Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ GARY MOORE

Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον GARY MOORE, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με ενθουσίασε και τόσο. Άκουγα απλά έναν ακόμα κιθαρίστα, που το "ύφος" του δεν διέφερε από των άλλων καλών στην κιθάρα της εποχής των "χρυσών" τραγουδιών του 60-70. Άκουγα τότε έναν κιθαρίστα που περπατούσε στους ίδιους δρόμους, στα ίδια μουσικά μοτίβα με τους άλλους. Γρήγορα όμως άλλαξα γνώμη, όταν ο κιθαρίστας αυτός αποφάσισε να βαδίσει σε δύσκολα μονοπάτια, και να αρχίσει να "ζωγραφίζει" με τις χορδές του μουσικούς πίνακες. Βγάζοντας προς τα έξω έναν "επαναστατικό ρομαντισμό", κάτι ανάμεσα σε soul, blues, αλλά και rock, ξέφυγε από την υπόλοιπη ομάδα των καλών (απλά) μουσικών και όχι μόνο ξέφυγε, παρέσυρε και όλους εμάς στις δικές του μουσικές αναζητήσεις καθηλώνοντάς μας κάθε φορά και με κάτι καινούργιο. Κυρίες και κύριοι, ο GARY MOORE.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Diavasame.gr, έχοντας ήδη 309 βιβλία στο αρχείο του με τις κριτικές, που αυξάνουν με ρυθμό 9 κριτικές κάθε 15 ημέρες, και προσπαθώντας να καλύψει την σχετική επιθυμία πολλών μελών του, προσθέτει στα θέματά του και τακτικές κριτικές Comics. Οι κριτικές θα γίνονται από τη Λαμπρινή Καραθανάση – Bachelor of Arts in 3d Animation and computer arts, καθηγήτρια πληροφορικής, 3d visualization - που θα παρουσιάζει ένα comic στις 25 κάθε μήνα.link της πρώτης κριτικής παρουσίασης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το περιοδικό Διαβάζω και το βιβλιοπωλείο Ιανός σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24, Αθήνα), την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 12:30 μ.μ., με θέμα: Τα ημερολόγια των Ελλήνων συγγραφέων, Συζήτηση για την ημερολογιογραφία. Θα μιλήσουν οι: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Κρυσταλλία Μακατού, φιλόλογος, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής.
Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

Η γερμανική RWE θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στα Σκόπια, που ονομάζει Μακεδονία (Macedonia). Καραμανλή, Ντόρα μας εμπαίζετε;

ΑΠΟ ΤΟ SIBILLA-GR
Αντιπροσωπεία των σκοπιανών βρίσκεται τη Βουλγαρία, σε επίσημη επίσκεψη (χθες 29 Οκτώβρη).
Εκεί, έγιναν ΕΠΙΣΗΜΕΣ συναντήσεις με την γερμανική εταιρία RWE (προνομιακό «εταίρο» της κυβέρνησης – ας την πούμε κυβέρνηση – Καραμανλή, για να ξεπουλήσουν ότι απέμεινε και να γεμίσουν την Ελλάδα με «εργοστάσια» Λιθάνθρακα).
Οι σκοπιανοί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου «Belene» στη Βουλγαρία.
Το πυρηνικό πρόγραμμα «Belene», ξεκίνησε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις 3 Σεπτέμβρη 2008, το οποίο θα προϋπολογίζεται σε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το εργοστάσιο-δολοφόνος σχεδιάζεται να παράγει ενέργεια για όλη τη Βαλκανική και στρατηγικός επενδυτής του προγράμματος είναι η γνωστή γερμανική εταιρία RWE.Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ δεν το γνωρίζουν;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟ» Οι μουσικές εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν τη παράδοση των μελαμπιανών τραγουδιστών που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ,την απλότητα ,την λιτότητα, το φως και τη δύναμη του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης.
Είναι μια παράδοση που μας δίνει την ευκαιρία να ξαναβρούμε την φλέβα που φτάνει στην καρδιά του αβόλευτου νησιού μας.
Το μεγάλο προνόμιο αυτής της δουλειάς είναι ότι δεν συμμετέχει κάποιος γνωστός καλλιτέχνης που θα παίξει το ρόλο του κράχτη.
Συμμετέχουν ερασιτέχνες ,που δεν είναι γνωστοί πέρα από τις δικές τους παρέες αλλά θα τους ζήλευαν οι περισσότεροι επαγγελματίες.
Είναι η έκφραση της λαϊκής ψυχής στην πιο ζηλευτή και δημιουργική κατάσταση!
Είναι το λαϊκό εργαστήρι που δουλεύει ασταμάτητα κόντρα στα ευτελή προϊόντα της παρακμιακής εποχής! Τα τραγούδια ταξιδεύουν σε όλες τις εποχές και στα χείλη των εραστών της τέχνης μεταμορφώνονται σε προσευχές που χαρίζουν υγεία με νιάτα στη ψυχή της Κρήτης.
Οι Μελαμπιανοί, με τον τρόπο τους, δημιουργούν τη δική τους παράδοση.
Ο Βαγγέλης ο Χατζηδάκης είναι ο πρωτομάστορας που έβαλε τα θεμέλια για να αναπτυχθεί ο ιδιόμορφος και μερακλίδικος τρόπος του τραγουδιού.
Ξεκινά ο πρώτος κι επαναλαμβάνει η παρέα με χάρη, τάξη κι επιβλητικότητα.
Ο ένας διαδέχεται τον άλλο στις μαντινάδες κάνοντας στη ζωντανή καρδιά του λαϊκού μας πολιτισμού το αίμα να χοχλακά.
Εγκρατείς, αξιοπρεπείς και απλοί οι μελαμπιανοί τραγουδιστές, με πάθος, ορμή και ζωντάνια, προσφέρουν νάμα κι ελπίδα στις αβόλευτες καρδιές. Ο Γιώργης Τρουλλινός ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος και μερακλής.
Έμαθε να πολεμά με το τραγούδι και την αξιοπρέπεια.
Από τα σοκάκια του χωριού στο Ρέθεμνος, στο Ηράκλειο κι όπου αλλού έσμιγαν καλοί φίλοι. Τραγουδούσε ακόμη και στις φυλακές και στους ξερόβραχους που τον εξόρισαν οι ανάξιοι κυβερνήτες επειδή πάλεψε ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ και του Κ.Κ.Ε.
Ήταν ο νεαρότερος αντάρτης που πολέμησε δίπλα στο Καπετάν Λεμονιά.
Τα παράσημα του ήταν τα τραύματα, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι φυλακίσεις στις ξεροβραχονησίδες του Αιγαίου που τώρα ,ίσως ,κάποιοι να θέλουν να πουλήσουν για να σωθούν από την χρεοκοπία που τους οδήγησε η απληστία , η λαιμαργία και η κερδοσκοπία. Στους αγώνες της λευτεριάς τραγουδούσε παρέα με τον Επονίτη λυράρη, Ηλία Τυροκομάκη, που τον θεωρούσαν συνεχιστή του Β. Χατζηδάκη στις Μέλαμπες.
Τον πρόλαβε όμως η λευτεριά κι έφυγε στη μάχη…προσφέροντας της την ζωή του. Προσπάθησε να βοηθήσει τον Καπετάνιο της Αντίστασης, τον Ποδιά, λίγες ώρες πριν τον δολοφονήσουν και περιφέρουν ,οι δουλοπρεπείς τσίρακες, το κεφάλι του αρχηγού σε πόλεις και χωριά για παραδειγματισμό.
Οι εθνικόφρονες εκτέλεσαν τον Τυροκομάκη μαζί με τον σύντροφο του κάτω από ένα πρίνο. Έτσι η Κρήτη έχασε ένα σπουδαίο μουσικό ταλέντο και ο λαός ένα αγωνιστή της ελπίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για τον Τρουλλινό αγώνας σήμαινε η χωρίς υλική ανταμοιβή προσφορά στην κοινωνία , η απλήρωτη δουλειά προς όφελος του λαού. Ο συνοδοιπόρος του στο τραγούδι και αδαμάντινος χαρακτήρας , Αντρέας Βεργαδής διώχτηκε και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα επειδή βοήθησε το μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και αγωνιστή ,το γιατρό από το Σκαλάνι, τον Σιγανό ,να γλυτώσει από τους κεφαλοκυνηγούς του… Ο Θανάσης Σκορδαλός γνωρίστηκε με τον Γιώργη Τρουλλινό το 1938, στις Μέλαμπες.
Από τότε έγιναν αδερφικοί φίλοι.
Τις παρέες, τις καντάδες, τα γλέντια και τις στιγμές εφορίες τις νοιώθουμε αλλά δεν είναι εύκολο να τις περιγράψομε.
Οι μελαμπιανοί αγάπησαν και στήριξαν τον Σκορδαλό που θα πρέπει να αισθανόταν ευτυχής που είχε τέτοιους φίλους που πάνω απ’ όλα ήταν εραστές της τέχνης του.
Ο ίδιος ο Δάσκαλος δείχνει να ήταν βαθύς γνώστης της μελαμπιανής παράδοσης ενώ εκτιμούσε ιδιαίτερα τους τραγουδιστές της.
Όλοι ξέρομε ότι αυτοί οι τραγουδιστές είναι τα κρυμμένα αηδόνια στα ανήλιαγα περβόλια της Κρητικής μουσικής και τα αναγνωρίζομε από τους ξεχωριστούς κελαϊδισμούς που μας ξεσηκώνουν στο άκουσμα τους. Το μαγαζί του Γιώργη στο Ρέθεμνος, το «Τρεχαντήρι», έγινε στέκι των μερακλήδων με πρωταγωνιστή το Σκορδαλό που μεγαλουργούσε.
Σαν ένας –ένας από την παρέα έφευγε από το Ρέθεμνος και ερχόταν προς το Ηράκλειο ο άλλος έκλεινε την επιχείρηση κι ερχόταν κι αυτός στο Μεγάλο Κάστρο για να ξανασμίξουν όλοι μαζί και να συνεχίσουν τις δημιουργικές και μερακλίδικες παρέες .
Στα χρόνια που δούλευε σαν φύλακας στα ξενοδοχεία, στα Μάλλια, κάθε λίγο και λιγάκι η παρέα έσμιγε κι έκαναν όλοι μαζί βάρδια παίζοντας και τραγουδώντας.
Τα τελευταία χρόνια στο σπίτι του Τρουλλινού, στο Ηράκλειο, κάθε βράδυ σχεδόν το τραγούδι και η μουσική είχαν το δικό τους ρόλο.
Μυσταγωγία χαρακτηρίζουν αυτές τις βραδιές όσοι έτυχαν να τις ζήσουν έστω και για λίγο. Σε κάθε ευκαιρία έσμιγαν στις Μέλαμπες για νέες μουσικές ιεροτελεστίες.
«Αυτοί παιδί μου δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να τραγουδάνε» μου έλεγε γελώντας μια καλοπαντρεμένη.
Οι δημιουργίες της μελαμπιανής παρέας χαρίζουν ιδιαίτερη θέση στους τραγουδιστές. Δεν είναι απλοί ερμηνευτές αλλά δημιουργικότατοι γιατί έχουν την ικανότητα να χρωματίζουν και να χαρακτηρίζουν αυτό που τραγουδούν.
Το ύφος τους είναι αρρενωπό και συνυπάρχουν αρμονικά ο ρομαντισμός με το δραματικό στοιχείο και το ασίγαστο και ατελείωτο πάθος.
Η σοβαρότητα του τραγουδιστή συμβαδίζει με τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις που προσφέρουν .
Χωρίς να επιδιώκουν την διάρκεια στο χρόνο την έχουν καταχτήσει.
Ο Τρουλλινός και οι παρέες του έρχονται να μας αποδείξουν ότι το τραγούδι της Κρήτης ανήκει στις μεγάλες και δημιουργικότατες παραδόσεις ενώ χαρίζουν ακόμη μια διάσταση στο πολιτισμό του τόπου μας.
Μας δίνουν βέβαια την δυνατότητα να εναντιωθούμε στην σημερινή ρηχότητα γιατί όταν υπάρχουν αληθινές ζωντανές παραδόσεις μπορεί να βρει χώρο για να εμφανιστεί το νέο , το καινούργιο , το απρόσμενο και καινοτόμο..
Αρκεί να μάθομε τους κανόνες της εξέλιξης και της δημιουργίας που η μελαμπιανή παράδοση βοηθά από πολλές πλευρές να νοιώσομε και να χρησιμοποιήσομε με τον καλύτερο τρόπο. Τους μερακλήδες ο Γιώργης τους είχε στην καρδιά του.
Αγαπούσε τη ζωή, τα παιγνίδια και τις ομορφιές της γιαυτό ήταν πάντα στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος.
Πιστός στις ιδέες και εκλεκτικός στις επιλογές του αποχαιρέτησε τούτο τον κόσμο το καλό…
Οι Μελαμπιανές παρέες τον θυμούνται και τον αναζητούν.
Οι μερακλήδες τον ψάχνουν για να κλέψουν του Χάρου.
Οι συναγωνιστές και οι σύντροφοι αισθάνονται έντονα την απουσία του από τους κοινωνικού αγώνες. Οι παρέες γράφουν ιστορία.
Είναι ακατόρθωτο να αναφερθούν όλοι οι εραστές της τέχνης.
Είναι όμως παράδειγμα για έμπνευση και μελέτη.
Οι ζωντανές τους ηχογραφήσεις δείχνουν το παρεϊστικο κλίμα, την αφοσίωση στο σκοπό και στο τραγούδι αλλά και στο χορό.
Είναι πολύτιμα πετράδια στο σεντούκι του λαϊκού μας θησαυρού. Ο Κώστας ο Φωτάκης που παίζει λύρα παρά την δεξιοτεχνία του απέφυγε να στραφεί προς τον επαγγελματισμό παραμένοντας ακριβός εραστής της τέχνης.
Παίζει για τους φίλους και τις μερακλίδικες παρέες που ξέρουν το λόγο και τον τρόπο ύπαρξης του ζωντανού συνόλου «λύρα, λαούτο, φωνή, ρυθμός, χορός», που και τους πεθαμένους από τους τάφους ανασταίνει. Ο Βαγγέλης Πετράκης παίζει λαούτο και τραγουδά επειδή αγαπά τους φίλους αναζητώντας ελκυστικές στιγμές.
Ο λιτός και απλός τρόπος που παίζουν δείχνει σεβασμό και γνώση στις μελωδίες και μας δίνουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζομε την Κρητική μουσική . Στο τραγούδι και στα παιξίματα βρίσκομε το φως, τη δύναμη, το πνεύμα και την ψυχή του τόπου μας!
Σε κάποιες μελωδίες θα ακούσομε και το λαγούτο του Μαρκογιάννη η των Τσουρδαλάκηδων αλλά και το Γιάννη Χαχαριδάκη να τραγουδάει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο που τόσο αγαπούσε ο Γιώργης ο Τρουλλινός αλλά και τους Μαργαρίτηδες, Σφακιανάκη, Μελιδονιώτη, Γιαννακάκη , Παυλιδάκη, Λαμπίρη, Καραλή κ.τ.λ.. Προτιμήσαμε να αποφύγουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις επειδή πιστεύομε ότι ακόμη και τα λαθάκια βοηθούν να νοιώσουμε το παρεϊστικο κλίμα και την θαυμάσια μουσική ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος των τεχνολογικών επεμβάσεων απειλεί να καταστρέψει το ζωντανό πνεύμα της παρέας.
Η υλική πρόοδος και ο καταναλωτισμός όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με την πνευματική αλλά πολλές φορές την υπονομεύουν γι’ αυτό ας στοχαστούμε πάνω στις Μελαμπιανές παρέες και στους τρόπους έκφρασης τους. Όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή τη δουλειά συμμετέχουν αφιλοκερδώς για να μας δώσουν την ευκαιρία να δώσουμε δύναμη, φως και ζωντάνια στις ψυχές μας ακούγοντας τον Γιώργη Τρουλλινό και την εκλεκτή παρέα του..
Είναι σκοποί για μερακλίδικες καρδιές, δηλαδή τραγούδια –προσευχές της παρέας .
Είναι το καλύτερο γιατροσόφι στις μοντέρνες κοινωνικές κι ατομικές αρρώστιες. Το «Σείστρον» αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποίηση που παραδίνει ένα τέτοιο σπάνιο ντοκουμέντο.
Αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την οικογένεια του Γιώργη Τρουλλινού, την Όλγα, την Άντα και το Νίκο για την ευγενική παραχώρηση του σπάνιου υλικού.
Επίσης θέλει να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν και στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια, αλλά ειδικότερα τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη και την Ελένη Καράλα για την πολύτιμη βοήθεια τους. Ακόμη, θέλομε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συμμετέχουν σ’ αυτή τη δημιουργική, πρωτότυπη αλλά και αντιεμπορική πρωτοβουλία. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή που είχα την ευκαιρία να βρω τέτοιο θαυμάσιο υλικό και να μπορέσω να το προσφέρω σε όλους μας.
Μέρος αυτού μας το είχε δώσει ο ίδιος ο Γ. Τρουλλινός με την προτροπή «Κωστή και Μιλτιάδη, για να έχετε να με θυμάστε όταν πεθάνω». Σπουδαία ντοκουμέντα μου παραχώρησε επίσης η οικογένεια του μόλις τους ενημέρωσα για την ιδέα της μουσικής εργασίας προς τιμή του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή που όμως είχε αναχωρήσει για το μακρινό ταξίδι πριν λίγο καιρό.
Ήταν ηχογραφημένες κασέτες από παρέες σε σπίτια. σε καφενέδες, σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε χωριά και πόλεις.
Ηχογραφήσεις από την δεκαετία του 1980 μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Από κασέτες έγινε η επιλογή των τραγουδιών με πολύ κόπο και άφθονο ξενύχτι.
Μήνες μας πήρε η αυτή η προσπάθεια
Η Όλγα και η Άντα Τρουλλινού μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για ότι ζητούσα η με απασχολούσε. Σε όλη του τη ζωή ο Γιώργης Τρουλλινός αρνιόταν επιμελώς την συμμετοχή του στη δισκογραφία παρά τις επίπονες προσπάθειες του ίδιου του Θανάση Σκορδαλού η του Κώστα Φωτάκη και άλλων φίλων του.
Επειδή δεν μου αρέσουν οι νεκρολογίες οφείλω να πω ότι αυτή την δουλειά την οργάνωσα και την επιμελήθηκα για να γνωρίσει ο κόσμος σωστούς τραγουδιστές, σωστούς οργανοπαίχτες και τη ζωντανή παράδοση από τις Μέλαμπες που θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, μελέτης και έμπνευσης για όλους μας.
Οι ξύπνιοι και δημιουργικοί καλλιτέχνες ας βρούνε υλικό για δημιουργικές αναλήψεις και όλοι οι μερακλήδες ας απολαύσουν θαυμάσιες στιγμές του λαϊκού πολιτισμού από ερασιτέχνες –αγαπητικούς της τέχνης και του παιγνιδιού της ζωής!
Είναι πολύτιμα πετράδια από τους λαϊκούς θησαυρούς!
Καλή σας ακρόαση!!! ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2008 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΑΕΡΙΚΗΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥ 37 ΤΗΛ.: 2810-225758 WWW.AERAKIS.NET Υ.Γ. Η παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δημοτικού θεάτρου της οδού Ανδρόγεω στις 23-11-08 ώρα 19:30 μ.μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαμαρτυρία στην Νέα Υόρκη για τους Έλληνες της πΓΔΜ
Ενημερωτικό Δελτίο της Παμμακεδονικής Ενώσεως ΗΠΑ Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκστρατεία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων στην πΓΔΜ που διοργάνωσαν ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί έξω από το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008.
Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε το σχετικό ψήφισμα το οποίο και στην συνέχεια μεταβίβασε στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Με κύριο σύνθημα «Ντροπή στην πΓΔΜ» και «Δικαιοσύνη Τώρα», οι Ελληνοαμερικανοί, νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους καθώς και ηγέτες ομογενειακών οργανώσεων έδωσαν δυναμικό παρόν στην ειρηνική συγκέντρωση με ομιλίες για την ιστορία του Ελληνισμού στην πΓΔΜ ενώ διένεμαν σχετικό ενημερωτικό υλικό. «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής κοινότητας στα Σκόπια πρέπει να γίνει γνωστή, ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και οι διεθνείς φορείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν πρέπει να πληροφορηθούν τι συμβαίνει με τον Ελληνισμό ο οποίος πάντοτε υπήρχε στην περιοχή της Πελαγονίας», δήλωσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής κ. Νίνα Γκατζούλη. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν η ηγεσία και μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, του Κυπριακού Δικτύου Δράσης Αμερικής, του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών εκπαιδευτικών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Δικτύου Νεολαίας Σ.Α.Ε. ΗΠΑ, της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, της Έλληνικής Ένωσης Αμερικής, της Αδελφότητας Μάνης, της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής «Ορφέας», της Ελληνικής Κυνηγετικής και Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ελληνο-Αμερικανοί από την Washington, Seattle, Houston καθώς και Αμερικανοί φιλέλληνες ακτιβιστές. «Θα συνεχίσουμε με μία σειρά δράσεων που αποβλέπουν στην ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και του ευρύτερου Αμερικανικού κοινού», βεβαιώνει ο Συντονιστής του Κυπριακού Δικτύου Δράσης Αμερικής και έμπειρος ακτιβιστής Νίκος Τανέρης.
«Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους ομογενείς σε νέους τρόπους δράσης και να τους καταδείξουμε τη δύναμη που διαθέτουμε ως Αμερικανοί πολίτες». Η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Νίνα Γκατζούλη στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως τόνισε:
«Υπάρχει ένα σπάνιο έγγραφο με ημερομηνία 29 Μαΐου 1878 από αυθεντική επιστολή που γράφτηκε από το ελληνικό προξενείο στο Μοναστήρι (σημερινή Bitola), η οποία φέρει 14.000 υπογραφές από τους Μοναστηριότες Έλληνες οι οποίοι είχαν ταχθεί με το ελληνικό Πατριαρχείο, αρνούμενοι τη Βουλγαρική Εξαρχία.
Ο Douglas Daikin ένας πολύ σοβαρός ιστορικός αναφέρει ότι η λεγόμενη Επανάσταση Ilinden του 1903, η οποία ήταν Βουλγάρικη εξέγερση κατά του Σουλτάνου είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των Βουλγάρων και των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων του Κρουσόβου. 366 ελληνικά σπίτια και 203 ελληνικά καταστήματα καταστράφηκαν από αυτήν την εξέγερση.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Παρμενίωνας Παπαθανασίου στο άρθρο του με τίτλο, Κρούσεβο: Επανάσταση Προφήτη Ηλία-Εθνικά Παραμύθια αναφέρει:
Η μικρή αλλά πολύ πλούσια ελληνική πόλη του Κρουσόβου ήταν στη Μητρόπολη Οχρίδας και ήταν κάτω από την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Υπήρχαν πολλά ελληνικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, τέσσερα Δημοτικά Σχολεία και ένα σχολείο θηλέων.
Τον δε Ιούνιο του 1994 ο Kiro Gregorov δήλωσε στην Τσεχική εφημερίδα Tseski Denic ότι στη χώρα του υπάρχουν 100.000 Έλληνες». «Έχουμε συνταγματικό δικαίωμα να προβαίνουμε σε ενημερωτικές εκστρατείες για τα εθνικά μας θέματα» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Μανώλης Βεληβασάκης.
«Είναι σημαντική εξέλιξη η κινητοποίηση των νέων μας». «Η συγκέντρωση είχε παλμό», είπε η πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής από το Houston κ. Νίνα Περοπούλου.
«Ήταν η πρώτη σχετική κινητοποίηση.
Η συμμετοχή της νεολαίας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε».
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, στην ομιλία της τόνισε ότι οι ομογενείς εκπαιδευτικοί θέλουν δικαιοσύνη:
«H αμερικανική κυβέρνηση απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι δεν εκτιμά την ελληνική Ιστορία και την όλη προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα.
Μας αδικεί με τους Ελληνες των Σκοπίων, με τη βίζα, με το Κυπριακό και με άλλα θέματα». Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Πάνος Σπηλιάκος, από τη Βοστώνη, δήλωσε ότι «για τους Ελληνες των Σκοπίων, η μητέρα Ελλάδα δεν μιλά καθόλου.
Αρχίσαμε λίγοι και η επιμονή θα μας κάνει πολλούς».
Ο κ. Σπηλιάκος κάλεσε τους ομογενείς να κάνουν χρήση του ιερού δικαιώματος της ψήφου και στις 4 Νοεμβρίου να δώσουν απάντηση στην Ουάσιγκτον. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος: Ψήφισμα προς τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ να μπορούν να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν την ελληνική καταγωγή τους στις απογραφές. Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ που υποχρεώθηκαν από ακραία καθεστώτα να αλλάξουν το επώνυμό τους σε Σλαβικά ονόματα να τους επιτραπεί χωρίς περιορισμούς να επιστρέψουν στα αρχικά Ελληνικά τους ονόματα, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν. Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των ελληνικών μνημείων που βρέθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας και της γειτνιάζουσας περιοχής του Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ). Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των Ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή της ευρύτερης Πελαγονίας καί Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ). Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των μεθοδεύσεων τροποποιήσης Βυζαντινών Ορθόδοξων μνημείων τα οποία φέρουν Ελληνική Βυζαντινή γραφή, όπως αγιογραφίες. Απαιτούμε όπως όλες οι Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας και Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ) να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα υπό την κανονική δικαιοδοσία της Μητρός Εκκλησίας. Απαιτούμε όπως οι πολίτες της πΓΔΜ που αυτοπροσδιορίζονται ως ελληνικής καταγωγής να είναι ελεύθεροι να εκκλησιάζονται –επί του παρόντος- στις Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται υπό την κανονική δικαιοδοσία του Σερβικού Πατριαρχείου, και να μην είναι υποχρεωμένοι να είναι μέρος του ποιμνείου της σχισματικής, και μη αναγνωρισμένης από κανένα Πατριαρχείο, αυτό-αποκαλούμενης "Μακεδονικής" Ορθόδοξης Εκκλησίας. Απαιτούμε την επιστροφή (ή χρηματική αποζημίωση) από την κυβέρνηση της πΓΔΜ προς τους απογόνους των Ελλήνων που ακούσια εγκατέλειψαν τις προγονικές τους κατοικίες, εκκλησίες, και σχολεία κάτω από τραγικές συνθήκες στην περιοχή, καθώς και σε εκείνους των οποίων οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν από ακραία καθεστώτα σε μέρη όπως το Μοναστήρι, Γευγελή, Κρούσεβο κλπ. Απαιτούμε τα Ελληνικά νεκροταφεία τα οποία παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες της Ελληνικής παρουσίας και κληρονομιάς στην περιοχή, όπως η σημερινή Μπίτολα (Μοναστήρι), να αναγνωρισθούν και να κυρηχθούν διατηρητέα από την κυβέρνηση της πΓΔΜ ως ιστορικά μνημεία. Ζητάμε η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία και να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της πΓΔΜ σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση. Απαιτούμε όνομα, εκτός από "Μακεδονική", να εκχωρηθεί για τη Σλαβονική επίσημη γλώσσα των Σκοπίων.
Η πΓΔΜ δεν μπορεί να μονοπωλεί τον όρο "Μακεδονική" σε ένα εθνογλωσσικό ή εθνικό πλαίσιο.
Ιστορικά και γλωσσικά, η επίσημη Σλαβονική γλώσσα των Σκοπίων (η οποία είναι συναφής με τη Σερβική και Βουλγαρική) είναι σαφώς διαφορετική από τις τοπικές σλαβογενείς ή σλαβοφανείς διαλέκτους - όπου χρησιμοποιούνται ως προφορικά ιδιώματα από δίγλωσσους Έλληνες στις παραμεθώριες περιοχές της Ελληνικής Μακεδονίας. Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση την εκχώρηση διαβατηρίων στους Έλληνες των ιστορικών βορείων περιοχών της Μακεδονίας, την Πελαγονία και Γευγελή (σημερινή νότιο πΓΔΜ), ανεξαρτήτως της μητρικής γλώσσας (δηλαδή, ελληνικής, βλάχικης, τοπικών σλαβογενών/σλαβοφανών διαλέκτων ή της σλαβονικής επίσημης γλώσσας των Σκοπίων).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
Σειρά εκδηλώσεων από την Ένωση Ποντίων Πιερίας το Σάββατο Έκθεση εικαστικών και ψηφιδωτού και ομιλία για τον καρκίνο του μαστού.
Τα εγκαίνια της 2ης έκθεσης εικαστικών και ψηφιδωτού, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε συζήτηση για τον καρκίνο του μαστού με θέμα "Γιατί σε εμένα;".
Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μελίνα Μακρίδου σύμβουλος ψυχικής υγείας - ψυχοθεραπεύτρια Gelsalt.Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η αντινομάρχης Αλέκα Καραφυλλίδου, η αντιδήμαρχος Κατερίνης Άννα Αθανασάκη ο νομαρχιακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΝΕΛΕ Αθανάσιος Φωτίου, η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας Θεανώ Γελαδάρη εκπρόσωποι φορέων και μέλη του συλλόγου. Η κα Λαζαρίδου
Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Ζαίρα Λαζαρίδου αναφερόμενη στις τρεις ουσιαστικά εκδηλώσεις, τις εκθέσεις ψηφιδωτού και εικαστικών καθώς και στην ομιλία για τον καρκίνο του μαστού, επεσήμανε πως έχουν όλες ιδιαίτερη σχέση.
Και αυτό γιατί η ενασχόληση με το ψηφιδωτό ή την ζωγραφική αποτελεί μια διέξοδο στις περιπτώσεις της εμφάνισης της νόσου, μια δημιουργική ενασχόληση απασχολώντας το μυαλό και την ενέργεια σε κατευθύνσεις που δίνουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης και ενεργού συμμετοχής σε άλλα πράγματα.
Σε ότι αφορά τις εκθέσεις όπως σημείωσε η κ. Λαζαρίδου, πρόκειται για την δημιουργική δουλειά μελών του συλλόγου και όχι μόνο όπου εκφράζονται δημιουργικά οι γυναίκες, μια ανάγκη όπως επεσήμανε η πρόεδρος στην εποχή που διανύουμε με τους δύσκολους και γρήγορους ρυθμούς.
Το τμήμα ζωγραφικής λειτουργεί κάθε Πέμπτη από τις 20.30 μέχρι τις 22.30 με έφορο την Καλλιόπη Καμπερίδου.
Το τμήμα ψηφιδωτού δημιουργήθηκε πέρυσι για πρώτη χρονιά με έφορο τον Κωνσταντίνο Παραστατίδη, σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ και λειτουργεί κάθε Τρίτη από τις 20.30 μέχρι τις 23.00.Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης για το ψηφιδωτό, ενώ η πρόεδρος κ. Λαζαρίδου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την στήριξη τους στις εκδηλώσεις και δράσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η κα Καραφυλλίδου
Η αντινομάρχης Αλέκα Καραφυλλίδου συνεχάρη την Ένωση Ποντίων και την πρόεδρο κ. Λαζαρίδου, τον έφορο του τμήματος ψηφιδωτού κ. Παραστατίδη, την έφορο του τμήματος ζωγραφικής κ. Καμπερίδου καθώς και τον αντιπρόεδρο της ΝΕΛΕ κ. Φωτίου.
"Πάντοτε η Ένωση Ποντίων μας εκπλήσσει γιατί σε πολύ τακτά διαστήματα, κάνει πολύ καλές εκδηλώσεις.
Έτσι να προχωρείτε και συγχαρητήρια". Ο κ. Φωτίου
Ο νομαρχιακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΝΕΛΕ Αθανάσιος Φωτίου τόνισε ότι η ΝΕΛΕ Πιερίας συνεργάζεται με συλλόγους, σωματεία και φορείς για να υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου τα προγράμματα της ΝΕΛΕ αφορούν τέσσερις κύκλους, τέχνες - πολιτισμός, οικονομία - επιχειρηματικότητα, αγωγή πολιτών και προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
"Στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων, ή η απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η απόκτηση γνώσεων προκειμένου να βελτιωθούμε, γιατί η ζωή τρέχει και οι ανάγκες τρέχουν.
Η ΝΕΛΕ φέτος υλοποιεί συνολικά 35 προγράμματα που γίνονται όχι μόνο στην Κατερίνη αλλά και σε χωριά του νομού μας.
Θέλω να συγχαρώ την Ένωση Ποντίων για την άψογη συνεργασία που είχαμε για την υλοποίηση του προγράμματος όπως επίσης και για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ένωση Ποντίων, και την εκδήλωση που έχει για ένα σοβαρό θέμα όπως ο καρκίνος του μαστού. Θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο και στα μέλη του προεδρείου και του συλλόγου". ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ http://www.osepe.de/ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ Σεμινάριο ποντιακού χορού Με τους:Νίκο Ζουρνατζίδη (χοροδιδάσκαλος) Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα) Λιάνα Χαραλαμπίδου (τραγούδι) 8-9 Νοεμβρίου 2008, Ζυρίχη
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης, μεγάλη προσωπικότητα για τον ποντιακό χώρο, ήταν για πολλά χρόνια χοροδιδάσκαλος και καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο της Δόρας Στράτου, στην Αθήνα.
Η προσφορά του στον ποντιακό χορό συνοψίζεται στο εκδοτικό του έργο, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς του.
Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης δε χρειάζεται συστάσεις!
Η εκπληκτική δεξιοτεχνία του και το ξεχωριστό του ύφος τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους κορυφαίους, παγκοσμίου φήμης Πόντιους καλλιτέχνες.
Η Λιάνα Χαραλαμπίδου, με την έξοχη φωνή της, σίγουρα θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας.
Είναι επίσης πάρα πολύ καλή χορεύτρια.
Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου:Pfarreizentrum St. Franziskus, Kilchbergstrasse 1, 8038 Zürich-Wollishofenτραμ No. 7 ή λεωφορείο No. 33 προς Morgenthal.
Η αίθουσα βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από τη στάση του τραμ.
Ημερομηνία:
Σάββατο, 8 Noεμβρίου 2008:12.00 - 15.30, Τμήμα I 16.00 - 19.30, Τμήμα II
Κυριακή, 9 Noεμβρίου 2008:11.30 - 14.00 Τμήμα II 14.30 - 17.00 Τμήμα I Τμήμα I: Για όλους όσοι αγαπούν το χορό, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στο ιδιαίτερο Ποντιακό στυλ.
Τμήμα II:
Μάθημα σε πιο γρήγορους ρυθμούς, με έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες.
Κατάλληλο για άτομα με εμπειρία κάποιων ετών στον Ποντιακό χορό.
Κόστος: CHF 120.- (EUR 75.-).
Συμπεριλαμβάνεται εμφιαλωμένο νερό.
Μόνο Σάββατο απόγευμα: CHF 25.– (EUR 15.–) xoρίς ποτό.
Σάββατο απόγευμα: 8 μ.μ. θα έχει μπουφέ με ελληνικό φαγητό.
Η συμμετοχή προϋποθέτει έγκαιρη κράτηση. Κόστος CHF 35.--/EUR 22.-- (xoρίς ποτό).
Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή (Ποντιακή) μουσική, αλλά και χορούς από όλη την Ελλάδα (CD).
Ασφάλεια: Υπ’ ευθύνη των συμμετεχόντων.
Πληροφορίες και εγγραφές:
Yvonne Kopp Koelliker, Hügelstrasse 31, 8002 ZürichTel. 0041 44 281 2742, Handy 0041 78 775 9770, e-mail: yvonne.kopp@bluewin.ch Carolyn Mullett, Sternenstrasse 19,
8002 Zürich Tel. 0041 44 201 8219, Handy 0041 79 477 7172, e-mail: cmullett@bluewin.ch
Η γραπτή αίτηση είναι υποχρεωτική.
Επίσης διατηρούμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε την καταβολή της αμοιβής για τη συμμετοχή στο σεμινάριο, σε περίπτωση που κάποιος ακυρώσει τελευταία στιγμή, ή δεν παρουσιαστεί καθόλου στο σεμινάριο.
Διαμονή:
Jugendherberge (ξενώνας) , Mutschellenstr. 114, 8038 Zürich, Τηλ. 0041 44 482 35 44
Επίσης στο Zürich Tourismus, 0041 44 215 40 00 θα σας βοηθήσουν να βρείτε ξενοδοχείο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - εν γένει ή ενγένει;
εν γένει ή ενγένει;
Η σχολική Γραμματική δε δηλώνει σαφώς με ποια κριτήρια αποδίδονται με μία ή περισσότερες λέξεις οι λόγιες εμπρόθετες φράσεις, όπως εν γένει, εν λόγω, εν μέρει, εν πολλοίς, εν πρώτοις κτλ.
Η απόδοση με δύο χωριστές λέξεις φαίνεται λογική όταν σχηματίζονται συμπλέγματα φθόγγων που δεν επιτρέπονται στην ελληνική, γιατί παραβιάζουν φωνολογικούς κανόνες της.
Συγκεκριμένα, στα εν γένει, εν λόγω, εν μέρει, εν πολλοίς, εν πρώτοις κτλ. σχηματίζονται οι ακολουθίες φθόγγων *νγ, *νλ, *νμ, *νπ.
Όταν εμφανίστηκαν τέτοιες διαδοχές φθόγγων σε άλλες περιπτώσεις, οδήγησαν σε αφομοίωση του πρώτου προς τον δεύτερο, π.χ. εν-γενής > εγγενής.
Επομένως, είναι προτιμότερο να γράφουμε εν γένει, εν λόγω, εν μέρει, εν πολλοίς, εν πρώτοις κτλ. και όχι ενγένει, ενλόγω, ενμέρει, ενπολλοίς, ενπρώτοις κτλ.
Θέμα της εβδομάδας:
Μία ή περισσότερες λέξεις; Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση στην Νέα Μηχανιώνα για την 28η Οκτωβρίου 1940
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. η Νεολαία της Δημοτικής Επιτροπής Νέας Μηχανιώνας του ΛΑ.Ο.Σ. διοργανώνει, στα πλαίσια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ομιλία-συζήτηση με θέμα «Το ΟΧΙ τότε και τώρα» στο χώρο των ΚΑΠΗ της Νέας Μηχανιώνας (Βάρναλη 4).
Ομιλητές θα είναι οι βουλευτές Κυριάκος Βελόπουλος και Ηλίας Πολατίδης, ο Ιωάννης Κουριαννίδης (εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα») και ο Γεώργιος Γεωργιάδης.