Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑΕΠΑΙΝΟΣ στην Ούγκα Κλάρα Με έπαινο ως Καλλιτεχνικός Οργανισμός Περιφέρειας θα τιμηθεί η Ούγκα Κλάρα τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2008, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ
Γεια σας.
Με αυτό το γράμμα μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα πιο κάτω:
1. Νέος υψηλότερος αριθμός επισκέψεων στο Diavasame.gr.
Περισσότερες από 26.000 επισκέψεις το 30ήμερο που συμπληρώθηκε χτες.
2. Στις 26/11 δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ άρθρο ενημέρωσης του κοινού για το Diavasame.grΣας ευχαριστούμε
Για το Diavasame.gr
Γιώργος Πιπερόπουλος
Συντάκτης και Admin

Πυροβολούν και νεκρό τον Αλέξη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΠυροβολεί τώρα τη μνήμη του Αλέξη Αμετανόητος ο ειδικός φρουρός κατηγορεί μετά θάνατον το θύμα του για «αποκλίνουσα συμπεριφορά» ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
«Πυροβολεί» ακόμα και νεκρό τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ο 37χρονος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος στις έντεκα σελίδες του απολογητικού του υπομνήματος όχι μόνο δεν ζητά ούτε μία φορά «συγγνώμη» για τον χαμό του 15χρονου από δική του σφαίρα, αλλά χρεώνει στο θύμα του «αποκλίνουσα συμπεριφορά»!
O κατηγορούμενος, ο οποίος έπειτα από πολύωρη απολογία στον 9ο τακτικό ανακριτή Φώτη Βλάχο οδηγήθηκε στη φυλακή, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον 15χρονο Αλέξη, αλλά ότι ο «θανάσιμος τραυματισμός του» ήταν αποτέλεσμα «εξοστρακισμού μίας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα».
Την ίδια ποινική μεταχείριση επεφύλαξαν ανακριτής και εισαγγελέας για τον δεύτερο κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας όμως, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια είχε απευθύνει έκκληση να σεβαστούν όλοι το τεκμήριο της δικής του αθωότητας, επέλεξε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του να στρέψει και πάλι τα... πυρά του στοχεύοντας τη μνήμη του Αλέξη.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

streaming imagine 89.7
Ο imagine 89.7 και πάλι κοντά σας με live streaming !
Συγχωρήστε μας για προσωρινές δυσλειτουργίες μέχρι το streaming του σταθμού να είναι απολύτως έτοιμο !
Πείτε το και στους φίλους σας ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Που είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; στο μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών μέχρι την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου Tίς τελευταίες του παραστάσεις παρουσιάζει το έργο Που είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα της Χαρούλας Αποστολίδου ,που ανεβαίνει από τις 22 Νοεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη.
Η παράσταση η οποία περιλαμβάνεται στη θεατρική ενότητα 1 Χ 4 θα ολοκληρώσει προσωρινά την πορεία της την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου , ενώ θα παρουσιαστεί εκ νέου από την Τετάρτη 22 Απριλίου σε εναλλασσόμενο δραματολόγιο με τα υπόλοιπα έργα της ίδιας ενότητας.
Ο σκηνοθέτης γράφει:
«Τι απέγινε άραγε το αθάνατο ζευγάρι μετά από είκοσι χρόνια;
Έσβησε αυτός ο θυελλώδης έρωτας;
Πόσο επηρέασε η Πολιτική τη σχέση τους;
Το «Βρώμικο» ’89 ακολουθεί μέχρι σήμερα;
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για πάντα;
Τι μαγείρεψε σήμερα η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ για τον άνακτα;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τίθενται και προσπαθούν να βρουν απάντηση στο έργο, ένα έργο παρωδία της ίδιας μας της ζωής…»
Γιώργος Κιουρτσίδης
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ, Σκηνικά-κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ, Μουσική: ΕΥΘΥΜΙΟΣ- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΝΤΖΗΣ, Φωτισμοί: ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Επιμέλεια κίνησης: ΠΑΟΛΑ ΜΥΛΩΝΑ, Βίντεο: ΑΝΤΑ ΛΙΑΚΟΥ, Στίχοι τραγουδιών : ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΜΙΧΑΣ, Βοηθός σκηνοθέτη: ΡΟΥΛΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, Βοηθός σκηνογράφου: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΟΥ, Οργάνωση παραγωγής: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Ελισάβετ: ΝΙΝΗ ΒΟΣΝΙΑΚΟΥ, Τάσος: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ, Γκόλφω Αβράμογλου: ΑΝΝΑ ΓΙΑΓΚΙΩΖΗ, Γενοβέφα Βερονίδου: ΘΗΡΕΣΙΑ ΜΑΝΩΛΟΥΔΗ, Γιάκωβος Τραπεζανλίδης: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΖΑΦΕΡΗΣ , Φλώρα: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, Άντζελα: ΠΑΟΛΑ ΜΥΛΩΝΑ, Θρασύβουλος: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ , Κρίτων Αβράμογλου: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΜΟΥΖΗΣ
Στο βίντεο που προβάλλεται στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί:
Μόνικα Αϊβάζογλου, Μαρία Ηλιάδου, Κατερίνα Μπαλτζή.
Οι υπόλοιπες παραστάσεις του 1Χ4 είναι:- Σαν τα σκυλιά του Ρίτσαρντ Ζάϊντλικ σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (από 26/12/08)- Επιστροφή στον Παράδεισο του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή (από 30/1/09)- 2η ευκαιρία του Γιώργου Ηλιόπουλου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά (απο13/3/09)
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ. Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ.Κυριακή 7 μ.μ.
Πλατεία,22 €Φοιτητικό 15€
Πληροφορίες-Κρατήσεις
Τηλέφωνα ταμείων2 310 288.000 Από τις 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Μονή ΛαζαριστώνΚολοκοτρώνη 25-27
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη-TV100, FM100
Πολιτιστικό site-Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Eρρίκος Δ΄ του Λουίτζι Πιραντέλλο κάνει πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Ερρίκο Δ΄ του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία του Αντρέα Βουτσινά και πρωταγωνιστή τον Κώστα Καρρά.
Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.
Ο Ερρίκος Δ΄ είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του μεγάλου, Ιταλού δραματουργού ,που με την ιδιότυπη γραφή του ακροβατεί ανάμεσα στη λογική και την τρέλλα, την αλήθεια και το ψέμα, το θέατρο και τη ζωή.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1922 στο θέατρο Manzoni του Μιλάνο, με πρωταγωνιστή τον Ρουτζέρο Ρουτζέρι, ενώ το 1925 γυρίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφική τανία από τον Αμλέττο Παλέρμι.
Ο Ερρίκος Δ΄ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Κ.Θ.Β.Ε. το 1966 σε σκηνοθεσία του Σωκράτη Καραντινού και τον Ηλία Σταματίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι παραστάσεις του Ερρίκος ο Δ΄ θα συνεχιστούν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2009.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής μεταμφιεσμένων, ένας άρχοντας έπεσε από το άλογό του, χτύπησε και έκτοτε έμεινε εγκλωβισμένος στο ιστορικό πρόσωπο το οποίο υποδυόταν κατά τη διάρκεια της γιορτής, τον Ερρίκο Δ΄, βασιλιά της Γερμανίας.
Είκοσι χρόνια μετά, οι συγγενείς του επιχειρούν να τον θεραπεύσουν, δίνοντάς του με ένα βίαιο τέχνασμα την αίσθηση του χρόνου: μεταμφιέζονται συνειδητά αναπαριστώντας το τραγικό γεγονός που καθόρισε τη μοίρα του «τρελού» και που τον ανάγκασε να φορά το προσωπείο του τραγικού αυτοκράτορα.
Ένα τραγικό παιχνίδι μεταμφιέσεων και διαρκών ανατροπών αναγκάζει τους ήρωες να ακροβατούν ανάμεσα στη λογική και την τρέλα, την αλήθεια και το ψέμα, το θέατρο και τη ζωή.
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της δραματουργίας του Πιραντέλλο για το δράμα της προσωπικότητας και τη σχέση του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Aνδρέας Βουτσινάς
Συντελεστές
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρλένα Γεωργιάδη, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Βουτσινάς, ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νίκος Σαριδάκης, ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Στέλιος Τζολόπουλος, ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Βίκη Αλεξάκη, ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Δανάη Πανά, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ροδή Στεφανίδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
ΒΑΛΕΣ Α΄: Τάκης Στάγκος, ΒΑΛΕΣ Β΄: Γιώργος Κώτσος, ΛΑΝΤΟΛΦΟ (ΛΟΛΟ): Κώστας Χαλκιάς, ΑΡΙΑΛΝΤΟ (ΦΡΑΝΚΟ): Νίκος Κολοβός, ΟΡΝΤΟΥΛΦΟ (ΜΟΜΟ): Νίκος Μαγδαληνός, ΜΠΕΡΤΟΛΝΤΟ (ΦΙΝΟ): Κωνσταντίνος Καΐκης, ΤΖΙΟΒΑΝΙ: Δημήτρης Κολοβός, ΜΑΡΚΗΣΙΑ ΜΑΤΙΛΝΤΑ ΝΤΕ ΣΠΙΝΑ: Χριστίνα Θεοδωροπούλου, ΦΡΙΝΤΑ: Κωνσταντίνα Καστέλλου, ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΚΑΡΛΟ ΝΤΙ ΝΟΛΛΙ: Δημήτρης Σδρόλιας, ΒΑΡΟΝΟΣ ΤΙΤΟ ΜΠΕΛΚΡΕΝΤΙ: Κίμων Ρηγόπουλος, ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΤΙΟΝΙΤΖΙΟ ΤΖΕΝΟΝΙ: Γιάννης Σιαμσιάρης, ΕΡΡΙΚΟΣ Δ΄: Κώστας Καρράς
ΠαραστάσειςΤετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ.Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ.Κυριακή 7 μ.μ.
Τιμές Εισιτηρίων Πλατεία-Θεωρεία-22€ Εξώστης-15€ Φοιτητικό (πλατεία)-15€
Φοιτητικό(εξώστης)12€
Τηλέφωνα ταμείων 2310 288000
Ώρες λειτουργίαςΤρίτη έως Κυριακή9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Βασιλικό Θέατρο Πλατεία Λευκού Πύργου
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη-TV 100,FM100
Πολιτιστικό site-GoCulture
Περιοδικό Glow.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα παραστάσεων κατά την περίοδο των εορτών. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει τη διαφοροποίηση του ωραρίου των παραστάσεων Ελένη και Ερωτευμένος πειρατής κατά την περίοδο των εορτών.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Πέμπτη 25/12 και Παρασκευή 26/12 στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ.
Πέμπτη 1/1/2009 και Κυριακή 4/1/2009 στις 3 μ.μ.
Τρίτη 6/1/2009 στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ.
Πέμπτη 25/12 και Παρασκευή 26/12/2008 στις 11 π.μ. και στις 3 μ.μ.
Κυριακή 4/1/2009 στις 11 π.μ.Τρίτη 6/1/2009 στις 12 π.μ.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΕΡΤ Α.Ε.,ΕΡΤ3
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ-FM100,TV100
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ SITE-GO CULTURE

Βραδιές βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
«Μια βραδιά με την Γιοβάννα: Η διαδρομή και το έργο της», στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ώρα 19.45 Εκεί που η μουσική συνδέεται με την λογοτεχνία και το τραγούδι συνομιλεί με τους στίχους και την ποίηση Πρόκειται για μια παρουσίαση γεμάτη μουσική και τραγούδι, γεμάτη Ποίηση και Λογοτεχνία…
Για μια εκδήλωση μέσα στο ρυθμό και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων…
Για μια «βραδιά βιβλίου» και όχι μόνο...
Πρόκειται για μια παρουσίαση αφιερωμένη στην τραγουδίστρια και συγγραφέα Γιοβάννα, την καλλιτεχνική διαδρομή και το έργο της.
Σε αυτή την εορταστική βραδιά μας προσκαλεί η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19.45 (Λεωφ. Συγγρού 387 Π. Φάληρο). Η Γιοβάννα έγινε αρχικά γνωστή σε όλους μας μέσα από τον κόσμο του τραγουδιού.
Έκανε πολλές συναυλίες και δίσκους με τραγούδια όλων των μεγάλων Ελλήνων Συνθετών, έλαβε μέρος σε όλα σχεδόν τα Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Αθηνών και Θεσσαλονίκης αποσπώντας κάθε φορά βραβείο, εκπροσώπησε την Ελλάδα στα διεθνή φεστιβάλ της Βραζιλίας και Πολωνίας (πρώτο βραβείο), ενώ η καριέρα της στο εξωτερικό προσμετρά 150 κοντσέρτα στην τότε Σοβιετική Ένωση, (σε εκατομμύρια ανέρχονται οι πωλήσεις δίσκων της εκεί με τη Συμφωνική της Μόσχας) και βέβαια πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων δίσκων σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Και κάποια στιγμή, έκανε τη μεγάλη στροφή.
Από το τραγούδι στην Ποίηση και τη Λογοτεχνία.
Μαθήτρια του Γιάννη Ρίτσου, θα χτυπήσει την πόρτα του Λόγου με τις ποιητικές συλλογές "Να προλάβω", " Θα σου μιλήσω" και "Ψηλαφίζοντας".
Το 1986 γράφει το βραβευμένο " Άντε γεια" που μεταφέρεται αμέσως στο σινεμά από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και στο θέατρο από τον Θανάση Παπαγεωργίου με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον κύριο ρόλο.
Ακολουθούν άλλα οκτώ μυθιστορήματα, όλα μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες (μεταξύ αυτών και ο «Βαμμένος ήλιος», που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη).
Έγραψε ακόμα θεατρικά, (ένα απ' αυτά απέσπασε κρατικό βραβείο), διηγήματα και μονόλογους.
Πρόσφατη έκδοση η ποιητική της συλλογή "Κατάσαρκα" με πίνακες του Ζωγράφου Ακαδημαϊκού Δημήτρη Μυταρά. Αυτή τη δημιουργική πορεία θα ανιχνεύσουμε παρέα με τη Γιοβάννα, και αυτό η «βραδιά βιβλίου» θα είναι γεμάτη μουσική και τραγούδι, γραπτό και ποιητικό λόγο, με τον τρόπο που η ίδια η δημιουργός επιλέγει να μοιραστεί με το κοινό. Βραδιές βιβλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Οι Βραδιές Βιβλίου που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μία σειρά από φιλικές συναντήσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο και επιθυμούν μέσα από το διάβασμα να προσεγγίσουν την επιστήμη.
Μία φορά το μήνα, ένα βιβλίο, επιλεγμένο από τα μέλη της Βιβλιοθήκης, «ζωντανεύει» μέσα από συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του συγγραφέα ή εισηγητών με ειδικές γνώσεις πάνω στα θέματα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων.
Σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για την χειμερινή περίοδο 2008-2009 η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες βραδιές.

Απ’ τη στεριά, το νερό και τον αέρα

Κυκλοφορεί από τη LYRA ο νέος δίσκος του Μιχάλη Ανδρονίκου με τραγούδια για μικρούς και μεγάλους, με ήρωες ζώα.
Τραγουδούν η Σίσσυ Κασσάνδρα, ο Γιάννης Λεκόπουλος.
Συμμετέχει η Μαρία Φωτίου.
Στίχους έγραψαν ο Νίκος Αϊβαλής (που είχε τη θεατρική και την εικαστική επιμέλεια), ο Βασίλης Γκίκας, η Νατάσα Κακογιαννάκη και η Αλέκα Εληώτη. Μια όμορφη παρέα σκαρφίζεται χαρούμενα και συγκινητικά τραγούδια, τα οποία αφιερώνει στα «αδέσποτα του κόσμου» και σας καλεί να τα ακούσετε, να τα τραγουδήσετε και να τα χαρείτε μαζί της.
Για περισσότερα κάντε κλίκ εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόψε στην Καλαμαριά παίζουμε με τα ξωτικά και μαγειρεύουμε με τους Καλικαντζάρους
Στο «σπίτι των ξωτικών» και στο «σπίτι των καλικαντζάρων έχουν ραντεβού σήμερα οι πιτσιρικάδες της Καλαμαριάς. Θα φτιάξουν με τα ξωτικά χριστουγεννιάτικες κατασκευές για τους φίλους τους καθοδηγούμενοι από μέλη του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και με τους Καλικάντζαρους θα μαγειρέψουν τη σούπα των δικαιωμάτων παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια. Όλα αυτά στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου η οποία έχει μεταμορφωθεί σε μια ονειρική παραμυθούπολη. Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει ακόμη Παραστάσεις Θεάτρου Δρόμου και παραδοσιακά παιχνίδια από όλον τον κόσμο στον πεζόδρομο Κομνηνών και στην Πλατεία, αλλά και το Ειδικό Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί με την υποστήριξη καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης. Αύριο Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 7 - 8 το βράδυ, σειρά έχει «Ο κυνηγός και τα πετειναράκια», δραματοποιημένη αφήγηση με τη Γιάννα Μαμακούκα από την ομάδα Angelus Nonus,Τέντα και στις 9 θα ανέβουν στη μουσική σκηνή ο Ανδρέας Καραδημήτρης και τα «Χάρτινα Φεγγάρια» για μια ρεμπέτικη και λαϊκή βραδιά, με άρωμα Χριστουγέννων. Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα έχουμε την παράσταση Κουκλοθέατρου «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» του Όσκαρ Ουάιλντ, από τις Ομάδες Τέχνης «Νεύμα» και Theatro Ossernatorio (Ιταλία). Την Κυριακή, τέλος, η θεατρική παράσταση «Χθες βράδυ ονειρεύτηκα» σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου στις 11.30 το πρωί αναμένεται να γεμίσει την πλατεία Δημαρχείου από μικρούς και μεγάλους.

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι βαρύς

"Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι βαρύς", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, τοποθετούμενος από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, για τον τρόπο απολογίας του ειδικού φρουρού ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, στα Εξάρχεια. «Ο τρόπος απολογίας έδειξε την νοοτροπία του» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Σπύρου Χαλβατζή και του Αλέκου Αλαβάνου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόπο δολοφονίας ενός παιδιού, ούτε τον τρόπο με τον οποίο απολογήθηκε ο ειδικός φρουρός. Ο υπουργός Εσωτερικών καταδίκασε τη δράση των κουκουλοφόρων χαρακτηρίζοντας τους ως εχθρούς της Δημοκρατίας λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι.
Αλήθεια, ο κύριος Παυλόπουλος τα πιστεύει αυτά που λέει;
Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι στην κυβέρνηση γενικότερα, ακόμα δεν πήραν χαμπάρι το τι έχει γίνει, άσχετα με τον κάηκε η μισή Ελλάδα, άσχετα με το αν έχουμε γίνει ρεζίλι των σκυλιών (για πολλοστή φορά) σε όλο τον κόσμο και, τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία χαρακτηρίζουν ΑΝΙΚΑΝΗ την κυβέρνηση.
Αρνητικά έχει σχολιαστεί και η τακτική των κομμάτων να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός νέου παιδιού για "δεκανίκι" στα ψηφοθηρικά τους παιχνίδια.
Ηταν συγκλονιστικά τα όσα ακούστηκαν από ακροατές ραδιοφωνικών σταθμών στον αέρα σήμερα.
Φάνηκε το πόσο "μπερδεμένος", αγανακτισμένος, αηδιασμένος είναι ο κόσμος από ΟΛΟΥΣ ανεξαρτήτου χρώματος και κόμματος.
Για ακόμα μια φορά οι πολιτικοί με την στάση τους έμμεσα πλην σαφέστατα δηλώνουν ότι το ΜΟΝΟ που τους ενδιαφέρει είναι "οι σταυροί", άσχετα με το αν θα τους εξασφαλίσουν "πατώντας" πάνω σε εκείνον του μνήματος του μικρού Αλέξη.
Βασίλης Τσούγκαρης
Αρθρογράφος - Παραγωγός Ραδιοφωνίας

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΆνθρωπος στο πηγάδι ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Ελευθερίου Μάνος ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία ISBN : 9789604554430 ΣΕΛΙΔΕΣ : 272 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08
Κωνσταντινούπολη, των ασεβών μου φόβων. (σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα) ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ Ξανθούλης Γιάννης ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Μια πόλη στη λογοτεχνία ISBN : 9789604554782 ΣΕΛΙΔΕΣ : 272 ΕΚΔΟΣΗ : Νοε 08 Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Καλπούζος Γιάννης ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία ISBN : 9789604554447 ΣΕΛΙΔΕΣ : 568 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08 Η κόρη του νεκροθάφτη ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Όουτς Τζόις ΚάρολΑρβανίτη Γωγώ (μετάφραση) ΣΕΙΡΑ : ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εκτός σειράς ISBN : 9789604554584 ΣΕΛΙΔΕΣ : 696 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08 Θαμμένα μυστικά ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Ρέντελ ΡουθΜπαρτζινόπουλος Ερρίκος (μετάφραση) ΣΕΙΡΑ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ: Εκτός σειράς ISBN : 9789604554614 ΣΕΛΙΔΕΣ : 384 ΕΚΔΟΣΗ : Οκτ 08

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΠρόσκληση Όλα σού τα' μαθα, μα ξέχασα μια λέξη Το επιτυχημένο διδακτικό μυθιστόρημα του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούντην Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008, στις 7 μ.μ.στο χώρο του βιβλιοπωλείου σε μια συζήτηση με το συγγραφέα
Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Βασ. Κωνσταντίνου) 11, Χαλάνδρι, τηλ.: 210.68.00.644

Πρόσκληση

Τα Βιβλιοπωλεία ΚΗΡΗΘΡΕΣ και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008, στις 8:30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου σε μια συζήτηση με το συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδήγια το καινούριο του βιβλίο Η Κοιλάδα των Σπαθιών
Για το μυθιστόρημα θα μιλήσειο Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας
Βιβλιοπωλεία ΚΗΡΗΘΡΕΣ
Ασκληπιού 34, Τρίκαλα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24310 38660

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί νεράιδα να στολίζει ενός δέντρου την κορφή;
Κάνε μια ευχή και ίσως βρεθεί στη δική σου την αυλή!
Σας προσκαλούμε να ανεβείτε στα φτερά μιας νεράιδαςκαι να ταξιδέψετε μέσα στις σελίδες του βιβλίου Νεράιδα πάνω στο έλατο, του Μάνου Κοντολέων Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008, στις 12:00 το µεσηµέρι, στην αίθουσα Γεωργίου Καράντζα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, στον 1ο όροφο)
Σας περιμένουμε να πιάσουμε τ’ αστέρια και να τραγουδήσουμε με το Πνεύμα των Χριστουγέννων.
Την επιμέλεια και το σχεδιασμό της δράσης έχουν οι εκπαιδευτικοί και μέλη της Παρόδου: Αλεξάνδρα Αργύρη και Έλσα Τσιαδή
Συμμετέχουν:
Μάρα Κελίδη, Μαρία Ανδρή, Σοφία Δράκου, Μαριάνα Δημητρίου, ο μουσικός Γιάννης Σφυρής και η ζωγράφος Μάρθα Τζαβάρα

Πρόσκληση

Ο ΚαλΟκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσιάζει το νέο του χριστουγεννιάτικο βιβλίο και μαζί με τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους Καλικαντζαροχωριό.
Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008, στις 12:00 το µεσηµέριστο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο The MALL.
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, The MALL - επίπεδο 0,Α. Παπανδρέου 35 (σταθμός ΗΣΑΠ Νεραντζιώτισσα)
τηλ.: 210.61.00.266

Εφηβία: μια ανάλυση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(Οταν ένα βιβλίο αποδεικνύεται προφητικό)
Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στα οποία πρωταγωνίστησαν, κατά κύριο λόγο, παιδιά εφηβικής ηλικίας συνομήλικα του φονευθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου καταθέτω μια σχετικά σύντομη περιγραφή της εφηβείας την οποία χαρακτηρίζω ως «κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής» και περιγράφω πολύ συνοπτικά τους 4 κυρίαρχους τύπους εφήβων για να βοηθήσω τους γονείς, και την κοινή γνώμη, σε μια πληρέστερη κατανόηση αυτής της περιόδου της πορείας του καθένα και της καθεμιάς μας προς την ενηλικίωσηΑν υπήρχε κάποιος εύστοχα περιγραφικός όρος της εφηβείας, αυτός θα μπορούσε να ήταν - όσο και αν αυτό ακούγεται σχεδόν οξύμωρο - η αλλαγή!
Αναμφίβολα κάθε στάδιο της ανθρώπινης ζωής χαρακτηρίζεται από αλλαγές, αλλά και σε κάθε φάση της εξελικτικής μας πορείας υπάρχουν κάποια λιγότερο ρευστά πλαίσια αναφοράς, υπάρχει κάποια αίσθηση σταθερότητας.
Για τους εφήβους, όμως, για τα αγόρια και κορίτσια αυτή η αναπτυξιακή περίοδος της ζωής τους αποτελείται από μιά διαδοχική εναλλαγή ψυχοσωματικών, ψυχοκοινωνικών και ψυχοσεξουαλικών μεταλλαγών, αναζητήσεων και προσπαθειών για την εδραίωση της ατομικής, της υπαρξιακής τους ταυτότητας.
Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας αποτελεί το επίκεντρο θεωρητικών και εμπειρικών προσπαθειών κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και παιδαγωγών.
Στα δεδομένα της ψυχοκοινωνικής θεωρίας διαφοροποιούνται, συνήθως, 4 τύποι ή κατηγορίες, εφήβων και συγκεκριμένα "κομφορμιστές, ιδεολόγοι, ηδονιστές και αντικοινωνικοί".
Ο κομφορμιστής έφηβος επιθυμεί να βελτιώσει την προσωπική του ζωή, να ξεπεράσει σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του τους γονείς του, να επιτύχει μέσα στο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο ζεί και μεγαλώνει.
Αλλά ο κομφορμιστής έφηβος δεν είναι άτομο με γερασμένη πριν την ώρα της ψυχή σε νεανικό κορμί!
Ο ιδεολόγος έφηβος εκδηλώνει κάθε στιγμή και σε κάθε περίπτωση τη βαθειά του δυσαρέσκεια για το σύστημα αξιών, τον τρόπο ζωής και τα κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα των ενηλίκων γονιών, συγγενών και της κοινωνίας γενικότερα.
Ο ιδεαλισμός είναι γενικό χαρακτηριστικό της εφηβείας- όπως βέβαια και πολλών ενηλίκων που παραμένουν αθεράπευτα ρομαντικοί!
Οι προοδευτικοί ιδεολόγοι ρεφορμιστές έφηβοι θεωρούν την κοινωνία και τα ανθρώπινα προβλήματα ως παράγωγα της μετάθεσης σημαντικών ανθρώπινων αξιών σε επουσιώδη και απρόσωπα αντικείμενα της "καταναλωτικής μας κοινωνίας"
Για τους εφήβους αυτούς η ανθρώπινη κοινωνία οφείλει όχι μόνο να αναθεωρήσει τα συστήματα αξιών της αλλά και να τα μετουσιώσει θέτοντας περισσότερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις, στην εξάλειψη της μοναξιάς και της αλλοτρίωσης του ατόμου που ζεί και παράγει μέσα στα σύγχρονα απρόσωπα αστικό-βιομηχανικά κέντρα, στην επούλωση των ψυχικών μας τραυμάτων, στην ανύψωση της αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας σε αξία υπέρτατου βαθμού.
Ο ηδονιστής έφηβος διακατέχεται από την τάση προς τον ηδονισμό και η "ντόλτσε βίτα" είναι τυπικά και ουσιαστικά αυτοσκοπός της ύπαρξής του.
Κυνηγάει την ικανοποίηση των αναγκών του με αέναο ρυθμό μέσα από μυριάδες ερεθισμάτων όπως το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα ξενύχτια, τις κάθε λογής "τρέλες" χωρίς φραγμούς ή συνειδησιακό έλεγχο χωρίς την είσπραξη ενοχών που δημιουργούν στον καθένα μας οι ψυχοκοινωνικές αναστολές, τα ταμπού οι ηθικές δεσμεύσεις του "υπερεγώ".
Για τον ηδονιστή έφηβο η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν είναι πρόβλημα γιατί εφόσον του λείψουν από το πατρικό βαλάντιο θα τους βρεί με παράνομους τρόπους όπως κλοπές και διαρρήξεις, εκβιασμούς, πορνεία, σχέσεις με ομοφυλόφιλους, εμπορία ναρκωτικών .
Η ηδονή προέχει και αυτή καθαγιάζει όλα τα μέσα...
Ο αντικοινωνικός έφηβος προσιδιάζει τον τύπο του ηδονιστή αλλά γι αυτόν η έλλειψη αναστολών και ενοχών δεν εξαντλείται στην επιζήτηση ηδονής, δεν τελειώνει με την πραγμάτωση της "ντόλτσε βίτα".
Επεκτείνεται και στην έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού όχι μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία τρίτων αλλά και γι αυτήν ακόμη την ανθρώπινη ζωή με αποτέλεσμα ο αντικοινωνικός έφηβος να διαπράττει χωρίς κανένα ενδοιασμό καταστροφές περιουσιών, εγκλήματα, βιασμούς όχι ως έμμεσες πράξεις με απώτερο σκοπό κάποιο "κέρδος" όπως υπαγορεύει το κυνηγητό της "ντόλτσε βίτα" για τον ηδονιστή έφηβο αλλά ξεκάθαρα ως τελική πράξη στερούμενη κάθε άλλης σκοπιμότητας.
Ως κοινωνία, γενικά και ως γονείς ειδικότερα, ας αποφύγουμε τον στρουθοκαμηλισμό.
Το νόημα της ζωής μας δεν εξαντλείται στην επιτυχή ολοκλήρωση του ρόλου μας ως γονιών αλλά χρειάζεται και εμείς να φροντίσουμε, αφού μεγαλώσουν οι έφηβοί μας, να είναι δημιουργική και θετική η παραπέρα δικιά μας πορεία προς την ολοκλήρωση του δικού μας υπαρξιακού είναι...

Απολύθηκε ο φωτογράφος της καλύτερης εικόνας των ημερών

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΟι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη Κυριακή το απόγευμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας,
Ο Κ. Τσιρώνης τις παρέδωσε λιγο αργότερα στον διευθυντή της εφημερίδας Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Σύμφωνα με όσα είπε ο φωτογράφος στο Tvxs, o κ. Κοτρώτσος του δήλωσε στην αρχή ότι πρόκειται για μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.
Στη συνέχεια όμως του είπε ότι ήθελε να βεβαιωθεί ότι επρόκειτο πραγματικά για πυροβόλο όπλο και όχι για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων.
Ο φωτογράφος τον βεβαίωσε ότι πράγματι επρόκειτο για όπλο μάρκας Κλογκ 9 χιλ., απ αυτά που δεν έχουν ασφάλεια.
Προς επιβεβαίωση του έδειξε μια ακόμη φωτογραφία στην οποία φαίνεται το κλείστρο του όπλου.
Σε επικοινωνία που είχε το Tvxs μαζί του, ο κ. Κοτρώτσος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τις δημοσιεύσει πριν βεβαιωθεί από ειδικούς, καθώς επρόκειτο για εκρηκτικό πολιτικό θέμα.
Την Δευτέρα ρωτήθηκαν ειδικοί οι οποίοι βεβαίωσαν ότι επρόκειτο περί όπλου.
Την ίδια μέρα το απόγευμα ο Κ.Τσιρώνης ενημέρωθηκε από τους γραφίστες που σχεδιάζουν την εφημερίδα ότι οι φωτογραφίες είχαν αποσυρθεί από τη πρώτη σελίδα του φύλλου που ετοίμαζαν για τη Τρίτη.
Διαμαρτυρήθηκε στον προιστάμενο του στο τμήμα των φωτορεπόρτερ , ο οποίος του είπε ότι οι φωτογραφίες «ίσως δημοσιεύονταν στις μέσα σελίδες».
Τελικώς οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στις μέσα σελίδες της εφημερίδας, ενώ ήδη είχαν διαρρεύσει σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο.
Ο φωτογράφος ειδοποιήθηκε να μη καλύψει τη κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και λιγο αργότερα τού ανακοινώθηκε η απόλυση του.
Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.
Κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή με το φωτογράφο...........

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - σατιρικός-σατυρικός

Το επίθετο σατιρικός γράφεται με ι γιατί συνδέεται ετυμολογικά με τη σάτιρα, λέξη με λατινική προέλευση.
Το σατιρικός αποτελεί μεταφορά στα ελληνικά του γαλλικού satirique και σημαίνει «σκωπτικός».
Παραδείγματα: σατιρικό θέατρο/περιοδικό/σχόλιο/τραγούδι.
Το επίθετο σατυρικός ορθογραφείται με υ γιατί σχετίζεται με τους Σατύρους, δαιμονικά όντα που, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τον 6ο αι. π.Χ. έγιναν συνοδοί του θεού Διονύσου.
Τυπικό παράδειγμα χρήσης του επιθέτου αποτελεί η φράση σατυρικό δράμα, το ένα από τα τρία είδη του αρχαίου δράματος.
Το σατυρικό δράμα αντιδιαστέλλεται με την τραγωδία και την κωμωδία.
Μερικές φορές στο γραπτό λόγο παρατηρούνται ορθογραφικά λάθη, όπως σατυρικό σχόλιο αντί σατιρικό σχόλιο, από επίδραση του Σάτυρος.
Θέμα της εβδομάδας: Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Τα αδιέξοδα της αμερικανικής διπλωματίας στη Μ. Ανατολή Ένα χρόνο μετά τη συνδιάσκεψη της ΑννάποληςΧρήστος ΙακώβουΔιευθυντής Κυπριακού Κέντρου Μελετών Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την διεθνή συνδιάσκεψη της Αννάπολις για το Παλαιστινιακό και τα ερωτήματα παραμένουν ακόμη μετέωρα.
Τι ακριβώς κρυβόταν πίσω από τη συνδιάσκεψη και γιατί η Κοντολίζα Ράϊς επέλεξε τη συγκεκριμένη περίοδογια εκείνη την πρωτοβουλία;
Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε χρονικώς από την συνδιάσκεψη της Ανάπολις άλλο τόσο αποκρυσταλλώνεται η άποψη ότι το γεγονός αυτό μόνο επιφανειακά αφορούσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών πιστεύει ότι η συμμαχία του Ιράν με τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς είναι πλέον έτοιμη να αρχίσει την προέλασή της και ότι τα...κράτη που αντιστέκονται σε αυτή έχουν προ πολλού περιέλθει σε δύσκολη θέση.
Η ειρηνευτική διαδικασία, λοιπόν, αποτελεί ένα καλό πρόσχημα για τη συγκέντρωση των «μετριοπαθών» κρατών της περιοχής με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας ενάντια στον άξονα της Τεχεράνης.
Με τα σημερινά δεδομένα, η ίδια η ειρηνευτική διαδικασία στερείται υπόστασης.
Είναι σαν να διοργανώνεις ένα γάμο δίχως νύφη και γαμπρό, μόνο και μόνο για να καλέσεις ανθρώπους με τους οποίους ενδιαφέρεσαι να συνεργαστείς.
Το βασικό μέλημα των διοργανωτών είναι να συσπειρώσουν τους αντιπάλους των Ιρανών και να επαναπροσδιορίσουν τους στρατηγικούς συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν, λοιπόν, κατόρθωσε ό,τι δεν κατάφεραν οι ειρηνευτικές προτάσεις των περασμένων δεκαετιών:
Έφερε πιο κοντά το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή και τις ΗΠΑ.
Είτε στο Ισραήλ είτε σε κάποιο αραβικό κράτος, θα ακούσει κανείς την ίδια ακριβώς εκτίμηση:
Το Ιράν εξελίσσεται σε ηγεμονική δύναμη της περιοχής, απλώνοντας παντού τα πλοκάμια της επιρροής του.
Οι Σύροι, έχοντας κόψει τους δεσμούς με τα σουνιτικά κράτη για χάρη της Τεχεράνης, αισθάνονται ολοένα και πιο ισχυροί.
Τουλάχιστον, το ένα τρίτο του Ιράκ βρίσκεται υπό την επιρροή του Ιράν.
Παράλληλα, η Χεζμπολάχ είναι σήμερα πιο ισχυρή και οι άνδρες της καλύτερα εκπαιδευμένοι απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο του 2006.
Η Χαμάς αρχίζει και αυτή να περιστρέφεται στην τροχιά του Ιράν και επιπλέον φαντάζει πιο πιθανό ότι θα καταλάβει τη Δυτική Όχθη, παρά ότι θα απολέσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Εν ολίγοις, η Τεχεράνη εκμεταλλεύεται τους τρεις εμφυλίους της Μέσης Ανατολής (Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη) προς όφελός της και είναι πλέον σε θέση να κινητοποιήσει τους πιστούς σ’ εκείνη ισλαμιστές ενόπλους στα νότια και τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, η αραβική κοινή γνώμη –ακόμα και στα σουνιτικά κράτη– βλέπει με συμπάθεια το Ιράν, ενώ η Αίγυπτος, που θα μπορούσε να λειτουργεί ως αντίβαρο στην Τεχεράνη, μοιάζει να απέχει από τις εξελίξεις.
Η σπουδή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει, λοιπόν, εξήγηση.
Η Κοντολίζα Ράϊς αντιλήφθηκε όσα λένε οι ηγέτες των μετριοπαθών κρατών της περιοχής στις κατ’ ιδίαν τους συζητήσεις – ότι δηλαδή δεν τρέφουν αυταπάτες για ειρήνευση στην περιοχή, αλλά τρέμουν το κόστος της αποτυχίας.
Έχουν προ πολλού κατανοήσει ότι οι μέρες των καθεστώτων τους στην εξουσία θα είναι μετρημένες αν δεν καταφέρουν να επανακινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία και να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία κατά του Ιράν.
Υπάρχουν, βέβαια, μερικά σοβαρά προβλήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν.
Κατ’ αρχάς, οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν παρασκηνιακά την ιδέα της σύστασης συμμαχίας κατά του Ιράν, αλλά αποφεύγουν να μετουσιώσουν τα λόγια τους σε πράξεις.
Επιπλέον, ορισμένοι μετριοπαθείς, πλην όμως, αυταρχικοί ηγέτες της περιοχής έχουν εξελιχθεί σε υποστηρικτές του Πακιστανού προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, και πιέζουν τις ΗΠΑ προκειμένου να μην καταδικάσουν την πολιτική του.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της ισραηλινής αλλά και της παλαιστινιακής κυβέρνησης παραδέχονται ότι στη συνδιάσκεψη της Ανάπολις δεν υπήρχαν ρεαλιστικοί στόχοι.
Η κατάσταση, συνεπώς, μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, αφήνοντας την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός συμμαχίας εναντίον του Ιράν, οι φιλοαμερικανοί Άραβες θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τη Συρία από την τροχιά της Τεχεράνης, υποσχόμενοι στο καθεστώς Άσαντ τον έλεγχο του Λιβάνου.
Στην περίπτωση αυτή, η Ράις θα κληθεί να αποφασίσει αν αξίζει να θυσιάσει τις αρχές της κυβέρνησης Μπους προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα κατά των Ιρανών.
Παρ’ όλα αυτά, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έχει άλλη επιλογή.
Προσπαθεί για τον σχηματισμό μιας συμμαχίας μεταξύ των φιλοαμερικανών της Μέσης Ανατολής διότι ο Τζορτζ Μπους δεν προτίθεται να επιτεθεί στο Ιράν.
Αντίθετα, έχει εναποθέσει τις ελπίδες περιορισμού της ιρανικής επιρροής στους διπλωματικούς ελιγμούς της Κοντολίζα Ράις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Ελληνική Δημοκρατία, 2008 Το E-Pontos ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 έχοντας ως θεματολογία νέα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις από τον Ποντιακό χώρο που ως σκοπό έχουν την ενημέρωση όλων μας γύρω από θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Τη δομή και τη θεματολογία αυτή κράτησε το ιστολόγιο αυτό μέχρι και σήμερα. Και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει. Τα τελευταία θλιβερά γεγονότα όμως που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας προκάλεσαν θλίψη και οργή, θλίψη για τον θάνατο ενός 15χρονου και οργή και αηδία για τα όσα ακολούθησαν με τις μορφές τυφλής βίας ως μία υποτιθέμενη απάντηση στο παραπάνω γεγονός. Ως απάντηση σε όλα αυτά αναδημοσιεύουμε το άρθρο του συμπατριώτη μας Σάββα Καλεντερίδη από το Infognomonpolitics. Ένα άρθρο που ως ψύχραιμη φωνή απηχεί το αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Αναδημοσίευση Ένα παιδί 15 χρονών πεθαίνει από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια που από γραφική συνοικία της Αθήνας, με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας, έχουν καταντήσει φυλακή για τους απλούς ανθρώπους που έτυχε να ζουν εκεί, εκείνους που δεν αμφισβητούν το σύστημα με τον τρόπο που είδαμε τις τελευταίες μέρες. Ο θάνατος και το φέρετρο του άτυχου παιδιού γίνεται αυτομάτως γήπεδο για κάθε είδους παιχνίδια. Πρώτα απ' όλα, ο Αλέξης "δολοφονείται". Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν τον ειδικό φρουρό να πυροβολεί στο ψαχνό. Ο ειδικός φρουρός λέει ότι πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Ο ένας συνήγορός του (Καπερνάρος) παραιτείται για "προσωπικούς λόγους" και ο έτερος (Σαλαβράκου), δηλώνει ότι από τη μελέτη της δικογραφίας διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον πελάτη του, ενώ από τον οικογενειακό κύκλο του ενός δικηγόρου αφήνεται να εννοηθεί ότι ασκήθηκαν πιέσεις και απειλές εναντίον του γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση του "δολοφόνου". Ενώ ο Αλέξης σκοτώθηκε ή δολοφονήθηκε (η βαλλιστική έρευνα θα δείξει), ο ειδικός φρουρός "δολοφονείται" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους δημοσιογράφους (κυρίως από αυτούς και κατά συρροήν), τους διαδηλωτές, τους κουκουλοφόρους, τους καταστροφείς, τους, τους... Κανείς δεν περιμένει τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας και το αποτέλεσμα της δίκης, παραβιάζοντας όλοι, με τον πιο βίαιο, απολίτιστο και βάρβαρο τρόπο, το τεκμήριο της αθωότητας ενός κατηγορουμένου. Τον ειδικό φρουρό θα τον δικάσει το νόμιμο δικαστήριο της Ελληνικής Πολιτείας και όχι οι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε όλοι εκείνοι που παίζουν πολιτικά και ...άλλα παιχνίδια πάνω στο φέρετρο του νεκρού Αλέξη και πάνω στην πλάτη του ειδικού φρουρού. Αν όλοι οι παραπάνω που προτρέχουν, θέλουν να δικάσουν κάποιον, άς δικάσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τότε δεν θα παραβιάσουν κανένα τεκμήριο αθωότητας, γιατί αυτό στην ελληνική λέγεται αυτοκριτική. Οι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες (εκείνοι που προτρέχουν) άς δικάσουν τους εαυτούς τους, που δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά μας συμφέροντα και επέτρεψαν στην Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο και τη Θράκη, που διασπάθισαν τον εθνικό μας πλούτο, που κατέστρεψαν το ελληνικό περιβάλλον, που κατέστρεψαν την ελληνική παιδεία, που διαχειρίστηκαν με αδιαφάνεια και αναποτελεσματικά το δημόσιο χρήμα, που έκαναν την Ελλάδα πρώτη στη διαφθορά και τελευταία στην ανταγωνιστικότητα, που κατέστρεψαν την ελπίδα του συνταξιούχου, του απλού εργαζόμενου, του νεολαίου, που, που, που... Οι δημοσιογράφοι (εκείνοι που προτρέχουν) άς δικάσουν τους εαυτούς τους για τη χειρότερη τηλεόραση του κόσμου που οι ίδιοι δημιούργησαν, για τις μαύρες σακούλες με τα χρήματα που εξασφαλίζουν από εκβιασμούς που κάνουν "ασκώντας" δημοσιογραφία, για την "πλάτη" που κάνουν στους εργοδότες τους, που μετέτρεψαν το αγαθό της ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη σε όπλο εκβιασμού για να παίρνουν "δουλειές" και να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα, για το ότι κατήντησαν συνώνυμη του αγράμματος-αχρείος-εκβιαστής την έννοια δημοσιογράφος, έννοια που κατά το παρελθόν την υπηρέτησαν προσωπικότητες που άφησαν ιστορία με το πνευματικό τους περιεχόμενο και την εντιμότητά τους, για, για, για... Τέλος όλοι εμείς, δευτεραγωνιστές, τριταγωνιστές ή κομπάρσοι, προτρέχοντες και μη:- ας βγούμε από την ιδεολογική, πολιτική, κομματική, συμφεροντολογική και προσωπική μας φυλακή, - ας απελευθερωθούμε από τα όποια δεσμά με τα οποία μας αλυσόδεσε η ιστορία και η άδικη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους,- ας δείξουμε έμπρακτα και ας διαλαλήσουμε τί κοινωνία θέλουμε σε εκείνους που καλώς ή κακώς ορίζουν της τύχες μας- ας απομονώσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς προβοκάτορες,- ας τιμωρήσουμε με την ψήφο μας εκείνους τους φαύλους πολιτικούς που χρηματίζονται, εμπορευόμενοι την ελπίδα μας,- ας φράξουμε το δρόμο σε εκείνα τα ξένα συμφέροντα που επωφελούνται από το συναισθηματισμό και την εκρηκτικότητα του Έλληνα, για να προωθήσουν τα άθλια σχέδιά τους,- ας απαιτήσουμε με όποιον τρόπο θεωρούμε σωστό μια εκπαιδευμένη αστυνομία-τοποτηρητή της νομιμότητας, αρωγό και φίλο του πολίτη, αρωγό του ξένου και του μετανάστη που κατέφυγε στην Ελλάδα για να δει μια άσπρη μέρα (η Ελλάδα έχει φως για όλους) και σκληρό τιμωρό εκείνων που δεν σέβονται τους νόμους, τα δικαιώματα και τις περιουσίες των άλλων.- ας...- ας...- ας... Έτσι θα ξαναδώσουμε όλοι μαζί το χαμόγελο και την ελπίδα στον Έλληνα πολίτη. Έτσι θα έχουμε κάνει ένα μνημόσυνο δικαίωσης στον Αλέξη, που έφυγε νωρίς και άδικα. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε κατάματα το 15χρονο παιδί μας στο μεσημεριανό τραπέζι, τον δικό μας Αλέξη, να του δώσουμε την αγάπη, τη φροντίδα και την ελπίδα που του λείπει, και αντί για μια σφαίρα, δολοφονική ή από εξοστρακισμό, να του δώσουμε ένα γλυκό φιλί στο μέτωπο. Καλό ταξίδι Αλέξη, καληνύχτα σκοτάδι, καλημέρα Ελλάδα... Σάββας Καλεντερίδης, πατέρας, πολίτης της Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΌχι στην βία και το χάος του ΣΥΡΙΖΑ και των αναρχικών
Δελτίο Τύπου της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού Η Νεολαία Ορθόδοξου Συναγερμού καταδικάζει τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ως νεολαία δηλώνουμε ότι είμαστε κατά της βίας, είτε αυτή προέρχεται από κρατικές μονάδες καταστολής, είτε από παρακρατικές ομάδες «αντιεξουσιαστών» - αναρχικών. Λυπούμαστε που οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται τραγικά, με τον άδικο θάνατο ενός 15χρονου μαθητή.
Το ανεξέλεγκτο καθεστώς βίας των Εξαρχείων, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έφερνε την απώλεια ανθρώπινης ζωής, από κάποια μεριά.
Αδιαφορούμε για την όποια ιδεολογική ταυτότητα του θύματος, γιατί όποια και να ήταν, η θλίψη για τον θάνατο ενός Ελληνόπουλου παραμένει ίδια. Κάνουμε έκκληση προς τις πολιτικές νεολαίες, τις φοιτητικές παρατάξεις και τους μαζικούς φορείς να αναλάβουν με την απαιτούμενη ψυχραιμία και σοβαρότητα, την ευθύνη του ελέγχου και της περιφρούρησης των κινητοποιήσεων τους.
Το κράτος άλλωστε είναι ανίκανο να το κάνει.
Απαιτούμε προς όλους να πράξουν με αίσθημα ευθύνης τα δέοντα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη βία και ο κοινωνικός διχασμός, που θα μας οδηγήσει προς νέες απώλειες.
Το να ξεκινούν επεισόδια που καταστρέφουν εντελώς ολόκληρες πόλεις, από επίσημες συγκεντρώσεις ενός υπεύθυνου κοινοβουλευτικού κόμματος (του ΣΥΡΙΖΑ), αποτελεί το άκρον άωτον της πολιτικής ανευθυνότητας. Οι αδίστακτοι που με όργανο την προπαγάνδα, δεν διστάζουν να θυσιάσουν στο βωμό της μικροπολιτικής και των ιδιοτελών συμφερόντων τους νέους που γοητεύονται από την ιδέα της επανάστασης ή της εξουσίας θα αναδειχθούν στην συνείδηση του λαού, εξίσου εγκληματίες με εκείνους που παρακινούν σε πράξεις βίας το δοκιμαζόμενο λαό.
Είναι θλιβερό απλοί πολίτες να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων, μπροστά σε μια οικονομική κρίση που κάνει το μέλλον της ζωής, των περιουσιών και της εργασίας τους αβέβαιο. Το στερνό αντίο στον αδικοχαμένο Αλέξη, ας αποτελέσει την αρχή της ενότητας μίας κοινωνίας που έχει χάσει τον προσανατολισμό της και όχι την επιβεβαίωση της πλήρους διάρρηξης του κοινωνικού μας ιστού, που κάποιοι εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκουν.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445