Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδόσεις Κέδρος | Νέες Κυκλοφορίες


ΔΟΚΙΜΙΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΜΥΘΟΙ, ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΒΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν
Σελ.: 224 |
Τιμή: 8.80 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5381-2
Δηλαδή, οι Σπαρτιάτες δεν πετούσαν παιδιά στον Καιάδα; Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό; Θα μας πείτε και ότι δεν λάτρευαν όλοι οι Βυζαντινοί τον τελευταίο τους αυτοκράτορα; Δεν σχεδίασε την Αγία Σοφία μια μέλισσα; Ούτε το Κρυφό Σχολειό υπήρξε ποτέ; Ούτε ο χορός του Ζαλόγγου; Ούτε για τους εμφυλίους της Επανάστασης ευθύνεται η διχόνοια των Ελλήνων; Τα αγγλικά δάνεια τελικά βοήθησαν την Επανάσταση; Δεν δημιούργησε το ΙΚΑ ο Μεταξάς; Δεν αφορίστηκε ποτέ ο Καζαντζάκης;
Μικρές αφηγήσεις, για μεγάλες παρεξηγήσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ


ΗΡΩ ΣΚΑΡΟΥ
ΤΡΟΙΑ
Σελ.: 488 |
Τιμή: 18.80 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5372-0
Ένας παράξενος βόμβος από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη γειτονιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η απειλή που κρατάει την Ελένη ξύπνια τα βράδια. Το πατρικό της στο νησί κινδυνεύει να καταρρεύσει, το ίδιο και το σπιτικό της στα Βριλήσσια. Ο σύζυγός της, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, φαίνεται να νοιάζεται κυρίως για τη δική του ευζωία.[…]
Μια ιστορία για τη φθορά και την αναγέννηση. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει με χιούμορ την τραγικότητα της αγίας ελληνικής οικογένειας.
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ;
Περιπέτεια στο Αιγαίο
Σειρά: Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου
Σελ.: 208 | Τιμή: 9.90 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5382-9 | Ηλικία: από 11 ετών
[…]η παρέα επιστρέφει στη Λέρο. Από τότε που ανακάλυψαν τον Κώδικα της Λέρου, τα παιδιά έχουν ζήσει πολλές περιπέτειες. Μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα από αυτές.
Όλα αρχίζουν ειδυλλιακά. Ακόμη και η πάντα μόνη Αντιγόνη φαίνεται να βρίσκει κάποιον που της ταιριάζει. Η παρέα οργανώνει μια όμορφη κρουαζιέρα στα γύρω νησιά. Όμως ο εχθρός καραδοκεί και όλα θα πάρουν αναπάντεχη τροπή. Μια δολιοφθορά. Ένα ναυάγιο. Άραγε θα τα βγάλουν πέρα αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης;
ΖΩΗ ΒΑΛΑΣΗ
ΤΟ ΤΕΣΣΕΡΟΦΥΛΛΙ
Έγχρωμη εικονογράφηση: Λεμονιά Αμαραντίδου |
Σελ.: 176 | Τιμή: 16.50 ευρώ |
ISBN: 978-960-04-5366-9 |
Ηλικία: από 6 ετών | Σχήμα: 17 X 24 |
Μαλακό εξώφυλλο
Ανθολογία ελληνικών λαϊκών θρύλων που αναδεικνύουν τη φαντασία και την ποιητική διάθεση του λαού. Mικρές αφηγήσεις που συνδέονται με τόπους και στιγμές της ιστορίας του.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Νέα έκθεση: "Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις" || Εγκαίνια: 4 Οκτωβρίου στις 18:30


Νέα έκθεση
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις»
Εγκαίνια: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 18:30
Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.
Από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την ‘καθαρή’ τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.
«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.
«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.
Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:
«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).
Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.
Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.
Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.
Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».
Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Πρώτη ξενάγηση στην έκθεση: Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 11:00. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).
5€ (κανονικό), 2,5€ (μειωμένο)
Ελεύθερη είσοδος: Δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών.
* Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/)
Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο eshop μας, θα πωλείται η δίγλωσση έκδοση της έκθεσης.
Εγκαίνια: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 18:30.
Διάρκεια έκθεσης: έως την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024.
Η είσοδος στα εγκαίνια είναι ελεύθερη.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Λεζάντες έργων (από αριστερά)
(1) Αγνή Κατζουράκη, “untitled”, 2021, ψηφιακή εκτύπωση σε Dibond σύνθετο, αλουμίνιο 3mm, 42x29 εκ.
(2) Αγνή Κατζουράκη, έντυπο για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), 1962, 46x50 εκ.
(3) Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη, Εξώφυλλο έκδοσης
(4) Μιχάλης Κατζουράκης, “2.S.T.A.B”, 2004, επιχρωμιωμένος ορείχαλκος, ράβδοι ανοξείδωτου χάλυβα, 75x60x60 εκ.
(5) Μιχάλης Κατζουράκης, αφίσα για την εταιρεία «Ολυμπιακές Κρουαζιέρες», 1959, 100x70 εκ.

Ασφαλιστικές: Σε διάλογο με την κυβέρνηση οι εταιρίες για την κάλυψη από τις φυσικές καταστροφές


Ασφαλιστικές: Σε διάλογο με την κυβέρνηση οι εταιρίες για την κάλυψη από τις φυσικές καταστροφές

Η Ιατρική Τεχνολογία ως καταλύτης εξελίξεων στον τομέα της Υγείας»



Η Ιατρική Τεχνολογία ως καταλύτης εξελίξεων στον τομέα της Υγείας»
Ποια θα είναι η στρατηγική στο τομέα της Ιατρικής Τεχνολογίας και η τακτική προσέγγιση στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν; Την απάντηση θα δώσει το 9th MedTech Conference #mtco23 με τίτλο «Η Ιατρική Τεχνολογία ως καταλύτης εξελίξεων στον τομέα της Υγείας» θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business & το portal virus.com.gr.

Για ποιους αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης



Για ποιους αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης

Φοιτητική στέγη: Καλπάζουν τα ενοίκια - Αυξήθηκαν 18,7% σε ένα χρόνο


Φοιτητική στέγη: Καλπάζουν τα ενοίκια - Αυξήθηκαν 18,7% σε ένα χρόνο
Μεσοσταθμική αύξηση 18,7% σε ένα χρόνο σημειώνουν τα ενοίκια διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνται ως κατοικία απ...



Μόνο μέχρι 24 και 48 δόσεις η εξόφληση χρεών προς την Εφορία


Μόνο μέχρι 24 και 48 δόσεις η εξόφληση χρεών προς την Εφορία
Δυνατότητες ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία...


Κτηματολόγιο: Ποιές περιοχές παίρνουν σειρά στην ψηφιακή πλατφόρμα


Κτηματολόγιο: Ποιές περιοχές παίρνουν σειρά στην ψηφιακή πλατφόρμα
Από την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότη...



Φύλλο και φτερό οι καταθέσεις όσων αγόρασαν ακίνητο τοις μετρητοίς


Φύλλο και φτερό οι καταθέσεις όσων αγόρασαν ακίνητο τοις μετρητοίς
Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόρασαν ακίνητα με μετρητά, καθώς η Εφορ...


Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για... λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών



Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για... λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών
Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση της συλλογικής Δύσης από την Ουκρανία, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κατά την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ουκρανός Πρόεδρος τα έβαλε με τους Ρεπουμπλικανούς, επειδή καθυστερούν την έγκριση νέας βοήθειας προς τη χώρα του, με την Πολωνία επειδή αποφάσισε να …




ΥΠΕΣ: Οδηγίες για την προετοιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών (εγκύκλιος)



ΥΠΕΣ: Οδηγίες για την προετοιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών (εγκύκλιος)