Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Βραβεία Balkanika 2008/2009

Το καθιερωμένο βραβείο Balkanika θα απονεμηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 στον Αυλώνα της Αλβανίας, για τις χρονιές 2008 και 2009.   
Οι ελληνικές υποψηφιότητες, τις οποίες προέκρινε η κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Τιτίκα Δημητρούλια, Κώστα Παπαγεωργίου και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, είναι ο Ηλίας Μαγκλίνης για τη νουβέλα Η Ανάκριση (εκδ. Κέδρος, 2008) και ο Δημήτρης Νόλλας για τη νουβέλα Ναυαγίων πλάσματα (εκδ. Κέδρος, 2009).  
Αναλυτικά οι υποψηφιότητες είναι:  
Για το 2008    
Ben Blushi \Vivre dans une ille (Αλβανία)    
Nikolay Milchev \A roster from a raspberry landskope (Βουλγαρία)  
Elias Maglinis \The Interrogation (Ελλάδα)   
Kica Kolbe \The gavrilov women (ΠΓΔΜ)    
Tamara Andrucovici \Tu as la paume comme un pays (Ρουμανία)   
Srdjan Valjarevic \Lake Como (Σερβία)   
Ali Teoman \On the Treshold (Τουρκία)   
Για το 2009   
Ismail Kadare \L'entravee (Αλβανία)
Dejan Enev \Circus Bulgaria (
Βουλγαρία)    
Dimitris Nollas \Castaway creatures (Ελλάδα)   
Tomislav Osmanli \The 21 (ΠΓΔΜ)   
Teheodor Damian \The Isar Sing (Ρουμανία)   
Radoslav Petrovich \Souvenir parfait de la mort (Σερβία)   
Sema Kaygusuz \La chute des priers (Τουρκία)

Χοροθέατρο ΚΘΒΕ "To lose Lautrec"


Η τεχνική της τρυφερότητας   
Βασιλικό Θέατρο     
24-28 Νοεμβρίου & 1-5 Δεκεμβρίου, στις 21.00     
«…Η ασχήμια, παντού και πάντα, έχει και την μαγευτική της πλευρά.
Είναι συναρπαστικό να την ανακαλύπτεις εκεί όπου κανείς πριν δεν την είχε προσέξει….»    

Το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «to Lose Lautrec» στο Βασιλικό Θέατρο, σε χορογραφία-σκηνοθεσία sinequanon.    
Πρόκειται για μια συνάντηση του σύγχρονου χορού με το καμπαρέ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ (1864-1901). Για τις ανάγκες της παράστασης, η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, θα συμπράξουν εννέα χορευτές, δύο μουσικοί και δέκα τρεις ηθοποιοί από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, ενώ η belle epoque του τέλους του 19ου αιώνα θα ζωντανέψει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.    
“…Λίγοι καλλιτέχνες πίστεψαν όσο ο Λωτρέκ στην οπτική αλήθεια του κόσμου που μας περιβάλλει και στην ικανότητα του ανθρώπου να την κατανοήσει. Αν απεικονίζει την ορατή πραγματικότητα σαν καλλιτεχνικό γεγονός, αν η γοητεία των ζωγραφισμένων εικόνων του –τόσο τολμηρών και τέτοιας υποδειγματικής εφευρετικότητας και ζωντάνιας– είναι η γοητεία της μεγάλης ζωγραφικής, τότε άσχετα με τη φύση των όσων εκφράζονται, όσο εξωτική και παράξενη κι αν είναι, ο έσχατος στόχος του έργου του Λωτρέκ είναι η επανανακάλυψη της γυμνής αλήθειας της ανθρώπινης κίνησης…»    
Η τεχνική της τρυφερότητας συναντιέται με την ρευστότητα της κίνησης σε μια χοροθεατρική παράσταση που βασικός πυρήνας της είναι το ντουέτο.    
Η ατμόσφαιρα ενός μυστηριακού καμπαρέ ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ένα καμπαρέ που ενώνει τους ανθρώπους καταργώντας τους κανόνες της κοινωνικής συμβατικότητας. Εκεί που πέφτουν οι μάσκες, εκεί όπου άνθρωποι - από μποέμ και περιθωριακούς τύπους μέχρι ευυπόληπτους πολίτες- συναντιούνται χωρίς το βάρος της ηθικής, εκεί που τα σώματα αφήνονται ελεύθερα να επικοινωνήσουν μέσα από την κίνηση η οποία ενσωματώνει τις πιο μύχιες επιθυμίες τους.  
Ανάλογη είναι και η ζύμωση των συντελεστών της παράστασης. Οι χορευτές χορεύουν με τους ηθοποιούς, οι ηθοποιοί εισάγουν τους χορευτές στον κόσμο της μυθοπλασίας, ενώ η μουσική, που παίζεται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθοδηγεί τα βήματά τους.    
«Η βαθιά συμπόνια του Λωτρέκ, παρά την έντονη τάση του για σάτιρα, βασίζεται ακριβώς στην κατανόηση που δείχνει για ό,τι είναι κοινό σε όλους, για την κοινή μοίρα της ύπαρξης. Πρόκειται για ένα χώρο συνάντησης και αδελφοσύνης των ανθρώπων, που είναι χαμένοι και μόνοι στον ορατό κόσμο. Μόνοι με το πεπρωμένο τους». sinequanon   
\Η παράσταση «to Lose Lautrec» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Τουλούζ Λωτρέκ.   
«to Lose Lautrec»   
Βασιλικό Θέατρο (24-28 Νοεμβρίου& 1-5 Δεκεμβρίου)  
Συντελεστές:  
Σκηνοθεσία-χορογραφία: sinequanon   
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ  
Μουσική: Sancho 003    
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Παρασκευή Ορφανίδου  
Οργάνωση παραγωγής: Μarlen Verschuuren     
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)    
Παναγιώτα Αλεξίου, Λουκία Βασιλείου, Mπέττυ Δραμισιώτη, Μαρία Καραμήτρη, Άγγελος Καρανικόλας, Δημήτρης Καρτόκης, Γιώργος Κοτσιφάκης, Edgen Lame, Κατερίνα Λύκου, Ερμής Μαλκότσης, Χρίστος Νταρακτσής, Δημήτρης Όντος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σάκης Πετκίδης, Θάλεια Σκαρλάτου, Δημήτρης Σωτηρίου, Αμαλία Ταταρέα, Στέργιος Τζαφέρης, Δροσιά Τριαντάκη, Αλέξης Τσιάμογλου, Μανώλης Φουντούλης, Αντιγόνη Φρυδά.   
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί
Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή).   

Παραστάσεις:   
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.00  
Τιμές εισιτηρίων:Κανονικό (Πλατεία-Θεωρεία) 20 €
Κανονικό (Εξώστης) 15 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων (Πλατεία- Θεωρεία)12 €
Φοιτητικό/Πολυτέκνων (Εξώστης) 10 €
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ (Πλατεία- Θεωρεία)15€
Ομαδικό/ Κάτοχοι κάρτας ΥΠΠΟΤ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΟΛΜΕ (Εξώστης)12 €   

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ισχύουν εισιτήρια της Εργατικής Εστίας για όλες τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθεύονται από την Εργατική Εστία Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως 110 (6ος όροφος), τηλ.: 2310-224386, 286083.
Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 9.30 π.μ. – 3.30 μ.μ.
Σάββατο 9.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή 9.30 π.μ. – 9.30 μ.μ.
ΕΜΣ: 8.30-15.30
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

ΥΠΟΓΕΙΟ - ΦIONTOP ΝΤΟΣTOΓIEΦΣKI

ΥΠΟΓΕΙΟ      
Μετάφραση-Πρόλογος: ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ   
Σελίδες: 192  
ISBN: 978-960-518-374-5    
Τέλη Μαρτίου του 1864 το λογοτεχνικο-πολιτικό μηνιαίο περιοδικό «Επόχα» φιλοξενεί την εξομολόγηση ενός παράδοξου ανθρώπου.   
Το κείμενο, που έφερε τον τίτλο «Σημειώσεις από το Υπόγειο», υπέγραφε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. 
Το «Υπόγειο», όπως έχει επικρατήσει να τιτλοφορείται στα καθ’ ημάς το σύντομο αυτό έργο, αποτελεί σταθμό στη βιβλιογραφία του συγγραφέα, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης, αλλά, και, κυρίως, για τα κεφαλαιώδη φιλοσοφικά ζητήματα που έθετε, πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα και άνευ περιστροφών, ο Ντοστογιέφσκι, ζητήματα που θα ξανατεθούν στα μεγάλα μυθιστορήματά του, που έπονται αμέσως μετά και τον καταξιώνουν παγκοσμίως ως μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές. Αρκετοί από τους παλιούς, μα κι από τους πιο σύγχρονους μελετητές του Ντοστογιέφσκι, όπως επί παραδείγματι ο Β. Β. Ροζάνοφ,  θεωρούν τις «Σημειώσεις από το Υπόγειο» «ακρογωνιαίο λίθο» του λογοτεχνικού έργου του.   
Την ελληνική μετάφραση υπογράφει και πάλι η Ελένη Μπακοπούλου, που για τις προηγούμενες μεταφραστικές της εργασίες στον Ηλίθιο και στους Δαιμονισμένους ο Κωστής Παπαγιώργης έγραψε: «Αυτή η γυναίκα είναι μορφοδούλα (ό,τι πιάνει γίνεται όμορφο), υποστήριξε διαφορετικά το κείμενο, το γλύκανε και το ηρέμησε, του χάρισε εσωτερική εδραίωση, αποδεικνύοντας ότι μετά τον Άρη Αλεξάνδρου -ό,τι κι αν μεσολάβησε- μόνο στην Ίνδικτο το πείραμα της ανανέωσης επέτυχε.»     
ΙΝΔΙΚΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ     
Καλλιδρομίου 64, 114 73, Αθήνα,    
Τηλ. 2108838007 - 2108251889, Fax. 2108215389     
Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης:    
Εξαδακτύλου 5, 54635 Θεσσαλονίκη,    
Τηλ. 2310231083, Fax. 2310262399    

ΣΩΜΑ & ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής, σας καλούμε σε ανοικτή πρόβα με το ντουέτο ΣΩΜΑ (Ανισέγκος Αντώνης - rhodes, electronics - Ατζακάς Θύμιος - κιθάρες, ούτι) + Κώστα Θεοδώρου (κοντραμπάσσο, τύμπανα).  
Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μικρό Θέατρο (Αντ. Καμάρα 3, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη) την Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010,  ώρα 21.30 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ   
Για πληροφορίες σχετικά με το ΣΩΜΑ (δισκογραφία, κριτικές, ανέκδοτες ηχογραφήσεις κτλ) επισκεπτείτε το  music-village.gr/udopia (σύνδεσμος ΣΩΜΑ)     
Σχετικά με τις «ανοικτές πρόβες» και τον Κώστα Θεοδώρου:   
www.myspace.com/kostastheodorou

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου Ερέτριας σάς προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Ευάγγελου Μαυρουδή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
Η θάλασσά μας İttihat Ve Terakki [Ένωση και Πρόοδος] 
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ.  
Παπασωτηρίου Ερέτριας        
Αρχαίου Θεάτρου 48, Ερέτρια τηλ. 22290 64014

H ώρα των ΔΕΚΟ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ     
Μαχαίρι 800 εκατ. στις ΔΕΚΟ     
Μετατάξεις, συγχωνεύσεις και περικοπές στα επιδόµατα      
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά      
Η ώρα των ΔΕΚΟ σήµανε µε τον προϋπολογισµό του 2011, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, αφού εκεί θα πέσει το µαχαίρι, µε περικοπές περίπου 800 εκατ. ευρώ.   
Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τη µείωση προσωπικού και αποδοχών και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται κλείσιµο ορισµένων και συγχωνεύσεις άλλων.      
Η µείωση προσωπικού θα γίνει κυρίως µε τη µη ανανέωση συµβάσεων ορισµένου χρόνου, καθώς και µε µετατάξεις ή συνταξιοδοτήσεις όσων βρίσκονται κοντά στησύνταξη.     
Στις αποδοχές, το µαχαίρι θα πέσει µέσω των επιδοµάτων, τα οποία θα περιοριστούν στο8% των βασικών αποδοχών, κάτι που συνεπάγεται µεγάλες απώλειες, κυρίως των υψηλόµισθων.    
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics        
* Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές       
* Παρέμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη        
* ΘΡΑΚΗ Κλείνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία        
* Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα σέβεται, εν γένει, τις θρησκευτικές ελευθερίες       
* Βερολίνο: Εθελοτυφλεί ή βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά;         
* Δημοψήφισμα για τους μετανάστες στην Ελβετία       
* Λειτουργεί έντιμα η Δημοκρατία μας;         
* Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη       
* Μαθήματα χουντικής συμπεριφοράς σε 4χρονο         
* Ποιους είδε ο Μπαγίς στην Αθήνα.       
* Η οικονομική κρίση εμπόδιο στη λύση του Σκοπιανού       
* «ΤΑ ΣΠΑΕΙ» ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ      
* Κύπριοι, που σύμφωνα με τους 'προοδευτικούς' επιδιώκουν τη μισαλλοδοξία, τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στην Κομοτηνή!        
* ΠΓΔΜ: Επανήλθε, στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, η αναφορά, ως "μακεδονικής", της επίσημης γλώσσας των Σκοπίων, μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ      
* Μας σκότωσαν, μας βασάνισαν, μας τρομοκράτησαν και τώρα μας ζητούν να κάνουμε πολλά παιδιά!       
* Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κάνει πραξικόπημα στο Λίβανο, εάν...      
* «Όχι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ       
* Μπαγίς: H Τουρκία προσπαθεί για αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών        
* Πολυτεχνείο: Μια συγκλονιστική στιγμή αντίστασης         
* Ολοταχώς στο … 1929      
* Βουλγαρία: 330.000 Βούλγαροι ζητούν δημοψήφισμα για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ       
* Ευαγ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει περιορισμός στις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών      
* Ο …μοναδικός μαθητής του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στην Πόλη

Νέα από το e-Pontos

* Διαβάστε στο 15ο τεύχος του περιοδικού Άμαστρις        
* ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ"       
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ