Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ

Αγαπητοί αναγνώστες,               
Αυτός ο μήνας ξεκίνησε με ένα εξαιρετικό νέο: το βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ, προτάθηκε από τις Λέσχες Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ ως υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Αναγνωστών 2010.           
Μπορείτε να το διαβάσετε –αν δεν το έχετε κάνει ήδη– και να λάβετε κι εσείς μέρος στην ψηφοφορία μέχρι 6/12!             
Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε και η συνέχεια του βιβλίου, ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ, που απέσπασε πολύ θετικές κριτικές!             
Ο μήνας αυτός ήταν επίσης αρκετά κινηματογραφικός: ο Χάρι Πότερ και ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου δραπέτευσαν από τις σελίδες και κατέκτησαν και τη μεγάλη οθόνη!      
Μετά τον κινηματογραφικό πυρετό, ΒΑΜΠΙΡ, ΑΘΑΝΑΤΟΙ, ΑΓΓΕΛΟΙ και ΑΣΠΟΝΔΕΣ ΦΙΛΕΣ θα σας κάνουν ΑΠΑΓΩΓΗ από την καθημερινότητα και θα σας μεταφέρουν στον κόσμο της επικής φαντασίας της ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ!             
Αναρωτιέστε πότε θα σας αποκαλύψουμε ποιος είναι Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ή ΤΟ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ; ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ!            
Μέχρι τότε, οι εκδηλώσεις μας είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΦΩΣ στα σκοτεινά –πλέον – απογεύματα, ενώ τα blogs των συγγραφέων μας φιλοξενούν πάντα τα τελευταία νέα, εκδοτικά και όχι μόνο!          
Γνωρίστε κρυφές πτυχές της ζωής των πρωταγωνιστών της Ιστορίας, όπως ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ, αλλά και αληθινές ιστορίες όπως αυτή της Παρισούλας Λάμψος που μας αφηγείται: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ.              
Για τις πνευματικές σας αναζητήσεις σχετικά με το ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, σας προτείνουμε βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ) που προβληματίζουν και διαφωτίζουν χωρίς να είναι καθόλου δογματικά.            
Κι επειδή η αισιοδοξία σήμερα βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, αν έχετε διάθεση για δώρα, είστε στο σωστό μέρος:           
Πέρα από το γεγονός πως οποιοδήποτε βιβλίο είναι ένα δώρο που ανοίγουμε ξανά και ξανά, λάβετε μέρος στον νέο μας διαγωνισμό και διεκδικήστε 3 εκπληκτικά iPod touch!              
Επίσης, μοναδικά συλλεκτικά δώρα Monster High, Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου και Νάννι Μακ Φι, καθώς και προσκλήσεις σε 2 θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισαν (ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ και ΒΕΡΜΟΥΤ SONGS)!             
Διαβάστε τη «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2.500» που στόχο έχει την ανανέωση της Δημοκρατίας, παίρνοντας μαθήματα από την αθηναϊκή εμπειρία των κλασικών χρόνων.          
Tην Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ακαδημίας 23) θα παρουσιαστεί ενώπιον δημοσιογραφικού και ευρύτερου κοινού η «Διεθνής Ένωση Φίλων του Μαραθώνα», επ’ ευκαρία της επετείου των 25 αιώνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.           
Θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Γερμανίας κύριος Guy Feaux de la Croix, πρόεδρος της νεοσυσταθείσας οργάνωσης, σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται ώστε να αναζωογονηθεί η διεθνής αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε η αρχαία Ελλάδα στην ανάπτυξη της Δημοκρατίας και του Δυτικού πολιτισμού.           
Σε μία περίοδο όπου η εικόνα της Ελλάδας πλήττεται διεθνώς, θεωρείται ιδιαίτερα αξιόλογη η πρωτοβουλία αυτή των Ελλήνων αλλά και άλλων Ευρωπαίων φίλων της Ελλάδας να τονωθεί το ηθικό της χώρας μέσω της πολιτιστικής, τουριστικής και αθλητικής διπλωματίας.               
Παρουσίαση θα κάνει επίσης ο ανταποκριτής Ξένου Τύπου κύριος Πωλ Αναστασιάδης, συγγραφέας του βιβλίου Marathon Mysteries (Μυστήρια του Μαραθώνα).               
Η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο κοινό. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: Ένωση Ξένων Ανταποκριτών: 210 3637.318              
Τέλος, εμπνευστείτε από τις Παγκόσμιες Ημέρες για βιβλία με σχετικό περιεχόμενο:             
Δεκέμβριος             
02 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης της Δουλείας            
03/12 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες             
05/12 – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού Για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη               
09/12 – Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς              
10/12 – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων                 
18/12 – Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη               
Σας χαιρετούμε με ΖΑΧΑΡΕΝΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ και πολλή πολλή όρεξη!

Αναδείξτε το αγαπημένο σας βιβλίο νικητή του Βραβείου Αναγνωστών 2010!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΙΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θερμαϊκού        
Πειραματικό Κιθαριστικό Σύνολο "Guitar Heroes"         
Αν παίζεις κλασική κιθάρα τουλάχιστον 2 χρόνια, αν είσαι από 10 ετών και πάνω, αν αγαπάς την καλή μουσική - κλασική, κινηματογραφική, latin αλλά και pop...         
H συμμετοχή είναι δωρεάν.                
Πληροφορίες: Παράσχου Ευαγγελία, 6974.612.979,              
poltherm@gmail.com         
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ         
Κουντουριώτη 51, Νέοι Επιβάτες, 57019         
Νομός Θεσσαλονίκης           
Τηλ. & Fax.: 23920-28803, 23923-30000           
E-Mail: poltherm@gmail.com            
www.thermaikosfilmfestival.gr

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις παιδικών βιβλιοθηκών Δήμου Καλαμαριάς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ      
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ          
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ         
Κομνηνών 60, Τ.Κ.: 551 32             
ΤΗΛ: 2310 481006, FAX: 2310 488199         
www.podkalamaria.gr     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ              
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών, περιλαμβάνει ο χριστουγεννιάτικος κύκλος εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνουν τα τμήματα παιδικών βιβλιοθηκών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς.
Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και πέφτει την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011. Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει:          
• Την παράσταση κουκλοθέατρου «Τρελά Χριστούγεννα» από την ομάδα Puppet Show ΤΙΚ-ΝΙΚ η οποία θα δοθεί τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στις 6 σήμερα το απόγευμα στη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη.         
• Την παράσταση κουκλοθέατρου «Αστείες ιστορίες» από την ομάδα Puppet Show ΤΙΚ-ΝΙΚ η οποία θα παρουσιαστεί: την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου (6 το απόγευμα) στην παιδική βιβλιοθήκη του συνοικισμού Κηφισιάς, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου  (5.30 το απόγευμα) στην παιδική βιβλιοθήκη Φοίνικα, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου  (6 το απόγευμα) στην παιδική βιβλιοθήκη του συνοικισμού Καραμπουρνάκι και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου  (6 το απόγευμα) στη Δαήδειο παιδική βιβλιοθήκη.          
• «Το ξωτικό των Χριστουγέννων». Αφήγηση παραμυθιού με προβολή slides και κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην παιδική βιβλιοθήκη του συνοικισμού Αϊ Γιώργη.           
• «Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους». Μια παράσταση μαύρου θεάτρου εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, την οποία ανεβάζει η ομάδα των βιβλιοθηκών Libra Kalibra. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις, όλες στο δημοτικό θέατρο «Οδού Χηλής» (Χηλής 12 & Τριπόλεως), την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου (7 το απόγευμα), την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 (12 το μεσημέρι) και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου (7 το απόγευμα).           
• Επί πλέον, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν μια βραδιά συνομιλίας με τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με αφορμή το νέο μυθιστόρημά του «Ο άνθρωπος του τείχους». Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας θα έχει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης, θα γίνει στο καφέ-μπαρ «Ανατολικόν» (Μεταμορφώσεως 40, Καλαμαριά).        
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.             
Πληροφορίες για τις δράσεις των βιβλιοθηκών μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα των βιβλιοθηκών www.infolibraries.gr/kalamaria

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ BOOKS AND THE CITY

Η παράσταση "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie" στα Χανιά

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie».         
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ           
ΜETAΦΡΑΣΗ: ΝΑΝΣΥ ΤΡΙΚΚΑΛΙΤΗ           
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ        
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ         
VIDEO: ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΠΑΡΗΣ ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ          
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ        
ΠΑΙΖΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΥΡΟΥ, ΜΑΡΩ ΑΓΡΙΤΗ          
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ       
ΠΕΜΠΤΗ 9 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ         
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 9.00 μ.μ.        
Τιμή εισιτηρίου: 12 Ευρώ και 8 Ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό)        
ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΝΕΚ LINES

Δείτε τις νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Λιβάνη:

στορίες Πείνας από την Ούγκα Κλάρα, η επιτυχία συνεχίζεται έως 2 Ιανουαρίου

Η επιτυχία συνεχίζεται        
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ              
των  Ignacio del Moral - Margarita Sánchez από την Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα στο ΘΕΑΤΡΟ “3ος ΟΡΟΦΟΣ”, Καθολικών 4          
Κατόπιν απαίτησης του κοινού, οι «Ιστορίες Πείνας» συνεχίζονται!              
Η σουρεαλιστική κωμωδία των Ignacio del Moral και Margarita Sánchez παίζεται μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.          
Το θέατρο αργεί μόνο στις 24 Δεκεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.             
3 κιλά μπορούν να φέρουν μια γυναίκα στα άκρα;              
Ποιες είναι οι αντιδράσεις των γυναικών στα "έξτρα" κιλά; Τρεις γυναίκες στα πρόθυρα νευροπεινασμένης κρίσης ζουν ακραίες καταστάσεις και η λέξη δίαιτα τους έχει γίνει ψύχωση και τους ακολουθεί μέχρι το τέλος!           
Μια ποπ παράσταση για γυναίκες που αγαπούν το φαγητό, άντρες που αγαπούν τις ζουμερές γυναίκες και όλους όσους… μισούν τη ζυγαριά!                 
Το έργο περνάει στοχευόμενα μηνύματα με εύθυμο και χιουμοριστικό τρόπο που οδηγούν το κοινό κάθε ηλικίας σε αλλεπάλληλα ξεσπάσματα γέλιου.              
Προβάλλει μεγενθυμένα  την αγωνία της γυναίκας να κατακτήσει τα κάλλη που έχει ορίσει η Barbie ώστε να γίνει αποδεκτή. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο άνθρωπος οφείλει να μάθει να ζει με τις υποκειμενικές ατέλειες του, ακόμη κι αν αυτές ορίζονται παραπλανητικά από τα διαφημιστικά πρότυπα.              
Ιστορίες Πείνας… Γιατί την ημέρα που γεννήθηκε η Barbie, πεθάναν οι γυναίκες!

Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου "Το βιβλίο για τα βιβλία" στο Floral

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου "Το βιβλίο για τα βιβλία" στο Floral           
Οι εκδόσεις Οξύ και το Floral σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου «Το βιβλίο για τα βιβλία» Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 7μμ         
Για το βιβλίο και την απόλαυση της ανάγνωσης θα συζητήσουν με το συγγραφέα η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα και ο Κωνσταντίνος Τζούμας.           
Με μπούσουλα την απόλαυση, χωρίς προκρούστειες προκαταλήψεις, ο Πέτρος Τατσόπουλος κολυμπάει στο ανοιχτό πέλαγος της ανάγνωσης, ανάμεσα σε κάθε είδους βιβλία –βιβλία εύκολα και βιβλία δύσκολα, διασκεδαστικά και αποκαλυπτικά, εκφοβιστικά και ανακουφιστικά, δυσοίωνα και ευοίωνα– που του κράτησαν καλή παρέα την τελευταία επταετία.           
Floral, Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων       
Τ.2103800070        

Πρωτοχρονιάτικες Καλικαντζαροσκανταλιές (με CD)

Πρωτοχρονιάτικες Καλικαντζαροσκανταλιές (με CD)    
Είναι γεγονός! Οι Πρωτοχρονιάτικες Καλικαντζαροσκανταλιές ξεκίνησαν!         
Ένα πρωτοχρονιάτικο παραμύθι της Μαριλένας Καββαδά γεμάτο παιχνιδίσματα, εκπλήξεις, ανατροπές και μαγικές εικόνες από τον Νέστορα Ξουρή.          
Όπως πάντα, από τις εκδόσεις Διάπλαση που ακόμη και σε δύσκολους καιρούς τολμούν μεγάλες παραγωγές με νέους και καταξιωμένους δημιουργούς με φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες.          
Σ αυτό το παραμύθι Οι βοηθοί του Αι Βασίλη είναι έτοιμοι να «παραιτηθούν» και να φύγουν από το χιονισμένο εργαστήρι των παιχνιδιών για μέρη καλοκαιρινά, θεωρώντας ότι τα παιδιά δεν εκτιμούν τη δουλειά τους όσο πρέπει. Άραγε έχουν δίκιο;          
Θα υπάρξουν φέτος δώρα για τα παιδιά; Τι θα γίνει τελικά;         
Ένα βιβλίο για όσους λατρεύουν τις σκανταλιές…          
Αλλά και για όσους θα αρχίσουν να τις λατρεύουν μετά την ανάγνωσή του!          
Πάνω απ’ όλα όμως, για όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που ξέρουν να εκφράζουν ό,τι νιώθουν, δεν ντρέπονται να ζητάνε συγγνώμη και χαίρονται να λένε ευχαριστώ για κάθε δώρο, μεγάλο ή μικρό!      
Το βιβλίο περιέχει και ένα CD με την αφήγηση του παραμυθιού και τα τραγούδια του σε μουσική του Νίκου Παπαδογιώργου.

24γράμματα.

24γράμματα.             
Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.          
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα:              
Τραπουλόχαρτα: είναι “τριφύλλια” και “καρδούλες” και τα αποκαλούμε ”σπαθιά”, “κούπες” και “μπαστούνια”.        
Γιατί;              
Παρουσίαση με λίγα λόγια:             
Η απάντηση βρίσκεται στα ναπολιτάνικα τραπουλόχαρτα, που χρησιμοποιούσαμε στα ελληνικά καφενεία μέχρι το 1900.             
Τα τέσσερα σχήματα αυτών των τραπουλόχαρτων είναι: picche (: μπαστούνια), spade (: σπαθιά), coppa (: κούπα-κύπελλο), denari (εδώ κρατήσαμε το γαλλικό carreau-καρό), στα 24grammata.com. υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες.            
Η ναπολιτάνικη τράπουλα είναι δυσδιάκριτη, γιατί περιέχει σχήματα και όχι αριθμούς.        
Γι αυτό και στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από τη γαλλική τράπουλα (από την ιταλ. λέξη trappola: παγίδα > αγγλ., γερμ.> trap).         
Οι Έλληνες αντικατέστησαν εύκολα τα τραπουλόχαρτα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει την ορολογία, την οποία απέδωσαν στην πρώτη τράπουλα που γνώρισαν (συνεχίζουν, δηλαδή, να βλέπουν “καρδούλες” και να τις λένε κούπες ή τριφύλλια και να τα αποκαλούν σπαθιά), (Γιώργος Δαμιανός).          
 Για περισσότερα στο: 24grammata.com           
Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Δαμιανού: “Το Μεγάλο Ταξίδι”
και άλλα 11 ψηφιακά βιβλία, αυστηρά επιλεγμένα από τα 24grammata.com (free ebooks)
Νέα Στήλη: Α5.           
Η σημασία των κυρίων ονομάτων (Υπεύθυνος: Αθ. Τσακνάκης)          
1.Ο Αλέξης άλλων εποχών: Ο Ιωάννης Μαντάς από τα Ορεστειακά          
2.O Άγιος Φωκάς και όχι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πρώτος Xριστιανός προστάτης των θαλασσινών         
3.Tο μακιγιάζ στην Αρχαία Ελλάδα          
4. Αρχαία Αρώματα: τα είδη και οι μέθοδοι επεξεργασίας           
5. Η λατρεία του Πλάτωνα στη Βρετανία του 19ου αιώνα           
6. Ο Αριστοτέλης στη Σύγχρονη Αμερικάνικη Θεωρία Δικαίου          
7.Η χαρτοπαιξία στην παλαιά Αθήνα
και άλλα 730 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα        
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.           
Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για την εβδομαδιαία ανανέωση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6.          
24γραμματα© 2010.              
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics           
* "Τα μάτια μου δεν είδαν τόπο ενδοξότερο από τούτο το αλωνάκι"              
* Επιστολή Μιλόσοσκι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ- ΕΕ       
* Ανάλυση του «κατοχικού δανείου» από το «ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ»          
* Στο φώς οι μυστικές διαπραγματεύσεις          
* Ο Μ. Καντάφι είχε εμποδίσει μεταφορά εσβεσμένου ουρανίου στη Ρωσία γιατί δεν του είχε επιτραπεί να στήσει τη σκηνή του στο Σέντραλ Παρκ της Ν. Υόρκης το 2009.          
* Ανάσχεση της κινεζικής επιρροής;        
* Δεν σέβονται ούτε τα ιερά και τα όσια...         
* Απίστευτη η τραγωδία που πλήττει το Ισραήλ            
* Μυστική συνάντηση Ερντογάν με τον αρχηγό της ΜΙΤ.            
* Και μίζες έπαιρναν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν            
* Μοσάντ εναντίον Κατάρ στις διαρροές του WikiLeaks            
* Δέσμευση του Ιράν πως δεν θα επιτεθεί κατά των μουσουλμάνων γειτόνων            
* Χανιά: Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Harry Truman             
* Ελπίδα ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας             
* Με τα λεφτά που «ληστεύθηκαν» από το Ταμείο Άμυνας,Τώρα θα είχαμε και πολεμικά αεροπλάνα! * Η αντιπαπανδρεϊκή ψύχωση των ΗΠΑ Στο φως απόρρητοι φάκελοι της CΙΑ              
* Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία             
* Επέκταση χωρικών υδάτων στα 8 μίλια θα 'ταν δώρο στην Τουρκία              
* Εξαίρεση της Ελλάδας από το Δουβλίνο ΙΙ            
* Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 αναγνώρισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα              
* Ημερίδα για την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία            
* Eurobank: «Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα»        
* Με κήρυξη κατάστασης συναγερμού απειλεί η ισπανική κυβέρνηση          
* «Ημέρα Ελλάδας» στη Wall Street             
* Wikileaks is not dead, only the url. You can access WikiLeaks through www.wikileaks.ch or directly at 213.251.145.96

Νέα από το e-Pontos

* ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011: Κωνσταντινούπολη - Μικρασία - Πόντος         
* Αφιέρωμα στο βιβλίο «Ταμάμα» και στην ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα» στο χώρο του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων         
* Αρνείται να πεθάνει η ποντιακή διάλεκτος            
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ