Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Έβρο. Το αναλυτικό πρόγραμμα του ταξιδιού του έχει ως εξής: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου: 18.30: Ενημερωτική συνάντηση με Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου: 08.30: Συνάντηση με Πρόεδρο ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη και τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στη Νομαρχία Έβρου 09.00: Έναρξη περιοδείας στις πληγείσες περιοχές και στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερρών, Τυχερού και Σουφλίου. 13.00: Επίσκεψη στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου 14.00: Επίσκεψη στο ΕΧΠΑ Ορεστιάδας

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου ορίσθηκαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Ελλάδας. Αναλυτικότερα: Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Σερπάνος Δημήτρης: Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Καλογεράκης Νικόλαος: Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Μέλη Δ.Σ. Διοικούσας Επιτροπής Αυλωνίτης Γιώργος: Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βαϊνάς Κωνσταντίνος : Τοπογράφος Μηχανικός Δεληβοριάς Άγγελος: Διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη Λάλας Δημήτριος : Μηχανικός , Φυσικός Μπάδα Κωνσταντίνα: Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Πιστιόλας Κωνσταντίνος :Οικονομολόγος Φύλος Κωνσταντίνος :Δικηγόρος

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΡΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
THREE OCEANS AND A SEA
Κατηγορία ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 07923 Ημ. Έκδοσης 02/2010 Ηλικιακή ΟμάδαΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-678-8 Σελίδες336 ΒιβλιοδεσίαΑΔΕΤΟ
Κάπου στη δεκαετία του '60, ένα υπερωκεάνιο που ονομάζεται Nostos διασχίζει τρεις ωκεανούς και μια θάλασσα για να ενώσει δυο πατρίδες.
Ένα επτάχρονο κορίτσι, που η μαμά του το φωνάζει "Μα", παίζει κουτσό στο κατάστρωμα.
Αφήνει πίσω της ένα κουτάκι -τη γη που ως τώρα ήταν το σπίτι της- για να πηδήξει στο επόμενο - την Πατρίδα της μητέρας και της γιαγιάς της.
Οι τρεις γυναίκες αφήνουν πίσω τους σύζυγο, πατέρα και μια μεγάλη υπόσχεση. Λίγο προτού γυρίσει ο αιώνας, η Μα, που τώρα έγινε Μαρία, αποφασίζει να εγκατασταθεί στον γενέθλιο τόπο της γιαγιάς της.
Εκεί θα ξετυλιχθεί σιγά σιγά το νήμα που συνδέει τις ζωές των ανθρώπων της οικογένειάς της κλείνοντας κύκλους που ως τότε έμεναν ανοιχτοί και, από τις στάχτες του παρελθόντος, ένα ελπιδοφόρο μέλλον θα ανθήσει.
Τρεις γυναίκες, δεμένες με ένα λώρο αδιάσπαστο, ταξιδεύουν σε εποχές και τόπους, ζουν τη γέννηση, τον έρωτα, τη φιλία, την εγκατάλειψη, τη γέννηση, το θάνατο -τον κύκλο της ζωής που επαναλαμβάνεται αέναα- για να αποδείξουν πως "η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά".

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ «ΕΡΗΜΙΤΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ»

«Και στο παζάρι με πήγες γυφτισα μαϊμού Ελλάδα μάνα του καημού»… Πάει καιρός από την πρώτη μέρα που παρέα με καλούς φίλους, λέγαμε να δημοσιεύσω κάποια στιγμή ένα αφιέρωμα στον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ. Όλο το καθυστερούσα, και όλο το ανέβαλα, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Η μήπως υπήρχε; Χθες λοιπόν ήταν που με την ίδια παρέα βρεθήκαμε να τραγουδάμε μερικά από τα όμορφα τραγούδια που μας χάρισε, και αυτό ήταν και το έναυσμα, για να ξεκινήσω το αφιέρωμα! Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ, ακούγοντας ταυτόχρονα στο βάθος του μυαλού μας, τα τραγούδια του! Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στην Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών.
Στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήξερε ήδη αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά και είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό, το δημοτικό τραγούδι, όπως και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης. Στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» το 1931 και «Ρυθμός» το 1933. Την ίδια περίοδο έγραψε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά «Μακεδονικές Ημέρες», «Ρυθμός» και «Τα Νέα Γράμματα» (για τον ποιητή Κωστή Μπαστιά, την ποιήτρια Μυρτιδιώτισσα και τον Θ. Καστανάκη αντίστοιχα).
Το 1943 εξέδωσε από τις εκδόσεις «Αετός» (σε 308 αντίτυπα) το βιβλίο του «Αμοργός» με το ομώνυμο ποίημα, που έμελε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Αυτό ήταν και το μοναδικό βιβλίο του.
Το έργο, που αποτελείται από μόνον 20 μόνον σελίδες, εκφράζει τις διαθέσεις της νεότερης ποίησης και θεωρείται σαν κορυφαίο ποιητικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού.
Στην πρώτη κυκλοφορία του μάλιστα προκάλεσε δυσμενείς κριτικές και αντιδράσεις, αλλά πολύ σύντομα το 1947, το κλίμα αντιστράφηκε και η «Αμοργός» με τις ευμενείς ελληνικές και ξένες κριτικές κατατάχτηκε στην κορυφή της ελληνικής ποίησης.
Η «Αμοργός» επανεκδόθηκε το 1963, το 1969 και το 1987. Από τότε ο ποιητής δημοσίευσε μόνον τρία ακόμη ποιήματα: το «Ελεγείο» (1946), «Φιλολογικά Χρονικά», το «Ο Ιππότης και ο Θάνατος» (1947), «Μικρό Τετράδιο» και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» (1963, "Ο Ταχυδρόμος", αφιερωμένο στο Γ. Σεφέρη.
Έγραψε επίσης πολλές μελέτες και σχόλια πάνω στην ποίηση. Με το τέλος του πολέμου ο Ν. Γκάτσος συνεργάστηκε με την «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως ραδιοσκηνοθέτης, για βιοποριστικούς λόγους. Παράλληλα άρχισε να γράφει στίχους πάνω στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ανοίγοντας έτσι μια λαμπρή θητεία στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.Αργότερα θα συνεργαζόταν και με άλλους αξιόλογους συνθέτες, όπως με τον Θεοδωράκη και τον Ξαρχάκο.
Ο Ν. Γκάτσος, εκμεταλλευόμενος την εκφραστική του δεινότητα, ασχολήθηκε πολύ με τη μετάφραση έργων, κύρια για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Πολλές μεταφράσεις του θα παραμείνουν έκτοτε κλασικές με πρώτη αυτή του «Ματωμένου Γάμου». Μετέφρασε πολλούς συγγραφείς και συγκεκριμένα από τα ισπανικά τους Λόρκα, Λοπε δε Βέγα και Ραμόν δελ Βάλιε-Ινκλάν, από τα γαλλικά, τον Ζενέ και από τα αγγλικά τον Τ. Ουιλλιαμς, Ε. Ο΄Νηλ, Α.Μακ Λης, Σων Ο΄Κέιζυ, Αύγουστο Στρίντμπεργκ, Κρίστοφερ Φράυ και άλλους.
Το 1944 μετέφρασε («Φιλολογικά Χρονικά» το ποίημα «Νυχτερινό Τραγούδι» του Λόρκα.
Μετέφρασε επίσης τα έργα: «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» (1945) του Φ. Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίνμπεργκ (1962) και «Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νηλ (1965). Όλα τα έργα αυτά ανεβάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Νέα Εστία», «Τραμ», «Μακεδονικές Ημέρες», «Μικρό Τετράδιο», «Τα Νέα Γράμματα», «Φιλολογικά Χρονικά», «Ρυθμός» και «Καλλιτεχνικά Νέα». Επίσης, σε συνεργασία του με την ελληνική ραδιοφωνία, σκηνοθέτησε διάφορα θεατρικά έργα.
Μεγάλη προσφορά έχει ο Νίκος Γκάτσος σαν στιχουργός στο ελληνικό τραγούδι, στο οποίο αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την «Αμοργό».
Συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες. Στίχους του μελοποίησαν οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Δ. Μούτσης,, Λ. Κηλαηδόνης, Χ. Χάλαρης κ.α. σε κορυφαίες δημιουργίες και επιτυχίες «Αθανασία», «Της γής το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου», «Η νύχτα», «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά» «Αντικατοπτρισμοί», «Τα κατά Μάρκον», "America America" κ.α.). Ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία ανέπτυξε ο ποιητής με τον Μ. Χατζιδάκι και μάλιστα για μεγάλο διάστημα μέχρι και το θάνατο του ήταν επίλεκτο μέλος της ομάδας Χατζιδάκι, Ελύτη, Τσαρούχη, Mποσταντζόγλου και Αργυράκη.
Με της υψηλής ποιότητας και μεστή ποίησή του ο Ν. Γκάτσος καθιερώθηκε σαν κορυφαίος στιχουργός της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Χαρακτηριστικά, αξέχαστοι θα μείνουν οι στίχοι του, που μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζηδάκη, από το «Ματωμένο Γάμο», «Χάρτινο το Φεγγαράκι» και «Πάει ο καιρός»: «Πάει ο καιρός πάει ο καιρόςπου ήταν ο κόσμος δροσερόςκαι καθ' αυγή ξεκινούσε μια πληγήγια να ποτίσει όλη τη γη..."Μάλιστα, το γεμάτο νόημα αυτό τραγούδι, απαγορεύτηκε από τη δικτατορία.
Μετά την πτώση της, το 1974, ο ποιητής συνεχίζοντας το δρόμο του, θα απαντήσει :
"Ήρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός
Πάνου στου κόσμου την πληγή
ήρθε ο καιρός ήρθε ο καιρός
να ξαναχτίσετε τη γη...»
Ο Ν. Γκάτσος πέθανε στις 12 Μαΐου 1992 και τάφηκε στην Ασέα. Θα μείνει για πάντα σαν ο κατ' εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού και σαν μια εξέχουσα μορφή του ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού. Είναι φίλοι μου ασύλληπτο, το πόσες μεγάλες μορφές στην τέχνη, και στην περίπτωση μας στο τραγούδι, η καλύτερα στην ποίηση, έχει βγάλει αυτός ο τόπος. Ήταν, και είναι, οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», που δυστυχώς τις περισσότερες φορές τους ‘γνωρίζουμε» μετά θάνατο, από κάποιο τηλεοπτικό αφιέρωμα, έτσι, τυχαία! Ο Νίκος Γκάτσος, όπως και ΟΛΟΙ οι μεγάλοι, άφησε πίσω του ένα έργο για όλους εμάς, για να θυμόμαστε το χθες, πόσο απλό, αλλά και πόσο δύσκολο ήταν, και να καλυτερέψουμε το σήμερα, και το αύριο μας!

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 1 - Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ
ISBN: 978-960-04-3970-0
Έτος έκδοσης: 2010
Συγγραφέας: ΓΟΥΛΦ, ΤΖΙΝ
Μετάφραση: Άρτεμις Αργύρη
ΣΕΛ. 456
Σχήμα: 14 Χ 20,50
Μαλακό εξώφυλλο
479 π.Χ. Ο Λάτρο, ένας μισθοφόρος που υπηρετεί στο στρατό του Ξέρξη, τραυματίζεται στη μάχη των Πλαταιών και παθαίνει αμνησία. Χωρίς παρελθόν και αναμνήσεις, μ’ έναν πάπυρο και μια γραφίδα στο χέρι, καταγράφει όλα όσα βλέπει για να μπορεί να τα θυμάται στη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή αποκτά μια ασυνήθιστη ικανότητα: να επικοινωνεί με τους θεούς και να βλέπει παράξενα οράματα.
Μια προφητεία θα του αποκαλύψει το πεπρωμένο του: μόνο όταν θα έχει περιπλανηθεί πολύ μακριά, θα βρει το δρόμο του γυρισμού στο σπίτι του˙ η Μεγάλη Μητέρα θα τον οδηγήσει˙ αυτό που αναζητά βρίσκεται στη νεκρή πόλη.
Σε μια περιπετειώδη περιπλάνηση στην αρχαία Ελλάδα, από τη Θήβα και την Κόρινθο μέχρι την Αθήνα, τη Σπάρτη και τη Θράκη, ο Λάτρο με τη συνοδεία μιας πιστής σκλάβας, του ποιητή Πίνδαρου και ενός νεκρομάντη, θα γνωρίσει θεές και ιέρειες, βασιλείς, σκλάβους και θεραπευτές, πολεμιστές και ποιητές, ανακαλύπτοντας πόσο αινιγματικές και σκληρές είναι οι βουλές των θεών που ορίζουν τη μοίρα του.
«Ένα έξοχο ιστορικό μυθιστόρημα, γεμάτο θεούς, πνεύματα και μαγικές μεταμορφώσεις.
Γραμμένο σε γλαφυρή γλώσσα, συναρπάζει τον αναγνώστη αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα της εποχής εκείνης.» Kirkus Reviews «Ο Gene Wolfe είναι εκείνος ο συγγραφέας που οι άλλοι συγγραφείς διαβάζουν για να εκμεταλλευτούν τις πρωτότυπες και υπέροχα δομημένες ιστορίες του». Roger Zelanzy, συγγραφέας
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζιν Γουλφ γεννήθηκε το 1931 στη Νέα Υόρκη.
Υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Χιούστον και το 1972 ανέλαβε αρχισυντάκτης στο περιοδικό Plant Engineering.Από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, με επιρροές μεταξύ άλλων από τον Μπόρχες, τον Τσέστερτον, τον Τουέην και τον Κάρολ, έγινε γνωστός με το έργο του Το Βιβλίο του Νέου Ήλιου, μια τετραλογία που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα The Shadow of the Torturer (1980), The Claw of the Conciliator (1981), The Sword of the Lictor (1982) The Citadel of the Autarch (1983), τα δύο εκ των οποίων – Η σκιά του βασανιστή και Το πετράδι του συμφιλιωτή – κυκλοφορούν στα ελληνικά.
Ο Στρατιώτης της Ομίχλης είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας The Soldier (Ο Στρατιώτης) που περιλαμβάνει, επίσης, τα μυθιστορήματα Soldier of Arete (Ο Στρατιώτης της αρετής) και Soldier of Sidon, που ετοιμάζονται από τον Κέδρο.
Ο συγγραφέας έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων το World Fantasy Award for Life Achievement και το Edward E. Smith Memorial Award.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Αναφορά στον κύριο Κωστάκη Πρου Διηγήματα, αφηγήσεις και ασκήσεις γραπτού λόγου Γιάννης Κακουλίδης ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: Kαλλίνα Kυρατσούλη Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5017-3 σελ. 208 3 Δεκεμβρίου 2009
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μια ψηλή οστεώδης ανδρική φιγούρα, με μαύρη καπαρντίνα κι ένα φθαρμένο δερμάτινο βαλιτσάκι στο χέρι, περιφέρεται στις λεωφόρους του Πειραιά ακολουθούμενη από ένα πλήθος που αλαλάζει: «Κωστάκη Πρου, καμία δε σε θέλει» και που επίμονα ρωτά: «Πού πήγανε οι λίρες του Κόμματος, Κωστάκη;»
Αυτός υπομένει στωικά τις λοιδορίες και το διασυρμό του, ενώ φιλοσοφεί «διδάσκοντας» σε έναν εφτάχρονο φίλο του την τέχνη του λόγου, προτρέποντάς τον να γίνει συγγραφέας. Ισχυρίζεται ότι το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Καβάφης.
Του Φ. όμως και όχι του Π., όπως ήταν το πατρώνυμο του Αλεξανδρινού ποιητή, συν το γεγονός ότι αυτός καταγότανε απ’ την Ισμαηλία.
Ποιος ήτανε, εντέλει, ο Κύριος Κωστάκης Πρου;
Ένας δωσίλογος που κρυβόταν;
Ένας φιλόσοφος των λαϊκών οδών, ένας διεστραμμένος παιδόφιλος ή ένας ακίνδυνος τρελαμένος του Εμφυλίου;
Τις απαντήσεις δίνουν οι συχνές μεταθανάτιες εμφανίσεις του, κάτω από ένα φανοστάτη της Ηλεκτρικής Εταιρείας κάθε φορά στις δύο μετά τα μεσάνυχτα και πάντοτε Τετάρτη.

«Η Οφηλία είναι έγκυος»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ «Η Οφηλία είναι έγκυος» του Vimal Shab στο: PARTIZAN (Βαλαωρίτου 29, Θεσ/νίκη) Ολοκληρώνονται με επιτυχία οι παραστάσεις του έργου «Η Οφηλία είναι έγκυος» στη Θεσσαλονίκη. Αν ο Άμλετ και η Οφηλία ζούσαν σήμερα θα ήταν Emo ή Trendy; Ο Άμλετ ήταν bisexual; Είναι τελικά η Οφηλία έγκυος; Και οι θεατές τι δουλειά έχουν μέσα σ’ ένα καμαρίνι; Δυο ηθοποιοί ανάμεσα στη ζωή και στο θέατρο μπλέκονται στην κωμικοτραγική περιπέτεια της ίδιας τους της ύπαρξης. «Η Οφηλία είναι έγκυος»… ξανά! Αυτή τη φορά «κυοφορεί», ή έτσι νομίζει, στο Partizan. Μετά την επιτυχία της παράστασης στο Nixon και στο Επί Κολωνώ μεταφέρεται σε ένα καινούριο θεατρικά και… γεωγραφικά χώρο. Εκεί οι δύο ήρωες του έργου, δυο φίλοι και συνάδελφοι στα τριάντα, συγκρούονται απροκάλυπτα, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, μπροστά στα μάτια των θεατών. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας τους ένα μυστικό έρχεται να τα διαλύσει όλα. Μέσα από αυτό το υπέροχο χάος η σχέση τους εκτίθεται και δοκιμάζεται. Το χιούμορ προσπαθεί να ισορροπήσει με το ρεαλισμό και το συναίσθημα δηλώνει παρόν, όπως πάντα στις ιστορίες των ανθρώπων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η παράσταση μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό θεατών. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 6981982591 ή στο 210 8839657 Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Αθηνά Αλεξοπούλου, Χάρης Μπόσινας Κείμενα: Vimal Shab Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου Χάρης Μπόσινας Συμεών Τσακίρης Σκηνοθεσία video: Πέτρος Καλκόβαλης & Μελίνα Tσαμπάνη Σκηνικά-κουστούμια: ομάδα Annada Kadda και Μαριανίνα Σέττα Μουσική: Carlos Cuervas Galvez (Misteregg) Οργάνωση παραγωγής: 4actors http://www.4actors.gr/ LΙΝΚ: http://www.youtube.com/watch?v=ieK1yXkryHA INFO: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 PARTIZAN (Βαλαωρίτου 29, Θεσ/νίκη) Κρατήσεις θέσεων: 210 8839657 και στο 698 1982591 Διάρκεια της παράστασης: 70’ Τιμή εισιτηρίου: 15 € (κανονικό), 12€ (φοιτητικό)

Η περιοδεία για το Σύνδρομο Down συνεχίζεται και στην Καλαμαριά

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, συνεχίζουμε μια εκστρατεία γνώσης για την υπέρβαση της προκατάληψης στον Δήμο Καλαμαριάς.
Προσκαλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο να παραβρεθεί στην συνάντησή μας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 15:00 έως 19:00 στο 4ο και 5ο Λύκειο Καλαμαριάς (Μ. Αλεξάνδρου & Αν. Θράκης 9)Η περιοδεία έχει σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών, απόψεων και φυσικά, την αλληλοβοήθεια.
Θα παρουσιασθούν τοπικοί Σύλλογοι, καθώς επίσης και εισηγήσεις επιστημόνων.
Περαιτέρω, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας με θέματα συζητήσεων: την πρώιμη παρέμβαση, την ιατρική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, την διατροφή, την φυσική αγωγή, την συμπεριφορά και την υποστηριζόμενη εργασία των ατόμων με Σύνδρομο Down.
H Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας του Δήμου Καλαμαριάς κα Μπαλτατζή - Φοροπούλου Κυριακή θα χαιρετίσει τη συνάντηση και προσκαλεί όλους τους συμπολίτες να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε για θέματα που μας απασχολούν.
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση καλέστε στο Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας τηλ. 2310 472 476, 2310 472 122

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Γλύκατζη-Αρβελέρ Ελένη
Γιατί το Βυζάντιο
ΓΛΩΣΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ ΣΕΛΙΔΕΣ: 287 ΕΤΟΣ: 2009 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14.0 x 21.0 ISBN: 978-960-19-0326-2
Το «Γιατί το Βυζάντιο», το καινούργιο βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, γραμμένο απευθείας στα ελληνικά, αποτελεί ένα απόσταγμα σχεδόν βιωματικό, από την πολύχρονη διδασκαλία της διαπρεπούς βυζαντινολόγου στη Σορβόννη.
Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικά σε εκείνους που τους απασχολεί το ζήτημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας. «Το πόνημα αυτό», αναφέρει η ίδια, «απευθύνεται σε όσους από τους Νεοέλληνες ταλανίζονται με το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας και στους ξένους (κυρίως τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικανούς βλαστούς τους) που αρκούνται στην επιλεκτική γνώση του παρελθόντος τους, άσχετα από κάθε ιστορική πραγματικότητα και με μόνο μέλημα τη δικαίωση μιας σύγχρονης πολιτικής προσέγγισης, που υπαγορεύουν συμφέροντα και ενδιαφέροντα, ξένα συχνά από την ιστορία και το αντικείμενό της». Η συγγραφέας επιχειρεί να αποσαφηνίσει το Βυζάντιο δια του Βυζαντίου, με πολλαπλές αναφορές σε κείμενα - κλειδιά (Τριακονταετηρικός του Ευσεβίου, Κοσμογραφία του Κοσμά Ινδικοπλεύστη, Τακτικά του Λέοντος ΣΤ' τυο Σοφού, Βίος Ιακώβου του Νεοφωτίστου, Σχόλια του Τζέτζη, Επαναγωγή κ.ά.), τα οποία, κατά τη γνώμη της, εκφράζουν συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της βυζαντινής ψυχοσύνθεσης ή σημαδεύουν παραστατικά τομές και στροφές της ιστορίας του Βυζαντίου. Ο στόχος της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι ο εξής, όπως τον διατυπώνει στον Πρόλογό της:
«Να βάλω, κατά το δυνατόν, έστω εκ του πλαγίου και λάθρα σχεδόν, το Βυζάντιο στη θέση που τα επιτεύγματά του μας υπαγορεύουν: να πω συνοπτικά, εννοώ, αυτά που το αναδεικνύουν ως την πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και που εξηγούν, όχι μόνο το πολιτιστικό μεγαλείο του (και αυτό ανεπαρκώς ακόμη γνωστό), αλλά και την ασυνήθη για παγκόσμια δύναμη (όπως ήταν κάποτε το Βυζάντιο) μακροβιότητά του». Η επιλογή των θεμάτων που αναπτύσσονται σχετίζεται κυρίως με φαινόμενα μακράς διαρκείας και μπορούν να ερμηνεύσουν το «Γιατί» της βυζαντινής πολιτικής εμβέλειας (εξ ου και ο τίτλος «Γιατί το Βυζάντιο»). Αναλύονται οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία (αυτοκράτορα και πατριάρχη), του κέντρου με την περιφέρεια (Κωνσταντινούπολης και επαρχιών), του Βυζαντίου με τους πολυποίκιλους γείτονές του, φίλους, συμμάχους ή εχθρούς.
Οι συνοριακές συρρικνώσεις, οι δογματικές διαμάχες, οι στρατιωτικοπολιτικές αντιπαλότητες και οι άνισες κοινωνικές διαβαθμίσεις που ρύθμιζαν την καθεστηκυία τάξη εξηγούν τη δυσκολία της βυζαντινής κοινωνίας αλλά και της πολιτικής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Η πτώση της αυτοκρατορίας πρώτα στα χέρια των Σταυροφόρων (1204) και τελικά στους Οθωμανούς (1453) προλογίζουν την χαλεπότητα της μετέπειτα εποχής που θεμέλιό της ωστόσο μένει η πολύχρονη βυζαντινή εμπειρία: θρησκευτική, ιδεολογική και βιωματική.
Απόηχός της ως τις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί η αμφίσημη σχέση των Νεοελλήνων με τη Δύση και με την Ανατολή, πρόβλημα της νεοελληνικής ταυτότητας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τους δύο αστυνομικούς, που τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δύο επικίνδυνων κακοποιών στο Βύρωνα, επισκέφθηκαν σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Ιωάννης Δικόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών.
Τους ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση και δήλωσαν ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο μεγάλο κόλπο των κερδοσκόπων Βιταμίνη D: ένα φάρμακο από τον ήλιο Πέντε αλλαγές στα Πανεπιστήμια Ακτινογραφία στο φιάσκο του Βύρωνα Η φάβα κατοχυρώνει το όνομά της Παμούκ και Κανταρέ στο Μegaron Ρlus Το κουνέλι που νικάει τον πόνο «Πυροβόλησε προς τη μεριά των νεαρών» Ετοιμάζει «σαμποτάζ»

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Ο χαραχτηρισμός "οθωμανολαγνεία " είναι λάθος! Τις σχέσεις με τη Συρία επιχειρούν να αναθερμάνουν οι ΗΠΑ Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητούν Ιταλία - Γαλλία "Σοκ" στην αγορά φωτοβολταϊκών - επενδύσεις €1,5-2 δισ. υπ΄ ατμόν Η Τουρκία αφαιρεί την γαλλική εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA από την μαύρη λίστα ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΓΚΑΒΙΝ ΜΕΝΖΙΣ «Η Αμερική ανακαλύφθηκε από Μινωίτες θαλασσοπόρους» Η δολοφονία του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ και η δράση των 'Ευρωπαίων' Στην κρίση ποντάρει η Γερμανία Η διεθνής εικόνα της Ελλάδος Δρόμος προς την κόλαση το ΔΝΤ Η δημιουργία ενός «ευρωμπάχαλου» Ατρωτη στην ύφεση η πολεμική βιομηχανία Τα εξοπλιστικά στην επίσκεψη Βενιζέλου τον Μάρτιο Ενότητα και το περιεχόμενο της λύσης «Δυναμιτίζει» το κλίμα η εξεταστική για την οικονομία Μας επιβάλλουν πρόσθετα σκληρά μέτρα ερήμην μας! ΘΡΑΚΗ - ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Ρωσική στρατιωτική βάση στην Αμπχαζία

ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Επίσκεψη μαθητών στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος-Δικαίωμα στη μνήμη» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" Λευκωσία-Εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ" ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ "ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ. ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
1) "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ": ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ - ΚΕΔΚΕ
2) ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ
3) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
4) ΑΘΗΝΑ: ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
5) ΒΥΡΩΝΑΣ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 25ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Μακάβρια επέτειος για τον Αμβρακικό!

Μακάβρια επέτειος για τον Αμβρακικό!

Ο Καιρός - Πέμπτη 18.2.2010

http://www.youtube.com/watch?v=89mN8mVYKDk

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Στον αέρα ο διάλογος Πακιστάν - Ινδίας Η Τουρκία διαμεσολαβεί για το Ιράν Συνελήφθη στο Καράτσι ο Μπαραντάρ

Την lady Gaga όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτε....απολαύστε το video

Την lady Gaga όπως δεν την έχετε ξαναδεί ποτε....απολαύστε το video

Τάπα έφαγε ο Γιώργος Παπαδάκης από την "σούπερ" γιαγιά!

http://www.youtube.com/watch?v=gDsX9PQq1Xo

Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!!

Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!!