Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σημεία κατάθεσης Μοναχού Ευδόκιμου (υπεύθυνος για τα οικονομικά της Μονής) Ο Εφραίμ και ο Αρσένιος είχαν επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ανταλλαγές, για να ληφθεί η απόφαση – Η απόφαση του δικαστηρίου καθυστερούσε γιατί: …«τα βρήκαμε»!!! – Παραδέχθηκε ότι δεν είχε αναγνωριστεί η κυριότητα της Μονής, λέγοντας ότι η αγωγή κατατέθηκε ακριβώς για να λάβει η Μονή αναγνώριση. Ρωτήθηκε εάν ο Εφραίμ και ο Αρσένιος είχαν επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ανταλλαγές.
Απάντησε ότι είχαν.
Ρωτήθηκε στη συνέχεια σε τι απέβλεπαν αυτές οι επαφές και απάντησε ότι γίνονταν για να ληφθεί η απόφαση (των ανταλλαγών). Ρωτήθηκε εάν υπήρχε ενημέρωση στη Γεροντική Σύναξη από τον Εφραίμ σχετικά με την πορεία της υπόθεσης που δικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για την κυριότητα της Λίμνης.
Απάντησε ότι υπήρχε ενημέρωση.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν τους ενημέρωναν γιατί καθυστερεί η έκδοση της απόφασης. Απάντησε ότι τους ενημέρωναν πως καθυστερεί η έκδοση της απόφασης γιατί …«τα βρήκαμε…».
Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας σταμάτησε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει. Ενώ ήδη είχε παραδεχθεί ότι η Μονή έκανε αγωγή για να αναγνωρίσει την κυριότητά της, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί η Ιερά Μονή Βατοπεδίου υπέβαλε αίτηση για την συναίνεση του Δημοσίου στην μη έκδοση απόφασης για τη δίκη της Ροδόπης, άρχισε να απαντά ότι δεν θυμάται, του συστήθηκε ότι πρέπει να απαντήσει και, μετά από επέμβαση του Προέδρου, έκανε χρήση διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προστατεύει κατηγορουμένους και υπόπτους, και αρνήθηκε να απαντήσει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συμπολίτες, Φέτος, μαζί με την φωταγώγηση της πόλης μας και το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου, πέρα από τα δώρα, τις ευχές και τα κάλαντα, προχωρούμε ένα βήμα περισσότερο, συνεχίζουμε και δημιουργούμε έναν καινούργιο θεσμό Καθιερώνουμε έναν κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, τους νέους, τα παιδιά, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, που θα διαρκέσουν σχεδόν ένα μήνα, τη «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία».
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην οικογένεια πρωτότυπες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές δράσεις και να δώσουμε στα παιδιά την δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν δημιουργικά.
Παράλληλα να θυμηθούμε παλιά μας έθιμα, κάλαντα και τραγούδια με τη συμβολή πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμαριάς.
Γύρω από ένα Καρουζέλ -το αγαπημένο παιχνίδι των λούνα-παρκ για τόσες και τόσες γενιές- στήνεται ένα ολόκληρο παραμυθένιο γιορταστικό Χριστουγεννιάτικο χωριό με «σπιτάκια», θεματικά αφιερωμένα, με συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών, αφήγησης παραμυθιών, μουσικές βραδιές με σπουδαίους, γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία σας για την οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων, αλλά και την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Καλαμαριάς για την λειτουργία της Αγοράς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων εμείς προτείνουμε ένα μήνα χαράς, γιορτής και πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου η «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία» μας, η πλατεία του Δημαρχείου θα λειτουργήσει ως ο τόπος που ενώνει φωνές και συνειδήσεις.
Ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε συνεχίζουμε, προχωρούμε, μαζί με τους συνεργάτες μου στον Πολιτιστικό Οργανισμό, που ανέλαβαν την υλοποίηση αυτής της πρωτόγνωρης γιορτής, καθώς και όλους εσάς τους συνδημότες μας για μια Καλαμαριά του πολιτισμού και της δημιουργίας με πανανθρώπινα μέτρα και αξίες.
Χρόνια πολλά, Καλή Χρονιά..
Χριστόδουλος Οικονομίδης
Δήμαρχος Καλαμαριάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Χριστουγεννιάτικη Νύχτα» - Συναυλία για τη Διεθνή Αμνηστία από τη Συμφωνική Ορχήστρα ΠΟΔ Καλαμαριάς
Αφιερωμένη στους σκοπούς και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η φετινή Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΠολιτιστικούΟργανισμού Δήμου Καλαμαριάς, κατά το έθιμο των τελευταίων ετών και ενταγμένη φέτος σε ένα γενικότερο εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς από 4 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, την «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία»
Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, στο Θέατρο Ναυάρχου Βότση (Μεγ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης, 4ο-5ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς), η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου και τη συμμετοχή της Νέας Χορωδίας του Πολιτιστικού Οργανισμού, υποδέχεται μελωδικά τα Χριστούγεννα του 2008 με έργα των Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Αντόνιο Βιβάλντι, Γκ. Φρ. Χέντελ, Λέοπολντ Μότσαρτ και Τζιοβάνι Φραντσέσκο Ανέριο.
Στο κονσέρτο για άρπα του Χέντελ ερμηνεύει ως σολίστ η Ελένη Τσαουσάκη.
Τα εισιτήρια τιμώνται 10 Ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν και φέτος για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΡΒΕΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-11-2008 ΑΘΗΝΑ
ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-11-2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 12 30 Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΑΝΕΚΔΟΤΟΛΟΓΙΟ 2009" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΙΑΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ .
ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΗΣ , ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΕΣΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΛΙΟΣ !
ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ...

Επιτόκια ρεκόρ για νέες καταθέσεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕπιτόκια - κράχτες 6,6% για καταθέτες Πόλεμος τραπεζών για να βρουν ζεστό χρήμα.
Σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ οι προθεσμιακές καταθέσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Με επιτόκια ρεκόρ και δώρα στις προθεσμιακές καταθέσεις προσπαθούν οι τράπεζες να δελεάσουν τους καταθέτες και να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα το οποίο είναι ακριβό και δυσεύρετο λόγω της κρίσης.
Ένας πρωτοφανής πόλεμος έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ των τραπεζών, με τη μία μετά την άλλη να μπαίνουν στον χορό των ολοένα και υψηλότερων επιτοκίων για προθεσμιακές καταθέσεις που αγγίζουν πλέον έως και το 6,60% για ποσά από 10.000 έως 60.000 ευρώ.
Η διαπραγματευτική ικανότητα του πελάτη, το ύψος του ποσού και το διάστημα για το οποίο ο καταθέτης είναι διατεθειμένος να «κλείσει» τα χρήματά του, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε επιτόκιο 7% ή και παραπάνω.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

κρατικο θεατρο βορειου ελλαδος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λογοτεχνικό πρωινό αφιερωμένο στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το τριακοστό όγδοο Λογοτεχνικό του πρωινό στον διάσημο συγγραφέα ,Δημήτρη Δημητριάδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Από το «Σωσίβιο έγκλημα» «Ο τουφεκισμός της Σαλονίκης είναι ο υπ’ αριθμόν οκτώ Κατάλογος απ’ τους μέχρι στιγμής δεκατέσσερις, και ανήκει στην ενότητα που υποτιτλοφορείται Οι σκηνές τού μαρτυρίου.
Το θέμα του και ο χειρισμός του διαφοροποιούν τον Κατάλογο αυτόν απ’ τους υπόλοιπους.
Ο δικός του υπότιτλος
Ένα πατριωτικό ποίημα δίνει μία πρώτη ιδέα αυτής της διαφοράς.
Θα μπορούσε ο Κατάλογος αυτός να ανήκει ως είδος στην ηρωική ποίηση, να προέρχεται απ’ την παράδοση τού δημοτικού τραγουδιού, απ’ τα λαϊκά έπη όπου εξυμνούνται ανδραγαθήματα αντλημένα κυρίως από λαϊκούς θρύλους όπως κι απ’ την εκάστοτε ιστορική περίοδο μιάς περιοχής τού κόσμου.» Δημήτρης Δημητριάδης 18.11.2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2008 Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Πανοράματος και οι Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μίλησε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008 ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με θέμα: « Πολιτικές για τους Νέους ». Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την αύξηση της απασχόλησης στους νέους ανθρώπους και στην προσπάθεια για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσα από στοχευμένα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ο.Α.Ε.Δ. Επιπλέον, τόνισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τόσο η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς όσο τα ΤΟΣΥΝ και οι ΜΚΟ στη δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων και την ενημέρωση τους για επιχειρηματικά προγράμματα και δράσεις στα οποία μπορούν να ενταχθούν, εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική που πηγάζει από το νεαρό της ηλικίας τους. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σχέση των νέων με την πολιτική λέγοντας πως « Η νέα γενιά δεν είναι βουβή και αν στις μέρες μας έχει γυρίσει την πλάτη της στα κοινά, αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να συμβιβαστεί με κάποιες παλαιοκομματικές αντιλήψεις που ισχύουν ακόμα και σήμερα.
Η νέα γενιά χρειάζεται ένα όραμα που θα την εμπνεύσει και θα ενεργοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις σε δράση για το κοινό καλό.
Κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, όπου ένας άνθρωπος κατόρθωσε να ενεργοποιήσει την πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής νέων ανθρώπων στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι θέλησαν να γίνουν συμμέτοχοι στο όραμα της αλλαγής».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Στου φεγγαριού την αγκαλιά» συναντιόνται φέτος ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και η Ελένη Δήμου Ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης και δάσκαλος στο μπουζούκι συναντιέται με την Ελένη Δήμου από τις 5 Δεκεμβρίου στις «Εποχές».
Οι βραδιές τους έχουν τον τίτλο «Στου φεγγαριού την αγκαλιά». Οι δύο καλλιτέχνες βρίσκονται επί σκηνής για δεύτερη φορά μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία στη Θεσσαλονίκη το 2007. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης – διασκευές και ταξίμια - όπως
«Τα πήρες όλα», «Κι έλεγες», «Τι έκανα για πάρτη μου», «Τελειώσαμε λοιπόν», καθώς και τραγούδια που έχει τραγουδήσει η Ελένη Δήμου.
Ξεχωριστή είναι οι στιγμή που οι δύο καλλιτέχνες συναντιόνται επί σκηνής όταν η Ελένη Δήμου τραγουδάει τα μεγάλα τραγούδια του Θανάση Πολυκανδριώτη και ένα καινούργιο τραγούδι του συνθέτη. Η Ελένη Δήμου ερμηνεύει μεγάλες της επιτυχίες από τις δισκογραφικές της δουλειές «Μίλα μου απλά», «Κατά βάθος αλεπού», «Η ζωή είναι γυναίκα», «Προσωπικά» και άλλες.
Από το πρόγραμμα δεν λείπουν μερικά από τα ωραιότερα ντουέτα που έχει τραγουδήσει με το Γιάννη Πάριο, το Στέφανο Κορκολή, το Μανώλη Λιδάκη και το Γιώργο Νταλάρα. Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης τιμάει τους μεγάλους συνθέτες μας όπως το Μάνο Λοϊζο, το Γιώργο Ζαμπέτα, το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση, το Μίμη Πλέσσα, το Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Απόστολο Καλδάρα και άλλους. Στο λαϊκό της πρόγραμμα η Ελένη Δήμου κάνει ένα αφιέρωμα στον Άκη Πάνου με μεγάλα τραγούδια όπως «Όταν σημάνει η ώρα», «Η ζωή μου όλη», «Εφτά νομά», «Άστον τρελό στην τρέλα του» και άλλα. Στην παρέα της Ελένης Δήμου και του Θανάση Πολυκανδριώτη βρίσκονται η Άννα Μελίτη, ο Γιώργος Χριστοδούλου και ο Βασίλης Παχής.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη λαϊκή ορχήστρα συμμετέχουν δύο νέοι μουσικοί στο μπουζούκι από τους «ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ», την ομάδα των νέων μουσικών που μαθητεύουν δίπλα στο Θανάση Πολυκανδριώτη.
Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Στρατηγού και το πρόγραμμα του Θανάση Πολυκανδριώτη επιμελήθηκε ο Τόλης Κόκκινος. Φέτος στις «Εποχές» ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και η Ελένη Δήμου, φιλοδοξούν να μας χαρίσουν ένα πρόγραμμα αξιώσεων αλλά και κεφιού.
Από τις 5 Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο. «Εποχές» – Τειρεσίου 3, Βριλήσσια Ώρα προσέλευσης: 22:30 Κρατήσεις: 210 8104546 / 210 8045839 / 6936 052505

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2026 Ώρα:09:45 Αθήνα: 28/11/2008

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 02:05 σήμερα, σε πτηνοτροφική μονάδα με την επωνυμία «ΖΟYRA FARM» στην περιοχή Αμφιτρίτης, του Νομού Έβρου. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 6 οχήματα. Προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 04:31 σήμερα σε διαμέρισμα 5ου ορόφου, στην Ακτή Θεμιστοκλέους 188, στην Πειραϊκή. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο διαμέρισμα, ενώ μεταφέρθηκε με ασφάλεια ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Τ.Π. 83 ετών, ο οποίος είχε κινητικά προβλήματα. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 13 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα.

Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕκδήλωση τιμής στην Θεσσαλονίκη για την Χαρά Νικοπούλου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ενδοχώρα» διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και τον σύζυγό της Ηλία Ελευθεριάδη, που τιμούν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών στο Πομακοχώρι Μέγα Δέρειο του νομού Έβρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Imperial (Αντιγονιδών 13, Θεσσαλονίκη) την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες του αντιπροέδρου του Συλλόγου Γιάννη Κουριαννίδη και του Ηλία Ελευθεριάδη και προβολή dvd από τις δραστηριότητες της Χαράς Νικοπούλου στο Μέγα Δέρειο και βράβευση των δύο νέων Ελλήνων για την εθνική προσφορά τους.
Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Η είσοδος στους χώρους της εκδήλωσης θα επιτρέπεται μόνο με πρόσκληση που οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν στην είσοδο της αίθουσας.
Η τιμή της προσκλήσεως ανέρχεται σε 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό. Πληροφορίες: 6977-462806, 6971-896693.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - κόλλημα-κώλυμα

Η λέξη κόλλημα συνδέεται ετυμολογικά με το ρήμα κολλάω-κολλώ και χρησιμοποιείται σήμερα με διάφορες σημασίες.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για κόλλημα του υπολογιστή και να εννοεί ότι το μηχάνημα «κόλλησε», παρουσίασε δηλ. δυσχέρεια στη λειτουργία του.
Στη νεανική αργκό η φράση τρώω κόλλημα σημαίνει ότι αποκτώ εμμονή με κάτι.
Παράδειγμα:
Άρχισα να παίζω σκάκι και έφαγα κόλλημα.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: κολλητήρι, κολλητός, κολλητσίδα.
Η λέξη κώλυμα συνδέεται ετυμολογικά με το ρήμα κωλύω και δηλώνει οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, πρόσκομμα, φραγμό σε κάτι.
Παραδείγματα χρήσης:
Γραφειοκρατικό κώλυμα.
Το μάθημα αναβάλλεται λόγω κωλύματος (και όχι κολλήματος!).
Λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια: κωλυσιεργία, κωλυσιεργώ.
Θέμα της εβδομάδας:
Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/ Σκοπιανό: Η ώρα των ανατροπών του κ. Ελευθέριου Καραγιάννη πρέσβη ε.τ. (Ομιλία στο Βελλίδειο την 21η Νοεμβρίου σε εκδήλωση της “Ομάδας 21″) Η ανάπτυξη ενός εθνικού θέματος όπως είναι η επιβουλή ορισμένων Σλάβων κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας ,απαιτεί πάρα πολλές ώρες και δεν είμαι βέβαιος ότι θα καλυφθούν και όλες οι πτυχές του ζητήματος. Για τον λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τα γεγονότα τα οποία έζησα, ενδιαφέρουσες παραμέτρους και τις απόψεις και εκτιμήσεις μου. Τα θέματα που θα θίξω αφορούν τις επίσημες διμερείς διαπραγματεύσεις της περιόδου 1990-1993, την πολιτική της Ελληνικής πλευράς και την αδιαλλαξία των Σλάβων των Σκοπίων και τις ενδεχόμενες παραλήψεις μας, την προσπάθεια...διαμόρφωσης της Ελληνικής Κοινής Γνώμης από τα ΜΜΕ, την Αμερικανική πολιτική στο Σκοπιανό, την προϊστορία του γεωγραφικού προσδιορισμού, τις σχέσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την άποψη μου για την λύση του προβλήματος. Ως γενική παρατήρηση θα ήθελα να αναφέρω ότι στο πρόβλημα αυτό, όπως και στα άλλα δύο εθνικά θέματα, το Βοριεοηπειρωτικό και το Κυπριακό- Ελληνοτουρκικά παρουσιάστηκε η ίδια σχεδόν παθογένεια εκ μέρους της χώρας μας, τουτέστιν, έλλειψη στρατηγικής ,πολιτικού θάρρους, ρεαλισμού και ειλικρίνειας τόσο μεταξύ των πολιτικών όσο και μεταξύ των πολιτικών και του λαούΔιμερείς επίσημες διαπραγματεύσεις και ανεπίσημη διαμεσολάβηση Κατά την περίοδο 1990-1993 έλαβαν χώρα τρεις διμερείς επίσημες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων και μία διαμεσολάβηση του Προέδρου της Σερβίας. Στα μέσα Νοεμβρίου του 19991 ο τότε Πρόεδρος των Σκοπίων απηύθυνε δισέλιδη επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος «ως ένδειξη καλής θέλησης και ετοιμότητας για έναρξη διαλόγου» και αφού αναφέρει τις τυπικές γενικότητες περί αρχών καλής γειτονίας και της λύσης των προβλημάτων δια μέσου των διαπραγματεύσεων, εκφράζει την πεποίθηση του ότι σε ένα τέτοιο πνεύμα μπορούν να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για μία σειρά ζητημάτων « Ανθρωπιστικού, Περιουσιακονομικού χαρακτήρα καθώς και όσον αφορά το ζήτημα της βίζας και παρόμοια ,με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων». Κλείνοντας την επιστολή του ζητά από τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό να ενημερωθεί για τις απόψεις του για τα ζητήματα αυτά καθώς και για την δυνατότητα ανοίγματος διαλόγου για όλα αυτά και άλλα ζητήματα, προς το συμφέρον της παραπέρα συνεργασίας. Η επιστολή αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την πρώτη επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Στις 5 Δεκεμβρίου 1991 μετέβην στα Σκόπια για να συζητήσω με τον Πρόεδρο των Σκοπίων τα διμερή θέματα τα οποία ήσαν: α) εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας β) διεκδίκηση μειονότητος στη χώρα μας και γ) το θέμα του ονόματος. Μετά πολύωρη διαπραγμάτευση η συζήτηση επικεντρώθηκε στο όνομα. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων απαντώντας στην επιχειρηματολογία μου ανέφερε ότι ο όρος Μακεδονία έχει για τους κατοίκους του Κράτους του γεωγραφική μόνο έννοια καθ όσον «είναι Σλάβοι οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 7ο μ.χ αιώνα και ουδεμία ιστορική ή πολιτιστική συγγένεια έχουν με τους Μακεδόνες» ,τονίζοντας ότι « το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν ανήκει σε σας, αυτό είναι σαφές. Εσείς είσθε οι κληρονόμοι των αρχαίων Μακεδόνων». Πρόσθεσε δε και το εξής σημαντικό στοιχείο ότι « οι Σλάβοι της περιοχής των Σκοπίων εγκαταστάθηκαν εκεί τον 18ο αιώνα και επειδή διέφεραν από τους εκεί υπάρχοντες Σέρβους και Βουλγάρους έλαβαν το όνομα τμήματος του εδάφους για να μην απορροφηθούν από τους Σέρβους ή τους Βουλγάρους». ΄ Όταν τον ρώτησα «γιατί θα πρέπει ο Ελληνισμός να πληρώσει το τίμημα μίας ενδοσλαυϊκής διαφοράς» μου απήντησε « δυστυχώς έτσι έχει εξελιχθεί η ιστορία». Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά άλλα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ "ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ" Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» σας καλεί να παρεβρεθείτε στη μουσικοχορευτική εκδήλωση με θεατρικό δρώμενο: «Πατρίδας αρωθυμία», η γη του Πόντου μου θυμίζει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης σε συνδιοργάνωση με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου.
Συμμετέχει η χορωδία του συλλόγου.
Λύρα: Νικόλαος Σοφιανίδης, Νταούλι: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τραγούδια και λύρα από το Νικόλαο Σοφιανίδη.
Α’ ενότητα:
Ιστορικά τραγούδια: Απαγγελία τραγούδι: Της τρίχας το γεφύρι, Διγενής Ακρίτας ο κοσμοφωτοδότης, ο Μάραντον, Αϊτέντς επαραπέτανεν, Ευκλείδης, Σερανίτσα (χορός).
Β’ ενότητα:
Πατριωτικά – νοσταλγικά τραγούδια: Έϊ κιτι παλαιά καιρούς, Έλα παπόρ, Θεέ μ’ άλλο μη βρέχς εσύ, Χαμψία, Κότσαρι (χορός).
Γ’ ενότητα:
Κοινωνικά – αγροτικά τραγούδια: Η κόρ επήεν σο παρχάρ, Τα καγάνια για κρατέστεν (θεατρικό δρώμενο), Λεμόνα, Τρυγόνα, Τρυγόνα (χορός).Δ’ ενότητα: Τραγούδια αγάπης: Σεράντα μήλα κόκκινα, Σουμπούλα, θείαμ η κουτσίς, Έναν βούραν τσάτσοπα, Το χαμήμηλον, Απάν σ’ άλογο είμαι, τικ (χορός).
Χορωδία:
Όλγα Γρηγοριάδου, Χρυσούλα Δημητριάδου, Θάλεια Ζηκουρίδου, Χρυσούλα Καλαϊτζίδου, Νίνα Κυριακίδου, Διονύσης Μαργαρίτης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Μαρία Σοφιανίδου, Χάρης Σιδηρόπουλος, Ελένη Τοτολίδου, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γεώργιος Φωτάκης.
Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός"
Ανδριανουπόλεως 102
T.K. 68100
Αλεξανδρούπολη
Τηλ. 2551026947
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ο κορυφαίος στην ποντιακή λύρα με τον κορυφαίο στα ποντιακά κρουστά σε μια βραδιά με πυρρίχιους, σέρρα, τας, διπάτ και "σαράντα μήλα κόκκινα"... Μουσική σκηνή "Αλλη Όχθη"
Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 2109270628
info@a-o.gr ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Σας προσκαλούμε στον καθιερωμένο ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 στις 21:30 στο κέντρο ΜΙΘΡΙΟ. Πληθώρα καλλιτεχνών και χορευτών κάθε ηλικίας θα πλαισιώσουν τη βραδιά, σας υπόσχονται ιδιαίτερες στιγμές διασκέδασης και θα σας μεταφέρουν νοερά στην Πατρίδα, στον Πόντο του χτες και του σήμερα... ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Αθανασίου Διάκου 26
Τ.Κ. 56533
Πολίχνη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ. & Fax 2310666810
info@pontioipolichnis.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Το μαγευτικό χειμερινό τοπίο των Πρεσπών, το ονειρικό περιβάλλον του νησιού του Αγίου Αχιλλείου, το γραφικότατο χωριουδάκι με τα λιγοστά σπίτια και το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας δίπλα στη λίμνη υπήρξαν τα σκηνικά για μια αληθινή «παράσταση», όπου πρωταγωνιστές και θεατές ήταν τα ίδια πρόσωπα.
Εκατόν είκοσι περίπου εκπρόσωποι από διάφορους πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ψαλτάδες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και απλοί πανηγυριστές, μαζεύτηκαν στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008 στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου και γιόρτασαν μαζί με τους ντόπιους κατοίκους τα «Εισόδια της Θεοτόκου» με τρόπο μοναδικό. Εκεί ήταν και η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων».
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.
Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ 13.
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822 FAX:2310227213

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Ύστερα από δεκαπέντε δύσκολες μέρες το http://www.disabled.gr/ επιστρέφει στην ομαλότητα:
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αναβάθμιση στο newsletter αλλά η κωδικοποίηση των ελληνικών χαρακτήρων δεν έβγαινε σωστή σε ορισμένους υπολογιστές.
Από λάθος έστειλα δύο newsletter και ορισμένοι συνδρομητές δεν μπορούσαν να τα διαβάσουν.
Ευτυχώς υπάρχει και ο Γιάννης Οικονόμου http://antithesis.gr/ και με έβγαλε από τη δύσκολη θέση.
Έτσι για την ιστορία να σας πω πως χωρίς τον Σήφη Διαμαντίδη http://facrtal.gr/ που του χρωστάω όλα τα γραφιστικά τόσο στο http://www.disabled.gr/ όσο και στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αλλά και στην Autonomia EXPO και στο http://www.autonomiaexpo.org/, τον Γιάννη Οικονόμου http://antithesis.gr/ που του χρωστάω την επίλυση όλων των προβλημάτων στον σέρβερ και τον Αλέξανδρο Μπινόπουλο http://www.t-c.gr/ που κάνει ότι δεν έχει κάνει ο Γιάννης Οικονόμου το http://www.disabled.gr/ θα είχε σοβαρά προβλήματα (ορισμένες φορές).
Σε αυτούς τους τρεις όλοι μας χρωστάμε πολλά.
Σε εμένα δεν χρωστάει κανένας τίποτα γιατί με ή χωρίς προβλήματα πάλι στο http://www.disabled.gr/ θα βρισκόμουν
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως το newsletter δουλεύει σωστά.
Αναβάθμιση έχει γίνει από τον Γιάννη Οικονόμου και στο φόρουμ και (μάλλον) δουλεύει σωστά.
Την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα με το yahoo.
Όσοι έχετε λογαριασμό e-mail στο yahoo ας το εγκαταλείψετε το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να προτιμήσετε το gmail.com που είναι απείρως καλύτερο.
Το yahoo έχει πολλά ανεξήγητα προβλήματα και οι περισσότεροι συνδρομητές του newsletter δεν παίρνουν πάντα το newsletter του http://www.disabled.gr/ και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο με τα newsletter του http://www.disabled.gr/
Το yahoo έχει δική του πολιτική για τους χρήστες του και το πιο πιθανό είναι όσοι χρησιμοποιείται λογαριασμούς στο yahoo να χάνετε πολλά μηνύματα.
Όλα τα βιβλία του ομότιμου καθηγητή παιδαγωγικής και ειδικής παιδαγωγικής του πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται διαθέσιμα προς πώληση στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17958 και όπως θα δείτε από τα εκδοτικά τους χαρακτηριστικά αφορούν την ειδική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι σημαντικά εργαλεία για κάθε άνθρωπο που παίρνει στα σοβαρά την ειδική εκπαίδευση και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που έχει αναλάβει τη διακίνηση των βιβλίων διαθέτει τα βιβλία στο κόστος που καθόρισε το υπουργείο παιδείας.
Το σύνολο του ποσού εισπράττεται απευθείας από τον συγγραφέα.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ απλώς μεσολαβεί για την διακίνηση για την Αθήνα και για την Θεσσαλονίκη.
Την ομάδα χορού «λάθος κίνηση» σας προσκαλεί.
Διαβάστε την πρόσκληση στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19877
Ένας από τους πιο επιτυχημένους ιδιοκτήτες ομάδας της F1, ο σερ Φρανκ Ουίλιαμς, αποφάσισε την πλήρη χρηματοδότηση ενός σεμιναρίου karting για ανάπηρους που θα διεξαχθεί στο πρώτο enABLE show στη Ρίκο Αρίνα του Κόβεντρι στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19863
Ένας γονιός παιδιού με αυτισμό κινδυνεύει να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να τιμωρηθεί από την «δικαιοσύνη».
Διαβάστε περισσότερα στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19852
Για τις υπόλοιπες ειδήσεις μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε καθημερινά το http://news.disabled.gr/ που θα βρίσκετε όλες τις ειδήσεις και την αρθρογραφία από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο.
Στο http://www.disabled.gr/ μπορείτε να βρείτε τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη με τεχνικά και λιγότερα τεχνικά κείμενα για την αναπηρία, ενώ στο http://www.disabled.gr/biz/ θα βρείτε τα πάντα για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στις 1 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καμπάνια «δώσε φως» για τον αυτισμό.
Είναι η πρώτη καμπάνια για τον αυτισμό που γίνεται από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία του αυτισμού και γι' αυτό έχουμε πολιτικό καθήκον να συνεισφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Αυτή η καμπάνια δεν αναζητά ευαίσθητους.
Αναζητά συμμέτοχους.
Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18471 που θα ενημερώνεται για οτιδήποτε νεότερο.
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/