Θέμα της εβδομάδας: Φυλές και παρατσούκλια των Ελλήνων
Το όνομα Τσαμπίκοι, που αποτελεί προσωνυμία των Ροδίων ή Ροδιτών, αν και συνειρμικά φέρνει στο νου τη λέξη τσαμπί, δεν έχει καμία σχέση με αυτή.
Οι Ρόδιοι, σε αντίθεση με άλλους που τυχόν έχουν κάποιους να θίγονται ή να θυμώνουν με τα παρατσούκλια που τους κόλλησαν, μπορούν άφοβα να «κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά», όχι μόνο γιατί η δική τους προσωνυμία σχετίζεται με τοπική ονομασία, αλλά και γιατί έχει «ιερή» προέλευση, αφού οφείλεται στην προσωνυμία «Τσαμπίκα» της Παναγίας στη Ρόδο, η μονή της οποίας βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Αρχάγγελος.
Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι της Παναγιάς της Τσαμπίκας είχε χτιστεί στην αρχαιότητα ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας του κυνηγιού. Αυτό μαρτυρείται από ένα επίγραμμα στο οποίο γίνεται λόγος για θυσίες και τάματα προς τη θεά Αρτέμιδα.Η Παναγιά η Τσαμπίκα έχει δύο μοναστήρια, από τα οποία το ένα ονομάζεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Ψηλή ή η Κυρά, γιατί είναι χτισμένο ψηλά, σε ύψος 326 μέτρων, πάνω στον ιερό λόφο, όπου κάποτε λατρευόταν η θεά Αρτέμιδα, ενώ το άλλο λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Κάτω, γιατί βρίσκεται χαμηλά, κοντά στο δημόσιο δρόμο.
Εκτός από προσωνυμία της Παναγίας η λέξη Τσαμπίκα είναι ένα πολύ συνηθισμένο γυναικείο όνομα στη Ρόδο και ακόμα τοπωνύμιο, αφού έτσι ονομάζεται μια πολύ όμορφη παραλία που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου.
Υπενθύμιση:
Λήγει η προθεσμία εγγραφής στα επιμορφωτικά σεμινάρια λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου