Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα: «Πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 15 Ιανουαρίου 2009
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θέμα : « Πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος » κ. Υπουργέ Η κατάσταση ελέγχου και αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου στη περιοχή της Χαλκιδικής είναι ανύπαρκτη. Χωρίς υπερβολή, μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι, είναι η μόνη θαλάσσια περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα κάθε είδους παρανομιών.
Τούτο συμβαίνει διότι τα λιμεναρχεία Χαλκιδικής στερούνται παντελώς πλωτών μέσων.
Τα πλωτά μέσα που διαθέτουν είναι εγγεγραμμένα μόνο στο νηολόγιο. Λιμεναρχείο Ν. Μουδανιών διαθέτει δύο σκάφη εκ των οποίων το ένα εδώ και δύο χρόνια είναι αραγμένο, λόγω βλάβης, στη στεριά.
Το δεύτερο, εικοσαετίας και πλέον, είναι αγκυροβολημένο διότι είναι επικίνδυνο για να επιχειρήσει. Λιμεναρχείο Ν. Μαρμαρά το σκάφος δεν μπορεί να επιχειρήσει τις νυχτερινές ώρες διότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα και αναγκαία όργανα. Χωρίς καμία υπερβολή η μόνη περιοχή που αστυνομεύεται είναι αυτή του Αγ, Όρους, όπου μόλις οι αλιείς παραβιάσουν τα 500 μέτρα από την ακτή δέχονται τους ελέγχους και τις ποινές από τις λιμενικές αρχές. Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση είναι όχι απλά απαράδεκτη αλλά τραγική, διότι εκτός των παρανομιών που συντελούνται θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές Σας ερωτώ Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε έτσι ώστε και η θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής να επιτηρείται και να ελέγχεται και το προσωπικό του λιμενικού σώματος να μπορεί με ασφάλεια να επιχειρεί, αλλά και σε περίπτωση ατυχήματος να μπορεί να σωθούν ανθρώπινες ζωές ; Αθήνα 15/1/2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Η έκθεση διαψεύδει τον ειδικό φρουρό

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Επιτροπή ασύλου ο... εισαγγελέας Σανιδάς προς πρυτάνεις: άρση, με το που θα γίνουν επεισόδια ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας Προειδοποίηση για «σκληρή στάση» της Αστυνομίας και άρση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς άδεια των πανεπιστημιακών αλλά με εισαγγελική εντολή, στην περίπτωση επανάληψης επεισοδίων με ορμητήρια πανεπιστημιακές σχολές, απηύθυνε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς. O κ. Σανιδάς χθες, παραμονή του νέου εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου (συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι σήμερα) προσκάλεσε αιφνιδιαστικά στο γραφείο του τούς τρεις πρυτάνεις των κεντρικών πανεπιστημίων της Αθήνας, Χρ. Κίττα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κ. Μουτζούρη (Πολυτεχνείο) και Γρ. Πραστάκο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), ζητώντας τους να τον ενημερώσουν για τις ζημιές που υπέστησαν τα ιδρύματά τους. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Στη Β'' κατηγορία έριξαν την οικονομία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΥποβάθμιση - χαστούκι για την οικονομία Την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα διαφανεί αν μετά την υποβάθμιση θα έλθει και η κοινοτική επιτήρηση ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Λάσκαρη
Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες η ελληνική οικονομία καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s υλοποίησε την προειδοποίηση της περασμένης Παρασκευής και υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Η υποβάθμιση έφερε νέο άλμα στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο κατά 5,47%, περαιτέρω επιδείνωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το spread στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα- δηλαδή το καπέλο στα επιτόκια έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων εκτινάχθηκε μια ανάσα από το 2,5%, ενώ στην αγορά οι ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων ήταν μαζικές.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009
Η 2η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου 2009, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π. μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ανακοίνωση 6ου Συνεδρίου Ε.Ε.Μ.Ε.

Ανακοίνωση 6ου Συνεδρίου Ε.Ε.Μ.Ε. Η Ε.Ε.Μ.Ε. και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών συνδιοργανώνουν το 6ο συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Ε. 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα: Μουσική: Παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει Κεντρικοί Ομιλητές: Graham Welch, Λένια Σέργη και Θανάσης Δρίτσας Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 15/02/09 στο e-mail: 6th_conference@eeme.gr

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - (γ)καμπαρντίνα

Ουσιαστικό, θηλυκό, κλιτό.
Η (γ) καμπαρντίνα είναι ελαφρύ πανωφόρι από αδιάβροχο ύφασμα.
Η λέξη δηλώνει και είδος υφάσματος (λέγεται και καμπαρντινέ, π.χ. καμπαρντινέ παντελόνι). Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής η (γ) καμπαρντίνα προέρχεται από τη γαλλική gabardine.
Θεωρείται απόγονος του παλτού από ύφασμα σερζ που φορέθηκε από Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σχεδιάστηκε για πρώτη φορά για τους Βρετανούς αξιωματικούς από τον Thomas Burberry, ιδρυτή του γνωστού οίκου μόδας, και ονομάστηκε trench coat από τους στρατιώτες στα χαρακώματα (trench= χαράκωμα).
Είδος αδιάβροχου πανωφοριού είναι και η νιτσεράδα, πιθανό αντιδάνειο από την ιταλική λέξη incerata, που σχηματίστηκε από το ρήμα incerο (= κηρώνω, επαλείφω με κερί), από το ουσιαστικό της αρχαίας ελληνικής κηρός (= κερί, λατινικά cera).
Θέμα της εβδομάδας:
Ρούχα του Χειμώνα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2038 Ώρα:09:00 Αθήνα:15/01/2009
Νεκρό εντοπίστηκε κοριτσάκι 10 μηνών, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, στις 19:50 χθες, σε πρόχειρη ξύλινη κατασκευή, στην περιοχή Καρακόνερο, του Δήμου Ρόδου.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα. Προανάκριση διενεργείται από το Αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

Γιλμάζ: Το «Σουσουρλούκ» είναι γεγονός, η «Εργκενεκόν» έννοια

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Γιλμάζ: Το «Σουσουρλούκ» είναι γεγονός, η «Εργκενεκόν» έννοια Ο Μεσούτ Γιλμάζ σε επίσκεψη στην ιδαιίτερη πατρίδα του, στο Ρίζαιο του Πόντου
Μηχανισμός που δημιουργήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στο πλαίσιο της Γενικής Ασφάλειας για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της αρμενικής οργάνωσης ΑΣΑΛΑ, είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε και κατά τη δεκαετία του '90 και εναντίον του ΡΚΚ και εξελίχθηκε στη μορφή που έγινε γνωστή με το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ» την περίοδο 1996-97, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Μεσούτ Γιλμάζ.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Αυστραλός υπουργός ντύθηκε Πόντιος και μίλησε για την Ποντιακή Γενοκτονία! Πήγε σε εκδήλωση Ποντίων της Αδελαϊδας, ντυμένος με ποντιακή στολή.
Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν επρόκειτο για Αυστραλό υπουργό! Συγκεκριμένα πρόσφατα έγιναν στο Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας τα αποκαλυπτήρια πλάκας για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Ήταν μια πρωτοποριακή ενέργεια, η οποία οφείλεται απόλυτα στις άοκνες προσπάθειες των Ποντίων της Ν. Αυστραλίας και της ευρύτερης Αυστραλίας καθώς και στη διάθεση της Πολιτείας αυτής να αναγνωρίσει τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Την τραγικότητα του ξεριζωμού των Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες τους και την σφαγή τους περιέγραψε με γλαφυρότητα ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, κ. Μάικλ Ατκισον, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στο ακροατήριό του.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ" Ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού "Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας" διοργανώνει τον ετήσιο χορό του στο κοσμικό κέντρο Κορώνεια Palace, 3ο χλμ Λαγκαδά - Κολχικού.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου 2009 ημέρα Σάββατο και θα τραγουδήσουν οι: Παύλος Τριανταφυλλίδης και Πόλυς Εφραιμίδης.
Επίσης έκτακτη συμμετοχή θα έχουν οι Θεόδωρος Κοτίδης και Γιώργος Σιαμλίδης.
Στην εκδήλωση θα χορέψουν και τα τμήματα του Συλλόγου.
Ώρα έναρξης 21:00
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ"
ΚΟΛΧΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τ.Κ. 57200
ΤΗΛ & ΦΑΞ: 2394041616 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΜΙΘΡΙΟ".
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ
ΟΛΥΜΠΟΥ 66
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 54631
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 14.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Σάββατο 17/01/2009 και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ», Θέση Ψάρι Ασπρόπυργος, ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Φούσας Ασπροπύργου «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τους Δημητριάδη Γιώργο, Μιχαηλίδη Λάζαρο και Μιχαηλίδη Σάκη.
Στο λαϊκό πρόγραμμα θα συμμετάσχει ο Ζαζόπουλος Αλέκος.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 13.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Παρασκευή 16/01/2009 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί από τον ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στην αίθουσα του συλλόγου, Αριστείδου 183, Καλλιθέα.
● Σάββατο 17/01/2009 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ», εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στο κέντρο «ΣΠΥΡΟΣ» στο Ψαλίδι.Ακολουθεί πλούσιο, παραδοσιακό ποντιακό και νησιώτικο πρόγραμμα.
Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
● Τετάρτη 21/01/2009 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στην αίθουσα ΚΥΒΕ, Εθν. Μακαρίου 1, Περιστέρι.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ δρ. ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ
Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ξεκινά ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων στο Πλαίσιο του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου» του Δήμου Κηφισιάς.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη (7-9 μ.μ.) στην «Έπαυλη Δροσίνη» (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.
Η θεματολογία έχει ως εξής:
-20 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν το 1914.
Η σχέση με την οθωμανική εξουσία και η περιοδολόγηση της «τουρκοκρατίας».
Ο ρόλος των θρησκειών και η σημασία τους στη διαμόρφωση των εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων.
Οι μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν και η εμφάνιση μιας αστικής ελληνικής ελίτ.
-3 Φεβρουαρίου:
Η εμφάνιση και η διαμόρφωση του τουρκικού εθνικισμού.
Η πολιτική των Νεότουρκων και η όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η απόφαση για την εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων και η υλοποίηση των σχεδίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιωνία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο.
Η ποντιακή Αντίσταση.
Η στάση της Ελλάδας.
-17 Φεβρουαρίου:
Η ήττα της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι μεταπολεμικές διευθετήσεις.
Το ανθρώπινο κόστος των διώξεων της περιόδου 1914-1918.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία, η πολιτική του Ελ. Βενιζέλου, οι εκλογές του ’20 και η πολιτική της μοναρχικής κυβέρνησης.
Το αντιπολεμικό, αντιμικρασιατικό Μέτωπο.
Η στάση των συμμάχων και η πολιτική των μπολσεβίκων.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, η πυρπόληση της Σμύρνης, η Συνθήκη της Λωζάννης και η κατασκευή του τουρκικού έθνους.
-3 Μαρτίου: Το Ζήτημα του Πόντου, το κίνημα Ανεξαρτησίας, το αντάρτικο κίνημα, οι ελλαδικές παλινωδίες, η στάση των μεγάλων δυνάμεων.
Τα γεγονότα του Καρς.
Η ήττα και η προσφυγοποίηση σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.
-17 Μαρτίου: Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι συνθήκες εμφάνισης των Ελλήνων στις ρωσικές περιοχές.
Η εμπλοκή τους στα ιστορικά γεγονότα και η επιρροή από τα νέα ιδεολογικά ρεύματα.
Οι επιπτώσεις της σοβιετοποίησης της ρωσικής κοινωνίας επί της δομής των ελληνικών κοινοτήτων.
-31 Μαρτίου: Η διαμόρφωση της σοβιετικής ελληνικής κοινωνίας, η πολιτισμική αναγέννηση του μεσοπολέμου, ο ελληνικός σοβιετικός Τύπος, οι Αυτόνομες ελληνικές σοβιετικές περιοχές, οι αναζητήσεις επί του γλωσσικού ζητήματος και η άγνωστη ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Οι σταλινικές διώξεις του 1937-38 και η εξόντωση της ελληνικής σοβιετικής ηγεσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας.
Οι βίαιες μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού από τις παρευξείνιες περιοχές στην Κεντρική Ασία και την περιοχή των σοβιετο-κινεζικών συνόρων.
Η στάση της Ελλάδας.-14 Απριλίου: (εβδομάδα Πάσχα)
-28 Απριλίου:
Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδος: Η ελληνική μειονότητα στη δημοκρατία της Τουρκίας και οι επιπτώσεις της εθνικιστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων. Η στάση της Ελλάδας.-12 Μαϊου:
Η αλλαγές στην τουρκική κοινωνία. Οι ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες στη σύγχρονη Τουρκία
-26 Μαϊου: Οι ελληνικές κοινότητες στο μετασοβιετικό κόσμο και η εμπλοκή τους στα γεγονότα.
Η «παλιννόστηση» στη «μητέρα-πατρίδα».
Οι εθνικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Τσετσενία και την Αμπχαζία.
Η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων.
Η στάση της Ελλάδας.
Η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων στη Νότια Ρωσία, στη Μαριούπολη (Ουκρανία), στην Κριμαία κ.ά.ΕΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ"κα Ευαγγελία Βαλάτα – Τσιάμα, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Φιλόλογος Μ.Α.
Πληροφορίες
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Εμ. Μπενάκη 3 - Κηφισιά τηλ. 2106233491 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ" πραγματοποιεί στις 17 Ιανουαρίου 2009 τον ετήσιο χορό του και σας προσκαλεί όλους σε ένα ποντιακό γλέντι με πολύ χορό, κέφι και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το ποντιακό πρόγραμμα θα πλαισιώσουν οι γνωστοί σε όλους μας:
Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι Παναγιώτης Κογκαλίδης στην λύρα Γιώργος Σιαμίδης στο τουλούμ' Νίκος Παπαδόπουλος στο νταούλι καιΚώστας Σαββίδης στα πλήκτρα.
Σας περιμένει πλούσια λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στης 20:30 και θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο "ΒΡΑΧΟΣ Νο 2".
Τηλέφωνο κρατήσεων 2531029393.
Τιμή εισόδου 20 € ανά άτομο πλήρες μενού και άφθονο ποτό...Αναμένουμε σας να χορολαγγέυουμεν ούλ' εντάμαν...
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"
ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Τ.Κ. 69100
Τ.Θ. 1143
Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 07.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Κυριακή 18/01/2009 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας και η κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ένωσης, Π. Τσαλδάρη 13, Μελίσσια.
● Κυριακή 18/01/2009 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ένωσης, Καπετανίδου & Σωκράτους, Δραπετσώνα.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 12.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Σάββατο 17/01/2009 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΓΟΥΛΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού, Οικισμός Ν. Πόντου Μαγούλας.
● Κυριακή 18/01/2009 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί από το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «ΣΕΡΡΑ», εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στο κέντρο «ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ», Πειραιώς 68, Μοσχάτο.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Μωμοέρια στον Πόντο
Στη Λιβερά του Πόντου (Yazlik) αναβίωσε μετά από 87 χρόνια το πανάρχαιο δρώμενο των Μωμόερων (Κοτσαμάνια), για πρώτη φορά, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2009 στη Λιβερά από κατοίκους των χωριών της Κοζάνης που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λιβερά και την ευρύτερη περιοχή της Ματσούκας. Το οδοιπορικό αυτό καθώς και ολόκληρο το δρώμενο ξεκινώντας από τον Τετράλοφο Κοζάνης και καταλήγοντας στη Λιβερά του Πόντου θα παρουσιάσει η εκπομπή "ΔΙΑΣΠΟΡΑ" της ΕΤ3 το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 στις 13:30.
Μην το χάσετε!