Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Αστρονομικό Ημερολόγιο 2024


Αστρονομικό Ημερολόγιο 2024
Το Αστρονομικό Ημερολόγιο εκδίδεται κάθε χρόνο από το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, με επιλεγμένες φωτογραφίες καταξιωμένων ερασιτεχνών αστρονόμων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη φετινή έκδοση κοσμούν φωτογραφίες των παρακάτω αστροφωτογράφων:
Καρτέρης Ευθύμιος, Κασσάς Γιώργος, Κελτσόπουλος Αλέξανδρος, Κολοβός Δημήτρης, Κοτανίδης Νίκος, Μάλλιαρης Δημήτρης, Παττίχης Φίλιππος, Πεσματζόγλου Νίκος, Στέφος Παναγιώτης-Γεώργιος, Στογιάννης Αλέξανδρος, Τζαβάρας Εμμανουήλ, Φαρμακόπουλος Αντώνης, Χατζηφραντζής Γιώργος.
Με το Αστρονομικό Ημερολόγιο 2024 θα είστε ενήμεροι, εύκολα και γρήγορα, για:
τις φάσεις της Σελήνης,
τις θέσεις των πλανητών κάθε μήνα,
τις βροχές διαττόντων και τυχόν εκλείψεις,
καθώς και για άλλα σημαντικά γεγονότα αστρονομικού περιεχομένου.
Χαρακτηριστικά:
Σύνταξη - Σχεδιασμός: Γ.Μποκοβός - Α. Βοσινάκης, μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης
Εκδοτικός οίκος: ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης
Αριθμός σελίδων: 24
Διαστάσεις: 210 x 290mm
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Βιβλιοδεσία: Σπιράλ
Γλώσσα: Ελληνική
Τιμή: 6,00€
Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης και τα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

❦ Νέες Εκδηλώσεις

 



Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Μοδινού «Τα θαύματα του κόσμου» την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ.
Θα μιλήσουν οι: Νίκος Κοκκομέλης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Ianos
Σταδίου 24, Αθήνα

Το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και τον Γυναικοκτονιών «Η φωνή της» και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η φωνή της» την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει».
Θα μιλήσουν οι: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, συγγραφέας, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, φιλόλογος, συγγραφέας, Νατάσα Σιδερή, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελεωνόρα Ορφανίδου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Φωτεινή Σιάνου, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών. Αποσπάσματα θα διαβάσουν συγγραφείς-μέλη του δικτύου «η φωνή της».
Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.
Βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει»
Ακαδημίας 32 Αθήνα

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Άκυς Μητσούλης παρουσιάζει τη Βεατρίκη Σαΐας-Μαγρίζου με αφορμή την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της «Το βραχιόλι της φωτιάς» την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Βικτώρια». Θα προβληθούν αποσπάσματα από τη σειρά.
Κινηματογράφος «Βικτώρια»
Λάμπρου Κατσώνη 20, Λάρισα


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ // MARTIN AIGNER & GÜNTER M. ZIEGLER // ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ»


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | MARTIN AIGNER & GÜNTER M. ZIEGLER
Αποδείξεις από ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΜετάφραση: Απόστολος Γιαννόπουλος

Το βιβλίο οφείλει τον τίτλο του στον Paul Erdős, έναν εκκεντρικό μαθηματικό με πλούσιο και πρωτότυπο έργο σε πολλά πεδία των μαθηματικών. Ο Erdős συχνά αναφερόταν στο «Βιβλίο» στο οποίο ο Θεός έχει συμπεριλάβει όλες τις αποδείξεις των μαθηματικών θεωρημάτων που διακρίνονται για την κομψότητα, τη διορατικότητα και την πρωτοτυπία τους.
Ο Martin Aigner και ο Günter M. Ziegler ξεκίνησαν να γράφουν αυτό το βιβλίο με τη συνδρομή του Paul Erdős στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συγκεντρώνοντας ευφυείς και καινοτόμες μεθόδους απόδειξης από διάφορα πεδία των μαθηματικών.
Η έκδοση αποτελείται από σαράντα πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων αποδείξεων που οδήγησαν σε εύστοχες παρατηρήσεις και ανέδειξαν νέες πλευρές και προοπτικές σε βασικά και απαιτητικά προβλήματα από τη θεωρία αριθμών, τη γεωμετρία, την ανάλυση, τη συνδυαστική και τη θεωρία γραφημάτων.
Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε μαθηματικό ή σε όποιον ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, καθώς ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται είναι απλά και κατανοητά, ενώ για άλλα απαιτείται ένα μέτριο μαθηματικό υπόβαθρο (προπτυχιακό επίπεδο).
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998. Από τότε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς βρίσκεται στην έκτη αναθεωρημένη έκδοση, και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.
Με εικονογράφηση από τον Karl Heinrich Hofmann
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Martin Aigner έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και από το 1974 είναι καθηγητής μαθηματικών στο Freie Universität του Βερολίνου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα πεδία της συνδυαστικής και της θεωρίας γραημάτων, και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με αντικείμενο τα διακριτά μαθηματικά, μεταξύ των οποίων τα Combinatorial Theory και A Course on Enumeration. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο μαθηματικής παρουσίασης Lester R. Ford από τη Μαθηματική Ένωση της Αμερικής (MAA).
Ο Günter M. Ziegler έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το MIT, και από το 1995 είναι καθηγητής μαθηματικών στο Βερολίνο — αρχικά στο πανεπιστήμιο TU Berlin, και σήμερα στο Freie Universität. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στα διακριτά μαθηματικά, τη γεωμετρία, την τοπολογία και τη βελτιστοποίηση, μεταξύ των οποίων τα Lectures on Polytopes και «Do I Count? Stories from Mathematics». Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο μαθηματικής παρουσίασης Chauvenet της MAA, και το 2008 με το βραβείο Communicator του Γερμανικού Ιδρύματος Επιστημών.
ΣΕΙΡΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ISBN 978-960-524-988-5, σχήμα 21 x 29 εκ., 328 σελ., τιμή: 26 ευρώ

Οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης στο 35χρονο



Οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης στο 35χρονο



Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Παραίτηση του νέου διοικητή

 


Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Παραίτηση του νέου διοικητή
Νέο ζήτημα προκύπτει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με την παραίτηση του νέου διοικητή Χάρη Λυδάκη, λιγες ημερες από την ανάληψη της θέσης. Την παραίτηση του υπέβαλε στην 7η ΥΠΕ.

Καταγραφή κινητών και ακινήτων στο νέο Taxisnet


Καταγραφή κινητών και ακινήτων στο νέο Taxisnet
Στην τελική ευθεία είναι οι αλλαγές στο taxisnet που δρομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκσυγ...



Ρεύμα: Στοπ στις οριζόντιες επιδοτήσεις – Τι αλλάζει στα τιμολόγια


Ρεύμα: Στοπ στις οριζόντιες επιδοτήσεις – Τι αλλάζει στα τιμολόγια
Ολική ανατροπή στο πλαίσιο που διέπει εδώ και περίπου ένα χρόνο την κρατική παρέμβαση-στήριξη στα ενεργειακά τ...


Φορολογικό ν/σ: Ποιοί επαγγελματίες θα "πληρώσουν τη νύφη"


Φορολογικό ν/σ: Ποιοί επαγγελματίες θα "πληρώσουν τη νύφη"
Στοχευμένες θα είναι τελικά οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί ...


Έρχονται πριν τα Χριστούγεννα έκτακτο επίδομα και επιταγή ακρίβειας


Έρχονται πριν τα Χριστούγεννα έκτακτο επίδομα και επιταγή ακρίβειας
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά φαίνεται πως βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό ενόψει...


ΑΣΕΠ: “Τρέχουν” 136 προσλήψεις σε Δήμους της Αττικής



ΑΣΕΠ: “Τρέχουν” 136 προσλήψεις σε Δήμους της Αττικής