Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Τρομοκρατία, ασφάλεια των αεροδρομίων και άνθρωποι με αναπηρίες

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑΑνέκαθεν υπήρχε πρόβλημα σοβαρό στα αεροδρόμια για τους ανθρώπους με αναπηρίες και ιδιαίτερα αυτούς που χρησιμοποιούν χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα. Τα προβλήματα επιδεινώνονται όταν οι ταξιδιώτες με αναπηρίες χρησιμοποιούν βαριά ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα, με πολλές προσαρμογές, τροποποιήσεις και με αναπνευστική συσκευή.
Ειδικά στο αεροδρόμιο Βενιζέλος υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες να αλλάξουν αναπηρικό κάθισμα και να χρησιμοποιήσουν ένα από τα καθίσματα του αεροδρόμιου που στην πλειοψηφία τους είναι απολύτως ακατάλληλα αλλά και χαλασμένα.
Εννοείται πως το αεροδρόμιο Βενιζέλος δεν είναι εφοδιασμένο με ζώνες ασφαλείας για τα αναπηρικά καθίσματα ούτε διαθέτει αναπηρικά καθίσματα σε διαφορετικά μεγέθη.
Μάλιστα, όλα τα καθίσματα είναι στο ίδιο μέγεθος (σε κάποιο άγνωστο μέγεθος) που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε από ικανούς σωματικά ούτε μπορούν να υποστούν προσαρμογές στο ύψος των υποποδίων και να αλλάξουν τα σημεία στήριξης του σώματος. Όταν πρόκειται για χαμηλές παραπληγίες τότε το πρόβλημα είναι σχετικά απλό και αφορά μόνο την άδικη ταλαιπωρία του επιβάτη.
Όταν όμως πρόκειται για τετραπληγίες τότε το πρόβλημα μεγαλώνει και παίρνει τεράστιες και επικίνδυνες διαστάσεις, επειδή κανένας τετραπληγικός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα από τα καθίσματα του αεροδρομίου, με ασφάλεια και σχετική αξιοπρέπεια, χωρίς να φαίνεται «χυμένος» πάνω στο αναπηρικό κάθισμα. Τα καθίσματα του αεροδρομίου έχουν απολύτως ακατάλληλη πλάτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένα από τα μαξιλάρια που προορίζονται για την προστασία από τις κατακλίσεις επειδή πολύ απλά το κέντρο βάρους του σώματος ανεβαίνει πέντε κρίσιμα εκατοστά και είναι επικίνδυνα για πτώσεις. Το πρόβλημα βέβαια επιδεινώνεται όταν πρόκειται για ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από αναπνευστική συσκευή.
Εκεί τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα. Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας αεροδρομίου δεν ανήκουν στο αεροδρόμιο αλλά είναι υπάλληλοι σε κάποιες ιδιωτικές υπηρεσίες που όμως δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκηση του αεροδρομίου.
Ο χώρος που γίνεται ο ελέγχος ασφαλείας βρίσκεται σε χώρο προστατευόμενο στο οποίο δεν μπορούν να πλησιάσουν δημοσιογράφοι ώστε εάν ο επιβάτης θέλει να καταγγείλει τα προβλήματα που υφίσταται στον τύπο, δεν μπορεί να το κάνει.
Άλλος τρόπος διαμαρτυρίας δεν υπάρχει, μια και καμία άλλη εξουσία εκτός από τον τύπο δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο Βενιζέλος υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που ελέγχουν ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα αλλά αυτό το αγνοούν οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την «ασφάλεια» στο αεροδρόμιου. Έτσι, άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες είναι αδύνατο να ταξιδέψουν, εκτός εάν μπορούν να αλλάξουν αναπηρικό κάθισμα και να καθίσουν σε κάποιο κάθισμα του αεροδρομίου, κάτι που είναι αδύνατο για εξαρτημένους από αναπνευστική συσκευή. Τον Αύγουστο τα μέτρα ελέγχου έγιναν ακόμη πιο αυστηρά με αποτέλεσμα να υποχρεούνται οι άνθρωποι με αναπηρίες να αλλάζουν αναπηρικό κάθισμα από τη στιγμή που μπαίνουν στο αεροδρόμιο Βενιζέλος.
Αυτό συνέβη επειδή στις αρχές του Αυγούστου υπήρξε μια φήμη για τρομοκρατικά χτυπήματα και άλλο που δεν είχαν οι αρχές «ασφάλειας» των αεροδρομίων έκαναν ό,τι ήθελαν όπως το ήθελαν αφού τώρα πλέον είχαν και μια επιπλέον δικαιολογία. Και όλα αυτά έγιναν σε μια περίοδο τουριστικής αιχμής με εκατοντάδες ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες που βρισκόντουσαν στην Ελλάδα.
Για μια φορά ακόμη κατορθώσαμε να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Εθνικώς ρεζίλι δεν κινδυνέψαμε ποτέ να γίνουμε επειδή πολύ απλά στην Ελλάδα οι Έλληνες με αναπηρίες δεν μετακινούνται.
Είμαστε το μόνο κράτος και ο μόνος πολιτισμός που διατηρούμε παγωμένους σε ακινησία όλους τους συμπολίτες με αναπηρίες, οπότε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

«Έφυγε» μάχιμος ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοίλιαρης

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Δεν τα κατάφερε τελικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν από περίπου ενάμισι μήνα στο Αφγανιστάν.
Κατέληξε πριν από λίγο στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Οκτωβρίου, βυθίζοντας στο πένθος το δημοσιογραφικό κόσμο. Ο Γιώργος Κοίλιαρης τραυματίστηκε σε τροχαίο κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής. Με πρωτοβουλίες των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και τη συνδρομή κλιμακίου της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Άμπου Ντάμπι, όπου το ιατρικό επιτελείο κατάφερε να σταθεροποιήσει την υγεία του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα. Νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε κρίσιμη επέμβαση για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών τραυμάτων που έφερε στον αυχένα. Οι περισσότεροι ρεπόρτερ της ιδιωτικής τηλεόρασης, είχαν να λένε για τον χαρακτήρα του Γιώργου.
Νέοι οι περισσότεροι άκουγαν με προσοχή τις ιστορίες που κουβαλούσε από τις πολεμικές αποστολές του. Χωρίς τουπέ και ύφος "παλιού συντάκτη", ήταν πρόθυμος πάντα να βοηθήσει το νέο συνάδελφο και να τον συμβουλεύσει για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν τα διπλά τους χρόνια, ήταν ο πρώτος που έτρεχε στο θέμα, τη στιγμή που "έσκαγε". Όταν μάλιστα ηχούσαν τα "τύμπανα" του πολέμου, δεν το σκεφτόταν πολύ.
Βρισκόταν πάντοτε στο επίκεντρο των γεγονότων. Οι συνάδελφοι τον πείραζαν..
"Καλά δεν λυπάσαι να τρέχεις ρε άνθρωπε στην ηλικία που είσαι;" Όμως ο Γιώργος ήταν μάχιμος.
Και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Καλό ταξίδι φίλε και δάσκαλε Γιώργο Κοίλιαρη.

Κοινή δράση των G-20

ΑΠΟ ΑΠΕΚοινή δράση των G-20 Οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών (G20) κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της "ομάδας των 20" (G20) που έγινε στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, "ένας πρώτος απολογισμός των αποφάσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει στις 31 Μαρτίου" για να ακολουθήσει ως τις 30 Απριλίου μια νέα σύνοδος της G20.
Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης".
"Το κείμενο αυτό έχει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό για το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό, να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται.
Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009", επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει "ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα".
Σχέδιο δράσης
Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ηγέτες αυτοί συμφώνησαν επίσης να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 "για να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων", στις οποίες συμφώνησαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος της συνόδου της Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, συμφώνησαν να αυξήσουν την εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον.
Οι ηγέτες της G20 ζήτησαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (OMC) για την φιλελευθεροποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών πριν από το τέλος του χρόνου.
Επίσης, η G20 είναι σύμφωνη στην ανάγκη "μιας συμφωνημένης και συντονισμένης ανασυγκρότησης της οικονομικής δράσης", δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.
Τα κύρια σημεία του ανακοινωθέντος
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G20) συμφώνησαν να αναλάβουν γρήγορα δράση, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων και της ληψης μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν, για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον.
Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες αγορές μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.
Συγκεκριμένα υποστήριξαν:
-- Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση
-- Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν
-- Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
-- Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα
-- Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους
-- Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες
-- Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 έλαβαν οδηγίες να εργαστούν πάνω στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως τις 31 Μαρτίου 2009, πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20. Δηλώσεις Μπους
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς υποσχέθηκε στους ηγέτες της G20 που πραγματοποίησαν σύνοδο στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια "χωρίς συγκρούσεις" μεταβίβαση της εξουσίας με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
"Είπα στους ηγέτες το εξής: η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου έχει ενημερωθεί ευρέως γιαυτό που είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κατά τη σύνοδο αυτή", δήλωσε ο Μπούς στους δημοσιογράφους κατά το τέλος της συνόδου της G20.
"Τους δήλωσα ότι θα εργαστούμε χωρίς ανάπαυλα για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση μου και την κυβέρνησή του θα γίνει χωρίς συγκρούσεις", πρόσθεσε.
"Τους είπα ότι ελπίζω ότι θα πετύχει", συνέχισε ο Μπούς.
Ο εκλεγμένος στις 4 Νοεμβρίου, Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθηκοντά του στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο, δεν συμμετείχε στη σύνοδο αυτή.
Ωστόσο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράητ και ο Τζιμ Λητς, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου, σε ανακοινωθέν τους δήλωσαν ότι "ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η σύνοδος G-20 των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να επιδιωχθεί μια συντονισμένη αντίδραση στην παγκόσμια οικονομική κρίση".
Οι Ωλμπράητ και Λητς, που είχαν σταλεί από τον Ομπάμα ως εκπρόσωποί του για να συναντήσουν μέλη των αντιπροσωπειών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο.
Δηλώσεις Μέρκελ
Οι ηγέτες της G20 πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οικονομίας και της αποφυγής μίας νέας κρίσης κατά την σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον,δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.
"Η οικονομική σύνοδος κορυφής πρόκειται να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για αποδείξει ότι η κοινότητα των κρατών έχει την δυνατότητα να ενεργήσει", δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσινγκτον.
"Υπάρχει εδώ μεγάλη κοινή βούληση να εξασφαλιστεί ότι μία τέτοια κρίση δεν θα αναπαραχθεί και η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα",πρόσθεσε.
Δηλώσεις Γκ. Μπράουν
Είναι απολύτως σαφές ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς για το μέλλον", δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20.
"Θα μεταρρυθμίσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ), δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν. "Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί", πρόσθεσε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σημερινοι θεσμοί χρονολογουνται από τη μεταπολεμική περίοδο.
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.
Ο Μπράουν, ο οποίος υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών σχεδίων ανάκαμψης, πρόσθεσε πως ένας αριθμός χωρών θα ανακοινώσει σύντομα πρωτοβουλίες.
"Πιστεύω πως θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων σημαντικές ανακοινώσεις από έναν αριθμό χωρών", πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον.
Δηλώσεις Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
"Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση", είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον.
"Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση", πρόσθεσε.
"Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση.
"Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", συμπλήρωσε.
"Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία", τόνισε ο Μπαρόζο.
"Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία", κατέληξε. Δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.
Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους "για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα", επισήμανε.
Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου της Ουάσινγκτον, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.
Οι αναδυόμενες οικονομίες "είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ", δήλωσε ο Στάινμπρουκ.
"Αυτές οι χώρες μας λένε πως εμείς προκαλέσαμε την οικονομική κρίση και ζητούν τώρα από τις πλούσιες χώρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες", κατέληξε.
Η G20 σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.
Διορία έως τις 31 Μαρτίου για τη ρύθμιση των αγορών
Οι ηγέτες της G20 θα δώσουν διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2009 στους υπουργούς τους των Οικονομικών για να κάνουν "συγκεκριμένες" και "ακριβείς " συστάσεις για την "επιτήρηση", τη "ρύθμιση" και τη "διαφάνεια¨των αγορών, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.
Οι ηγέτες των χωρών αυτών θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους των οικονομικών "να εργαστούν σε μια σειρά προτάσεων και συστάσεων που θα διατυπωθούν έως τις 31 Μαρτίου", πρόσθεσε η πηγή.
Οι υπουργοί θα πρέπει να δράσουν σε έξι τομείς: περιορισμός των πλευρών αυτών της ρύθμισης των αγορών που επιδεινώνουν την κρίση, εκτίμηση και επεξεργασία των κανόνων που θα ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, βελτίωση των πρακτικών αποζημίωσης, εκτίμηση των αναγκών σε πόρους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αν κηρύξουν πτώχευση θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα στοιχεία αυτού του "σχεδίου δράσης" θα γίνουν επίσημα γνωστά σήμερα το το απόγευμα (τοπική ώρα) σε επίσημο κείμενο πέντε σελίδων που θα είναι παράρτημα της τελικής διακήρυξης της G20.
Σε "τεχνική ύφεση" η ευρωζώνη
Η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στατιστικής Eurostat.
Για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρατηρείται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη (- 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), γεγονός που ορίζεται ως «τεχνική ύφεση».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το τρίτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ και στους «27» 0,8% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0.8%. Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 7,1%, την Τσεχία με 4,7% και την Κύπρο με 3,5% ενώ τρία κράτη μέλη παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: Λετονία -4,2%, Εσθονία -3,3% και Ιταλία -0,9%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ.
Το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν 0,5%.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη μειώθηκε από 3,6% το Σεπτέμβριο σε 3,2% τον Οκτώβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%.
Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% σε 3,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%. Στην Ελλάδα σημείωσε μείωση από 4,7% σε 4%.
Τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 2,5%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,2%) και τη Λιθουανία (10,7%).
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Οκτώβριο σε 24 κράτη μέλη, αυξήθηκε στη Μάλτα (από 4,9% σε 5,8%) και τη Ρουμανία (από 7,3% σε 7,4%) ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας.

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόγραμμα Προβολών :: Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008 OΛYMΠION 11:00 Ο εύθυμος Μπάρι και οι ντισκοσκώληκες - 78' Τόμας Μπορχ Νίλσεν, Δανία-Γερμανία 13:00 Μακρόνησος - 90' Ηλίας Γιαννακάκης, Εύη Καραμπάτσου, Ελλάδα 15:30 Αποχωρισμός - 101' Ναντίτα Ντας, Ινδία 18:00 Το βουνό μπροστά - 102' Βασίλης Ντούρος, Ελλάδα 20:30 Τρεις πίθηκοι - 109' Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία 23:00 Without - 80' Αλέξανδρος Αβρανάς, Ελλάδα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 11:00 Παγωτομπαλέτο - 74' Άντρας Ουόχορν 12:30 Παραμονή Πρωτοχρονιάς - 16' Έλεμερ Ράγκαγι 12:30 Σπουδή Ι - 8' Γιάνος Τοτ 12:30 Σπουδή ΙΙ - 11' Γιάνος Τοτ 12:30 Τρίτη - 20' Μαρκ Νόβακ 12:30 Χαραυγή (Andante) - 21' Άντρας Σίρτες 14:30 Η κατάρα - 128' Ουσμάν Σεμπέν, Σενεγάλη 17:00 Το μυστήριο του Πύργου του Άιφελ - 129' Ζυλιέν Ντυβιβιέ, Γαλλία 19:30 Σούγκαρ - 114' Ράιαν Φλεκ, Άννα Μπόντεν, USA 22:00 Λίβερπουλ - 84' Λισάνδρο Aλόνσο, Αργεντινή, Ισπανία, Γερμανία 24:00 Άσε το κακό να μπει - 114' Τόμας Άλφρεντσον, Σουηδία TΩNIA MAPKETAKH 11:00 Partners - 19' Ιωσηφίνα Μαρκαριάν, Ελλάδα 11:00 When Fish Fly - 35' Βίλκα Τζούρα, Ελλάδα 11:00 Γάλα - 102' Σεμίχ Καπλάνογλου, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία 11:00 Είμαι ομοφυλόφιλος - 15' Νικόλας Κολοβός, Ελλάδα 11:00 Οδηγίες χρήσεως - 26' Κωνσταντίνος Γιαλλουρίδης, Ελλάδα 11:00 Οδομαχία - 13' Χρήστος Κανάκης, Ελλάδα 11:00 Υπέρβαση - 20' Κώστας Κακογιάννης, Πάμπος Κουζάλης, Ελλάδα 13:30 Το γαμήλιο party - 89' Χριστίνα Κρόκος, Ελλάδα 15:30 Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη - 90' Δημήτρης Βερνίκος, Ελλάδα 17:45 Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας - 26' Μάνος Ζαχαρίας, Ελλάδα 17:45 Τέλος και αρχή ή Tο σταυροδρόμι - 90' Μάνος Ζαχαρίας, ΕΣΣΔ 20:30 Το σύνδρομο της Χιονάτης - 75' Άγγελος Σπάρταλης, Ελλάδα 22:30 Το φιλί της Ζωής - 104' Νίκος Ζαπατίνας, Ελλάδα ΦPINTA ΛIAΠΠA 11:00 Σας σκέφτομαι - 85' Ζαν-Πιερ Νταρντέν, Λυκ Νταρντέν, Βέλγιο-Λουξεμβούργο 13:15 Ο παλαιστής - 105' Ντάρεν Αρονόφσκι, Η.Π.Α. 15:15 PiRaMidas - 12' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 T (Eye) - 1' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 WAL(L)ZEN - 7' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 Water Pulu 1869 1896 - 9' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 Δύο χρόνοι σ’ ένα χώρο - 12' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 Μετάνοια - 12' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 15:15 Σφαίρα - 10' Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα 17:30 Στάχτες του χρόνου - Redux - 93' Ουόνγκ Καρ Ουάι, Χονγκ Κονγκ (Κίνα) 20:00 Μια εβδομάδα μόνοι - 109' Σελίνα Μούργκα, Αργεντινή 22:15 Rachel Getting Married - 120' Τζόναθαν Ντέμι, Η.Π.Α. TZON KAΣΣABETHΣ 13:00 Το έμβασμα - 105' Ουσμάν Σεμπέν, Σενεγάλη-Γαλλία 15:00 Αστική ζωή - 107' Κριστίν Μολόι, Τζο Λόλορ, Ιρλανδία-Μεγ. Βρετανία 17:30 Τόσο απλά - 97' Ρεζά Μιρ Καρίμι, Ιράν 20:00 Φιλιά - 76' Λάνς Ντέιλι, Ιρλανδία 22:00 Χέλεν - 79' Κριστίν Μολόι, Τζο Λόλορ, Μ. Βρετανία 24:00 Τρομακτικά ευτυχισμένοι - 93' Χένρικ Pούμπεν Γκεντς, Δανία ΣTAYPOΣ TOPNEΣ 13:00 Χιόνι - 99' Αΐντα Μπέγκιτς, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν 15:30 Το ενυδρείο - 111' Γιούσρι Νασράλα, Αίγυπτος-Γαλλία-Γερμανία 18:00 Καβούκι - 100' Ουγιγκάρ Aσάν, Τουρκία 20:30 Ο πιλότος Αμπού Ραέντ - 110' Αμίν Ματάλκα, Ιορδανία 23:00 Πίσσα - 92' Γιαβόρ Γκάρντεφ, Βουλγαρία

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΞΕΝΑ BLOGS ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΑΠΟ ΤΟ http://cruelkev2.blogspot.com/
Greece & Turkey Standoff Over Survey Ship Ends
A standoff between a Greek and a Turkish navy ship in the Aegean over a Turkish-sponsored oil prospecting survey ended yesterday after the operation was called off, Greek officials said.
A Norwegian survey ship commissioned by the Turkish government to conduct the search was departing after Greek officials complained to Norwegian and Turkish authorities, the Greek foreign ministry said. “Under the international convention on the law of the sea, a large part of this area includes a continental shelf (seabed) belonging to Greece,” foreign ministry spokesman George Koumoutsakos said.
The Norwegian ship, the Malene Ostervold, on Friday began prospecting for oil in the southeastern Aegean near the Greek island of Kastellorizo, escorted by the Turkish frigate Gediz, Koumoutsakos said. A standoff ensued when a Greek gunboat was dispatched in the area to impress “that this sort of research requires permission from Greek authorities,” the Greek general staff said.
The Malene Ostervold departed shortly after midnight after the Norwegian ambassador had been summoned by the Greek foreign ministry, but returned early on Saturday morning, the general staff said.
The incident ended after Greek Foreign Minister Dora Bakoyannis called her Norwegian counterpart Jonas Gahr Store, Koumoutsakos said.
Oil prospecting and quake research in the Aegean, a highly seismic sea believed to hold oil reserves, has been a habitual cause of tension between Greece and Turkey for the past two decades and nearly led to war in 1987.
Greece has many islands a short distance from the Turkish coast.
On the basis of post-World War II treaties, it claims waters which Turkey insists are neutral. Turkey also questions Greek claims to airspace around these islands.
Greek warplanes are routinely sent to intercept Turkish fighter aircraft whenever they enter these zones, leading to the occasional mock dogfight.
But relations between the neighbours have markedly improved in recent years.
Greece is supporting Turkey’s bid to join the European Union, a number of confidence-building measures have been enacted, and high-level military delegation visits - once unthinkable - are now exchanged on a regular basis.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Όταν ο Ερντογάν είναι αισιόδοξος, οι Έλληνες πρέπει να ανησυχούμε Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο Ερντογάν
Ετοιμος να μεσολαβήσει προς το Ιράν ο Τούρκος πρωθυπουργός
Το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ανέδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες του στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και στο ίδρυμα Brookings. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Άγκυρα ανήκει στους δυτικούς θεσμούς και είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται κοινό πολιτισμό και θρησκεία με το Ιράν του οποίου είναι και γείτονας.
Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που όπως είπε έχει διαμηνύσει στην ιρανική ηγεσία, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι... η Τουρκία υποστηρίζει τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για την οποία δήλωσε αισιόδοξος.
Αφού δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία «αλλά μόνο το νότιο μέρος έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ η βόρεια Κύπρος εξακολουθεί να τιμωρείται, κάτι που δεν είναι δίκαιο και μας λυπεί», τόνισε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν θα πρέπει να επαναληφθούν άλλα λάθη και εκτίμησε πως εάν «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκριθεί στη θετική προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων μπορεί να υπάρξει λύση».
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε την χώρα του αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ καθώς, όπως είπε, διακυβεύεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.
Άσκησε δε κριτική για τις εξελίξεις στο Ιράκ λέγοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ η κατάσταση στη χώρα δεν είναι «καθόλου θετική».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αμερικής «να σεβαστεί τις ευαισθησίες μας σε θέματα που είναι καθοριστικής σημασίας για μας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό αναμένει η χώρα του «από τη νέα κυβέρνηση διότι η περιοχή όπου βρισκόμαστε χρειάζεται μια ενεργό Τουρκία».
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ιδιαίτερα την πρόσφατη μετάβαση του προέδρου Γκιούλ στην Αρμενία όπου παρακολούθησε μαζί με τον Αρμένιο ομόλογό του τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δυο χωρών σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία.
Υπό το πρίσμα του κουρδικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Τουρκία ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, ενώ εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του σε μια από σημαντικότερες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών για να υπογραμμίσει την οικονομική πρόοδο της χώρας του που είναι σήμερα η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της σχεδόν εξαετούς θητείας του το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 230 δισ. δολάρια το 2003, σε 750 δις το 2008, ενώ ο πληθωρισμός από το 70% μειώθηκε στο 13%.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από AΠΕ Συμβουλές εξωτερικής πολιτικής Δίνουν, έμμεσα ή άμεσα, αρχηγοί ξένων κρατών στον Μπαράκ ΟμπάμαThe New York Times
Οι Ρώσοι του ζητούν να αποτρέψει την εγκατάσταση της πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία. Οι Ευρωπαίοι του ζητούν να αποκηρύξει την ιδέα της «αλλαγής καθεστώτος» όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα, ενώ οι Ισραηλινοί απαιτούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Να μην ξεχάσουμε και τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον κάλεσαν να βάλει τέλος στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα τόσο από το Αφγανιστάν, όσο και από το Ιράκ.
Ολοι έχουν μια συμβουλή για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Λίγα μόλις λεπτά μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, τα τηλέφωνα των βοηθών του άρχισαν να χτυπούν και δεν... έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκονται, φυσικά, οι ηγέτες ξένων κυβερνήσεων. Μολονότι οι πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του κ. Ομπάμα και των ξένων ηγετών περιορίστηκαν σε υποσχέσεις για στενή συνεργασία και προσκλήσεις για επίσημες επισκέψεις, εντούτοις ανώτατα στελέχη κυβερνήσεων απ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προσεγγίζουν τους συμβούλους του νικητή των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου και να προτείνουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο που ο ανανεωμένος Λευκός Οίκος πρέπει να ασκεί την εξωτερική πολιτική.
Υπάρχουν, βεβαίως και οι κυβερνήσεις εκείνες που προσπαθούν να μεταβάλουν το πολιτικό τοπίο πριν από την ορκωμοσία του κ. Ομπάμα.
Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να συλλέξουν δείγματα από τα πυρηνικά της απόβλητα, ενώ το Ιράν διατυμπανίζει ότι δοκίμασε με επιτυχία νέο πυραυλικό σύστημα που μπορεί να πλήξει ακόμα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Εχουμε ήδη ακούσει πολλές και σημαντικές ιδέες από τους συμμάχους μας», σχολίασε ο εκ των συμβούλων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του κ. Ομπάμα, Ντένις Μακντόνα. «Εξετάζουμε όλες τις προτάσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μεταβληθούμε σ' ένα συνεταίρο που ακούει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Μακντόνα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η ομάδα του κ. Ομπάμα απλώς θα ακούει.
Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ανώτατοι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα βρίσκονταν σε ανοικτό διάλογο με τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον.
Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι φέρονται να συμβουλεύουν τον κ. Ομπάμα να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τόνο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στους Ιρανούς πριν ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων μαζί τους, καθώς ανησυχούν ότι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις περί άνευ όρων διάλογο με την Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Οι Ευρωπαίοι, βέβαια, επισημαίνουν πως οι σύμβουλοι του κ. Ομπάμα δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.
«Ερχονται, μας ακούνε και απλώς λένε ευχαριστώ πολύ», δήλωσε με νόημα ανώτατο στέλεχος ευρωπαϊκής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι Ισραηλινοί δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ανώτατο στέλεχος της μεταβατικής κυβέρνησης Ολμερτ ήρθε ήδη σ' επαφή με τον στενό συνεργάτη του κ. Ομπάμα και ειδικό απεσταλμένο του Μπιλ Κλίντον στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, και του διεμήνυσε ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του ιρανικού ζητήματος.
KATHIMERINI Μήνυμα Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα Την ίδια ώρα που η ρωσική Κάτω Βουλή υπερψήφισε τη συνταγματική μεταρρύθμιση Μεντβέντεφ για παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια - στρώνοντας τον δρόμο, σύμφωνα με αρκετούς Δυτικούς αναλυτές, για την επάνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν- η Ρωσία... βρυχάται σε διπλωματικό επίπεδο για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Το ενδεχόμενο της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - κίνηση που η Βορειοατλαντική Συμμαχία στηρίζει με σθένος- έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση... από ρωσικής πλευράς.
Συγκεκριμένα χθες το πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «εάν η Γεωργία και η Ουκρανία μπουν στο Σχέδιο Δράσης Μέλους του ΝΑΤΟ (ΜΑΡ), τότε η αναθεωρημένη Συνθήκη για τα Συμβατικά Οπλα (CFE) είναι καταδικασμένη.
Εάν η Ουκρανία και η Γεωργία περιληφθούν στο ΜΑΡ, η Ρωσία όχι μόνο θα συνεχίσει το μορατόριουμ που έχει κηρύξει στη Συνθήκη, αλλά θα αποχωρήσει εντελώς από αυτήν».
Οσον αφορά το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και ραντάρ στα σύνορά της.
«Ομως», συνέχισε ο Μεντβέντεφ, «είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας για εγκατάσταση των πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ύστερα από ανάλυση της πραγματικής χρησιμότητας ενός συστήματος που θα της δίνει τη δυνατότητα ανταποδώσει σε μια πιθανή απειλή από «ανεξέλεγκτα κράτη», αποφασίσει να μην εγκαταστήσει την αντιπυραυλική ασπίδα».
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ETHNOS Έκαναν πίσω οι Νορβηγοί Το σκάφος που διενεργούσε έρευνα για πετρέλαιο νότια του Καστελόριζου ενημέρωσε ότι σταματά, μετά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας
Η πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας να προκαλεί όταν η επικαιρότητα ευνοεί επαναλήφθηκε και αυτές τις ημέρες που ο Ερντογάν υποδύεται τον εκπρόσωπο του αναπτυσσόμενου κόσμου στην Ουάσιγκντον και την G20.
Έτσι, την Παρασκευή και την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νότια των Δωδεκανήσων η τουρκική φρεγάτα Γκεντίζ συνόδευε το το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», για να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο, σε σημείο 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει κατά το Δίκαιο της Θάλασσας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας σε μεγάλο μέρος του. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η κανονιοφόρος Πολεμιστής, η οποία ενημέρωσε... για τα παραπάνω το νορβηγικό πλοίο και είχε ανταλλαγή προφορικών θέσεων με το τουρκικό σκάφος, σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό αργότερα από το ελληνικό ΥΠΕΞ και τον εκπρόσωπό του κ.Κουμουτσάκο, αμέσως έγιναν διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών. Το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον ομόλογό της της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε για το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρέσβυς στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.
Οι ελληνικές πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς στη συνέχεια, προφανώς μετά από αίτημα της νορβηγικής κυβέρνησης προς την εταιρεία, το ερευνητικό σκάφος έστειλε ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του».
Φυσικά, τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε εγρήγορση, όσο το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή (και ο Ερντογάν στην Ουάσιγκντον, προσθέτουμε εμείς).
ETHNOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης σας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 19/11/2008 και ώρα 9:30 μ.μ. θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, Πανδώρας 2). Πληροφορίες 6937705379 6979295389 6984063952