Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλες αποκαλύψεις στα "Επίκαιρα"

Μεγάλες αποκαλύψεις στα "Επίκαιρα"                                   
Τα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στο τεύχος 117, αποκαλύπτουν το σχέδιο των δανειστών για τη χρεοκοπία της Ελλάδας: Πρώτα η «πειρατική» δανειακή σύμβαση και μετά το τέλος…                                  
Όπως σημειώνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Λάμπρου Καλαρρύτη στόχος είναι η αρπαγή της Ελλάδος.                                
Η απειλή χρεοκοπίας, την οποία επισείουν οι δανειστές προς την Ελλάδα αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που της ζητούνται και την οποία μεταφέρει με τη σειρά του ο πρωθυπουργός προς την ελληνική κοινωνία, είναι αληθής. Δεν είναι μπλόφα.                                 
Είναι, όμως η μισή αλήθεια.                              
Η άλλη μισή είναι ότι μετά από τόσες θυσίες, ουδείς διαβεβαιώνει ότι ακόμη κι αν εφαρμόσουμε τα επιπλέον μέτρα, ώστε να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, δεν θα χρεοκοπήσουμε.                           
Το «χρηματοκιβώτιο» που θέλουν οι δανειστές, αφού πρώτα μπουν σε αυτό όλα τα «χρυσαφικά» της χώρας, είναι το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.                        
Σχετικά με τα μέτρα που φέρεται να ζητά η τρόικα, υπάρχει ασάφεια για το πού σταματούν οι απαιτήσεις των δανειστών και πού αρχίζουν οι επιδιώξεις εγχώριων συμφερόντων…                       
Aλλωστε όπως εύστοχα παρατηρεί σε άρθρο του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο ισχυρισμός του Λουκά Παπαδήμου, ότι με αυτά τα μέτρα θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και θα τη διατηρήσει στο ευρώ, είναι ψέμα μεγαλύτερο από το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.                             
Οι συμφωνίες αυτές, με τη μορφή τουλάχιστον που τίθενται σήμερα, λύνουν τα χέρια των πιστωτών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αυτοί ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό, όπως και τη δική μας, για να οδηγήσουν, αν το επιλέξουν, τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή προς παραδειγματισμό όλης της Ευρώπης και να την πετάξουν έξω από το ευρώ, αφού πρώτα λύσουν τα δικά τους προβλήματα με το ελληνικό χρέος και αρπάξουν νομίμως, με την απαιτούμενη ψήφο 180 βουλευτών, για την οποία σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση, τους τίτλους ιδιοκτησίας της χώρας, μαζί και όσων ενεργειακών πόρων ανακαλυφθούν!                              
Παράξενο είναι, συνεχίζει ο Δ. Κωνσταντόπουλος, γιατί δεν λειτουργεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης στους κυρίους Παπαδήμο, Σαμαρά, στους συνεργάτες τους, στην ελληνική πολιτική και άρχουσα τάξη στο σύνολό της.                                 
Ακόμη και το θλιβερό τέλος του Γ. Παπανδρέου δίπλα τους δεν τους διδάσκει. Ελπίζουν ότι δεν τους αφορά.                                      
Ψυχολογικά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην τροχιά καταστροφής της Ελλάδας, αυταπατώμενοι ότι δεν θα είναι και δική τους αυτοκαταστροφή, ανήμποροι να ενεργήσουν ως αυτόνομα υποκείμενα….                                      
Ο αρχηγός της ΝΔ ανέλαβε μια επιπλέον ιστορική ευθύνη. Προσωποποιώντας για μεγάλο διάστημα την ελπίδα μέρους των Ελλήνων για εναλλακτική, συνέβαλε καθοριστικά με τη μεταστροφή του στο κλίμα κατάθλιψης που επικρατεί τώρα, αναγκαίο για να πραγματοποιηθούν τα εγκλήματα κατά της χώρας που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.                            
Ακόμα στα Επίκαιρα:                              
- Η διάλυση του ελληνικού κράτους- Ο ρόλος του Χορστ Ράιχενμπαχ και των ξένων τεχνοκρατών σε μια χώρα χωρίς εθνική στρατηγική και σχέδιο… Ένα άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη                         
- Νίκος Παπανδρέου: Αδερφός - σύμβουλος με… παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή, της Χριστίνας Κοραή.                              
Ο Νίκος Παπανδρέου ανέπτυξε δραστηριότητες που αφήνουν ερωτηματικά και σκιές. Ταυτόχρονα, επέπληττε δημοσίως υπουργούς και βουλευτές.                          
Βρέθηκε στο Αμπού Ντάμπι για κρατικές μπίζνες· έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του «Mr MIG» στην Αλβανία· συμμετείχε σε μυστικές συσκέψεις, κυρίως στο Καστρί, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού (Ραγκούση, Γερουλάνο, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Αθανασάκη κ.ά.).                             
- Αποκλειστική συνέντευξη του μεγάλου θεατράνθρωπου Aγγελου Αντωνόπουλου, στον Νίκο Νικόλιζα. «Εύχομαι να υπάρξει έκρηξη…» λέει ο γνωστός ηθοποιός ενώ σημειώνει ότι ποτέ δεν πίστεψε στη «σοσιαλιστική υπόσχεση Παπανδρέου…»                         
«Η κυβέρνηση Παπαδήμου υπηρετείται από ανθρώπους που τους ξέρουμε…                          
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων σου επιβάλλουν όρους και νόμους και πλέον αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει καθεστώς Δημοκρατίας, αλλά καθεστώς τραπεζικής φιλοσοφίας». Όλη η συνέντευξη στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Η ΥΓΕΙΑ «ΝΟΣΕΙ»

Παρακολουθώντας διάφορες εκπομπές «ενημερωτικού» (και καλά) περιεχομένου, στάθηκα σε κάποια ρεπορτάζ που αφορούν τον τομέα της υγείας και, θυμήθηκα τι έλεγαν και εξακολουθούν να λένε οι «ασφαλισμένοι» στις μεταξύ τους συζητήσεις στις ώρες αναμονής στα διάφορα ιατρεία του ΙΚΑ και όχι μόνο                                     
Άλλωστε, ένας από αυτούς που στήνονται για εξέταση η συνταγογραφηση από τα ξημερώματα είμαι και εγώ, αλλά και πάρα πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.                                  
Θυμήθηκα πόσα πολλά έμαθα από φίλους μου που είναι ΑΜΕΑ, λεπτομέρειες ανατριχιαστικές για το χάλι που επικρατεί στο «κράτος πρόνοιας» που ζούμε, λεπτομέρειες με τις οποίες δεν ασχολήθηκαν, δεν καταδέχτηκαν να ασχοληθούν τα ΜΜΕ γιατί τα θέματα αυτά δεν «πουλάνε».                             
Αλλά ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή μπας και βρούμε «λογαριασμό» (που θα έλεγαν και οι παλιοί).                          
Ενώ όλοι οι πολιτικοί δείχνουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τον ευαίσθητο (όπως λένε) χώρο της υγείας (τώρα οι πλέον αναίσθητοι να μιλούν περί ευαισθησίας….), ενώ κάνουν το… «καλύτερο» σαν κυβερνήσεις, ποια είναι η πραγματικότητα;                             
Ξημερώματα στις 4,30, έξω από διάφορες ανά την επικράτεια υγειονομικές μονάδες, παππούδες, γιαγιάδες, ακόμα και νέοι που έκαναν το τραγικό λάθος να αρρωστήσουν, περιμένουν στην αυτοσχέδια «σειρά», μέχρι να έρθει η ώρα που θα ανοίξουν τα ιατρεία για να εξεταστούν.                         
Θα πουν πολλοί, ότι υπάρχει το 184 που κλείνεις τηλεφωνικά ραντεβού, και δεν έχουμε πλέον τέτοια φαινόμενα, και ότι λέω ότι μου κατέβει.                                 
Το 184 υπάρχει, οι άνθρωποι είναι πολύ εξυπηρετικοί, μόνο που:                                  
Α) Το 184, δηλαδή τα τηλεφωνικά ραντεβού, λειτουργεί μόνο στις πόλεις.                          
Β) Λόγο έλλειψης (;) γιατρών, αλλά και πολλών ασθενών, το πλησιέστερο ραντεβού (αν είναι κάποιος τυχερός) είναι μετά από 25 η και 30 μέρες, για να μην πούμε για το πιο μακρινό.                               
Να πω κι άλλα ;                          
Σε ολόκληρους νομούς λείπουν οι βασικότερες ειδικότητες γιατρών, και μιλώ για το πολύπαθο ΙΚΑ στο οποίο είμαστε οι περισσότεροι (σχεδόν) «αν.. ασφαλισμένοι».                           
Υπάρχουν «πολυιατρεία» που δεν έχουν χειρούργο, παιδίατρο, καρδιολόγο, νευρολόγο…                   
Λόγο αυτών των ελλείψεων οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρα χιλιόμετρα προκειμένου να πάνε στην πόλη η σε άλλη περιοχή που έχει την ειδικότητα γιατρού που θέλουν.                     
Και ΑΝ θα γίνει η δουλειά τους.                 
Το ίδιο το «κράτος» σπρώχνει τους «ασφαλισμένους» στους ιδιώτες, στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα.                            
Γιατί πες μου ρε φίλε εσύ, πες μου ρε γείτονα, τι θα κάνεις αν σου πουν ότι θα μπορέσεις να εξεταστείς σε ένα η δυο μήνες, και εσύ καίγεσαι;                               
Η θα πας στον ιδιώτη, η … θα περιμένεις να τα τινάξεις.                               
«Που είναι η υγεία σας;                             
Κύριε Υπουργέ ….. τα υπουργεία σας (που λέει και το τραγούδι).»                             
Παρακολουθώ το δράμα των τετραπληγικών, των παραπληγικών, των ανθρώπων με κάποια αναπηρία γενικά.                            
Το ψαλίδι που ρίχνει το «κράτος πρόνοιας» τόσο σε συντάξεις και επιδόματα, όσο και σε απαραίτητα για την επιβίωση τους «αναλώσιμα» (καθετήρες κλπ), είναι απερίγραπτο.                      
Δύσκολα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε οι υπόλοιποι τι τραβούν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους.                           
Τελικά, η «ΚΡΙΣΗ», ήρθε και ρίζωσε στη υγεία από πολύ παλιά.                         
Γι αυτό και η υγεία μας νοσεί, και παρέχει «αρρωστημένες υπηρεσίες» σε όλους.                         
Φρόντισαν γι αυτό ΟΛΟΙ οι «εθνοσωτήρες» μας, κάνοντας ένα καλό από εμπρός, και χίλια άσχημα από πίσω.                           
Κουράγιο φίλοι μου.                                
Η Ελλάδα λέει, ποτέ δεν πεθαίνει.                            
Εμείς τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε.                         
Βασίλης Τσούγκαρης                     
tsougarisgnomi@gmail.com

ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ, του ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟΫΣ

ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟΫΣ                           
Οδυσσέας                             
Μετάφραση: Σωκράτης Καψάσκης                            
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ                                      
Ξένη πεζογραφία                            
ISBN: 978-960-04-4267-0                             
σελ. 824                                  
Ιανουάριος 2012                                      
Οι εκδόσεις Κέδρος τιμούν τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την πρώτη έκδοση του Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς με μια νέα, επετειακή έκδοση του βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο.                         
Ο Τζόυς άρχισε να δουλεύει τον Οδυσσέα γύρω στο 1914. Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες (Μάρτιος 1918 - Δεκέμβριος 1920) στην επιθεώρηση The Little Revue, την οποία συνδιηύθυνε ο μεγάλος ποιητής Έζρα Πάουντ, φίλος του Τζόυς και θερμός υποστηρικτής του.                      
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εκδότες της εποχής δίσταζαν να αναλάβουν την έκδοσή του σε βιβλίο, αποθαρρυμένοι από την τολμηρή γλώσσα και την ασυνήθιστη δομή τού κειμένου. Τελικά, χάρη στην οξυδέρκεια και την αποφασιστικότατα της Σύλβια Μπητς, εκδότριας του οίκου Shakespeare and Company και ιδιοκτήτριας του ομώνυμου παρισινού βιβλιοπωλείου, ο Οδυσσέας εκδόθηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο στις 2 Φεβρουαρίου του 1922, ημέρα κατά την οποία ο Τζόυς συμπλήρωνε το τεσσαρακοστό έτος της ζωής του.                        
Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1990 από τον Κέδρο, σε εξαιρετική μετάφραση του Σωκράτη Καψάσκη, που αφιέρωσε πολλά χρόνια για να φέρει σε πέρας αυτό το επίπονο και τόσο απαιτητικό έργο.                             
Ο Οδυσσέας αφηγείται ένα 24ωρο στη ζωή του κεντρικού ήρωα Λεοπόλδου Μπλουμ. Εκτυλίσσεται στο Δουβλίνο, τη γενέθλια πόλη του συγγραφέα, στις 16 Ιουνίου του 1904, ημερομηνία που έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως Bloomsday∙ πρόκειται για την ημέρα που ο Τζόυς γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Νόρα Μπάρνακλ.                             
Η δομή του βιβλίου παραπέμπει στη Οδύσσεια του Ομήρου, εξ ου και ο χωρισμός του σε 18 κεφάλαια που φέρουν τίτλους όπως Τηλεμάχεια, Κίρκη, Τα βόδια του ήλιου, Ναυσικά, Πηνελόπη κ.ο.κ.                        
Η δράση είναι ελάχιστη, όμως οι τεχνικές του εσωτερικού μονόλογου και της συνειδησιακής ροής (stream of consciousness) που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχουν την δυνατότητα να σχολιάσει με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος.                               
Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στήβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα στους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο αρχαίος ποιητής.                            
Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται τόσο στις ομοιότητες του μύθου όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων κατ' αρχήν για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και δεύτερον για την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου στον οποίο ζούμε.                               
Ο Οδυσσέας, «έργο μπροστά από την εποχή του, αλλά και από κάθε άλλη εποχή», έφερε επανάσταση στην τεχνική της αφήγησης.                              
Ο Τζόυς δεν δίστασε να πειραματιστεί, ανά κεφάλαιο, με όλες σχεδόν τις γνωστές αφηγηματικές φόρμες και τα είδη της λογοτεχνίας (πρόζα, ποίηση, θέατρο, φάρσα, ρομάντζο κ.λπ.).                         
Σήμερα χαιρετίζεται από την κριτική ως το έργο που καθόρισε την περίοδο του μοντερνισμού και ως το απόλυτο λογοτεχνικό αριστούργημα του 20ού αιώνα∙ ως ένα «υπερκείμενο που ακυρώνει κάθε άλλο μυθιστόρημα».                              
Ο James Augustine Aloysious Joyce (1882-1941) γεννήθηκε στο Δουβλίνο όπου έζησε ως τα φοιτητικά του χρόνια.                                
Μετά από ένα πρώτο ταξίδι στο Παρίσι το 1902, εγκατέλειψε οριστικά την Ιρλανδία για να εγκατασταθεί στη Ζυρίχη, στην Τεργέστη και τελικά στο Παρίσι.                          
Με δυσκολία και χάρη στην υποστήριξη του Έζρα Πάουντ κατόρθωσε να εκδώσει τα πρώτα του έργα, την ποιητική συλλογή Chamber Music το 1907 και τους Δουβλινέζους το 1914. Ακολούθησαν το Πορτραίτο του καλλιτέχνη το 1916 και το θεατρικό Exiles.                          
Η έκδοση του Οδυσσέα το 1922 τον καθιέρωσε ως τον συγγραφέα που έφερε επαναστατικές αλλαγές στη μορφή και τη δομή του μυθιστορήματος.                       
Πλεγμένο γύρω από μια πολλαπλότητα συμβολισμών, το έργο του, με αποκορύφωμα το τελευταίο του μυθιστόρημα, Finnegan΄s Wake (1939), έχει ως κεντρικό ήρωα την ίδια τη γλώσσα, εξωθώντας το γλωσσικό πείραμα ως τα ακραία όρια της επικοινωνίας και τοποθετώντας τον Τζόυς στην πρωτοπορία των αναζητήσεων της μοντέρνας λογοτεχνίας.

Συναυλία ισπανικής μουσικής με τίτλο "La maja de Goya"

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ.                          
Αγ. Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη                           
τηλ. 2310 247.111, www.tf.auth.gr/teloglion, e-mail: teloglion@auth.gr                      
Συναυλία ισπανικής μουσικής La maja de Goya με την Ελένη Χρονοπούλου (φωνή) και το Γιώργο Γούσιο (κιθάρα)                       
Τραγούδια και κομμάτια για κιθάρα των σημαντικότερων συνθετών της ισπανικής εθνικής μουσικής σχολής (τέλη 19ου αιώνα - αρχές 20ου), αλλά και τραγούδια από τη συλλογή λαϊκών τραγουδιών που διασκεύασε ο Federico Garcia Lorca, παρουσιάζονται στη συναυλία ισπανικής μουσικής La maja de Goya που θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο από την Ελένη Χρονοπούλου (φωνή) και το Γιώργο Γούσιο (κιθάρα).                                
Η συναυλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Ο Goya στο Τελλόγλειο» που συνεχίζεται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα.                      
Η έκθεση                       
Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση φιλοξενούνται 211 χαρακτικά του μεγάλου ισπανού δημιουργού από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao, ο πίνακας του Λουκά Βενετούλια «Η ομπρέλα», υλικό από το Αρχείο Σπητέρη, καθώς και δημιουργίες των σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.                         
Το πρόγραμμα                       
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τα γνωστότερα από τα κομμάτια της ισπανικής μουσικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα, Anda Jaleo, El cafe de chinitas, Las morillas de Jaen και Sevillanas del siglo 18Έντονο ισπανικό χρώμα έχουν και τα τραγούδια του Manuel de Falla από την συλλογή siete canciones espanolas (επτά ισπανικά τραγούδια).                          
Ο Falla και ο Lorca μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τη μουσική παράδοση της Ισπανίας. Μαζί πραγματοποίησαν ταξίδι για να καταγράψουν μελωδίες και τραγούδια απομακρυσμένων περιοχών, ενώ ο Lorca βοήθησε τον Falla να οργανώσει φεστιβάλ Cante Jondo το 1922 μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία.                        
Τα επτά τραγούδια ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι το 1914 λίγο πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.                      
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τέσσερα από αυτά: Asturiana, El pano moruno, Nana και Polo βασισμένα σε ακούσματα των περιοχών Asturias, Murcia, Castilla, Andaluzia αντίστοιχα. Επιρροή από στοιχεία λαϊκής μουσικής είχε και ο Tarrega, μουσικός που καταξίωσε την κιθάρα ως συναυλιακό όργανο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.                           
Ο Γιώργος Γούσιος θα ερμηνεύσει δύο απ' τα γνωστότερα έργα για σόλο κιθάρα του Tarrega Recuerdos de la Alhambra και Capricho arabe καθώς και το Unaflor του Jose Broca.                     
Τέλος, το τέταρτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει έξι τραγούδια από τη συλλογή tonadillas al estilo antiguo του Enrique Granados (1910). Ο Enrique Granados αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του συνθετικού του έργου στον Goya.                          
Έτσι, έπειτα από την συνεργασία του με τον Fernando Perriquet για την όπερα Goyescas, το 1910, μελοποιεί και τη συλλογή των tonadillas σε στίχους του Perriquet με κεντρικό άξονα την ζωή και την θεματολογία του Goya, όπως διακρίνουμε στις tonadillas La maja de Goya, El majo timido, La maja dolorosa.                             
Το τραγούδι La maja de Goya συνοδεύεται από αφήγηση που εξιστορεί την κωμική σκηνή κατά την οποία ο απατημένος σύζυγος αναζητά την γυναίκα του στο σπίτι του Goya. .                         
Οι συντελεστές                          
Ο Γιώργος Γούσιος ξεκίνησε σπουδές κλασικής κιθάρας το 1982 στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Π. Μπουτόπουλο και Φ. Μπαξέ.                          
Αποφοίτησε από την τάξη του Φ. Μπαξέ το 1993 (Πτυχίο Κιθάρας) και είναι κάτοχος Διπλώματος Σολίστ (1995). Συμμετείχε σε Masterclasses κιθάρας δίπλα σε διεθνούς φήμης σολίστες, όπως οι H. Kaeppel, D. Russel, Th. Mueller-Pering, και συνέχισε τις Μεταπτυχιακές σπουδές του από το 1998 στη Μουσική Ακαδημία "Franz Liszt" της Βαϊμάρης, με καθηγητές τους G. Reichenbach και Pr. M. Rost, από όπου αποφοίτησε το 2001 με τον τίτλο Konzertdiplom (Richtung Gitarre).                           
Την περίοδο 2004-2009 σπούδασε στην τάξη Ανώτερων Θεωρητικών της συνθέτριας Ε. Κατέλη (Πτυχία Αντίστιξης, Φυγής). Διακρίθηκε σε Διαγωνισμούς στα Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου και Κέρκυρας, όπου απέσπασε Β' Βραβείο (1987) και Ειδικό Βραβείο (1999) αντίστοιχα, καθώς και ως φιναλίστ στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στις Αρχάνες Κρήτης το 2000.                           
Συμμετείχε σε Διαγωνισμούς Σύνθεσης για κιθάρα ερμηνεύοντας βραβευθέντα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως η Ε. Κατέλη και ο Λ. Χατζηλεοντιάδης.                        
Η καλλιτεχνική του πορεία ως σολίστ ξεκίνησε το 1992 σε συνεργασία με το συνθέτη Π. Θεοδώρου, και από τότε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και Γερμανία. Συμμετείχε στο 40ο Φεστιβάλ Δημητρίων το 2005 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2006, σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού "F.G.Lorca".                  
Στο ενεργητικό του έχει επίσης ηχογραφήσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές και εμφανίσεις στην τηλεόραση, συμμετοχές σε συναυλίες μουσικής δωματίου συμπράττοντας με γνωστούς Έλληνες και ξένους σολίστ.                                   
Ο Γ. Γούσιος διδάσκει ως καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Ωδείο "Γαλαξίας", στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και ως αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.                      
Η Ελένη Χρονοπούλου μελέτησε φλογέρα, πιάνο και θεωρητικά στις Βρυξέλλες από την ηλικία των 7 ετών, και συμμετείχε σε όπερες και ηχογραφήσεις του παιδικού χορωδιακού συνόλου "Da Capo 2000" ως χορωδός και σολίστ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Τέχνες του Ζωντανού Θεάματος (Master Europeen en Arts du Spectacle Vivant) από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και τελειόφοιτος μονωδίας στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στην τάξη της σοπράνο Μαρίνας Βουλογιάννη, με την οποία μελετά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.                    
Συμμετείχε ως χορωδός στις όπερες Cosi FanTutte, W.A. Mozart (Νοέμβριος 2006) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Die Fledermaus, J. Strauss (Φεβρουάριος 2007) στην Όπερα Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μεγάλα συναυλιακά έργα, όπως Te Deum, A. Bruckner (Μάιος 2006) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Matthaus Passion, J.S. Bach (Απρίλιος 2006), Der Messias, G.F. Handel (ar. W-A Mozart) (Δεκέμβριος 2006) καιStabat Mater, Α. Dvorak (Απρίλιος 2007) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.                                      
Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός προϊσταμένου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης όπως το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη ΧΑΝΘ και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2004).                         
ΧΡΗΣΙΜΑ                         
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012                          
Συναυλία ισπανικής μουσικής La maja de Goya Ελένη Χρονοπούλου (φωνή) Γιώργος Γούσιος (κιθάρα)                          
Έναρξη: 17.00. Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.                     
Τιμές εισιτηρίων: 7 ? και 5 ? (νεανικό για άτομα έως 32 χρονών)                      
Πληροφορίες στο τηλ. 2310 247111

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η ΖΕΡΑΛΝΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΙΣ 15 ΓΕΝΑΡΗ ΩΡΑ 16Η30 ΜΜ


ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ


ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Kωδικός Καταλόγου: 10470
Ημ. Έκδοσης: 10/2011
Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ISBN: 978-960-496-406-2
Σελίδες: 440
Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ Χιλιάδα Κυκλ.: 12η
Τους τελευταίους μήνες έχω αλλάξει ακόμα και όνομα. Για τα αγαπημένα μου πρόσωπα εδώ στην Πόλη πάντα θα είμαι η Λένα Βρανά. Για τους Τούρκους όμως είμαι η πλούσια Αγγλοτουρκάλα. Πλαστή ταυτότητα αλλά, από δω κι εμπρός, καινούργια όνειρα, καινούργια ζωή…
Σεπτέμβριος του 1955, Πόλη.
Η νεαρή Λένα Βρανά και η μητέρα της κατάφεραν να επιβιώσουν από το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ρωμιών.
Ο πατέρας της όμως δολοφονήθηκε και το μαγαζί τους καταστράφηκε.
Η Λένα σώθηκε χάρη στον μεγάλο της έρωτα, τον Κώστα Μπάρκογλου, που της υποσχέθηκε να την παντρευτεί.
Αλλά όταν η Λένα μάθει πως τελικά ο αγαπημένος της παντρεύτηκε μιαν άλλη, θα νιώσει τη ζωή της να γκρεμίζεται δεύτερη φορά. Για να τον εκδικηθεί, όπως πιστεύει, θα παντρευτεί έναν Τούρκο.
Και τότε θα αρχίσει η ανάβαση στον προσωπικό της γολγοθά.
Ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα, ύμνος στον έρωτα και στην άδολη αγάπη, με φόντο την Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών του 1955.

Μοιράζομαι και ωριμάζω

Μοιράζομαι και ωριμάζω                         
Kαίτη Γρίσπου                 
ISBN: 978-960-9585-03-3                    
σελ.: 288                 
σχήμα: 14x20,5 cm                           
Τι φέρνει στην επιφάνεια ένας κοινός διαρρήκτης; Τι εμποδίζει μια μοναχή να αποσχηματιστεί;                     
Τι οδηγεί στην αυτοκτονία έναν γιατρό; Τι γράφει στη διαθήκη του ένας καπετάνιος;                     
Τι θα συμβεί όταν δύο αδέσποτα σκυλιά παρασύρουν ένα mountain bike και τον αναβάτη του; Ποια συγκυρία έφερε δίπλα-δίπλα μια πολυτραυματία ειδική-φρουρό και τη σκηνογράφο του Εθνικού Θεάτρου;                       
Πώς ένας θάνατος μπορεί να είναι αφετηρία ελπίδας, η αυγή της ζωής;                       
Μια πολύχρωμη σβούρα που τυλίγει με το κορδόνι της φαινομενικά άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, που είναι όμως οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.
Γιατί…                             

Ο πόνος λιγοστεύει όταν έχει συμπαραστάτες                     
Η μνήμη διατηρείται όταν τροφοδοτείται                  
Η αγάπη μεγαλουργεί όταν εμβολιάζεται

Καρκίνος του νεφρού σε… πολλές μπριζόλες!

medicalnews.gr                                
Άσκηση και στο γραφείο                           
Η τσίχλα καταπολεμά την ωτίτιδα                           
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το άσθμα                             
Καρκίνος του νεφρού σε… πολλές μπριζόλες!                            
Σημαντική η διατροφή για τα υπερκινητικά παιδιά                               
Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά του καρκίνου                                   
Υψηλός κίνδυνος αποβολής για τα μικρόσωμα μωρά

Μιχαλης Ρακιντζης - Προκαλεις

PIAZZA del POPOLO

PIAZZA del POPOLO                                           
Διασυνοριακή συνεργασία με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων                              
Συλλήψεις στην Ορεστιάδα για «φρουτάκια»                                    
Οι καραμανλικές παρέες «έφαγαν» τον Στυλιανίδη!                                
35 θέσεις Εποχικού Προσωπικού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης                         
Απάντηση της ΕΠΑ στην επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης                         
Εθελοντές αναζητεί το Εργατικό Κέντρο Δράμας                                
21 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (βίντεο ντοκουμέντο)                             
Ανεργία μεγαλύτερη δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα…                                
Επιστολή εργαζομένων στην ΣΕΚΑΠ προς της ΑΤΕ Bank και το ΔΣ της Καπνοβιομηχανίας                             
Τα «έχωσε» ο Άνθιμος στην Τρόικα! Επομένως εμείς είμαστε … με την Τρόικα!                                  
Έως 12,1% οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ                                  
Επιχείρηση διάσωσης 11 μη νόμιμων μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου                                  
Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και Δημάρχων Έβρου προς τον Υπουργό Υποδομών για τα έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας                                         
Γιώργος Ούστογλου: «Άστοχο να έχει η Αθήνα αρμοδιότητα για τα νερά του Έβρου»                              
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη στην εκδήλωση του ΕΒΕ Ροδόπης                                             
Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης                                  
Νεκρός κυνηγός στην Δράμα από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας                                 
Τοποθέτηση Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση                              
Ξεσηκωμός στα Άβδηρα για το Τελωνείο στο Πόρτο Λάγος                                        
Στο ΣτΕ τέσσερις Δικηγορικοί Σύλλογοι από την ΑΜ-Θ κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Ασελγούσε στις ίδιες του τις αδελφές - Δασκάλα στο σεξ 22χρονη εκπαιδευτικός στην Κρήτη

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι ταμπού, διαμηνύει η Δαμανάκη                             
"Πιθανή επιλογή" θεωρεί η Fitch την έξοδο από την ευρωζώνη                                
Μέρκελ και Λαγκάρντ συζητούν απόψε για την τύχη της Ελλάδας                                 
Διαφήμιζαν παιδικά ρούχα με φόντο ένα γυμνό άνδρα!!!                              
Είκοσι τραυματίες και ένας νεκρός κατά την ...εγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ                                  
Ο Χριστός ήταν εβραίος, άνθρωπος και πατριώτης, λέει ένας ραβίνος στις ΗΠΑ                              
Παπαρίζου: "Έφυγα από την Ελλάδα γιατί έπιασα πάτο"                                   
Ασελγούσε στις ίδιες του τις αδελφές                              
Δασκάλα στο σεξ 22χρονη εκπαιδευτικός στην Κρήτη

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν... Παπαδήμο

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν… Παπαδήμο                              
[...]                                       
Η ώρα της εθνικής διαπραγμάτευσης                         
[...]                                  
Στη ΔΕΗ του “βασιλιά Αρθούρου”                             
[...]                                     
Οι αγορές πληρώνουν τη Γερμανία!                        
[...]                                      
Για όλα φταίει ο Καίσαρας                            
[...]                                     
Όταν υπάρχει… στόχος. Και… όραμα                                
[...]                                      
Αν στη θέση τους ήταν άλλοι…                          
[...]

Σκληρό «πόκερ» για το PSI

Σκληρό «πόκερ» για το PSI                                    
Η ευρωπαϊκή κρίση θα επιστρέψει                                
H νέα Τουρκία                                     
Σε νέα χαμηλά 19 ετών για το ΧΑ                                  
Μείωση εσόδων στη μη πετρελαϊκή βιομηχανία το 2011

Ο κύβος ερρίφθη

Ο κύβος ερρίφθη                           
[...]                                    
Το Μνημόνιο κρύβει τις ευθύνες (και) άλλων                          
[...]                                       
Ο Μαρινάκης ακούστηκε… μέχρι την Παιανία                               
[...]                                
Ο Σρόιτερ στην πόρτα της εξόδου                            
[...]                              
Ο Πατούλης πάει για Δήμαρχος Αθηναίων                         
[...]                                      
Το μέλλον (μας) δεν κλειδώνεται σε… δίκλινο                        
[...]

Η Santander τα κατάφερε, χαράς ευαγγέλια για τη Μαδρίτη

Η Santander τα κατάφερε, χαράς ευαγγέλια για τη Μαδρίτη                          
Η Santander, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και την πρώτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή τράπεζα σε όρους κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της τρύπες και να πιάσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier 1 9% έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι ορίζει το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα.                     
Συνέχεια

Android: Η ιστορία ενός μεγάλου παίκτη επαναλαμβάνεται

Android: Η ιστορία ενός μεγάλου παίκτη επαναλαμβάνεται                              
Αγαπούλα... πες αλεύρι ο Ψωμιάδης σε γυρεύει!!!Δείτε το βίντεο                            
Συμφωνία εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft μέσα στο 2012;                                
Φορητές συσκευές και βιομηχανία οι στόχοι του κυβερνοεγκλήματος το 2012                                 
Apple:Έφαγε μήνυση 1,48 εκατ. ευρώ για παράνομο «κατέβασμα» βιβλίων στην Κίνα                          
Τηλεόραση δείχνει σε δύο θεατές διαφορετικά πράγματα!                       
Nokia Lumia 800: Η «ναυαρχίδα» των Windows Phone

Βαρομετρικό χαμηλό …Alpha-Eurobank

Βαρομετρικό χαμηλό …Alpha-Eurobank                              
Οι επτά κρυφές πληγές της κρίσης                              
«Καρχαρίες», «γύπες» και «αρπακτικά» εν δράσει!                           
Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις                        
Ντυνάν:Προτεινόμενος πρόεδρος ο Χ. Γεωργακόπουλος                             
Προς την ξένη παρέμβαση προσανατολίζεται μέρος της αντιπολίτευσης στη Συρία                              
Έκρηξη Κουλούρη κατά Παπουτσή για το επεισόδιο με τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ                          
Την «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση» συγκροτεί ο Μίκης Θεοδωράκης                        
Παραμένει ο στόχος για μείωση 150.000 στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων                          
Την Τρίτη η δίκη των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ                            
Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ΝΔ μετά τη συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά                             
Ε.Ε. Προσωρινή έγκριση για την ενίσχυση της Τρ. Πειραιώς                           
ΑΤΕbank: Από 10/1 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών                         
Geniki Bank: Από 10/1 με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ                         
Ελληνική Τράπεζα: Χορηγός στην εκστρατεία Ecomobility 2011-2012                              
ΕΤΕ: Δεν υπαγορεύουν τρίτοι την πολιτική μας                             
Ναι μεν αλλά…                       
Ένα Καχύποπτο σχόλιο για ΕΤΕ - Alpha Bank                          
Νέες αγορές στην Alpha Bank                            
Το κόλπο της ημερομηνίας και τα εκλογικά σενάρια                              
Δέσμευση Παπανδρέου προς Βενιζέλο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ…

|Το ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε

Το ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε                             
[...]                                      
Το “κεφάλαιο”… γυρίζει σελίδα                           
[...]                                     
Να μειωθεί το έλλειμμα… σοβαρότητας                            
[...]                                           
Από πότε η αλληλεγγύη λέγεται… εκβιασμός;                          
[...]

Greek Alert

Greek Alert                                 
ΓΙΑΤΙ οι ΓΚΕΙ είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ στην Νέα Τάξη Πραγμάτων;                                
Διαχρονικά γνωρίσματα Προπαγάνδας της Πολιτικής και οικονομικής εξουσίας                                 
OMOPΦANTPAAA MOY, KAΛH XPONIA                                     
Η δράση του Μιχάλαγα - μέρος Α'                                       
Τουρκία: Η MIT δημιούργησε ιστοσελίδα για …παιδιά...!!!                               
ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΤΑΞΙΣΜΟΥ                               
Θεατρική παράσταση ή όχι;