Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ υπνοβάτης Μαργαρίτα Καραπάνου ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Μαυρόπουλος Βραβεία 1988 ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΞΕΝΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ (ΓΑΛΛΙΑ) ISBN: 978-960-03-4001-3 σελ. 248-26 Ιανουαρίου 2009, Επανέκδοση ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Θεός ήταν κουρασμένος…
Έβλεπε τη γη του και πώς είχε καταντήσει…
Οι άνθρωποι τον είχαν προδώσει.
Αποφασίζει, λοιπόν, να στείλει στη γη ένα Θεό καινούργιο, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή τους, το Θεό που θα τους άξιζε.
Έσκυψε τότε στη γη κι έκανε εμετό.
Πάνω σ' ένα ελληνικό νησί.
Το ελληνικό νησί, μικρόκοσμος της σημερινής Ελλάδας και γενικότερα του σύγχρονου πολιτισμού, ένας πύργος της Βαβέλ, όπου οι γλώσσες, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα φύλα συγχέονται.
Ο Μανόλης, ο νέος Μεσσίας, περνάει σ' αυτό το χώρο σαν υπνοβάτης, αγνοώντας μέχρι τέλους τη θεϊκή του φύση.
Σαν υπνοβάτες, εξάλλου, περνούν και όλα τα άλλα πρόσωπα.
Μία απεικόνιση του διαλυμένου κόσμου μας, αιχμηρή και απεγνωσμένα κωμική, όμως γεμάτη συμπόνια. Όταν κυκλοφόρησε ο Υπνοβάτης στο Παρίσι, ο Jerome Charyn τελείωνε ένα μεγάλο άρθρο του στη Monde (το Νοέμβριο του 1987) μ' αυτά τα λόγια:
«Η Μαργαρίτα Καραπάνου μας οδηγεί στο λαβύρινθο όπου ζει ο Θεός.
Πρέπει κανείς να τη διαβάζει όπως διαβάζει τον Rimbaud και τον Blake, όπως κοιτάζει την απόλυτη ομορφιά μέσα στα μάτια ενός τίγρη.
Οι θύτες είναι πολύ πιο τρυφεροί από τους φίλους που μας περιστοιχίζουν.
Κι αυτή η επιμονή της Μαργαρίτας Καραπάνου να σκίσει τα καθημερινά μας ρούχα και όλες τις γελοίες μάσκες την κάνει μία εκπληκτική συγγραφέα».

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΔΩ
ISBN: 960-04-0113-6 Έτος έκδοσης: 2008
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ Η Διδώ Σωτηρίου έχει βραβευτεί με το βραβείο Ιπεκτσί (1985), το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989) και το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990). Οι νεκροί περιμένουν είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. «Διαβάζοντας κανείς ετούτο το βιβλίο, παίρνει την εντύπωση πως είναι ο χρυσός καρπός που περίμενε ο πεζός λόγος, ύστερα από απαραίτητα στάδια προετοιμασίας για την απόχτησή του... Σπάνια έχουμε χαρεί και σε ξένα κείμενα αυτή τη στέρεη, την ισομερή σύνθεση και δομή, τον ψυχικό πλούτο, τη ζεστασιά και τη μαγεία..."»
Χρήστος Λεβάντας Το περιοδικό μας, Φεβρουάριος 1959

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣΓιατί τούρκεψε το Βυζάντιο; ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Σχήμα: 14X0 Αρ. Σελίδων: 288 ISBN: 978-960-382-750-4 Γλώσσα: Ελληνικά
Μια μελέτη που, μέσα από σφαιρική και πλουραλιστική προσέγγιση, ανατέμνει την πορεία του Βυζαντίου προς την Πτώση, με αφετηρία την αλληλουχία των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών αιτιών της και κατάληξη τις ποικίλες συνέπειές της που εκτείνονται μέχρι και τις μέρες μας.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΤο Ημερολόγιο Μιας Καταστροφής Υπότιτλος Η βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα, 1940-1941 Τιτλος πρωτότυπου Diary of a disaster: British Aid to Greece, 1940-41 Συγγραφέας - Συντελεστές Ηigham, Robin
Μετάφραση: Λαζαρίδης, Νικόλαος Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-073-1 Έκδοση 1905 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 15x23 εκ. Σελίδες 463 ΠεριέχειΕικονογράφηση, Φωτογράφηση, Βιβλιογραφία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ιστορία της βρετανικής προσπάθειας κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να βοηθήσει την Eλλάδα, από τα τέλη Oκτωβρίου 1940 και μετά, αποτελεί πραγματικά ένα μάθημα για την εποχή μας, όσον αφορά στον εναρμονισμό των μέσων που χρησιμοποιούνται ως προς τους σκοπούς που επιδιώκονται.
Σε αυτή τη συναρπαστική εξιστόρηση, στην οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνον τα προσφάτως δημοσιευθέντα αρχεία στη Bρετανία και στις Hνωμένες Πολιτείες, αλλά και απομνημονεύματα και μαρτυρίες, ο συγγραφέας δείχνει πώς μια γενναία χειρονομία για να παρασχεθεί βοήθεια σε ένα σύμμαχο, του οποίου την ακεραιότητα είχαν εγγυηθεί το 1939 η Bρετανία και η Γαλλία, κατέληξε σε βοήθεια μόνον από τη Bρετανία, σε μια εποχή όπου αυτό το καταπονημένο από τον πόλεμο νησί δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα του αντιμετώπιζε εισβολή, ο Πρωθυπουργός Oυίνστον Tσώρτσιλ επέμενε να σταλούν περισσότερα από μία συμβολική μοίρα της Bασιλικής Πολεμικής Aεροπορίας, προκειμένου να βοηθήσει τους Έλληνες εναντίον των Iταλών.
Πίεσε να εγκατασταθεί φρουρά στην Kρήτη, μετά όμως παραμέλησε να την οχυρώσει και ποτέ δεν την ενσωμάτωσε στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής.
Προσπάθησε με φορτικότητα να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Iωάννη Mεταξά να δεχθεί στρατιωτικές ενισχύσεις, τις οποίες ο Στρατηγός Sir Archibald Wavell δεν είχε στη διάθεσή του, αλλά και ο Mεταξάς, από το φόβο μήπως προκαλέσει τους Γερμανούς, δεν τις ήθελε.
Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς την Ελληνική Τραγωδία άρχισε στην πραγματικότητα μόνο μετά το θάνατο του Mεταξά και διαμορφώθηκε από τον Άντονυ Ήντεν και τον Στρατάρχη Sir John Dill.
Για να εξηγήσει πώς έγινε αυτό, ο Higham μελετά όχι μόνο τα διπλωματικά αλλά και τα στρατιωτικά αρχεία, αξιολογεί τις στρατιωτικές δυνατότητες και αποκαλύπτει όλα όσα θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί οι Bρετανοί δεδομένου ότι όλα τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονταν μπροστά τους.
Καταλήγει ότι οι Bρετανοί δεν ηττήθηκαν στην Eλλάδα, αλλά συμπτύχθηκαν, συμμορφωμένοι με πληροφορίες που τους παρείχε το ULTRA.
Είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας, γραμμένο από έναν ιστορικό ειδικευμένο στη Στρατιωτική Ιστορία.
Tο Hμερολόγιο μιας Kαταστροφής αξιολογεί όλους τους παράγοντες με σκοπό να προσδιορίσει την καταστροφική πορεία της βρετανικής προσπάθειας να δοθεί βοήθεια στην Eλλάδα.

Autonomia EXPO 2009 η μεγάλη έκθεση για την αναπηρία και την αποκατάσταση

Για τρίτη χρονιά το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δημιουργεί και η Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ (ξανα) γίνεται πραγματικότητα:
Στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 10 πμ έως τις 9 μμ, χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους ανθρώπους με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες από όλες τις εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες για την αποκατάσταση, για την ειδική αγωγή, την ανεξάρτητη διαβίωση και τους προσπελάσιμους τρόπους ζωής.
Όλες οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες και την αποκατάσταση βρίσκονται στην Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ καθώς επίσης και όλα τα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, ειδικής εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, αναψυχής και βέβαια life style.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα (ξανα)γεμίσει με περίπτερα από περισσότερες από εκατοντάδες επιχειρήσεις και φορείς.
Στην Autonomia EXPO θα βρείτε τα πάντα από αναπηρικά καθίσματα χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα, αυτοκίνητα και προσαρμογές αυτοκινήτων, προσπελάσιμα σκάφη αναψυχής και αγωνιστικά, προσπελάσιμα ξενοδοχεία, προσαρμοσμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξειδικευμένο λογισμικό, βοηθήματα και υπηρεσίες για προσωπική φροντίδα και υγιεινή, εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας, εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης και ελέγχου του περιβάλλοντος, συστήματα ουροσυλλογής και θεραπείας των κατακλίσεων, εξοπλισμός κατοικίας, κουζίνας και μπάνιου, κέντρα αποκατάστασης, μηχανήματα άθλησης, βοηθήματα για την ανεξάρτητη διαβίωση, βοηθήματα για την φυσική άσκηση, φυσικοθεραπευτήρια, εργοθεραπευτήρια, νοσηλευτική υποστήριξη, προσαρμοσμένος ρουχισμός, εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες αναψυχής, εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου, προσπελάσιμος τουρισμός αλλά και οτιδήποτε άλλο συγκροτεί τους προσπελάσιμους τρόπους ζωής.
Στην Autonomia EXPO θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε τους κορυφαίους της κοινότητας των ανθρώπων με αναπηρίες και να ενημερωθείτε για όλα αυτά που σας αφορούν για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Η Autonomia EXPO είναι απολύτως προσπελάσιμη για όλες τις γνωστές αναπηρίες και εξυπηρετείται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών.
Φωτογραφίες από τις προηγούμενες διοργανώσεις του 2007 και του 2008 μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.autonomiaexpo.org/?p=169 για να διαπιστώσετε πως η Autonomia EXPO έχει αλλάξει την εικόνα της αναπηρίας ως εμπειρίας και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής και είναι μια μεγάλη γιορτή της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Περισσότερες πληροφορίες για την Autonomia EXPO και για το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ (που διοργανώνει την Autonomia EXPO) μπορείτε να έχετε από το http://www.autonomiaexpo.org/ ή το http://www.disabled.gr/ ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 210-8660556, 210-6913301 και 2310-211915.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ - δεκατρία περιστέρια
Οι τελευταίοι αγνοούμενοι της Κύπρου.
Οι μυστικές αποστολές σωτηρίας τους Νέα έκδοση, αναθεωρημένη και συμπληρωμένη.
Ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο, για το οποίο ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους του Αττίλα.
Ένα βιβλίο πιο επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ, με αφορμή και φόντο τις πρόσφατες αποκαλύψεις του διάσημου Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκατς, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής το 1974, και δήλωσε πως σκότωσε δέκα Ελληνοκύπριους εν ψυχρώ.
Ένα θέμα που εξακολουθεί να στοιχειώνει το παρόν και το μέλλον της περιοχής. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΤΟ ΤΡΑΜ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 1935.
Στην προπολεμική Αθήνα ο γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας Δερμάνη, Νίκος Δερμάνης, τελειώνει τις μουσικές σπουδές του στο ωδείο και ετοιμάζεται για τις εξετάσεις του. Η αδερφή του και η μητέρα του είναι στο πλευρό του, αντίθετα από τον πατέρα του, που δε βλέπει με καλό μάτι την κλίση του γιου του στη μουσική και θέλει να ασχοληθεί με το εργοστάσιο υφασμάτων που έχουν. Τον ίδιο καιρό, λίγο πιο μακριά από το αρχοντικό των Δερμάνηδων, και συγκεκριμένα στις γειτονιές της Νίκαιας, τρία λαϊκά παιδιά ανάμεσα στα 20 και 25, ο Γιώργος Στεφάνου, ο Μήτσος και ο Ανδρέας, προσπαθούν να κερδίσουν τη ζωή τους από τη μουσική.
Βέβαια, το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς είναι απαγορευμένα όργανα από την αστυνομία, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των τριών φίλων. Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς, η Ευτυχία, μια πανέμορφη δεκαοκτάχρονη προσφυγοπούλα, κερδίζει τη ζωή της δουλεύοντας ως μοδιστρούλα.
Παρότι έχει υπέροχη φωνή, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό της να τραγουδήσει. Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν οι πέντε αυτοί άνθρωποι μεταξύ τους; Φαινομενικά καμία. Και όμως, η ζωή θα τα φέρει έτσι, ώστε οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν. Μέσα από τη φιλία, τον έρωτα και το μίσος, την ανάγκη για επιβίωση στην Κατοχή, τη συνεργασία, τον ανταγωνισμό και την αναγνώριση,θα πορευτούν για ένα τέταρτο του αιώνα άλλοτε μαζί, άλλοτε παράλληλα . 1956.
Ο απρόοπτος θάνατος ενός παιδιού γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί το φοβερό μυστικό που φυλασσόταν επτασφράγιστο τόσα χρόνια! Οι γραμμές του τραμ ξηλώνονται, η εποχή αλλάζει και μαζί με το «τραμ το τελευταίο» χάνονται και αυτοί σιγά σιγά μεταξύ τους. 1959. Γράφεται ο επίλογος. Θα ξαναζήσει η ιστορία τους στο μέλλον; ΠΟΛ ΧΟΦΜΑΝ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η ιστορία του Πολ Έρντος και της αναζήτησης για τη μαθηματική αλήθεια. Για να ανακαλύψει κανείς στον αιώνα μας κάποιον άλλο άνθρωπο που να έχει αφιερώσει τόσο απόλυτα τη ζωή του στην αφηρημένη σκέψη, θα έπρεπε να ανατρέξει στο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (1889-1951), που απογύμνωσε τη ζωή του για χάρη της φιλοσοφίας.
Ενώ όμως ο Βίτγκενσταϊν σκόρπισε την οικογενειακή του περιουσία ως ένα είδος αυτοτιμωρίας, ο Έρντος σκόρπιζε τα περισσότερα από τα χρήματα που κέρδιζε απλώς επειδή δεν τα χρειαζόταν…
Και ενώ ο Βίτγκενσταϊν πορευόταν με σχεδόν αυτοκτονικές παρορμήσεις, ο Έρντος οικοδόμησε τη ζωή του έτσι ώστε να της αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερη ευτυχία. ΜΑΤ ΡΟΥΜΠΙΝΣΤΑΪΝ - VELLUM Ο Τζακ, μεταφραστής-υποτιτλιστής ταινιών, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ανακαλύπτει μέσα σε μια κρύπτη της εκκλησίας, που ο ίδιος και η γυναίκα του Μπεθ χρησιμοποιούν σαν κατοικία, ένα παλιό χειρόγραφο.
Καθώς είναι γραμμένο με εντελώς ακατάληπτους χαρακτήρες, μαγεύει κυριολεκτικά τον Τζακ, ο οποίος αρχίζει να ασχολείται με αυτό νυχθημερόν, πιστεύοντας πότε ότι βρίσκεται μπροστά σε μια χαμένη τέλεια γλώσσα, που ένωνε κάποτε όλους τους ανθρώπους, και πότε ότι πρόκειται για μια μυστική φόρμουλα των αλχημιστών.
Και καθώς ένα τέτοιο χειρόγραφο θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας, αρχίζει να υποψιάζεται πως μοναδικός σκοπός όσων τον πλησιάζουν είναι να του το αρπάξουν.
Θύμα της ιδεοληψίας του είναι και η γυναίκα του Μπεθ, η οποία στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται ελάχιστα για το χειρόγραφο, καθώς δικός της στόχος είναι να ανακαλύψει ποια είναι η αντρική φιγούρα που εμφανίζεται σε όλες τις φωτογραφίες των παιδικών της χρόνων.
Αυτό το σκοτεινό κόσμο των εμμονών και της μοναξιάς επέλεξε ο νεαρός συγγραφέας για να καταθέσει τις απόψεις του για τα ανθρώπινα πράγματα και κυρίως για τη γλώσσα, κινούμενος αδιάκοπα μεταξύ ιστορίας και θρύλου, ονείρου και πραγματικότητας, λογικής και παράνοιας. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ - ΧΑΜΕΝΟ ΧΘΕΣ Η ιδιαίτερα αγαπημένη συγγραφέας του κοινού, που κάθε της βιβλίο δημιουργεί αίσθηση και προκαλεί, έρχεται με το νέο της έργο να μας συγκλονίσει και να υποστηρίξει «ότι το πάθος είναι η ζωή και δυστυχώς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.
Είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή μας». Χαμένοι στην ανωνυμία της μεγαλούπολης, σαν σε χωνευτήρι ψυχών και σωμάτων, ζουν δύο άνθρωποι. Εκείνος, στη δύση της ζωής του - εξήντα δύο χρόνια που κύλησαν σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Κηφισιά, με συντροφιά τις μνήμες από ένα παρελθόν γεμάτο ένοχα μυστικά, μια υπέργηρη, δεσποτική μητέρα, και μόνη του παρηγοριά την Εκκλησία. Εκείνη, στην άνοιξη της νιότης της - μοναχοκόρη πάμπλουτου επιχειρηματία, ετοιμάζεται να παντρευτεί ένα διάσημο γιατρό και φέρελπι πολιτικό, προορισμένη να ζήσει μια αξιοζήλευτη ζωή, βγαλμένη κατευθείαν από παραμύθι… Μόνο που εκείνη είναι δυστυχισμένη, διότι κατά βάθος σιχαίνεται το μέλλον που άλλοι της ετοίμασαν και τη συμβιβασμένη ζωή που την περιμένει. Ώσπου… οι δρόμοι αυτών των δύο άγνωστων αλλά και τόσο αταίριαστων ανθρώπων ανταμώνουν για πρώτη φορά μια νύχτα της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν η μοίρα προστάζει, η ζωή εκτελεί.
Μεγάλη Παρασκευή γεννιέται εκείνος ο παράφορος, μοιραίος έρωτας, τόσο ισχυρός, ώστε να βάλει φωτιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έτσι που, στο τέλος, τίποτα πια να μην είναι όπως πριν. Ούτε καν η Ανάσταση. ΙΒΟ ΚΝΟΥΤΕΡΟΥΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΑ ΕΛΕΝΗ Η Ελένη έζησε από το 250 περίπου μέχρι το 330 μ.Χ. Η συμβολή της στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού και του χριστιανισμού ήταν ιδιαίτερα σημαντική και σημειώθηκε μεταξύ των ετών 306-330. Η Ελένη αγιοποιήθηκε και κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία πολλών δογμάτων. Στους ναούς των Καθολικών, των Ορθοδόξων και των Αγγλικανών την τιμούν για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.
Τα δόγματα αυτά αναγνωρίζουν επίσης τους αγώνες της για το χριστιανισμό, καθώς και αυτούς του γιου της, που θεωρείται ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από παγανιστική σε χριστιανική κοινωνία.
Ο Κωνσταντίνος απέτισε ειδικό φόρο τιμής στη μητέρα του τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της, όσο και μετά το θάνατό της.
Θεωρείται ότι αυτή η ίδια υπήρξε η πνευματική δύναμη πίσω από τη φιλοσοφία του γιου της.
Η υποστήριξη της Ελένης στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου είχε σπουδαία σημασία για την ανάπτυξη του χριστιανισμού και επομένως για ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό.

ΕΚΑΒ: Από σήμερα μειωμένο ωράριο

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΑπό σήμερα οι γιατροί του ΕΚΑΒ θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, εφαρμόζοντας την κοινοτική νομοθεσία. Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στις αεροδιακομιδές και σε μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ ανά περιφέρεια, ώστε να εξυπηρετούνται τα πολύ επείγοντα περιστατικά. Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για να καλυφθούν τα κενά θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον 370 γιατροί.

Δώστε δάνεια όχι μερίσματα!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΦούντωσε την εκλογολογία Ο υπουργός Οικονομίας μεταθέτει στο μέλλον τη λήψη μέτρων για την οικονομία ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Ως εκλογικό σινιάλο λειτούργησε σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. το χθεσινό μήνυμα του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα, αλλά θα επιμείνει στην εφαρμογή του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας που οι Βρυξέλλες έχουν ήδη απορρίψει ως ανεπαρκές.
Στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ελάχιστοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει την «κόκκινη κάρτα» της Κομισιόν χωρίς επιπλέον μέτρα.
Στο Μαξίμου, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Οικονομία, προσδοκούν ότι τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου δεν θα υπάρξει πίεση από τις Βρυξέλλες για άμεση λήψη μέτρων.
Και εάν η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει διετή παράταση για τη μείωση των ελλειμμάτων, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, τότε το νέο πακέτο μέτρων θα μπορεί να αποφασιστεί αφού λήξει ο εκλογικός συναγερμός που θα εξακολουθήσει να χτυπά έως τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Καρνάβαλος

Καρνάβαλος. Ουσιαστικό γένους αρσενικού.
Ο Καρνάβαλος είναι το ομοίωμα όπου προσωποποιείται το πνεύμα της Αποκριάς:
Η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, στο μόλο της Αγίου Νικολάου.
Εκεί θα καεί ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων.
Συνήθως περιφέρεται (παρελαύνει) στους δρόμους πάνω σε άρμα.
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής προέρχεται από την ιταλική λέξη carnevale, που ανάγεται στη λατινική φράση carnem levare (= αφαιρώ, καταργώ το κρέας, κατά την περίοδο της Σαρακοστής).
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: καρναβάλι, καρναβαλικός, καρναβαλιστής, Καρναβαλούπολη (= κατασκευές καρναβαλικού χαρακτήρα για να παίξουν τα παιδιά).
Θέμα της εβδομάδας: Πατρινό καρναβάλι... για πάντα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Kιργιστάν: Κλείνει η αμερικανική βάση

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Το οριστικό κλείσιμο της αμερικανικής βάσης Μανάς, σημαντικού σταθμού ανεφοδιασμού των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αποφάσισε σήμερα το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν.
Mε 78 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά, οι Κιργίσιοι βουλευτές ενέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον που προέβλεπε τη...χρήση της αεροπορικής βάσης Μανάς από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Απομένει η κύρωση από τον πρόεδρο της χώρας, Κουρμάνμπεκ Μπακίγιεφ, προκειμένου το κείμενο της απόφασης να τεθεί επισήμως σε ισχύ.
Μόλις αυτό συμβεί, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν 180 μέρες στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τη βάση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
"Το Ελντοράντο της Ανατολής" Η Ένωσις Σμυρναίων, στο πλαίσιο του κύκλου "ΜΙΚΡΑΣΙΑ & ΝΕΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ". παρουσιάζει το έργο του Δρ. Ιστορίας Κυριάκου Χατζηκυριακίδη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου "Το Ελντοράντο της Ανατολής" από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.
Ομιλητές:- Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρητής- Κωνσταντίνα Τσάιμου, Καθηγήτρια ΕΜΠ- Φαίδων Παπαθεοδώρου, χωροτάκτης-πολεοδόμος, μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, Ευάγγελος Τσίρκας.
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 7.00 μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ενώσεως Σμυρναίων(οδός Καρύτση 3, γ' όροφος, τηλ. 2103228480) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ
Στις 23/02/2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ. ο σύλλογος μας πραγματοποιεί ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ για τις ανάγκες των μελών μας.
Παρακαλούμε να ενισχύσετε την προσπάθεια μας με την συμμετοχή σας.
Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται – Κομνηνοί
Δαβάκη 10
Τ.Κ. 17672
Καλλιθέα
Τηλ. 2109569518 Fax 2109573994
info@argonautai-komninoi.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ" Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας και Περιχώρων «Ο ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» διοργανώνει, την Δευτέρα 23-02-2009 την παραδοσιακή Ποντιακή βραδιά, ενταγμένη στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Έδεσσας για το Εδεσσαϊκό καρναβάλι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, αμέσως μετά τη λήξη της παρουσίασης του Συλλόγου Μικρασιατών Έδεσσας και θα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Τοπικού Ποντιακού Συλλόγου (μικρό - μεσαίο και ενηλίκων), και το πατροπαράδοτο έθιμο των Μωμογέρων το οποίο θα παρουσιάσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων Κοζάνης «ΠΟΝΤΟΣ».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 19
ΕΔΕΣΣΑ
Τ.Κ. 58200
ΤΗΛ. 2381022729 Ποντιακό κέντρο "Παρακάθ" Μουσικό αντάμωμα των Τσιμεριτών
Μεγάλο μουσικό αντάμωμα των απανταχού Τσιμεριτών την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 στις 10.00 μ.μ. με τιμώμενο πρόσωπο τον παλαίμαχο λυράρη και τραγουδιστή Γιάννη Μωϋσή από το Πολυδένδρι του Λαγκαδά και συμμετοχή πολλών παραδοσιακών καλλιτεχνών, που κατάγονται από την Τσιμερά του Πόντου.
Έκτακτη συμμετοχή Ανέστης Μωϋσής.
Οι Μουσταφά Γκιουνάι και Νιχάτ Κουμάς στο Παρακάθ!
Ύστερα από απαίτηση πολλών φίλων του Παρακάθ’ οι Μουσταφά Γκιουνάι και Νιχάτ Κουμάς από τον Όφη και τα Σούρμενα της Τραπεζούντας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο πρόσφατο αντάμωμα των Οφιτών και Σουρμενιτών, θα είναι μαζί μας σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη μουσική παράδοση των σύγχρονων Μαυροθαλασσιτών το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 στις 10.00 μ.μ."Παρακάθ"Νέστου 4 (έναντι στρατοπέδου Καρατάσου)Τηλέφωνο: 2310653705 ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ανέβζηγος Αροθυμία» και «Ματωμένα χώματα» από την «Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων»
Αυτό το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» «Ανέβζηγος Αροθυμία» θα κάνει αφιέρωμα στα Ματωμένα χώματα.
Φιλοξενούμενος της Λένας Σαββίδου, ο συγγραφέας και διδάκτορας της ιστορίας, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την Ιστορία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου και με την Εύφημο Μνεία του ΥΠ.ΕΞ. για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Αμπχαζίας από την εμπόλεμη περιοχή (1993), και για την οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (1996), Βλάσης Αγτζίδης.
Για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου θα μιλήσουν ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης και ο εξαίρετος ηθοποιός Λάζος Τερζάς.
Η εκπομπή «Ανέβζηγος Αροθυμία» (Άσβεστη Νοσταλγία) η οποία μεταδίδεται από το Ράδιο πρωινός στους 105,3 κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 και από το διαδίκτυο στο http://www.proinosonline.gr/ πραγματεύεται θέματα που άπτονται του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ειδικότερα τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μουσική, τους χορούς, τους θρύλους και τις παραδόσεις των πολύπαθων αυτών περιοχών.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ

ένα ντοκουμέντο μόλις 23 ετών

ένα ντοκουμέντο μόλις 23 ετώνΑθήνα, 30 Μαρτίου, 1986 Η ιστορική εκπομπή του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, διακόπτεται από την είσοδο του εισαγγελέα και των αστυνομικών που προχωράνε στην κατάσχεση των μηχανημάτων του σταθμού...
Και οδηγούν στο δικαστήριο τους δημοσιογράφους, τους πανεπιστημιακούς και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν. Στο στούντιο βρίσκονται οι Κώστας Ταχτσής, Ρούσσος Κούνδουρος, Κώστας Ζουράρις, Στέλιος Κούλογλου, των οποίων δηλώσεις προλαβαίνουν να βγουν στον αέρα πριν κατασχεθούν τα μηχανήματα.
Ενώ, όπως λέει από μικροφώνου ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Γιώτης, από το σπίτι του οποίου γίνεται η εκπομπή, "είναι εδώ ο καθηγητής κύριος Βεγλερής, ο κύριος Φιλιππόπουλος, ο κύριος Κόσκος, ο κύριος Αραμπατζής, ο κύριος Κοσώνας, ο κύριος Μαράτος, η δεσποινίς Τσουκαλά, ο κύριος Βασιλόπουλος, ο κύριος Τζαννετάκος, ο Γιώργος Βότσης..."
Στην εκπομπή, ακούγονται δηλώσεις των Χάρη Μπουσμπουρέλη (Το Βήμα), Σεραφείμ Φυντανίδη (Ελευθεροτυπία), Αθανάσιου Παπανδρόπουλου (Οικονομικός Ταχυδρόμος), Λυκούργου Κομίνη (Πρώτη), Ελένης Βλάχου (Καθημερινή), Μαρίας Ρεζάν, του συνταγματολόγου Φαίδωνα Βεγλερή, του δικηγόρου Κώστα Φιλιππόπουλου και του δημοσιογράφου Ριχάρδου Σωμερίτη για το θέμα της "ελεύθερης ραδιοφωνίας" και της ελευθερίας της έκφρασης. Ένα τρυφερό ντοκουμέντο, χαρακτηριστικό του από που ξεκίνησε η ιδέα "ελεύθερο ραδιόφωνο"... πριν αναγκαστεί να πάρει τα βουνά του διαδικτύου ελεύθερο για ακρόαση και download εδώhttp://www.radiobubble.gr/Kanali_15

Winning the Right War

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Philip Gordon Winning the Right War
Henry Holt & Company, 2008
Του John Ikenberry
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πρίστον
Foreign Affairs Book Review
Επτά χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους άρχισαν τον “Πόλεμο ενάντια στην Τρομοκρατία” τίθεται το ερώτημα: είναι μήπως σε καλύτερη θέση από πριν;
Λυπάμαι πως όχι, και ο λόγος για αυτό είναι ότι πολεμούσαμε – και χάναμε – το λάθος πόλεμο. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.