Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Άγιος Γεώργιος Άγιος Δημήτριος - Η ζωή τους σαν παραμύθι


Άγιος Γεώργιος Άγιος Δημήτριος  
Η ζωή τους σαν παραμύθι  
Κείμενα - Εικόνες : Εύα Καραντινού  
• Κωδ: 21928  
• ISBN: 978-960-422-855-3 
• Σχήμα: 21x31  
• Σελίδες:32 
• BARCODE: 9789604228553  
• Eξώφυλλο: Mαλακό με κουβερτούρα   
• Ηλικία 5+  
Άγιος Γεώργιος - Άγιος Δημήτριος, Η ζωή τους σαν παραμύθι  
O Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος είναι δύο από τους πιο γνωστούς, σημαντικούς και αγαπημένους Αγίους σ' όλον τον χριστιανικό κόσμο. Με αυτό το βιβλίο δίνεται η ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες να μάθουν ένα σωρό πληροφορίες για τη συγκλονιστική ζωή τους...  
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  
Η Εύα Καραντινού είναι ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Δημήτρη Μυταρά. Διδάσκει σχέδιο και τεχνικές ζωγραφικής σε μεγάλο ιδιωτικό οργανισμό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται επαγγελματικά με τη βυζαντινή αγιογραφία, το σχεδιασμό και τη μελέτη εσωτερικών χώρων, όπως και με την εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

8 Οκτωβρίου 2010  
To βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Κ. Ραχιώτη Βασανιστές την Παρασκευή 8 Oκτωβρίου 2010 στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου.  
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:  
* Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας  
* Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός – σκηνοθέτις  
Bιβλιοπωλείο AΠPOBΛEΠTO  
Pήγα Φεραίου 25, Hλιούπολη Tηλ.: 210-99.40.110    
14 Οκτωβρίου 2010 
Tο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φιλομήλας Λάπατα Η ξυπόλυτη των Αθηνών την Πέμπτη 14 Oκτωβρίου 2010 στις 7.00 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου. H συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει το νέο της βιβλίο.  
EYPIΠIΔHΣ ΣTH ΣTOA  
Aνδρέα Παπανδρέου 11, 15232, Xαλάνδρι  
τηλ. 210-68.00.644  

Ενημέρωση από το http://www.disabled.gr/ και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ



Ένα υπερβολικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών προστιθέμενης αξίας βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=32905 και το αντικείμενο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί άμεσα από την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Το πρόβλημα με αυτά τα προγράμματα είναι πως συνοδεύονται από υπερβολικά πολύ γραφειοκρατία που σκοτώνει την έμπνευση και την υποστήριξη.
Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. φαίνεται να βρίσκεται προ των θυρών http://www.disabled.gr/lib/?p=29372, αλλά μέχρι και αυτή τη στιγμή που δεν έχουν ενημερωθεί τα ΚΕΠ για την ακριβή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους καταναλωτές της Δ.Ε.Η. και γι' αυτό ενδεχομένως να συναντήσετε προβλήματα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων σας. Ένα ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύθηκε στην Ναυτεμπορική στο http://news.disabled.gr/?p=32897 και ενδεχομένως να είναι χρήσιμο για τους ενδιαφερόμενους. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να το διαβάζουμε και να τα ξαναδιαβάζουμε για να καταλήξουμε στις τρύπες που αφήνει ο νομοθέτης για να υποβάλουμε το πιο απλό και αυτονόητο δικαιολογητικό.
Πληροφορίες για την εισαγωγή άνευ εξετάσεων ΑμεΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορείτε να διαβάσετε στο
http://www.disabled.gr/forum/showthread.php?t=19822 και εάν έχετε απορίες μπορείτε να αφήσετε μήνυμα. Έμπειροι και ψαγμένοι χρήστες είναι έτοιμοι να απαντήσουν στα ερωτήματα σας, αρκεί να γνωρίζετε πως πάντα ενδέχεται να υπάρξει λανθασμένη ή υπερβολική ενημέρωση και γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως η ενημέρωση από το φόρουμ http://www.disabled.gr/forum/ γίνεται με δική σας ευθύνη. Μόνο στο http://www.disabled.gr/ και στο http://news.disabled.gr/ η ενημέρωση είναι ελεγμένη από όποιον υπογράφει το κείμενο. 
Στις 29 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε με εγκύκλιό του προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν στις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού, του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011. Διαβάστε περισσότερα  στη διεύθυνση  http://www.disabled.gr/lib/?p=29365 
Με ένα μακροσκελές άρθρο, ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ επιχειρεί να μπει στη συζήτηση που προκάλεσαν οι απόψεις του Στέφεν Χώκινγκ περί ανυπαρξίας του Θεού, αποκαλώντας τον συμπλεγματικό, λόγω της αναπηρίας του, λόγω της οποίας διαθέτει ελαφρυντικά για τη σύγχυση του νου του, σύμφωνα πάντα με τον μητροπολίτη. Διαβάστε το υπόλοιπο από την είδηση στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=32874 ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που γίνεται γι' αυτό το θέμα στο φόρουμ στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/forum/showthread.php?t=19774 
Πάντα οι εφημερίδες υπερβάλλουν αλλά σε γενικές γραμμές ισχύει πραγματικά «πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο ΑΠΘ» και μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική είδηση στο http://news.disabled.gr/?p=32837 ενώ τα αντικειμενικά γραμμένα κείμενα όπως αυτά έχουν εκδοθεί από τους πανεπιστημιακούς που υποστήριξαν την υποψηφιότητα βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=29173 και αξίζει να τα διαβάσετε. 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισήχθη την Τρίτη στο νοσοκομείο και θα παραμείνει για νοσηλεία επί τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για έλκη κατάκλισης. Διαβάστε το υπόλοιπο της είδησης στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=32831 ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και τη συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το θέμα στο φόρουμ στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/forum/showthread.php?t=19824 
Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης συζητιέται αυτή τη στιγμή στο φόρουμ για την «αναζήτηση συντροφικότητας και ερωτικού συντρόφου μέσα από το ίντερνετ» στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/forum/showthread.php?t=19829 και ενδεχομένως να σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στη συζήτηση. 
Το www.amea.eu είναι μια προσπάθεια πανελλήνιας καταγραφής των ελλειπών ή προβληματικών υποδομών πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για άτομα με αναπηρία. Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να συμβάλει στην ανάπλαση ή την δημιουργία κατάλληλων υποδομών μέσω μιας συνεργασίας πολιτών και αρμόδιων αρχών. 
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/ και περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Διαβάστε και κατεβάστε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού καθώς και την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο 
Salonica Press News 
Αξιόπιστη Ενημέρωση
Δωδεκανήσου 8, 54626 Θεσσαλονίκη 

E-mail:info@spnews.gr

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μπίλλι Ρόζεν – Μάκης Τσίτας 
Μη φεύγεις 
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη 
Εκδόσεις Ψυχογιός 
Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της Αγγλίας, η Μπίλλι Ρόζεν κι ένας γνωστός συγγραφέας της νεότερης γενιάς, ο Μάκης Τσίτας συνεργάστηκαν για τη συγγραφή του εξαιρετικού βιβλίου για παιδιά «Μη φεύγεις» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 
Ο Αλέξης αγαπάει πολύ τη γιαγιά του. Και η γιαγιά αγαπάει πολύ τον Αλέξη. Σήμερα ήρθε πάλι να τον δει κι εκείνος είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Γιατί πάντα περνάνε πολύ όμορφα οι δυο τους. Κουβεντιάζουν, παίζουν με τα αυτοκινητάκια, πηγαίνουν στην παιδική χαρά και στο σινεμά. Κάποια στιγμή η γιαγιά πρέπει να φύγει. Όμως ο Αλέξης δε θέλει. Δε θέλει καθόλου. Γιατί φοβάται ότι η γιαγιά του δε θα ξαναγυρίσει, όπως η θεία Καίτη που ήταν πολύ μεγάλη… 
Η γνωστή συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας λέει (Ελευθεροτυπία 20/02/2009) για το βιβλίο  «Πράγματα σημαντικά, γραμμένα απλά και καθαρά, αισθήματα μεγάλα, εκφρασμένα με σεμνότητα και γλυκύτητα, όπως ταιριάζει σε όλα τα πραγματικά ωραία και ακριβά. Και μια σχέση βαθιά και ιερή, αυτή η ευλογημένη και αείφυλλη σχέση γιαγιάς και εγγονιού». Ενώ ο γνωστός συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης γράφει στη δική του κριτική «η αγάπη είναι το απαραίτητο στοιχείο για να αποκτήσει το συναίσθημα δύναμη και να βοηθήσει το παιδί να μεγαλώσει με τις καλύτερες προοπτικές. 
Ο Μάκης Τσίτας με την Μπίλι Ρόζεν γράφουν ένα βιβλίο που το διαβάζεις με ευχαρίστηση και το αγαπάς από την πρώτη στιγμή. Μια τρυφερή ιστορία για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, που εξακολουθούν να ονειρεύονται». 
Η ευαίσθητη εικονογράφηση της ταλαντούχας Ελίζας Βαβούρη είναι απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο. 
Βιογραφικά των συγγραφέων: 
Η Μπίλλι Ρόζεν γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Πόρο. Στα οχτώ της χρόνια μετακόμισε στη Σουηδία, όπου πήγε σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε δημοσιογραφία. Το 1960 πήγε στην Αγγλία και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Έχει δουλέψει σε πολλές δουλειές: σερβιτόρα, λαντζέρισσα, υπάλληλος γραφείου ασφαλίσεων, βοηθός νοσοκόμου σε γηροκομείο, εκπαιδευτικός σε οικοτροφείο, συνεργάτιδα και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών και φωτορεπόρτερ σε περιοδικά και εφημερίδες. Ζει μεταξύ Αγγλίας και Ελβετίας. 
Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. 
Έχει γράψει έξι βιβλία για παιδιά και εφήβους:  
1. Ο Πόλεμος της Αντιγόνης: βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του 1987 για συγγραφείς παιδικών βιβλίων που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Faber and Faber, η εφημερίδα Gurdian και το BBC. Έγινε τηλεοπτική σειρά για το BBC. Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη). 
2. Η άλλη πλευρά του βουνού: Μεταφράστηκε σε δέκα γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη). 
3. Ο Γάτος της Σοφίας: Μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Περίπλους). 
4. Ένα χελιδόνι το χειμώνα: Μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη).
5. Εγώ και ο κύριος Γορίλας: Μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη). 
6) Μη φεύγεις: σε συνεργασία με τον Μάκη Τσίτα, εκδόσεις Ψυχογιός. 
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Είναι συνεκδότης του περιοδικού για το βιβλίο Index. Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα), συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, στα ισπανικά, στα αγγλικά, στα εβραϊκά, στα σουηδικά και στα φιλανδικά. 
Έχει γράψει εννιά βιβλία για παιδιά (Τ’ όνομά μου είναι Δώρα, Ελληνικά Γράμματα - Η Δώρα και ο Οδυσσέας, Ελληνικά Γράμματα - Δε μου αρέσει το γάλα!, Ψυχογιός - Ποιανού είναι αυτή η σούπα;, Ψυχογιός - Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο, Σαββάλας - Ο Κοκκινούλης, Κάστωρ - Οι Φίλοι, Ψυχογιός - Βρες ποιος είμαι!, Ελληνικά Γράμματα – Μη φεύγεις σε συνεργασία με την Billi Rosen, Ψυχογιός) και μία συλλογή διηγημάτων για ενήλικες (Πάτυ εκ του Πετρούλα, Καστανιώτης).

Μικρό Φεστιβάλ 3 - Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα - 1-31 Οκτωβρίου 2010

Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα 
«μικρό φεστιβάλ 3» 
φεστιβάλ νέων θεατρικών σχημάτων 
Δελτίο Τύπου 
1-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ “3ος ΟΡΟΦΟΣ” Καθολικών 4 
Το ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ υλοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2008. Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί μια οργανωμένη συνάντηση εναλλακτικών θιάσων στη Θεσσαλονίκη που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τις νέες θεατρικές τάσεις και αναζητήσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή. Μετά από τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε τα δύο προηγούμενα χρόνια, φέτος το ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 παρουσιάζει στο κοινό της πόλης νέα πειραματικά θεατρικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο των 45ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. 
Το ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 θα διαρκέσει από τις 1 - 31 Οκτωβρίου 2010 και στη διάρκεια του, εκτός από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές δράσεις, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις. 
Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ΘΕΑΤΡΟ “3ος ΟΡΟΦΟΣ”, Καθολικών 4, τηλ. 2310535747, www.ougaklara.gr 
Στο «μικρό φεστιβάλ» θα λάβουν μέρος οι ομάδες: 
* 1-2 Οκτωβρίου basement με τη μουσική παράσταση Βasement Live, στις 21:00 
* 4-5 Οκτωβρίου Ομάδα Τοκ-Talk με το έργο ΘΕΛΕΙ ΣΚΑΨΙΜΟ στις 21:00 
* 6-7 Οκτωβρίου Ομάδα Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ με το έργο ΤΑ 13 ΡΟΛΟΓΙΑ του Τζέημς Θέρμπερ 
* 9-10 Οκτωβρίου Εταιρεία Θεάτρου Κούλα η Πλανιδού με το έργο ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ του Νίκου Ζακόπουλου 
* 12-13 Οκτωβρίου Ομάδα Προτζέκτορ με το έργο ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΠΩΝ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ του Βernard-Marie Koltés 
* 15-16 Οκτωβρίου Ομάδα ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ με το έργο ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ 
* 19-20 Οκτωβρίου Ομάδα Inner World Theatre (Σλοβενία) με το έργο Medea's Scream- Η Κραυγή της Μήδειας 
* 23-24 Οκτωβρίου Ομάδα ΑLLER-RETOUR με το έργο ΑLLER-RETOUR 
* 28-29-30- 31 Οκτωβρίου Ομάδα Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ με το έργο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ των Ignacio del Moral και Margarita Sánchez 
Οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Μικρού Φεστιβάλ 3 έχουν ως εξής: 
5 &10 Οκτωβρίου 
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MUSICAL εργαστήριο για το Musical από τον Βαγγέλη Συρόπουλο, ώρα 16:00-19:00  
7 Οκτωβρίου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ, σεμινάριο για την θεατρική παραγωγή από τους Γιάννη Γκουντάρα και Δάφνη Μουστακλίδου, ώρα 16:00-19:00 
16 Οκτωβρίου ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, εργαστήριο από τον ηθοποιό Σάββα Στρούμπο, ώρα 16:00-20:00  
19 &21 Οκτωβρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ εργαστήριο θεατρικής μετάφρασης από τη θεατρολόγο και μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ώρα 16:00-19:00 
20 Οκτωβρίου Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ: ΑΡΧΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ των Εουτζένιο Μπάρμπα και Νίκολα Σαβαρέζε, βιβλιοπαρουσίαση από τις Μαρία Χατζηεμμανουήλ, θεατρολόγο – μεταφράστρια και Έφη Βαφειάδη, μεταφράστρια, ώρα: 18:00 
20 Οκτωβρίου TEATRO PASION: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ, ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, παρουσίαση ιστοσελίδας για το ισπανόφωνο θέατρο από τους Μαρία Χατζηεμμανουήλ, θεατρολόγο – μεταφράστρια και Δημήτρη Ψαρρά, μεταφραστής, ώρα: 18:00 
Ταυτότητα της εκδήλωσης: 
Οργάνωση: Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα 
Χρόνος διεξαγωγής: 1-31 Οκτωβρίου 2010 
Τόπος διεξαγωγής: Θέατρο 3ος Όροφος, Καθολικών 4, Θεσσαλονίκη 
Εισιτήρια: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. 
Πληροφορίες: 2310 535747, www.ougaklara.gr 
Ώρες παραστάσεων: 21:00 
Πληροφορίες για τα εργαστήρια–workshops: 
Αριθμός συμμετεχόντων: 10-15 άτομα ανά εργαστήριο. 
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα εργαστήρια θα πρέπει να τηλεφωνούν και να δηλώνουν συμμετοχή στο 2310535747 
Ποσό συμμετοχής: 
* Μονοήμερα workshop: 15 ευρώ 
* Διήμερα workshop: 25 ευρώ 
Στις παρουσιάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. 
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695
dafni.artminds@gmail.com,

Πρόσκληση: Παρουσίαση βιβλίου Βασιλιάς Ίκελος του Νίκου Καρακάση - Ελευθερουδάκης 6-10-10

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Καρακάση, Βασιλιάς Ίκελος την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Δήμητρα Δημητροπούλου, Διδάκτορας της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας 
Κώστας Καρακάσης, συγγραφέας 
Πάνος Σταθόγιαννης, συγγραφέας 
Συντονίζει τη συζήτηση και διαβάζει αποσπάσματα η Νίνα Κουλετάκη 
Ελευθερουδάκης 
Πανεπιστημίου 17, 6ος όροφος

Παρουσίαση του βιβλίου "ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΑΥΡΙΔΗ "ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ" 
H ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και το Floral Books+Coffee παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Όμηρου Μαυρίδη ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. στο Floral-Books+Coffee 
Μαζί με το συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν
- o Κώστας Κούσης, δημοσιογράφος 
- o Ανδρέας Καφετζής, ιατρός 
Ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου, η αναζήτηση μιας νέας πατρίδας μέσα σπό δύσκολους και επικύνδυνους δρόμους, η νοσταλγία της γης που τους ανάθρεψε. 
Ένα μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει... 
Floral-Books+Coffee: 
Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 
210 3800070
www.floralcafe.gr 
Εκδόσεις ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ 
Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια 
Τηλ.: 210-52.26.609 / Fax: 210-52.27.768 
E-mail: contact@brainfood.gr 
www.empiria.gr

Κ. ΒΗΤΑ - θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο

Κ. ΒΗΤΑ 
θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο 
Στις 18 Οκτωβρίου το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Οξύ! 
Ο ιδρυτής των Στέρεο Νόβα σε ένα βιβλίο με στίχους, ανέκδοτα σχέδια, ποιήματα και εικόνες μέσα από την πορεία του. μένει μόνο να περάσουμε αυτά τα σύνορα με οποιονδήποτε τρόπο και θα αγαπήσεις μαζί μου τον ανοιχτό ουρανό γιατί η γη είναι πιο όμορφη από εμάς 
Εκδόσεις Οξύ 
Θεμιστοκλέους 80, 106 81, Εξάρχεια 
Τηλ.: 210-52.26.609 / Fax: 210-52.27.768 

Ανέκδοτο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου στις εκδόσεις Κέδρος

Το ανέκδοτο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου στις εκδόσεις Κέδρος 
Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ακριβώς χρόνων από το θάνατο της Διδώς Σωτηρίου, οι εκδόσεις Κέδρος με τιμή αναγγέλλουν ότι το ανέκδοτο μυθιστόρημα της μεγάλης συγγραφέως με τον τίτλο Τα παιδιά του Σπάρτακου ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει το 2011, σε επιμέλεια της Έρης Σταυροπούλου. 
Τοποθετημένο στη Θράκη αλλά και στην Αθήνα, το μυθιστόρημα διατρέχει την περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Εμφυλίου Πόλεμο και εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα όπως την εξέγερση των σηροτρόφων της Θράκης στη δεκαετία του 1930 και τις διώξεις των αριστερών αγωνιστών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.  
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (1909 - 2004) 
Η Διδώ Σωτηρίου, το γένος Παππά, γεννήθηκε στο Αϊδίνη της Μικράς Ασίας. Το 1919 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Σμύρνη και μετά την καταστροφή του 1922 ήρθαν στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. 
Το 1933 παντρεύτηκε τον φωτισμένο εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου. Από το 1936 στράφηκε επαγγελματικά προς τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τα έντυπα Νέος κόσμος της γυναίκας και Ριζοσπάστης, αρχισυντάκτρια από το 1944 κατείχε υπεύθυνες θέσεις στο Ρίζο της Δευτέρας, τη Γυναικεία Δράση, την Κομμουνιστική Επιθεώρηση. Όταν διαγράφηκε από το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την εφημερίδα Αυγή, και την Επιθεώρηση τέχνης. 
Συμμετείχε στις γυναικείες οργανώσεις του ΚΚΕ, ταξίδεψε ως ανταποκρίτρια των εντύπων τους, και στην Κατοχή έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, μαζί με την αδελφή της και σύντροφο του Νίκου Μπελογιάννη, Έλλη Παππά, την Μέλπω Αξιώτη, την Έλλη Αλεξίου, την Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλες Ελληνίδες. Πήρε μέρος στο συνέδριο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη το 1935, όπου γνωρίστηκε με τη σύντροφο τού Λένιν, Αλεξάνδρα Κολοντάι, και στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών το 1945, στο Παρίσι. 
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε δημοσιεύοντας κείμενά της στο περιοδικό τής Αριστεράς Νέοι πρωτοπόροι, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα, Οι νεκροί περιμένουν, εκδόθηκε το 1959. 
Εμβληματική γυναικεία μορφή της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, η Διδώ Σωτηρίου αντλεί τα θέματά της από τη σύγχρονή της πραγματικότητα, τη μικρασιατική καταστροφή, τον Εμφύλιο, την μεταπολίτευση και στο επίκεντρο της αφήγησής της βρίσκεται η Ιστορία. Παρότι εμπλέκεται συναισθηματικά στις περιπέτειες των ηρώων της, διατηρεί την απαραίτητη απόσταση, ώστε ο αναγνώστης να συνδέει το γενικό με το ειδικό και να οδηγείται, απολαμβάνοντας την ανάγνωση, σε ένα ανώτερο επίπεδο κατανόησης. 
Κείμενά της διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το βιβλίο της Ματωμένα Χώματα έχει χαρακτηριστεί η ελληνική εκδοχή του τολστοϊκού Πόλεμος και ειρήνη (Δημ. Ραυτόπουλος). Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Επιτροπής για την ελληνοτουρκική φιλία. Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος. 
Το ανέκδοτο μυθιστόρημα της μεγάλης συγγραφέως με τον τίτλο Τα παιδιά του Σπάρτακου αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2011, σε επιμέλεια της Έρης Σταυροπούλου. 
Πεζογραφία 
Οι νεκροί περιμένουν. Μυθιστόρημα (1959) 
Ματωμένα χώματα. Μυθιστόρημα (1962) 
Εντολή. Μυθιστόρημα (1976) 
Κατεδαφιζόμεθα. Μυθιστόρημα (1982) 
Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004) 
Τα παιδιά του Σπάρτακου (υπό έκδοση 2011) 
Θέατρο 
Τρία θεατρικά και ένας μονόλογος (1995) 
Βιβλία για παιδιά 
Μέσα στις φλόγες. Μυθιστόρημα (1978) 
Οι επισκέπτες. Μυθιστόρημα (1979) 
Μελέτες 
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975)
Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009)

ΜΕ ΤΟ ΣΓΟΥΡΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για το γνωστό καθηγητή, φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, που βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.  
Διαβάστε επίσης:  
1) «Καθαρή» συμφωνία για τον Πειραιά από τον Γ. Μίχα   
2) Α. Παπαρήγα: «ΠΑΣΟΚ & ΝΔ να πάθουν νίλα» 
3) Οι top εμφύλιοι στη Βόρεια Ελλάδα 
4) Εισηγήσεις στη Ρηγίλλης για διαγραφή Κουρούση  
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8315 
5) Δ. Θεσσαλονίκης: Μετά το Βενιζέλο και ο Καστανίδης στηρίζει Μπουτάρη 
6) Π. Κ. Μακεδονίας: Στο σκαμνί ξανά ο Π. Ψωμιάδης 
7) Π. Ψωμιάδης: «Πήρε πίσω» την απόφαση για το εργοστάσιο βιοκαυσίμων
8) Π. Πελοποννήσου: Οι αντιπεριφερειάρχες του Δ. Δράκου 
9) ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίαση αντιπεριφερειαρχών στην Κεντρική Μακεδονία 
10) Η Άννα Βερούλη στο ψηφοδέλτιο Κακλαμάνη  
11) Δ. Ωρωπού: Οι 63 πρώτοι δημ. σύμβουλοι του Β. Οικονόμου 
12) Α. Ξηροτύρη: Ανακοινώνει αύριο τους αντιεπριφερειάρχες της 
13) Όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους 325 Καλλικρατικούς δήμους. Η λίστα επικαιροποιείται καθημερινά.  
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr  
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ  
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ GR ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΜΕ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  
1) Δ. ΝΙΚΑΙΑΣ: "ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ" ΜΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 
2) ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΜΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 60 ΠΑΣΟΚ, 40 ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 
3) ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΝΕΔ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ   
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=8302)  
4
Όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους 325 Καλλικρατικούς δήμους. Η λίστα επικαιροποιείται καθημερινά.  http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7720  '
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ 
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

Geopolitics-GR

* Το Τείχος έπεσε, οι δύο Γερμανίες παραμένουν 
* Δισεκατομμύρια απειλούνται με έλλειψη νερού στο μέλλον  
* Έκλεισαν οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας στο Αφγανιστάν  
* Η επόμενη ημέρα για τον Τσάβες  
* Ο σχεδιασμός της εκστρατείας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics  
* Οι επενδύσεις και τ' αδέλφια του   
* Turkish petroleum giant breaks all contracts with Iran  
* Army to brief PM on new military service model  
* Περί Τουρκικών στρατηγικών συμφερόντων…   
* Εμπόριο και έμποροι θανάτου  
* Δεν ήθελαν να λειτουργήσει το κράτος  
* Ο Δ. Χριστόφιας «αγαπά τους Τ/κυπρίους κι αυτό δεν είναι λόγια» 

* Κινεζική επέλαση στη διεθνή σκακιέρα  
* ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ.Ρελάνς με ΑΟΖ για τα πετρέλαια  
* Κωνσταντίνος Τρίπος - Η κοινωνική προσφορά ενός ευπατρίδη  
* Για «πόλεμο συναλλάγματος» προειδοποιεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν  

* Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, εκτιμά ο Γουέν Τζιαμπάο  
* Τα Σκόπια παίζουν στη Χάγη τα ρέστα... της αδιαλλαξίας τους  
* Πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, δικαστικούς συνέλαβε το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ  
* Παπαδήμος εναντίον Σκιόπα  
* Κυοφορούνται συμφωνίες με Ισραήλ  
* Στο φακό τα τουρκικά παιχνίδια  

* Η Βολκάν φοβήθηκε τα κυπριακά Τ80  
* «Φαστ τρακ» και από την Αλβανία για να προσελκύσει Έλληνες επενδυτές  
* O Mακούλης Τσαχουρίδης στην Τραπεζούντα, την πόλη που διετέλεσε πρωτεύουσα μιας ελληνικής αυτοκρατορίας επί τρεις αιώνες!!!  
* Επικίνδυνη αποστολή  
* Οι εθνομηδενιστές και οι γνήσιοι εκπρόσωποι της 'παγκόσμιας διακυβέρνησης' εξαφάνισαν το μάθημα της νεότερης ελληνικής ιστορίας από το Λύκειο  

* Τη στιγμή που στην Ελλάδα οι πιο γνήσιοι εκπρόσωποι του εθνομηδενισμού και της 'παγκόσμιας διακυβέρνησης' διαλύουν οτιδήποτε ελληνικό...  
* Φθινοπωρινά σενάρια πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης  
* Ένοχος ένοχον ου ποιεί, ποιεί όμως συνένοχον...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

 http://epontos.blogspot.com/ 
* ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ  
* Βραδιά Ποντιακής Ποίησης  
* Η Φιλυριά τίμησε τα θύματα της  
* Πρέπει να πληρώσουν 460.069 ευρώ