Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΑΓ.ΟΡΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.halkidikinews.gr/



Για τρεις ώρες έμεινε αποκλεισμένο το λιμάνι της Ουρανούπολης και δύο προγραμματισμένα δρομολόγια προς Άγιο Όρος αναβλήθηκαν το Σάββατο το πρωί, παραμονή των Αγιορείτικων Χριστουγέννων (με το παλιό ημερολόγιο), καθώς κάτοικοι της Ουρανούπολης απέκλεισαν τον προβλήματα όπου δένουν τα πλοία της γραμμής για την Αθωνική Πολιτεία.
Οι κάτοικοι της περιοχής με την υποστήριξη του δήμου Σταγείρων Ακάνθου ζήτησαν για ακόμη μια φορά την οριστική επιστροφή του κοινόχρηστου δάσους και των σπιτιών τους, συνολικής έκτασης 8.608 στρεμμάτων που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Οι εκατοντάδες προσκυνητές που μετέβησαν από νωρίς το πρωί στην Ουρανούπολη με σκοπό να μπουν στο Άγιο Όρος και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα έμειναν αποκλεισμένοι, αφού οι κάτοικοι με πανό και συνθήματα από τις 07.30 το πρωί δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στα πλοία. Τα πρωινά δρομολόγια αναβλήθηκαν και τελικά η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε μετά τις 11.30 το πρωί. οπότε και αποχώρησαν οι διαδηλωτές.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τις εκτάσεις που η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ΑΕ, αντάλλαξε με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, 8.068 στρέμματα του δάσους της Ουρανούπολης και το 1/3 του δομημένου οικισμού της, με το 2,36% της Βιστονίδας λίμνης, καθώς και χρηματικό αντάλλαγμα.



Πρόσφατα η Μονή Βατοπεδίου σε συζητήσεις με το δήμο και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξευρεθεί λύση και να παύσουν οι αντιδράσεις, προσέφερε μερίδιο της έκτασης –περίπου 5.000 στρέμματα- στο δήμο, προσφορά που αναμενεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. "Πως είναι δυνατόν να δεχτούμε μια έκταση, όταν θεωρούμε τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου παράνομα" σχολίασε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ουρανούπολης Τρύφων Μίτιντζης. "Εμείς από την πλευρά μας ζητούμε να δώσει οριστική λύση το Ελληνικό Δημόσιο και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τη Μονή Βατοπεδίου" ανέφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Βλαχόπουλος.
Την Τρίτη 08 Ιανουαρίου 2008, στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί και νέα διαμαρτυρία από τη Διαδημοτική Κίνηση Πολιτών Χαλκιδικής με τη συμμετοχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, στην Ουρανούπολη στην πύλη Αγίου Όρους (Μονή Ζυγού).

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας