Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ Today at InfognomonPolitics

Today at InfognomonPolitics CSI και Μακεδονία Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε "Α-" από "A" Επίσκεψη Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών στο Αζερμπαϊτζάν Αποζημιώσεις 6 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ Προσφυγή σε δικαστήριο των ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ζήτησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης «Συνομιλίες για τα πυρηνικά είχαν Ιράν και Ισραήλ» Τουρκικό ναυάγιο για τον Σαρκοζί; Η CΙΑ στην Αθήνα για το Facebook Η MSC κατήγγειλε τη σύμβαση με τον ΟΛΠ Και... διατριβή στη λογοκλοπή από καθηγητές ΑΕΙ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ CIA ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ξαναρχίζει ο διάλογος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ με το Σερβικό Πατριαρχείο Νταβούτογλου: Ιστορική η προσέγγιση με Αρμενία Κοντά σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο Frankfurter Allgemeine: Απειλή για Τουρκία Ο Πρόεδρος ξεγράφει τον οδικό χάρτη Δεύτερο πηγάδι θανάτου με λείψανα 10 φαντάρων Η διπλωματία της ενέργειας... Η τριπλή «εμπλοκή» του Δεκεμβρίου Ανοίγει ξανά ο φάκελος της «17Ν» Ζακ Μπαρό: "H Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους κανόνες για την παροχή ασύλου" Λογοκρισία στο επίμαχο σήριαλ. Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν κράτησαν πολύ. Τα τρία διεθνή μέτωπα του Γ. Παπανδρέου

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - Τσαμπίκοι
Θέμα της εβδομάδας: Φυλές και παρατσούκλια των Ελλήνων Το όνομα Τσαμπίκοι, που αποτελεί προσωνυμία των Ροδίων ή Ροδιτών, αν και συνειρμικά φέρνει στο νου τη λέξη τσαμπί, δεν έχει καμία σχέση με αυτή.
Οι Ρόδιοι, σε αντίθεση με άλλους που τυχόν έχουν κάποιους να θίγονται ή να θυμώνουν με τα παρατσούκλια που τους κόλλησαν, μπορούν άφοβα να «κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά», όχι μόνο γιατί η δική τους προσωνυμία σχετίζεται με τοπική ονομασία, αλλά και γιατί έχει «ιερή» προέλευση, αφού οφείλεται στην προσωνυμία «Τσαμπίκα» της Παναγίας στη Ρόδο, η μονή της οποίας βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Αρχάγγελος.
Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι της Παναγιάς της Τσαμπίκας είχε χτιστεί στην αρχαιότητα ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας του κυνηγιού. Αυτό μαρτυρείται από ένα επίγραμμα στο οποίο γίνεται λόγος για θυσίες και τάματα προς τη θεά Αρτέμιδα.Η Παναγιά η Τσαμπίκα έχει δύο μοναστήρια, από τα οποία το ένα ονομάζεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Ψηλή ή η Κυρά, γιατί είναι χτισμένο ψηλά, σε ύψος 326 μέτρων, πάνω στον ιερό λόφο, όπου κάποτε λατρευόταν η θεά Αρτέμιδα, ενώ το άλλο λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Κάτω, γιατί βρίσκεται χαμηλά, κοντά στο δημόσιο δρόμο.
Εκτός από προσωνυμία της Παναγίας η λέξη Τσαμπίκα είναι ένα πολύ συνηθισμένο γυναικείο όνομα στη Ρόδο και ακόμα τοπωνύμιο, αφού έτσι ονομάζεται μια πολύ όμορφη παραλία που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου.
Υπενθύμιση:
Λήγει η προθεσμία εγγραφής στα επιμορφωτικά σεμινάρια λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Υπερ-Πόντιοι ΗΠΑ-Καναδά ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"

Η Θεσ/νίκη στους περιηγητές χαράκτες

Η Θεσ/νίκη στους περιηγητές χαράκτες - 23/10/2009 έως 23/11/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ε.Μ.Σ. Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 5,6,33,39,78,11,58«Τα χαρακτικά της Θεσσαλονίκης από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα» Έργα από τις συλλογές των Γιώργου Πατιερίδη και Κώστα Σταμάτη Διακόσια πενήντα περίπου χαρακτικά που αναφέρονται στην πόλη και την περιοχή της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην έκθεση.
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα σπουδαιότερα χαρακτικά που έχουν φιλοτεχνηθεί και δημοσιευθεί κατά καιρούς για τη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά χαρακτικά που έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία ή άλλα δημοσιεύματα και σε εφημερίδες της Ευρώπης. Σχεδόν τα μισά από τα εκτιθέμενα έργα παρουσιάζονται δημοσίως για πρώτη φορά! Τα χαρακτικά που παρουσιάζονται καλύπτουν την κλασική περίοδο της εγχάρακτης απεικόνισης, από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι το πέρας του 19ου.
Χαρακτικά του 20ού αιώνα δεν έχουν συμπεριληφθεί, μολονότι οι συμπράττοντες συλλέκτες διαθέτουν και τέτοια.
Άλλωστε η φωτογραφία διστακτικά στην αρχή του 20ου αιώνα, καθολικά στη συνέχεια υποκαθιστά την χαρακτική απεικόνιση.
Έχουν κατανεμηθεί σε θεματικές ενότητες: όπως Χάρτες και λιμενοδείκτες, Απόψεις της πόλης, Ενδυμασίες, Μνημεία, ναοί, Σημαντικά γεγονότα, Προσωπικότητες. Πολλά από τα μνημεία αυτά, κάποια ιδιαίτερα σημαντικά, δεν υπάρχουν πια, όπως η κιονοστοιχία των «Μαγεμένων» (Las Incantadas), η Χρυσή Πύλη, τα τείχη της πόλης ιδίως, το παραθαλάσσιο, το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου κλπ. Τα περισσότερα από τα χαρακτικά αυτά ήσαν ένθετα μέσα σε περιηγητικά ή εγκυκλοπαιδικά βιβλία ή αποτυπώθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες, ιδίως του 19ου αιώνα.
Η εκτύπωσή τους, έχει γίνει με τους γνωστούς τρόπους χάραξης ζωγραφικών σχεδίων, όπως ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία, ατσαλογραφία, χρωμολιθογραφία.
Πολλά είναι επιχρωματισμένα. Ικανός αριθμός από αυτά, εκτός από ιστορική σπουδαιότητα, διαθέτουν και εικαστική αξία διόλου αμελητέα, Επί παραδείγματι αναφέρεται ότι, τα χαρακτικά του 1493 με την φανταστική απεικόνιση πόλης της Μακεδονίας επιμελήθηκε, ως ζωγράφος και χαράκτης ο Michael Wohlgemut, δάσκαλος του περίφημου Albrecht Duerer. Οι χώρες της προέλευσής τους είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ρωσία. Στους Νέους Χρόνους το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης προκλήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα, με ζητούμενο πως θα ήταν δυνατόν να αναληφθεί στρατιωτική δράση για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ένα από τα στοιχεία που έλκυσαν στη συνέχεια το ενδιαφέρον αλλοδαπών περιηγητών ήταν ο έντονος πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα η εντυπωσιακή συμπαράταξη αρχιτεκτονικών ρυθμών με διαφορετικούς πολιτισμικούς ορίζοντες.
Η συγκέντρωση του εκτιθέμενου υλικού πραγματοποιήθηκε σταδιακά και με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δημοπρασίες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αναζήτηση σε εξειδικευμένα καταστήματα της πόλης μας, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέλος Ιδιώτες συλλέκτες ήταν οι πηγές. Και απαιτήθηκε μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια.
Οι εγχάρακτες εικόνες για την Θεσσαλονίκη είναι λίγες και γι' αυτό δυσεύρετες.

Ο Άγιος Δημήτριος και η πόλη του

Ο Άγιος Δημήτριος και η πόλη του - 23/10/2009 έως 24/10/2009
Ώρα: 19.00
Χώρος Εκδήλωσης: Κ.Ι.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Λόγος Λεωφορεία: 3,39«Ιστορία και Γραμματεία για τον Άγιο Δημήτριο και την πόλη του από τον 8ο ως το 12ο αιώνα» Επιστη­μο­νική διημερίδα Σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Τομέας Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαν­τι­κής και Κοινωνικής Θεολογίας και το ΚΕΕΠ διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα όπου θα παρουσιαστούν θέματα τα οποία αφορούν στη γραμματεία, τη θεολογία και την τέχνη, που παρήχθησαν και σχετίζονται με το πρόσωπο του Αγίου Δη­­­μη­τρίου, αλλά και την ιστορία της πόλης του από την έναρξη της Ει­κο­­νομαχίας, τον 8ο αιώνα, ως τα τέλη του 12ου αιώνα, πριν από τη λα­τι­­νική κατοχή της. Ο Τομέας Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαν­τι­κής και Κοινωνικής Θεολογίας και το Δίκτυο Κειμενικής και Ερμη­νευ­τικής Εκκλησιαστικής Παραδόσεως, ένα από τα αναγνωρισμένα θεμα­τι­κά δίκτυα έρευνας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, έχουν εγκαινιάσει κατά τα τελευταία χρόνια μια κοινή ερευνητική δράση, με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας κειμενικής και πολιτιστικής παράδοσης που δημι­ούρ­γησε στη Θεσσαλονίκη αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό και βαλκα­νικό χώρο η τιμή του κηδεμόνος της πόλεως αγίου Δημητρίου από την εποχή του μαρτυρίου του στις αρχές του 4ου αι. ώς τις μέρες μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα για την έρευνα της χειρόγραφης παράδοσης του συνόλου των κειμένων της Δημητρείου γραμ­μα­τείας και έχει προγραμματισθεί η ίδρυση και λειτουργία «Ινστι­τούτου Αγίου Δημητρίου», του πρώτου επιστημονικού ινστιτούτου στο οποίο, σε συνεργασία με επιστήμονες και ερευνητές διαφόρων ειδι­κο­τή­των από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας και του εξω­τερικού, θα μελετηθεί το σύνολο των εκφάνσεων της τιμής του Α­γίου Δημητρίου στην πόλη του, με επίκεντρο τη μεγαλοπρεπή Βασι­λική που αφιερώθηκε στη μνήμη του στο χώρο του μαρτυρίου του στη Θεσ­σα­­λονίκη, αλλά και στο βυζαντινό και σλαβικό κό­σμο. Η τιμή αυτή απο­τυ­πώθηκε καταρχήν σε ένα πλήθος κειμένων, α­γιο­λογικών και ομιλη­τι­κών, υμνογραφικών, αλλά και ποιητικών, ακόμη δε και θεατρικών, που παρήχθησαν ώς τις αρχές του 20ού αι., όταν η απελευθέρωση της Θεσ­σα­λονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912 συνδέθη­κε άμεσα με την πολιου­χική προστασία του φιλοπόλιδος Αγίου.
Με πιο αισθητό τρόπο η τιμή αυτή καταγράφεται στο μεγάλο αριθμό βυζαντινών και μεταβυ­ζαν­τινών απεικονίσεών του σε τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, προερ­χό­μενες από διάφορες περιοχές του Βυζαντίου και του σλαβικού κόσμου, αλλά και της Δύσης, αλλά και στα είδη μικροτεχνίας, συμπεριλαμ­βα­νο­μένων των ευλογιών με τις οποίες μεταφερόταν από τους προσκυνητές το μύρο που εκπήγαζε από τον τάφο του, ακόμη και σε βυζαντινά νομί­σματα. Τηλ. - Fax: 2310996673,
e-mail: lialiou@past.auth.gr Ιστοσελίδα: http://web.auth.gr/keepnet/

Kind Of Blue Miles Davis

Kind Of Blue Miles Davis - 23/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Βελλίδειο Είδος Εκδήλωσης: Έθνο Τζαζ Vip: 40 € Κανονικό: 30 € Λεωφορεία: 11,12KIND OF BLUE @ 50JIMMY COBB'S SO WHAT BANDFeaturing :WALLACE RONEY, VINCENT HERRING, JAVON JACKSON, LARRY WILLIS & BUSTER WILLIAMS
50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το περίφημο άλμπουμ "Kind of Blue" του Miles Davis, έχει γίνει τρεις φορές πλατινένιο και συνεχίζει να πουλάει 5000 αντίτυπα την εβδομάδα.Αν και τα ακριβή νούμερα αμφισβητούνται, το "Kind of Blue" αναφέρεται σαν το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ του Miles Davis και σαν ο δίσκος τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Χαρακτηρίζεται επίσης σαν το καλύτερο άλμπουμ μουσικής τζαζ όλων των εποχών και κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των καλύτερων άλμπουμ όλων των ειδών της μουσικής, ενώ αναγνωρίζεται από όλους τους μουσικόφιλους (της ροκ, της κλασικής, της τζαζ κ.λ.π. μουσικής) σαν ένα παγκόσμιο αριστούργημα.
Ο εφετεινός εορτασμός του "Kind of Blue" εστιάζεται στην πορεία της τζαζ μετά από εκείνη την ιστορική ηχογράφηση, στην κληρονομιά των θρυλικών μουσικών που συμμετείχαν σε αυτήν -Miles Davis τρομπέτα, John Coltrane τενόρο σαξόφωνο, Julian "Cannonball" Adderley άλτο σαξόφωνο, Bill Evans και Wynton Kelly στο πιάνο, Paul Chambers μπάσο, και Jimmy Cobb στα ντραμς- και σε όλα τα ξεχωριστά μουσικά στοιχεία που ανέδειξαν το "Kind of Blue" σε ένα μνημείο της παγκόσμιας μουσικής.
Ο θρυλικός ντράμερ Jimmy Cobb, ο μόνος επιζών από την μπάντα της αρχικής ηχογράφησης, διευθύνει την καινούργια μπάντα με εξαίρετους μουσικούς (Wallace Roney με την τρομπέτα, Javon Jackson στο τενόρο σαξόφωνο, Vincent Herring στο άλτο σαξόφωνο, Larry Willis στο πιάνο, Buster Williams στο μπάσο), που έχουν παίξει στο παρελθόν είτε με τον Jimmy Cobb είτε με κάποιο από τα μέλη της αρχικής μπάντας, και έχουν ερμηνεύσει τα κομμάτια του "Kind of Blue" (όπως το "So What" και το "Freddie Freeloader") καθώς και πολλά βασικά κομμάτια των Davis, Coltrane και Adderley. Jimmy Cobb - Ντραμς
Wallace Roney - Τρομπέτα
Javon Jackson - Tenor Σαξόφωνο
Vincent Herring - Alto Σαξόφωνο
Larry Willis - Πιάνο
Buster Williams - Μπάσο

Η θεσ/νίκη του 40

Η θεσ/νίκη του 40 - 23/10/2009 Ώρα: 19:00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 10,31,14,2«Όταν οι ουλές απ΄ τις λαβωματιές κλείνουν στο πρόσωπο του κόσμου... είναι η ειρήνη»
Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης «ζωντανεύουν», μέσα από θεατρικά δρώμενα, εικόνες και μνήμες γνωστών προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης σχετικές με το Έπος του ΄40 και την Κατοχή στην πόλη μας.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης στηρίζεται σε μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «ποιητή της Ρωμιοσύνης».
Συντελεστές εκδήλωσης
Κωνσταντινίδου Θεοδώρα, ΔιευθύντριαΑβδημιώτης Συνόδιος, Υδντής, δάσκαλοςΒουγιούκα Μυρτώ, καθηγ. μουσικήςΚουλιακιώτη Αικατερίνη, θεατρολόγοςΠάπουτσας Διονύσης, καθηγ. Φ.Α. Σέρβου Άσπα, καθηγ. Φ.Α.Τσακιροπούλου Ιωάννα, δασκάλα

LEDOGAS ARGIA

LEDOGAS ARGIA Στο contACT, Contemporary Art Club, Δάφνης 12 Για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων Μία «σπονδυλωτή» παράσταση παράδοξων πραγματικών ιστοριών, ανορθόδοξων προσωπικών σκέψεων, «τερατουργημάτων» μετά από τραγελαφικές συζητήσεις μεταξύ μας OVER.
Μία παράσταση όπου δε φοβόμαστε να «τσαλακώσουμε» το image μας, να επιδείξουμε την υποκριτική μας δεινότητα, να αναδείξουμε τη σκηνοθετική αυθεντία, να από-καθηλώσουμε κοινό και Κρητικούς OVER.
Μια υπερπαραγωγή που θα σας κάνει να μας φτύσετε …για να μη μας ματιάξετε OVER.
Ό,τι και να γράψουμε λίγο θα είναι προκειμένου να απογειώσουμε το ψώνιο που μας διακρίνει.
GAME OVER. Ταυτότητα της παράστασης Σκηνοθεσία: Σμαρώ Πλατιώτη Επιμέλεια Κίνησης: Δέσποινα Σταμάτη Επιμέλεια Μουσικής: Παναγιώτης Μορφίδης «Παίζουν» ( με αλφαβητική 0σειρά ): Μαρία Δασκαλάκη Μαρία Ισίδου Δέσποινα Παπαϊωάννου- Σταμάτη Ελένη Τηλικίδου Πληροφορίες της παράστασης Πρεμιέρα: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 Ημερομηνίες παραστάσεων: 23,24,25,30,31/10 & 1/11 Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή Ώρα έναρξης: 21: 30 Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος Χώρος παραστάσεων: Δάφνης 12, Περιοχή City Gate. Πληροφορίες – Κρατήσεις : (+30)2314-010237 (6-9 μ.μ.) & 6945408096 (SMS) Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας Επικοινωνία: Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695,

Θεατρικές παραστάσεις

Θεατρικές παραστάσεις - 23/10/2009 Ώρα: 19:00
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 31,39,3Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας συμμετέχει στα Μικρά Δημήτρια με δύο θεατρικές παραστάσεις:Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης συμμετέχουν στη θεατρική παράσταση:«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη»Περίληψη Έργου:«Ε, ρε τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε!!
Τόσος δρόμος τόσοι κόποι για να δει μια Πηνελόπη»Μονολογούν κωπηλατώντας οι σύντροφοι του Οδυσσέα...
Στο κατόπι τους κι εμείς, σε μια παιδιάστικη Οδύσσεια, γεμάτη γέλια και μουσικές γιατί ...κάθε ταξίδι έ τ σ ι πρέπει να γίνεται!
Κι ας παραμονεύουν οι Κύκλωπες και οι Κίρκες...Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η δασκάλα του σχολείου κ. Καραμανλή Βασιλική.
Βοήθησε ο δάσκαλος της τάξης κ. Παντέρης Δημήτρης.
Επιμέλεια κειμένων: Η Διευθύντρια του σχολείου Τριανταφυλλίδου Παρθένα
Μαθητές/τριες: Αθανασίου Στυλιανός, Βασιλούδης Φώτιος, Γκόρτσιος Φρειδερίκος, Δρακάτος Δημήτριος, Καλταβερίδης Χαράλαμπος, Καραβέλιας Αριστοτέλης, Κιασιζίδης Νικόλαος, Μουρουζίδης Χρήστος, Σιώπης Νικόλαος, Χαλίλι Μαριγκλέντ, Βοζίκη Βασιλική, Βρατίδου Ελισσάβετ, Δαδιώτη Ασημίνα, Δελιοπούλου Όλγα, Δουλοπούλου Ανθούλα, Καραπινίδη Ξανθίππη, Λεονταρίδου Λήδα, Μελά Μαρία-Αναστασία, Παλπάνα Ειρήνη, Παργαρίδου Ελευθερία, Πετσάβα Σουλτάνα, Σαλτσίδου Κωνσταντίνα, Στουγιαννίδου Αλεξάνδρα, Δάμπαλη Τριανταφυλλιά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης συμμετέχουν στη θεατρική παράσταση:
«Ο Πάρης και το Μήλο της Έριδας»Το έργο αποτελεί διασκευή και θεατρική μεταφορά του βιβλίου της Bottet Beatrice, σε μετάφραση της Πασσιά Αγγελικής από τους/τις μαθητές/τριες και τη δασκάλα της Δ΄ τάξης κ. Κατσιαβάρα Ερμιόνη.
Σκηνικά της παράστασης: κ. Ασλανίδης Νικόλαος, ο δάσκαλος των εικαστικών του σχολείου.
Οι δώδεκα θεοί αποφασίζουν να διοργανώσουν το γάμο της Θέτιδας με τον Πυλαία. Η έριδα δημιουργεί έχθρα ανάμεσα στις θεές πετώντας ένα μήλο με την επιγραφή "ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ".Ο Πάρης, το βασιλόπουλο της Τροίας δίνει το μήλο στην θεά Αφροδίτη με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη και ο Τρωικός πόλεμος ξεκινά.Μαθητές/τριες: Γραδάρης Μηνάς, Γρηγοριάδης Ευρυπίδης, Καραμπίδης Παύλος, Πανώρης Αστέρης, Πευκίδης Μιχάλης, Πευκίδης Νικόλαος, Αιβαζίδη Χριστίνα, Αμαραντίδου Κωνσταντίνα, Ανδρεασίδου Φωτεινή, Βέτσου Μαριάνθη, Βόκα Θεοδώρα, Ζαχαριάδη Ελένη, Κουσκουβέλη Φιλίτσα, Κυριακίδου Ολίνα, Πανώρη Δήμητρα, Παπαδάκη Μάρσα, Παπαχρήστου Παναγιώτα, Πολυχρονιάδου Ευαγγελία, Σαρρηκώστα Μύριαμ, Σεργίνη Σπυριδούλα, Τρενταφίλωβα Ελένη, Τσαπόγα Ιωάννα, Χατζημανώλη Βασιλική, Χότζα Ιζαμπέλα.

Χαρούμενα πρωινά με το Σάκη Γαλατάκη

Μετά την πετυχημένη πρώτη παρουσίαση στον Ιανό της Αθήνας... Ο Σάκης Γαλατάκης και η παρέα του θα σας συναρπάσουν και τα τελευταία δύο Σάββατα του Οκτωβρίου ενώ οι εκδηλώσεις για την επιστροφή του θα συνεχιστούν για ένα περίπου χρόνο!!! Ο δυναμικός ήρωας Σάκης Γαλατάκης επιστρέφει σε νέα αποστολή και με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ καλούν τους μικρούς μας φίλους στο βιβλιοπωλείο ΟΡΟΣΗΜΟ το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 12:30 το πρωί.Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την παιδαγωγό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.
ΟΡΟΣΗΜΟ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 126, Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 9355659 Ο δυναμικός ήρωας Σάκης Γαλατάκης επιστρέφει σε νέα αποστολή και με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ καλούν τους μικρούς μας φίλους στο βιβλιοπωλείο ΜΕ ΑΓΑΠΗ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 12:00 το πρωί.Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την παιδαγωγό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.
Βιβλιοπωλείο ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Αυγής 33 Ηράκλειο .: 210 2817761 και ο Νοέμβριος με Σάκη Γαλατάκη ξεκινάει!!! Ο δυναμικός ήρωας Σάκης Γαλατάκης επιστρέφει σε νέα αποστολή και με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ καλούν τους μικρούς μας φίλους στο βιβλιοπωλείο ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί.Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την παιδαγωγό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ
ΠΑΡΟΔΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ,
ΧΑΛΚΙΔΑ, ΤΗΛ 2221021796 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4 106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

Κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή 23.10.09

Όπως σας έχουμε ενημερώσει από την Τρίτη 20/10/09 κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε να επηρεάσει την χώρα μας από την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές στα Δυτικά στα Κεντρικά και Νότια διαμερίσματα της χώρας καθώς επίσης και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους στα πελάγη.
Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Δευτέρα και μετά.
Ας δούμε την πρόγνωση για την Παρασκευή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αλλαγή του σκηνικού του καιρού από τα Δυτικά με ισχυρές βροχές, Επέκταση των φαινομένων από το βράδυ και μετά.
Πιό αναλυτικά Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή και από τα Δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημερινές ώρες και μετά θα ενταθούν και θα μετατοπιστούν πιό ανατολικά.
Βροχές από τις πρώτες βραδυνές ώρες και μετά αναμένουμε σε Στερεά Θεσσαλία Μακεδονία και Θράκη.
Καλύτερος θα είναι ο καιρός σε Κυκλάδες Δωδεκάνησα και Κρήτη αφού θα υπάρχούν λίγες μόνο αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις και θα φτάσουν τοπικά, και τα 5 Beaufort ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 4 Beaufort .
Στο Ιονιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν, το απόγευμα και τα 8 Beaufort. Θερμοκρασία
H θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα Βόρεια τους 22 βαθμούς στα Κεντρικά τους 24 στα Δυτικά τους 25 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς. Επιμέλεια:meteo-news.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ
Η πνευματική ιδιοκτησία
Ο ευρωπαϊκός τζίρος του βιβλίου... Πρώτη πολιτιστική βιομηχανία
Απορρίφθηκε η «συμφωνία Google» από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Επισκεψιμότητα ρεκόρ στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ για τα αρχεία
Το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο της λογοτεχνίας
On-line αυτόν τον μήνα οι συλλογές βιβλίων από τις 5 θεματικές εκθέσεις της ΔΕΒ Θεσσαλονίκης
Στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ δεν πωλούνται βιβλία!
Δημιουργία θεματικών βιβλιοθηκών για παιδιά
Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει τον ΟΣΔΕΛ για τη διανομή δικαιωμάτων σε συγγραφείς και εκδότες
200 φοιτητές θα παρακολουθήσουν τα φθινοπωρινά σεμινάρια του ΕΚΕΒΙ
50 εκδηλώσεις βιβλιοπωλείων στηρίζει το ΕΚΕΒΙ αυτό το τρίμηνο
Τα παιδιά ζητούν συγγραφείς στα σχολεία τους
Δίκτυο Βιβλιοθηκών με Λέσχες Ανάγνωσης
Ενθουσιασμός από τα σχολεία για συμμετοχή στην 3η Εκθεση Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου
...Εν αναμονή του κόμβου του παιδικού βιβλίου από το ΕΚΕΒΙ
Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά από την ημερίδα της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων στην 6η ΔΕΒΘ
Τρία ταλέντα, τρεις οι νικητές για το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου του ΕΚΕΒΙ
Οδός Γιάννη Ρίτσου στην Αθήνα;
Οι Σέρβοι μεταφράζουν το ελληνικό βιβλίο περισσότερο
Η Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στη Σερβία: η ταυτότητα της ΔΕΒ Βελιγραδίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ Υπάρχει ένα παλικάρι 28 ετών στον Ευαγγελισµό που χρειάζεται 40 φιάλες αίµα. Σοßαρό ατύχηµα µε µηχανή, έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα. Τα στοιχεία είναι: Μερισιώτης Βαγγέλης Ευαγγελισµός ΜΕΘ2 ώρες 8.30-14.00 και 15.00-19.00 Χρειάζεται να κάνει µεταµόσχευση συκωτιού και πρέπει να ßρούµε αίµα αποκλειστικά οµάδας 'Ο αρνητικό'.
Εάν µπορείτε ανακοινώστε το διότι έχει ζωή µία µε δύο εßδοµάδες. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.ΤΗΛ-ΦΑΞ :26210-35638
ΚΙΝ: 6944 434 559 ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ Π Α Ν Τ Ο Υ.. 1 ΛΕΠΤΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ. ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΥΛΑΙΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αγίου Όρους 15, Βοτανικός 2103474074
info@avlea.gr www.avlea.gr Διαβάστε περισσότερα... ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Στη Σχολή του Θεάτρου "Δόρα Στράτου" Μαθήματα για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες: 30 τμήματα.Χωριστά τμήματα ενηλίκων και παιδιών.
Δεκτοί και εντελώς αρχάριοι. Χοροί από όλη την Ελλάδα στην πιο γνήσια μορφή τους, από το μεγάλο ρεπερτόριο του Θεάτρου. Διαβάστε περισσότερα... «ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ!» Διαβάστε περισσότερα... Η … SAL.A.T.A. Διαβάστε περισσότερα...
SONIA THEODORIDOU SINGS JACQUES BRELΣόνια Θεοδωρίδου Παρουσίαση νέου c.d.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009 Ώρα: 12.30 μ.μ. Διαβάστε περισσότερα...
MAD RADIO 106,2 @ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ Σάββατο 24 Οκτωβρίου
Super διαγωνισμός, πολλές εκπλήξεις, non stop μουσική! Διαβάστε περισσότερα...
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ» Έκθεση Ζωγραφικήςτης Gilda Frumkin Διαβάστε περισσότερα... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟΝ F. MENDELSSOHN ΚΑΙ ΤΟΝ J. HAYDNΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Διαβάστε περισσότερα... ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΗΧΟΣ Η ATHENS VOICE και ο IANOS παρουσιάζουν ότι συμβαίνει στην πόλη. Διαβάστε περισσότερα... PHOTO FOLIO RENIEW 09ATHENS PHOTO FESTIVAL Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Ενέργεια και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο Βαρύ φορτίο το Νόμπελ για τον Ομπάμα Η αστάθεια επικρατεί στο Πακιστάν Ρωσικοί διπλωματικοί ελιγμοί στο θέμα του Ιράν «Ο Ευρωπαίος ασθενής»: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος πολίτης και το «αμφίδρομο σύνδρομο» του δημοκρατικού ελλείμματος

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - Παγουράδες
Θέμα της εβδομάδας: Φυλές και παρατσούκλια των Ελλήνων «Τιμή μου και καμάρι μου που είμαι από τα Γιάννενα και είμαι παγουράς».
Τι μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι κάποιος είναι Γιαννιώτης;
Ένα κλασικό παγουροκέφαλο, δηλαδή πλατύ κρανίο, φαρδύ μέτωπο και πρόσωπο τριγωνικό σαν ανάποδο Δ; Σύμφωνα με τους Χούλσε και Σράιντερ και τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό, οι απομονωμένοι ορεινοί πληθυσμοί παρουσιάζουν έντονη βραχυκεφαλία (υπερβραχυκεφαλοποίηση), που δίνει στο πρόσωπο τα παραπάνω χαρακτηριστικά που θυμίζουν παγούρι.
Παρ’ όλα αυτά, Παγουράδες αποκαλούνται μόνο οι Γιαννιώτες και όχι και οι υπόλοιποι Ηπειρώτες. Άλλωστε, κυρίως οι Γιαννιώτες είναι αυτοί που αποκαλούν τους γείτονές τους κατοίκους της Άρτας «Νεραντζόκωλους», ενώ οι Πρεβεζάνοι αποκαλούνται «Σαρδελάδες». Επίσης, η εν λόγω προσωνυμία χρησιμοποιείται και για την ποδοσφαιρική ομάδα των Ιωαννίνων, τον Π.Α.Σ. Γιάννινα.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, την προσωνυμία έδωσαν οι επισκέπτες της πόλης επειδή οι Γιαννιώτες είχαν στη ζώνη τους δεμένο το παγούρι τους ή επειδή κατέβαιναν στη λίμνη Παμβώτιδα για να πάρουν νερό με τα παγούρια τους.
Ο Άγγελος Τερζάκης αναφέρει ότι στο Αλβανικό Μέτωπο του ’40 κάποιοι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον πόλεμο, γέμιζαν με νερό ένα παλιό μεταλλικό παγούρι του στρατού, το βάζανε στη γάμπα τους και...πυροβολούσαν.
Έτσι, δημιουργούσαν ένα πολύ ελαφρύ τραύμα που τους έστελνε αναγκαστικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στον Κουραμπά.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου, που κατάλαβαν το κόλπο, λέγανε μεταξύ τους «άιντε κι άλλος με παγούρι ήρθε, άιντε κι άλλος με παγούρι ήρθε» κι έτσι σιγά σιγά τους βαφτίσανε με το παρατσούκλι «παγουράδες».
Υπενθύμιση:
Λήγει η προθεσμία εγγραφής στα επιμορφωτικά σεμινάρια λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές ΟΛΥΜΠΙΟΝ Ακαδημία ΠλάτωνοςΕλλάδα, 2009Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος, Έγχρωμη, 103 ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Moon Αγγλία, 2009
Σκηνοθεσία: Duncan Jones. Έγχρωμη, 97΄. Αποκτήστε τη νέα CineΚάρταF Έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να την αποκτήσετε από το ειδικό γραφείο στην είσοδο του Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), από τις 13:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.
Επίσης, στον ίδιο χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε και το βιβλιοπωλείο του ΦΚΘ και να ενημερωθείτε για τις εκδόσεις και τα προϊόντα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2310 - 378.410 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση cinekartaf@filmfestival.gr ή κάντε κλικ εδώ. 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Why Cinema Now? 13-22 Νοεμβρίου 2009 Focus: Post - Romance 2009 Post-romance: ένας νεολογισμός συναντά κινηματογραφικά τις πιο σημαντικές θεματικές των καιρών μας, όπως είναι η ανάγκη για συντροφικότητα, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η μοναξιά, η αστική ζωή, η σχέση μας με τη φύση και βεβαίως οι ρευστές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ερωτικές σχέσεις.
Σε αυτό τον άξονα κινείται φέτος η θεματική ενότητα FOCUS του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία επιχειρεί όχι μόνο να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ρομαντισμού και των πολλαπλών απεικονίσεών του στην έβδομη τέχνη, αλλά και να ανανεώσει κινηματογραφικά το είδος των ρομαντικών ταινιών.
Οι μεταλλασσόμενες αντιλήψεις γύρω από τα δύο φύλα, το σεξ, την ανθρώπινη ταυτότητα, τη φύση και τις κοινωνικές προκαταλήψεις επηρεάζουν τις επικρατούσες παραδόσεις της ρομαντικής ταινίας.
Ο τρόπος με τον οποίο οι σκηνοθέτες ανατρέπουν το συγκεκριμένο είδος για να αποδώσουν ιστορίες αγάπης σε ένα σύγχρονο, διαφορετικό πλαίσιο αποτελεί το αντικείμενο του ενδιαφέροντος της ενότητας FOCUS –την οποία επιμελείται ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης-, μέσα από μια επιλογή ταινιών φετινής παραγωγής από όλο τον κόσμο.
«Η διαλεκτική σύνδεση της θεματικής ενότητας ‘’FOCUS: Ρost-romance’’ με το σήμερα επισφραγίζει ιδανικά την επετειακή διοργάνωση του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα ‘’Why cinema now?’’ θέτει δυναμικά το επίκαιρο ζήτημα επαναπροσδιορισμού της έβδομης τέχνης, υπό τη μορφή μιας ριζικής πρότασης για σκέψη, επικοινωνία και διάδραση», τονίζει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη. Στις ταινίες που φιλοξενούνται φέτος στην ενότητα FOCUS, το ταίριασμα δύο ανθρώπων που νικούν το εφήμερο τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, όπου το κλασικό αφηγηματικό όχημα «αγόρι γνωρίζει κορίτσι», μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Why Cinema Now?
13-22 Νοεμβρίου 2009 Ημέρες Ανεξαρτησίας
Αφιέρωμα στην Pink Eiga του Ιαπωνικού Σινεμά Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας μυούν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τους σινεφίλ, στην Pink Eiga, ένα μοναδικό κινηματογραφικό είδος που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, ανοίγοντας νέα σελίδα στην εξερεύνηση του απενοχοποιημένου ερωτισμού.
Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Ημερών Ανεξαρτησίας Λευτέρη Αδαμίδη σε συνεργασία με τον Τζάσπερ Σαρπ / Jasper Sharp, συγγραφέα του βιβλίου Behind the Pink Curtain και ειδικό της Pink Eiga, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες.
Έργα των πλέον πρωτοπόρων δημιουργών που αναδύθηκαν την δεκαετία του ’60, ανανεώνοντας μια κινηματογραφική βιομηχανία που βρισκόταν ήδη στην ακμή της, συνθέτουν το αφιέρωμα στην Pink Eiga. Που έγινε γνωστή και ως Pinku Eiga. Ή Pink Films. «Το αφιέρωμα συμπίπτει ιδανικά με την επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ και την επιθυμία του να διατυπώσει μια πρόταση επαναπροσδιορισμού της έβδομης τέχνης, με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα ‘’Why cinema now?’’», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

"Έτσι βλέπω εγώ την Τουρκία του μέλλοντος..."

"Έτσι βλέπω εγώ την Τουρκία του μέλλοντος..."
του Ζουλφού Λιβανελί Οι γονείς δύσκολα συνειδητοποιούν ότι μεγαλώνει το παιδί τους.
Διότι βλέπουν καθημερινά το παιδί και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά από τη μια μέρα στην άλλη.
Το παιδί μοιάζει να μην αλλάζει καθόλου.
Όμως κάποιος που βλέπει αυτό το παιδί όταν είναι ενός έτους, και το ξαναβλέπει όταν πάει στα δέκα του, δεν μπορεί να πιστέψει στα μάτια του.
Και δεν μπορεί να αναγνωρίσει το παιδί. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες.
Σηκωνόμαστε κάθε πρωί, διαβάζουμε τις εφημερίδες, πηγαίνουμε στις δουλειές μας, τα βράδια παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση και δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Μοιάζουν να είναι όλα ίδια.Κι όμως, η Τουρκία αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, μεταμορφώνεται, γίνεται μια τελείως διαφορετική χώρα.
Ο πιο σύντομος τρόπος για να το καταλάβουμε αυτό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον που δεν έχει δει τη χώρα για μερικά χρόνια.
Πιστέψτε με, το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια, μετά από ένα διάστημα η Τουρκία θα φτάσει σε σημείο να είναι τελείως αγνώριστη.. Θα σαστίσετε και εσείς οι ίδιοι. Ωραία, και ποιά είναι η κατεύθυνση αυτής της αλλαγής;
Μπορούμε να την ονομάσουμε περιληπτικά ως «συντηρητικοποίηση, μετατροπή σε χώρα της Μέσης Ανατολής, πλουτισμό και μείωση της ποιότητας».
Αν προσέξετε, κάποιες από αυτές τις ιδιότητες είναι θετικές, ενώ κάποιες άλλες αρνητικές, όμως πραγματοποιούνται παράλληλα. Δηλαδή, τα χρόνια που έρχονται θα ζήσουμε την εξής κατάσταση:
Μία χώρα γεμάτη ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα,όπου γίνεται το αδιαχώρητο από πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια,με ξένες εταιρείες που έχουν έδρα στη Μέση Ανατολή, Μια χώρα πλουσιότερη απ’ότι είναι σήμερα.
Δηλαδή ένα είδος μεγάλου Ντουμπάϊ ή παλιάς Βηρυτού! Από την άλλη, ένας ταχέως αυξανόμενος ρυθμός αναλφαβητισμού, έλλειψης πολιτισμού, και κατάστασης Λούμπεν.Σε κάθε σημαντικό πόστο, άνθρωποι που δεν έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά, αλλά βάσει των σχέσεών τους με τις θρησκευτικές ομάδες.Μία χώρα υπερβολικά συντηρητική και υπερβολικά «Αμερικανική».
Αυτή είναι η εικόνα που βλέπω εγώ. Δεν θα είναι προφητεία το να πω ότι το AKP θα κερδίσει τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Όλοι το βλέπουν αυτό.
Και μάλιστα, σε πέντε χρόνια ο Ερντογάν θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγμένος απευθείας από τον λαό, και ίσως θα δούμε τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως πρωθυπουργό...Δηλαδή, η Τουρκία θα είναι για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμα υπό την εξουσία του AKP.Διότι δεν υπάρχει καμία δύναμη απέναντί του.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του CHP που εγγράφει ακόμη και εμπόρους ναρκωτικών στο κόμμα προκειμένου να μην χάσει την καρέκλα του, ωθεί τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση σε συμφωνία με το AKP.
Όσο για το MHP, βλέπουμε όλοι σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Νέα μελέτη δείχνει ότι διατροφές υψηλές σε πρωτεΐνη, συρικνώνουν τον εγκέφαλο!

Νέα μελέτη δείχνει ότι διατροφές υψηλές σε πρωτεΐνη, συρικνώνουν τον εγκέφαλο!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης έχοντας ως δεδομένα ότι - H στελέχωση των Ελληνικών Βιβλιοθηκών με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισής τους για να ανταποκριθούν στο σύγχρονο ρόλο τους. - Η επαγγελματική κατοχύρωση του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμου - επιστήμονα της πληροφόρησης στη χώρα μας δεν έχει επιτευχθεί με τις κατάλληλες νομοθε τικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των σχολών Βιβλιοθηκονομίας (ΑΕΙ - ΤΕΙ) και να μην προσλαμβάνονται στις θέσεις των βιβλιοθηκονόμων επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων. - Η πρακτική που ακολουθείται από την πολιτεία με την πλήρωση των θέσεων των βιβλιοθηκονόμων με καθηγητές και δασκάλους, στις σχολικές, δημόσιες βιβλιοθήκες και στα αρχεία καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων Stage καθιστούν το εργασιακό καθεστώς στις Ελληνικές Βιβλιοθήκες πολύπλοκο και ασαφές, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης για τους αποφοίτους των σχολών Βιβλιοθηκονομίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα της ΕΕΒΕΠ (http://www.eebep.gr) προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα για να προχωρήσουμε από κοινού στις απαραίτητες ενέργειες για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων των σχολών βιβλιοθηκονομίας που θα εξασφαλίζει και τη στελέχωση των ελληνικών βιβλιοθηκών με ειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλη εκπαίδευση για την αναβάθμισή τους.