Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135 - ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 FAX : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr Web Site : www.dipeh.grΒΑΛΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ (VALS IM BASHIR) Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 1/6/2009 - 4/6/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.45 & 22.10 Είσοδος : 7 €
ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ (VALS IM BASHIR) - ΙΣΡΑΗΛ (Εγχρ.) - Διάρκεια 90'
Σκηνοθεσία Άρι Φόλμαν
Ο Άρι, ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε υπηρετήσει στο στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '80, βασανίζεται από εφιάλτες που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στο Λίβανο.
Αδυνατώντας να θυμηθεί τα τότε γεγονότα, αρχίζει να αναζητά τους παλιούς του συμπολεμιστές για να μάθει όσα ακούσια διέγραψε από τη μνήμη του.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Του Ανδρέα Πενταρά*
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Ειρηνευτική Δύναμη σαν μοχλό πίεσης προς την Ε/Κ πλευρά με απώτερο σκοπό να χαμηλώσει το πήχυ των διεκδικήσεων στη προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Από την άλλη όμως, ερωτηματικά προκαλούν και οι αντιδράσεις της πλευράς μας απέναντι στο ενδεχόμενο αποχώρησης της ΕΔ, κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπιζόταν ως πολύ φυσικό και αναμενόμενο, αφού:
Πρώτον, όλες οι Ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ έχουν χρονικά περιθώρια, γι αυτό άλλωστε γίνεται ανά εξάμηνο η ανανέωση της θητείας των.
Δεύτερον, για μια σειρά λόγων ανεξάρτητων της βούλησης του ΟΗΕ μπορεί να τερματισθεί η παρουσία της ΕΔ, όπως η άρνηση χρηματοδότησης της από τις χώρες που συνεισφέρουν οικονομικά, ή η απόφαση των χωρών που διαθέτουν τους ειρηνευτές στρατιώτες να τους αποσύρουν, με δεδομένο ότι η θητείας τους στην ΕΔ είναι εθελοντική τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο στρατιωτών.

Ανάβαλλεται η εκδήλωση με θέμα «ΝΕΡΟ, ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ» για την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Αναβάλλεται η εκδήλωση με θέμα «ΝΕΡΟ, ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ» που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου 2009 και ώρα 18:30, στην πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς (οδός Κομνηνών), λόγω καιρικών συνθηκών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 και ώρα 18:30 στον ίδιο χώρο.Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΕΥΡΩΓΝΩΣH - EUROLAB Καλαμαριάς & Βυζαντίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητος και Πρασίνου του Δήμου Καλαμαριάς και αποτελεί συνέχεια των ιδιαίτερα επιτυχημένων περσινών εκδηλώσεων με θέμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ».Περισσότεροι από 300 μαθητές - μέλη της greenteam θα παίξουν και θα διαγωνισθούν, προκειμένου να κερδίσουν υποτροφίες και πλούσια δώρα από τους χορηγούς και μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Διασκεδαστές και εμψυχωτές, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, θα παρακινούν μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν, συμμετέχοντας στα παιχνίδια που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί της ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ σε συνεργασία με τους προσκόπους και τα στελέχη της ΧΑΝ Καλαμαριάς.Στόχος της εκδήλωσης είναι η αφύπνιση οικολογικής συνείδησης των μαθητών μέσω παιχνιδιών και δοκιμασιών σχετικών με το Νερό, καθώς και η ενημέρωση των δημοτών για τη λογική χρήση του Νερού και την αντιμετώπισή του ως πολυτιμότατου αγαθού.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΓ.ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1887-1978 Ένα εξαιρετικό λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΙΑ ΒΙΟΥ»! ''Διαδρομές στο παρελθόν, Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής 1887 – 1978'', Γράφει για το λεύκωμα η εκδότρια Γραμματική Καραβασιλικού. «Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα υπήρξε η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην πραγματοποίηση της έκδοσης Διαδρομές στο παρελθόν- Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής 1887-1978. Μέσα από αυτή την αγάπη ενώσαμε τις δυνάμεις μας ο Βασίλης Δούκας, φωτογράφος, μόνιμος κάτοικος της Μεγάλης Παναγίας, που με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία συγκέντρωσε το φωτογραφικό υλικό, η σύζυγός του Άννα Παπαγιάννη, φιλόλογος, κάτοικος Μεγάλης Παναγίας, η οποία έγραψε τα κείμενα που συνοδεύουν το λεύκωμα και εγώ που επιμελήθηκα και χρηματοδότησα την έκδοση. Τα έντονα συναισθήματα ήταν οι συνοδοιπόροι μας κατά τη διάρκεια δημιουργίας του λευκώματος. Η συγκίνηση, η νοσταλγική διάθεση, οι παιδικές μας μνήμες ανασκαλευόταν μπροστά σε κάθε παλιά φωτογραφία που επεξεργαζόμασταν. Μέσα σ΄ αυτή την έντονη και ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση μελετήσαμε το φωτογραφικό υλικό το οποίο και ταξινομήσαμε σε θεματικές ενότητες και συζητήσαμε με συγχωριανούς μας προκειμένου να εντοπίσουμε χρονολογίες και πρόσωπα που απεικονίζονται και να παραθέσουμε αφηγήσεις για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Αρχικά πίστευα πως η συγκεκριμένη έκδοση αφορά μόνο τους συχωριανούς μου.
Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι με εξαίρεση τα ονόματα που συνοδεύουν κάθε φωτογραφία η έκδοση αποτελεί ένα πανόραμα φωτογραφιών που μας μεταφέρει στην Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων».
Ακόμη και άνθρωποι διαφορετικών περιοχών που κράτησαν στα χέρια τους το λεύκωμα αισθάνθηκαν την ίδια νοσταλγία και συγκίνηση με μένα. Μπορεί τα ονόματα να τους ήταν ξένα ωστόσο όμως οι χοροί στην πλατεία, ο γάμος, τα γλέντια, οι αγροτικές ασχολίες είναι κοινά στοιχεία της Ελληνικής παράδοσης και ιστορίας, μυρίζουν Ελλάδα. Με γνώμονα την αγάπη για το ξεχωριστό βιβλίο, με μεράκι, συνέπεια και την ακλόνητη πίστη ότι η σχέση αναγνώστη-συγγραφέα διατηρεί την αυθεντικότητα των συναισθημάτων στο πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουμε την εκδοτική μας προσπάθεια με νέες προτάσεις για να εξασφαλίσουμε "Δια Βίου" συντροφιά στο αναγνωστικό κοινό. Χθές ειχα την ευκαιρία να κρατήσω στα χέρια μου αυτό το λεύκωμα που με πολύ μεράκι δημιούργησαν οι άνθρωποι των εκδόσεων «ΔΙΑ ΒΙΟΥ», και πραγματικά ταξίδεψα σε μια άλλη εποχή. Γνώρισα την Μεγάλη Παναγία του χθες, γνώρισα τις «στιγμές» της τις ανθρώπινες, την καθημερινότητα της στο τόσο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα πιο ανθρώπινο χθες! Η κάθε φωτογραφία του ηταν σαν να με καλούσε και εμένα να συμμετάσχω σε εκείνη τη στιγμή που απεικόνιζε. Πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία. Ναι, η έκδοση αυτή είναι μια «διαδρομή στο παρελθόν», είναι μια συνάντηση με τους δικούς μας ανθρώπους τους γνωστούς και αγνώστους που στην καθημερινότητα τους, αυτή που κατόρθωσε και ξέκλεψε ο φακός, δημιούργησαν την δική τους ξεχωριστή κουλτούρα, που έκανε εκείνο το «κεφαλοχώρι», την Μεγάλη Παναγία του Χθες, να είναι ίσως καλύτερη ακόμα και από την σημερινή, του εικοστού πρώτου αιώνα. Κάθε σελίδα που γύριζα με πήγαινε και σε κάτι διαφορετικό! Είδα όλο το χωριό να χτίζει την εκκλησία, είδα το «νυφιάτικο μπουλούκι» (όπως λένε και σε άλλες περιοχές) να βαδίζει στους δρόμους του χωριού με τα όργανα μπροστά, είδα τα μαγαζιά εκείνης της εποχής, τους καφενέδες, το σχολειό με τις «γυμναστικές επιδείξεις», είδα τόσα πολλά…. Στιγμές της ζωής, αλλά και του θανάτου! Άλλωστε κανένα από τα δυο δεν υπάρχει χωρίς το άλλο! Σας προτείνω να αποκτήσετε όλοι το λεύκωμα αυτό. Δεν έχει σημασία αν είστε από την Μεγάλη Παναγία, η από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Δεν είναι ένα βιβλίο που απλά περιέχει κάποια στοιχεία και πολλές φωτογραφίες από κάποια περιοχή της Χαλκιδικής. . Είναι ένα κομμάτι της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, της ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ, της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ μας που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Ντοκιμαντέρ για τους θανάτους δημοσιογράφων στην υπηρεσία της ενημέρωσης

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Με τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ενημέρωσης ασχολείται το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για την Αλήθεια του Νίκου Μεγγρέλη.
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ γίνονται σε τρεις ηπείρους και εννέα χώρες.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε τρεις ηπείρους και εννέα χώρες, προκειμένου να συναντηθούν και να μιλήσουν με τους συγγενείς, τους φίλους, τους συνεργάτες, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχους και διανοούμενους, που εμπλέκονται με τις ιστορίες των δημοσιογράφων που χάθηκαν στα πολεμικά μέτωπα των τελευταίων ετών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Εκδηλώσεις μνήμης από τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" Η γιαγιά του Πόντου έκλεισε τα 100 και γιόρτασε μαζί της το ποντιακό στοιχείοΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Διωγμοί και γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού Χ. Αλεξανδρίδης : «Απαιτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Μεγάλος Εγκέφαλος
Οι απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης νοημοσύνης Χαρτόδετο, 280 σελ., 17 x 24 εκ., Α/Μ, 25,00 ευρώ
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε αυτό ο πρωτοποριακό βιβλίο, δύο διαπρεπείς επιστήμονες, ο Gary Lynch και ο Richard Granger, μας προσφέρουν μια ζωντανή και ταχύρυθμη διερεύνηση του πώς ο εγκέφαλός μας έγινε αυτό που είναι, και πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερος —πολύ καλύτερος.
Η ανασύνθεση του εγκεφάλου των πρώτων συγγενών μας που έζησαν στις πεδιάδες της Αφρικής πριν από 10.000 χρόνια οδηγεί τον Lynch και τον Granger σε νέες ανακαλύψεις για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας: πώς κωδικεύεται η μνήμη στον εγκέφαλο∙ πώς η διεργασία διαταράσσεται με την πάροδο της ηλικίας και σε περιπτώσεις ασθενειών∙ πώς αντιλαμβανόμαστε, δρούμε και επικοινωνούμε∙ και ποιοι μηχανισμοί στον εγκέφαλο είναι δυνατόν να ενισχυθούν, βελτιώνοντας το σημερινό σχέδιο.
Συνδυάζοντας την ιστορία με την επιστήμη, το βιβλίο ρίχνει φως στις πολυπλοκότητες του εγκεφάλου μας και μας παρέχει δελεαστικές γνώσεις για την ανθρώπινη φύση μας —το παρελθόν και το μέλλον της. ● «Ένα απαραίτητο βιβλίο για μεγάλους εγκεφάλους. [...]
Ο Μεγάλος Εγκέφαλος είναι μια εξαιρετική περιγραφή για το ευρύ κοινό τού πώς μεγαλώνουν οι εγκέφαλοι, τόσο εξελικτικά όσο και αναπτυξιακά.
Η δύναμη του βιβλίου βρίσκεται στη νευροεπιστήμη, ειδικά στην αντιμετώπιση της νευρωνικής πλαστικότητας και των συνειρμικών περιοχών του εγκεφάλου.»—William H. Calvin, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ● «Ο συνδυασμός Lynch και Granger μοιάζει με το μίγμα βενζίνης και φωτιάς. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μεγάλες εκρηκτικές ιδέες από δύο μεγαλοφυείς νευροεπιστήμονες.»—Michael Gazzaniga, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα ● «Μια συναρπαστική και προκλητική περιγραφή του πρόσφατου παρελθόντος του ανθρώπινου εγκεφάλου.»—Joseph LeDoux, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Εκδόσεις Κάτοπτρο
Κορυζή 8,
117 43 Αθήνα
τηλ.: 210 9244827, 210 9244852 fax: 210 9244756
web sites: www.katoptro.gr και www.sciam.gr
Βιβλιοπωλείο: Στοά του Βιβλίου,Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου 5,
105 64, Αθήνα
τηλ.: 210 3247785

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - φεστιβάλ θεάτρου
Θέμα της εβδομάδας: Διεθνείς Εκθέσεις-Διεθνή Φεστιβάλ
Το φεστιβάλ είναι άκλιτο ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Το θέατρο είναι ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Το φεστιβάλ θεάτρου είναι μια καλλιτεχνική διοργάνωση που περιλαμβάνει έναν αριθμό θεατρικών παραστάσεων και δραματοποιημένων λογοτεχνικών έργων που εκτελούνται στη σκηνή και παρουσιάζονται σε ακροατήριο.
Θέατρο είναι η τέχνη της αναπαράστασης μπροστά σε κοινό δραματοποιημένων γεγονότων ή καταστάσεων μέσω των ηθοποιών, με τη φωνή και τη δράση τους.
Το θέατρο δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να μιμηθεί σκηνές από την καθημερινή ζωή και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο και τις ιδέες του με λόγο, κίνηση, χορό.
Το αρχαίο θέατρο έφτασε στην ακμή του με τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Θέατρο είναι επίσης τα λογοτεχνικά κείμενα που προορίζονται για παράσταση σε θέατρο, όπως και ο χώρος όπου ανεβαίνουν οι θεατρικές παραστάσεις, το σύνολο των θεατών που παρακολουθούν θέατρο.
Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com