρώπους να κάνω εκλογές, θέλω να μου βρει πέντε-έξι έμπειρους», φέρεται να είπε ο Αγγέλου στον Σγαρδέλη. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει το αίτημα ο διευθυντής του Καραμανλή, άρχισαν να καταφθάνει ο στόλος των μητσοτακικών στη Ρηγίλλης. Σελ. 71 στο πέταλο Μια λοίμωξη του αναπνευστικού, που δεν την πρόσεξε και εξελίχτηκε σε πνευμονία, έστειλε την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου προβλέπεται ότι θα παραμείνει 4-5 ημέρες στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου.
Μόλις μάθαμε για την εισαγωγή, επικοινωνήσαμε με το γραφείο της και μιλήσαμε με συνεργάτιδά της, που μας είπε: «Σήμερα το πρωί έγινε αυτό, μπήκε στο ‘‘Ερρίκος Ντυνάν’’ στις δέκα.
Είχε κάποια συμπτώματα πριν από καμιά εβδομάδα, δεν έδωσε σημασία.
Πυρετό δεν είχε, βήχα είχε.
Και εξελίχθηκε έτσι γιατί δεν έδωσε σημασία και της έγινε πνευμονία. Θα κάνει θεραπεία και θα βγει. Δεν είναι γρίπη. Είναι πνευμονία καραμπινάτη». Σελ. 72

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Βρετανική ντροπή στην Αφρική Αχμαντινετζάντ: «Ψέμα το Ολοκαύτωμα» Καταγγέλλουμε τον κ Ντάουνερ Ελλάδα-Τουρκία 76-74 Οι διεκδικητές της εξουσίας στο φώς της κριτικήςΔιπλωματική ένταση μεταξύ Αγγλίας-Τουρκίας Σε στρατηγική συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα καλεί το ΝΑΤΟ τη Ρωσία Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ προκαλούν ανησυχία στον ΔΟΑΕ Λευκωσία: Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα Ο τουρκικός στρατός θέλει να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων σε ιρακινό έδαφος. Τα περιβαλλοντικά, ο South Stream, το κρέας και το ...ψάρι "Είστε μία αυτιστική χώρα"! Ο Πούτιν αδειάζει Ελλάδα και Γιώργο για τον αγωγό Νηφάλια αλλά Οφειλόμενη Απάντηση Τουρκία: Ένα δισ. δολάρια για την πιθανή αγορά πυραύλων Patriot Erdoğan: Η κυβέρνηση παίρνει το «ρίσκο» στο δημοκρατικό άνοιγμα Ο Πούτιν ζητεί την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Η Μόσχα εγκαταλείπει τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων στο Καλίνινγκραντ «Καμπάνα» στην Τουρκία για τους αγνοούμενους στον Αττίλα Ο τελευταίος λόγος στην Ολομέλεια ΕΔΑΔ Το πρόβατο που κρεμιέται από το δικό του πόδι Επαφές Μπάιντεν με Κούρδους του Ιράκ Κ. Καραμανλής: «Η υπογραφή της χώρας διεθνώς δεν πρέπει να αμφισβητείται» «Μπαρόζο, δυστυχώς!» ΜΑΘΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Ζουράρις: Ψηφίζω Δημοκρατική Αναγέννηση

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/9/09 Ο Πανεπιστημιακός και στέλεχος του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Κώστας Ζουράρις, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι η φιλολαϊκή και πατριωτική μαχητική παρουσία της Δημοκρατικής Αναγέννησης στην αυριανή βουλή, θα διευκολύνει την αναγκαία ευρύτερη συσπείρωση του συνόλου των πατριωτικών δυνάμεων του τόπου. Ψηφίζω Δημοκρατική Αναγέννηση».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ευ. Βενιζέλο, παρακαλούμε να στείλουν τις ερωτήσεις τους στο evenizelos34@gmail.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. με θέμα "ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" μέχρι και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.
Η κάθε ερώτηση θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 30 λέξεις.
Οι απαντήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου στις ερωτήσεις σας θα αναρτηθούν υπό μορφή video την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα μας.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πολιτική ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στην Άνω Πόλη, εδώ:
Ενημέρωση για τις πολιτικές ομιλίες και εκδηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, εδώ: http://www.evenizelos.gr/agenta