Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

Παρουσία της διοίκησης και του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου, του Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης; Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Κεσαπίδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής, του Βουλευτή Χαλκιδικής Βασιλείου Πάπα, εκπρόσωπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθελοντών Πυροσβεστών και Εθελοντικών Οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου ο καθιερωμένος αγιασμός για το νέο Έτος, αλλά και η κοπή της Βασιλόπιτας της Υπηρεσίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα αρκετά φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, λόγο του ότι η σημερινή ηταν και η τελευταία μέρα στον Πολύγυρο του Αρχιπυράρχου πλέον Νίκου Καφήρα, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου με τον βαθμό του Πυράρχου. Όλοι ευχήθηκαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα καλύτερα, μια ακόμα χρονιά ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, και υγεία για το προσωπικό της για να είναι πάντα κοντά στον πολίτη! Ο Απερχόμενος διοικητής αφού ευχαρίστησε το προσωπικό της Υπηρεσίας για την άριστη μέχρι και σήμερα συνεργασία, έκοψε την πίτα. Βέβαια «τυχερός» για το φλουρί δεν υπήρξε μέσα στους παρευρισκόμενους, οπότε το «γούρι», το φλουρί, για την νέα χρονιά, θα το βρει κάποιος υπάλληλος από τα πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού στα οποία εσταλησαν τα αντίστοιχα κομμάτια. Πριν την λήξη της τελετής, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου και αναπληρωτής διοικητής Αντιπύραρχος Στυλιανός Αμπαράς πρόσφερε στον απερχόμενο διοικητή κατά το έθιμο μια εικόνα από όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας μαζί με τις ευχές για καλή σταδιοδρομία στο νέο βαθμό, και στην νέα του θέση. Να ευχηθούμε και όλοι εμείς με την σειρά μας, να είναι γεροί οι πυροσβέστες, και να μην ζήσει άλλες πυρκαγιές ο νομός. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Έτοιμη η Ευρώπη να συνεργαστεί με τον Ομπάμα Των Thom Shanker και Helene Cooper New York Times Μετά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μπους σε μία σειρά ζητημάτων, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών δίνουν ενδείξεις ότι ίσως να είναι περισσότερο πρόθυμες να συνεργαστούν με τον εκλελεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα φάσμα θεμάτων που έχουν περιέλθει σε τέλμα, περιλαμβανομένης της μεταφοράς στο έδαφος τους κρατουμένων από την βάση του....... Αποτιμώντας τη κρίση στη Γάζα Του Ethan Bronner New York Times Το κτίριο που στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Γάζας μετατράπηκε σε σωρό ερειπίων. Η πενταώροφη Πολυτεχνική Σχολή του Ισλαμικού Πανεπιστημίου είναι ένας σωρός τσιμεντένιων κομματιών. Αστυνομικά τμήματα, λατρευτικοί χώροι και εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα είναι τα εξής: Ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρών πληγμάτων κατά της ........... Διαβάστε ολόκληρα τα άρθρα εδώ.

Πανελλήνιες: 30 χρόνια μετεξεταστέες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Πανελλήνιες: 30 χρόνια μετεξεταστέες «Οδοιπορικό» στα συστήματα πρόσβασης σε ΑΕΙ- ΤΕΙ από το 1980- Πλήρης αποτυχία στους στόχους που έθεταν ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα
Αν κανείς κοιτάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια τις διακηρύξεις των υπουργών Παιδείας, κάθε φορά που άλλαζαν το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα εκπλαγεί: όποτε το ΥΠΕΠΘ μιλούσε για αλλαγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα απ΄ όσα υποσχόταν ότι θα πετύχει.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε τέσσερις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Και τα τέσσερα εξεταστικά συστήματα διαφήμιζαν ως στόχους τους τον περιορισμό της παραπαιδείας, την αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή των μαθητών, την ισότητα ευκαιριών, το άνοιγμα των πανεπιστημίων, την ελεύθερη πρόσβαση, το τέλος του «ασφυκτικού εναγκαλισμού» του λυκείου από τις απαιτήσεις των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ψάχνουν σωσίβιο στα λαϊκά ομόλογα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑSΟS για το χρέος με «χρυσά» ομόλογα Από Τετάρτη η διάθεσή τους με επιτόκιο 5,5% αφορολόγητο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Σε «λαϊκά» ομόλογα με ετήσιο αφορολόγητο επιτόκιο 5,5% καταφεύγει τώρα το Δημόσιο σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλίσει τα δανεικά που έχει ανάγκη και τα οποία πληρώνει πανάκριβα στις ξένες αγορές.
Η διάθεση των ομολόγων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη από τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, με ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ και εφ΄ όσον οι τίτλοι διακρατηθούν έως τη λήξη τους, στις 20 Αυγούστου 2014, θα έχουν αφορολόγητες αποδόσεις με επιτόκιο 5,5%.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγκληση Δημαρχιακής Επιτροπής Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009
H 1η τακτική συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Καλαμαριάς, θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα επί της οδού Κομνηνών 58, στο γραφείο Δημάρχου, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Oι εκδόσεις οξυ και οι εκδόσεις editions synergie παρουσιάζουν Το βιβλίο του Théo Stern Ο δρόμος του κάτω κεφαλιού (Va où ta Queue te Mène)Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα Η σπάνια και ειλικρινής εξομολόγηση ενός 50χρονου στον εγγονό του υπό μορφή αναδρομής… Η ιστορία ενός άντρα που αγάπησε και αγαπήθηκε από τις γυναίκες, καθοδηγήθηκε αποκλειστικά από τον πόθο του και κατέθεσε μια γοητευτική και προκλητική αυτοβιογραφία γεμάτη αισθήσεις και αναμνήσεις. Ο συγγραφέας γεννήθηκε κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.
Το βιβλίο αυτό, που δεν είναι το πρώτο του, έχει δημοσιευθεί με ψευδώνυμο.
Γνωστό μέλος της γαλλικής κοινωνίας και άνθρωπος της διανόησης και της δημοσιογραφίας, δεν επιθυμεί, για προσωπικούς λόγους, να γνωστοποιήσει την ταυτότητα ή τα βιογραφικά του στοιχεία. Ένας μοναχικός περίπατος στα ομιχλώδη βουλεβάρτα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ή στις θορυβώδεις αθηναϊκές λεωφόρους...
Ή στα λιθόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης στη Βαρκελώνη...
Η διαδρομή είναι πάντα η ίδια...
Η διαδρομή ενός άντρα που στέκεται στο κατώφλι του δεύτερου μισού της ζωής του, αποχαιρετώντας, αναπολώντας και εξιστορώντας τη νιότη του.
Τα ταξίδια, ο τζόγος, τα ξενύχτια, η αγαπημένη πόλη... Μα πάνω απ’ όλα οι γυναίκες.
Οι γυναίκες που τον έκρυψαν στον κόρφο τους, τον έπλασαν, τον «σκότωσαν» για να τον γεννήσουν ξανά από την αρχή.
Η άσβεστη δίψα για την περιπέτεια, τον έρωτα, την άνευ όρων παράδοση στη μαγεία της στιγμής, όσο και αν αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, οδυνηρή.
Χρόνια έχουν περάσει από τότε...
Η ηλικία σέρνει πίσω της βαρύ φορτίο: ωριμότητα και λογική, περιορισμούς και όρια, φόβους, πληγές και ενοχές — και μια θαμπάδα που γκριζάρει ό,τι φαινόταν τόσο αστραφτερό στα νεανικά μάτια.
Κι όμως, στα ίδια μάτια τρεμοπαίζει ακόμα η ίδια φλόγα.
Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, περιμένουν κι άλλες αγκαλιές-λιμάνια, κι άλλες αγάπες-τρικυμίες, κι άλλες αλμυρές στιγμές μοναξιάς.
Όπως γράφει και ο συγγραφέας :
«Η διαδρομή μου θα είναι μερικές φορές μοναχική, αλλά θα είναι πάντα η δική μου, προσωπική διαδρομή.
Σύντομα, μέσα από νέες γνωριμίες, θα ανακαλύψω ξανά ένα πολυσύχναστο βουλεβάρτο ηδονής και αγάπης». (Σημείωμα του Εκδότη) Αποσπάσματα από το βιβλίο: Aκολουθούσα πάντοτε το κάτω κεφάλι μου όταν με οδηγούσε σε συναντήσεις επιμορφωτικές, με την κυριολεκτική σημασία του όρου.
Ό,τι γνωρίζω σήμερα, μου το έχουν μάθει οι γυναίκες ή, τουλάχιστον, οι γυναίκες ήταν εκείνες που με βοήθησαν να κατανοήσω, να ξεσκαρτάρω, να αποκωδικοποιήσω, να καλλιεργήσω, να ξεκαθαρίσω, να φιλτράρω, να ταξινομήσω, να καταστήσω παραγωγικό και σαφή αυτό τον ακατάστατο σωρό από σκόρπιες και κρυπτογραφημένες ακόμα πληροφορίες, τις οποίες καταβρόχθιζα άπληστα κατά την εφηβεία μου.
Η απόκτηση γνώσεων, θετικών ή αρνητικών, περνά από τις γυναίκες και, επομένως, αναγκαστικά από το σεξ, ό,τι κι αν λένε οι καθηγητές, οι λογοκριτές και οι σεμνότυφοι. Με επέκριναν πολύ συχνά για τη σκληρότητά μου, τον εγωισμό μου, την απουσία αισθημάτων ενοχής.
Όλη μου τη ζωή ανεχόμουν αυτές τις αναμφίβολα βάσιμες κατηγορίες, γνωρίζοντας ότι η ζωή μου βρισκόταν και -βρίσκεται- αλλού, ότι από καθετί κακό προκύπτει κάτι καλό, ότι το σημαντικότερο είναι αυτό καθαυτό το ταξίδι. Σελίδες : 150 ISBN : 978-960-98083-6-1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στον Παράδεισο του Φίλιπ Ρίντλεϊ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Μια Rock ιστορία βίας και νοσταλγίας είναι το έργο του πολυγραφότατου βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ Επιστροφή στον Παράδεισο που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μετάφραση - σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 και εντάσσεται στην ενότητα 1Χ4, που έχει καθιερώσει το Κ.Θ.Β.Ε., για να αναδείξει το σύγχρονο θέατρο. Σε καμένα σπίτια, ξεχαρβαλωμένα πεζοδρόμια, σε μια περιοχή γεμάτη συμμορίες, σε μνήματα και στα γκράφιτι του Bethnal Green, μιας φτωχής γειτονιάς του Ανατολικού Λονδίνου εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου όταν ο γοητευτικός και απροσπέλαστος Τράβις Φλαντ μετά από μακρινή απουσία επιστρέφει στον τόπο του ψάχνοντας επαφή με το ιδανικό παρελθόν και το διαφορετικό παρόν….. Περιπλανώμενος στο νεκροταφείο συναντά τη νεαρή Ρίο, αρχηγό συμμορίας η οποία ψωνίζει πελάτες και του δίνει ραντεβού σπίτι της... ένα ραντεβού που μεταλλάσσεται σε λαβύρινθο σειρήνων και αναμνήσεων αφού και η Τόρτσι Σπαρκς, μια εξίσου γοητευτική γυναίκα ανάμεσα στον αληθινό και στο φανταστικό κόσμο του πριν και του τώρα, η γιαγιά της Ρίο, φτιάχνει τα συστατικά ενός απίθανου κοκτέιλ ζωής, βίας, θανάτου και νοσταλγίας... Η επιστροφή όμως έχει πάντα ρίσκο…. Όπως και η ζωή….. ειδικά για όσους την γνωρίζουν από την «άλλη μεριά»…. Όταν αυτοί οι άνθρωποι συναντιούνται, εξερευνούν τον παράδεισο με τον δικό τους κώδικα…. No mercy. Ο συγγραφέας Φίλιπ Ρίντλεϊ γεννήθηκε στο East End του Λονδίνου, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στο St. Martin’s School of Art και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη όπου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Τα έργα του διακατέχονται από την ευαισθησία του «Θεάτρου των αισθήσεων» της Βικτωριανής εποχής και ο ίδιος δηλώνει: «πάντοτε επιδιώκω να δημιουργήσω μια στερεότυπη εικόνα, έναν ζωντανό πίνακα που αποκαλύπτει το νόημα χωρίς την ανάγκη του λόγου». Η δουλειά του δεν περιορίζεται μόνο σε θεατρικά έργα. Γράφει επίσης λογοτεχνία για μεγάλους και παιδιά, ραδιοφωνικά έργα για το BBC Radio και σκηνοθετεί ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία βασίστηκε η ανατρεπτική ταινία Διάφανο Δέρμα που κέρδισε 11 διεθνή βραβεία. Κριτικές για το έργο «Μια σκοτεινή ιστορία που ξετυλίγεται με κοφτερό χιούμορ και γκροτεσκ λεπτομέρειες! Ο Ρίντλεϊ στα καλύτερα του»!John Gross, Daily Telegraph «Το συγκεκριμένο έργο του Ρίντλεϊ μοιάζει με φονικό κοκτέιλ που προσφέρεται μαζί με το αντίδοτο. Νοσταλγικό, σαρκαστικό, άγριο. Η ποίηση του λογού του μοιάζει με σιδερένια γροθιά... μια κωμωδία που μοιάζει με ελεγεία, ένα έργο χωρίς συναισθηματισμούς, βίαιο και ανατριχιαστικά διασκεδαστικό». John Peter, Sunday Times Συντελεστές Μετάφραση Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας Φωτισμοί: Κωστής Σιδηρόπουλος Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Τράβις Φλαντ: Κώστας Ζαχαράκης, Τόρτσι Σπάρκς: Μισέλ Βάλεϊ, Ρίο Σπάρκς: Εύη Σαρμή, Μις Θειάφι: Πάολα Μυλωνά, Μις Κηροζίνη: Βαλεντίνα Φαίδωνος Παραστάσεις Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων Πλατεία: 22€, Φοιτητικό: 15€ Πληροφορίες-Κρατήσεις Χώρος Παραστάσεων: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27 Σταυρούπολη Διάρκεια Παραστάσεων: 30/1/2009 έως 1/3/2009 Ώρες λειτουργίας ταμείων ΚΘΒΕ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ κρατήσεων: 2310 288000 Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ κρατήσεων: 2310 223211 Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3 Με την υποστήριξη-TV100,FM100Πολιτιστικό site-Go CultureΧορηγός Παραστάσεων «1Χ4»: HAIG

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - συχνότητα

Ουσιαστικό, θηλυκό.
Ως λέξη του γενικού λεξιλογίου, σημαίνει «το να είναι κάτι συχνό» ή «πόσο συχνό μπορεί να είναι κάτι», π.χ. η συχνότητα των διενεργούμενων αγορανομικών ελέγχων.
Ως όρος της Φυσικής δηλώνει τον αριθμό των πλήρων ταλαντώσεων ή κύκλων ενός περιοδικού φαινομένου σε συγκεκριμένη μονάδα χρόνου, συνήθως ένα δευτερόλεπτο: ακουστική συχνότητα, ηλεκτρική συχνότητα.
Στο ραδιόφωνο μιλάμε για εκπομπή σε συγκεκριμένη ραδιοφωνική συχνότητα:
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπέμπει στη συχνότητα 89,5 MHz. Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής η λέξη, με την έννοια που έχει στη Φυσική, αποδίδει στα νέα ελληνικά τη γαλλική frequence και την αγγλική frequency.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: συχνάζω, συχνοκοιτάω, συχνουρία.
Συνήθως ειρωνικά χρησιμοποιείται το λόγιο επίρρημα συχνάκις (= συχνά):
Το μόνο που θα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε είναι ότι συχνάκις φέρεται ως αλαζών έναντι των συνομιλητών του.
Θέμα της εβδομάδας: Ραδιόφωνο
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΕΤΑΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Multiple Sclerosis Talks
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΕΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ HARVARD ΤΗΣ ΒΟΣΤΟΝΗΣ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία γνωστή νευρολογική ασθένεια με κύρια προβλήματα κινητικά, αισθητικά και ψυχικά.
Έχει περιγραφεί πάρα πολλές φορές και γύρω από αυτή έχουν γίνει χιλιάδες εργασίες, σε ότι αφορά παθογένεια, εξέλιξη και συμπτώματα.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανακαλυφθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι που ανακουφίζουν ή γιατρεύουν την ασθένεια. Μία τελευταία έρευνα είναι αυτή του Harvard της Βοστόνης, η οποία είναι άξια αναφοράς, γιατί πιθανόν να έχει και ουσιώδεις θεραπευτικές προεκτάσεις.
Η ανοσοποίηση μέσω της τοξίνης του τετάνου, είτε γίνεται φυσικά, είτε γίνεται με εμβόλιο, έχει βρεθεί να έχει μια προστατευτική δραστηριότητα, σε ότι αφορά την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Ο λόγος είναι ότι η τοξίνη αυτή περιέχει φυσιολογικά Τ κύτταρα και έχει ένα πολύ δυναμικό, ανασταλτικό αποτέλεσμα, σε ότι αφορά την παθογένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και σε άλλες νευρολογικές αρρώστιες.
Η ομάδα επιστημόνων του Harvard εφαρμόζοντας μίας επιδημιολογική έρευνα (μετανάλυση) βρήκε, στις εξετάσεις που έκανε, ότι, παρόλο που πλέον όλος ο δυτικός πληθυσμός εμβολιάζεται με την τοξίνη του τετάνου, εάν αυτή γίνει σε δεδομένο χρόνο, υπάρχει η δυνατότητα να καθυστερήσει μέσω της ανοσολογικής δράσης που προκαλεί, τη διάρκεια εξέλιξης της παθογένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική εντόπιση, διότι δίνει την ευκαιρία στη βάση αυτή να αναπτυχθεί, πέραν της θεωρίας, μία πιθανή θεραπευτική αγωγή, ακόμη στις ήδη υπάρχουσες καταστάσεις, προκειμένου να βελτιώσει ή να αποθεραπεύσει, ορισμένες περιπτώσεις με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Γέφυρα «Αχμέτ Σαδίκ» στη Ραιδεστό…

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ Αντιπροσωπεία δασκάλων και μελών της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής έδωσαν το παρόν τους Της Μελαχροινής Μαρτίδου Η τουρκική ηγεσία σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο στην Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα στο Τεκίρνταγκ, την άλλοτε Ρεδαιστό έσπευσε να παραυρεθεί και να αποδώσει τιμές στον εκλιπόντα Αχμέτ Σαδίκ τον ηγέτη της Θράκης και δημιουργό του κόμματος DEP με αφορμή την ολοκλήρωση γέφυρας που αποφασίστηκε να φέρει το όνομά του. Έτσι δεν ήταν τυχαία η δημοσιότητα που έγινε, όπως και η άφιξη του προέδρου της... «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» Κιοκσάλ Τοπτάν που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της γέφυρας Σαδίκ Αχμέτ. Στα εγκαίνια όπως πληροφορούμαστε από το δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» 14-01-2009, μαζί με τον κ. Κιοκσάλ συμμετείχαν από την οικογένεια του εκλιπόντος Σαδίκ Αχμέτ η χήρα Ισίκ Αχμέτ, ο γιος του επιχειρηματίας Λεβέντ Αχμέτ με την σύζυγό του Σερικέ, και την αδελφή του Φουντά Αχμέτ Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Oι 4 μεγάλοι προσφυγικοί σύλλογοι της Καβάλας ενώνουν τις δυνάμεις τους για διοργάνωση εκδηλώσεων Την σύγκλιση των δυνάμεών τους και την διοργάνωση εκδηλώσεων από κοινού, αποφάσισαν οι τέσσερις μεγάλοι προσφυγικοί σύλλογοι του Νομού μας, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, η Θρακική Εστία Ν. Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης. Οι πρόεδροι των τεσσάρων παραπάνω συλλόγων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, δίνοντας όλες τις πρώτες πληροφορίες των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει και τους στόχους που έχουν θέσει.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, παίρνοντας αρχικά τον λόγο σημείωσε ότι "η Λέσχη Ποντίων είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά σωματεία στην Καβάλα, τα οποίο προέκυψε το 1950 από την συνένωση δυο ποντιακών συλλόγων που ιδρύθηκαν το 1923 και 1924.
Σκοπός του είναι η διατήρηση της παράδοσης των Ποντίων και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην ιστορία της ελληνικής φυλής.
Εκτός από αυτό, στόχος του είναι η σύσφιξη των σχέσεών του με άλλους συλλόγους.
Οι τέσσερις προσφυγικοί σύλλογοι της πόλης, έχουν κοινά βιώματα, αγώνες και καταγωγή, την Ανατολία, από την οποία οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν".
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης επισήμανε ότι "αποφασίσαμε όλοι μαζί στις 25 Ιανουαρίου τη μέρα του Αγίου Γρηγορίου, να διοργανώσουμε την πρώτη σύγκλιση των τεσσάρων προσφυγικών συλλόγων του Νομού Καβάλας, όπου με τις σημαίες και τα λάβαρά μας, θα συμμετέχουμε στην πομπή του σκηνώματος του Αγίου Γρηγορίου και μετά στη Θεία Λειτουργία.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Αθανάσιος Λαγοδήμος θα εκφωνήσει λόγο σφραγίζοντας τη συνεργασία και ανακηρύσσοντας σημείο σύγκλισης όλων των προσφύγων το προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου".
Η στιγμή αυτή θα είναι τεράστιας σημασίας, όπως δήλωσε ο κ. Καπλάνης, καθώς του χρόνου στην σύγκλιση θα συμμετέχουν προσφυγικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.
Από εκείνη τη μέρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει οργανωθεί ένα πλαίσιο εκδηλώσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν ενεργά και οι τέσσερις προσφυγικοί σύλλογοι μαζί.
Έτσι, στις 5 και 6 Απριλίου Ημέρα Θρακών, θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας και στην κατάθεση στεφάνων.
Στις 19 Μαίου Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στις 22 Μαίου θα γίνουν διήμερες εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου Ημέρα Προσφύγων από την Ανατολία, θα γίνουν εκδηλώσεις σε Καρβάλη και Καβάλα.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι επικεντρώνονται κυρίως γύρω από το τρίπτυχο φορεσιές- τραγούδι- χορός.
"Εμείς θέλαμε να κάνουμε την υπέρβαση και να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που στόχο θα έχουν να προωθήσουν και να φέρουν ξανά στην επιφάνεια πρόσωπα και γεγονότα από την προσφυγιά, που έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας", τόνισε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας Μάρκος Αποστολίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχει σημαντική προσέλευση νέων στους πολιτιστικούς και προσφυγικούς συλλόγους σήμερα και παρατηρείται μια αδιαφορία γενικότερα στα ιστορικά και εθνικά θέματα.
"Ο κόσμος πλέον δεν ρωτάει, δεν μαθαίνει και δεν διδάσκεται.
Η σύγκλιση των τεσσάρων προσφυγικών συλλόγων, δεν σημαίνει ότι οι σύλλογοι ενώνονται. Οι σύλλογοι διατηρούν την αυτοτέλειά τους, όμως συμπράττουν σε εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του δράματος της προσφυγιάς.
Πηγή: Εφημερίδα "Εβδόμη" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:30 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πετροπουλακιδών 3,
περιοχή Αγ. Δημητρίου
Θεσσαλονίκη
Τηλ. & Fax 2310213159
sillogos@gmail.com Λυράρηδες από την Τραπεζούντα στο γλέντι του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" Ο σύλλογος διαθέτει οργανωμένα τμήματα νεολαίας και γυναικών, τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών, τμήμα θεάτρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων, τμήμα συγκέντρωσης λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τμήμα οικολογίαςΛυράρηδες από την Τραπεζούντα στο γλέντι των Ποντίων
Η μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων και η μεγάλη ποικιλία των παραδοσιακών οργάνων που ακούσθηκαν όπως λύρα, αγγείο, χειλιάυλι, κλαρίνο, ζουρνάς και νταούλι, χαρακτήρισε τον φετινό χορό του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Βράχος Νο 2» παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την περιφέρεια και πλήθους κόσμου από όλο το νομό.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νικολαΐδης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, έκανε αναφορά στο χρονικό τις ιδρύσεως του συλλόγου, που ξεκινά την παρουσία του τον Μάιο του 2002 από νέους Ποντιακής καταγωγής του νομού, οι οποίοι ξεκινώντας ως μια παρέα νέων ανθρώπων με κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα και κοινωνικούς προβληματισμούς αισθάνθηκαν την ανάγκη να προχωρήσουν οργανωμένα μέσα από μια κυψέλη παραγωγής πολιτισμού, το Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».
Ο σύλλογος σήμερα διοικείται από 17μελες κεντρικό συμβούλιο με οργανωμένα τμήματα νεολαίας και γυναικών, τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών, τμήμα θεάτρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων, τμήμα συγκέντρωσης λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τμήμα οικολογίας.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης, στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το σύλλογο κατά το περασμένο ημερολογιακό έτος με ιδιαίτερη μνεία στην αναβίωση του εθίμου των Μωμογέρων στην Εκτενεπόλ και στην πλατεία της Κομοτηνής, στα κάλαντα της Κυριακής των Βαϊων στις γειτονιές της Εκτενεπόλ, στο ταφικό έθιμο της Κυριακής του Θωμά, στη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων τόσο σε εκδηλώσεις σε όλο το νομό όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης Παρχάρια 2008 και στη συνέχιση των υποδομών στο χώρο μέσω του προγράμματος Θησέας με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής αλλά και της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στη διοργάνωση των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων των περασμένο Αύγουστο στην Εκτενεπόλ με αφορμή την πανήγυρη του ναού Κοσμά του Αιτωλού και τέλος τόνισε τη συνεργασία και στήριξη που παρείχε το Δ΄ Σώμα Στρατού, η 21η Ταξιαρχία, η 29η Ταξιαρχία αλλά και ο 21ος Λόχος Μηχανικού με μηχανήματα έργου για την διαμόρφωση του χώρου όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση Παρχάρια προκειμένου να συνεχίσουν τα έργα τον περασμένο Δεκέμβριο.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Σταμάτης Δημήτριος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα στο κέφι της βραδιάς που σίγουρα οφείλονταν και στους ταλαντούχους καλλιτέχνες αλλά και στην αγάπη της νεολαίας για την παράδοση, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής που στάθηκε τόσο στην ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας, αλλά και στο μεγάλο έργο που προσφέρει ο σύλλογος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Παρόν επίσης ο νομάρχης Ροδόπης Αριστείδης Γιαννακίδης ο οποίος χαρακτήρισε συγκινητική την ενεργή συμμετοχή των νέων στο γλέντι με χορό και με τραγούδι το οποίο θα πρέπει να γίνει μήνυμα ειρήνης για όλο τον κόσμο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον λαμπρό πολιτισμό των ποντίων και την σημαντική προσφορά τους στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας όσο και στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος.
Στη βραδιά παραβρέθηκε από νωρίς και κάθισε έως αργά και ο αναπληρωτής νομάρχης Χρήστος Τσαραμπουλίδης Χρήστος, ο οποίος συνεχάρη τη 17μελή διοίκηση για την άψογη διοργάνωση αλλά και όλο τον κόσμο που στηρίζει τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων οι οποίες θα πρέπει να δίνουν πάντα το μήνυμα της ενότητας και του εθελοντισμού.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και οι δύο ταξιαρχίες της πόλης με εκπρόσωπο η 21η Ταξιαρχία τον αντισυνταγματάρχη κ. Γκαντή και η 29η Ταξιαρχία με εκπρόσωπο τον λοχαγό κ. Παπαδόπουλο.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες από την Τραπεζούντα, ενώ πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, προσφορά καταστημάτων της περιοχής μας.
Πηγή: Ο Χρόνος, 21-01-2009