Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Σχέδιο... Ξενο-κράτος για τους σεισμούς

(ΑΠΟ http://www.makthes.gr/)

Παντελώς ανοχύρωτη στο ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού διαπιστώνεται ότι είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι πεπαλαιωμένος και ελλιπής, ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών εμφανίζει κενά, ενώ μόλις το 10% των κτιρίων έχει ελεγχθεί.
Κοινώς, όπως δήλωσε εμφατικά ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, “ο βασιλιάς είναι γυμνός...” και η εκάστοτε κυβέρνηση λέει κάθε φορά πολλά, αλλά επί της ουσίας πράττει τα λιγότερα.
Της Φανής Σοβιτσλή
Την ίδια ώρα εντείνονται να σενάρια από επιστημονικούς κύκλους για νέους ισχυρούς σεισμούς, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως στερείται υλικοτεχνικής υποδομής και επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού
Η θωράκιση της πόλης, για την οποία πολλά έχουν λεχθεί, παραμένει ζητούμενο, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι τα χρήματα που έχουν δοθεί για την απαιτούμενη αντισεισμική θωράκιση.
Στη διάρκεια χθεσινής έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης με θέμα την αντιμετώπιση των σεισμών, εκτιμήθηκε ότι τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα είναι πολλά και μείζονα.
Η αντισεισμική θωράκιση της πόλης παραμένει στα… στα χαρτιά, ο συντονισμός των υπηρεσιών προβληματικός, η ενημέρωση των πολιτών ανύπαρκτη, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε μία γενναία επιχορήγηση για τους προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια.
“Ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Και το λεω αυτό γιατί η εκάστοτε κεντρική εξουσία λεει πολλά, αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια ελάχιστα χρήματα δόθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας”, σημείωσε με νόημα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.
ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Ψωμιάδης, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικολάου Κορτσάρη και εκπροσώπων δημοσίων φορέων και υπηρεσιών, όπως το ΥΜΑΘ, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ, το ΤΕΕ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΜΑΚ, το Λιμεναρχείο, η ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ κ.ά., ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός σύγχρονου και λειτουργικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού.
Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος της πολιτείας, λέγοντας πως ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος, υπάρχουν, όπως είπε, βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δεν έχει δοθεί χρηματοδότηση. “Όταν για παράδειγμα”, είπε χαρακτηριστικά, “έχουμε 2.500 αντίσκηνα του 1960 και κάθε αντίσκηνο χρειάζεται μια… διμοιρία για να μετακινηθεί, αντιλαμβάνεστε το πρώτο πρόβλημα”, υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, τονίζοντας ότι “προληπτικά η πολιτεία θα μπορούσε να δώσει πολύ λιγότερα χρήματα για την αντισεισμική θωράκιση απ’ ό,τι θα χρειαστεί να πράξει σε περίπτωση σεισμού”.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η πολιτεία δεν έχει καταφέρει, ακόμη δυστυχώς, να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκόμισε από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών και δεν έχει πετύχει να συντονίσει και να οργανώσει αποτελεσματικά όλες τις υπηρεσίες της, ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται η ποιότητα κατασκευής τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτίρια.
“Για αυτό είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού”, υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, για να δηλώσει την ετοιμότητα της νομαρχίας στο συντονιστικό της ρόλο.
ΠΙΘΑΝΟΣ ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Την ώρα όμως που οι υπηρεσίες επισημαίνουν τις ελλείψεις, οι σεισμολόγοι τονίζουν πως ένας μεγάλος σεισμός είναι πολύ πιθανόν να σημειωθεί και στη Θεσσαλονίκη.
“Δεν είναι καθόλου απίθανο να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλονίκη”, υπογράμμισε ο Μανώλης Σκορδύλης, για να σημειώσει την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
“Δυστυχώς, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν τα κτίρια που είναι χτισμένα πριν από το νέο πολεοδομικό αντισεισμικό κανονισμό.
Σίγουρα όμως τα παλιά, αυτά δηλαδή που είναι του ’78, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα”, είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.
Σε ό,τι αφορά πάντως στα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία, δήλωσε πως η κεντρική εξουσία φαίνεται ότι κάνει βήματα, ο κρατικός μηχανισμός αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις καλά, αλλά πάντα, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Έμφαση στο μείζον ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου έδωσε μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης
“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον προσεισμικό έλεγχο, καθώς μόλις το 10% των κτιρίων έχει ελεγχθεί.
Ταυτόχρονα, οι ελεύθεροι χώροι για τη δημιουργία καταυλισμών είναι πλέον πολύ λιγότεροι στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το ’78”, τόνισε ο ίδιος και σημείωσε πως τα πολεοδομικά δεδομένα στη Θεσσαλονίκη έχουν αλλάξει, αφού είναι άκρως δομημένη.
Το μπαλάκι της ευθύνης για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση σεισμού έριξε, τόσο στους φορείς όσο και στους ίδιους τους πολίτες, ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κοκολάκης.
Υποστήριξε πως ο κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τι μέτρα πρέπει να λάβει την ώρα του σεισμού, το ίδιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ είπε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να προσαρμοστούν τα σχέδια αντισεισμικής θωράκισης στα νέα πολεοδομικά δεδομένα. Κληθείς πάντως να απαντήσει για τα αποτελέσματα του σχεδίου “Ξενοκράτης”, ο οποίος τίθεται εν αμφιβόλω, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του, καθώς περιλαμβάνει μέτρα για όλες τις φυσικές καταστροφές.
ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΏΣΕΙΣ
Η αντισεισμική θωράκιση παραμένει στα… στα χαρτιά
Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος
Ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι προβληματικός
Υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή
Υπάρχουν 2.500 αντίσκηνα αντίκες αφού είναι του 1960
Η ενημέρωση των πολιτών είναι ανύπαρκτη
Δεν έχει δοθεί ούτε μία γενναία επιχορήγηση για τους προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια

Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αν κάποιος διαβάσει τις «στατιστικές» για τις πυρκαγιές στη χώρα, θα τραβήξει τα μαλλιά του.
Πάρτε μια «γεύση» από το Δελτίο Συμβάντων της Πυροσβεστικής.
Δελτίο Συμβάντων
Από 06:00 της 23/06/2008 ως 06:00 της 24/06/2008
Αστικές πυρκαγιές 70
Δασικές πυρκαγιές 83
Παροχές Βοηθείας 29
Ανελκυστήρες 37
Όπως βλέπουμε, σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση έχουμε έναν μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών οι οποίες βέβαια δεν ανακοινώνονται όλες από τα ΜΜΕ.
Όλοι ψάχνουν να βρουν ΠΩΣ γίνεται κάθε μέρα να καίγονται οι τελευταίοι εναπομείναντες πνεύμονες ζωής στη χώρα, και ΓΙΑΤΙ επιτέλους δεν σταματά αυτή η «κατάρα» με τις πυρκαγιές.
Χθες είδα ένα ρεπορτάζ (δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι) και έδειχνε ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ αυτοσχέδιες ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Από φιάλες υγραερίου, μέχρι και …. Διαδρόμους γυμναστικής.
Το έχω ξαναγράψει, ότι αν και στη χώρα μας κλείνουν ‘επίσημα» 500 χωματερές, ΕΜΕΙΣ, οι «ευρωπαίοι έλληνες» θα βρούμε τρόπο να ανοίξουμε 1000 άλλες.
Ένας από τους κύριους λόγους για την εκδήλωση πυρκαγιάς, είναι οι χωματερές, που μπορούμε να τις εντάξουμε ΚΑΙ αυτές στον εμπρησμό (λόγο υψηλών θερμοκρασιών πολλά από τα σκουπίδια αναφλέγονται). Και ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ, και οι ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που πετάμε τα σκουπίδια μας όπου ναναι καταστρέφοντας και μολύνοντας τα πάντα.
Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε το στουπί και την βενζίνη για να ανάψουμε μια φωτιά, και να παραδώσουμε στον πύρινο εφιάλτη τα δάση μας.
Αρκούν και τα σκουπίδια που θα πετάξουμε μέσα στο δάσος η στην άκρη του δρόμου δίπλα στο δάσος.
Μου έτυχε πέρσι περίπτωση στην Σιθωνια, είχε δεν είχε βραδιάσει, να μου έρθει στο καπό του αυτοκινήτου μου σακούλα με σκουπίδια που πέταξε από το παράθυρο ο συνοδηγός του προπορευόμενου αυτοκινήτου.
Βέβαια ο κύριος υπέστη τις συνέπειες του νόμου, αλλά αναρωτηθήκαμε πόσοι σαν κι αυτόν υπάρχουν τους οποίους δεν βλέπει κανείς για να τους καταγγείλει;
Καταντήσαμε να είμαστε μια χώρα που έχει κάνει πλέον «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» τις δασικές πυρκαγιές.
Γίναμε «φίλοι» με τον πύρινο εφιάλτη, και αύριο θα αφήσουμε στα παιδιά μας το «ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ» να αναπνέουν, να πίνουν, και να τρώνε.
Μια εβδομάδα έμεινε για να μπούμε στον Ιούλιο, να μπούμε στα «πολύ δύσκολα» σε εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν στην εκδήλωση πυρκαγιών πολύ περισσότερο από τώρα.
Δυστυχώς ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ, και συνεχίζουμε να κάνουμε όλα εκείνα που βοηθούν τον «εφιάλτη» να έρθει μια ώρα αρχύτερα.
Εξακολουθούμε και ανάβουμε ψησταριές στο δάσος, εξακολουθούμε να δημιουργούμε ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ μέσα στο δάσος, εξακολουθούμε να καίμε κλαδιά και ξερά χόρτα, με λίγα λόγια, εξακολουθούμε να στέλνουμε «ανανεωμένες προσκλήσεις» στον πύρινο εφιάλτη.
Είμαστε άξιοι της τύχης μας.


Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

(ΑΠΟ http://www.in.gr/)

Λάβρος τόσο κατά της έννοιας της κομματικής πειθαρχίας, όσο και κατά του Χωροταξικού Σχεδίου καθ' αυτού, εμφανίστηκε στη Βουλή την Τρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης, ωστόσο τελικά υπερψήφισε το πλαίσιο, στη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.
Επί των 288 παρόντων βουλευτών υπέρ του Γενικού Πλαισίου του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ψήφισαν οι 151 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκουδήμος, ενώ το καταψήφισαν 136 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης επέμεινε στη πρόταση που είχε κάνει με άλλους δύο συναδέλφους του, τον Σπύρο Κουβέλη από το ΠΑΣΟΚ και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί το Χωροταξικό.
Ο κ. Τατούλης από το βήμα της Βουλής εξέφρασε και την αντίθεση του στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, τονίζοντας:

«Η κομματική πειθαρχία καμιά σχέση με τις δυτικές κοινωνίες δεν έχει.
Είμαστε ελεύθερη κοινωνία και η αντίθετη άποψη δεν πρέπει να ερμηνεύεται από κάποιους ως υπονόμευση.
Εκτός από το κρατικό προϋπολογισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση σε καμιά άλλη ψηφοφορία δεν θα πρέπει να μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας διαφορετικά μιλάμε για υπό περιορισμό της δημοκρατίας».
«Η άποψη του κ. Τατούλη να αποσυρθεί το χωροταξικό είναι απολύτως ανεδαφική.
Έγινε διαβούλευση επί 11 μήνες και αν δεν συμμετείχε ο κ. Τατούλης είναι δικό του πρόβλημα. Σε ότι αφορά το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε, είναι προσωπική του άποψη δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς.
Κατά τη συζήτηση του πλαισίου, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε:
«Με την ψήφισή του, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας προγραμματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας για τα επόμενα 15 χρόνια».
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για το Εθνικό Κτηματολόγιο το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά τη ψήφιση του Χωροταξικού θα ολοκληρωθούν:
Εντός 4ετίας το δασολόγιο, εντός 5ετίας το αποχετευτικό δίκτυο και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, εντός 4ετίας θα έχει συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας ενώ μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.
Ακόμα, μέχρι το 2013 ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες για την οριοθέτηση και την κήρυξη ως προστατευόμενων περιοχών 80 επιπλέον περιοχών του δικτύου «Νατούρα» 2000 καθώς και η ενεργειακή διασύνδεση όλων των κατοικημένων νησιών με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος επισήμανε ότι το Χωροταξικό δεν πρέπει να είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας αλλά χρειάζεται ευρύτατες συναινέσεις κάτι που δεν υπάρχει στο σχέδιο αυτό.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το περάσει με την οριακή της πλειοψηφία και θα συνεχίσει την τσιμεντοποίηση της χώρας, αλλά το κόμμα του δεν μπορεί να γίνει συνένοχο σε αυτό, για αυτό το καταψηφίζει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι το κόμμα του θα παλέψει για ανατροπή του Χωροταξικού σχεδίου προς το καλύτερο, διαφορετικά όπως είπε η κατεύθυνση του θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ της πλουτοκρατίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις και τα εχέγγυα ώστε να πείσουν ότι θα υλοποιηθούν όλα τα θετικά που υπάρχουν στο χωροταξικό σχέδιο.
Αντίθετα, όπως είπε, υπάρχουν πόρτες και παράθυρα για καταστρατήγηση τους.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι τίποτα δεν θα υλοποιηθεί στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το χωροταξικό σχέδιο δεν κάνει ούτε θαρραλέες, ούτε τολμηρές αλλαγές, για αυτό το καταψηφίζει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ