Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Χορτοφάγοι εναντίον Κρεατοφάγων

Υπάρχουν σχέσεις που χαλάνε, επειδή οι άνθρωποι έχουν διαφορετική θρησκεία, οικονομική κατάσταση ή σεξουαλικές συνήθειες.
Τι γίνεται όμως, όταν ανάμεσά τους μπαίνει ένα πιάτο φαγητό και οι διαφορετικές διατροφικές αρχές;Όλοι οι ερωτευμένοι το ξέρουν :
"Μοιράζομαι το φαγητό μου με κάποιον" σημαίνει "μοιράζομαι την αγάπη μου".
Οι ψυχολόγοι το διατυπώνουν καλύτερα: Το φαγητό έχει έναν ισχυρό, υποσυνείδητο σύνδεσμο με την αγάπη.
Για αυτόν το λόγο, όποιος αρνείται το φαγητό του αγαπημένου του είναι σαν να απορρίπτει τον έρωτά του.Σωστά.
Αλλά τι γίνεται σήμερα που η διατροφή μας έχει αποκτήσει τέτοια πολυπλοκότητα;Και ακόμη περισσότερο, τι συμβαίνει όταν όχι μόνο δεν ταιριάζουν τα διατροφικά μας γούστα αλλά ούτε η φιλοσοφία της ζωής μας;
Ένας καινούργιος όρος έχει δημιουργηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιείται ευρέως, μονολότι η τάση γεννήθηκε μάλλον στη Νέα Ζηλανδία, στο Κέντρο Σπουδών για τον Άνθρωπο και τα Ζώα του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι.
Ερευνώντας λοιπόν τις ζωές των "σπλαχνικών καταναλωτών" ("cruelty - free consumers) από το φαγητό μέχρι τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, οι ερευνητές έφτιαξαν μια νέα λέξη: Vegansexual.
Έτσι περιγράφονται οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας ούτε άλλο ζωικό προϊόν και οι οποίοι επιλέγουν να μην έχουν καμία σεξουαλική σχέση με μη χορτοφάγους, επειδή τα σώματά τους τους θυμίζουν νεκροταφείο ζώων.
Στο Διαδίκτυο η συζήτηση έχει ανάψει και οι αντιπαραθέσεις είναι συχνές.Φανατικοί υπάρχουν και στις δύο πλευρές.
Στο μπεστ σέλερ βιβλίο του "Kitchen Confidential", ο Αμερικανός σεφ Άντονι Μπουρντέν γράφει ότι οι χορτοφάγοι (vegetarians) και οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegans) οι "Χεζμπολά της χορτοφαγίας", "είναι εχθροί κάθε ωραίου και ευγενούς στο ανθρώπινο πνεύμα".
Εκείνοι, από την πλευρά τους, επιστρέφουν τη φιλοφρόνηση ονομάζοντας όσους τρώνε κρέας "Ξεδιάντροπους Κρεατοφάγους" ( "Shameless Carnivores"), οι οποίοι επιβιώνουν δολοφονώντας άκακα πλάσματα, χωρίς να αισθάνονται τύψεις.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό, είναι επίσης απτό και καθημερινό, τονίζουν "προτιμώ να έχω σχέσεις με χορτοφάγους" σχολιάζει ο Μπεν Αμντάλα, 42 ετών, μεσίτης από την Φλόριντα,"επειδή όσοι τρώνε κρέας έχουν χαμηλή ενέργεια και μυρίζουν άσχημα"Λένε ότι στον σύγχρονο κόσμο, και ακόμη περισσότερο στο μέλλον, θα είμαστε ότι τρώμε.
Άλλωστε η δίαιτά μας δεν καθορίζει πλέον μόνο την υγεία μας αλλά την ηθική και κοινωνική μας συνείδηση.
Σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής οικολογίας που εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, τις επιπτώσεις της διατροφής μας στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, η κρεατοφαγία είναι μεγάλος μπελάς : επιβαρύνει το περιβάλλον, αυξάνει τη μόλυνση και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Αντίθετα, η χορτοφαγία, εάν γίνεται με συγκεκριμένους όρους (κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μικρών παραγωγών), ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και υποστηρίζει την αειφορία της γεωργίας."
Γενικά δεν με πειράζει να τρώει ένας κρεατοφάγος δίπλα μου αλλά προτιμώ να μη βρίσκεται μπροστά μου ολόκληρη η πιατέλα με το ψητό!
Πάντως η χορτοφαγία δεν ήταν για μένα μια επιλογή ηθικής αλλά γεύσης" λέει η Μάριελ που έπαψε να τρώει κρέας στα 13 και είναι πλέον 23 ετών, υγιέστατη και λαμπερή.Πάντως δεν βρίσκει τους κρεατοφάγους απωθητικούς.Η Μάριελ είναι ζευγάρι με τον Γιάννη, ετών 26, τρώει τα πάντα "Οι διαφορές στη διατροφή μας δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα στη σχέση μας. Κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει τον άλλο, και μάλιστα η Μάριελ μαγειρεύει για μένα κρέας, μόλων ότι δεν της αρέσει να το μυρίζει..."
"Όλα είναι θέμα συντονισμού", υποστηρίζουν και οι δύο.
Άλλωστε χωρίς ανεκτικότητα και συμβιβασμούς, καλύτερος κόσμος δεν γίνεται.
Και...σίγουρα δεν στεριώνει σχέση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2131 Ώρα:10:30 Αθήνα:16/11/2009
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 02:49 σήμερα, σε χώρο πυλωτής πολυκατοικίας, στη συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Λένορμαν, στη Νίκαια.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε έξι Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καθώς και δύο μοτοσικλέτες, τα οποία βρίσκονταν εντός του χώρου της πυλωτής.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 12 οχήματα με 28 πυροσβεστικούς υπάλληλους, οι οποίοι μετέφεραν σε ασφαλές μέρος έξι ενοίκους της πολυκατοικίας, μεταξύ των οποίων ένα αβάπτιστο βρέφος που μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

Ένα σπάνιο αφιέρωμα στον μεγάλο «δάσκαλο» Γιώργο Ζαμπέτα.

ΑΠΟ ΤΟ E-Radio BlogΈγραψε μουσική για μερικά από τα πιο αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, που δεν ξεχνάμε μέχρι και σήμερα: Δεν έχει δρόμο να διαβώ, Σήκω χόρεψε συρτάκι, Το Φανταράκι, Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου και πολλά ακόμα.
Ταυτόχρονα όμως ο Γιώργος Ζαμπέτας, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στοιχεία show στις εμφανίσεις του.
Στο σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και στις μεγάλες του επιτυχίες είναι αφιερωμένες δυο βραδιές στη «Μαγιοπούλα», τις Τρίτες 17 και 24 Νοέμβρη (22:30). Η Χαρά Πομώνη και ο αγαπημένος μαθητής του Γιώργου Ζαμπέτα, Γιώργος Βεντουζάς θα ερμηνεύσουν τα διαχρονικά τραγούδια του «δάσκαλου» σε ένα αφιέρωμα στο ρεπερτόριο του μεγάλου μας συνθέτη.
Μαζί τους ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Αλτής με τη λαϊκή του ορχήστρα, θα αναλάβει να ζωντανέψει βραδιές μπουζουκιού και γλεντιού. Τα λόγια του Λευτέρη Παπαδόπουλου κλείνουν μέσα τους τη βαθιά ουσία του Γιώργου Ζαμπέτα: «Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.
Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός.
Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!». Η «Μαγιοπούλα» βρίσκεται Οδεμησίου 9 & Βρυούλων στην Καισαριανή και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210-7214934, 210-7226616

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Χάνσελ και Γκρέτελ

Χάνσελ και Γκρέτελ - 16/11/2009 Ώρα: 19:30
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 31,39,3
Είμαι μία μάγισσα κακιά που τρώω μικρά παιδιά έχω φτιάξει σπίτι από γλυκά για να τα παγιδεύω τα κουτά . . . .Χα, χα, χα ! ! !
Το «Κλασικό Ωδείο Ορφανίδου» παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση " Χάνσελ & Γκρέτελ ".
Το γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ ζωντανεύει στη σκηνή του ΑΝΕΤΟΝ με την παρουσία των σπουδαστών και της χορωδίας του ωδείου.
Μια ευχάριστη παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Διασκευή κειμένων-Σύνθεση τραγουδιών-Γενική επιμέλεια Βίκυ Ορφανίδου & Λίζα Ορφανίδου
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΗ Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου στο πλαίσιο της 5ης Ερασιτεχνικής Θεατρικής Δημιουργίας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τα εκατόΧρόνια της γέννησης του Γιάννη Ρίτσου.
Η παράσταση είναι ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο σκηνοθετημένο από τον Μιλτιάδη Μαρέτα, στο οποίο συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Πολυγύρου και ηΟρχήστρα του Μοντάζ.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου στις 8.15 το βράδυ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣΗ εβδομάδα στην συμπρωτεύουσα ξεκινά με βιβλίο, με "ταξίδια" στην ποίηση και την λογοτεχνία! Ετσι, σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 18:00 στη "ΖΩΓΙΑ" (Κομνηνών με Τσιμισκή γωνία) με "Τσάι, βιβλίο, και συμπάθεια" θα γνωρίσουμε το νέα ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου "ΔΙΠΛΗ ΑΡΘΡΩΣΗ".
Πιό κοντά στο βιβλίο θα μας φέρουν οι:
Μιχάλης Μπακογιάννης - Φιλόλογος - Νεοελληνιστής
Ελένη Κάρτσακα - Σχολική σύμβουλος καλλιτεχνικών - Συγγραφέας
Και ο Εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος.
Στην εκδήλωση αυτή όμως θα έχουμε και άλλες συμμετοχές!
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα στις 18:00 στη "ΖΩΓΙΑ".
Μην νομίζετε όμως ότι το "ταξίδι" τελειώνει εδώ, γιατί την Τετάρτη ο "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ" σας περιμένει στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 4 για να σας ταξιδέψει "ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ"
το νέο βιβλίο του γιατρού Βασίλη Θωμαίδη, για το οποίο θα μιλήσουν οι Νικόλαος Μέρτζος Δημοσιογράφος-Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Στάθης Κεκρίδης Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος.
Η εβδομάδα θα κλείσει την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20.00 στην αίθουσα του 4ου ορόφου της Ε.Δ.Ο.Θ., Προξένου Κορομηλά 51.
Εκεί θα σας περιμένουν οι Αζούδης Θεόδωρος, Φιλόλογος – Ψυχολόγος Αλαβάνος Αλέκος, Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γκικόπουλος Φοίβος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Πατρικίου Έλενα, Ιστορικός – Σκηνοθέτης και ο Μάκης Τρικούκης, Συγγραφέας, για να σας παρουσιάσουν το νέο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη "Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ"!Ραντεβού λοιπόν στη Θεσσαλονίκη!
Σας περιμένουμε.
Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Ιπποκράτους 56, 10680, Αθήνα.
Τηλ. 2103628852. Fax: 2103628862 www.taxideftis.gr

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη. Σε εξέλιξη η νέα θύελλα
Απώλειες κερδών ή και ζημιές είχαν το 2008 σχεδόν δύο στις τρεις βιομηχανίες εκδόσεων και εκτυπώσεων.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των 145 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 20 Ιουνίου 2009.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, δεδομένου ότι μία μεγάλη επιχείρηση του κλάδου (ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ AE)κατέγραψε το 2008 καθαρά κέρδη ύψους 47,91 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης αυτής της επιχείρησης, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα, ο κλάδος δεν είναι κερδοφόρος.
Αντιθέτως, ο συγκεντρωτικός ισολογισμός των 144 επιχειρήσεων αναδεικνύει ζημιές ύψους 23,35 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές αυτές είναι πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες του 2007 (ζημιά 0,15 εκατ. ευρώ).
Πηγή: naftemporiki
Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;
Συνάδελφοι, να πάρει το λόγο η ταξική αντεπίθεση.
Ποιο άλλο τυπογραφείο πανελλαδικά λειτουργεί όπως η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ ΤΟΥ ΚΚΕ;
Μας ανταγωνίζονται αθέμιταΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Η ταξική πάλη διαμορφώνει τη συνείδηση.
Διαδικτυακό βήμα τυπογραφείων, βιβλιοδετείων, προεκτύπωσης.
typografeio

Thessaloniki International Film Festival

Μη χάσετε σήμερα Δευτέρα στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τη συζήτηση με θέμα «Η ανάδυση του νέου ανεξάρτητου κινηματογράφου από τις Φιλιππίνες» (Κασσαβέτης, 11.00) *** Την ανοιχτή συζήτηση με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν (Τορνές, 13.00) *** Τη συζήτηση με την καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, Μαρίνα Γρκίζνιτς, στα Λουλουδάδικα και περιήγηση στον χώρο όπου εκτίθενται τα έργα της (15.30). *** Την εκδήλωση προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Αλεξάντρ Ντεπλά (Τορνές, 18.00) *** Τη συναυλία της Τζέιν Μπίρκιν (Αριστοτέλειο, 21.00) *** Την προβολή της ταινίας The Muzzled Horse of an Engineer in Search of Mechanical Saddles συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους The Brockas (Κασσαβέτης, 23.00) Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση στα ΠεύκαΈνα «πράσινο» κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό περισσότερα από χίλια άτομα κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στη δενδροφύτευση που έλαβε χώρα, τοποθετήθηκαν 50.000 δενδρύλλια σε έκταση 300 στρεμμάτων στις τοποθεσίες Αλατιέρα και Πέτρα Βασιλάκη στο Δήμο Πεύκων.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μια διοργάνωση του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Δήμο Πεύκων Θεσσαλονίκης.
Η δενδροφύτευση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πράσινοι Διάλογοι ΙΙ», η οποία ξεκίνησε στο περυσινό 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την άμεση κοινωνική ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Το masterclass του Αλεξάντρ Ντεπλά
«Ποτέ δεν είχα αμφιβολία ότι ήθελα να συνθέσω μουσική για τον κινηματογράφο. Ήμουν μαγεμένος από τις κινούμενες εικόνες, αλλά στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η χρήση της μουσικής στην εξέλιξη μιας ταινίας», επεσήμανε στο σημερινό του masterclass ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεπλά.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Το Σινεμά στους δρόμους της πόλης
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
Κρουστόφωνο Burlesque childs 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, Αρχαιολογικό Μουσείου, 10:00-12:00 - Σπήλαιο Πλάτωνα (Νίκος Lavazzo) Λιμάνι, 12:00-21:00 -the long goodbye 2 (Art Minds) Λιμάνι επιβατικός σταθμός, 15:00 - Τι ξέρω για αυτήν (Βαγγέλης Κολότσιος) Αγίου Μηνά 1 στην ταράτσα, 18:00-22:00 -Ποδηλατόγραφος (Bikerespect) Λιμάνι, 19:00-20:30 - Are you talking to me? (Out of hand) Block 33, 20:00-21:00 - Project Οδύσσειες (Α4Μ) Λιμάνι – Πύλη 7, 21:00 - Lindy Hop Greece SWINGIN’CINEMA Βαλαωρίτου 12, 1ος όροφος, 23:00-01:00 -Beforelight x-ray Εγκατάσταση σε τοίχο στο λιμάνι και στο κτίριο Βηλαρά με καθολικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

13/ 11/ 2009,
Διαβάστε ή παρακολουθήστε τη Συνέντευξη Τύπου του ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου και ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη, εδώ:
Διαβάστε τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εδώ: http://www.evenizelos.gr/interviews/1571-ke 15/11/2009,
Διαβάστε τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Veto, εδώ:

Γνώρισα τη πραγματική 17 Νοέμβρη

Γνώρισα τη πραγματική 17 Νοέμβρη
Του Ανδρέα Μπελιμπασάκη Όταν η φωτογραφία του Σάββα Ξηρού με τον απαραίτητο κραυγαλέο τίτλο εμφανίσθηκε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για πρώτη φορά, ήμουν σχεδόν έτοιμος να ορκισθώ ότι τον γνώριζα.
Ευτυχώς δεν το έκανα.
Όποιος «περπάτησε» στα στέκια των Εξαρχείων στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές του '80 θα θυμάται αναρίθμητους αριστερούς όλων των τάσεων με πανομοιότυπες ενδυματολογικές αναζητήσεις, έτοιμους στις συζητήσεις τους, να ξεκινήσουν «ιερό πόλεμο» για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε κανείς να αποκωδικοποιεί τις σκέψεις του Μάρξ και του Λένιν.
Όλοι σφιχταγκαλιασμένοι με τη δογματική τους αλήθεια.
Με το ίδιο ύφος. Την ίδια βεβαιότητα. Κυρίως όμως την ίδια φυσιογνωμία. Σαν του Σάββα Ξηρού. Αρκετά όμως με τα ευφυολογήματα…
Με αφορμή την «επέτειο του Πολυτεχνείου» (τι αφόρητο κλισέ!) σκέφτομαι ότι αυτή την εποχή των πολιτικών και κοινωνικών αντιφάσεων και εν μέρει των ψευδαισθήσεων που ανέδειξε, άξιζε να τη ζήσει κανείς για τη μοναδική της ατμόσφαιρα. Των μεγάλων προσδοκιών. Των μεγάλων ιδεών.
Δεν ανήκω στη γενιά του Πολυτεχνείου. Μάλλον στη γενιά της Μεταπολίτευσης κατατάσσομαι ηλικιακά -της μεταπολίτευσης καημένη γενιά τραγουδάει ο Πορτοκάλογλου.
Το Πολυτεχνείο με συγκινούσε όμως πάντοτε με ένα αφελή, σχεδόν παιδικό τρόπο. Ποτέ μου δεν προσπάθησα να αναλύσω πού τελειώνει ο «μύθος» και πού αρχίζει η «πραγματικότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ακόμη και σήμερα έχω τη δική μου εκδοχή. Απλοϊκή, αυθεντική, νοσταλγική.
Στις 17 Νοέμβρη του 1975, στην πρώτη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου (στις 17 Νοέμβρη του 1974 διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές), η μητέρα μου πήρε από το χέρι δύο μικρά παιδιά -εμένα και την εξαδέλφη μου- και «κατεβήκαμε» στην πορεία.
Βρεθήκαμε χαμένοι και εμείς, συγκινητικά μόνοι σε ένα πολύβουο ατελείωτο πλήθος κάπου στην Βουκουρεστίου μην ξέροντας πού να σταθούμε.
Ο κόσμος στριμωγμένος. Δίπλα μας, φωνές, συνθήματα και ακατανόητες εκφράσεις…
«Το ΚΚΕ πέρναγε τρεις ώρες», «Η κεφαλή της πορείας είναι στην αμερικανική πρεσβεία», «η ουρά βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής», «ποιος θα μπει μπροστά η ΚΝΕ ή ο Ρήγας»;
Όλα θυμίζουν πανηγύρι.
Πολλά χρώματα. Συνθήματα. Φασαρία. Και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Απόλυτη σιωπή. Δεν κουνιέται κανείς.
Όλοι με σκυμμένα κεφάλια.
Κλαίνε. Ακούγεται το «προσκλητήριο των νεκρών». Δίπλα μας περνάει η «σημαία του Πολυτεχνείου».
Ακολουθούν γυναίκες με μαύρα. Χωρίς καμία συνεννόηση όλοι φωνάζουν το ίδιο σύνθημα «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης»!
Πιάνουν τα χέρια μας άγνωστοι άνθρωποι. Προχωράμε μαζί τους. Η πορεία ξεκίνησε.Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, μικρό παιδί ακόμη αλλά μάλλον ώριμος για να καταλάβω τη σπουδαιότητα της εποχής, μέλος του «Ρήγα Φεραίου» -της μεγαλύτερης αντιδικτατορικής οργάνωσης νεολαίας, που η μεταπολίτευση αποφάσισε ότι δεν έχει ανάγκη…- ξαναείδα εκείνη τη ζεστή και περήφανη «σιωπή».
Μπήκα στα γραφεία της οργάνωσης σε ένα σκοτεινό σπίτι κάπου στη Δάφνη και είδα ανθρώπους 80 ετών να προσπαθούν να φτιάξουν ένα πανό που έγραφε..
«Το Πολυτεχνείο ζει». Άνθρωποι που πέρασαν πάνω από τα μισά χρόνια της ζωής τους στις φυλακές πληρώνοντας το τίμημα μιας παράλογης εποχής βρισκόντουσαν μπροστά από ένα κακοφτιαγμένο πανό που συμβόλιζε όμως με ένα βαθιά ανθρώπινο τρόπο τη συνέχεια του αγώνα μιας ζωής. Περπάτησα μαζί τους μέχρι το κέντρο της Αθήνας με ένα μοναδικό τρόπο. Καμιά δεκαπενταριά γεροντάκια, εγώ και το πανό μας!
Η ίδια ατμόσφαιρα. Συνθήματα, φωνές, συζητήσεις.
Και μετά εκείνη η ίδια σιωπή. Που σε παραλύει, αλλά σου δίνει και τη δυνατότητα να καταλάβεις ότι η ιστορία είναι παρούσα.«Σιωπή»Η σωστή λέξη.
Με τα χρόνια, η ανατροπή των αξιών και η κυνική αξιοποίηση της κορυφαίας στιγμής του Αντιδικτατορικού αγώνα από ιδιοτελή συμφέροντα με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σιωπή των ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση κατά της χούντας, δεν είναι μόνο ηθική στάση ζωής αλλά μία ηχηρή απάντηση.
Απέναντι στο ευτελές, στο εύκολο, στο ανταλλάξιμο.Θυμήθηκα αυτές τις δύο μικρές απλοϊκές ιστορίες, σκεπτόμενος ότι σε λίγα χρόνια η κοινή γνώμη όταν ακούει για τη 17 Νοέμβρη και τον Αντιδικτατορικό αγώνα πιθανότατα θα την ταυτίζει με τον Γιωτόπουλο και τους Ξηρούς.
Μικρό το κακό για μένα, που θα μπορώ και τότε με εγωιστική διάθεση να ισχυρίζομαι, ότι «ακούμπησα» με το δικό μου «παιδικό» τρόπο τη 17 Νοέμβρη! ( Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην online έκδοση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC to 2004)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Στη χώρα αυτή πληρώνουν μόνο τα κορόιδα Νέα πρόκληση στη Θράκη Tην απομάκρυνση Έλληνα προξένου ζητά η Άγκυρα Στήνουν παιγνίδι για άνοιγμα ενός λιμανιού Ο Ομπάμα ζήτησε από Ε.Ε. να βοηθήσει ενταξιακά την Τουρκία Είκοσι έξι χρόνια ψευδοκράτος Οι αγωγοί «τούρκεψαν» Στέλνει στο σκαμνί την Τουρκία για τον Αττίλα και την αρπαγή των περιουσιών Η FRONTEX "πείθεται" από τις τουρκικές απειλές ! Οι «κρυφοί» στρατοί των μεσιτών όπλων Η Θράκη στο δρόμο που βάδισε η Κύπρος Καυτός Δεκέμβριος για Αθήνα και Σκόπια Επικήρυξη Φαρ Ουέστ Διαχρονικός ο εκβιασμός Περί Βρετανικών Βάσεων… Το Πολυτεχνείο στις σελίδες της Ιστορίας Η οργή του Περισσού για την πτώση του Τείχους Ομπάμα: «Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας Ενας χαιρετισμός στον στρατό των ΗΠΑ Διαπλεκόμενος Αμερικανός σύμβουλος στο Ιράκ Το πραξικόπημα και οι ΑΚΕΛικές αθώες περιστερές Αλλαγή στίγματος στα εθνικά Τα μυστικά του προβλήτα 3, ο φιλέλλην κάπτεν Γουέι, και το... σκληρό ΚΚΚ Οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες Γιατί απουσίαζε ο Ομπάμα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΔιαβάστε περισσότερα... ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Συναυλία Ghada Shbeir, Imane Homsy, Κυριάκος Καλαϊτζίδης10 & 11 Δεκεμβρίου 2009Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη Διαβάστε περισσότερα... ΤΟ ΑΜΠΕΡΝΑΛΛΙ ΑΡΧΙΣΕ ΠΡΟΒΕΣΤην Κυριακή, 15.11.2009, στις 11.30, θα ξεκινήσει πρόβες το νέο Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου "Το Αμπερνάλλι". Διαβάστε περισσότερα... ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΔιαβάστε περισσότερα... ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣτο πλαίσιο του φεστιβάλ, ετοιμάσαμε και παρουσιάζουμε ένα θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο παραμύθι του Βασίλη Ραΐση «Χωρίς φτερά στο γελαστό πλανήτη» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Διαβάστε περισσότερα... Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΜΑΡΙΑΣΟ παραγωγός Γρηγόρης Αθανασίου και η MINUS PICTURES σας ανακοινώνουν την έναρξη των γυρισμάτων τής νέας ταινίας του Κώστα Ζάπα με τίτλο: «Η ανταρσία της κόκκινης Μαρίας» Διαβάστε περισσότερα... «ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΤΟΝΑ ΚΙ ΟΧΙ ΕΓΩ»Διαβάστε περισσότερα... ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ Ο IANOS σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κοντογιάννη, οργανώνει τρεις βραδιές αφιερωμένες στις μεγάλες ενότητες του λληνικού τραγουδιού: Το νεότερο λαϊκό, το ρεμπέτικο, το μικρασιάτικο. Διαβάστε περισσότερα... ΑΓΗΜΑ ΤΙΜΩΝ Του Νίκου ΒασιλειάδηΑπό το ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ 7Στο Θέατρο Άκης Δαβής(πρώην Θέατρο Αλκμήνη)Από 12 Νοεμβρίου Διαβάστε περισσότερα... «ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ Κ’ ΖΩΝΤΟΒΟΛΟΣ»Της COLINE SERREAU(Κολίν Σερώ) Διαβάστε περισσότερα... "ΟΡΕΣΤΗΣ" Διαβάστε περισσότερα... ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΧΑΤΖΟΥΛΗΣτα Εικαστικά Εργαστήρια της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν Διαβάστε περισσότερα... ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 50ΟΥ ΦΚΘ Διαβάστε περισσότερα... ΖΗΤΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ. ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ! Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών θα σας ήταν ευγνώμον αν μας προτιμούσατε στο…χάρισμα των βιβλίων σας!Έχουμε δανειστικές βιβλιοθήκες σε κάθε πτέρυγα με πολύ μεγάλη χρήση από τις γυναίκες- κρατούμενές μας. Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ4+1 ανατροπέςσε συντάξεις, προσλήψεις Οδηγός: οι αλλαγές στους διορισμούς Οι αεροπόροι της οθόνης Δηλητηριάσεις - ρεκόρ από μανιτάρια Ντόρα: Εγώ δεν μοιράζω οφίτσια Ψάχνουν άλλους 10 για τους Πυρήνες Ο κρυφός χάρτης των τοξικών SΟS για τους παχύσαρκους Εθνική: σχέδιο απόδρασης από την Ουκρανία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Αρμενοτουρκική Συμφωνία "Συμφιλίωσης" - Ταφόπλακα της Ιστορίας Η Άγκυρα θα επιτρέψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε παλαιούς Ναούς Την τιμητική της είχε η ποντιακή κουζίνα Παρουσιάστηκε το γεμάτο δυνατά συναισθήματα βιβλίο «Άξενος Πόντος»

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - πολυτεχνείο
Θέμα της εβδομάδας: Πολυτεχνείο Πολυτεχνείο είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου διδάσκονται θετικές επιστήμες και καλές τέχνες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο πολυτεχνεία: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Το κτίριο Αβέρωφ, όπως σήμερα ονομάζεται το κεντρικό διώροφο κτίριο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, μαζί με τα δύο μονώροφα κτίρια που το πλαισιώνουν συμμετρικά (Πρυτανείας και Σχολής Καλών Τεχνών), αποτελούν το σημαντικότερο έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885).
Την πρώτη σκέψη δημιουργίας του Πολυτεχνείου είχε ο ευεργέτης Ν. Στουρνάρης (1852), που χρηματοδότησε το έργο.
Το αρχικό σχέδιο εκπονήθηκε το 1859, το 1861 συμπληρώθηκε η μελέτη και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1862.
Τα έργα συμπλήρωσης του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου επεκτάθηκαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα, με συμπλήρωση της διακόσμησης και των εξωτερικών διαμορφώσεων (1903-16).
Η λέξη «πολυτεχνείο» μάς φέρνει στο νου την εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973.
Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973 έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο δημοκρατικού αγώνα και αποτέλεσε μια από τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.
Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας έχει δημιουργηθεί το «Μικρό Πολυτεχνείο», ένα καλλιτεχνικό στέκι που φιλοξενεί σεμινάρια σε όλους τους τομείς της τέχνης, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, εκπαιδευτικά ταξίδια, φεστιβάλ, παρουσιάσεις βιβλίων και καλλιτεχνικές βραδιές.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

PIPITSA LIVE

PIPITSA LIVE Η δημοφιλέστερη ηρωίδα παιδικών βιβλίων ξεκινάει ένα νέο ταξίδι και σας προσκαλεί στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ σε ένα ξέφρενο πάρτι.
Μαζί της η συγγραφέας Μάρω Θεοδωράκη και οι ηθοποιοί που την συνοδεύουν.
Ελάτε να τραγουδήσετε και να χορέψετε μαζί με την Πιπίτσα των εκδόσεων Διάπλαση το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 στις 12:00 π.μ.
Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης Ανδρέα Παπανδρέου 8, Χαλάνδρι Τηλ.: 210 68 13 661 ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΙΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4 106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445