Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις


Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις
«Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη» & «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»
Κυριακή 2 Απριλίου, στις 11:00
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεχίζει τις ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη» και «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11:00.
«Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»
Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 300 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.
Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.
«Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»
Στην έκθεση, το θέμα προσεγγίζεται σε δύο ενότητες μέσα από εικαστικά κυρίως τεκμήρια. Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο ΑΠΘ.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον.
Εισιτήριο: 5€ (κανονικό), 2,5€ (μειωμένο)
Ελεύθερη είσοδος: Δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών.
* Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/)
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).

ΟΣΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΟΣΑ ΠΑΝΕ