Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Το τέλος σαράντα πέντε χρόνων «γαλλικής εξαίρεσης»
Του Philippe Leymarie
Eιδικού απεσταλμένου της Monde Diplomatique
Στην έδρα του ΝΑΤΟ, ένα γιγάντιο και μουντό κτιριακό συγκρότημα της δεκαετίας του 1960, χτισμένο στο Εβερέ, στα βορειοανατολικά προάστια των Βρυξελλών, μερικές φορές τα μεγάφωνα βρυχώνται :
«Συναγερμός Άνθρακα!»
Τότε, όλες οι είσοδοι κλείνουν, δημιουργείται μια περίμετρος ασφαλείας και στήνεται μια μεγάλη σκηνή που φιλοξενεί τις ομάδες απολύμανσης.
Πυροσβέστες με στολή ΡΒΧ Πολέμου (1) αναλαμβάνουν δράση: για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες, μια ύποπτη επιστολή στάλθηκε σε έναν υπάλληλο.
Ωστόσο, το προσωπικό αντιμετωπίζει την κατάσταση με ύφος μπλαζέ.
Στους απέραντους διαδρόμους, τίποτα δεν διακόπτει την κίνηση του πλήθους, μιας πραγματικής Βαβέλ από σαράντα περίπου εθνικότητες, στρατιωτικοί και πολίτες.
Οι αυτόματες ηλεκτρονικές πύλες ελέγχου τσεκάρουν τα καρτελάκια που είναι καρφιτσωμένα στο πέτο: πράσινο για τους «εθνικούς εμπειρογνώμονες» των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κίτρινο για τους εκπροσώπους των «χωρών εταίρων».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Δώδεκα πόντους και μισό Λευτέρης Παπαδόπουλος ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4940-5 9 Ιουνίου 2009Στα πρώτα της ψηλοτάκουνα Μυθιστόρημα Μαρία Σταματάκη ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4918-4 9 Ιουνίου 2009
Του έρωτα και της τύχης Διηγήματα Κατερίνα Ζαρόκωστα ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4864-4 9 Ιουνίου 2009 Mωρίς Μυθιστόρημα Ε.Μ. Φόρστερ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣ Μετάφραση:Νίκος Βουδούρης Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4917-7 9 Ιουνίου 2009 Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης Μυθιστόρημα Ίταλο Καλβίνο ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣ Μετάφραση:Ανταίος Χρυσοστομίδης Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4882-8 9 Ιουνίου 2009 Ροή Η ψυχολογία της ευτυχίας Μιχάι Τσικζεντμιχάι Η ΨYXOΛOΓIA ΣHMEPA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4941-2 9 Ιουνίου 2009
Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική

Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική 6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών 11 και 12 Ιουνίου 2009, Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα). Δελτίο τύπου Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά, Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2009 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα). Οι πολιτικές βιβλιοθηκών σε εθνικό επίπεδο αποτελούν τη βασική συνιστώσα της σωστής λειτουργίας τους. Καθορίζουν το γενικό πλαίσιο για την οργάνωση και το στρατηγικό σχεδιασμό τους. Οι πολιτικές βιβλιοθηκών αναφέρονται σε γενικά ή ειδικά θέματα (γενική πολιτική βιβλιοθήκης ή ανάπτυξη συλλογής, υπηρεσίες προς τους χρήστες, πηγές χρηματοδότησης, διαφήμιση υπηρεσιών, συνεργασίες κ.λπ.). Προκειμένου οι βιβλιοθήκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πύλες στη γνώση και στη δια βίου μάθηση, καθίσταται αναγκαίο να υπάρχουν πολιτικές που να διέπουν τις λειτουργίες τους, σωστός σχεδιασμός, σαφείς κατευθύνσεις και κοινός προσανατολισμός. Διατηρώντας τον διεθνή χαρακτήρα του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να παραστούν έγκριτοι ομιλητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οι ομιλητές θα περιγράψουν τις πολιτικές βιβλιοθηκών που εφαρμόζονται στις χώρες τους και την επίδρασή τους στις τοπικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών. Επιπλέον θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους από την εφαρμογή των πολιτικών είτε στο σύνολο των βιβλιοθηκών της χώρας είτε σε συγκεκριμένους τύπους βιβλιοθηκών. Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρουν γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Τα μέλη της Επιτροπής αποτελούν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πληροφόρησης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα, παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο. Η ιστοσελίδα της Επιτροπής είναι: http://www.goethe.de/synergasia

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Γιουχανάν ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Δημήτρης Παπαχρήστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΣΕΙΡΑ: Κορυφή Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2009 Σελ.: 212 Τιμή: €18,00 ISBN: 978-960-417-267-2 Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένα ταξίδι που αρχίζει από την Κεφαλλονιά, διασχίζει το Αιγαίο, σταματάει για λίγο στην Ικαρία και τη Σάμο, περνάει απέναντι στη Μικρά Ασία.
Οι ήρωες ζούνε στη Συρία και βιώνουν την τραγωδία της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας το Γιουχανάν, τον τόπο της ουτοπίας, όπου οι άνθρωποι γίνονται πουλιά και τα πουλιά άνθρωποι. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα από ένα σημαντικό συγγραφέα. Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Δημήτρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1950, στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας Εύβοιας.
Τελείωσε το γυμνάσιο το 1968 στην Ιστιαία.
Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ.
Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, είναι διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού ΠΟΛΙΤΕΣ (πόλις, πολίτης, πολιτική, πολιτισμός) και είναι παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών.
Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει εκπομπές στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει τρία ντοκιμαντέρ, πολιτικού, ιστορικού και οικολογικού περιεχομένου. Ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει και έχουν παιχτεί με επιτυχία τα θεατρικά του έργα: Ο Νηρέας Βάρας Έρωτας και θάνατος στο ίντερνετ Η Μπράχαινα Χωρίς επιστροφή Ποιήματα: Με το ποδήλατο Διάτρητος Θυμός Μυθιστορήματα: Ο άλλος Κεμάλ Το μοναστήρι να ’ν’ καλά Οργισμένος Άγγελος Το άγριον όρος της ψυχής Ο ήλιος του Μουσείου Έξοδος ονείρου Ζούσε τη ζωή του σαν να τη θυμόταν Γεώργιος Βιζυηνός: Ο τρυφερόκαρδος κος Γ. Β. Άλλα: Εκ των υστέρων Το Πολυτεχνείο ζει; 30+1 (Επιμέλεια συλλογικής έκδοσης, για τη Δικτατορία) Οπισθόφυλλο Ένα μυθιστόρημα στο σήμερα, όπου το χθες και το αύριο δένονται με την κόκκινη κλωστή της μνήμης και της ιστορίας. Ένα ταξίδι που αρχίζει από την Κεφαλλονιά, διασχίζει το Αιγαίο, σταματάει για λίγο στην Ικαρία και τη Σάμο, περνάει απέναντι στη Μικρά Ασία.
Οι ήρωες ζούνε στη Συρία και βιώνουν την τραγωδία της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας το Γιουχανάν, τον τόπο της ουτοπίας, όπου οι άνθρωποι γίνονται πουλιά και τα πουλιά άνθρωποι. Ο Ίκαρος και η Πανωραία ζούνε τον έρωτα έως θανάτου, κολυμπώντας στα απύθμενα βάθη της ύπαρξης, όπου τα κουπιά γίνονται φτερά.
O Δημήτρης Παπαχρήστος για το νέο του βιβλίο «Γιουχανάν» σε μία συζήτηση με την Μαργαρίτα Σύρκου -υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδόσεων Εμπειρία Εκδοτική:
Γιουχανάν... το νέο σας βιβλίο...τι σημαίνει «Γιουχανάν»;
«Είναι ένα όνομα που το έφτιαξα εγώ, ένα βιβλίο που ξεκινάει από την Κεφαλονιά, με αληθινά γεγονότα, την περίοδο που καίγεται η Πελοπόννησος και η Πάρνηθα.
Ο ήρωάς μου, ο Ίκαρος καλείται να κάνει τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στο όνομα 13 νεκρών στην πυρκαιά που έγινε στην Ικαρία το 1993, μεταξύ των νεκρών ήταν και μια μάνα που δεν άντεξε που είδε νεκρή την 15χρονη κόρη της και κρεμάστηκε από το ίδιο δέντρο που την είδε καμμένη.
Επειδή η πραγματικότητα μάς ξεπερνάει και η φαντασία τρέχει από πίσω της, αρχίζει το ταξίδι χωρίς προορισμό.
Πέρα, όμως, από τις διηγήσεις, τους ήρωες, τις αφηγήσεις, την ιστορία που κουβαλάει, είναι μία αντιστροφή ενός επώδυνου και επικίνδυνου ταξιδιού.
Διότι οι ήρωες του βιβλίου, ο Ίκαρος και η Πανωραία μέσα από τον πόνο από τα μάτια των λαθρομεταναστών του νησιού επιλέγουν να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή, την επικίνδυνη, να μπούνε σε νταλίκα, να περάσουνε σύνορα χωρίς διαβατήρια και να πάνε εκεί που οι άλλοι φεύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν.
Διαλέγουν το δρόμο τον επικίνδυνο και αυτό τους δίνει νόημα στη ζωή.
Αυτό το ταξίδι λοιπόν δεν έχει σημασία εάν το πληρώσουν ακριβά ή όχι.
Είναι το ταξίδι που από μόνο του είναι κάτι παραπάνω από την Ιθάκη.
Γιατί το Γιουχανάν είναι ο τόπος της ουτοπίας, αλλά για μένα και ο πραγματικός και ο αληθινός.
Γι αυτό έγραψα και το βιβλίο, διότι το Γιουχανάν μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποι όταν συνυπάρξουν με τα στοιχεία της φύσης, με τα ζώα, με τα φυτά, τη ζούγκλα που υποτίθεται μεταφέρεται στην κοινωνία και να υποτάξουν τον ισχυρό, δείχνοντάς του την αδυναμία που έχει.
Εκεί αυτός ο τόπος είναι που φεύγεις από τον πολιτισμό της βαρβαρότητας και της επιτάχυνσης και οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν φτερά και να πετάξουν, όχι σαν αεροπλάνα με σιδερένια φτερά αλλά σαν φτερωτά άλογα. Και ταυτόχρονα, τα πουλιά μπορούν να γίνουν άνθρωποι μέσα σε μια συνύπαρξη που δεν έχει ως εμπόδιο το φόβο και την τρομοκρατία.» Σήμερα τόσο λείπει η ουτοπία, η χαρά να ονειρευόμαστε, να γίνουμε πιο ρομαντικοί...
«Ναι πάνε να στερήσουμε από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να κλαίνε, να συναισθάνονται, γιατί εγώ πιστεύω ότι το συναίσθημα είναι το όπλο που έχει ο άνθρωπος για να συντρίψει τη σκληρή πραγματικότητα και επειδή κάνουνε τον άνθρωπο κυνικό, φοβισμένο, τρομοκρατημένο, άρα υποταγμένο, τότε τον κάνουνε και αριθμό χωρίς πρόσωπο, χωρίς όνομα, χωρίς ψυχή».
Το βιβλίο σας μας ταξιδεύει σε ελληνικά μέρη: στην Κεφαλονιά, την Ικαρία, τη Σάμο και καταλήγει στη Μικρά Ασία...πόσο τυχαία ήταν η επιλογή των μερών αυτών;
«Δεν είχα σκοπό μετά το βιβλίο μου για τον Βιζυηνό να κάνω αυτό το ταξίδι. Αρχίζουν οι ήρωές μου να μου υπαγορεύουν τι να γράψω και η διαδρομή αυτή δεν μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που περιγράφω, διότι ζούμε στη Μεσόγειο, είναι το μέσον της γης, οπού εδώ διασαλεύεται η τάξη του πλανήτη».
Αφιερώνετε το βιβλίο σας στην Ευτυχία … πως θα φτάσουμε σε αυτήν;
«Η επανάσταση τελειώνει στην ευτυχία.
Η επανάσταση δεν γίνεται παρά μόνο όταν τελειώνει στην Ευτυχία.
Ό,τι κάνουμε θα πρέπει να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος και να ζει ευτυχισμένα.
Η λέξη αυτή θεωρείται τώρα προσβολή, ντροπή.
Έχουμε αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να είμαστε έστω και μια στιγμή ευτυχισμένοι. Υπάρχει συνέχεια, τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ποτέ, από τη στιγμή που έχει υπάρξει αληθινά, θα το βρουν οι επόμενοι μπροστά τους και θα γίνει σταθμός ανεφοδιασμού για τη συνέχεια του αγώνα.
Εγώ δεν έλεγα τυχαία κάποιες κουβέντες στο Πολυτεχνείο.
Είδα ότι μπήκαν μέσα τα τανκς, είδα ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι και όμως είπα: «ο αγώνας συνεχίζεται με ό,τι όπλο διαθέτει ο καθένας μας».
Ποια είναι τα όπλα της νέας γενιάς;
«Είναι η νιότη, να αποδείξουν ότι είναι νέοι και αυτό είναι το υπέρτατο όπλο.
Ναι να αποδείξουν ότι είναι νέοι, μια φορά θα το κάνουν αυτό.
Και εάν αποδείξουν, όταν πρέπει, ότι είναι νέοι ίσως πεθάνουν και με την αρρώστια της νιότης». Εάν είχατε ένα μικρόφωνο, σαν και αυτό που μιλούσατε στο Πολυτεχνείο, τι θα βροντοφωνάζατε σήμερα στους νέους;
«Να βρει ο καθένας το δικό του δρόμο.
Και αυτός είναι ο δρόμος που θα ανοίξουνε μαζί με αυτούς που μοιάζουνε.
Όταν ήμουν πιτσιρικάς ένας Γάλλος ποιητής έλεγε ότι: «έχω ανάγκη από ανθρώπους που μου μοιάζουνε».
Εγώ τον συμπληρώνω ότι έχω ανάγκη από ανθρώπους που μου μοιάζουνε όχι για να είμαστε ίδιοι αλλά για να κάνουμε πράγματα μαζί».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

9 Ιουνίου 2009 Η ΒΙΛΑ ΚΟΜΠΡΕ μεταφέρεται για μια βραδιά στον ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦ. Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ και ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦ σας καλούν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2009 και ώρα 8.30 μ.μ. να συναντήσετε τον ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ και να γνωρίσετε τη ΒΙΛΑ ΚΟΜΠΡΕ. Με τον Aλέξη Σταμάτη συνομιλεί ο συγγραφέας ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ.
Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ.
Με την επίδειξη της πρόσκλησης ένα ποτό δωρεάν. Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦ -NOUVELLE DECADENCE
Εμμ. Μπενάκη 87, Αθήνα
Τηλ. 210-38.13.685 10 Ιουνίου 2009Tα βιβλιοπωλεία ΠAΠAΣΩTHPIOY και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν την Tετάρτη 10 Iουνίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΠAΠAΣΩTHPIOY στο εμπορικό κέντρο The Mall να συναντήσετε τον KΩNΣTANTINO TZOYMA και να γνωρίσετε το νέο βιβλίο του COMPLETE UNKNOWN. O συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του. Eμπορικό Kέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0)
A. Παπανδρέου 35 (θέση Ψαλίδι), Mαρούσι
τηλ. 210-61.00.266 15 Ιουνίου 2009To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του XPIΣTOΦOPOY KAΣΔAΓΛH ΣΠΛIT! τη Δευτέρα 15 Iουνίου 2009 στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΣEPAΦEIM ΦYNTANIΔHΣ, δημοσιογράφος AΛEΞHΣ ΣTAMATHΣ, συγγραφέας AΛEΞHΣ KAΛOΦΩΛIAΣ, μουσικός-μεταφραστής Tη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος EYΓENIA ΛOYΠAKH. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185 18 Ιουνίου 2009To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του MANOY TΣIΛIMIΔH OTAN KPEMAΣOYN TIΣ OMOPΦEΣ την Πέμπτη 18 Iουνίου 2009 στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας MANOΣ EΛEYΘEPIOY και ο δημοσιογράφος ΘANAΣHΣ ΛAΛAΣ.
Aποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός OΛIA ΛAZAPIΔOY.
O ANTΩNHΣ BAPΔHΣ με την κιθάρα του και η EΛENH ΔHMOY με τη συνοδεία του συνθέτη Γιάννη Στεργίου θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους του Mάνου Tσιλιμίδη. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.185 Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Ζαλόγγου 11,
106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131,
106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων

Έτοιμο το «Κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων του ΚΘΒΕ στη Νέα Ραιδεστό» Ένα σημαντικό έργο υποδομής για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το «Κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων του ΚΘΒΕ στη Νέα Ραιδεστό» προϋπολογισμού 3.000.000 Ευρώ περίπου, ολοκληρώνεται αυτό το μήνα.
Ήδη έγινε η διοικητική παραλαβή του έργου και ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση σε αυτό των εργαστηρίων του ΚΘΒΕ, από το ενοικιαζόμενο κτίριο στο Ν. Ρύσιο.
Στις νέες εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τα σκηνικά για τις καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ Τρωάδες και Ο Προεστώς του Χωριού.
Το νέο κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και εργαστηρίων του ΚΘΒΕ με εμβαδό 3.513,15 τ.μ. περιλαμβάνει:
1. Ξυλουργικό εργαστήριο κατασκευής σκηνικών και Εργαστήριο μεταλλικών κατασκευών.
2. Εργαστήριο ειδικών κατασκευών και βαφείο σκηνικών.
3. Αποθήκη σκηνικών:
• Διαλογή – καταστροφή παλαιών σκηνικών.
• Αποθήκευση χρήσιμων υλικών.
• Αποθήκευση σκηνικών που θα επαναχρησιμοποιηθούν.
4. Χώρο δοκιμών.
5. Αρχείο ( Διοικητικού – Λογιστηρίου – Παραγωγής ).
6. Χώρους γραφείων – κοινόχρηστους χώρους (χώρους φύλακα, αποδυτήρια, κυλικείο, εξυπηρετήσεις προσωπικού κ.λ.π.)
7. Πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό εργαστηριών και χώρου δοκιμών.
Το καινούριο κτιριακό συγκρότημα του ΚΘΒΕ θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του παραγωγικού μηχανισμού του που βρισκόταν μέχρι τώρα διασκορπισμένο.
Επιπλέον θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων που δίνονταν παλιότερα για το ενοίκιο της αποθήκης.
Το ΔΣ του ΚΘΒΕ αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτού του έργου και τη συμβολή του ΥΠΠΟ στην υλοποίησή του, θα προσκαλέσει τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, να εγκαινιάσει το νέο έργο.
Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο τουΕυρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος Πολιτισμός και υλοποιήθηκε από την εταιρία έργων «Λύσεις ΑΤΕ» έπειτα από διαγωνισμό που διεξήγαγε η Δ/νση εκτελέσεως έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Εταιριών του ΥΠΠΟ.

Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥΣ

Δεν ξέρω ποιος η ποιοι μέσα από το Υπουργείο Εθνικής (κατά τα άλλα) Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι οι «αρμόδιοι» (καλά εδώ γελάμε) για τις «προσλήψεις» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα βιβλιοθήκες, κλπ. Δεν ξέρω ΑΝ έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο, αν έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις . Να δούμε μια ωραία είδηση πριν κάνουμε το όποιο σχόλιο! «87 θέσεις στις Σχολικές Βιβλιοθήκες Προκήρυξη για την πλήρωση 87 θέσεων στις νέες Σχολικές Βιβλιοθήκες Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Όσοι κληθούν να στελεχώσουν τις νέες Σχολικές Βιβλιοθήκες δεσμεύονται να υπηρετήσουν για δύο έτη και συγκεκριμένα για τα σχολικά έτη 2009-2010 και 2010-2011.
Οι εκπαιδευτικοί θα ακολουθούν το ωράριο εργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή 37Ϊ ώρες εβδομαδιαίως, ενώ έχουν δικαίωμα υποβολής μετάθεσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη Σχολική Βιβλιοθήκη, αναλαμβάνουν όμως υπηρεσία στη νέα τους θέση μετά τη λήξη της θητείας τους.
Ο χρόνος υπηρεσίας τους στη θέση του Υπευθύνου Σχολικής Βιβλιοθήκης λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.
Η υπηρεσία τους στη Σχολική Βιβλιοθήκη λογίζεται ως διδακτική υπηρεσίας και υποχρεούνται κατά τη διάρκεια της θητείας τους να πραγματοποιούν συνδιδασκαλίες με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αναδεικνύοντας τον ρόλο του εντύπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.
Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις Υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών αρμοδιότητας του ΠΥΣΔΕ, στο οποίο υπηρετούν οργανικά ή βρίσκονται στη διάθεσή του, έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν διανύσει τουλάχιστον 5 έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας, από τα οποία τα 2 σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και 2 τουλάχιστον με διδακτική προϋπηρεσία σε σχολεία της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν διέκοψαν την υπηρεσία τους σε Σχολική Βιβλιοθήκη μετά τον ορισμό τους, παρά μόνο για σοβαρά θέματα (π.χ. για λόγους υγείας, λοχείας και ανατροφής τέκνου) και δεν έχουν επιλεγεί ως: - Υπεύθυνοι Κέντρων Συμβουλευτικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) - Υπεύθυνοι Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) - Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας - Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων - Υπεύθυνοι και Τεχνικοί Υπεύθυνοι Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) - Υπεύθυνοι Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) - Μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι κατέχουν θέση στελέχους της Εκπαίδευσης με θητεία, όσοι βρίσκονται ήδη σε εκπαιδευτική άδεια, καθώς και όσοι εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται αυτοδίκαια μέχρι 31/8/2009». (όλο το άρθρο εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=46&ct=37&artid=4520864 και η προκήρυξη εδώ http://www.ypepth.gr/el_ec_category1757.htm). Φαίνεται οι φίλοι μας στο Υπουργείο δεν θα έχουν ακούσει, δεν έτυχε ρε παιδί μου, για τους «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΥΣ». Είναι ένα «σπάνιο είδος» πτυχιούχων, που ισχυρίζονται ότι έλιωσαν τους πισινούς τους στα θρανία ακριβώς γι αυτή τη δουλειά που το Υπουργείο και οι «αρμόδιοι», προσλαμβάνουν ΑΣΧΕΤΟΥΣ. Σα να λέμε δηλαδή, προλαμβάνουμε για χειρούργους τσοπάνους! Κατά το υπουργείο λοιπόν, οι βιβλιοθηκονόμοι ΔΕΝ είναι οι «κατάλληλοι», δεν έχουν τις ….. «γνώσεις» που απαιτούνται προκειμένου να προληφθούν! Δίκαια λένε τα παιδιά «87 θέσεις σχολικών βιβλιοθηκονόμων πρόκειται να πληρωθούν από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας.Γιατί σπουδάσαμε 4 χρόνια; Μήπως απλώς να το κλείσουμε το μαγαζί (τα 3 ανώτατα εκπ. ιδρύματα που βγάζουν βιβλιοθηκονόμους;)» Τα σχόλια για την βλακεία των «αρμοδίων» δικά σας. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Και καθώς το «28ο Φεστιβάλ Βιβλίου» στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο, να δούμε δυο από τις πολλές εκδηλώσεις – παρουσιάσεις βιβλίων που θα γίνουν σήμερα στην πόλη. Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΔΙΑ ΒΙΟΥ» στις 19:30 στην μικρή εξέδρα του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο της Μυρτώς Δημητρίου «Οι Περιπέτειες του Φρίξου».Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν στη δραματοποίηση του παραμυθιού με ζωντανή μουσική και θεατρικό παιχνίδι, που θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία». Μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση ετοιμάζουν οι Εκδόσεις «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ», σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη Οι Εκδόσεις Επίκεντρο, σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Έθνος, κράτος και πολιτική: Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο", που θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου, σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 7:00 μ.μ. Για τον τιμώμενο και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:Αναστάσιος Μάνθος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης ΑΠΘ Θάνος Βερέμης, Καθηγητής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΚΕΠΑΘεόδωρος Κορρές, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μαριάννα Χριστοπούλου, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του βιβλίου, και το 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου μας περιμένει καθημερινά με πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135 - ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 FAX : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.grWeb Site : www.dipeh.gr
LARABIA Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 10/6/2009 - 11/6/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.45 & 22.45
LARABIA -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2008 (Εγχρ.)
Διάρκεια:83' Σκηνοθεσία Αλμπερτίνα Κάρι
Στη μέση της αργεντίνικης πάμπας, οι αρχηγοί δύο αγροτικών οικογενειών έρχονται σε σύγκρουση με ανεξέλεγκτα βίαιο τρόπο.

Μπρος φόροι και πίσω εκλογές

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΜπαράζ νέων φόρων Στόχος η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Μπαράζ νέων φόρων αναμένεται να ανακοινώσει τις ερχόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε σχετικά χθες, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, στους ομολόγους του της ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.
Όπως αποκάλυψε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος, από 5% του ΑΕΠ το 2008, και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει με ποια μέτρα θα τον πετύχει.
Επίσης είπε ότι το 2010 θα λάβει μέτρα περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Αμβρόσιος: "Ρηχό και θρησκευτικά αδιάφορο κράτος"

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά ΠΑΤΡΑ: Νέα παρέμβαση, με αφορμή τις ευρωεκλογές, έκανε μέσω του προσωπικού του blog, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.
Ο κ. Αμβρόσιος, καταγγέλλει το ελληνικό κράτος, το οποίο χαρακτηρίζει «θρησκευτικά ρηχό», γιατί ορίστηκαν οι ευρωεκλογές «στην πιο επίσημη ημέρα της Ορθοδοξίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Βασίλης Γούναρης Έθνος, κράτος και πολιτική: Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο. Τρίτη 09-06-2009, 19:00, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη Οι Εκδόσεις Επίκεντρο, σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Έθνος, κράτος και πολιτική: Μελέτες Νεοελληνικής Ιστορίας αφιερωμένες στον Γιάννη Σ. Κολιόπουλο", που θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου, την Τρίτη 9 Ιουνίου 7:00 μ.μ. Για τον τιμώμενο και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αναστάσιος Μάνθος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης ΑΠΘ Θάνος Βερέμης, Καθηγητής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΚΕΠΑ Θεόδωρος Κορρές, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μαριάννα Χριστοπούλου, υποψήφια διδάκτορας ΑΠΘ Η παρουσία σας θα μας τίμήσει ιδιαίτερα.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Κώστας Χρυσόγονος Η Ιδιωτική Δημοκρατία, Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία Τετάρτη 17-06-2009, 19:30, Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» Οι Εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιδιωτική Δημοκρατία, Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία» του Κώστα Χρυσόγονου Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ιωάννης Κουκιάδης, Καθηγητής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου,Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τραϊανός Χατζηδημητρίου, Διευθυντής εφημερίδας Αγγελιοφόρου Και ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009 Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Μυρτώς Δημητρίου «Οι Περιπέτειες του Φρίξου». Στη μικρή εξέδρα του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (παραλία Θεσ/νίκης) στις 19:30 μ.μ. Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν στη δραματοποίηση του παραμυθιού με ζωντανή μουσική και θεατρικό παιχνίδι, που θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Τέχνης και Λόγου "Φαντασία".

Αναγγελία βιβλιοπαρουσίασης Αδαμαντίνης Κουμιώτου - Αθήνα

ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Στην Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τη Δευτερα 15 Ιουνιου και ωρα 19:30 Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και η συγγραφέας Αδαμαντίνη Κουμιώτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος Σαν τη βροχή στο χώμα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009 στις 19:30 στην Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ [Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 210-3221917, 3225310] Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Βούρος, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ελένη Γκίκα, βιβλιοκριτικός και συγγραφέας Δέσποινα Ρεμεδιάκη, φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Γιάννης Βούρος Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Υπεύθυνος των Εκδόσεων ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Γιώργος Γιαννούσης

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Ερωτικό Ρέκβιεμ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Αλέξης Τότσκας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Μάιος 2009 Σελ.: 176 Τιμή: €16,00 ISBN: 978-960-417-262-7 Λίγα λόγια για το βιβλίο Μιχάλης και Ηώ.
Δευτεροξάδερφα, από χωριό της Κρήτης.
Και κάπου στις ανασκαφές των μινωικών ερειπίων, ήρθε ο έρωτας και φώλιασε ανάμεσά τους.
Και ποιος να το δεχτεί ετούτο το κακό;
Σαν κυνηγημένα φύγανε τα δυο παιδιά απ’ το νησί και πάλεψαν να κρατήσουν δυνατό τον έρωτά τους για πάντα.
Μα πόσο κρατάει αυτό το “για πάντα”; Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Αλέξης Τότσκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος στις Η.Π.Α. (M. Sc. Engineering) και έκανε μεταπτυχιακά στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Ρότσεστερ των Η.Π.Α. Αμέσως μετά εργάστηκε στη χημική βιομηχανία.
Έχει δύο παιδιά και ζει στην Αθήνα. Έργα του: Ξετυλίγοντας το Βυθό (εκδ. Γκοβόστη, 1990), Αιχμαλωσίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, 1997), Λεξικό Διαλογισμών και Αφορισμών (δίτομο, εκδ. Κέδρος, 2001, 2003), Το μυθιστόρημα του Κόσμου (εκδ. Σαββάλας, 2003), Ένας άλλος κόσμος 230 έτη φωτός μακριά (εκδ. Κέδρος, 2004), Τρεις παρτίδες έρωτα (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 2006), Η εξουσία είναι ένα υπέροχο σάβανο (εκδ. Καλέντη). Οπισθόφυλλο Μιχάλης και Ηώ.
Δευτεροξάδερφα, από χωριό της Κρήτης.
Και κάπου στις ανασκαφές των μινωικών ερειπίων, ήρθε ο έρωτας και φώλιασε ανάμεσά τους. Και ποιος να το δεχτεί ετούτο το κακό; Σαν κυνηγημένα φύγανε τα δυο παιδιά απ’ το νησί, να βρουν την τύχη τους στην Αμερική, να φτιάξουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύτηκαν. Αρχαιολόγος εκείνη, συντηρητής από τους λίγους εκείνος, πάλεψαν να τον κρατήσουν δυνατό τον έρωτά τους για πάντα. Μα πόσο κρατάει αυτό το “για πάντα”; Σαν μουσική είναι η αγάπη και κάποτε σβήνει από τ’ αυτιά, χάνεται. Και ό,τι απομένει είναι σιωπή και νοσταλγία γι’ αυτά που πέρασαν και πίσω δε θα έρθουν.
Μπεμπάκο! ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Χρήστος Παπαναστασίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΣΕΙΡΑ:Διαδρομή Πρώτη έκδοση: Μάιος 2009 Σελ.: 176 Τιμή: €16,00 ISBN: 978-960-417-264-1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένα ημερολόγιο γραμμένο από ένα μέλλοντα πατέρα, κατά τη διάρκεια της κύησης έως και λίγες μέρες μετά τον τοκετό.
Μέρα με τη μέρα και όσο περνά ο καιρός, εκτός από τις βιωματικές στιγμές της εγκυμοσύνης, γεννιούνται μικρές αναδρομές, διαπιστώσεις, ενοχές.
Μικρά βότσαλα δηλαδή, από αυτά που χρειάζονται για να στρωθεί ο δρόμος της πατρότητας. Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Χρήστος Παπαναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.
Ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη διαφήμιση και το ραδιόφωνο. Οπισθόφυλλο Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν περιείχαν ποσότητες από άγνωστα συναισθήματα τα οποία μπόρεσα να κάνω λέξεις πολύ αργότερα.
Όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι η προοπτική υπερέχει σε φόρτιση από την πραγμάτωση μιας κατάστασης, αφού, όταν είδα τα 2 θετικά τεστ, δεν ένιωσα κανένα λίγωμα ούτε συγκίνηση ούτε ξύπνησε μέσα μου κάτι πατρικό που υποθετικά κοιμόταν.
Απλά ήπια μια καινούργια, ανεξίτηλη γουλιά. Αυτό είναι ένα ημερολόγιο γραμμένο από ένα μέλλοντα πατέρα, κατά τη διάρκεια της κύησης έως και λίγες μέρες μετά τον τοκετό.
Μέρα με τη μέρα όμως και όσο περνούσε ο καιρός, εκτός από τις βιωματικές στιγμές της εγκυμοσύνης, γεννιόνταν μικρές αναδρομές, διαπιστώσεις, ενοχές.
Μικρά βότσαλα δηλαδή, από αυτά που χρειάζονται για να στρωθεί ο δρόμος της πατρότητας.
Θεμιστοκλέους 80,
10681
Εξάρχεια, Αθήνα
Τηλ. 210.5226609 Fax. 210.5227768