Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

📍 Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας

 


Κάθε εβδομάδα θα σας ενημερώνουμε για τις παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εκδηλώσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς και άλλες δράσεις.
Ανοίξτε τις ατζέντες σας και σημειώστε. Συναντήστε τους συγγραφείς μας και συμμετέχετε στις συζητήσεις με τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Δικά μας παιδιά
Δυο γενιές και γκρεμός ανάμεσα.
Θα έρθει η στιγμή να δώσουν το χέρι;
Υπογραφή βιβλίου
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, από τις 8:30 το βράδυ,
στο 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης,
στο περίπτερο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Η Σοφία Νικολαΐδου
συναντά τους αναγνώστες, συζητά μαζί τους
και υπογράφει το νέο μυθιστόρημά της.
Mια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα,
για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση,
για τα παιδιά που έσωσε η μουσική.

ARCTUROS News Μάιος-Ιούνιος 2024



Μάρθα το ντροπαλό και ζωηρό αρκουδάκ
ι
Ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, ένα αρκουδάκι -μόλις 3 μηνών- έχασε τη δική του… Κυνηγημένο από σκυλιά καταφεύγει στην αυλή ενός σπιτιού στο Εμπόριο Κοζάνης. Για καλή του τύχη, όμως, μπαίνει στην αυλή 2 ανθρώπων, που του έσωσαν τη ζωή. Ο κ. Παύλος και η κ. Μάρθα περιόρισαν το μικρό αρκουδάκι σε ασφαλές σημείο και αμέσως ειδοποίησαν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, που το μετέφερε στο Κέντρο Επανένταξης Άγριας Ζωής, όταν δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί η μητέρα του. Ενάμιση μήνα μετά, η Μάρθα είναι πολύ καλά! Έχει προσαρμοστεί στο νέο της χώρο και τρώει με όρεξη. Το πιο ευχάριστο, όμως, είναι ότι δείχνει πολύ ανεξάρτητη και απόμακρη από τους φροντιστές της, συμπεριφορά που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον! Όταν βεβαιώνεται ότι οι φροντιστές της είναι μακριά, ξεθαρρεύει και αρχίζει να παίζει. Τρέφεται με γάλα, γιαούρτι, φρούτα εποχής, αβγά και μέλι και έχει αρχίσει να παίρνει βάρος.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποχαιρετά τη Μπάρμπαρα

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποχαιρέτησε την Μπάρµπαρα, την τυχερή του πολέμου, που έζησε στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας για 25 χρόνια. Ήρθε μαζί με τα αδέρφια της Μίσα και Βέσνα από το Βελιγράδι το 1999 εν μέσω πολέμου. Τα τελευταία 2 χρόνια ταλαιπωρούνταν από καρκίνο στο στήθος, που αντιμετώπιζε γενναία. Στα τέλη Μαΐου, όμως, επιδεινώθηκε η κατάστασή της και αποφασίστηκε από τους κτηνιάτρους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να ελευθερωθεί από τους πόνους της. Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία της.
Εκπαιδεύοντας οργανώσεις
στη διαχείριση αρκούδων στο πεδίο

Στο πλαίσιο του έργου Large Carnivore Connect που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT) ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προχώρησε σε εκπαίδευση μελών των οργανώσεων Protection and Preservation of Natural Environment in Albania και Маcedonian Ecological Society επάνω στην παγίδευση και διαχείριση αρκούδων. Οι 9 εκπαιδευόμενοι για 5 ημέρες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση διαφορετικών τύπων παγίδων και την ασφαλή διαχείριση των ζώων. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ενημερώθηκαν για τις δράσεις της οργάνωσης και τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Προστασίας. Παράλληλα, υπήρξε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συζήτηση πάνω σε θέματα που απασχολούν τη διατήρηση οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας της περιοχής των Βαλκανίων.
Η διάσωσή ενός νανομπούφου
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) αντιμετώπισε ένα... διαφορετικό περιστατικό πριν από λίγες ημέρες στο Αμύνταιο Φλώρινας. Ένας μικρός νανομπούφος είχε πέσει από τη φωλιά του αλλά ήταν τόσο μικρός που δεν μπορούσε να πετάξει για να επιστρέψει. Η παρουσία της ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περιοχή έκανε εφικτή την επέμβαση. Το άτυχο πουλί τοποθετήθηκε και πάλι στη φωλιά του και η ΟΑΕ παρέμεινε στο σημείο μέχρι να βεβαιωθεί ότι η μαμά του άρχιζε και πάλι να το ταΐζει.


Η εταιρεία ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ ανανέωσε
την υποστήριξή της στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Η εταιρεία ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, υποστηρίζοντας την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, στηρίζει ενεργά το έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ενίσχυει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διατροφή των αρκούδων, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας, προσφέροντας προϊόντα για τη σίτισή τους.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

ΚΘΒΕ 🎭 ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΖΙ και το καλοκαίρι 2024



ΠΛΟΥΤΟΣ
Η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ξεκινά το «ταξίδι» της από τη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της παράστασης  δοθηκε στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4 Ιουλίου, ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι: Βάιος Πράπας, Χατζηφραγκέτα, η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
19 & 20 Ιουλίου

10ο Φεστιβάλ Δάσους
Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για δέκατη συνεχή χρονιά φιλοξενεί κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ραντεβού στη μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος!

Νέο τεύχος ΠΡΑΞΗ!
Το χιούμορ στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και πώς θα ήταν η ζωή μας δίχως αυτό!
Το νέο τεύχος κυκλοφόρησε. Αναζητήστε τη δική σας ΠΡΑΞΗ στην πόλη και στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ!

Δολοφονία στο Ψυχικό: Νέα στοιχεία για το δρομολόγιο του δράστη



Δολοφονία στο Ψυχικό: Νέα στοιχεία για το δρομολόγιο του δράστη

5 έτη “αναμονής” για τους ασθενείς με σπάνια πάθηση



5 έτη “αναμονής” για τους ασθενείς με σπάνια πάθηση
Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 5 έτη αναμένουν κατά μέσο όρο τα άτομα που ζουν με σπάνια πάθηση προκειμένου να λάβουν διάγνωση.

Ελντοράντο οι κάρτες- Υψηλές προμήθειες- Πλαφόν εξετάζει η κυβέρνηση


Ελντοράντο οι κάρτες- Υψηλές προμήθειες- Πλαφόν εξετάζει η κυβέρνησηΕλντοράντο οι κάρτες- Υψηλές προμήθειες- Πλαφόν εξετάζει η κυβέρνηση
«Χρυσές» προμήθειες απολαμβάνουν οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα που εμπλέκονται στις συναλλαγές με κ...

Μαρινάκης: 10 απαντήσεις σε ερωτήματα για την "κατάργηση του πενθήμερου"


Μαρινάκης: 10 απαντήσεις σε ερωτήματα για την "κατάργηση του πενθήμερου"
Δέκα απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας δίνει με ανάρτησή του στο facebook ο Π...

Μεγάλες επιδοτήσεις σε τηλεοπτικές σειρές


Μεγάλες επιδοτήσεις σε τηλεοπτικές σειρές
Με 3,64 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθεί η εταιρεία του Σκάι ("Ειδήσεις Ντο Κομ") για την τηλεοπτική σειρά «Πανθέοι», ...

Πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι! Πως επηρεάζονται οι νέοι


Πενταπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι! Πως επηρεάζονται οι νέοι
Το νέο ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενους συνταξιούχους και δη η κατάργηση της παρακράτησης του 30%...